IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit wordt er bedoeld met rente-op-rente

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand. 

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: rente-op-rente.


Een bekende in beleggersland: rente-op-rente. Ook wel het sneeuwbaleffect genoemd, of samengestelde interest. Voor wie op zoek is naar stevige vermogensgroei is het effect ervan erg belangrijk. Niet voor niets noemde Einstein het 't achtste wereldwonder.

Met rente-op-rente genereer je winsten uit eerder behaalde winsten. Doordat over ontvangen rente (rendement) op een bepaald vermogen óók weer rente wordt ontvangen, groeit je vermogen niet lineair, maar exponentieel. De rente wordt dus niet uitgekeerd, maar doorbelegd.

Lees ook: Dit is de kracht van rente-op-rente

Een eenvoudig voorbeeld. Op een startbedrag van 1.000 euro wordt jaarlijks 8% rendement gemaakt. Na een jaar is het dus geen 1.000 euro meer, maar 1.080 euro. Na het tweede jaar wordt opnieuw 8% rente over dit nieuwe bedrag berekend. Dan komt er 86,40 euro bij. Na 45 jaar is het bedrag aangegroeid tot 32.000 euro.

Om er zoveel mogelijk aan te hebben is het zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Hoe meer tijd je hebt, hoe harder je je vermogen kunt laten groeien. Iemand die nú begint met beleggen hoeft in totaal minder geld in te leggen dan iemand die over tien jaar begint, om tot hetzelfde eindbedrag te komen.

Kijk voor meer voorbeelden ook eens hier of hier.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›