Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Hoe gaat het met de economie?

148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
JZ
0
quote:

BEN stierig schreef op 14 februari 2017 14:01:

Allemaal sectoren waar recentelijk massaal mensen ontslagen werden.

Monteurs, loodgieters? Zeg maar installateurs; en daar heeft helemaal geen slachting plaatsgevonden.
[verwijderd]
0
Daling van 20% van werkgelegenheid tussen 2008 en 2013. Noem ik toch best een slachting.

Evenals de halvering van aantal opleidingsplaatsen.
JZ
0
Aangesloten leden bij installatiebranche vertegenwoordigden ca. 140000 werknemers. Op dieptepunt ca. 127000. Dat is echt geen 20%.
Wel sprake van slachting bij de bouw. Bouwend NL viel terug van 170000 naar onder 90000. Dat is wat je noemt een slachting.

JZ
0
Halvering opleidingsplaatsen voor belangrijk deel te verklaren door schrappen van techniekopleidingen bij ROC's; niet, omdat er geen vraag naar was..
[verwijderd]
0
quote:

JZ schreef op 15 februari 2017 14:55:

Aangesloten leden bij installatiebranche vertegenwoordigden ca. 140000 werknemers. Op dieptepunt ca. 127000. Dat is echt geen 20%.
Wel sprake van slachting bij de bouw. Bouwend NL viel terug van 170000 naar onder 90000. Dat is wat je noemt een slachting.
Hoho... loodgieters ging het over toch?

Elektrotechniek en koeltechniek zou ik dan niet meetellen.

Installatietechniek 20% daling tussen 2008 en medio 2013.

trendfiles.otib.nl/wp-content/uploads...
DeZwarteRidder
0
Sterke groei industrie New York
3 uur geleden

NEW YORK (AFN) - De industriële bedrijvigheid in en rond New York is deze maand sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de Federal Reserve Bank of New York woensdag naar buiten bracht.

De zogeheten Empire State-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 18,7, tegen 6,5 in januari. Economen voorzagen voor deze maand gemiddeld een stand van 7.
DeZwarteRidder
0
Huizenprijzen Nederland bij sterkste stijgers
Vandaag, 11:34

De huizenprijzen zullen in Nederland dit jaar in doorsnee met 5 procent aandikken. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) woensdag in een rapport over de huizenmarkt. Ons land staat daarmee derde op het Europese lijstje van landen waar de prijzen het meeste aandikken, na Ierland en Duitsland.

Herstel

In Ierland wordt een prijsstijging voorspeld van gemiddeld 7 procent, terwijl de Duitse huizenprijzen met 6 procent zullen stijgen. Dat komt onder meer door aanhoudend economisch herstel, toenemende werkgelegenheid en gunstige hypotheekrentes. De slechtste huizenmarkt bevindt zich in Italië, waar S&P geen groei van de prijzen voorspelt.

De groei zal wel wat gaan afvlakken, aldus S&P, door bijvoorbeeld een hogere inflatie. In 2018 zullen de Nederlandse huizenprijzen daardoor gemiddeld met zo'n 3 procent stijgen, aldus de firma.

DeZwarteRidder
0
Recordaantal toeristen in Amsterdam
Gisteren, 09:44 Richard van de Crommert

Amsterdam - Het aantal toeristen blijft maar doorgroeien. Zelfs in de winter is de binnenstad niet meer van de Amsterdammers.

Verwacht wordt dat in februari het aantal toeristen een recordniveau zal aantikken. In januari bezochten voor het eerst al meer dan 1 miljoen toeristen onze stad, meldde Jeroen Slot, hoofd Onderzoek van het gemeentelijke bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) vorige week al. Hotels zijn de lachende derde.

Horecawatcher Vincent van Dijk constateert hetzelfde: „Normaal stortte de hotelmarkt na de Horecava in en was het in januari erg rustig. Nu zijn januari en februari ook maanden waarin hotels vol zitten, ondanks het feit dat er afgelopen jaren veel hotels bij zijn gekomen. We zien dat het toerisme meer verspreid is over het gehele jaar, al blijven de zomermaanden nog wel topdruk.”

Er verblijven dagelijks circa vier bezoekers per 100 inwoners in Amsterdam. Dit is meer dan in de andere Europese hoofdstaden, op Parijs en Lissabon na. Amsterdam is goed voor zo’n 45 procent van alle hotelovernachtingen in Nederland.

Geen seizoenen

De totale toename van het aantal overnachtingen in Amsterdam is volgens Slot onder andere toe te schrijven aan de toegenomen hotelcapciteit en aan meer verblijfsbezoekers in het laagseizoen. „Dit heeft te maken met het evenementenbeleid en met het bereiken van het groeiplafond in het hoogseizoen.”

In de maand augustus wordt normaal gesproken elk jaar het grootste aantal overnachtingen geboekt. De absolute groei komt onder andere door in grote mate door verblijfsbezoekers vanuit Groot-Brittannië en Duitsland.

„We zien sowieso dat seizoenen verdwijnen”, zegt Vincent van Dijk. „Niet alleen letterlijk lijkt de zomer langer te worden en de winter korter, maar we denken steeds minder in seizoenen. Dat komt omdat we steeds flexibeler gaan werken en onze eigen tijd kunnen indelen, maar ook door bijvoorbeeld de vergrijzing en de internationalisering. Steeds meer groepen kunnen zich een vakantie permitteren, dus er is altijd wel een wereldregio die vakantie heeft. Dat zien we ook terug in de straten. Het ene moment hoor je vooral Italiaans, dan weer Israëlisch en dan Chinees als je door Amsterdam loopt.”

Wie een hotel in de stad heeft, zit er warmpjes bij. „Hotels zetten nu hun deur gewoon wijd open en klaar is Kees, een vrij riante positie”, ziet horeca-adviseur Annelies Putman Cramer van Fair Focus.
DeZwarteRidder
0
Vertrouwen ondernemers hoogste sinds 2008

Gepubliceerd op 16 feb 2017 om 06:48 | Views: 65

DEN HAAG (AFN) - De ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn het jaar vol vertrouwen begonnen. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde in het eerste kwartaal sterk en kwam uit op 14,7. Dat is de hoogste waarde sinds het begin van de crisis.

Hiermee ligt de indicator 5,5 punt hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. In nagenoeg alle sectoren verbeterde het ondernemersvertrouwen ten opzichte van het vorige kwartaal, merken ze daarbij op.

Het sentiment onder de ondernemers in de industrie, detailhandel, groothandel, verhuur van en handel in onroerend goed en zakelijke dienstverlening bereikte in het eerste kwartaal het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

Vertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de bouwnijverheid is met 27,2 voor het tweede kwartaal op rij het grootst, hoewel een fractie lager dan een kwartaal eerder. Toen werd nog de hoogste waarde ooit bereikt.

Ook in de groothandel is het vertrouwen relatief groot, aldus de onderzoekers. De delfstoffenwinning is de enige sector waar het ondernemersvertrouwen negatief is, maar beduidend minder dan een kwartaal ervoor.
DeZwarteRidder
0
In alle industriebranches groei ondernemers
26 min geleden

In bijna alle branches van de Nederlandse industrie zijn ondernemers optimistisch over orders en productie. Zij zien bovendien een toename van afzetprijzen, volgens nieuw onderzoek van ABN Amro.

De economie is bij gestage groei volgens zijn economen nog wel erg volatiel.

Zeker voor de komende drie maanden zijn Nederlandse ondernemers positief voor hun bedrijf, zo blijkt uit het rapport van ABN Amro-econoom Casper Burgering.

De relatief goedkope euro maakt Nederlandse industrieproducten gewild. Bij veel industriële branches blijft er druk op de omzet vanwege de druk op de afzetprijzen.

Personeel

Die hele industrie produceerde vorig jaar 2,4% meer dan in 2015. Die opgaande trend zet volgens deze studie komende kwartalen door.

Maar de personeelssterkte is nog niet in alle bedrijven op kracht. Bedrijven in de basismetaal, de chemische en in de elektrotechnische industrie zijn volgens de studie van ABN Amro naar Nederlandse ondernemers nog overwegend negatief gestemd. In alle andere branches zijn ondernemers positiever.

In specifiek de verwerkende industrie neemt het vertrouwen nog af, maar dat is volgens ABN Amro marginaal.

De vertrouwensindex voor nieuwe orders plaatst Nederlandse bedrijven bovenin in de wereldwijde middenmoot.
DeZwarteRidder
0
Bedrijvigheid rond Philadelphia groeit sterk

Gepubliceerd op 16 feb 2017 om 14:41 | Views: 1

PHILADELPHIA (AFN) - De industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is in februari sterk toegenomen. Dat bleek uit cijfers die de Federal Reserve Bank of Philadelphia donderdag bekendmaakte.

De zogeheten Philly Fed-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 43,3, tegen 23,6 een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een niveau van 18. Een negatieve stand duidt op krimp, een positieve op groe
JZ
0
quote:

BEN stierig schreef op 15 februari 2017 16:14:

[...]

Hoho... loodgieters ging het over toch?

Elektrotechniek en koeltechniek zou ik dan niet meetellen.

Hoho ... je had het over monteurs en loodgieters. Derhalve dacht ik bij monteurs aan elektrotechnische-. Nah ja, niet zo belangrijk.
Otib doet mooie zaken voor vervolgonderwijs (eigenlijk ook mooi staaltje van rondpompen van geld, maar soit).
DeZwarteRidder
0
Flinke stijging wereldwijde staalproductie
2 uur geleden

BRUSSEL (AFN) - De wereldwijde productie van staal is in januari met 7 procent toegenomen tot 136,5 miljoen ton in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde de World Steel Association dinsdag.

China produceerde vorige maand 67,2 miljoen ton staal, een toename van 7,4 procent. De Japanse staalproductie ging met 2,7 procent omhoog tot 9 miljoen ton.

De Duitse productie was 3,6 miljoen ton, een plus van 1,2 procent. In de Verenigde Staten klom de productie met 6,5 procent tot 6,9 miljoen ton en de Russische staalproductie nam met 11,6 procent toe tot 6,2 miljoen ton.
DeZwarteRidder
0
Duitse ondernemers vol vertrouwen
37 min geleden

De indexscore van het Duitse Ifo-instituut voor het ondernemersvertrouwen is in februari opgelopen, van een opwaarts bijgestelde 109,9 in januari naar 111,0 in februari. Retail viel terug.

Dat meldde het gezaghebbende instituut woensdagochtend. Economen rekenden gemiddeld op een niveau van 109,6. De trend is hiermee stevig opwaarts. In december werd een stand van 111,0 gehaald, eerder gebeurde dat in 2014.

Deze barometer voor de Duitse groei steeg van 116,9 in januari naar 118,4. Die waarde is sinds de zomer van 2011 niet zo sterk geweest. De Ifo-index voor de verwachtingen voor de komende maanden steeg van 103,2 naar 104,0 in februari.

Retail nog zwak

,,Het sentiment onder Duitse managers verbeterde deze maand", stelt voorzitter Clemens Fuest van het Ifo-instituut. ,,Bedrijven tonen ook een groter optimisme voor de komende maanden. Na een voorzichtige start dit jaar is de Duitse economie terug."

Foto: IFO



Het aantal orders in vooral de industrie is 'opmerkelijk' sterk gestegen, aldus Fuest. In wholesale waren orders goed, maar ook de vooruitzichten, in retail daalde het sentiment. Ook het vertrouwen in de bouw viel terug, al is het vooruitzicht daar volgens het Ifo-instituut beter.
DeZwarteRidder
0
Overheid houdt 200 miljoen over
7 min geleden

DEN HAAG - Het Rijk heeft een begrotingsoverschot van 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Het overschot is te danken aan de totale belasting- en premieontvangsten die in 2016 flink hoger uitvielen dan verwacht. Er werd 3,1 miljard euro meer geïnd. Ook werd er 0,2 miljard euro minder uitgegeven.

In de Najaarsnota werd nog rekening gehouden met een begrotingstekort van 3,1 miljard euro. Dijsselbloem spreekt van goed nieuws, maar benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers. Eind volgende maand komt het CBS met definitieve cijfers. Dan zijn ook de resultaten bekend van provincies, gemeenten en waterschappen, die deel uitmaken van het totale overheidssaldo.

In 2008 was er voor het laatst sprake van een begrotingsoverschot.
DeZwarteRidder
0
Producentenprijzen stijgen sterk

Gepubliceerd op 28 feb 2017 om 06:59 | Views: 0

DEN HAAG (AFN) - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in januari in het sterkste tempo gestegen in meer dan vijf jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De prijzen die fabrikanten rekenen voor hun producten gingen met 9,5 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds september 2011. Vooral in de aardolie-industrie namen de afzetprijzen sterk toe als gevolg van de hogere olieprijzen. Exclusief de aardolie-industrie gingen de producentenprijzen vorige maand met 4,8 procent omhoog.
DeZwarteRidder
0
S&P: groei economie eurozone veerkrachtig
1 min geleden

LONDEN (AFN) - De economische groei van de eurozone blijft veerkrachtig, ondanks de onzekerheid door verkiezingen die naast Nederland ook in Frankrijk en Duitsland aanstaande zijn. Dat stelt kredietbeoordelaar S&P dinsdag in een rapport. Wel is het bureau iets voorzichtiger geworden over de groei, die voor dit jaar op 1,4 procent wordt geschat.

De algehele teneur voor de eurozone is volgens S&P dat de groei zal blijven aanhouden, vooral doordat de binnenlandse bestedingen in de lift zitten. Consumenten zullen daarbij profiteren van onder meer de aantrekkende arbeidsmarkt. Andersom zullen de stijgende inflatie en de gematigde loongroei een drukkend effect op de uitgaven van huishoudens hebben.

Bedrijven zullen met her en der verkiezingen voor de deur wel twee keer nadenken alvorens te investeren, denkt S&P. Daarbij is de Europese Unie een omgeving die uiterst vatbaar is voor de huidige tendens van anti-globalisering.

Verder kan een te snelle afbouw van economische steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) leiden tot een stijging van de rente, wat het economisch herstel volgens S&P weer in de weg kan zitten.
DeZwarteRidder
0
Bedrijvigheid industrie Chicago groeit stevig
1 uur geleden

CHICAGO (AFN) - De economische activiteit in en rond de Amerikaanse stad Chicago is deze maand veel sterker toegenomen dan in januari. Dat maakte het Institute for Supply Management (ISM) dinsdag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid rond Chicago meet, ging in februari van 50,3 naar 57,4. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 53,5 voor de index, die bij een stand hoger dan 50 wijst op groei.
DeZwarteRidder
0
Groei euro-industrie op hoogste peil in jaren
13 min geleden

LONDEN (AFN) - De activiteit in de industrie van de eurolanden is vorige maand gegroeid in het sterkste tempo sinds het voorjaar van 2011. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die het Britse onderzoeksbureau Markit woensdag heeft gepubliceerd.

Dankzij een versnelling in Duitsland, Nederland en Italië bereikte de groei in de industrie van de eurozone in februari het hoogste niveau van de afgelopen zeventig maanden. Ook in Italië was sprake van een duidelijk sterkere groei dan in de voorgaande maanden. In Frankrijk zwakte de vooruitgang echter wat af, net als in Spanje.
[verwijderd]
0
Hoe het met de economie gaat?

Ik van mijn kant zeg je bent enkel en alleen aan het werk voor je rekeningen je houd niets over.
Je kan niet meer sparen, ziekte kosten zijn te hoog.
Met andere woorden het gaat niet goed.

de kat.
148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.082,10 -0,31%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.992,41 -0,31%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.502,89 +0,12%
 US500^ 5.072,39 +0,05%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.322,27 +0,01%
 EUR/USD 1,0702 0,00%
 WTI 82,94 -0,43%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront