Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

2 sectorrotatie-strategieën om de S&P500 te verslaan

178 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Hallo!
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 7 juni 2016 21:18:

de eerste de beste wereldwijde minimum volatility tracker,
nl. iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF.
Die deed over die periode namelijk +5,68%
(notering in Frankfurt, in euro's).
Ik zou toch eens een cursus rendementen berekenen volgen als ik jou was, want het door jou berekende rendement is niet geheel correct.

Wat ik probeer, is een strategie te ontwikkelen die het door de loop der jaren beter doet.

Gemiddeld geannualiseerd rendement van 31 mei 2013 t/m 31 mei 2016:

iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF +15,7%

Defensief +16,3%
Momentum porto +16,4%
LV-Momentum +16,5%
Zuivere Groei porto +17,8%

Zoals je ziet, is het helemaal niet lastig om zo'n gedrocht van een wereldwijde indexhuggende ETF met al zijn overwegingen enz. te verslaan. Er zijn zelfs verschillende strategiën om zo'n gedrocht met al zijn overwegingen enz, te verslaan, variërend een eenvoudige B&H strategiën tot simpele 'boerenklompen-porseleinkast' momentum strategiën.

MSCI mag dan duur betaalde managers hebben, maar een hobbyist kan hun strategie eenvoudig op verschillende manieren verslaan. Dat zegt toch wel iets over de kwaliteiten van de index makers.

:-)
Hallo!
1
quote:

BEN stierig schreef op 7 juni 2016 23:00:

Achteraf is het niet zo moeilijk ook.
Achteraf beleggen is aanzienlijk gemakkelijker dan uitsluitend vooruit kijken en dan je rendement halen:-)

Helaas wordt elke strategie in de beleggingsindustrie en trackerindustrie ontwikkeld als er een hoogtepunt is. D.m.v. diverse backtesten wordt er een schitterende fictieve trackrecord opgebouwd. Dit is ook de reden waar ruim 90% van de beleggingsfondsen en trackers van de markt kunnen worden gehaald.

Ik doe niet anders. Afgelopen jaar ben ik aan het experimenteren geweest en dat ging me goed af. Toen de beurzen stevig daalden, bleef mijn portefeuille relatief goed liggen. De samenstelling van toen heb ik teruggerekend tot aan december 2003. Ik heb me over de resultaten verbaasd, maar zag wel dan in jaren dat de beurzen sterk stegen, deze modelportefeuille achterbleef. Daar heb ik een poos aan gesleuteld, maar dat ging me slechter af.

Jij doet ook niets anders in mijn ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aandelen in de winter beter presteren dan in de zomer en daar heb jij een model op gemaakt. Door je opleiding weet jij je onderzoek wetenschappelijker te laten lijken dan mijn onderzoek. Als we nu terugkijken naar het historische gemiddelde en afgelopen winter, lijkt het me voor de hand te liggen dat afgelopen winter afwijkt van het historische gemiddelde. De kans dat de komende zomer precies gelijk zal verlopen als het historische gemiddelde lijkt me niet zo groot. Ed, om iemand te noemen, verwacht een scherpe daling en heeft daar zijn portefeuille op aangepast. Nu verwacht ik eerlijk gezegd ook geen super hoge rendementen de komende tijd, integendeel. Maar de tijd zal het leren.

Wat ik aan Ed waardeer, is dat hij er heel veel tijd en energie in steekt om mij te helpen bij het nadenken over een goede portefeuille. Zo is hij 6 dagen bezig geweest om mij erop te wijzen dat mijn LV-momentum strategie afgelopen jaar achterbleef bij de min.vol tracker. Die inspanning waardeer ik. Ik hoop niet dat hij er sneu van wordt, maar dat kon ik hem direct wel vertellen, want de bewuste tracker hou ik zelf bij. Bedankt Ed, voor alle moeite.:-)

De afgelopen tijd ben ik intensief bezig geweest met beleggen en dat is iets wat ik niet altijd wil en kan. Er zijn dingen die ik leuker vind. Ik had de historische gegevens, voor een nog uit te geven boek, die me waren toegestuurd verwerkt. Binnenkort krijg ik weer een nieuw bestand toegestuurd zodat ik daar mijn tijd aan ga besteden naast mijn andere hobby's, w.o. beleggen. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en ik zal mijn strategie voortdurend moeten aanpassen.
[verwijderd]
0
quote:

Global Selection schreef op 8 juni 2016 11:36:

[...]
(I) Door je opleiding weet jij je onderzoek wetenschappelijker te laten lijken dan mijn onderzoek.

(II) Als we nu terugkijken naar het historische gemiddelde en afgelopen winter, lijkt het me voor de hand te liggen dat afgelopen winter afwijkt van het historische gemiddelde. De kans dat de komende zomer precies gelijk zal verlopen als het historische gemiddelde lijkt me niet zo groot.
(I) Er is niets wetenschappelijks aan, noch heeft het veel met mijn opleiding te maken. Het is praktijkervaring (van mezelf en van anderen voor mij) om ervoor te zorgen dat je model niet teveel gebaseerd is op toevalligheden. Die zijn er namelijk erg veel in financiële data met veel ruis.

Praktisch bekeken denk ik dat jouw analyse periode veel te kort is waardoor je conclusies trekt die alleen geldig zijn voor die (afgelopen) periode. Zie dan ook (II).

(II) Het is nooit gelijk aan het historisch gemiddelde. En door de grote fluctuaties van de uitkomsten is het altijd lastig op basis van rendementsdata alleen te beslissen of een fenomeen werkelijk bestaat of niet, en of de anomalie nog steeds bestaat of intussen is opgepikt door de grote massa.

Uiteindelijk moet je in de je achterhoofd houden dat bovengemiddelde rendementen alleen kunnen bestaan als de markt consistent inschattingsfouten maakt. En waarom zou de markt (gedomineerd tegenwoordig door grote aktieve spelers) dat doen?
marique
2
quote:

BEN stierig schreef op 8 juni 2016 12:29:

Uiteindelijk moet je in de je achterhoofd houden dat bovengemiddelde rendementen alleen kunnen bestaan als de markt consistent inschattingsfouten maakt. En waarom zou de markt (gedomineerd tegenwoordig door grote aktieve spelers) dat doen?
De markt is als een kudde/zwerm/school zonder consistente leiders. Daarom is de richting onvoorspelbaar.(*) Ook voor de IB'ers. Als individuele kleine belegger kun je afwijken van het kuddegedrag. Dat levert andere rendementen op. Positief of negatief in vergelijking met de markt.

(*) Het ogenschijnlijk ongecontroleerde bewegen van een zwerm vogels of een school vissen wordt veroorzaakt doordat alle vogels/vissen het veilige midden van de massa opzoeken.

Hallo!
0
quote:

BEN stierig schreef op 8 juni 2016 12:29:

Uiteindelijk moet je in de je achterhoofd houden dat bovengemiddelde rendementen alleen kunnen bestaan als de markt consistent inschattingsfouten maakt.
Het is niet mijn doel om bovengemiddelde rendementen te halen. Mijn doel is om met een portefeuille met een lager risicoprofiel een redelijk rendement te halen.

In de beleggingsindustrie wordt elk jaar met een schone lei begonnen:

www.fondsnieuws.nl/nieuws/top-5-secto...

Als de beleggingsindustrie per 30 november 2015 met een schone lei was begonnen, dan had de top 5 er anders uitgezien.

Natuurlijk komt er een tijd dat de Min.Vol. tracker zal onderpresteren vergeleken met de wereldindex. En dan blijkt dat een lager risico profiel nadelen heeft. Er zijn perioden waarin MV aandelen blijven liggen, alleen maar kleine koerschommelingen, terwijl de HV aandelen flink stijgen. We zitten nu middenin zo'n periode, zie Contrair beleggen loont. Een pure B&H strategie werkt niet meer, er zullen altijd aanpassingen komen.

Als mijn strategie niet blijkt te werken, zal ik een nieuwe strategie bedenken. Een naam heb ik al bedacht, een "Waan van de Dag" strategie. Als ik een modelportefeuille hebt ontwikkeld die bovengemiddeld heeft gescoord, dan zal ik hier tot vervelens toe over posten. Ed zal zich de komende tijd wel gaan vervelen, maar die nieuwe strategie zal hem wel weer van de straat houden. Tot het zo ver is, is het even afzien voor hem:-)

P.S. Het bestand met historische gegevens is binnen. Het jaar 1874 moet ik uitwerken en het jaar 1875 komt binnenkort. Het verwerken houdt mij een poosje van de straat en van dit forum:-)
[verwijderd]
0
quote:

Global Selection schreef op 8 juni 2016 14:40:

[...]

Het is niet mijn doel om bovengemiddelde rendementen te halen. Mijn doel is om met een portefeuille met een lager risicoprofiel een redelijk rendement te halen.

Dat is natuurlijk van hetzelfde laken een pak.
Ed Verbeek
0
quote:

Global Selection schreef op 7 juni 2016 22:45:

Ik zou toch eens een cursus rendementen berekenen volgen als ik jou was, want het door jou berekende rendement is niet geheel correct.
???
Ik schreef,
als reactie op het door jou vol trots gepresenteerde rendement van je "LV-momentum"-sectorrotatie-strategie van +3,94% over de periode 31 mei 2015 t/m 31 mei 2016 :

"de eerste de beste wereldwijde minimum volatility tracker,
nl. iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF.
Die deed over die periode namelijk +5,68%
(notering in Frankfurt, in euro's)."


Welnu die tracker noteerde volgens Alex in Frankfurt
op 31 mei 2015: € 31,36 en
op 31 mei 2016: € 33,14
en volgens mijn spreadsheet is dat toch echt +5,68%

maar wellicht leveren andere koersleveranciers een nog gunstiger beeld
:-))
Ed Verbeek
0
quote:

BEN stierig schreef op 7 juni 2016 23:00:

Achteraf is het niet zo moeilijk ook.
Ja, en helemáál als je, zoals GS, niet eens wil vertellen
hoe die LV-momentem strategie er precies uitziet.
Nogal aandoenlijk als zoiemand daar dan ook nog mee komt pronken,
alsof hij iets bijzonders heeft gevonden.
:-)
[verwijderd]
0
quote:

BEN stierig schreef op 3 juni 2016 17:17:

Ik zal mijn ANTI momentum sector portfolio ook gaan bijhouden hier.

Aankoop (achteraf :) per eind mei:

50% IEF $109.73
25% XLP $52.66
25% XLU $49.15
IEF +3.1%
XLP +5.3%
XLU +7.6%

ANTI momo portfolio +4.8%

Niet slecht voor een Brexit maand.

VOO +0.3%
IEF +3.1%
VNQ +6.9%
Hallo!
0
quote:

BEN stierig schreef op 5 juli 2016 18:24:

pensionpartners.com/index/
Ed is hier ook al achter gekomen:-)

"The Index systematically rotates between the S&P 500 defensive sectors and the S&P 500 based on the relative strength of Utilities versus the market."

pensionpartners.com/index/

Ik heb Ed's strategie niet voor niets een conjunctuur index genoemd.

Rendement YTD:

iShares MSCI World -2,37%

Defensief +5,51%
Recessie sectoren +8,09%

De laatste is een eigen mix van sectoren die het goed doen tijdens een recessie.
[verwijderd]
0
YTD

Agressief +15.9%
Defensief +5.3%

Model +14.4%
DEC-MEI agressief
MEI-OCT defensief
NOV agressief
DEC defensief
Ed Verbeek
0
quote:

BEN stierig schreef op 13 december 2016 11:20:

YTD
Model +14.4%
DEC-MEI agressief
MEI-OCT defensief
NOV agressief
DEC defensief
Lijkt inderdaad te werken, want YTD total US market (VTI): +13.55%

(volgens investor.vanguard.com/etf/list?assetc...

Hoewel het verschil kleiner wordt (of verdwijnt?) als je de extra slippage en transactiekosten meerekent.
[verwijderd]
0
Voordeel van VS is dat je tegen slotkoersen kunt handelen (MOC orders) en transactiekosten zo laag zijn dat dat nauwelijks uitmaakt.

Het pakt de bullmarkt vrij goed mee. Ben benieuwd hoe het in een bearmarkt gaat performen.

Nu dus trouwens wel overgestapt naar defensief.
Ed Verbeek
0
quote:

BEN stierig schreef op 13 december 2016 12:38:

Voordeel van VS is dat je tegen slotkoersen kunt handelen (MOC orders) en transactiekosten zo laag zijn dat dat nauwelijks uitmaakt.
Ja en zelfs de gemiddelde spread is al idioot laag geworden zie ik:
www.etf.com/etfanalytics/etf-finder
Zo heeft SPY een gemiddelde spread van afgerond 0,00%
en zijn er 32 ETF's met een gemiddelde spread van 0,01% !
178 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.403,54 +1,02%
 EUR/USD 1,0619 -0,23%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront