Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.076 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
whammy
0
We kunnen ons hier op IEX gelukkig prijzen dat er altijd nog iemand is die verstand van cijfers heeft.
whammy
2
Ik dacht al: wat duurt het lang voordat er een reactie komt maar je moet tenslotte op zoveel draadjes een reactie geven en dat valt niet mee om dan overal je gelijk proberen te halen.
Beste Ben, een advies: zoek het lekker uit! en houdt ons op de hoogte van jouw welwillende adviezen op allerlei vlak.
[verwijderd]
0
Weer iemand die denkt dat er gelijk valt te halen.

Waarom denk je wat je schrijft of schrijf je alleen over?
voda
0
Noorse overheidspensioenfonds verdient bijna zeven procent

Rendement 447 miljard Noorse kroon.

(ABM FN-Dow Jones) Het Noorse overheidspensioenfonds Norges Bank heeft in 2016 een rendement gerealiseerd van 6,9 procent of 447 miljard Noorse kroon, omgerekend circa 50,4 miljard euro. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Norges Bank Investment Management, de beheerder van het overheidspensioenfonds.

Het rendement op aandelen bedroeg het afgelopen jaar 8,7 procent en het rendement op vastrentende beleggingen, zoals obligaties, kwam uit op 4,3 procent. Het totale rendement op eigen vermogen en vastrentende beleggingen was 0,1 procentpunt hoger dan het rendement op de benchmark index.

De Raad van Bestuur van Norges Bank meldde tevreden te zijn over de in het afgelopen boekjaar gerealiseerde beheersing van de managementkosten en de geleidelijke uitbreidingen van de investeringen in nieuwe markten.

Het fonds had ultimo december 2016 een marktwaarde van 7.510 miljard Noorse kroon, waarvan 62,5 procent is belegd in aandelen, 34,3 procent in vastrentende waarden zit en 3,2 procent in vastgoed.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Bij verlagen AOW-leeftijd geen babyboomers in kou laten staan

Enkele politieke partijen pleiten voor het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar. Opmerkelijk is dat daarbij weinig aandacht is voor een gelijke behandeling van burgers die onder het huidige regime op latere leeftijd met pensioen gaan en daar lijkt alle reden voor. Immers, het achteraf verlagen van de pensioenleeftijd naar de oorspronkelijke 65 jaar schept een grote ongelijkheid in besteedbaar inkomen binnen de groep van babyboomers, geboren tussen 1945 en 1955.

Vooral voor de jongsten binnen deze groep zullen de druiven zuur zijn. Vergelijken we voor de eenvoud twee burgers, één geboren in 1945 en de ander geboren in 1955. De eerste ging met pensioen op zijn 65e, de tweede zal onder het huidige regime met pensioen gaan op 67-jarige leeftijd en drie maanden. De laatste zal dus gedurende 27 maanden in vergelijking tot zijn generatiegenoot geen AOW ontvangen maar over zijn inkomen wel 17,9 % AOW-premie moeten betalen. Het gemiste inkomen uit AOW voor een samenwonende zonder partnertoeslag over deze periode bedraagt ruim €?22.500. Daarnaast dient deze persoon de AOW premie te betalen welke kan oplopen tot zeg €?13.000. Zijn of haar bijdrage aan het bedrijfspensioenfonds laten we hier nog buiten beschouwing.

In redelijkheid kan worden geraamd dat een leeftijdsverschil van tien jaar de jongere €?22.500 tot €?35.000 kost aan gederfde inkomsten uit AOW en te betalen premies. De maatschappij mag deze burgers dankbaar zijn een bijdrage te hebben geleverd aan wat wordt genoemd de houdbaarheid van de begroting. Bij verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 mag worden verwacht dat deze burgers enige compensatie ontvangen. Of is het wachten op een nieuwe politieke partij met als credo: ‘Ik wil mijn poen terug’?

Bas van Holst is van 1945, is econoom-onderzoeker en oprichter van DoctorandusB B.V.

fd.nl/opinie/1190486/bij-verlagen-aow...
izdp
0
Ach die babyboomers tot jaargang 1953 hebben allemaal van de vut gesnoept, dus die zijn niets tekort gekomen. Daarna zou het een argument kunnen zijn, maar die profiteren dan van de verlaging naar 65.

Dus kul ten top.
[verwijderd]
0
Eens izdp,
De babyboomers hebben zich verrijkt met pensioengeld en goedkope woningen.
Ze kochten in de jaren 60/70/80 kochten voor 150.000 gulden een huis dat nu ruim 400.000 waard is in euro's. De hypotheek? Die is in veel gevallen al (lachend) afgelost.
izdp
0
Vut is geen pensioen en woningen neem ik uitdrukkelijk niet mee. Genoeg ouderen die daar helemaal niet van hebben geprofiteerd.
VUT daarentegen was er voor elke loonslaaf behalve DGA's (al is daar nog wat mee gerommeld voor bepaalde jaargangen, maar weet ik te weinig van)
voda
0
Hoe weet ik of mijn pensioenfonds goed belegt?

Peet Vogels 14-03-17, 20:14

Pensioenfonds Mercurius werd door boze deelnemers voor de rechter gesleept omdat het grote beleggingsverliezen leed. Door risico’s niet af te dekken, verloor het fonds zoveel geld dat de pensioenen moeten worden verlaagd. Drie vragen of je zoiets kunt voorkomen bij je eigen pensioenfonds.

Hoe weet ik of mijn pensioenfonds risicovol belegt?

Pensioenfondsen leggen verantwoording af in hun jaarverslagen over het beleggingsbeleid. Daarin staat ook in hoeverre ze het risico op een dalende rente hebben afgedekt. Dalende rente is een groot risico voor elk pensioenfonds. Op informatiebijeenkomsten kunnen deelnemers hun fonds ook ter verantwoording roepen. Of bel ze op.

Hoe weet ik nou of een beleggingsbeleid risicovol is?

Kijk naar de dekkingsgraad. Daalt die hard dan is het reden om je fonds eens kritisch aan de tand te voelen over het beleggingsbeleid. Maar ben je deskundig genoeg om dat te beoordelen? Dat is maar zeer de vraag. Je kunt deskundig advies inwinnen, maar dat is duur.

Dus moet ik maar hopen dat het pensioenfonds het goed doet?

Niet helemaal. Pensioenfondsen hebben beleggingscommissies die het beleggingsbeleid bepalen. Sinds enige tijd toetst De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de pensioensector, de deskundigheid van die bestuurders. Een groot deel van die bestuursleden is afgetoetst de afgelopen tijd, omdat ze te weinig kennis hebben. De deskundigheid neemt dus toe.

Daarnaast bekijkt DNB ook het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen. DNB kijkt scherp of de fondsen de risico’s wel voldoende hebben afgedekt. Zijn ze te riskant bezig dan kan DNB ingrijpen, maar meestal is een waarschuwing al voldoende.

www.ad.nl/economie/hoe-weet-ik-of-mij...
voda
0
ABP belegt kwart meer in hernieuwbare energie

Gepubliceerd op 8 mei 2017 om 09:02 | Views: 770

HEERLEN (AFN) - ABP maakt goede vorderingen met de verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille. Zo heeft het pensioenfonds een kwart meer belegd in hernieuwbare energie dan een jaar eerder. Dat staat in het maandag gepubliceerde duurzaamheidsverslag.

ABP heeft zich ten doel gesteld om zijn beleggingen die bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering en andere maatschappelijke vraagstukken, te verdubbelen van 29 miljard euro in 2015 naar 58 miljard euro in 2020. Eind 2016 stond de teller op 41 miljard euro.

Kwart meer

De pensioenreus wil die verdubbeling onder meer bereiken door meer te investeren in hernieuwbare energie. Die beleggingen gingen afgelopen jaar met een kwart omhoog, van 2,2 naar 2,8 miljard euro. ABP belegde onder meer in zonnepanelen in India en de Verenigde Staten, maar ook in Nederlandse windenergie. Het doel is om in 2020 minstens 5 miljard euro te hebben belegd in hernieuwbare energie.
Verder zal ABP als aandeelhouder bedrijven proberen te overtuigen stappen te zetten in duurzaamheid.

Druk van deelnemers

Een groeiende groep deelnemers verenigd in ABP Fossielvrij blijft druk zetten op hun pensioenfonds om onder meer uit kolen, olie en gas te stappen. Mede-initiatiefnemer Chris Roorda noemt het heel goed dat het ABP zijn CO2-voetafdruk vermindert dankzij bijvoorbeeld energiebesparing in het vastgoed waarin is belegd.

,,Tegelijkertijd blijkt dat ons pensioenfonds helaas méér is gaan investeren de kern van het probleem van klimaatverandering: de fossiele energie-industrie", aldus Roorda. Volgens hem belegt ABP voor ruim vier miljard euro in de kolenindustrie. ,, Door dit soort investeringen blijft de wereld nog decennia vastzitten aan olie, kolen en gas en wordt ontwrichtende opwarming van de aarde onvermijdelijk."
voda
0
Pensioensector stopt 10 miljard in hypotheken

Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 13:33 | Views: 1.497

DEN HAAG (AFN) - MUNT Hypotheken, dat met kapitaal van pensioenfondsen hypotheken aanbiedt aan Nederlandse consumenten, ziet de investeringen in zijn fonds verder toenemen. Met een extra toezegging van het Spoorwegpensioenfonds (SPF) is de mijlpaal van 10 miljard euro voorbij. Een jaar eerder stond de teller nog op 7 miljard euro, meldde de kredietverstrekker dinsdag.

Dertien pensioenfondsen hebben inmiddels kapitaal gestoken in het hypothekenfonds van MUNT Hypotheken. Het geïnvesteerde bedrag is met 10 miljard euro veel hoger dan waar bij de oprichting in september 2014 rekening mee werd gehouden. Het doel is om in 2020 voor 20 miljard euro aan hypotheken in beheer te hebben. Nu is dat zo'n 8 miljard euro.

Daarmee is MUNT al de zesde hypotheekaanbieder in Nederland. Alleen Rabobank, ABN AMRO, ING, Aegon en Nationale-Nederlanden hebben een groter marktaandeel. Met name de banken hebben de laatste jaren veel van hun dominante positie op de hypotheekmarkt moeten prijsgeven. Dat komt mede doordat zij verplicht worden steeds hogere kapitaalbuffers aan te houden. Ook verzekeraars winnen terrein.

Met de sterke groei van de afgelopen jaren bewijst MUNT zich volgens topman Menno Luiten als ,,een serieus alternatief, naast de gebruikelijke hypotheekverstrekking door banken''. Pensioenfondsen profiteren volgens hem van ,,een goed rendement en een beperkt risico'' als zij investeren in Nederlandse woninghypotheken.
2008drama
0
quote:

voda schreef op 9 mei 2017 16:14:

Pensioensector stopt 10 miljard in hypotheken

Wat een businessmodel.

Werknemer moet verplicht geld afstaan aan pensioenfonds. Die investeert in dit geval gedeeltelijk in hypotheken.... want risicoloos (en eventueel met leverage).

Werknemer neemt hypotheek want te weinig spaargeld en salaris voor huis.

Werkgever draagt af en heeft te hoge loonkosten want moet pensioenbijdrage betalen.

Pensioenfonds maakt kosten om pensioen te beheren, bank wil opslag om rendabele hypotheek te slijten....

Logisch dat defined contribution wordt gesaboteerd. Of sterker. Anders gaat geld direct naar werknemer die waarschijnlijk aflost op hypotheek.

Door alles maar fiscaal te faciliteren en in de toekomst eigen woningbezit straks zwaarder te belasten en of als onderdeel van AOW allocatie (lees beknibbeling) te gaan zien..

Pensioenfondsen beconcurreren weer banken omdat die hogere buffers en ratio's vanwege Basel aanhouden en lagere rentes kunnen aanbieden dan de banken.....

Man man man
[verwijderd]
0
Alsof iedereen die pensioen opbouwt een eigen huis heeft en iedereen met een hypotheek pensioen opbouwt ...
voda
0
Kritiek op koleninvesteringen ABP

Gepubliceerd op 15 mei 2017 om 11:47 | Views: 814

AMSTERDAM (AFN) - Pensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.

ABP’s totaal aan investeringen in kolen was volgens het rapport eind december 4,3 miljard euro, 18 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij zou een groot aantal kolenbedrijven waarin ABP investeert plannen hebben om de capaciteit uit te breiden. ,,Dat staat in schril contrast met de intentie om in 2020 een volledig duurzaam pensioenfonds te zijn, zoals ABP vorig jaar aankondigde”, aldus Both ENDS.

De investeringen in olie- en gasbedrijven namen vorig jaar met bijna een kwart toe, tot 6,9 miljard euro. Uitschieters daarbij waren volgens het rapport investeringen in ExxonMobil en Shell.

Naast de impact voor het milieu worden door de partijen ook vraagtekens gezet bij de ,,rampzalige gevolgen" voor mensen en hun leefomgeving in de gebieden waar kolen, olie en gas worden gewonnen. Als concrete voorbeelden worden de bouw van een kolencentrale in Indonesië en investeringen in kolendelvers in Colombia genoemd.

Volgens ABP is het nodig om in bepaalde partijen zoals Shell te investeren om ze qua duurzaamheid de ,,juiste kant" op te sturen. Ook is het nieuwe beleid dat is ingezet volgens ABP niet van de een op de andere dag direct zichtbaar. Daarmee geeft het rapport een ietwat vertekend beeld.

Een woordvoerder kon niet direct reageren op de specifieke kwesties in Indonesië en Colombia die door Both ENDS, Urgewald en Fossielvrij NL werden aangekaart.
voda
0
Europese Commissie presenteert plan voor persoonlijke pensioenen

Bestaande nationale pensioenen blijven bestaan.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een nieuw Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) dat via bestaande pensioenaanbieders kan worden aangeboden. Dit maakte de Commissie donderdag bekend.

Dit nieuwe type vrijwillig persoonlijk pensioen is bedoeld om spaarders meer keuze te geven wanneer zij geld opzij zetten voor na hun pensionering en hen meer concurrerende producten aan te bieden.

PEPP's zullen dezelfde standaardattributen hebben in alle EU-landen en kunnen worden aangeboden door een breed scala van aanbieders zoals verzekeringsmaatschappijen, banken, bedrijfspensioenfondsen, beleggingsondernemingen en vermogensbeheerders.

Zij zullen worden aangeboden naast bestaande staats-, bedrijfs- en nationale persoonlijke pensioenen en nationale stelsels van persoonlijke pensioenen niet vervangen. De Commissie beveelde vandaag ook aan dat de lidstaten dit product fiscaal behandelen zoals vergelijkbare bestaande nationale producten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
PGGM investeert in Berlijns vastgoed

Gepubliceerd op 5 jul 2017 om 09:48 | Views: 505

ZEIST (AFN) - De vastgoedtak van pensioenbeheerder PGGM is een samenwerking aangegaan met Rockspring Property Investment Managers voor beleggingen in Berlijns vastgoed dat geschikt wordt gemaakt voor bedrijven in sectoren als media, telecom en technologie.

De joint venture heeft hiervoor in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar. PGGM en Rockspring willen inspelen op de toenemende vraag van snel groeiende technologiebedrijven in media, IT en telecom naar moderne, flexibele kantooroplossingen in Berlijnse technologie 'hot spots' als Kreuzberg, Mitte, Friedrichshain en Mediaspree.

Onlangs werd een eerste investering gedaan in de wijk Kreuzberg in een voormalig fabriekscomplex. Dit gebouw van zeven verdiepingen wordt nu volledig verhuurd. Er is ruimte voor nieuwbouw van kantoorruimte op die locatie die eind dit jaar start.
voda
0
ABP steekt 700 miljoen in infrastructuur

AMSTERDAM (AFN) - Pensioenfonds ABP heeft ruim 700 miljoen euro geïnvesteerd in een reeks infrastructuurprojecten.

Het gaat om alle 48 projecten uit het zogeheten DIF Infrastructure II fonds (DIF II) en enkele gerelateerde projecten uit het DIF Infrastructure III fonds.

Daaronder vallen onder meer het DUO-gebouw in Groningen, de Montaigne school in Den Haag en de toegangsweg tot de haven van Rotterdam: het deel van de A15 tussen de Maasvlakte en Rotterdam Vaanplein.

De portefeuille bevat ook achttien projecten voor zonne- en windenergie in Frankrijk en Duitsland, ter waarde van ongeveer 125 miljoen euro. Deze zijn goed voor de energievoorziening van zo'n 120.000 huishoudens per jaar.
izdp
0
Pensioensparen is, voorbij het appeltje voor de dorst, fnuikend voor een gezonde economie.
Gelardeerd met een fiscale kerstboom des te meer.
10.076 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
873,00  -1,02  -0,12%  09:14
 Germany40^ 18.009,50 -0,44%
 BEL 20 3.867,05 -0,43%
 Europe50^ 4.978,30 -0,23%
 US30^ 38.372,98 +0,05%
 Nasd100^ 17.316,49 -1,18%
 US500^ 5.038,69 -0,66%
 Japan225^ 37.670,14 -0,86%
 Gold spot 2.320,71 +0,20%
 EUR/USD 1,0713 +0,15%
 WTI 83,00 +0,12%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -0,69%
AEX -0,12%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront