Arcelor Mittal « Terug naar discussie overzicht

AM up emissie 3 miljard Euro ? L. Mittal > 50 %?

14 Posts
[verwijderd]
0
Volgens Bloomberg bereid ArcelorMittal een emissie voor ter waarde van 3 miljard Euro. Deze zou nodig zijn om de obligaties ter waarde van 15 miljard dollar de komende 6 jaar af te lossen. Maar is deze emissie echt nodig? Of wordt nu duidelijk waarom het management niets heeft gedaan om de koers op niveau te houden. In tegendeel. De koers die de laatste maanden schommelt tussen de 3 en de 4 Euro. Ver onder de geschatte intrinsieke waarde van nu rond de 16 Euro. L. Mittal kan met een investering van 2,2 miljard Euro. weer meerderheidsaandeelhouder worden van een bedrijf dat vijf jaar geleden nog 40 miljard waard was. Of het emissie gerucht waar is moet nog blijken. Maar dat dit aandeel meedingt naar de prijs van het meest gemanipuleerde aandeel ter wereld mag duidelijk zijn. Maar als het gerucht waar is, dan heeft de bodembel geklonken. En is 3 Euro mogelijk de laagste prijs ooit.
Nog niet zolang geleden heeft AM al geoefend in Zuid Afrika. Daar kwam er een emissie met een emissieprijs boven de beurskoers. Volgens mij werd 68 % ingetekend en nam het moederbedrijf de rest voor haar rekening. Daarna stijgende koersen. Stel de emissiekoers wordt 3 Euro. Dan zijn er 1 miljard nieuwe aandelen nodig. Wanneer L. Mittal er 0,74 miljard voor zijn rekening neemt is hij voor 2,2 miljard voor 50 % aandeelhouder (nu 37%). Zou de wereld zo in elkaar steken?
Uitgaande van de huidige intrinsieke waarde van 31 miljard wordt de nieuwe intrinsieke waarde 34 miljard. Dit gedeeld door 1,8 oude + 1 miljard nieuwe = 2,8 aandelen maakt 12 Euro per aandeel. Voldoende stijgingspotentieel dus. Ook in een eerder schrijven heb ik aangegeven dat de netto schuld na het aflopen van de Notes op 15 januari ongeveer 15 miljard dollar zal zijn. Het doel van AM zelf. Ook heb ik aangegeven dat de obligaties de komende jaren gewoon omgezet kunnen worden van schulden met 6 % rente naar schulden met 3 % rente. Dus waarom een emissie? Een emissie kan een eind maken aan de speculaties. Daarnaast kunnen de ratings bij S&P, Fitchen en Moodys weer omhoog. Hetgeen de herfinanciering vergemakkelijkt en goedkoper maakt. Zouden de recente afwaarderingen onderdeel zijn van de strategie? En krijgen de shorters nu hun beloning voor hun goede werk? Of ben ik te cynisch? Eerder heb ik de verwachting uitgesproken dat na het aflopen van de notes op 15 januari het aandeel binnen een paar weken naar 5 tot 7 zou gaan. Mede door het verdwijnen van een belangrijke reden om te shorten. Mits het management geen snode plannen zou hebben. We zullen zien. Vanwege de onduidelijkheden, speculaties en manipulaties zal het aandeel vandaag zeker lager openen en kunnen tot de emissie of het afblazen ervan flinke koersschommelingen ontstaan. Maar de komende tijd ontstaan er ook weer instapmogelijkheden met enorme winstmogelijkheden voor de toekomst. Succes!
longasleep
0
onleesbaar geschreven hierboven vind ik daarom link ik deze.

quote:

ff_relativeren schreef op 5 februari 2016 00:30:

Verwatering tegenover schuldaflossing. Om je rekensom steekhoudend te maken,
moet je 2 dingen bepalen ;

hoe groot is de schuldaflossing in %, en hoe groot is de verwatering in %.

Let wel, alles op basis van de geruchten van vanavond, dus niets meer dan een hypothetische benadering ;

ad 1. De schuldaflossing in %

Die bedraagt ongeveer 20% (aflossing van 3 miljard op een totaal van 15 miljard).
bron : www.iex.nl/Nieuws/ANP-040216-266/Arce... .

ad 2. De verwatering

Dat de eigenaren voor een substantieel deel aan de emissie mee doen,
haal ik niet van de rekensom af. Zij zijn vandaag immers ook al voor een substantieel deel eigenaar van aandelen.

Het enige is, dat de aandelen van de eigenaren voorlopig niet op de markt komen.
Daar staat tegenover, dat dat vandaag ook al zo is.

Als je gaat uitrekenen wat de procentuele verwatering is, neem je alle bestaande aandelen, en alle nieuwe aandelen. Ongeacht of die in institutionele handen zijn of in particuliere handen.

Enough said.

Gehoopte opbrengst : 3 miljard.
Nabeurs koers vandaag : € 3,688.

Een korting van 15% is niet ongebruikelijk bij een emissie.
De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen wordt dan misschien : € 3,135.

Om een opbrengst te halen van 3 miljard met een emissie, zijn er dan :

956.998.852 nieuwe aandelen nodig, tegenover
1.803.359.338 bestaande aandelen. (bron : www.aandelencheck.nl/aandelen/arcelor... , zie "13 januari 2016")

Voor het gemak heb ik ook even een screenshot als bijlage toegevoegd.

De verwatering bedraagt in dit rekenvoorbeeld 53% (53,068%).

oftewel we gaan zwaar in de min.
longasleep
0
en wat platter bekeken door mijzelf.

quote:

longasleep schreef op 5 februari 2016 00:08:

oke kans is dus nu erg groot dat we een aandelenemissie krijgen.
effectief verdubbelen we het aantal aandelen hiermee bijna.
als we even van de prijs van gister uitgaan 3.70~.
dan is het aandeel rond de 2 waard straks als de rest gelijk blijft.

Het is wel zo dat de schuldenpositie een stuk beter hierdoor wordt.
Dat is goed nieuws ik vind dus 2 te weinig en ga voor een ronde prijs van 3 waar het aandeel op korte termijn gaat rusten maar eerst zwaar onder duikt.

Wat zijn de nadelen hieraan.
Eerste nadeel er zijn 2x zoveel aandelen.
tweede nadeel potentieel omhoog halveert ook hierdoor.
Ik had bijvoorbeeld een koersdoel van 10 op lange termijnmet dubbel zoveel aandelen is dat nu 5.
Ik denk nog steeds dat de 10 gehaald kan worden ik denk alleen dat het wat langer gaat duren en de prijs van staal moet echt goed meewerken komend jaar.

Stel de prijs van staal blijft laag dan blijft AM nog lang geld wegbloeden.
daar ligt het probleem als het te lang blijft doorgaan weten we allemaal wat er gaat gebeuren uiteindelijk.
[verwijderd]
2

ik ben zelf de laatste 2 week Long posities aangegaan in Miners en Staal, een mix voor spreiding, want ik geloof dat de sector aan het bodemen is, maar de afstraffing is zo groot geweest dat er waarschijnlijk ook wel een slachtoffer tussen kan zitten, heb daarom besloten Vale SA uit Brasil niet te nemen , voor de rest Mittal, Thyssen Krupp, BHP, Rio Tinto, Anglo American en Glencore in de positie genomen

dit zijn zonder uitzondering allemaal kandidaten voor een mogelijke kapitaalsverhoging, maar hoeft niet echt, is een keuze, voor credit rating staan sommigen net boven Junk, maar al deze bedrijven zijn ook sterk genoeg om het te overleven.
ze gaan er allemaal met de hakbijl door voor kosten reductie en afslanken , dat is een super gezond teken zowel voor de companies als voor de sector, het over-aanbod gaat eruit.
bodemen is een proces en daar horen nu eenmaal pijnlijke beslissingen bij, maar de draai gaat dan ook op een gezondere basis en niet een soort van relief-rally, die daarna vele aandelen weer naar nieuwe lows brengt.

deze emissie voor Mittal is gezond en het is goed het nu te doen, nu de sector tekenen van uitbodeming geeft, de aandeelhouder gaat hier niet op inleveren als hij meedoet, de koers van het aandeel kan tijdelijk een negatieve druk krijgen, maar dit zal door de begeleidende investment banken als een koopopportuniteit gezien worden.

mocht het voor Mittal allemaal doorgaan zal het omgerekende niveau naar de koers van vandaag, imho, niet ver afwijken van de 3,25/3,50 range, maar we hebben dan wel een bedrijf met een schuldratio die niet langer kwetsbaar is en ze kunnen dan vol meespelen op de draai van de markt en die komt gewoon, kwestie van tijd.

commodity spelers gaan namelijk net als de sector door een boom and bust periode heen, de bust zitten we vol in, de boom is in the making, kwestie van geduld, dus je moet wel bereid zijn een 2 jaar horizon te nemen.
pijn is nog niet helemaal over, maar is wel in de laatste fase.
althans, zo zie ik 't

succes
[verwijderd]
0
Op basis van de jaarcijfers was de emissie dus niet nodig geweest. Hoewel de schulden door de emissie wel met 3 miljard zijn teruggedrongen verwaterde de schuld per aandeel enorm. De door mij gestelde koersdoelen zijn van 5 op kortere termijn en 7 op langere termijn zijn een tijdje gelden al gehaald.
NewKidInTown
0
quote:

gebennoveld1 schreef op 10 februari 2017 16:46:

Nieuw koersdoel binnen aantal maanden boven 24 Euro.
Ik verwacht van GS een herberekend koersdoel van 27,90 na de voorgestelde reverse split 3:1 ergens in mei of juni.
[verwijderd]
0
futaridomo
0
Wat ik wil zeggen is, ik zie geen nut met reverse splits. Ze kunnen beter aandeel inkoop programma starten zoals Ahold. Dan gaat het langzamer hand terug naar 1 miljard aandelen.
[verwijderd]
0
Het uitvoeren van de reserve split (1 nieuw voor 3 oud) levert een aantal voordelen op. De verhandelbaarheid van het aandeel (en derivaten) verbetert. De kosten voor het aan en verkopen van bijvoorbeeld 1000 Euro aan aandelen wordt 3 keer zo klein. Dit geldt ook voor de kosten die AM maakt m.b.t. de beloning van managers in aandelen en opties. En andere nog af te handelen financele instrumenten zoals Notes. Ook voor zakenpartners en marktpartijen is de reserve split fijn. Er is meer downside. Verder is het voor AM makkelijker om na de r.s. nieuw kapitaal op te halen door het uitgeven van nieuwe aandelen of convertibles. Voor bijvoorbeeld de overname van het Italiaanse Ilva. Dan is er nog een optische component. Een duurder aandeel wordt betrouwbaarder en waardevoller gevonden. Zo zijn er maar 3 aandelen in de AEX die onder de 10 Euro noteren.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 09:49
Koers 23,970
Verschil -1,550 (-6,07%)
Hoog 24,370
Laag 23,880
Volume 1.685.727
Volume gemiddeld 2.286.866
Volume gisteren 2.055.736

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront