Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend Shell na 2016 doormidden?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. JoeSixpack 19 januari 2016 14:49
    Blijkbaar koppelen beleggers waarde RD aan olieprijs en nergens anders aan. Verkoopdruk is enorm laatste tijd hetgeen natuurlijk mede oorzaak is voor waanzinnig hoog (te verwachten) dividendrendement.
    Toch zijn er veel beleggers die blijkbaar geen vertrouwen hebben in beloofde dividend 2016 anders zou de koers van RD niet zo laag staan.
    Zo is de cirkel weer rond
  2. forum rang 5 theo1 19 januari 2016 15:02
    quote:

    Wilbar schreef op 19 januari 2016 14:42:

    Doemscenario: als landen in "paniek" raken vanwege hun staatsinkomsten dan gaan hun leiders rare dingen doen....
    Ja, hun meest waardevolle bezittingen op de bodem van de markt verpatsen. En daarmee hun toekomstige inkomsten structureel verminderen.
  3. [verwijderd] 19 januari 2016 15:17
    quote:

    theo1 schreef op 19 januari 2016 15:02:

    Ja, hun meest waardevolle bezittingen op de bodem van de markt verpatsen. En daarmee hun toekomstige inkomsten structureel verminderen.
    Yup, omdat behoud van beleid op korte termijn belangrijker is dan wat dan ook op lange termijn. Als er rellen uitbreken, met mogelijk revolutie (in best veel olielanden is de politieke situatie op z'n best fragiel), dan heb je als leider een veel groter probleem dan wanneer je een stuk investering moet weggeven. Daarnaast willen ze wel een belangrijk aandeel houden in de maatschappijen, alleen moet er nu ook geld in de la komen. Directe oliebaten vallen hard tegen, dus dan maar zo.
  4. forum rang 5 theo1 19 januari 2016 15:28
    Als het weer goed gaat, kunnen ze altijd weer eenzijdig nationaliseren. Dat helpt het investeringsklimaat dan wel weer om zeep, maar als de olieprijs hoog staat kan ze dat natuurlijk niks schelen want dan is er voorlopig weer even poen zat. Gewoon wat retoriek over natuurlijke rijkdom die van het volk moet zijn, een kind kan de was doen. Verstandige beleggers zien dat nu al aankomen en raken aandelen Rosneft en Aramco met geen tang aan. Dat drukt de opbrengst nog wat meer.
  5. Orca 19 januari 2016 17:39
    Waar bij shell niemand over praat, en Van Beurden al helemaal niet, is de off-balance.
    Hij kan makkelijk schermen met net debt 12% oid, omdat ie weet dat de véél grotere verplichtingen niet op de balans staan. Maar die zijn er wel, en mn de fin weet dat.
    Het div is in mijn ogen minder relevant. Veel belangrijker is de waardering van de voorraden (crude in de grond), en wanneer ze daar op enig moment op moeten gaan afboeken, en dat moeten ze, is het bal. Dan heeft niemand het meer over het div omdat iedereen het dan heeft over de broodnodige claim-emissie.
    Dáár ligt ome Ben 's nachts wakker van, niet dat ie het div doormidden moet hakken.
  6. [verwijderd] 19 januari 2016 18:20
    Wanneer kan een bedrijf het beste een grote overname van een concurrent doen?

    Precies, als de prijs laag is. BG staat laag en Shell ziet dit, gezien van uit de lange termijn, als het geschikte moment. Vanuit de korte termijn gezien misschien niet zo slim gezien verschillende problemen die spelen omdat de olieprijs laag staat, maar op de long run, wanneer zou het beter uitkomen? Als de prijzen hersteld zijn soms en dan veel meer betalen?
  7. Giovanni1949 19 januari 2016 18:29
    quote:

    R0ME0 schreef op 19 januari 2016 13:30:

    Net alsof alleen in kon olie een korting staat in de opties qua dividend.

    In Unilever staat ook maar de helft van het huidige dividend in 2020.

    Bij Kon Olie is het natuurlijk veel makkelijk om er een leuk stukje van te maken want daar is ook daadwerkelijk te weinig geld om alles bij het zelfde te houden op korte termijn en dus zal de gearing iets omhoog moeten net als in het verleden al eerder is gedaan, maar toch evengoed staat er bij Unilever ook maar de helft in 2020.

    Tijdelijk lage olieprijzen heeft kon Olie in het verleden ook prima overleefd omdat ze in goede jaren ook niet flink verhogen en in slechte jaren ook niet gaan verlagen omdat de oliemarkt nu eenmaal flinke swings maakt en Shell daar voor de stakeholders daar rust in probeert te brengen en zo ook de andere grote oil majors.
    Natuurlijk als de prijs zelfs 30 blijft voor een paar jaar dan zal kon olie zich ook achter zijn oren gaan krabben zeker na de overname van BG die een flinke hap uit de balans neemt maar kon olie kan ook nog flink meer maatregelen nemen om dit nog minimaal een paar jaar uit te stellen.

    Bij Total staat deze korting niet terwijl daar de gearing al 26% is, bij kon olie 12.7% en na overname BG laag in de 20.

    Kon Olie zakt en met de koers verlagen veel systemen automatisch ook het dividend, ook ondanks dat het kon olie is en de beloftes van de CEO en CFO.

    Dat beetje minder dividend nemen de aandeelhouders voor lief, als ze dat ook nog krijgen is het mooi meegenomen, het gaat vooral om de aandelen op deze koers voor de lange termijn, want met deze koersen in de fossielen gaat niemand over op wat anders en zal de prijs van olie vanzelf herstellen, alleen het heeft deze keer duidelijk meer tijd nodig omdat OPEC zijn gebruikelijke rol niet speelt, echter na het herstel ondanks dat de OPEC niets heeft gedaan is de markt wel veel beter in balans omdat juist de OPEC niet de kraan kunstmatig een beetje dicht heeft gedraaid en die ruimte om weer open te zetten ook niet heeft.

    Zeg nooit nooit maar deze vlieger over kortingen in de opties, dat staat in elk fonds en natuurlijk in Shell nog wat meer dan in Unilever maar in Unilever staat ook 50% korting in 2020.
  8. kenner66 19 januari 2016 21:05
    Nico Nico Nico wat ben je toch een pukkel Als Als Als Als bla bla bla bla bla laten we nu eerst maar eens afwachten want die arabieren beginnen al te draaien het zal niet snel gaan maar het gaat wel gebeuren dat het weer gaat stijgen iedereen heeft zijn eigen verslikt met die lage koersen van 20.00 dollar voor olie te benoemen hiermee snijden ze hun eigen nu ook flink mee in de vingers want ze hadden niet verwacht dat de hele aandelen markt meegezogen zou worden. Bij Goldman sachs zitten ze er nu ook niet lekker bij!!
  9. [verwijderd] 19 januari 2016 21:22
    quote:

    riviera1234 schreef op 19 januari 2016 14:13:

    @!@#$!@! !@#$!@!:Uw argumenten zijn niet juist ofwel gekleurd. Wat betreft de opmerking over zonne en windenergie zie ik dat "subsidies" voor groei in deze sector zorgt. Tsja, iemand moet die subsidie uiteindelijk betalen (guess who?).
    www.theguardian.com/environment/2015/...

    Subsidie op fossiele brandstoffen wordt op 5,3 biljoen per jaar geschat.

    wel hele ruime definitie, maar subsidies op fossil fuels worden wel vaak over het hoofd gezien.

    Groet,
    Bolo
  10. @iPlof 19 januari 2016 21:32
    Ja wordt ook vaak aangehaald door GL.

    Situatie:
    In veel ontwikkelingslanden wordt alles gesubsidieerd. In Ontwikkelde landen betaalt burger juist veel en bedrijven weer weinig.

    Oplossing GL:
    Burger in ontwikkelde landen moet nog veel meer betalen..

    Op deze manier dus een zinloze discussie..
  11. [verwijderd] 19 januari 2016 22:06
    quote:

    kenner66 schreef op 19 januari 2016 21:05:

    Nico Nico Nico wat ben je toch een pukkel Als Als Als Als bla bla bla bla bla laten we nu eerst maar eens afwachten want die arabieren beginnen al te draaien het zal niet snel gaan maar het gaat wel gebeuren dat het weer gaat stijgen iedereen heeft zijn eigen verslikt met die lage koersen van 20.00 dollar voor olie te benoemen hiermee snijden ze hun eigen nu ook flink mee in de vingers want ze hadden niet verwacht dat de hele aandelen markt meegezogen zou worden. Bij Goldman sachs zitten ze er nu ook niet lekker bij!!
    Als als als... wat ik in dit stuk bedoeld heb is juist wat er gebeurt als er geen 'als' is.
    De dividenden die in de optieprijzen zijn verwerkt en waarop momenteel posities worden ingezet, gaan er juist van uit dat de bestaande situatie niet verandert.

    De meeste scenario's gaan ervan uit dat de situatie wél (dat de olieprijs weer omhoog gaat naar waar die 'hoort') verandert.

    Iedereen dank voor de reacties, het was me weer een genoegen!
  12. TradeFish 19 januari 2016 23:28
    quote:

    de breker schreef op 19 januari 2016 13:41:

    [...]

    long olies via langjarige calls. Valt het dividend tegen, wordt de call theoretisch meer waard. Valt het dividend mee, gaat de koers omhoog.
    Kijk uit met dit soort adviezen..

    Als dividend omlaag, dan call omhoog -> klopt helemaal

    Maar met welke mate. Als RDSA morgen aankondigt geen dividend meer te betalen, dan wordt jouw call wel wat meer waard, maar wat denk je dat de koers van het aandeel gaat doen?

    Koers omlaag, zit je met je langjarige calls - lopen waardeloos af..

    Niets is wat het lijkt...
  13. r66 20 januari 2016 11:42
    De enige logische verklaring lijkt me dat door het gratis geld er vreselijk veel geïnvesteerd is mijnen, olieveld, schepen.
    Vooral de opkomende landen zitten met dit probleem, bergen schulden door alle nieuwe investeringen.
    Stoppen met produceren kunnen ze ook niet, want dat betekent helemaal geen inkomsten meer.
  14. [verwijderd] 20 januari 2016 20:57
    quote:

    barondehuile schreef op 19 januari 2016 13:06:

    Wat een dom suggestief stuk. Alles kan natuurlijk. Er zijn figuren die verzinnen altijd wel weer een mooi verhaal wat om maar te kunnen schrijven. "Scoringsdrang" gebaseerd op een scenario dat statistisch uiterst onwaarschijnlijk lijkt.
    Laten we eerst maar eens de komende maanden en ook jaren afwachten in plaats van aan dit soort suggestieve verhalen een waarde toe te kennen. De directie (gecontroleerd door RvB) heeft duidelijk gezegd dat dividend voor 2016 en 2017 minimaal gehandhaafd blijft. Van alle analisten zegt er slechts eentje dat het dividend (2016) 3 cent omlaag gaat (en dat zet natuurlijk ook geen zoden aan de dijk), de grote goegemeente houdt het dividend constant en ING denkt zelfs dat het dividend in 2016 hoger wordt. Dit soort analisten staat ook wat dichter bij de informatie dan de schrijver van dit suggestieve bericht. Voorts wil ik er op wijzen dat dit soort "beter wetende" schrijvers eens wat meer naar de fundamentele strategie van een bedrijf moeten kijken. Met 1) zonnecellen die nu blijkbaar ook maar een beperkte levensduur hebben en ook nog met een gekoppeld steeds nijpender wordend opslag/batterij probleem zitten en dus vooralsnog het fossiele energie en CO2 probleem niet kunnen oplossen, en 2) de grote aardgas voorraden waarover de wereld beschikt (momentele reserves ca 300 jaar)en het feit dat per MWh aardgas slechts 25% CO2 uitstoot heeft vergeleken met kolen en 3) voorts dat waterstof en brandstofcel gedreven elektrische auto's in ontwikkeling zijn (met Shell in een hoofdrol), is het omschakelen van olie naar aardgas een strategie die over drie tot tien jaar zijn vruchten zal opleveren. Ik weet natuurlijk ook niet hoe het zich op termijn ontwikkeld, maar dit lijkt me een meer fundamentele benadering. De prijs van aardgas is nu nog gekoppeld aan crude, maar het "relatief" schone aardgas zal de viezere olie uiteindelijk verdringen. Dit soort "broodschrijvers" zou daar eens goed naar moeten kijken, hetgeen iets verder is dan hun neus lang is.
    Alleen het dividend van 2015 is bevestigd, en voor 2016 streeft men naar minimal hetzelfde. Dat is andere koek dan 'het dividend wordt voor 2016 en 2017 gehandhaafd'
40 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links