Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: En toen was alles anders

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Reacties

586 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Mrx77 4 december 2015 10:37
    Tevens vraag ik mij af hoe kan de markt de gehele verruiming vd ecb hebben ingeprijst als de markt gedaald is van 510 naar 450??? MARKT os een beetje ziek. Amrika is maar 3 procent verwijderd van bijna alltime hifg en europese beurzen moeten nog ca. 15 procent herstellen om op 510 te komen voor aex...hoezo iets inprijzen...
  2. Watermannetje2012 4 december 2015 10:40
    quote:

    Mrx77 schreef op 4 december 2015 10:30:

    Draghi heeft geen hoge verwachtingen gekweekt. De markt is verslaafd en denkt alles meteen te hebben ingeprijst. Draghi heeft niets eens gezegd wat hij exact gaat doen en analisten lopen al vooruit te roepen dat hij gaat verruimen naar 80 miljard. Deze analisten moeten snel ontslagbrief indienen. Hoe kan de markt in godsnaam iets inprijzen hoewel ecb dit nooit vooraf heeft aangekondigd.
    Bedenk even het volgende: als het gaat om wijsheid en emoties bevindt de mensheid zich nog in een foetale fase... zo weinig intelligent, zo zijn omgeving en zichzelf vernietigend... dus niet zo gek dat de hebzuchtigen onder ons een reptielenbrein hebben... hebben hebben voor je eigen ego (EGO-denken), i.p.v. je te verbinden met jezelf en je omgeving en de turn te maken naar GEO-denken (met elkaar).
  3. [verwijderd] 4 december 2015 10:40
    Ik lees hier veel dat TA onzin is.
    Dat is gewoon niet waar. Welk goed TA systeem je ook hebt, het is een verhaal van kansen, Risk/Reward ratio met duidelijke grenzen.
    En ja, op zo'n Draghi dag, ik had alle bijna seinen van tevoren op rood maar ik zou in dat geval niet met TA werken (zelfs aan de zijlijn blijven) omdat de grenzen zo hard en snel worden opgezocht met zoveel punten tegelijk, dat je dat moeilijk kan bijhouden.

    En als TA niet werkt, wat dan wel? Fundamentele analyse? Yeah right, met die ECB en FED aan het roer zeker.
    Buikgevoel? Kristallen bol?

    Nee, geef mij TA maar.
  4. [verwijderd] 4 december 2015 10:42
    Ik ben heeeeel lang niet op dit forum geweest want ik kwam er jaren geleden al achter dat die stukjes van Bas totale onzin zijn. Ook gisteren bewees hij dat weer eens. Ik snap dus echt niet dat mensen hem blindelings volgens, en ja sterker nog, ook nog eens verdedigen. Bij elke werkgever vlieg je de laan uit na het afleveren van zo een flut prognose. Het erge is, 10 jaar geleden, ja zelfs 15 jaar geleden waarschuwde ik voor TA & Meneer Bas. Het is dus nog steeds hetzelfde verhaal hier! Wat een oliebollen allemaal!
  5. aaltje 4 december 2015 10:44
    Advies aan alle beginnelingen die eventueel aandelen nu willen kopen,met de gedachte we gaan naar de 485.Koop in de dip,en schrijf een iets hogere call op je stukken op bijvoorbeeld januari,maart 2016.Heb je in ieder geval iets minder pijn bij nog lagere standen,En koop svp kwaliteit,die in principe ondergewaardeerd zijn.En niet lukraak 10000 euro investeren in bijv ING,maar koop voor 5000,kun je later bij daling altijd nog bijkopen.Gestaffelde inkoop.m,vr,gr,aaltje.
  6. [verwijderd] 4 december 2015 10:48
    Een beetje beschamend om te zien dat Bas, notabene bij de commentaren van zijn eigen column, niet de behoefte heeft op enige wijze weerwoord te geven aan; toch wel, behoorlijke kritiek op zijn dagelijkse bezigheden. Het zou toch ook logisch zijn op enige manier te reageren. Hij zou bijvoorbeeld kunnen toegeven dat hij een geboren optimist is, en altijd het stukje blauw achter de wolken ziet. Maar dat vele van ons moedwillig de longs ingeluld worden, zal wel erg ver gaan toch? of niet ?
  7. Rai444,44 4 december 2015 10:50
    quote:

    Mrx77 schreef op 4 december 2015 10:30:

    Draghi heeft geen hoge verwachtingen gekweekt. De markt is verslaafd en denkt alles meteen te hebben ingeprijst. Draghi heeft niets eens gezegd wat hij exact gaat doen en analisten lopen al vooruit te roepen dat hij gaat verruimen naar 80 miljard. Deze analisten moeten snel ontslagbrief indienen. Hoe kan de markt in godsnaam iets inprijzen hoewel ecb dit nooit vooraf heeft aangekondigd.
    Heeft ie wel gedaan, elk woord wat ie zegt wordt op een weegschaal gelegd, dat weet ie zelf ook. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de ECB klaar staat om verder in te grijpen en hij leest natuurlijk zelf ook hoe zijn woorden worden geinterpreteerd.
  8. forum rang 7 handyman6 4 december 2015 10:53
    quote:

    clever schreef op 4 december 2015 09:44:

    [...]

    precies. geen woord daarover. AB-tje.

    We zien de economiën wegglijden en er komt geen extra steun. We gaan alleen langer door met onvoldoende.

    Zie ik daar een M opduiken in de DJIA? Iemand?
    Precies,Pomper,gister wel gemeld......hmmmm,een M in de DOW...mooi patroon ,dat wel! Ach ,het zijn allemaal scenario's die we met TA proberen te ontdekken.Denk dat vandaag de zone 448-444 wel houdt,maar dan......?
    GrH6
  9. Disci 4 december 2015 10:54
    quote:

    aaltje schreef op 4 december 2015 00:17:

    [...]Stop nou toch eens om steeds iemand roeptoeter te noemen.Dat zijn we tenslotte allemaal.Dat Pakka vandaag de sterren uit de hemel schiet,okee,van mij mag het, zelfs iedere dag, en iedereen weet dat dat een moeilijke opgave is.Okidoki,en nu ben ik echt pleitos,om niet in de woorden van Pakka te treden,groeten,de aal.
    Ik noem niet zomaar iemand een roeptoeter.
    Zover ik het een beetje gevolgd heeft roept Pakka maar wat zonder onderbouwing, zit continue mis en meldt achteraf dat hij 2x modaal heeft binnengehaald in een paar uurtjes.

    AEXrally zegt dat hij iets gezien heeft van Pakka wat winst opleverde, maar omdat hij nogal eens zijn posts weghaalt is dat niet te controleren.

    Iedereen roept hier van alles, Pakka loopt wat mij betreft voorop.
  10. Ricktrader 4 december 2015 10:55
    quote:

    Pedro Branco schreef op 4 december 2015 09:58:

    De voorspellende waarde is, zeker in deze tijd, gedaald tot het punt NUL.

    TA heeft nooit en zal nooit een voorspellende waarde hebben. TA kun je alleen inzetten om een hypothese op te bouwen waarmee je een inschatting kunt maken van de marktomstandigheden zodat je op basis daarvan posities in kunt nemen en deze kunt managen. Niks meer, niks minder.

    Ik zal hieronder een voorbeeld schetsen hoe ik TA inzet om te handelen (ik handel zelf overigens puur intraday en op de DAX, de principes zijn echter hetzelfde):

    Met behulp van TA was een goede inschatting te maken dat de 402 een HL op de LT beweging zou worden. Op dat niveau is de r/r mbt een LT longpositie positief. Als je MLT/LT handelt moet je daar long gaan, niet op 470 of zo.

    Omdat je nooit de bodem exact kunt pakken ga je gefaseerd je positie opbouwen. De bevestiging van die bodem komt als de kleinere bewegingen (UKT en KT) positief worden. Deze bewegingen gebruik je als een soort van TomTom om de positie te managen. Als deze HH's en HL's gaan zetten kun je daarop anticiperen.

    Op 402 weet je nooit waar de top komt. Het kan uitmonden in een lagere top, een gelijke top of een nieuwe high (de 564 van Bas bijvoorbeeld). Waar het uitkomt maakt feitelijk ook niet uit. Zoals ik eerder al aangaf gaat het om het managen van je positie. Dus op potentiële toppen (HH's op de KT beweging) ga je niet je positie uitbreiden maar beschermen. Wordt er weer een HL gezet zou je weer uit kunnen breiden. Op het moment dat de KT geen HH maar een LH produceert moet je waakzaam zijn. Zeker als de MLT beweging nog geen bevestiging heeft van trendmatigheid. In dat geval kan deze KT LH de draai zijn voor een grotere corrigerende beweging, zoals we deze nu voor onze kiezen krijgen.

    Is de hele opwaartse beweging nu ten einde en gaan we, zoals de Snufjes, pyjama's en bolussen van deze wereld beweren, nu een crash krijgen?

    Dit scenario is een mogelijkheid als de huidige top een LH (lagere top) op de LT beweging wordt. Dit is echter nog niet bevestigd waardoor je ook nog rekening moet houden met het scenario van het vormen van een HL op de MLT beweging. Pas als de MLT beweging als reactie op deze daling een LH gaat zetten kan het terug naar de 400 en liggen zelfs lagere koersdoelen in het verschiet. De huidige omstandigheden zijn in het voordeel van een het vormen van een HL op de MLT beweging. Hiervoor moet op deze daling de KT beweging een sterke beweging omhoog zetten en eventueel daaropvolgend een zwakke beweging omlaag. Dit alles kun je volgen via de UKT en KT bewegingen.

    TA draait imho dus niet om voorspellen maar om risico's te managen.

    PS
    De bodem van 402 heb ik indertijd netjes aangegeven (kijk maar terug op het forum ergens eind september).
  11. Ricktrader 4 december 2015 10:59
    quote:

    eten of gegeten worden schreef op 4 december 2015 10:33:

    FA werkt niet.
    Kijkt u voor de gein eens naar de grafiek van AH uit 2002/2003.
    AH zat al een jaar in een dalende trend toen (FA) de side letters te voorschijn kwamen.
    Als TA zat u al niet meer in AH. Als FA werd u totaal overvallen door het nieuws.Koersdaling van 55%
    Dit voorbeeld heb ik regelmatig bij presentaties gebruikt.
    Er zijn zoveel van dit soort voorbeelden
    Mooi voorbeeld, ab.
  12. Ricktrader 4 december 2015 11:04
    quote:

    Pedro Branco schreef op 4 december 2015 10:48:

    Een beetje beschamend om te zien dat Bas, notabene bij de commentaren van zijn eigen column, niet de behoefte heeft op enige wijze weerwoord te geven aan; toch wel, behoorlijke kritiek op zijn dagelijkse bezigheden. Het zou toch ook logisch zijn op enige manier te reageren. Hij zou bijvoorbeeld kunnen toegeven dat hij een geboren optimist is, en altijd het stukje blauw achter de wolken ziet. Maar dat vele van ons moedwillig de longs ingeluld worden, zal wel erg ver gaan toch? of niet ?
    Op onzin is geen weerwoord te geven. De meesten hier zijn te dom/eigenwijs om te kunnen/willen begrijpen wat een ander bedoelt.

    Zonde van de tijd zal hij wel denken en gelijk heeft hij!
586 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links