Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.777 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 ... 435 436 437 438 439 » | Laatste
[verwijderd]
1
quote:

Yannickos schreef op 15 februari 2017 17:47:

Is er een manier om de 21% btw bij aankoop goud te omzeilen en naar huis mee te krijgen? (legaal :-) )
Genoeg winkels in NL verkopen goed en zilver contact. Tot €10.000 kan dat (zolang het duurt) zonder je naam op te geven, al zul je wel op de beveiligingscamera komen. Echt discreet is het dus alleen als de feed vernietigd wordt.
In België moet je bij een veel lager bedrag al een kopietje van je paspoort laten zien, die gaat (in)direct naar de fiscus.
Bedenk je dat winkels niet perse de beste deal bieden, en dat privépersonen vaak genoeg vervalsingen hebben, of ze het nu weten of niet. Zelfs bij shops is dat mogelijk, informeer je hoe je goud/zilver test. Vraag het niet aan een winkelier, haal je eigen info uit dit draadje of elders online, van onafhankelijke bronnen.
[verwijderd]
0
quote:

Yannickos schreef op 15 februari 2017 17:47:

Is er een manier om de 21% btw bij aankoop goud te omzeilen en naar huis mee te krijgen? (legaal :-) )
BTW op goud?
[verwijderd]
0
[quote alias=Yannickos id=9885465 date=201702151747]
Is er een manier om de 21% btw bij aankoop goud te omzeilen en naar huis mee te krijgen? (legaal :-) )
[/quote

Sinds wanneer moet je BTW betalen op goud?
DeZwarteRidder
0
Uittreksel:
Bijlage XVIII van het boekwerk BLEU Douane Gebruikstarief

geeft heel wat nuttige informatie over de BTW op goud, muntstukken en herdenkingsmedailles:
Artikel 1 heeft het respectievelijk over ‘echte parels, natuurlijke edelstenen en dergelijke’.
De volgende artikels belichten:

2.1. Herdenkingsmedailles en munten gemonteerd als bijouterie

Herdenkingsmedailles en goudmunten (ongeacht van welk metaal) zijn, wanneer gemonteerd als bijouterie, onderworpen aan het BTW-tarief van 21 pct.
Invoer van herdenkingsmedailles en munten (ongeacht van welk metaal) gemonteerd als bijouterie en ouder zijn dan 100 jaar (antiquiteiten) : 6 pct.

2.2. Herdenkingsmedailles

Herdenkingsmedailles (ongeacht van welk metaal) die geen voorwerpen zijn voor verzamelingen met een numismatisch belang : 21 pct.
Invoer van herdenkingsmedailles (ongeacht van welk metaal) die, wegens hun ouderdom en hun zeldzaamheid, voorwerpen zijn voor verzamelingen met een numismatisch belang : 6 pct. Herdenkingsmedailles kunnen, voor de toepassing van de BTW, op het ogenblik van hun uitgifte althans, nog niet worden aangemerkt als voorwerpen voor verzamelingen met een numismatisch belang. Dat karakter verkrijgen de herdenkingsmedailles pas na verloop van tijd.

2.3. Muntstukken

De invoer van muntstukken die wettig betaalmiddel zijn en die niet als verzamelobject worden beschouwd, is vrijgesteld van de BTW (BTW-Wetboek, art. 40, § 1, 1° en art. 44, § 3, 9° ). Overeenkomstig art. 44, § 3, 9° van het BTW-Wetboek worden als verzamelobject beschouwd, de munten die normaliter niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt of die een numismatische waarde hebben.
Invoer van munten (gouden e.a.) die normaliter niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt of die een numismatische waarde hebben (andere dus dan gouden munten die beleggingsgoud in de zin van artikel 1, § 8, van het BTW-Wetboek zijn; z. punt 2.4 hierna) : 6 pct.

2.4. Goud

Invoer van gouden herdenkingsmedailles al dan niet gemonteerd als bijouterie en van gouden munten (andere dan beleggingsgoud in de zin van artikel 1, § 8, van het BTW-Wetboek) al dan niet gemonteerd als bijouterie : z. punt 2.1, punt 2.2 en punt 2.3, hiervoor.
Invoer van alle ander goud (industrieel goud, onbewerkt goud, halffabrikaten, goud onder de vorm van een eindproduct voor industriële of commerciële doeleinden, enz.) : 21 pct. behoudens toepassing van één van de hierna genoemde vrijstellingen inzake BTW.
Vrijgestelde invoer van goud door centrale banken

De invoer van goud door centrale banken is vrijgesteld van de BTW (BTW-Wetboek, art. 40, § 1, 1°, a en art. 42, § 3, 7°). Indien de vrijstelling wordt ingeroepen moet de aangifte ten verbruik in vak 44 de volgende vermelding dragen : “Vrijstelling van de BTW – toepassing van artikelen 40, § 1, 1°, a en 42, § 3, 7° van het BTW-Wetboek”.
Vrijgestelde invoer van beleggingsgoud of goudbaar
De invoer van beleggingsgoud in de zin van artikel 1, § 8, van het BTW-Wetboek is vrijgesteld van de BTW (BTW-Wetboek, art. 44bis, § 1, eerste lid). Indien de vrijstelling wordt ingeroepen moet de aangifte ten verbruik in vak 44 de volgende vermelding dragen : “Vrijstelling van de BTW – toepassing van artikel 44bis, § 1, eerste lid van het BTW-Wetboek”.

Voor de toepassing van het BTW-Wetboek wordt verstaan onder “beleggingsgoud” :
1° goud, in de vorm van goudstaven of plaatjes van een door de goudmarkten aanvaard gewicht, met een zuiverheid van ten minste 995 duizendsten, al dan niet belichaamd in certificaten. De kleine goudstaven of plaatjes met een gewicht van ten hoogste 1 gram worden evenwel niet aangemerkt als beleggingsgoud
2° gouden munten die :
• een zuiverheid van ten minste 900 duizendsten hebben,
• na 1800 zijn geslagen,
• in het land van oorsprong als wettig betaalmiddel fungeren of hebben gefungeerd,
en
• normaliter verkocht worden voor een prijs die de openmarktwaarde van het in de goudmunten vervatte goud niet met meer dan 80 % overschrijdt.
Dergelijke munten worden geacht niet verkocht te zijn wegens hun numismatisch belang.

Bronverwijzing: (BTW-Wetboek, artikel 1, § 8)
ffff
0
Mooie posting, De Zwarte Ridder...

Moraal van het verhaal: Doe nu toch niet zo moeilijk en ingewikkeld en koop gewoon baartjes 100 procent goud bij erkende goudhandel i buitenland: geen cent BTW.

Sowieso niet aan " herdenkingsmedailles" beginnen. Wie 100 procent goud in vorm van baartje van 100, 500, 1000 gram heeft, weet precies wat hij in handen heeft en kan dagelijks de koers volgen.

Peter
[verwijderd]
1
Meer dan 100 gram vergt een HOOP vertrouwen in de apparatuur en ethiek van de handelaar. Als er geen echo apparaat voor je neus gebruikt wordt, misschien beter 1 ounce stuk kopen.
Schaaltje meenemen met glas waten. Stukje garen om de munt/baar, onderdompelen in het water, en de verplaatste hoeveel water (gewogen) omzetten naar volume.

Ik heb geprobeerd te vinden wat de diamagnetische eigenschappen van goud zijn, maar kon ze simpelweg niet vinden. Met zilver is het bij kleine stukken goed te voelen/vergelijken met een neodymium magneet. Ik zou geen goud van wolfraam kunnen onderscheiden, omdat ik de magnetische eigenschappen niet voldoende begrijp.
ffff
0
Testen op echtheid:
De toepassing van goud bij een wolfraam baar zorgt ervoor dat een test op echtheid niet eenvoudig is. Een oppervlakte test zou niet voldoende zijn. Belangrijk is dan hoe we deze baren wel kunnen testen op echtheid. De meest rigoureuze oplossing is de baar te laten smelten en analyseren. Toch zijn er ook alternatieven, zij het dat deze minder betrouwbaar zijn. Een praktische test is om een spijker door de baar te slaan. Door fijn goud kan de spijker gemakkelijk heen komen en door wolfraam echter niet, dan wel met aanzienlijk meer weerstand. Een alternatief om de goudbaar toch onbeschadigd te houden is een klankentest. Er kan met metaal tegen de goudbaar getikt worden en tevens tegen een goudbaar die met zekerheid echt is. Door de hardheid van wolfraam zal hier een verschil in geluid hoorbaar kunnen zijn.......

Kortom: Belangrijk is een betrouwbaar adres, een adres dat al tientallen jaren dagelijks kilo's goud aankoopt en verkoopt. In Antwerpen was er enkele jaren geleden een handelaar die DAGELIJKS ongeveer 100 kg. goud verkocht en aankocht. Jaarlijkse omzet. schrik niet, 250 dagen maal 100 kg maal 36000 Euro = 900 miljoen Euro......

Onvoorstelbare bedragen toen die gepubliceerd werden en vooral als je de zaak kende. Zwaar beveiligd etc. etc, maar mij nooit gerealiseerd dat daar zo gruwelijk veel omzet jaarlijks was.

Eind 2009 is er onrust geweest op de markt toen China met het bericht over vervalste goudbaren naar buiten is gekomen. Volgens dit bericht zou een deel van de baren die geleverd waren vanuit de Verenigde Staten voor een gedeelte bestaan uit wolfraam. Uit de serienummers kon worden afgeleid dat deze goudbaren uit Fort Knox afkomstig waren. Critici zetten hun vraagtekens bij de echtheid van de goudbaren die zijn opgeslagen in Fort Knox
[verwijderd]
0
Ik wist niet dat sommige wolfraam baren Fort Knox waren!
We weten dat zelfs gereputeerde handelaren elkaar onwetend wolfraam baren leveren. Wat is zeker? Een baar die nog pristine is, is niet zeker. Tenzij ter plekke gegoten. Weten hoe goud moet klinken in bepaalde vorm zal heel belangrijk zijn. Je handelaar erop vertrouwen, werkt echter in niet alle gevallen.
[verwijderd]
0
maakt het ook wat uit? nee, als iedereen gelooft dat het goud is kan het net zo goed wolfraam zijn. als iedereen het maar gelooft.

er is niets speciaals aan goud.
[verwijderd]
1
quote:

BEN stierig schreef op 20 februari 2017 14:09:

maakt het ook wat uit? nee, als iedereen gelooft dat het goud is kan het net zo goed wolfraam zijn. als iedereen het maar gelooft.

er is niets speciaals aan goud.
Een zeldzaam moment dat ik het met je eens kan zijn.
Goud doet inderdaad weinig bijzonders. Tot goud een keertje openlijk vreemd gaat of enge ziekten veroorzaakt, zijn er veel mensen heel dol op. Belangrijkste reden? Dáárom, vooral. Zeldzaam is het allang niet meer (170.000 ton boven de grond in tastbare vorm), alleen nog duur te om te produceren, wat het altijd zal blijven. Net als Bitcoin...
Zilver is tenminste echt nódig. Vooralsnog kunnen de mijnen de vraag vanuit industrie (nodig) al goed aan, maar de recent bijgekomen investment demand bijhouden lukt al niet helemaal meer. En aangezien alleen een paar gekke prepper types het doen, bi onaansprekende price action, is dat nog maar een beginnetje.

Ik sprak recent iemand die bij een goud:zilver ratio van 84:1 zijn goud rigoreus verkocht had voor zilver. Daar had hij dan ook een hoop van.

Wanneer wordt een goed moment om zilver te wisselen voor goud? 35:1? Of afwachten op misschien 20:1, 10:1?
ffff
1
er is niets speciaals aan goud.......

Heerlijk toch zo'n GELOOF!

Alleen past het zo slecht bij de tientallen eeuwen, in zo ontzettend veel culturen, op vijf continenten bestaande waarheid en geschiedenis....dat er voor goud oorlogen gevoerd werden, de drijfveer was om overzeese continenten te gaan ontdekken, maar vooral die landen te veroveren en dan al dat goud meeslepen naar huis.

In AL die culturen, nou ja bijna allemaal, wordt een huwelijk bevestigd met een gouden ring, wordt een koning of keizer gekroond met gouden atributen.

In zovele culturen dragen, God wat een speciale ontdekking voor een eenvoudige huisdokter, vrouwen gouden armbanden, enkelbanden en gouden banden om hun middel. Goed gesluierd, zeer lang gerokt, maar daar komt toch een verrassende hoeveelheid goud te voorschijn...

" Er is niets speciaals aan goud" Je mag het hardop zeggen en denken, maar.....het is wel een GELOOF.

Want de praktijk en de geschiedenis leren je toch echt iets anders.

Peter

[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef op 21 februari 2017 12:42:

er is niets speciaals aan goud.......

Heerlijk toch zo'n GELOOF!

Alleen past het zo slecht bij de tientallen eeuwen, in zo ontzettend veel culturen, op vijf continenten bestaande waarheid en geschiedenis....dat er voor goud oorlogen gevoerd werden, de drijfveer was om overzeese continenten te gaan ontdekken, maar vooral die landen te veroveren en dan al dat goud meeslepen naar huis.

In AL die culturen, nou ja bijna allemaal, wordt een huwelijk bevestigd met een gouden ring, wordt een koning of keizer gekroond met gouden atributen.

In zovele culturen dragen, God wat een speciale ontdekking voor een eenvoudige huisdokter, vrouwen gouden armbanden, enkelbanden en gouden banden om hun middel. Goed gesluierd, zeer lang gerokt, maar daar komt toch een verrassende hoeveelheid goud te voorschijn...

" Er is niets speciaals aan goud" Je mag het hardop zeggen en denken, maar.....het is wel een GELOOF.

Want de praktijk en de geschiedenis leren je toch echt iets anders.

Peter
De historische achtergrond is duidelijk. Het is geloof, maar niet meer heilig, gezien de papieren versie van goud die de boventoon voert, en het zonder toestemming van het volk leasen aan bankn van nationale goudreserves voor een minieme return waar niemand om vroeg.
Hoeveel mensen geloven nog? Weinig, gezien de kleine marge die mijnen mogen/kunnen maken. En het gebrek aan ophef als een land bij een coup afstand doet van de laatste ounce, zonder duidelijkheid wie de goudvloot overnam, tegen welke voorwaarden.
Wie goud heeft houdt graag vast aan de verworven status en zekerheid die in de laatste decennia zo afgebrokkeld is. Maar een nieuwe aardbewoner, wat heeft die aan goud? Wat kan die ermee?
Per wereldburgen is er zo'n 24 gram boven de grond. En als ik 5 miljard ounces neem voor zilver (moeilijk aan te wijzen waar dat zou zitten zonder officiële reserves), is dat gek genoeg iets minder: 23 gram. En dus maar 1/70e van de huidige waarde. Als een klein deel van de wereldbevolking een kleine belegging doet in goud en zilver, 50/50 in waarde, is dat zilver heel snel op.
Die paar preppers en contraire old school beleggers nemen nu al jaarlijks 200-300 miljoen ounce van de tafel. Ondanks treurige prijsontwikkelingen verkopen ze bijna niets. Zoek maar eens naar 2-5 jaar oud bullion in bulk. Vind je niet. En bullion inleveren voor smelt DOE je niet, het levert makkelijk meer op as-is.

Zodra die contraire mafkezen (ik zei de gek) niet meer alleen staan, waar komt het zilver dan vandaan om aan de vraag te voldoen? Wie heeft het liggen die wil verkopen voor er een hele goede winst tegenover staat?
Laat stáán als het weer gebruikt zou gaan worden voor ouderwetse micromonetaire doeleinden, spaarpotten vullen, en verzamelen...
Overal ter wereld presenteren zich nu economiën waar de mensen beter gedaan hadden in het sparen in zilver ipv in valuta. Mensen zijn dom en hardleers, maar hoe lang blijft het volgende slachtoffer wachten op een nekschot?
voda
0
@ Skater, hartelijk dank voor je inbreng van info en nieuws op deze al langlopende draad. Ik ben in een opperbeste stemming, en daar 3 ab's op je laatste posts!

Ik heb er al veel van geleerd. Ga vooral zo door.
ffff
0
Wie goud heeft houdt graag vast aan de verworven status en zekerheid die in de laatste decennia zo afgebrokkeld is......

Hoe kun je zoiets nu schrijven, Skater. Je begint je posting met de opmerking dat de historische, vele eeuwen bestaande achtergrond duidelijk is. Ik zou dan zeggen: leer daarvan en laat je niet in de war brengen door mensen die zeggen dat goud " niks" betekent. Het betekent op deze aardbol al duizenden jaren, vrijwel overal op deze wereld , héél veel en is ook afgelopen decennia niet afgebrokkeld.

Wat een nieuwe aardbewoner met goud kan doen? Sorry, Skater, een toch wel wat onbenullige opmerking: Hij kan het verkopen en er, afhankelijk van de hoeveelheid, goed van leven, studeren, wonen, etc. etc.

Over zilver laat ik mij niet uit.

Peter
[verwijderd]
1
Wat kan hij er mee doen? Hij kan het verkopen. En wat kan die koper er mee doen. Die kan het ook weer verkopen. En wat kan die ermee doen....

Dat fabeltje van die duizenden jaren is ondertussen al wel onderuitgehaald Peter.
ffff
0
Hoezo " onderuitgehaald" Hoe kom je daar nu toch bij? Het is precies het omgekeerde: Goud heeft altijd en overal, duizenden jaren in alle continenten een zeer belangrijke rol gespeeld.

Akkoord, Jij jouw zin: Niet bij de Hottentotters, maar potverdikkeme toch weer wel bij de Egyptenaren, Assyssiër, Perzen, Kelten, Joden, Azteken, Tolteken, de Spanjaarden en Portugezen.

Ben, waarom toch zo de geschiedenis negeren? Wat scheelt jou toch in deze materie? Boek over de gold-rush in USA wel eens gelezen?
Of de Romeinen en Grieken die altijd maar achter goud aan zaten?

Peter
[verwijderd]
0
Azteken?

Die hadden zoveel goud dat het nauwelijks economische waarde had.

Cacaobonen wel.
[verwijderd]
0
In jouw beperkte eurocentrische view ... wordt het duizenden jaren in alle continenten.
ffff
0
Ben,

Bij de Azteken geen waarde? Jij moet hoog nodig wat geschiedkundige bijscholing hebben.
Die cacoabonen waren 6 maanden later ...op. Dat goud is er nu nog, alleen wel naar Spanje en vandaar naar Duitsland, oostenrijk-Hongarije. Zo ging dat in die tijd al Ben.

Waar goud is, is roof, moord en doodslag, stelen en.....handel.
Je kunt in Boedapest goud van de Azteken bewonderen...

Peter
8.777 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 ... 435 436 437 438 439 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.707,80 -0,73%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.906,62 -0,61%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.387,90 +0,36%
 EUR/USD 1,0653 +0,09%
 WTI 82,16 +0,10%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront