Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Pensioenopbouw via beleggen

90 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
[verwijderd]
0
Hallo!

Dit is mijn eerste post hier, maar ik heb al een aantal keer rond zitten neuzen. Ik ben momenteel 20 jaar en student. Ik heb al wat voorbij zien komen over de pensioenopbouw en hoe dit tegen de tijd dat ik met pensioen ga een gat achter zal laten, naar alle waarschijnlijkheid althans. Wat wordt er dus aangeraden? Beleggen, of op een andere manier aan eigen pensioenopbouw bijdragen.

Ik ben zelf wel geïnteresseerd in beleggen en heb dan ook al wat vooronderzoek gedaan. Ik heb echter niet super veel verstand van beleggen op dit moment en heb dan ook een aantal vragen waarvan ik geen concreet antwoord kon vinden, aangezien het meeste al "outdated" is om het zo maar te zeggen.

Ik ben dus student, 20 jaar, 4e jaar van mijn HBO opleiding. Ik ben momenteel aan het afstuderen en zal hopelijk aan het werk gaan als ik bijna 21 of net 21 ben. Ik wil kijken wat de mogelijkheden zijn om periodiek te beleggen in ETF's, aangezien deze op dit moment veilig overkomen op mij voor beleggers die niet al te veel verstand van beleggen hebben op het moment en het lijkt ook een relatief rendabele investering als we kijken naar de verhouding risico/rendement. Zelfs als je offensief gaat in een "alles-in-één" pakket van bijvoorbeeld Think ETF's.

Ik zit met betaal- en spaarrekeningen bij de ING bank. Zij bieden dit ook aan. Nou zijn mijn vragen dus:

1. Is ING bank op dit moment een goede broker als het gaat om beleggen in ETF's via de zelf vermogensopbouw methode? Evt. andere mogelijkheden? Ervaringen?
2. Hoe zit het met het geld halen uit je investering. Ik kijk lange termijn, echter KAN het mogelijk voorkomen dat ik opeens geld nodig ben. Betekent dit dat ik mijn investering (deels) moet verkopen, tegen de koers op dat moment waardoor dus onzeker is of deze op dat moment op een hoog of laag niveau staat? Ik was sowieso niet van plan al mijn vermogen direct te investeren, maar bijvoorbeeld maandelijks 100 á 200 euro of meer in het begin aangezien ik thuiswonend ben zonder studieschuld.
3. Als jij in mijn schoenen stond, met de kennis die je nu van beleggen hebt, zou je het aanraden om op dit moment (en zo vroeg) te beginnen met beleggen?

Bedankt!
[verwijderd]
1
Huis kopen. Iedere cent die je over hebt daaraan besteden. Beleggen komt eventueel later wel.
[verwijderd]
0
quote:

Norske schreef op 15 februari 2017 19:27:

Huis kopen. Iedere cent die je over hebt daaraan besteden. Beleggen komt eventueel later wel.
En mag ik vragen waarom jij zou kiezen om te sparen voor een huis t.o.v. vroeg beginnen met (periodiek) beleggen? Klopt de veronderstelling dat vroeg beginnen een vele malen hoger rendement oplevert op lange termijn?
[verwijderd]
0
Als je een eigen huis hebt dat volledig is afgelost weet je zeker dat je kosten wanneer je gepensioneerd bent lager zijn dan wanneer je dat afgeloste eigen huis niet hebt.
Met beleggen, in welk product dan ook, moet je dat maar afwachten. Met beleggen kun je namelijk ook verliezen.
Ik besef dat mijn advies wel saai klinkt.
[verwijderd]
0
Haha klopt, maar dat is niet erg als het goed advies is. Toch even doorvragen, haha.

Als ik een bedrag van 100 euro beleg, elke maand, en ook nog spaar daarnaast. Hoe zou dat uitpakken wat betreft het kopen van een huis, de hypotheek daarvan t.o.v. de belegging en de inkomsten daarvan op lange termijn?
objectief
0
Het idee van een huis kopen lijkt me geen goed idee, als je voorlopig nog thuis wilt blijven wonen...want verhuur is gecompliceerd en je hebt nu een flinke som eigen geld nodig.

Laten we het simpel houden: beleg elke maand 100 euro in Vanguard Global Stock Index Fund en 100 euro in Vanguard Global Bond Index Fund. Andere bedragen kan natuurlijk ook en bij voorkeur bij DeGiro. (deze is goedkoper)

Vanguard heeft bewezen de beste rendementen te halen en indien kun je de investering in het Bond Fund altijd verkopen..is minder afhankelijk van de beurs.

AJK een zeer ervaren beleggingsdeskundige op deze site doet dit ook en als de beurs laag is krijg je meer eenheden en omgekeerd.


[verwijderd]
0
@Fred, wat zijn de voordelen van DeGiro t.o.v. bijvoorbeeld ING? Ik heb namelijk ook gelezen dat DeGiro juist weer af te raden is, maar zoals in mijn beginpost is veel van die info "outdated". Als ik zo kijk naar DeGiro en de tarieven zie ik enkel onduidelijkheden voor mij persoonlijk - misschien dat jij daar anders naar kijkt. Bij andere brokers, of grootbanken, zie ik constant vaste bedragen (bijvoorbeeld ING is 16 euro per jaar en 0.24% servicefee, dit is excl. kosten die de fondsen e.d. zelf vragen). Transacties zijn gratis. Als ik kijk bij DeGiro zie ik uberhaubt geen tarieven van beleggingen waar ik in wil gaan investeren.. dus niet echt duidelijk voor mij.
[verwijderd]
0
quote:

fred12345 schreef op 15 februari 2017 20:14:

Het idee van een huis kopen lijkt me geen goed idee, als je voorlopig nog thuis wilt blijven wonen...want verhuur is gecompliceerd en je hebt nu een flinke som eigen geld nodig.
Maar als hij nu niet meer bij zijn ouders wil blijven wonen? Daar ging ik namelijk van uit: de leeftijd en afgestudeerd. Vind je dan iedere cent in de aanschaf van een huis steken nog steeds geen goed idee?
nobahamas
0
Beste Rhygen, wanneer je op je 21 jaar afstudeert aan een HBO, zou ik sterk overwegen om nog een jaar of vier door te studeren.
Met een TH of TU op zak kun je al je verdere vragen voor dit forum vergeten.
[verwijderd]
0
@Nobahamas het probleem voor mij, met doorstuderen, is dat ik niet kan leren. Dat klinkt misschien wat raar - maar ik pik dingen wel op enzo alleen kan me er absoluut niet toe zetten ook maar iets voor school te doen (naast groepsopdrachten). Ik heb bij wijze van een tentamen week, dan begin ik de ochtend van het tentamen met studeren.. hooguit een uurtje of twee de dag ervoor maar als ik 5 tot 10 minuten met een studieboek voor me zit ben ik de aandacht al kwijt. Dat is een beetje een probleem - zeker met het oog op een universitaire studie waar, naar horen zeggen, je dagelijks wel een uurtje of 5 á 6 wetenschappelijke artikelen en boeken mag door spitten om kans van slagen te hebben.

Ik ben nu net 20, en zal dus ook afgestudeerd zijn (normaliter) als ik nog steeds 20 ben. Ik heb verder geen studieschuld en woon prima bij m'n ouders thuis. Ik heb ook geen vriendin (kan natuurlijk rap veranderen haha) dus geen plannen om samen te wonen o.i.d. op korte termijn. Als het kan is het natuurlijk net zo makkelijk om gewoon thuis te blijven wonen en flink te sparen voor een jaartje of 2 á 3 voordat je gaat denken over huren. Ik betwijfel of kopen echt verstandig is voordat je een vaste relatie hebt. Aan de andere kant is huren ook geld weg gooien.
[verwijderd]
0

Rhygen geen motivatie, geen inzet. Nee dat wordt niets met beleggen voor je.

Ik zou denken aan 3 krantenwijken en zeg 2 bladenwijken voor je. Heb je mazzel dan kan je ook nog een rijke vriendin scoren, maar daar kan je dan nog weer armer van worden, want die geven geld uit als water.

Al met al ziet het niet zo best voor je uit op de beurs e.d.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
juist want geen concentratie hebben om schoolboeken door te spitten equals beter pak je een krantenwijk want je hebt geen toekomst. Een beetje kort door de bocht, denk je niet? ik had toch wel iets anders verwacht hier dan een antwoord als deze. ik dacht dat dit een relatief volwassen forum was en niet het intranet van de lokale basisschool. Als je niks relevants toe te voegen hebt aan een discussie of topic kun je beter je tijd elders besteden. Mijn tijd ook trouwens.
[verwijderd]
0

Man je doet maar. Ik hou het hier toch al behoorlijk lang vol. Concentratiegebrek kan mogelijk worden verholpen, maar niet door af te geven op medeposters hier.

Niet te geloven 20 jaar en dan al zo een grote bek! Ik wil best een jonge belegger hier wel wat vertellen over mijn ervaringen, maar je zoekt het maar mooi zelf uit. Geen behoefte bij mij om brutale ventjes wegwijs te maken.

Groet, Jonas

PS Idiote gedachte: beleggen zonder zelf te willen of kunnen lezen over waar het over gaat.
[verwijderd]
0
Lijkt me dat de kans dat je dat geld binnen 10 jaar nodig hebt voor (deels) financiering van een woning vrij groot is. Dan niet beginnen aan beleggen (voor je pensioen). Gewoon lekker geld sparen op een spaarrekening.

Rijk wordt je niet van rente of rendement, maar van elke maand geld opzij zetten.

Focus liever op belangrijker dingen op dit moment in je leven. Werk vinden, een vrouw vinden, genieten.

Over een jaar of tien beginnen met beleggen voor je pensioen(gat) is vroeg zat. Dan gespreid beleggen (aandelen, vastgoed, obligaties) via goedkope indexfondsen via een goedkope broker. En niet teveel naar omkijken.
[verwijderd]
0
@ Jonas, jij bent degene die verkeerde conclusies trekt en vervolgens kom je aan met een ontzettend kinderachtige post. iemand die daar met een post van eenzelfde aard op reageert is direct een brutaal ventje met een grote bek. vind je dat zelf ook niet een beetje hypocriet? overigens getuigd het feit dat ik hier kom voor advies/tips/meningen/ervaringen al dat ik bereid ben me in te lezen. daarnaast heb ik ook al in de OP geplaatst dat ik al vooronderzoek heb gedaan en dat blijkt nogmaals uit een latere post.

@BEN STIERING bedankt voor je reactie, misschien is het inderdaad beter om nog even af te wachten.
[verwijderd]
0

@Rhygen
Snap het probleem. Ik heb mijn kinderen eind vorig jaar een forse schenking gedaan om hiermee iets te doen voor hun pensioen over 45 jaar. Ze weten dat ze op de bank 0,3% rente krijgen en ze beseffen dat dit geen zoden aan de dijk zet. Ze zijn aan het beleggen geslagen. Ze hebben deels Rabo Certificaten gekocht, deels belegd in aandelen RDS en ING, voor het dividend. Na aankoop hierop meteen calls december geschreven. Daarnaast nog wat PostNL gekocht voor de handel. Voorlopig ziet een en ander er goed uit, maar ze zullen ook wel eens een keer lesgeld moeten betalen.
Succes met het nemen van een goede beslissing.
objectief
0
quote:

Rhygen schreef op 15 februari 2017 20:45:

@Fred, wat zijn de voordelen van DeGiro t.o.v. bijvoorbeeld ING? Ik heb namelijk ook gelezen dat DeGiro juist weer af te raden is, maar zoals in mijn beginpost is veel van die info "outdated". Als ik zo kijk naar DeGiro en de tarieven zie ik enkel onduidelijkheden voor mij persoonlijk - misschien dat jij daar anders naar kijkt. Bij andere brokers, of grootbanken, zie ik constant vaste bedragen (bijvoorbeeld ING is 16 euro per jaar en 0.24% servicefee, dit is excl. kosten die de fondsen e.d. zelf vragen). Transacties zijn gratis. Als ik kijk bij DeGiro zie ik uberhaubt geen tarieven van beleggingen waar ik in wil gaan investeren.. dus niet echt duidelijk voor mij.
Geen probleem...als je tevreden bent met de ING is dat een goede keuze....probeer bij je eigen idee te blijven...elke maand wat inleggen dat zal op termijn zichzelf terugbetalen. Huis kopen etc. is voor later als je er aan toe bent en wilt gaan samenwonen.
[verwijderd]
0
ik merk dat de meningen nogal verschillen. mocht ik besluiten wel te gaan beleggen met maandelijkse inleg en niet al te hoge bedragen in het begin, waar zouden jullie dan in beleggen als je mij was? gewoon uit nieuwsgierigheid want ik heb nog niks besloten.

toen ik me aan het inlezen was dacht ik zelf aan ETFS van think en dan iig de offensieve versie
izdp
0
Spaar paar maanden, verdiep je in branches, hoe ze verbonden zijn, leer bedrijven kennen, lees jaarverslagen, beoordeel toekomstperpectief etc.
Koop dan wat aandelen van je favoriet en ga door met ontdekken en bezoek de jaarvergadering.
Goed voor je ontwikkeling qua maatschappijkennis.
Ik kocht de eerste aandelen toen ik 15 was.
[verwijderd]
0
@izdp is beleggen in individuele aandelen niet ongelofelijk riskant aangezien ik niet de benodigde spreiding kan creëren met een relatief klein investeringsvermogen?
90 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.161,70 +1,68%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +1,59%
 US30^ 38.504,96 +0,67%
 Nasd100^ 17.481,67 +1,58%
 US500^ 5.069,70 +1,05%
 Japan225^ 37.938,71 +0,57%
 Gold spot 2.322,02 -0,22%
 EUR/USD 1,0702 +0,47%
 WTI 83,30 +1,52%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront