Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Wordt België een tweede Griekenland?

1.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
Kaiser
1
"Elke week 80 tot 250 uithuiszettingen in Vlaanderen"

12/01/16

Elke week worden 80 tot 250 mensen uit hun huis gezet in Vlaanderen. Dat schrijft Jana Verstraeten, onderzoekster aan de KULeuven en OASES (Universiteit Antwerpen) in het januarinummer van De Gids op Maatschappelijk Gebied.

Exacte cijfers zijn niet voorhanden, maar door een aantal gegevens te combineren van een zestigtal organisaties kwam de onderzoekster tot haar conclusie.

De oorzaak van die uithuiszettingen is volgens Verstraeten relatief eenvoudig: bij de laagste inkomens op de private huurmarkt houden liefst negen op de tien na het betalen van de huur onvoldoende geld over om een menswaardig leven te kunnen leiden.

Alarmerend is dat de cijfers stijgen.
Cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tonen dat het aantal opgestarte procedures tot uithuiszetting tussen 2008 en 2013 toenam. In 2008 tikte de teller af op 10.780, vijf jaar later startten 12.958 verhuurders een procedure op. Volgens de VVSG leiden negen op de tien procedures effectief tot een uithuiszetting.

Op de sociale woonmarkt is het probleem veel beperkter (10 procent van het totale aantal procedures), maar stijgt het aantal procedures tot uithuiszetting ook: van 896 in 2008 tot 1.539 in 2010.
s.lin
2
Saudisch geld voor Antwerpse haven lijkt verdwenen
13-01-16, 07.14u
Saudische zakenmannen beloofden in mei dat ze in de Antwerpse haven een nieuwe fabriek zouden neerpoten. Een investering van 3,7 miljard euro, goed voor negenhonderd jobs. Sindsdien is er nog zeer weinig van hen vernomen.

Het leek de perfecte timing. Dit jaar komt aan het Delwaidedok in de Antwerpse haven een lap grond van 173 hectare vrij omdat de Zwitserse rederij MSC verkast naar het Deurganckdok. Om die ruimte in te vullen, stond er plots een groepje Saudische zakenmannen aan de oevers van de Schelde. De steenrijke familie Al Issa had haar oog laten vallen op Antwerpen als locatie voor Energy Recovery Systems, een afvalverwerkend bedrijf. Een investering van 3,7 miljard euro zou in één klap negenhonderd mensen aan een job helpen.

Heel wat politici en havenbonzen konden het niet geloven. Want behalve enkele metalen, mineralen en water zou de fabriek zo goed als niets uitstoten tijdens de verwerking van plastic afval tot chemische grondstoffen. Een groen verhaal dus.

Maar ruim een half jaar later heeft dat positivisme plaatsgemaakt voor veel scepsis. De vergunning is nog steeds niet in orde en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit zijn. Opeens bleek dat de Saudi's slechts een vijfde van het kapitaal zouden meebrengen. De rest zouden ze hier bij de banken halen, maar volgens een havenexpert heeft nog geen enkele financiële instelling de familie Al Issa over de vloer gehad. Her en der werden de nieuwe investeerders zelfs gelinkt aan Al Qaida. Er volgde maandenlange stilte.

Beroering

Tot onlangs de controverse oplaaide over de rol van Saudi-Arabië in internationaal terrorisme. De oppositie vond dat het havenbestuur het project maar beter kon afschieten. Dat is nog niet gebeurd, maar er is evenmin sprake van vooruitgang.

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) bevestigt dat de onderhandelingen even stilliggen. "Al heeft dat niets te maken met de beroering over Saudi-Arabië. Het hele dossier moet gewoon 100 procent kloppen. Ik maak me geen zorgen. Op dit moment is het niet beslissingsrijp. De studies lopen nog."

Een andere Antwerpse politicus, die liever anoniem blijft, heeft er geen goed gevoel bij: "Te megalomaan, te groot."

Zonder de fabriek moet het Havenbedrijf opnieuw een bedrijf vinden om het Delwaidedok te laten renderen.

www.demorgen.be/buitenland/saudisch-g...
Kaiser
0
Bijna 180 banen bedreigd bij TP Vision in Zwijnaarde

13/01/16 - 13u48 Bron: Belga

Bedrijfsnieuws Bij beeldontwikkelaar TP Vision in Zwijnaarde zijn 178 van de 238 bediendejobs bedreigd. De intentie tot collectief ontslag werd op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt, zo werd vernomen bij de christelijke bediendebond LBC.

TP Vision, de vroegere televisiefabriek van Philips maar ondertussen in Taiwanese handen, verhuisde in 2014 van Brugge naar het Technologiepark in Zwijnaarde.

"Een normale bedrijfsvoering kan je dit niet noemen", zegt Swat Clerinx (LBC) in een eerste reactie. "Er werd geïnvesteerd in de vestiging in Zwijnaarde, maar het personeel heeft het voorbije anderhalf jaar knowhow en technologie minutieus overgedragen." De vakbond zegt daarover meer duidelijkheid te eisen van de directie.

Het personeel merkt ook op dat TP Vision gebruik maakte van allerlei mogelijkheden van ondersteuning en subsidies voor de vestiging in Zwijnaarde.

De bonden zullen later uitgebreider reageren.
Kaiser
0
Beurzen maken Belgen 14 miljard armer

www.tijd.be/markten_live/nieuws_algem...

Iedereen in aandelen gelokt.... de Belgische regering lacht in haar vuistje...
s.lin
0
'Duizenden witwasdossiers slapen in kasten justitie'
16 januari 2016 01:00
De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise kan het niet meer aanzien dat ‘duizenden witwasdossiers in de kasten van justitie blijven liggen’

‘Duizenden dossiers over financiële criminaliteit liggen te slapen in de kasten van justitie. Er is zo’n gruwelijk gebrek aan middelen bij de parketten dat de witwasdossiers die de antiwitwascel doorspeelt, zonder gevolg worden geklasseerd’, onthult de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise in een interview met De Tijd. ‘Die duizenden dossiers in de kasten van de parketten kosten onze schatkist honderden miljoenen euro’s.’

'Er is een gebrek aan personeel en middelen. Iedereen die tegen de financiële criminaliteit strijdt, stelt dat dagelijks vast. Bij het parket van Brussel heb je zeker dubbel zoveel openbaar aanklagers nodig, met extra ondersteuning van fiscale ambtenaren en juristen. Je kan witwasdossiers pas seponeren als je ze op zijn minst bekeken hebt. Als een slachtoffer van een oplichting een klacht indient en je tijdens het onderzoek vaststelt dat over de verdachte al een witwasdossier is opgesteld waar niets mee gebeurde, dan zijn we toch niet goed bezig?’

Een berekening van De Tijd leert dat de antiwitwascel, op basis van allerlei meldingen over verdachte geldsporen, van 2010 tot 2015 11.115 dossiers heeft bezorgd aan het Brussels parket. Daarvan zijn 6.290 dossiers of 56 procent zonder gevolg geklasseerd. Hoeveel onderzoek voorafging aan die beslissingen, valt niet te achterhalen. Maar volgens Claise worden sommige dossiers dus amper geanalyseerd.

Razend

'Dat moet de mensen razend maken. Hun woede zou terecht zijn. We nemen als maatschappij te weinig maatregelen om vuil geld op te sporen, maar in crisistijden spekken we de begroting wel door eerlijke burgers extra te belasten. Het is natuurlijk gemakkelijker om de mensen die hun inkomsten al aangeven nog meer te belasten', stelt Claise.

De 60-jarige Claise speurt al jaren naar miljoenenfraudes in onze hoofdstad en deinsde er niet voor terug topfiguren aan te houden. Hij kliste onder meer captain of industry Luc Vansteenkiste in de zaak-Bois Sauvage over handel met voorkennis, en ex-minister Serge Kubla (MR) in het dossier-Duferco.

Richtlijn

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft toe dat er nog altijd geen algemene richtlijn is met duidelijke prioriteiten om witwassen te vervolgen. 'Deze richtlijn is wel in voorbereiding en zal erop gericht zijn duidelijke prioriteiten te bepalen voor de strafvervolging, rekening houdend met de beperkte middelen en capaciteit van de parketten, hoven en rechtbanken' stelt Geens.

Maar de minister benadrukt ook dat de toestand niet zo dramatisch is als de onderzoeksrechter ze voorstelt. 'Het gebrek aan deze algemeen geldende richtlijn betekent uiteraard niet dat de onderscheiden procureurs des Konings en procureurs-generaal geen strafrechtelijk beleid zouden voeren inzake witwassen, wel integendeel. De criteria die ze hanteren verschilt trouwens niet zo fundamenteel tussen de verschillende rechtsgebieden.

Wat de meldingen van de antiwitwascel betreft, wordt zelfs aangegeven dat die in nagenoeg alle ressorten vrijwel steeds worden gevolgd door een verder opsporingsonderzoek. De statistische analisten merken in hun analyse ook nog op dat het vervolgingspercentage in effectieve witwasdossiers richting 50% evolueert'

Bron: De Tijd
www.tijd.be/politiek_economie/belgie_...
Kaiser
0
Chocoladegroep Baronie uit Veurne sluit de chocoladefabriek Duc d'O in Kruibeke, waardoor 65 jobs bedreigd zijn. Dat meldt de VRT en bevestigt secretaris Kurt Marysse van ACLVB.

Volg hier verder de ondergang van België www.faillissementsdossier.be/nl/nieuw...
voda
0
Belg fors rijker dan gemiddelde Europeaan

Door Beursduivel.be op 22 jan 2016 om 09:12 | Views: 780

Belg fors rijker dan gemiddelde Europeaan

Het vermogen van Belgische gezinnen behoort, samen met dat van Nederlandse, nog altijd tot de top van alle Europese gezinnen. Alleen Spanjaarden en Britten hebben een hoger vermogen in verhouding tot hun beschikbaar inkomen. Dat blijkt uit een Europese studie van ING.

In absolute termen stonden Belgische gezinnen in 2015 in de top drie van spaarders met een netto vermogen (inclusief vastgoed en schulden) van zo’n 450.000 euro per gezin. Daarmee zijn Belgen rijker dan het gemiddelde gezin in de eurozone dat beschikt over een netto vermogen 255.000 euro.

Toename rijkdom

Gemiddeld zag een Belgisch gezin sinds 2007 de netto rijkdom met 18% toenemen, ondanks een daling sinds het begin van de financiële crisis. De gestage groei van het onroerende vermogen en de snelle inhaalbeweging van het financiële vermogen zorgden er bij de Belgen voor dat de groei van het vermogen sinds 2008 positiever uitvalt dan in de rest van de kernlanden van de eurozone.

Kijkend naar de ontwikkeling van het netto vermogen in de hele eurozone, stelt ING dat vooral de financiële beleggingen (onder andere aandelenportefeuilles en pensioenfondsen) verantwoordelijk waren voor de daling van het vermogen in 2008 en dat de terugval van de onroerende waarden pas in 2012 en 2013 het vermogen van de hele zone aantastte. Financiële beleggingen en onroerende waarden waren voor de crisis nog de grootste groeimotoren van het netto vermogen.

Geen schuldafbouw

“Het is interessant om vast te stellen dat er in de eurozone als geheel eigenlijk geen echte schuldafbouw plaatsvond. Pas in 2012 en 2013 leverde de daling van de schulden een positieve bijdrage aan de groei van het netto financieel vermogen.” Overigens werd in sommige landen de schuldenlast wel afgebouwd. Zo daalde in Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland en Nederland de schuld van de gezinnen met 12 tot 30 procentpunt (in procenten van het beschikbare inkomen) sinds de laatste piek ervan.

Deposito’s blijken voor gezinnen uit alle Europese landen de meest populaire activa. Alleen in Griekenland verklaart ruim een kwart van de gezinnen geen spaarrekening te hebben. ING stelt verder vast dat er tijdens de crisis maar in weinig landen grote gedragsveranderingen waren tegenover de klassieke spaarvormen, en dat ondanks de lage rente.

Daarnaast concludeert ING dat Belgen beschikken over een vrij liquide buffer. Hun deposito’s zijn goed voor bijna 120% van het jaarlijks beschikbaar inkomen, waarmee Belgen het best van alle Europese landen gewapend lijken tegen onverwachte uitgaven.

- See more at: www.belegger.nl/Column/171109/Belg-fo...
voda
0
Een idee voor Nederland? :-)

Belgische eigen nummerplaten een succes

Door: redactie
24-1-16 - 13:39 bron: ANP

In België mag je zelf weten wat er op het kenteken van je auto staat. © photo news.

Nummerborden die de autobezitter onder voorwaarden zelf mag samenstellen zijn een groot succes in België. Dit heeft de minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, laten weten volgens de krant De Zondag.

Belgen verzinnen de meest bijzondere kentekens. © Internet.

Het is in België al vijf jaar mogelijk een eigen nummerbord te maken. Dat leidt tot vondsten als: VRRROEM, GINTONIC, GEDULD, CATCH-ME, SEX-069, XXX-XXX en NR-PLAAT.

Tot december vorig jaar kostte het creatieve autobezitters 1000 euro om een eigen nummerbord te hebben, nu is dat twee keer zo veel. Het is nog niet bekend of mensen zich door de prijsverdubbeling laten afschrikken.

Het ministerie van Mobiliteit heeft tot dusverre voor 21,6 miljoen euro aan 'gepersonaliseerde nummerplaten' verkocht. Een topjaar was 2014 met circa 6500 aanvragen.

www.ad.nl/ad/nl/1006/Auto/article/det...
voda
0
Belgische politicus vast na moord op man van minnares


Door: redactie
27-1-16 - 20:17 bron: ANP, Belga

Christian van Eyken. © photo news.

Een lid van het Vlaams parlement is aangehouden op verdenking van moord. Christian Van Eyken zou betrokken zijn bij de moord op de echtgenoot van zijn maîtresse in juli 2014. De 61-jarige politicus werd al langer genoemd in deze moordzaak.

Het 45-jarige slachtoffer werd anderhalf jaar geleden dood gevonden op zijn bed in Laken, vlak bij Brussel. Hij had een kogelwond achter zijn oor. Zijn 38-jarige vrouw, tevens medewerkster van Van Eyken, had de politie gebeld omdat haar man levensloos op bed lag. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek dat de vrouw een relatie had met Van Eyken en daarom van haar man wilde scheiden. De twee hadden onenigheid over de voogdij van hun dochter.

Op bewakingsbeelden was te zien hoe de echtgenoot zijn flat binnenstapt. Even later laat de bewakingscamera zien hoe de vrouw en haar minaar-politicus samen de woning verlaten. De vrouw werd vorig jaar oktober al aangehouden nadat een verdacht wapen bij haar moeder werd gevonden. Toen werden ook het huis van Van Eyken en zijn kantoor in het parlement doorzocht.

Begin deze maand werd de parlementaire immuniteit van de politicus opgeheven, een voorwaarde voor zijn aanhouding. Van Eyken zit in zijn eentje namens de Union des Francophones in het Vlaams parlement. Zijn advocaat laat weten dat de politicus de beschuldigingen ontkent.

www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/artic...
s.lin
1
Megarapport over België: armoede is verontrustend
Levensstandaard is meer dan het bruto binnenlands product
16-02-16, 10.30u
Het bbp is niet langer heiligmakend. Om het welzijn van de Belg echt te kunnen meten, hebben de rekenknobbels het Federaal Planbureau voor het eerst 64 (!) aanvullende indicatoren uitgewerkt. En daaruit blijkt: vooral armoede is een probleem sinds de crisis.

Traditioneel wordt de levensstandaard in een land afgemeten aan het bbp, het bruto binnenlands product. Maar specialisten zijn het er al langer over eens dat het bbp maar een heel beperkt beeld geeft. Groeicijfers zeggen veel maar lang niet alles over een land.

Daarom heeft het Planbureau nu een nieuw rapport klaar met daarin 64 aanvullende indicatoren naast het bbp. Het gaat dan van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, over vroege schoolverlaters, fijn stof, het aantal verkeersdoden tot - jawel - de populatie weidevogels.

Om toch enigzins het overzicht te bewaren zijn de 64 indicatoren opgedeeld in drie categorieën. Het hier en nu: het welzijn van mensen vandaag in ons land. Later: het vermogen van toekomstige generaties om zich te verbeteren. En elders: de impact van ons land op de wereld.

Hier en nu
Met onze gezondheid (levensverwachting stijgt doorheen de jaren, dagelijkse rokers daalt) gaat het duidelijk de juiste kant op. Net zoals met opleiding (vroegtijdige schoolverlaters daalt, levenslang leren stijgt) en met het verkeer (aantal verkeersdoden daalt).

De indicatoren rond armoede tonen echter een ander beeld. Hoewel meer dan de helft van de indicatoren goed evolueerde tot aan het begin van de economische crisis (bijvoorbeeld het risico op armoede, sociale uitsluiting en stress op het werk) gaat het vandaag veel minder goed.

Bij de overgrote meerderheid van de indicatoren (zoals het risico op armoede of sociale uitsluiting, de inkomensongelijkheid en het aantal jongeren die niet werken, mensen met een leefloon, mensen in schuldbemiddeling) is er de afgelopen vijf jaar achteruitgang opgetekend.

De onderzoekers van het Federaal Planbureau noemen deze evolutie zelf "verontrustend".

Later
Bij de meeste indicatoren is er vooruitgang. Het gaat dan onder meer over de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van pesticiden door de landbouw, de vervuiling van rivierwater en hernieuwbare energie. Al zijn de doelstellingen vaak nog een eind weg.

Sowieso is er ook een pretbederver: de overheidsschuld. Die blijft oplopen, ondanks de belofte van de regering om hem onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp te brengen. Overigens: ook met de populatie weidevogels gaat het gestaag achteruit.

Elders
Een aantal indicatoren hebben een internationale impact. Zoals de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van grondstoffen (bijvoorbeeld energie of metalen). Doorgaans is er progressie. Alleen de ontwikkelingshulp hinkt achterop sinds de financiële crisis.
Het is de bedoeling om alle 64 indicatoren jaarlijks bij te werken. Zo kan de verbetering of achteruitgang constant gecontroleerd worden. Vanaf volgend jaar zal er wellicht ook een internationale vergelijking in het rapport zitten. Maar dat is nog niet helemaal zeker.

Wat vandaag wel al gebeurt, zijn verdere opsplitsingen volgens geslacht, opleidingsniveau en leeftijd huishoudtype, inkomensniveau en werkloosheidsduur. Dit laat toe om statistieken meer in de diepte te kunnen onderzoeken. Vaak levert dat resultaat op.

Zo blijkt het risico op armoede of sociale uitsluiting bijvoorbeeld een stuk groter bij jongeren dan bij ouderen. Iets wat vele mensen instinctief anders zouden inschatten. Sowieso is het risico op armoede ook groter bij eenoudergezinnen en singles dan bij klassieke gezinnen.

Het volledige rapport wordt vanmiddag voorgesteld in het federaal parlement. Wie het zelf wil uitpluizen kan vanaf dan terecht op www.plan.be, of kan het hieronder lezen.
www.demorgen.be/economie/megarapport-...
Kaiser
0

Regering lijkt haar broek te scheuren aan de speculatietaks

12/05/16 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:46

De speculatietaks lijkt een maat voor niets te worden. Vooral de handel in kleine aandelen lijdt onder de belasting. En dat is voornamelijk slecht nieuws voor de regering.

De speculatietaks is ingevoerd op 1 januari 2016. Wie zijn aandelen binnen de zes maanden na de aankoop weer verkoopt, moet sindsdien 33 procent belasting betalen op de meerwaarde. Minwaarden kunnen niet afgetrokken worden.

Minder interesse in kleine aandelen

"Vooral speculatievere beleggers stappen in bij de beursgang van een biotechbedrijf. Vroeger verliep zo'n beursgang goed, nu niet meer"

De regering rekent op een opbrengst van 34 miljoen euro, maar het ziet ernaar uit dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt die prognose moet bijstellen. Uit cijfers van Euronext, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de handel in kleine aandelen op de beurs van Brussel dit jaar bijna gehalveerd (-48%) is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Sven Sterckx, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, heeft het marktklimaat zeker ook bijgedragen tot de daling van het aantal beurstransacties. "Maar de speculatietaks weegt zwaarder", stelt hij.

Onder meer de biotechbedrijven hebben het daardoor moeilijk geld op te halen. Sterckx haalt in de krant het voorbeeld aan van Asit Biotech. Bij de beursgang hadden Belgische beleggers nauwelijks interesse in de aandelen van het biotechbedrijf. 90 procent van de 372.000 verkochte aandelen kwam in Franse handen terecht. "Vooral speculatievere beleggers stappen in bij de beursgang van een biotechbedrijf. Vroeger verliep zo'n beursgang goed, nu niet meer", verduidelijkt Gorik Nelissen, het hoofd financiële markten bij Keytrade.
Minder inkomsten regering

De afgenomen appetijt bij de kleinere beleggers is slecht nieuws voor de regering. Die zal niet enkel minder geld ophalen via de speculatietaks, ze ziet ook de opbrengsten uit de beurstaks stevig slinken. Bij de aan-en verkoop van aandelen moeten beleggers 0,27 procent belastingen betalen. Voor handel in kapitalisatiefondsen betalen ze 1,32 procent en voor obligaties 0,09 procent. In een interview met MoneyTalk.be waarschuwden brokers eerder al voor de perverse effecten van de speculatietaks.

Onder meer Keytrade laat in De Tijd weten dat het de afgelopen vier maanden 55 procent minder beurstaks heeft geïnd. De speculatietaks compenseert die daling niet. De opbrengst van de beurstaks en speculatietaks samen zakte met 29 procent.

Ook het beurshuis Leleux tekende een daling van de belastinginkomsten op. De beurstaks leverde 1,1 miljoen minder op, de speculatietaks bracht ruim 471.000 euro op.

Tot slot leren de cijfers van Euronext dat de handel in middelgrote aandelen minder lijdt onder de speculatietaks. Die handel daalde de afgelopen vier maanden slechts met 2,4 procent. (NS)
Kaiser
0
Een Brexit kan Vlaanderen tegen 2030 tot 2,5 procent van het bbp kosten. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd in het parlement op basis van de Studiedienst van de Vlaamse regering, na vragen van Karl Vanlouwe (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan ons land bovendien tot 12.000 banen kosten, zo berekende ING.
Kaiser
0
8 redenen waarom ook wij moeten wakker liggen van Brexit

Exportbedrijven gaan klappen krijgen

De beurzen zullen met 20% dalen

Domino-effect kan doemscenario uitlokken

www.hln.be/hln/nl/37422/Brexit/articl...
Kaiser
0
Brexit leidt tot toename faillissementen met 2.5% in België
24 jun

Bij een opkomst van 72% procent heeft een kleine meerderheid van de Britten gisteren met 52% procent gestemd voor uittreding uit de Europese Unie. Naar aanleiding van een onderzoek naar de gevolgen van de Brexit door Atradius, voorspelt de kredietverzekeraar dat:

Op korte termijn de Brexit gematigde negatieve effecten op de Belgische economie heeft, onder meer door een dalend vertrouwen onder consumenten en investeerders
De Brexit zal leiden tot een stijging van het aantal faillissementen met 2.5% in België.

Het Verenigd Koninkrijk is zonder twijfel één van de belangrijkste handelspartners van België. Impact op verschillende Belgische sectoren ligt dan ook voor de hand.
Korte-termijneffecten Brexit

De Brexit heeft uiteindelijk ook gevolgen voor de Belgische economie, omdat op termijn handelsbelemmeringen ontstaan tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Atradius denkt dat het bbp in het Verenigd Koninkrijk hierdoor tegen 2030 tussen 2 en 8 procent zal dalen. Tot 2018 blijft het Verenigd Koninkrijk echter toegang houden tot de Europese interne markt. Op de kortere termijn zijn de gevolgen vooral merkbaar in het sentiment van bedrijven en huishoudens.

Zo ligt een waardedaling van het Britse pond voor de hand, waardoor de waarde van de Belgische investeringspositie afneemt en investeerders terughoudender worden.

Het Belgische bedrijfsleven krijgt mogelijk ook last van onzekerheid over de uitkomst van het onderhandelingsproces dat met de EU wordt gestart. Dit kan zich op korte termijn vertalen in hogere risicopremies op bedrijfsleningen. De Britse uittreding heeft waarschijnlijk ook negatieve gevolgen voor het sentiment van de Belgische consument. Of dit tot lagere bestedingen zal leiden, is nu echter moeilijk in te schatten.
Kaiser
0
"België bij grootste slachtoffers brexit"

12/07/16 - 15u59

Brexit België is binnen de Europese Unie één van de landen die het zwaarst getroffen kan worden door de brexit, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau Moody's. De andere landen waar het effect van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie "significant" wordt genoemd, zijn Ierland, Spanje en Cyprus. Voor de meeste andere EU-landen blijven de directe gevolgen beperkt, klinkt het nog.
"Ik ben niet van plan de factuur van de brexit door België te laten betalen", heeft premier Charles Michel eerder laten verstaan. © belga.

Dat de impact van een brexit zwaarder is voor België, heeft te maken met de handelsrelaties tussen ons land en Groot-Brittannië. Dat geldt nog meer voor Ierland, terwijl Spanje en Cyprus dan weer een belangrijke toeristische bestemming zijn voor veel Britten. In die landen is er ook weinig beleidsruimte, want ze kampen nu al met een hoge schuldenlast.

Vandaar dat landen die er financieel het beste voorstaan, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, het meest bestand zijn tegen een brexit, aldus Moody's. Het is wel mogelijk dat deze landen de volgende jaren een iets hogere bijdrage zullen moeten leveren aan het EU-budget, door het wegvallen van Groot-Brittannië.

Een mogelijk positief effect door de verhuizing van bedrijven of financiële diensten uit het VK naar het Europese vasteland, zou volgens het ratingbureau slechts beperkt en geleidelijk zijn. "Dit zal ook heel erg afhangen van het bedrijfsklimaat van individuele landen". Inzake financiële diensten zijn de banden met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Nederland het sterkst. Bedrijven met een filiaal (productie, verkoop, R&D) in het VK dreigen dan weer getroffen te worden door de koersdaling van het pond, die hun winst -in euro- zou kunnen aantasten.

Tot slot ziet Moody's ook nog politieke gevolgen: op lange termijn riskeert een verdere fragmentatie van de Unie en op korte termijn riskeren anti-Europese bewegingen te profiteren, vooral in landen waar de volgende jaren verkiezingen zijn gepland. "Dit heeft potentieel om de toon en de inhoud van het politieke debat te beïnvloeden."
objectief
0
Het kopje "Wordt België een tweede Griekenland?" getuigt niet van enige kennis over dit land, anders zou de link met Griekenland niet gelegd worden.
Kaiser
1
Van taks op tankkaarten tot hogere roerende voorheffing: zo wil premier begroting dichtrijden

De beurstaks wordt uitgebreid voor Belgen die via buitenlandse brokers handelen. Deze ingreep vervangt de speculatietaks die wordt geschrapt.

www.hln.be/hln/nl/38262/Begroting/art...
objectief
1
De Belgische Federale begroting is nog niet rond; maar het grootste bedrag moet komen van de besparingen op de verschillende departementen. Daarnaast wordt ook voorgesteld om de roerende voorheffing te verhogen van 27 naar 30%.
CD&V wil ook een soort meerwaardebelasting, want ze verliezen veel sociale kiezers aan Groen, maar dat ligt moeilijk bij de andere coalitiepartijen
Kaiser
0
Fernand Huts: "Dit is waarom ik niet in Vlaanderen, maar in Texas investeer"

We zouden heel graag in Vlaanderen investeren, maar de realiteit is dat we het hier doen, in de Verenigde Staten. Dat zegt Fernand Huts, topman van Katoen Natie, in de marge van de Belgische economische missie naar Texas. Katoen Natie opent vrijdag een nieuwe terminal in Houston en verstevigt zo de Verenigde Staten als belangrijkste investeringsmarkt voor het logistieke bedrijf.

"Het liefst bouw ik zo dicht mogelijk bij huis", zegt Fernand Huts. "Ik ben fier om Vlaming te zijn en ik wil bijdragen aan onze economie. Maar een ondernemer is ook een pragmatische mens. Een bedrijf werkt met beperkte middelen en moet keuzes maken." Dus opent Huts morgen samen met prinses Astrid en Vlaams minister-president Geert Bourgeois een logistieke terminal in de Amerikaanse havenstad Houston. Het bedrijf is nu al aanwezig in vijf Amerikaanse staten.

"De Amerikaanse manier van werken is een heel andere wereld", zegt Huts. "Hier kan je ondernemen. De autoriteiten zijn er om je te helpen. Ze gaan met je rond de tafel zitten en zoeken mee naar een oplossing voor je probleem."

In Vlaanderen heerst die cultuur niet, vindt de havenondernemer. "Er is geen rechtszekerheid. Ik wil bijvoorbeeld inzetten op e-commerce, maar ik krijg geen zekerheid rond het statuut van de arbeiders. Ook met vergunningen gaat het zo. Je moet maar eens proberen om in Vlaanderen een windmolen te zetten."

De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president zal volgens Huts geen invloed hebben op de activiteiten van Katoen Natie. "Trump wil zijn eigen economie beschermen en opnieuw laten floreren. Wel, wij zijn die economie. Katoen Natie zit tussen de Amerikaanse fabricage en de havens in. Hoe beter de VS het doet, hoe beter het met ons gaat."
1.448 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.916,60 -0,95%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.950,64 -0,79%
 US30^ 38.124,13 -0,60%
 Nasd100^ 17.413,06 -0,63%
 US500^ 5.043,44 -0,57%
 Japan225^ 37.725,14 -0,72%
 Gold spot 2.334,50 +0,79%
 EUR/USD 1,0731 +0,32%
 WTI 83,75 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront