Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

@iPlof
0
quote:

BEN stierig schreef op 21 februari 2017 00:12:

[...]

Ah, daar staat het. Nogal een zoektocht in die begroting. Maar dat is 60-80mln per jaar wat naar algemene middelen vloeit.

Ik vind het een mooie presentatie die erfpachten lasten en resulterend saldo.

Feit is dat die 200-250 mln inkomsten harde euro's zijn, acceptgiro's voor periodieke canonbedragen en afkoopbedragen.
Die stijgende(?) lasten zouden bestaan uit kosten van het erfpachtbureau en interne rente vergoeding. Het eerste is hooguit een paar miljoen. Het tweede is een dekking, ergens wordt dit intern als opbrengst gerekend en als kosten toegerekend aan de erfpacht en de inkomsten daarvan. Zeer twijfelachtig. Zouden de 200-250 mln wegvallen, kan men ook de dekking en kosten niet boeken, valt gewoon de volle 200-250 mln weg.
[verwijderd]
0
Veel wordt weggeboekt naar vereveningsfonds en gebruikt voor ontwikkeling nieuwe bouwgrond. Het ontwikkelen en uitgeven van grond is - ook voor Amsterdam - niet altijd een winstgevende activiteit.

Maar het bezit van grond dat erfpacht oplevert is zeker een welkome bron van cash.

Vandaar ook mijn twijfels bij het verkopen van die grond.
izdp
0
Kijk wat er gebeurt met de miljarden die provincies opstreken met de verkoop van nutsbedrijven. Vanuit hun nieuwe paleizen verbrassen ze naar eigen goeddunken.
@iPlof
0
quote:

Lindemansje schreef op 21 februari 2017 18:28:

www.parool.nl/amsterdam/meer-huizen-v...
"Rochdale, Ymere, Eigen Haard, De Alliantie en Stadgenoot en ontwikkelaars slaan de handen ineen om meer middenhuurwoningen te cre­ëren."

Erg oppassen en niet te hoge verwachtingen hebben van dit soort koninkrijkjes.
Voordat er een paal in de grond is geslagen is er al 2 ton per appartement opvergaderd. Ze hebben allemaal 500-1000 man personeel en de output is minimaal.

Dit soort clubs kan alleen maar bestaan door de eeuwig geschonken subsidie (brutering) en de fors toegenomen huren waarvoor zeer weinig (geen) tegenprestatie wordt geleverd.
Paul1111
0
fd.nl/economie-politiek/1188368/koopw...

Snap er niets van, nu zouden woningen op Ameland het sterkst gestegen zijn de afgelopen jaren, nog veel meer dan in Amsterdam. Maar ik ken de markt daar, woningen voor vaste bewoning staan vaak jaren te koop en worden pas verkocht na verlaging van de vraagprijs. Of dat recreatiewoningen de prijs zo opdrijven? Vertekend beeld dus..
DeZwarteRidder
0
Hoogleraar: Afkoop erfpacht riskant
2 uur geleden Richard van de Crommert

Niet afgekochte erfpachtwoningen in de hoofdstad zijn gemiddeld 10 procent goedkoper dan vergelijkbare woningen op eigen grond.

Tot die conclusie komt Pieter Gautier, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit. "Daaruit kun je concluderen dat de markt eeuwigdurende erfpacht waardeert op hoogstens 10 procent van de totale waarde", zegt hij.

Samen met Aico van Vuuren onderzocht hij of er prijsverschil is tussen verkochte woningen op eigen grond en verkochte woningen op erfpachtgrond. Vorige maand ronden ze hun onderzoek 'The effect of land lease on house prices in Amsterdam' af.

Toen Gautier aan zijn onderzoek begon, had hij het idee dat kopers nauwelijks keken naar de erfpacht. Er blijkt echter wel degelijk een klein verschil te bestaan.

Woongenot veel waard

Gautier en Van Vuuren vergeleken, verspreid over vier jaar, in totaal 53.4000 verkochte woningen in Amsterdam, verspreid over 28 buurten. "We kozen daarbij alleen buurten met een mix van woningen die zowel op eigen grond als op gemeentegrond werden aangeboden."

Ze constateerden dat huizenkopers veel waarde hechten aan directe consumptie. "Op toekomstige woonkosten worden weinig gelet. Bovendien; als je erfpacht niet afkoopt, dan heb je meer geld over voor een groter huis. Aan dat woongenot wordt relatief veel gewicht toegekend."
Te weinig informatie

In de erfpachtplannen van het huidige stadsbestuur rekent de gemeente zich een groter deel dan 10 procent toe. De hoogleraar realiseert zich dat met de constatering dat woningen op eigen grond gemiddeld 10 procent duurder zijn, niet gezegd is dat de grond 10 procent van de totale waarde uitmaakt.

"De enige manier om de werkelijke grondwaarde te achterhalen is door in elke buurt onbebouwde grond te veilen. Dat zou een transparante grondprijs geven. Helaas is die informatie niet beschikbaar."

De gemeente Amsterdam moet volgens Gautier vooral eerlijk communiceren. Erfpacht afkopen noemt de hoogleraar 'riskant'. "Ze doen nu alsof afkopen van erfpacht een goede deal is. Maar als je je huis verkoopt, is het nog maar de vraag of je die investering terugkrijgt. Als ze écht willen dat mensen hun erfpacht gaan afkopen, moet de gemeente de kosten daarvoor verlagen. Hun inschatting is dat de grond veel meer waard wordt, maar voor huizenbezitters is de marktwaardering relevant."
[verwijderd]
0
Het alternatief is dat de markt de erfpacht contracten verkeerd prijst. Dat zou niet vreemd zijn gezien de verbazing en ophef bij nieuwe tarieven verlenging.
izdp
0
Ik zei toch al: laten ze mij de grond maar aanbieden voor 800 tot 2000m2 waar ze het over hebben. Of bied het zo aan op de markt in een veiling. Dat zou pas eerlijk zijn en het mag ook.
Zouden daar de erfpachters meer fiducie in hebben?
[verwijderd]
0
Kavels voor zelfbouw buiten het centrum met prijzen 2000 euro per m2 gbo (dus niet per m2 grond) ligt men in de rij voor.
izdp
0
Kijk en dan werken aan je status: een stel kopen en een hele grote echte bungalow op bouwen ;-)
@iPlof
0
quote:

BEN stierig schreef op 22 februari 2017 11:39:

Kavels voor zelfbouw buiten het centrum met prijzen 2000 euro per m2 gbo (dus niet per m2 grond) ligt men in de rij voor.
Ja mooi is dat. Een bescheiden kavel van 400m2 komt dan op zo'n 8 ton.
800k/50 is dus dan al 16k per jaar wat je feitelijk afboekt op de grond.
In Amsterdam Noord koop je voor stukken minder een kavel met meer grond, in eigendom en een vrijstaand huis erop.

Overigens zijn die zelfbouwkavels nou geen serieuze aantallen, kan deze niet echt 1 op 1 doortrekken voor de hele woningmarkt en grondwaardes. Is toch een beetje iets voor kleine groep yuppen die perse hun eigen droomhuis willen bouwen.
[verwijderd]
0
quote:

plof® schreef op 22 februari 2017 12:28:

[...]
Ja mooi is dat. Een bescheiden kavel van 400m2 komt dan op zo'n 8 ton.
800k/50 is dus dan al 16k per jaar wat je feitelijk afboekt op de grond.
In Amsterdam Noord koop je voor stukken minder een kavel met meer grond, in eigendom en een vrijstaand huis erop.

Overigens zijn die zelfbouwkavels nou geen serieuze aantallen, kan deze niet echt 1 op 1 doortrekken voor de hele woningmarkt en grondwaardes. Is toch een beetje iets voor kleine groep yuppen die perse hun eigen droomhuis willen bouwen.
nee, per vierkante meter gbo, dus als je kijkt naar prijs per m2 grond is dat zo'n 5000-6000 euro.

eeuwigdurend afgekocht ~~ verkoopprijs
A3aan
0
Grote oplichterij die hele erfpacht contracten. Zelf was ik gelijk weg als er erfpacht betaald moest worden. Zelfs het gebouw waar ik mijn appartementjes bezit is eigen grond. Ik begrijp niet dat mensen in die erfpacht trappen, maar uit de berichten hier begrijp ik dat Amsterdammers het klaarblijkelijk gewoon vinden. Ja, en dan kan zo'n gemeente je volledig uitpersen omdat je aan hen overgeleverd ben. Conclusie: Koop alleen een huis op eigen grond.
[verwijderd]
0
Je conclusie deel ik wel. Aangezien waardestijging o/g altijd toevalt aan grondwaarde (afgezien van stijging bouwkosten) is het bezit van grond een goede investering die meer waard wordt. Een opstal is nodig om in te leven, maar levert je geen winst op. Sterker nog, om het in stand te houden kost het jaarlijks geld.
[verwijderd]
0
Hey jongens we hebben een nieuwe trend: vrouwen volgens de Romeins-Nederlandse/ Koran/Bijbel wetten zijn geen zak waard, ja een cadeautje van hooguit 10% of 28 koeien en verraderlijk ondersteund door Fed chief Yellen en dat IMF fuhrer Christine Lagarde.

We weten ook dat de banken hebben geen bestaansrecht dus we kunnen ook geen geld lenen want de kunst om risico te berekenen om schulden te dekken is weg.

Al die wetten konden geschreven worden omdat er positieve rente bestond. Nu rente negatief, geadverteerd in de media als nul, dat maakt die wetten onbruikbaar. Dus de kredietwaardigheid van vrouwen moet omhoog schieten.
Dat verhaal van vrouwen behoren technisch altijd grond en huis te bezitten zins de grot oertijden komt tot werkelijkheid. Kortom kapitale geldstroom van generatie naar genaratie wordt overgedragen van vrouw naar vrouw, niet man naar man, bij nature.

Hier een verhaal uit Australië: een maagd kreeg een kindje en is nog steeds maagd. ( een herhaling van een oud verhaal) . Ja goed niks verkeerd, maar pensioen bedrijven en centrale banken hebben wetten dat zeggen dat ze daar een hekel aan hebben en dat meisje moet regelmatig huur betalen en tegelijk kind opvoeden.
Ik kom net uit de bosvelden van Namibia en heb geleerd; je moet nooit tussen een neushoorn koe met kalf staan.
Dat meisje heeft meer dan drie jaar op tijd de huur betaald en mag geen hypotheek hebben om een huis langzaam maar zeker te mogen bezitten!!
Je moet een fokken goed geloof hebben om te kunnen zeggen dat haar kredietwaardigheid geen zak waard is.

Zij krijgt van mij alle support. Fok de banken, maar waar is mijn vertrouwde banken? Ik wil geld lenen en 15% betalen maar dat mag niet!!! Kan ik haar als onderpand gebruiken?
40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1629 1630 1631 1632 1633 1634 1635 1636 1637 1638 1639 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,38  -5,98  -0,69%  10:25
 Germany40^ 17.686,70 -0,84%
 BEL 20 3.807,37 -0,50%
 Europe50^ 4.899,14 -0,76%
 US30^ 37.630,13 -1,01%
 Nasd100^ 17.285,07 -1,50%
 US500^ 4.989,21 -1,19%
 Japan225^ 37.308,48 -1,82%
 Gold spot 2.381,59 +0,09%
 EUR/USD 1,0643 0,00%
 WTI 82,22 +0,17%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,68%
EBUSCO HOLDING +1,73%
Heineken +1,36%
Vopak +0,87%
Pharming +0,69%

Dalers

VIVORYON THER... -3,62%
Alfen N.V. -2,69%
AMG Critical ... -2,69%
INPOST -2,64%
Aegon -2,36%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront