IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoeveel kost je huidige levensstijl in de toekomst? Zo reken je dat uit.

Uiteraard verandert je bestedingspatroon continu. Als student moet je bijvoorbeeld kosten maken, die je als afgestudeerde niet meer hebt. Je krijgt wellicht kinderen, waardoor een deel van je inkomen daar naar toe gaat en op een gegeven moment gaan de kinderen het huis uit en komt er weer bestedingsruimte vrij.

Als gevolg is het moeilijk om te stellen wat je huidige levensstijl nu betekent voor de toekomst, terwijl het wel belangrijk is om daar enigszins van bewust te zijn, zo dacht ook de NFL. De organisatie van de Amerikaanse footballcompetitie organiseerde een Personal Finance-kamp, waarin de jonge spelers bewuster worden gemaakt van wat ze te besteden hebben en hoe zij met geld omgaan.

Check ook: Zes mythes over geld die je veel kunnen kosten

Bovendien wilde de organisatie inzichtelijk maken wat iemands huidige uitgavenpatroon betekent voor de toekomst. Daarvoor werd een formule bedacht: a * (1 + i)n = b

  • a = uitgaven die je nu per jaar hebt
  • i = inflatiepercentage
  • n = aantal jaren in de toekomst
  • b = wat je huidige levensstijl kost over 'n' jaar

Een voorbeeld:

Je geeft jaarlijks 50.000 dollar uit tegen een gemiddeld inflatiepercentage van 3,5%. Hoe zit dat over 20 jaar? De formule komt er dan als volgt uit te zien: 50.000 * (1 + 0,35)20 = 99.489 dollar.

De Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch heeft de formule van NFL zelf in een tooltje gezet, waardoor je zelf de berekening niet hoeft te doen. Evenals het voorbeeld hierboven gaat het tooltje wel uit van dollars, dus je moet zelf nog even omrekenen naar euro's.

Je kunt ook onze inflatietool gebruiken.

Lees ook: Pas op voor de grote vermogenskiller die inflatie heet

Kosten van eten en drinken

Nog een voorbeeld: eten en drinken. Het Voedingscentrum stelde een verantwoord voedingspakket samen. Dit pakket bevat wat iemand minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven. Denk aan ontbijt, een tweede broodmaaltijd, een warme maaltijd en tussendoortjes.

De kosten hiervan zijn voor een man van tussen de veertien en vijftig jaar gemiddeld 6,34 euro per persoon per dag, gebaseerd op een tweepersoonshuishouden. Vermenigvuldig je dit met 365 dagen, dan geeft deze man ongeveer 2.314 euro per jaar uit aan eten. Volgens de berekening kost dit hem over vijftig jaar 10.144 euro, bij een inflatiepercentage van 3%.

Inflatiecalculator

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een soortgelijke tool, de persoonlijke inflatiecalculator, en is eigenlijk nog uitgebreider dan de eerder besproken formule. Met de calculator kun je de inflatie schatten die hoort bij je eigen consumptiepatroon.

Je geeft aan welke uitgaven je doorgaans iedere maand hebt, maar ook moet je een inschatting geven van je jaarlijkse uitgaven zoals klein onderhoud aan je woning, vliegreizen en uitgaven in het buitenland. Ook moet je het aankoopbedrag en de verwachte levensduur van je auto('s) invullen, evenals de WOZ-waarde van je koopwoning.

Check ook: Geld verdienen met sparen? Vergeet het maar.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›