Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Frauduleuze bedrijven.

2.220 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 107 108 109 110 111 » | Laatste
[verwijderd]
0
Het word dus ook gecreëerd,

'Belastingdienst controleert 25 procent grote bedrijven niet'

Uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer blijkt dat de Belastingdienst steeds minder bedrijven controleert.
De aangiften van bijna een kwart van de ondernemingen wordt vrijwel niet meer geïnspecteerd. De Belastingdienst is sinds 2005 overgestapt op het systeem 'horizontaal toezicht'. Dat houdt in dat wanneer bedrijven meer informatie met de Belastingdienst delen en hun basisadministratie op orde hebben, de Belastingdienst niet verder in de boeken duikt. Het systeem is gebaseerd op samenwerking en niet op wantrouwen, zo schrijven de kranten.

Naïef en onverantwoord

Ger Fuchs, oud-directeur grote ondernemingen bij de Belastingdienst, zegt in de krant: 'Dit systeem is naïef en onverantwoord. Ik heb nog nooit een groot bedrijf gezien dat niet fraudeert.'

blikopnieuws.nl/economie/250086/belas...

nu begrijp ik ook de slogan, makkelijker kunnen we het niet maken

een belastingdienst die niet meer optimaal functioneert
een gezondheidszorg idem
het justitieel apparaat idem
een immigratiedienst idem
voda
0
Boete flitshandelaar blijft overeind

Gepubliceerd op 22 feb 2017 om 11:47 | Views: 967

DEN HAAG (AFN) - Een belegger die met een truc de koers van het aandeel New Souces Energy (NSE) manipuleerde is terecht beboet door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag woensdag. De rechtbank in Rotterdam was eerder al dezelfde mening toegedaan.

De flitshandelaar stuwde de koers van NSE kunstmatig op door telkens iets meer te bieden voor nieuwe aandelen dan nodig was. Daardoor werd zijn eigen portefeuille, die bijna geheel uit aandelen NSE bestond, meer waard. De AFM gaf hem een boete van een ton voor marktmanipulatie.

Volgens het CBb had de truc van de belegger gerechtvaardigd kunnen zijn als de werkwijze vaker toegepast zou worden of als er een andere goede reden voor zou zijn. Dat kon hij echter niet aannemelijk maken. De boete wordt ook niet verlaagd, mede omdat de man geen inzicht gaf in zijn financiële omstandigheden.
voda
0
ABB ontdekt grote fraudezaak in Korea

Gepubliceerd op 22 feb 2017 om 08:53 | Views: 1.342

ZÜRICH (AFN) - Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB heeft een grote fraudezaak in Zuid-Korea ontdekt en neemt daarvoor een last van 100 miljoen dollar. De verdachte, een financieel werknemer in Korea, is sinds 7 februari spoorloos.

De boekhouder zou documenten hebben vervalst en met anderen hebben samengewerkt om ABB ,,op omvangrijke wijze'' te bestelen van fondsen. Er is een strafrechtelijk onderzoek geopend door de Koreaanse autoriteiten. Ook de internationale opsporingsdienst Interpol is bij de zaak betrokken.

Vanwege de zaak loopt de publicatie van het jaarverslag mogelijk vertraging op. Die stond voor vrijdag op de rol, maar zal nu uiterlijk medio maart worden uitgebracht.
voda
0
Zware straf voor ex-topman Imtech Duitsland

Gepubliceerd op 22 feb 2017 om 16:41 | Views: 806

HAMBURG (AFN) - De voormalige topman van de Duitse tak van installatiebedrijf Imtech is veroordeeld tot 3 jaar en elf maanden cel. Klaus Betz werd woensdag door de rechtbank in Hamburg schuldig bevonden aan verduistering van een grote som geld, bevestigde een woordvoerster van de rechtbank.

Betz zou het geld hebben doorgesluisd naar zijn voorganger Jörg Schiele, die een straf van drie jaar cel kreeg opgelegd. De zegsvrouw sprak van ,,relatief zware straffen" in de zaak vanwege de omvang van de grote schade. Beide verdachten krijgen een week de tijd om beroep aan te tekenen tegen de straf en lopen tot die tijd nog vrij rond.

Het Nederlandse Imtech bezweek in augustus 2015 aan de gevolgen van een groot boekhoudschandaal, met name in Duitsland. Imtech en verdween begin dit jaar van de beurs in Amsterdam.
voda
0
'Steekpenningen Ballast Saudisch koningshuis'

Gepubliceerd op 27 feb 2017 om 07:43 | Views: 1.655

AMSTERDAM (AFN) - De Saudische koningen Fahd en Abdullah hebben van Ballast Nedam van 1996 tot en met 2002 steekpenningen ontvangen, dan wel ,,op de nominatie gestaan om die te gaan ontvangen.” Dat heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) ontdekt, meldt omroep Human op zijn website.

De omroep kreeg inzage in delen van het FIOD-onderzoek. In totaal ontvingen leden van de Saudische koninklijke familie een half miljard dollar van het bouwbedrijf.
In ruil voor bouwopdrachten betaalde Ballast Nedam het smeergeld aan “rechtspersonen” in onder meer Liechtenstein, British Virgin Eilanden, Cyprus en Jersey. Die sluisden het geld naar leden van het Saudische koninklijke huis.

Ballast Nedam is overgenomen door Renaissance Construction. De beursnotering van het bedrijf werd eind februari vorig jaar beëindigd.

Human zendt een documentaire hierover maandagavond om 21.00 uur uit op NPO 2.

Update: Ballast Nedam betaalde steekpenningen in Saoedi-Arabie - media

Bouwbedrijf spreekt van afgesloten zaak uit verleden.

(ABM FN-Dow Jones) Ballast Nedam heeft vermoedelijk honderden miljoenen dollars aan steekpenningen betaald aan leden van het Saoedische koninklijke huis. Dit meldt omroep Human maandagavond in een uitzending op NPO2.

De omroep baseert zich daarbij op inzage in dossiers met een schaduwboekhouding van Ballast Nedam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), stukken van Rechtbank Midden Nederland, het Openbaar Ministerie, de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken, alsook op gesprekken met meerdere bronnen, zo meldt Human op zijn website.

"De ordners vormen de basis voor de conclusie van de FIOD dat Ballast Nedam tussen 1996 en 2003 vermoedelijk steekpenningen heeft betaald aan leden van het Saoedische koninklijke huis. Daarna, aldus de FIOD, is de onderneming, "vermoedelijk doorgegaan [...] in de vorm van afhandeling van de projecten in Saoedi-Arabië", zei Human.

Ballast Nedam zou het smeergeld betalen in ruil voor bouwopdrachten. Het bedrijf maakte het geld over naar "rechtspersonen in onder meer Liechtenstein, British Virgin Eilanden, Cyprus, Jersey en andere landen", meldt Human. Deze rechtspersonen gebruiken bankrekeningen in "onder meer Zwitserland", aldus de omroep.

De vraag is wie er achter deze rechtspersonen schuilgaat. Uit het proces-verbaal van de FIOD: "Beneficiaries van de rechtspersonen zijn onder meer leden van de koninklijke familie uit Saoedi-Arabië", zo meldt Human.

Leden van het Huis van Saud staan, aldus de FIOD, op de loonlijst van Ballast Nedam. In ruil voor geld spelen zij de Hollandse betonbouwer grote opdrachten toe, zei Human.

Volgens Human betaalde Ballast Nedam jarenlang honderden miljoenen dollars aan steekpenningen voor onder meer het toekennen van opdrachten voor defensie-infrastructuur. Die bedragen zouden uiteindelijk worden terugbetaald in de rekening aan de klant. "De FIOD noemt dat "overpricing", oftewel: over-factureren.

In een reactie zegt het Openbaar Ministerie over de schuilnamenlijst, die gehanteerd is in de betreffende dossiers: "over niet alle personen heeft het Nederlandse OM rechtsmacht, dan wel was er te weinig bewijs om tot vervolging over te gaan", stelde Human.

"Het Openbaar Ministerie besluit de zaak Ballast Nedam niet voor de rechter te brengen. Het OM en Ballast maken in december 2012 bekend dat de zaak wordt afgedaan met een schikking. Ballast betaalt de hoogst mogelijke boete van 5 miljoen euro en ziet af van een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro. Omdat de zaak niet voor de rechter komt, worden de resultaten van het FIOD onderzoek niet openbaar", aldus het verslag op de website van Human.

Toenmalig minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, laat volgens Human in een reactie op Kamervragen van de SP weten de schikking te hebben goedgekeurd: "Het Openbaar Ministerie besluit de zaak Ballast Nedam niet voor de rechter te brengen." Volgens Human heeft de Nederlandse regering besloten om de zaak te laten rusten vanwege de "bilaterale betrekkingen".

Intussen moeten "twee oud-leidinggevenden van het bedrijf" binnenkort wel voor de rechter verschijnen. Justitie beschuldigt hen van witwassen. Ze zouden een deel van het smeergeld voor zichzelf hebben gehouden, meldt Human.

Ballast Nedam liet in een reactie weten dat het een "oude zaak" betreft in de documentaire van 2Doc.

"Deze kwestie is in 2011 door Ballast Nedam zelf aangekaart bij de FIOD en nadat Ballast Nedam haar volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend, is deze kwestie afgesloten middels een schikking met het Openbaar Ministerie. Onderdeel van de schikking betrof tevens de verplichting voor Ballast Nedam om haar integriteitsbeleid verder aan te scherpen", aldus de bouwer.

Omdat het volgens Ballast Nedam een "afgesloten zaak uit het verleden" betreft, besloot de bouwer geen medewerking te verlenen aan de documentaire. Om dezelfde reden is Ballast Nedam ook na de uitzending niet bereid om inhoudelijk commentaar te geven.

Update: om reactie Ballast Nedam toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Deutsche Bank wacht nieuwe Amerikaanse boete - media

Onderzoek bevindt zich naar verluidt in eindfase.

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank wordt mogelijk beboet door toezichthouders Federal Reserve en Department of Financial Services van New York vanwege malversaties op de valutamarkt. Dit schreef persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen.

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie een soortgelijk onderzoek afrondde zonder verdere actie te ondernemen, bevinden de toezichthouders zich in de eindfase van hun eigen onderzoek om de hoogte van de boete te bepalen.

In de afgelopen twee jaar rondde Deutsche Bank het gros van de juridische zaken in de Verenigde Staten af, met onder meer een miljardenschikking voor de verkoop van rommelhypotheken.

Het aandeel Deutsche Bank kelderde dinsdag 8,2 procent op 15,80 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Credit Suisse schikt om rommelhypotheken

Gepubliceerd op 4 mei 2017 om 08:22 | Views: 435

Credit Suisse Group 03 mei
15,29 +0,10 (+0,66%)

ZÜRICH (AFN/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een schikking getroffen met Amerikaanse autoriteiten na een claim wegens misleiding van investeerders aan wie schuldpapier is verkocht met rommelhypotheken als onderpand. De Zwitsers betalen daarvoor nu een boete van 400 miljoen dollar.

De wijdverbreide verkoop van obligaties op basis van te makkelijk verstrekte Amerikaanse hypotheken was een van de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis. Die stak in 2007 in de Verenigde Staten de kop op en sloeg het jaar daarop over naar Europa en de rest van de wereld.

Veel andere banken troffen eerder al schikkingen in vergelijkbare zaken.
voda
0
Ex-directeur NSE opgepakt door FIOD

Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 17:20 | Views: 0

BARCHEM (AFN) - De voormalige directeur van het in Amsterdam genoteerde New Sources Energy (NSE) is dinsdag door de FIOD opgepakt in een onderzoek naar beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. De fiscale opsporingsdienst vermoedt dat hij van het ingelegde geld van circa 6 miljoen euro slechts een fractie heeft belegd en de rest in andere zaken heeft gestopt.

Het gaat om beleggingsproducten van onder andere Zoneco Holding, LW Holding, Dumapa Holding en Crowdwatcher. De vennootschap Dumapa Holding ging in januari failliet en de verdachte is in maart ook persoonlijk failliet verklaard. Het onderzoek begon na een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De handel in het aandeel NSE ligt al sinds 14 maart op last van de AFM stil. Die dag werd bekend dat de directeur per direct vertrok bij NSE.
voda
0
Update: Amerikaanse justitie klaagt Fiat Chrysler aan voor gebruik sjoemelsoftware

Manipulatie emissietesten bij zo'n 104.000 voertuigen.

(ABM FN-Dow Jones) Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Fiat Chrysler aan vanwege de vermeende manipulatie van emissietesten. Dit werd dinsdagavond bekend nadat eerder diverse media al berichtten dat een aanklacht werd voorbereid.

Fiat Chrysler wordt beschuldigd van het manipuleren van bijna 104.000 lichte voertuigen van de typen Ram 1500 en Jeep Grand Cherokee uit de modeljaren 2014 tot 2016, met een 3,0 liter EcoDiesel motor. Die zouden zijn uitgerust met software die niet bekend was bij toezichthouders tijdens het aanvraagproces voor certificering.

"De niet bekende software functies zorgen ervoor dat de emissie controlesystemen van de voertuigen anders, en minder effectief, functioneren tijdens bepaalde normale rij omstandigheden, dan blijkt uit de emissietesten van de overheid, wat resulteert in een toename van de luchtvervuiling", zei de Amerikaanse justitie in een verklaring.

In een reactie liet de Amerikaans-Italiaanse autoproducent dinsdagavond weten dat men teleurgesteld is in de beslissing van het ministerie van Justitie en dat men zich zal verdedigen tegen de beschuldigingen.

Eerder dit jaar zei CEO Sergio Marchionne al dat het bedrijf in zijn ogen niks verkeerd heeft gedaan. Hij noemde de actie van toezichthouders destijds een heksenjacht. Het Duitse Volkswagen bekende in 2015 jarenlang te hebben gerommeld met emissietesten en betaalde sindsdien voor miljarden dollars aan boetes en compensaties.

Fiat Chrysler bood eerder aan om de techniek aan te passen en werkte daarbij samen met Amerikaanse milieutoezichtouders. Inmiddels heeft de autoproducent aangepaste software ontwikkeld die het wil installeren in de getroffen voertuigen. Als het concern schuldig wordt bevonden kunnen eventuele boetes uitkomen op 4,6 miljard dollar, volgens toezichthouders.

Het aandeel Fiat Chrysler sloot dinsdag in Milaan 0,7 procent lager en verloor tijdens de handel in New York 2,8 procent.

Update: om reactie Fiat Chrysler toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Honderden miljoenen boete voor BNP Paribas

350 miljoen dollar aftikken vanwege valutamanipulatie.

(ABM FN-Dow Jones) BNP Paribas moet in Amerika een bedrag van 350 miljoen dollar betalen voor het manipuleren van wisselkoersen. Dit meldde de bank woensdag al.

De Frans bank trof een schikking met de New York State Department of Financial Services vanwege de betrokkenheid van handelaren bij het manipuleren van valutatransacties tussen 2007 en 2013. Inmiddels zijn er door BNP maatregelen getroffen die dergelijke manipulatie onmogelijk zouden moeten maken.

De boete komt omgerekend uit op ongeveer 310 miljoen euro. Dit zal worden betaald uit beschikbare middelen, zo liet de bank weten. Naar eigen zeggen werkte de bank volledig mee aan het onderzoek door DFS.

Het aandeel BNP Paribas won donderdag 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
EU ministers agree car approval rules after diesel gate

Published on Wed, 31 May 2017

Economic Times reported that EU ministers agreed on Monday on draft new rules for approving cars for sale in order to prevent a repeat of the Volkswagen emissions scandal and giving the European Commission the power to fine cheating manufacturers directly. The rules, which still have to be discussed with the European Parliament before becoming law, are a response to the 2015 dieselgate scandal when German carmaker Volkswagen was found to have used software to cheat US diesel emission tests.

Under the present system, national bodies such as Germany's KBA authority, have the power to clear new vehicles for the whole European Union and can also revoke those licences.

The new rules will allow other national authorities to review such decisions and also give the European Commission the power to carry out spot checks and fine manufacturers up to 30,000 euros per vehicle if they are found to be cheating.

In the run-up to Monday's ministerial meeting in Brussels, European diplomats had said Germany was reluctant to hand more market surveillance powers to Brussels despite the fallout from the VW scandal.

German junior economy minister Matthias Machnig told fellow ministers at the meeting his country was in favour of strengthening oversight, but added he wanted assurances on how to avoid a conflict between different agencies.

Since the Volkswagen scandal, investigations of various other carmakers revealed on-road nitrogen oxide (NOx) emissions as high as 15 times the regulatory limits, as well as the use of devices to mask real vehicle emissions.

EU Commissioner Elzbieta Bienkowska told ministers that "No week goes by without new revelations, new investigations. It will never finish if we do not have a more robust system in Europe."

Source : Economic Times
voda
0
'Baggeraar DEME betaalde smeergeld in Nigeria'

Gepubliceerd op 2 jun 2017 om 09:21 | Views: 1.239

ZÜRICH (AFN/BELGA) - Het Belgische baggerbedrijf DEME is in Zwitserland veroordeeld voor een smeergeldaffaire in Nigeria. DEME moet bijna 35 miljoen euro betalen aan de Zwitserse autoriteiten, schrijft de Belgische krant De Tijd vrijdag.

Het baggerbedrijf bevestigt dat zijn Cypriotische dochter (Dredging Cyprus) in mei een akkoord heeft gesloten met de Zwitserse autoriteiten om een einde te maken aan een gerechtelijke procedure. Bedragen worden niet genoemd. DEME ontkent dat er openbare ambtenaren zijn betaald om onrechtmatige voordelen of contracten toegewezen te krijgen.

De Tijd citeert uit documenten van het Zwitserse gerecht waarin staat dat DEME niet wist wie achter de schermvennootschappen in belastingparadijzen zat. ,,Het viel dus niet uit te sluiten dat de betalingen ten goede kwamen aan politieke figuren of overheidsambtenaren, terwijl men ten volle bewust was van het algemene risico op corruptie in Nigeria."
voda
0
ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies

Gepubliceerd op 8 jun 2017 om 08:26 | Views: 1.526

ABN AMRO 16:13
22,91 +0,22 (+0,97%)

AMSTERDAM (AFN) - Falend intern toezicht en een hoog opgelopen werkdruk, mede als gevolg van bureaucratie, reorganisaties en een slecht werkend IT-systeem. Dat zijn volgens ABN AMRO de voornaamste oorzaken van het gesjoemel door een groot aantal hypotheekadviseurs dat vorig jaar aan het licht kwam.

De medewerkers zetten gekopieerde handtekeningen van klanten onder al afgegeven hypotheekadviezen die voor controle naar een interne kwaliteitsdesk werden gestuurd. Het ging om dossiers waar achteraf nog wijzigingen in waren aangebracht, waardoor opnieuw getekend moest worden.

Veel klanten zitten er niet te wachten om achteraf een extra krabbel te zetten. Bovendien hadden veel adviestrajecten toch al vertraging opgelopen door stroperige procedures en technologische tekortkomingen. Door handtekeningen te kopiëren konden adviseurs die dossiers toch afronden en persoonlijke doelstellingen halen die van invloed waren op hun beoordeling. Angst voor ontslag speelde daarbij ook een rol.

Berisping

Van de 850 hypotheekadviseurs die ABN AMRO in dienst heeft, hebben er 114 zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van handtekeningen. De meesten hebben een berisping gekregen en hebben hun prestatiepremie moeten inleveren. Sommige mensen zijn ontslagen, ook leidinggevenden. Aantallen noemde de bank evenwel niet.

In totaal bleek onder zevenhonderd dossiers een gekopieerde handtekening te staan. In drie gevallen leed de klant door het gesjoemel beperkte financiële schade, die inmiddels is vergoed. In totaal ging het om minder dan 1000 euro.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-080617-039/ABN-...
voda
0
Fraudeaanklacht tegen Barclays en ex-topman

Gepubliceerd op 20 jun 2017 om 09:17 | Views: 742

Barclays 16:14
204,61 -2,14 (-1,03%)

LONDEN (AFN) - De Britse bank Barclays en vier voormalige bestuurders, onder wie oud-topman John Varley, zijn aangeklaagd wegens fraude rond een omstreden investeringsronde in 2008. Het Britse bureau voor ernstige fraudezaken maakte dat dinsdag bekend.

Varley en zijn medebestuurders Roger Jenkins, Tom Kalaris en Richard Boath moeten op 3 juli voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van malversaties rond een financieringsdeal die de bank in 2008 sloot met een groep investeerders in het Midden-Oosten, met name het Qatarese staatsinvesteringsfonds.

Door aan te kloppen bij de Arabieren wist Barclays, dat door de kredietcrisis bijna door zijn kapitaalreserves heen was, te voorkomen dat het een beroep moest doen op staatssteun. Maar de manier waarop de miljardendeal tot stand kwam, riep achteraf veel vragen op bij toezichthouders.
voda
0
FIOD stuit op bierfraude

Gepubliceerd op 28 jun 2017 om 17:24 | Views: 1.280

Heineken 17:36
85,89 -1,16 (-1,33%)

UTRECHT (AFN) - In vijf steden heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) woensdag huizen doorzocht vanwege bierfraude met de merken Heineken en Amstel. Naast de digitale en papieren administratie zijn bierdoppen in beslag genomen. Er is niemand aangehouden.

In Nijkerk, Putten, Rotterdam, Heusden en Linne werden huizen doorzocht. De verdachten zouden merkenfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Ze zouden merkloos bier als Heineken en Amstel verkocht en getapt hebben. Dat deden ze door met merkloos bier gevulde biervaten te voorzien van de merknaam en de logo's van deze twee merken.

Er was geen gevaar voor de volksgezondheid, aldus de FIOD die het onderzoek startte na een aangifte.

In het belang van het onderzoek wil de FIOD niet zeggen hoe groot de fraude is. ,,We weten het ook nog niet precies, we moeten eerst de administratie bestuderen."
voda
0
AFM beboet Spaanse handelaar voor koersmanipulatie

Boete van 10.000 euro.

(ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Financiële Markten heeft een boete van 10.000 euro uitgedeeld aan de Spaanse vennootschap Lexon Capital, vanwege koersmanipulatie van vier aan Euronext Amsterdam genoteerde aandelen. Dit maakte de AFM dinsdag bekend.

De AFM verweet Lexon Capital door het inleggen van kleine orders de koersen te hebben gemanipuleerd, waarbij Lexon in bepaalde gevallen ook met zich zelf handelde. Deze handelwijze had misleidende signalen met betrekking tot de koersvorming tot gevolg, aldus de toezichthouder.

Oorspronkelijk legde de AFM op 23 februari 2015 een boete op van 100.000 euro. Door een succesvol beroep in bezwaar op het draagkrachtbeginsel door de Spaanse handelaar matigde de toezichthouder de boete tot 10.000 euro. De boete is onherroepelijk.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Koersen van geheime shortposities omhoog na uitlekken register door AFM

De koersen van aandelen waarin beleggers geheime shortposities hadden, zijn harder gestegen dan de markt, nadat het shortsellregister per ongeluk was uitgelekt. Dit blijkt uit een analyse van Rients Galema en Dirk Gerritsen, beiden universitair docent financiering en financiële markten aan de Universiteit Utrecht.

Galema en Gerritsen hebben de koersbewegingen van de aandelen bekeken die stonden in het shortregister dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in januari per ongeluk online zette. Daarin stonden niet alleen de shortposities van 0,5% of groter die de toezichthouder dagelijks openbaar maakt, maar ook kleinere, niet-openbare shortposities.

Shortsellers zijn doorgaans hedgefondsen en andere professionele beleggers. Ze proberen te verdienen aan dalende beurskoersen door aandelen te lenen en die vervolgens te verkopen, in de hoop ze later tegen een lagere koers terug te kunnen kopen, 'shorten' in het jargon.

Uit het onderzoek van Galema en Gerritsen, dat donderdag wordt gepubliceerd in economisch vakblad ESB, blijkt dat de koersen van aandelen met niet-publieke shortposities in de dagen na het uitlekken van het register harder stegen dan de markt. Dat hadden de onderzoekers niet verwacht, zegt Gerritsen. 'De markt wist door het lek precies waar hedgefondsen short in zaten. Omdat deze geïnformeerde beleggers het vaak bij het rechte eind hebben, hadden we verwacht dat de koersen zouden dalen.'

Uit onderzoek dat Gerritsen in 2014 deed op basis van het openbare shortregister, bleek namelijk dat geshorte aandelen het slechter doen dan de markt. De analyse van het uitgelekte register bevestigt deze conclusie. De publieke shortposities doen het, na correctie voor marktrisico, per dag 0,080% slechter dan het marktrendement. De niet-publieke shortposities presteren 0,032% slechter. 'Grotere shortposities gaan om meer geld, dus moeten beleggers sterker overtuigd zijn van hun zaak', zegt Gerritsen.

De onderzoekers hebben drie mogelijke verklaringen voor de stijgende koersen nadat het register was uitgelekt. Beleggers kunnen erop voorsorteren dat de hedgefondsen hun niet-publieke shortposities op lange termijn weer moeten afwikkelen door aandelen te kopen. Ook kan het zijn dat de fondsen na het uitlekken meteen hun shortposities hebben afgewikkeld. Veel beleggers blijven bewust onder de meldingsgrens, bijvoorbeeld omdat zij hun strategie geheim willen houden. De derde optie is dat de niet-publieke shortposities kleiner zijn dan de markt had verwacht.

fd.nl/beurs/1209595/koersen-van-gehei...
voda
0
HSBC en UBS schikken voor rentemanipulatie bij derivatenhandel - media

Schikking is onderdeel van grotere rechtszaak.

(ABM FN-Dow Jones) HSBC en UBS betalen elk 14 miljoen dollar om een zaak, waarin meerdere banken schuldig zijn bevonden aan rentemanipulatie in de derivatenmarkt, te schikken. Dit meldde persbureau Reuters dinsdagavond.

De schikkingen werden dinsdag gemeld door het U.S. District Court in Manhattan en vergen nog goedkeuring van de rechter.

Met de schikkingen van UBS en HSBC komt het totale schikkingsbedrag voor 10 banken nu uit op 408,5 miljoen dollar, meldde Reuters verder.

De schikking is onderdeel van een omvangrijke rechtszaak van verschillende pensioenfondsen en lokale overheden tegen in totaal 14 banken vanwege rentemanipulatie bij de handel in derivaten tussen 2009 en 2012.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
FIOD jaagt op verdwenen miljoenen beleggers

Gepubliceerd op 12 jul 2017 om 15:56 | Views: 754

AMSTERDAM (ANP) - In de zaak rond de grootschalige beleggingsfraude bij Hollandsche Wind en Noordenwind maken FIOD en justitie nog jacht op een bedrag van bijna 5 miljoen euro. Zowel in Nederland als daarbuiten wordt gespeurd naar weggesluisde inleggen van beleggers.

Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste tussentijdse zitting in het proces tegen de twee hoofdverdachten, Stefan S. (35) uit Zutphen en Ronald de G. (60) uit Terschuur. Justitie schat de omvang van de fraude voorlopig op 8,7 miljoen euro. Daarvan is 3,8 miljoen terecht.

De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het licht, toen een bank aangifte deed wegens valsheid in geschrifte en oplichting. In het onderzoek leidde het spoor al snel naar Hollandsche Wind en Noordenwind. Begin dit jaar werden S. en De G. aangehouden.
voda
0
Deutsche Börse rekent op twee miljoenenboetes

Gepubliceerd op 18 jul 2017 om 16:55 | Views: 104

Deutsche Boerse 17 jul
95,65 -0,90 (-0,93%)

Euronext 17:01
46,64 -0,37 (-0,78%)

FRANKFURT (AFN) - Deutsche Börse krijgt mogelijk boetes opgelegd in verband met een lopend onderzoek naar topman Carsten Kengeter. Volgens een melding van de beursexploitant zou het Duitse openbaar ministerie van plan zijn om de procedure tegen Kengeter te schikken en daarnaast het bedrijf te straffen.

Het gaat in de zaak om vermeende overtreding van de regels voor handel met voorkennis en nalatigheid bij het melden van koersgevoelige informatie rond de jaarwisseling van 2015 en 2016. Deutsche Börse houdt rekening met twee boetes, van 5,5 miljoen en 5 miljoen euro. In de verklaring wordt wel benadrukt dat het bedrijf de beschuldigingen ongegrond vindt.
2.220 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 107 108 109 110 111 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront