Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave in 2017

1.762 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
futaridomo
0
ik zal liever mijn eigen mixfond / portfolio bouwen dan op beleggingsfond beleggen waar ik jaarlijks nog management fees moet betalen. :)
matad
0
Snoepje van de week.

Het aandeel van een bedrijf dat deze week geheel aan de aandacht lijkt te ontsnappen kan zonder meer Wereldhave worden genoemd.
Met een dividend van ruim 7% (3 euro op een koers van 40 euro), een intrinsieke waarde van 50 euro euro geeft toch na 5 jaar beleggen een stevig rendement van 10%. etc. etc

Zie verder bij nieuwe discussies: Snoepje van de week.

Met vriendelijke groet
[verwijderd]
5
quote:

Realisme schreef op 5 februari 2017 01:09:

Er is een aspect dat ik in de discussie mis, en die ik ook niet terugzie in het interview met Dirk Anbeek - het rente spook.

Wereldhave heeft een schuld van meer dan 1.5 miljard bij de banken staan. Hierover wordt nu gemiddeld 1.9% rente betaald. Deze schuld vertegenwoordigd 39% van de waarde van het onderliggende onroerend goed (LTV - loan to value). Een stijging van de rente gaat er dan hard inhakken. Als Draghi zijn QE af gaat bouwen dreigt de rente in Europa snel op te lopen en 4% kan dan binnen twaalf maanden op de borden staan, met mogelijk nog verdere stijging daarna. Hier zit de crux van de lage waardering van Wereldhave:
1. de looptijd van de leningen van Wereldhave is redelijk kort en een deel is zelfs op variabele basis gefinancierd. Een renteverhoging gaat dus ook (met enige vertraging) doorwerken. Kan zo maar 30 miljoen schelen.
2. Wereldhave zit niet echt op A-locaties en kan de huren niet zo snel verhogen als Unibail-Rodamco kan.
Je ziet dan ook als er ergens over rente verhoging wordt gesproken meteen de vastgoed aandelen een tik krijgen, en Wereldhave een dubbele tik. Zelfs als het over USA gaat - wat ik weer niet begrijp. Vandaar ook de grote shorters belangstelling.

Vreemd dat Anbeek dit niet als reden voor de lage koers noemt.
Mijn advies aan Anbeek is dan ook om de LTV binnen drie jaar onder de 30% te brengen, en de duration van de leningen drastisch te verlengen, nu de rente nog laag staat. Met deze maatregelen zie ik dat de koers richting intrinsieke waarde zal gaan lopen of zelfs daarboven.

Beste Realisme,

Bedankt voor de nieuwe invalshoek. Ik kan dat zeer waarderen. Het stimuleert mij altijd om nog beter onderzoek te doen. Dat geschreven hebbende heb ik inhoudelijk wel een aantal opmerkingen. Ik heb daarbij Wereldhave en Unibail Rodamco vergeleken:

  • Vooralsnog heeft Wereldhave (6,6) een betere Interest Coverage Ratio (ICR) dan Unibail Rodamco (5,9). Ik vind de ICR eigenlijk de belangrijkste indicator voor de beoordeling van de rentedragende leningen. Wereldhave "verdient" dus 6,6 keer de rentelast.
  • De gemiddelde looptijd (maturity) van de rentedragende leningen van Wereldhave (5,1 jaar) is inderdaad langer dan die van Unibail-Rodamco (7 jaar). Het is echter maar net wat je van de rente-ontwikkeling verwacht (bijna niet te voorspellen) of dat goed of slecht is. Het kan ook dat Wereldhave geleidelijk herfinanciert tegen een lagere rente en dat Unibail Rodamco straks moet herfinancieren tegen een hogere rente.
  • Van de rentedragende leningen van Wereldhave is 79% tegen een vaste rente. Een kleine minderheid van de leningen is dus tegen variabele rente.
  • Je gebruikt op het einde de term "duration" van de leningen. Ik neem aan dat je "looptijd (maturity)" bedoelt. Duration is meer een ratio voor beleggers in rentedragende instrumenten. Het geeft aan in welke mate rentewijziging effect heeft op de waarde (koers) van een obligatie/rentedragende portefeuille. Maar dat is gezien vanuit de belegger. Ook pensioenfondsen en verzekeraars zullen met duration werken om de rentegevoeligheid van toekomstige verplichtingen (aan gepensioneerden/verzekerden) beter af te stemmen met de rentedragende beleggingsportefeuille. Bij vastgoedfondsen is "duration" echter een ongebruikelijke ratio
Het short percentage van 6% bij Wereldhave heeft volgens mij weinig te maken met de rentedragende leningen aan de creditzijde van de balans. De cijfers van Wereldhave waren zeer degelijk. Hoog dividendrendement, goede bezettingsgraad en een conservatief programma voor het komende jaar (geen fratsen). Bovendien is een deel van het short percentage afkomstige van dochterondernemingen van BlackRock terwijl BlackRock aan de andere zijde een substantiële deelneming van boven de 5% heeft. Die zitten dus eigenlijk gewoon long in Wereldhave.

Ik verwacht de komende weken een afbouw van het short percentage.
[verwijderd]
0
Bodem in zicht voor Wereldhave
Jeroen Boogaard, Beleggers Belangen, 4 feb.2017

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden kan de bezettingsgraad de komende jaren verder verbeteren. Dat zal de verwachte druk op de huren compenseren.

Vastgoedfonds Wereldhave heeft het direct beleggingsresultaat vorig jaar met 13% weten op te voeren naar €151 mln, wat overeenkomt met €3,45 per aandeel (+7%). Daarmee lag de operationele winst in lijn met de verwachtingen. Door een afwaardering in Nederland en Finland werd een negatief indirect resultaat geboekt van €30,2 mln. Wereldhave presteert redelijk gegeven de lastige retailmarkt. Ondanks de negatieve invloed van faillissementen onder de huurders lag de autonome huurgroei op 1%, ruim boven de inflatie van 0,4%. De bezettingsgraad nam in alle landen toe en kwam eind vorig jaar uit op 95,5% (2015: 93,8%).

In de periode 2017-2019 moet de bezetting verder klimmen naar minstens 97%, wat naar verwachting de druk op de huren zal compenseren. Samen met nieuwe kostenbesparingen in Nederland zal dat in de jaren 2018-2019 tot een toename van de winst per aandeel leiden van minstens 2% per jaar. Het dividend kan daarmee in lijn toenemen. Dit jaar blijft de winst per aandeel naar verwachting stabiel op €3,40-€3,50 en wordt ook een gelijk dividend voorzien van €3,08. Een reorganisatielast en desinvesteringen drukken de winst, net als het faillissement van een grote warenhuisketen in het Finse winkelcentrum. Vanaf 2019 zal een bioscoop deze lege plek innemen.

De toekomst voor Wereldhave ziet er al met al weer beter uit. In Nederland herstelt de markt en neemt het aantal faillissementen duidelijk af, terwijl de omstandigheden in de andere drie landen stabiliseren. Om de kwaliteit van de portefeuille te verhogen zal het bedrijf voor €200 mln aan kleiner vastgoed verkopen, wat weer wordt goedgemaakt door projecten uit de ontwikkelingspijplijn. Ondanks de financiële ruimte (schuldgraad van 39%) hebben acquisities voorlopig geen prioriteit. Het ziet ernaar uit dat Wereldhave vanaf volgend jaar weer op een stabiel groeipad kan komen, waardoor het aandeel ook een inhaalslag kan maken. Bij een korting van 16% ten opzichte van de intrinsieke waarde en een dividendrendement van 7,5% is Wereldhave te laag gewaardeerd en handhaven wij ons koopadvies.
[verwijderd]
0
Met Wereldhave zijn Nederlandse beleggers meer vertrouwd (dan met WDP, dat ook in het betr. artikel werd besproken).
WHV verwacht voor 2017 een winst per aandeel van 3,40 tot 3,50 euro, nadat in 2016 een winst van 3,45 euro werd genoteerd. Weinig winstgroei dus in het komende jaar, en dat komt vooral omdat resultaat zal worden gedrukt door eenmalige reorganisatiekosten van 1,5 miljoen euro. Wereldhave kondigde eerder dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, maar streeft nadrukkelijk naar het verhogen van de efficiency en het verlagen van de kosten. De bezettingsgraad verbeterde in het laatste kwartaal van 2016 al wel: deze bedroeg eind december 95,5 procent, tegen 93,8 procent eind september 2016.
Het dividend bij Wereldhave zal in 2017 naar verwachting stabiel worden gehouden op 3,08 euro. Bij de huidige koers betekent dat wel een rendement van 7,5 procent, waarmee Wereldhave een stuk hoger zit dan WDP. Daar staat tegenover dat de Belgen de komende jaren vermoedelijk wat meer groei kunnen laten zien in omzet en winst. Zonder risico zijn deze vastgoedaandelen natuurlijk niet, maar met hun hoge dividendrendement en stabiele omzetontwikkeling kunnen het in deze tijden van lage rentes wel interessante beleggingen zijn.
Gegevens per 3 februari 2017
WDP Wereldhave
Beurskoers €85,00 €41,00
Winst per aandeel 2016 €5,30 €3,45
Koers-winstverhouding 16,0 11,9
Dividend over 2016 €4,25 €3,08
Dividendrendement 5,3% 7,5%
VEB, 5 febr.2017
[verwijderd]
0
NB: in het hierboven vermelde overzicht cq de gegevens per 3 februari 2017 is per onderdeel eerst het resultaat van WDP vermeld en daarnaast dus WHV. Dus het dividendrendement van WHV is berekend op 7,5%
matad
0
quote:

Up2020 schreef op 4 februari 2017 15:38:

Wordt spannend, meer partijen long en short. Al 1 op de 10 is short. De shorters moeten 3 euro dividend betalen aan de bezitters van de aandelen Wereldhave. Mijn conclusie is het moet hard omhoog of omlaag. Als er niets gebeurd, dan betalen de shorters een flink bedrag dividend. Dit kan niet de bedoeling zijn. Dit is een echt gevecht tussen de beren en de stieren. Wereldhave is een van de grootste partijen welke worden geshort. Het gevecht zal ontaarden in een bloedbad.
Dat (gevecht) zal best meevallen ja zelfs zeer gunstig uitvallen voor (bij)kopers.
De shortende partijen kost het momenteel 7,5% om te shorten.(Dividenduitkering). Dit heeft dus weinig zin dus zal er gedraaid moeten worden. Dat heeft tot gevolg dat er gekocht moet worden hetgeen de koers hoger zal zetten.
Ook kan men nog meer shorten waardoor de koers (nog) lager komt te liggen. Prachtig voor de (bij)koper die dan nog goedkoper in kan kopen. Voor elke houder van aandelen Wereldhave is dit dus een win-win situatie. Eigenlijk is dit uniek bij een aandeel dat ruim 7% dividend oplevert en ook nog eens 20% onder zijn intrinsieke waarde noteert.
Ik ben gelukkig vorige week van een behoorlijke shortpositie gedraaid naar een gelukkige bezitter van aandelen WH.Soms doe je ook eens de goede move.

Met vriendelijke groet.
hjs64
0
Sorry hoor maar het dividend wordt volgens mij per kwartaal uitbetaald dus praten we over een kleine 2% en geen 7.5%. Afgezien daarvan is een notering beneden intrinsiek voor vastgoedfondsen momenteel standaard.
matad
0
Beste hjs 64,

Als je het over percentages hebt gaat dat meestal over een jaar. Dus is het wel degelijk 7,6%.
De intrinsieke waarde is heel belangrijk vooral voor een vastgoedmaatschappij.Hierin zitten alle afwaarderingen, aan- en verkopen van het afgelopen jaar etc. Dat is voor Wereldhave volgens het artikel Unibail-Rodamco de witte raaf d.d. 02-02-2017 bij IEX wel degelijk boven de 50 euro.

Mocht ik het mis hebben dan verneem ik dat uiteraard graag van u.

Met vriendelijke groet.
Realisme
0
[quote alias=AnalytischDenker id=9863154 date=201702051239]
[...]

..... ]Je gebruikt op het einde de term "duration" van de leningen. Ik neem aan dat je "looptijd (maturity)" bedoelt. Duration is meer een ratio voor beleggers in rentedragende instrumenten......

Dank AD, ik bedoelde inderdaad de looptijd. Heb ik weer wat geleerd, zoals zo vaak van jouw analyses. Laten we inderdaad hopen dat de shorters ook verwachten dat de opgaande lijn er nu aankomt. Ik verwachtte dit al een jaar geleden ...
[verwijderd]
0
quote:

raarmaarwaar schreef op 5 februari 2017 22:37:

Mooi dividend: www.beleggen.nl/Wereldhave/dividend
Klopt ,....en het is niet eens RAAR bij WH maar WAAR. (7,5%)

Het dividend (lees rente) dat je van je bank krijgt op je spaarrekening,.....dat is pas RAAR. (0,25%)

Met een WH koers op bijna ATL,......kan je je geen buil vallen.

DeZwarteRidder
0
quote:

hjs64 schreef op 5 februari 2017 17:06:

Sorry hoor maar het dividend wordt volgens mij per kwartaal uitbetaald dus praten we over een kleine 2% en geen 7.5%. Afgezien daarvan is een notering beneden intrinsiek voor vastgoedfondsen momenteel standaard.
Voor zover ik weet noteren in ieder geval Unibail en WDP (ver) boven hun intrinsieke waarde.
[verwijderd]
0
quote:

hjs64 schreef op 5 februari 2017 17:06:

Sorry hoor maar het dividend wordt volgens mij per kwartaal uitbetaald dus praten we over een kleine 2% en geen 7.5%. Afgezien daarvan is een notering beneden intrinsiek voor vastgoedfondsen momenteel standaard.
7,5% is natuurlijk op jaarbasis
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 6 februari 2017 09:41:

[...]

Voor zover ik weet noteren in ieder geval Unibail en WDP (ver) boven hun intrinsieke waarde.
Dat is een juiste conclusie. Het verschil is opvallend groot.

WDP IW € 48,41 Beurskoers € 84,36 - WDP noteert bijna 75% boven de intrinsieke waarde

Unibail IW € 209,07 Beurskoers € 214,80 - Unibail noteert 3% boven de intrinsieke waarde

Wereldhave IW € 53,67 Beurskoers € 40,90 - Wereldahave noteer 24% onder de intrinsieke waarde

matad
0
quote:

AnalytischDenker schreef op 6 februari 2017 10:59:

[...]

Dat is een juiste conclusie. Het verschil is opvallend groot.

WDP IW € 48,41 Beurskoers € 84,36 - WDP noteert bijna 75% boven de intrinsieke waarde

Unibail IW € 209,07 Beurskoers € 214,80 - Unibail noteert 3% boven de intrinsieke waarde

Wereldhave IW € 53,67 Beurskoers € 40,90 - Wereldahave noteer 24% onder de intrinsieke waarde

Zelfs zo groot dat dit toch te denken moet geven. In feite kan dit niet kloppen want wat kan er niet gebeuren als men grootaandeelhouder wordt en de zaak zomaar liquideert ?

Iemand een idee?

Met vriendelijke groet.
[verwijderd]
0
als de gehele europese unie op 2% inflatie staat dan gaat de rente omhoog wat negetieve gevolgen kan hebben voor wereldhave.

Wereldhave bevindt zich midden in een herstructureringsfase van meerdere jaren.
De projectontwikkelingsportefeuille vormt een risico bij verslechterende economische omstandigheden.

De schuld is voor een groot deel gefinancierd tegen variabele rentes. Bij sterk stijgende rentes kunnen de financieringskosten dus sterk oplopen.
[verwijderd]
2
quote:

gunhetze schreef op 6 februari 2017 12:15:

als de gehele europese unie op 2% inflatie staat dan gaat de rente omhoog wat negetieve gevolgen kan hebben voor wereldhave.

Wereldhave bevindt zich midden in een herstructureringsfase van meerdere jaren.
De projectontwikkelingsportefeuille vormt een risico bij verslechterende economische omstandigheden.

De schuld is voor een groot deel gefinancierd tegen variabele rentes. Bij sterk stijgende rentes kunnen de financieringskosten dus sterk oplopen.
Deze post komt niet overeen met de feiten.

  • Wereldhave heeft € 1,5 miljard aan leningen. In 2016 waren de rentelasten € 31 miljoen (gemiddeld 1,9%). De leningen hebben een gemiddelde looptijd van 5,1 jaar. Van de leningen heeft 79% een vaste rente. Conclusie: De financieringskosten gaan in de eerste komende 2-3 jaar helemaal niet sterk oplopen als de rente sterk stijgt.
  • Wereldhave heeft een ontwikkelingspijplijn van € 187 miljoen. Daarvan is € 50 miljoen al uitgegeven. Op een vastgoedportefeuille van € 3,8 miljard is de ontwikkelingspijplijn dus 5%. Verder gaat Wereldhave het komend jaar € 50 miljoen desinvesteren.
Ik zou de volgende keer iets beter feiten checken voordat je een post plaatst.

matad
0
quote:

Gerd 2 schreef op 3 februari 2017 14:27:

[...]

Men zegt van wel,ik twijfel of het helpt.Ze kunnen met weinig aandelen de boel naar beneden sturen,kijk hier maar eens[ marketviewer.equiduct.com ] goed kijken naar de laat hoe ze dat doen.[bij login,in het scherm type je wereldhave]

Lijkt me een interessante site doch begrijp er eerlijk gezegd niet veel van.
Is hierover ergens uitleg verkrijgbaar ?
Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet.
matad
0
quote:

AnalytischDenker schreef op 6 februari 2017 12:33:

[...]

Deze post komt niet overeen met de feiten.

  • Wereldhave heeft € 1,5 miljard aan leningen. In 2016 waren de rentelasten € 31 miljoen (gemiddeld 1,9%). De leningen hebben een gemiddelde looptijd van 5,1 jaar. Van de leningen heeft 79% een vaste rente. Conclusie: De financieringskosten gaan in de eerste komende 2-3 jaar helemaal niet sterk oplopen als de rente sterk stijgt.
  • Wereldhave heeft een ontwikkelingspijplijn van € 187 miljoen. Daarvan is € 50 miljoen al uitgegeven. Op een vastgoedportefeuille van € 3,8 miljard is de ontwikkelingspijplijn dus 5%. Verder gaat Wereldhave het komend jaar € 50 miljoen desinvesteren.
Ik zou de volgende keer iets beter feiten checken voordat je een post plaatst.

Chapeau hoor AD.
Dit zijn posts waar je echt iets aan hebt.

Met vriendelijke groet.
1.762 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 14,320
Verschil -0,180 (-1,24%)
Hoog 14,600
Laag 14,280
Volume 257.091
Volume gemiddeld 96.163
Volume gisteren 137.717

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront