Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
NN onderuit op rood Damrak

Air France-KLM wel in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten, waarbij de koersval voor NN Group opviel. De AEX index daalde circa een half procent tot 493,98 punten.

In de rest van Europa gingen de aandelenmarkten ook omlaag. Marktvolgers wezen erop dat beleggers een Amerikaanse renteverhoging aan het inprijzen zijn in reactie op de woorden van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve in de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Ook zwaargewicht Shell, dat ex-dividend ging, drukte de hoofdgraadmeter omlaag.

Gedurende de middag werd bekend dat de Philly Fed index een flinke sprong maakte in februari. De index die de economische activiteit meet rond Philadelphia steeg van een neerwaarts herziene 23,6 punten in januari naar 43,3 deze maand. Er was juist rekening gehouden met een daling van de index.

De Amerikaanse overheid meldde daarnaast dat het aantal in aanbouw genomen woningen in januari daalde met 2,6 procent. De verstrekte bouwvergunningen namen evenwel toe. Tevens bleken de Amerikaanse steunaanvragen te zijn gestegen in de afgelopen week.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde een half procent naar 52,86 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 55,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, mede aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,1 procent. KPN won zelfs 1,4 procent, ondanks plannen van minister Henk Kamp om overnames in de telecomsector te kunnen tegenhouden.

ABN AMRO profiteerde van meerdere koersdoelverhogingen, nadat de bank een dag eerder de resultaten over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank stelden hun koersdoel opwaarts bij. Morgan Stanley heeft een Overwogen advies op ABN AMRO, maar Barclays en Deutsche Bank zijn voorzichtiger met een Neutraal en een Houden aanbeveling.

NN Group was de sterkste daler. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent ultimo 2016. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Analisten van Deutsche Bank vonden de kwartaalcijfers niet geweldig en stelden dat het belangrijker was hoe NN Group er uit zal zien nadat Delta Lloyd is overgenomen. Analist Cor Kluis van ABN AMRO vond de solvabiliteitsratio eind 2016 iets tegenvallen. Het aandeel NN Group daalde 7,6 procent.

Het aandeel Royal Dutch Shell ging ex-dividend en verloor 2,6 procent.

Philips kreeg goedkeuring van Brussel voor de verkoop van zijn onderdeel Lumileds aan Apollo Global Management. Philips steeg 0,2 procent.

DSM neemt Suzhou SunShine New Materials Technology over, een Chinese producent van PV-zonnepanelen. Bovendien verhoogden analisten van Berenberg en Credit Suisse het koersdoel voor DSM. Het aandeel won 1,4 procent.

Citi Research verlaagde juist het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 68,00 euro. Barclays verhoogde echter het koersdoel voor AkzoNobel van 54,00 naar 56,00 euro, maar dit was onvoldoende om het Onderwogen advies eveneens bij te stellen. Het aandeel AkzoNobel verloor 0,2 procent.

Van de middelgrote fondsen was Air France-KLM verreweg de grootste stijger met een winst van 12,6 procent. Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, maar noemde deze resultaten wel in lijn met de eigen verwachtingen. De luchtvaartmaatschappij behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Analisten van Davy Research zeiden dat de onderneming het jaar veerkrachtig is begonnen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen beoordeelde de cijfers als redelijk.

Besi won 2,4 procent en Intertrust 2,6 procent.

Arcadis was de gebeten hond met een verlies van 11,0 procent. Het internationale advies- en ingenieursconcern behaalde conform verwachting flink minder winst in het vierde kwartaal van 2016 en ook voor het gehele jaar daalden de inkomsten. De operationele EBITA nam in het kwartaal met 49 procent af tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge terugliep van 10,8 tot 5,7 procent. Degroof Petercam verlaagde in reactie op de cijfers het advies op het aandeel van Houden naar Verkopen. Het koersdoel ging naar 11,00 euro. Arcadis rapporteerde over 2016 "zeer slechte" resultaten, die volgens de analisten vrijwel over de gehele breedte tegenvielen ten opzichte van de verwachtingen. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde daarentegen zijn advies voor Arcadis van Niet Aanbevolen naar Speculatief Aanbevolen. De analist was hoopvol over de verbetering van het werkkapitaal en putte tevens vertrouwen uit de hoogte van het dividend.

Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers. Met de plaatsing steeg het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders naar 71,3 procent. Het aandeel noteerde 5,9 procent lager.

Onder de kleinere fondsen waren Ordina en Heijmans de dalers die in het oog sprongen.

Ordina boekte in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. De omzet over het vierde daalde 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. Het terugkerende bedrijfsresultaat (REBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro. Net als de voorgaande kwartalen ontbrak verder een outlook. Ook over de ontwikkelingen in januari en februari tot nog toe, wilde het management niets kwijt. Analist Johan van den Hooven van NIBC vond dat Ordina een grotere omzet- en winstdaling heeft laten zien dan hij had verwacht. NIBC heeft een Neutraal advies. Analist Marc Zwartsenburg van ING noemde de cijfers teleurstellend. Het aandeel Ordina verloor 7,9 procent.

Heijmans maakte bekend dat een aandelenuitgifte die in de lucht hing kan worden voorkomen doordat overeenstemming werd bereikt met de banken voor een verlenging van de financiering. "Door verlenging van de financiering tot juli 2019 en afbakening van risico's op alle projecten hebben we een belangrijke stap gezet voor het herstel van een Nederlands georiënteerd bouwbedrijf", zei bestuursvoorzitter Ton Hillen donderdag tegenover analisten. Het bouwbedrijf rapporteerde wel een voorlopig verlies over 2016 dat veel groter was dan verwacht. De koers verloor dan ook 6,3 procent.

Van Lanschot steeg 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.342,00 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen eindigen in het rood

Weinig macronieuws, bedrijfsresultaten zorgen voor beweging.

(ABM FN-Dow Jones) De grote aandelenmarkten in Europa zijn donderdag allemaal in het rood gesloten. De Eurostoxx 50 index sloot 0,4 procent in de min op 3.311,04 punten, de Duitse DAX daalde 0,3 procent naar een slotstand van 11.757,24 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,5 procent en sloot op 4.899,46 punten en de Britse FTSE sloot procent 0,3 procent lager op 7.277,92 punten.

De Europese beurzen zijn donderdag voor het eerst in acht handelssessies lager gesloten. Wat opviel is dat Nestlé het na het openen van de boeken lastig had, net als verschillende bankaandelen en oliebedrijven. De goede reeks was te danken aan voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve die ogenschijnlijk progressie wil maken met het verhogen van de rente. Daarnaast blijven ook de plannen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump voor positieve beurzen zorgen.

De Europese macro-economische agenda was schaars gevuld. Italië had in december een hoger handelsoverschot met een gestegen export en import, zo meldde het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. Per saldo resulteerde dit in december in een handelsoverschot van 5,8 miljard euro voor december tegen 4,2 miljard euro een maand eerder.

In Amerika was de agenda beter gevuld. De wekelijkse steunaanvragen stegen, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen daalde. Het meeste opzien baarde echter de Philadelphia Fed index met een stijging van de verwachte bedrijvigheid van 23,6 naar 43,3 punten. Economen rekenden juist op een daling naar 17,8.

De Europese Centrale Bank boekte in 2016 meer winst en zag het balanstotaal toenemen, bleek donderdag uit de jaarrekening van de ECB. De nettowinst van de centrale bank steeg op jaarbasis van 1,08 miljard naar 1,19 miljard euro, voornamelijk dankzij hogere nettorentebaten uit de portefeuille ten bedrage van 1,65 miljard euro. Het balanstotaal van de centrale bank steeg met 36 procent naar 349 miljard euro. De stijging was vooral het gevolg van de effectenaankopen. Ook de waardestijging van de door de ECB aangehouden externe reserves droeg aan de toename bij. De kosten voor toezichtstaken stegen van 277 miljoen naar 382 miljoen euro.

Olie bleef ook donderdag onder druk staan, nadat woensdagmiddag uit het wekelijkse Amerikaanse rapport bleek dat de olievoorraden vorige week met 9,5 miljoen vaten zijn gestegen en de benzinevoorraden met 2,8 miljoen vaten. Een maart-future West Texas Intermediate daalde donderdag een half procent naar 52,86 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent lager bewoog naar 55,31 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Europa op 1,0668. Voorbeurs bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0604 op de borden.

Bedrijfsnieuws

NN Group was op de Amsterdamse beurs de sterkste daler. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent ultimo 2016. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Analisten van Deutsche Bank vonden de kwartaalcijfers niet geweldig en stelden dat het belangrijker was hoe NN Group er uit zal zien nadat Delta Lloyd is overgenomen. Analist Cor Kluis van ABN AMRO vond de solvabiliteitsratio eind 2016 iets tegenvallen. Het aandeel NN Group daalde 7,6 procent.

Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan. De Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij zei last te blijven ondervinden van de hoge mate van geopolitieke en economische onzekerheden en zal blijven sturen op lagere kosten, die per eenheid dit jaar met circa 1,5 procent moeten dalen. Air France-KLM behaalde in het afgelopen kwartaal een 2,5 procent lagere omzet van 6,09 miljard euro. In totaal wist de maatschappij in het afgelopen kwartaal 6 procent meer passagiers te verwerken, tot 22,6 miljoen passagiers. Het operationeel resultaat daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Onder de streep restte een nettoverlies van 88 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog een nettowinst van 12 miljoen euro en analisten hadden ditmaal op een plus van 16 miljoen euro gerekend. Air France-KLM zal verder blijven werken aan het "significant" verlagen van de nettoschuldpositie. Het aandeel sloot 12,6 procent hoger.

Nestlé behaalde in 2016 een licht gestegen omzet, terwijl de operationele marge verder opliep. De omzet steeg met 0,8 procent naar 89,5 miljard Zwitserse frank. De autonome omzetgroei bedroeg 3,2 procent. Het operationeel resultaat kwam uit op 13,7 miljard frank met een bijbehorende marge die 20 basispunten steeg naar 15,3 procent. Het nettoresultaat bedroeg 8,5 miljard frank. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern verwacht voor 2017 een autonome groei die uitkomt tussen de 2 en 4 procent. Met het oog op een hogere winstgevendheid wil het bedrijf in het lopende boekjaar de kosten "aanzienlijk" reduceren. Het Zwitserse aandeel Nestlé sloot met een verlies van bijna één procent.

Schneider Electric realiseerde in 2016 een licht lager aangepast bedrijfsresultaat van 3,5 miljard euro en een met ruim 7 procent gedaalde omzet van 24,7 miljard euro, hoewel er onder de streep met 1,8 miljard euro meer overbleef. In 2017 verwacht Schneider Electric een bescheiden groei in Noord-Amerika en Europa. Daarnaast voorziet het concern dit jaar een stijging van de kosten voor grondstoffen met 200 miljoen euro. De specialist in energiemanagement denkt dat in 2017 een autonome groei van de omzet van 1 tot 3 procent kan worden gerealiseerd, exclusief de divisie Infrastructuur. Schneider Electric gaat uit van een autonome verbetering van de aangepaste EBITA-marge van 20 tot 50 basispunten. Het aandeel leverde donderdag 4,1 procent in.

Petroleum Geo-Services boekte in het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 53,1 miljoen dollar, in vergelijking tot 116,5 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resulteerde een verlies van 156,1 miljoen dollar, versus een verlies van 334,6 miljoen dollar een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde van 229,3 miljoen naar 154,1 miljoen dollar. Het aandeel sloot 5 procent lager.

Uitblinker op de Belgische beurs was Telenet na het openen van de boeken. Het aandeel werd 6,5 procent meer waard, nadat de omzet in het vierde kwartaal harder steeg dan verwacht. KBC Securities sprak van een sterke jaareinde voor de kabelaar. Volgens analist Ruben Devos overtrof Telenet de eigen verwachtingen op het vlak van omzet, aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) en vrije kasstroom. Een minpunt was volgens de analist dat de klantenaanwas bij de vaste kabel vertraagde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street lager. De S&P 500 verloor 0,3 procent, de Dow Jones index stond 0,1 procent in de min en de Nasdaq noteerde 0,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Wall Street sluit vlak tot licht lager

Markten maken pas op de plaats.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen sloten donderdag licht lager slot bij aanhoudende politieke en economische onzekerheid na het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump en op een dag met zeer volatiele bewegingen op de oliemarkten.

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 2.347,22 punten, de Dow Jones index eindigde net iets hoger dan vlak op 20.620,04 punten en de Nasdaq noteerde op de slotbel 0,1 procent lager op 5.814,90 punten.

Daarmee lijkt even een pas op de plaats te zijn gemaakt na de langdurige rally van de beurzen sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, van wie een bedrijfsvriendelijke economisch beleid wordt verwacht.

Maar nadat nog zeer recent de 20.000 grens van de Dow Jones Index werd gepasseerd, kijken marktvorsers nu al uit naar het slechten van het 6.000 punten niveau van de Nasdaq.

"Met een sterke beweging naar boven komen we nu heel dichtbij het overstijgen van een volgende barriere", zei Brad McMillan, hoofd investerigen bij Commonwealth Financial Network dfaarover. "We tenderen er nu kennelijk naar om aangetrokken te worden door grote ronde getallen", voegde handelaar Michael Antonelli van R.W. Baird & Co toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 11 februari op weekbasis is gestegen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen stegen met 5.000 tot 239.000 stuks. Er was gerekend op een niveau van 243.000. De steunaanvragen noteren nu al 102 weken op rij onder het niveau van 300.000. Het aantal eerste steunaanvragen dat in de voorgaande week werd gedaan werd niet bijgesteld. Het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, stegen met 500 naar 245.250. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 4 februari daalde met 3.000 tot 2,076 miljoen aanvragen.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in januari gedaald, zo bleek donderdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in januari met 2,6 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1.246.000. Er was gerekend op een ongewijzigd aantal. Op jaarbasis steeg het aantal in aanbouw genomen woningen met 10,5 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg in januari met 4,6 procent op maandbasis tot 1.285.000 stuks. Op jaarbasis dikte het aantal afgegeven bouwvergunningen aan met 8,2 procent.

De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond hPhiladelphia is in februari verder toegenomen, bleek donderdag uit cijfers van de Philadelphia Federal Reserve. De zogenoemde Philly Fed index steeg van een neerwaarts herziene 23,6 punten in januari naar 43,3 deze maand. Vooraf was juist rekening gehouden met een daling van de index naar een stand van 17,8.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,25 dollar ofwel 0,5 procent hoger op 53,36 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0672. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0604 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er waren donderdag geen cijferrapportages van Amerikaanse bedrijven, maar woensdagavond nabeurs kwamen verschillende bedrijven met cijfers.

Cisco Systems sloot 2,4 procent hoger, nadat de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur woensdag nabeurs beter dan verwachte resultaten had gerapporteerd rapporteerde.

MGM Resorts eindigde 9,3 procent lager, hoewel het concern voorbeurs over het vierde kwartaal een winst van 0,04 dollar per aandeel rapporteerde, tegenover een verlies van 1,38 dollar per aandeel een jaar eerder. De omzet steeg van 2,4 miljard naar 2,7 miljard dollar.

Hamburgerketen Wendy's heeft in het vierde kwartaal een lagere winst en omzet geboekt. De outlook van het bedrijf over het huidige boekjaar was conform de verwachting. De fastfoodketen rekent op een winst per aandeel variërend van 0,45 tot 0,47 dollar per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 0,46 dollar per aandeel. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Dean Foods boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 0,36 dollar per aandeel op een omzet van 2,02 miljard dollar. Voor het huidige boekjaar voorziet het bedrijf een winst per aandeel van 1,35 tot 1,55 dollar. Analisten rekenden op een nettowinst van 1,57 dollar per aandeel. Het aandeel verloor 8,1 procent.

The Kraft Heinz Company realiseerde in het vierde kwartaal een fors hogere winst, terwijl de omzet daalde. Het aandeel sloot vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX eindigt in het groen dankzij Unilever

Beurs blijft verder volatiel.

(ABM FN-Dow Jones) In Amsterdam is hoofdindex AEX vrijdag dik in het groen gesloten, wat volledig te danken was aan de forse koersstijging van zwaargewicht Unilever. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg ruim 1 procent tot 499,08 punten, terwijl de AMX bijna een half procent verloor en de AScX 0,2 procent won. Alle andere grote Europese beurzen eindigden in het rood.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern stond vrijdag in de schijnwerpers, nadat het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz bekendmaakte een overnamebod van te hebben voorgesteld. Unilever reageerde pas een paar uur later met een verklaring, waarin gezegd werd het bod niet te accepteren, omdat het voor de aandeelhouders veel te weinig financiële, en totaal geen strategische waarde bood.

De interesse van Kraft Heinz voor Unilever is volgens analist Corné van Zeijl van Actiam "niet heel vreemd". De onderneming heeft volgens de marktvorser "een historie van private equity-achtige overnames". Dit is volgens de analist dan ook een moment om niet short te willen zitten in Unilever, hetgeen de stijging in het aandeel zal versterken.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group is een fusie voor beleggers van beide bedrijven interessant. Hij wees erop dat Kraft Heinz met het bod nu mogelijk wil profiteren van een zwakker Brits pond. Nu de markt dichtbij recordniveaus staat, is het volgens de marktvorser de beste kans voor Unilever om een deal te bewerkstelligen met een gulle waarde.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets wees op het effect van de Brexit en het dalende Britse pond. "Ik denk niet dat Kraft Heinz snel opgeeft. Dat kun je hen ook niet kwalijk nemen, want het is nu het juiste moment en goedkoop", aldus de marktvorser.

Maar analisten wezen vooral ook op de grote bezwaren die van de Europese Commissie verwacht kunnen worden Neil Wilson van ETX Capital meldde daarbij dat Kraft Heinz grote ervaringen uit de eigen megafusie in 2015 meebrengt, maar toch rekening moet houden met grote problemen bij de autoriteiten van de Europese Unie. Jasper Lawler van London Capital Group gaf aan dat de autoriteiten waakzaam zullen zijn voor de beperkingen in consumentenkeuze na een fusie. Ook hij ziet de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie als een potentieel obstakel voor een fusie. De marktvorser voegde toe dat de prijsdominantie van het gefuseerde bedrijf enorm zou zijn.

Op macro-economisch gebied werd onder meer bekend dat de Nederlandse industrie in het vierde kwartaal van het vorige jaar meer heeft omgezet, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. De industriële omzet nam in het laatste kwartaal op jaarbasis toe met 1 procent. De afzetprijzen stegen met 2,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal 2014 dat de omzet in de industrie steeg.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in december afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand, bleek vrijdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Het overschot op de lopende rekening bedroeg in december 31,0 miljard euro, vergeleken met een overschot van 36,4 miljard euro in de voorafgaande maand.

Het consumentenvertrouwen in België is in februari gedaald, nadat in januari nog sprake was van een stijging tot het hoogste niveau sinds mei 2011, maakten cijfers van de Nationale Bank van België duidelijk. De vertrouwensindex bereikte in februari een niveau van 2 negatief, na een stand van 0 in januari. "Die afname is uitsluitend toe te schrijven aan een verslechtering van de macro-economische vooruitzichten", aldus de Nationale Bank. Zo nam de vrees voor werkloosheid aanzienlijk toe en daalde ook het vertrouwen in de economische situatie als geheel. Positief was dat de huishoudens zich "licht optimistisch" toonden over hun eigen situatie.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in januari onverwacht gedaald, meldde het Britse bureau voor de statistiek vrijdag. De detailhandelsverkopen namen in de eerste maand van het nieuwe jaar met 0,3 procent af ten opzichte van de maand ervoor. Er was door de markt een stijging van 1,0 procent voorzien. Op jaarbasis stegen de Britse detailhandelsverkopen in januari met 1,5 procent en dit was ruim onder de 3,4 procent waar geraadpleegde economen rekening mee hielden.

De index van Amerikaanse leidende economische indicatoren is in januari verbeterd ten opzichte van een maand eerder, bleek vrijdag uit cijfers van de Conference Board. De index noteerde in januari op 125,5. Dit is 0,6 procent meer dan in december. De index wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 53,05 dollar, terwijl een april-future Brent 0,4 procent lager bewoog naar 55,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0624. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0666 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0672 op de borden.

voda
0
Deel 2:

Stijgers en dalers

Het grote nieuws was vrijdag zoals gezegd de bekendmaking door Kraft Heinz dat het een bod op Unilever heeft voorgesteld. Volgens Unilever biedt het bod van Kraft Heinz aan de aandeelhouders van 50,00 dollar per aandeel in een combinatie van contanten en aandelen in de nieuwe fusiemaatschappij een premie van 18 procent op de slotkoers van Unilever op 16 februari. Hiermee wordt Unilever gewaardeerd op circa 143 miljard dollar. Unilever ziet er niks in en gaat geen verdere discussie met het Amerikaanse concern aan. Analisten denken wisselend over de combinatie van de twee bedrijven en zien enerzijds grote mogelijkheden voor synergie en aandeelhouderswaarde, maar voorzien anderzijds vooral grote problemen bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het aandeel sloot vrijdag maar liefst 13,2 procent hoger.

Aegon heeft het verlies van het voorgaande jaar in het vierde kwartaal omgebogen in een hoger dan verwachte winst van bijna een half miljard euro, geholpen door een beter onderliggend resultaat en belastingbaten, bleek vrijdag uit een rapportage van de verzekeraar. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, waar analisten gemiddeld waren uitgegaan van 416 miljoen euro. De onderliggende winst voor belasting in het vierde kwartaal van 2016 steeg van 486 miljoen naar 554 miljoen euro, waar analisten gemiddeld uitgingen van van 509 miljoen. De stijging was te danken aan sterke kostenbesparingen, lagere claims en de hogere marktrente. Aegon CEO Alex Wynaendts wees in een korte telefonische toelichting op een recordinstroom van premies en klantvermogen van 100 miljard euro in 2016. Het aandeel sloot vrijdag 4,5 procent in de min.

Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet, zo bleek uit der rapportage van de resultaten van het tankopslagbedrijf. De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent, versus 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder. Vopak heeft besloten circa 100 miljoen euro te investeren tot en met 2019 in nieuwe technologie, innovatieprogramma's en vervanging van de IT-systemen. Het aandeel Vopak moest 7,1 procent inleveren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa koerste Wall Street lager. De S&P 500 verloor 0,2 procent, de Dow Jones index daalde 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld

Aandacht voor overname voorstel op Unilever.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 370,22 punten, de Duitse DAX eindigde ook vrijwel onveranderd op 11.757,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 4.867,58 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.299,96 punten.

Ondanks het verdeelde slot onder de verschillende grote Europese beurzen zijn analisten over het algemeen positief gestemd over Europese aandelen. Afgelopen woensdag sloot de STOXX 600 op het hoogste niveau sinds december 2015.

"De algemene trend omhoog is intact gebleven dankzij optimisme over de wereldwijde groeiverwachtingen en de ondersteunende bedrijfsresultaten", schreef Peel Hunt in een rapport.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in december iets lager is uitgekomen dan in december. Verder daalden de Britse detailhandelsverkopen onverwacht in januari. Op maandbasis namen de verkopen met 0,3 procent af, waar een stijging van 1,0 procent was voorzien. De toename op jaarbasis van 1,5 procent was de kleinste toename in ruim drie jaar.

"De data tonen aan dat consumenten de stijgende inflatie beginnen te voelen", volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 53,05 dollar, terwijl een april-future Brent 0,4 procent lager bewoog naar 55,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0624 tegen 1,0673 donderdagavond bij het slot op Wall Street.

Bedrijfsnieuws

Unilever was de grote blikvanger op de Europese markten nadat bekend werd dat de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Kraft Heinz het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern heeft benaderd voor een overname. Kraft Heinze bied 50,00 dollar voor ieder aandeel Unilever. Hiermee wordt de onderneming gewaardeerd op circa 143 miljard dollar. Unilever heeft het voorstel niet geaccepteerd, omdat het zowel financieel als strategisch niet interessant zou zijn voor zijn aandeelhouders. Analisten wezen in een reactie op mogelijke grote bezwaren van de Europese Commissie. Het aandeel Unilever steeg 13,2 procent.

Vopak stond vrijdag fors onder druk nadat het tankopslagbedrijf met een zwakke outlook voor het huidige boekjaar kwam. Het bedrijfsresultaat zal niet boven dat in 2016 uitkomen, zei het concern. Analisten waren negatief over de cijfers en het aandeel daalde 8,5 procent.

Allianz steeg 1,4 procent nadat de Duitse verzekeraar donderdag met vierde kwartaalcijfers kwam, waarbij het dividend werd verhoogd en een aanzienlijk opkoopprogramma van 3 miljard euro werd aangekondigd. Het aandeel verloor 7,1 procent.

Stada Arzneimittel zat in de lift nadat bekend werd dat een derde partij zich heeft gemeld als potentiële bieder op alle aandelen van het bedrijf. Deze partij biedt indicatief 58,00 per aandeel en dat is hoger dan het indicatieve bod van 56,00 euro per aandeel dat één van de andere geïnteresseerden, Cinven, biedt. Het aandeel steeg 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa koerste Wall Street lager. De S&P 500 verloor 0,2 procent, de Dow Jones index daalde 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Unilever trekt Damrak omlaag

Ook Boskalis daalt flink.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,7 procent tot 495,66 punten, terwijl de AMX 0,6 procent hoger sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Er was weinig nieuws op de financiële markten, met name omdat de beurzen in Amerika gesloten zijn omdat hier President's Day gevierd wordt. De macro-economische agenda bevatte ook weinig richtpunten. Tijdens de middaghandel werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone is verslechterd in februari. De Oeso zei dat de economische groei in ontwikkelde landen vorig jaar behoorlijk is vertraagd.

De grote dalers in de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren Unilever en Boskalis. Vooral die eerste drukte de index naar beneden.

Unilever was vrijdag de grootste stijger en trok toen de index juist sterk omhoog, nadat het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz bekendmaakte dat het interesse zou hebben in een overname. Kraft Heinz zou omgerekend circa 47 euro per aandeel Unilever willen betalen.

Gedurende het weekend bleek echter dat er geen deal zal komen. "Het megabod riep veel weerstand op en hield de gemoederen het afgelopen weekend nog steeds bezig. Gisterenavond werd bekend dat Kraft Heinz het bod na overleg met Unilever weer intrekt. Dit zal veel Nederlanders en vooral Unilever medewerkers geruststellen", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

Analist Michael Hewson van CMC Markets wees op de mogelijke strijd tussen Unilever en Kraft Heinz, aangezien het volgens hem waarschijnlijk op een vijandig bod zou zijn uitgelopen. Ook noemde hij de verkiezingen in Nederland als een mogelijk obstakel voor de overname en het verbaast hem daarom niet dat de plannen zijn afgeblazen.

De euro/dollar noteerde op 1,0620. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0616. en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0608 op de borden.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 54,00 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 56,15 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Unilever met een verlies van 5,2 procent. Boskalis eindigde 5,0 procent in het rood.

Unilever daalde nadat het aandeel afgelopen vrijdag nog 13,2 procent was gestegen. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers schreef maandag in een rapport dat na het snelle afketsen van de overnamepoging door Kraft Heinz en de hierop volgende koersdaling er sprake is van een mooi moment om in te stappen. De marktvorser denkt niet dat Kraft Heinz nog een nieuwe overnamepoging zal wagen. Analisten van Barclays zeiden dat Unilever nu vooral zal moeten werken aan toevoeging van meerwaarde voor aandeelhouderswaarde. De marges in volgroeide markten moeten meer in lijn komen met die van Kraft Heinz volgens de Britse bank. S&P Equity Research zei dat het goed is dat de fusie niet doorgaat, omdat er een culturele match ontbreekt tussen de ondernemingen. "Bovendien was de overnamepremie van 18 procent niet verleidelijk genoeg", aldus de analisten, die wezen op premies van meer dan 25 procent in de sector.

De tweede grote daler was Boskalis. De maritieme dienstverlener verraste vrijdag nabeurs beleggers door een non-cash impairmentlast van 840 miljoen euro op te nemen voor het servicegerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten vanwege verslechterende marktomstandigheden. Een woordvoerder zei tegenover ABM Financial News dat de afwaardering niet het begin is van meer ellende. "We hebben goed en diep gekeken en we zijn nu klaar. Dit is de enige ronde", aldus de zegsman. NIBC verlaagde maandag het koersdoel op Boskalis van 33,00 naar 30,00 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies. De afwaardering was volgens analist Edwin de Jong veel groter dan verwacht. Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de afschrijving substantieel.

AkzoNobel investeert 12,5 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum in Felling in het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling van nieuwe beschermende coatings. Het aandeel steeg 0,4 procent.

KBC Securities heeft het koersdoel voor Randstad verhoogd van 53,00 naar 60,00 euro, maar verlaagde wel het advies van Kopen naar Accumuleren. Randstad presteerde volgens de analist sterk in het vierde kwartaal met een vergelijkbare groei van 6,6 procent. KBC Securities weinig impulsen voor een hogere koers, nu de Europese markt in de laatste fase van het herstel zit. Exane heeft het koersdoel voor het aandeel met 6 procent verhoogd naar 55,00 euro en het advies gehandhaafd op Neutraal. De marktvorsers zijn positief over de cijfers en verwachten dat de belastingsynergieën als gevolg van de overname van Monster Worldwide hoger dan voorzien zullen uitvallen. Het aandeel Randstad noteerde maandag 0,1 procent hoger.

Jefferies startte maandag met het volgen van het aandeel RELX met een koopadvies en een koersdoel van 19,60 euro. "Veel bedrijven ondergaan een transformatie, maar er zijn er weinig die zo succesvol waren als de herpositionering van RELX", zo stelden de analisten. Het aandeel RELX steeg maandag 0,3 procent.

Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat resultaten bekendmaakte. GrandVision heeft in 2016 de verkopen stevig zien stijgen, daarbij geholpen door de opening van nieuwe winkels en overnames. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,5 procent naar 3,32 miljard euro. Autonoom groeide de omzet ook met 3,5 procent en overnames droegen voor 3,1 procent bij. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 6,5 procent toe. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2016 met 5,0 procent naar 537 miljoen euro. De marge lag op 16,2 procent tegen 16,0 procent een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst aan aandeelhouders toe te wijzen van 231 miljoen euro. In 2015 verdiende GrandVision een vergelijkbare nettowinst van 213 miljoen euro. De kwartaalrapportage van GrandVision was in grote lijnen conform verwachting, hoewel er regionaal gezien mee- en tegenvallers waren, concludeerden KBC Securities en ING. Het aandeel werd maandag 2,5 procent duurder.

Van de kleinere fondsen was TMG de blikvanger. Mediahuis/VP Exploitatie verhoogden hun bod van 5,25 naar 5,90 euro en meldden dat uiterlijk 8 maart 2017 een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht bij de Autoriteit Financiële Markten wordt ingediend. TMG heeft de ontvangst van het hogere bod maandag bevestigd. Talpa, dat ook een bod wil uitbrengen van 5,90 euro, zei maandag een aanvraag tot goedkeuring van het concept biedingsbericht voor 17 april bij de AFM in te dienen. KBC Securities schreef dat het moeilijk wordt voor Talpa om de biedingsstrijd nog te winnen. NIBC verwacht zeker nog een hoger bod. TMG steeg 3,7 procent.

ING heeft het advies voor het aandeel Ordina verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 2,25 naar 1,80 euro. Analist Marc Zwartsenburg omschreef maandag het laatste kwartaal van het vorig jaar voor Ordina als zwak, met name in Nederland. Het aandeel Ordina eindigde 9,4 procent in de min.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen eindigen verdeeld

Wall Street gesloten in verband met President's Day.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, na een rustige handelsdag waarin RBS en Unilever de grootste bewegingen maakten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,22 procent op 371,04 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 11.827,62 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,05 procent op 4.864,99 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.299,86 punten.

De handel was rustig, omdat de Amerikaanse beurzen gesloten waren voor de viering van Presidents Day. Daarbij waren er weinig economische cijfers die de beurs in beweging konden brengen.

Beleggers keken maandag met een schuin oog naar een vergadering van de ministers van financiën van de eurozone, die vergaderden over een impasse rond de Griekse schulden.

Handelaren hielden daarom rekening met volatiliteit in de eurokoers, volgens analist Hussein Sayed van FXTM. De "Grexit" kan weer gaan rondzoemen als er complicaties lijken op te doemen in de gesprekken tussen Athene en zijn schuldeisers, volgens Sayed.

De eurogroep stelde na de vergadering de overeenstemming te verwelkomen die is bereikt tussen de Griekse autoriteiten en de geldschieters. Dat maakt de weg vrij voor de geldschieters, waaronder de eurozonelanden en het IMF, om evaluatieteams naar Athene te sturen die moeten bekijken of het land voldoende hervormingen doorvoert. Dat is nodig om geld te blijven lenen aan Griekenland, dat nog nauwelijks is opgekrabbeld van een zware recessie na de kredietcrisis.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 53,94 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 56,08 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0619 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0623 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0608 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Royal Bank of Scotland won 6,8 procent, na het nieuws dat de bank zijn onderdeel William en Glyn mogelijk niet verkoopt. RBS besloot tijdens de financiële crisis het onderdeel in de verkoop te zetten, maar dat bleek niet zo eenvoudig.

Het aandeel Rolls Royce steeg 6,3 procent in Londen, nadat analisten van Goldman Sachs de fabrikant van vliegtuigmotoren aan hun favorietenlijst toevoegden.

Steinhoff International won 5 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers. De Duitse meubelretailer liep weg van fusiegesprekken met de Zuidafrikanse supermarktenexploitant Shoprite Holdings.

De grootste daler was Unilever, dat 7 procent inleverde nadat de Amerikaanse rivaal Kraft Heinz zondag zijn bod op de Brits-Nederlandse levensmiddelenreus introk, na afwijzende commentaren van Unilever.

Wall Street

Er waren geen tussenstanden op Wall Street, omdat de Amerikaanse beurzen gesloten waren.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 2.351,16 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.624,05 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.838,58 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
dmmsch
0
voda 170000 vast !!! aber poste mal was ueber der Zukunft morgen oder 10 tage vorraus
voda
0
AEX sluit hoger

Shell duwt index omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 498,57 punten, terwijl de AMX 0,5 procent hoger sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

De Amsterdamse hoofdindex steeg dinsdag gestaag. "De beurzen zijn vandaag allemaal vriendelijker," zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Die stemming werd ook overgenomen in de Verenigde Staten, waar mooie bedrijfscijfers werden gemeld. Van Eerden wees op de resultaten van Home Depot, Macy's en Wal-Mart, die wijzen op sterke consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. "En ook hier in Europa zijn de indicaties positief", zei de vermogensbeheerder.

De belangrijkste fondsen die de stijging van de AEX veroorzaakten waren Shell, Heineken en ASML, zei handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. Hierdoor bleef de AEX dichtbij de 500 punten.

Dat niveau werd vrijdag al genaderd dankzij de sterke koersstijging van Unilever, nadat Kraft Heinz een overnamepoging bekendmaakte. De Amerikanen besloten in het weekend voorlopig van de deal af te zien, waarna de koers van Unilever een deel van de winst inleverde en ook de AEX weer wat terugzakte.

Het bedrijf is na de kortstondige overnamepoging fundamenteel hoger gewaardeerd, zei Van Eerden. "Kraft Heinz heeft laten zien dat een bedrijf van 130 miljard euro geen onneembare vesting is."

Van Eerden ziet de AEX de grens van 500 punten wel doorbreken in de komende weken. Volgens hem worden bedrijven hoger gewaardeerd dan beleggers de laatste tijd gewend waren. "Dat zie je onder andere bij de biedingen op TMG door twee partijen en op Unilever."

Ook Jongbloed verwacht dat de positieve stemming op de aandelenbeurzen aanhoudt, in elk geval tot 3 maart. Dan zijn er Amerikaanse werkloosheidscijfers, die kunnen bepalen of de Federal Reserve de rente moet verhogen.

Verder zijn de risico's vooral politiek, volgens de handelaar. Een overtuigende overwinning van Geert Wilders' PVV kan de Europese beurzen een tik geven, evenals een overwinning van de eveneens populistische partij van Marine Le Pen in Frankrijk.

Er waren geen spectaculaire economische cijfers dinsdag, zei Van Eerden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in januari op maandbasis zijn gedaald met 0,2 procent, na een toename van 0,3 procent in december. De inflatie op jaarbasis was 1,3 procent.

De bedrijvigheid van de economie in de eurozone is in februari verder toegenomen. De samengestelde inkoopmanagersindex, voor de industrie- en dienstensector, steeg van 54,4 naar 56,0, het hoogste niveau in bijna zes jaar tijd. Economen rekenden op 54,3 punten. In Duitsland kwam de index uit op 56,1.

De euro/dollar noteerde lager op 1,0540. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0608 op de borden. Diverse Fed-sprekers lieten dinsdag opnieuw doorschemeren dat een renteverhoging in maart nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 54,71 dollar, terwijl een april-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 56,95 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 7 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Wolters Kluwer met een verlies van 1,3 procent. Sterkste stijger was Gemalto, met 2,9 procent.

Belangrijker voor de index was de koersstijging van zwaargewicht Shell. Het aandeel steeg 1,6 procent na rapporten die wezen op een hogere olieprijs.

Aegon won 1,2 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 4,40 naar 5,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. Sectorgenoot NN Group steeg ook 1,2 procent na een koersdoelverhoging door Berenberg, van 33,00 naar 33,70 euro. De kans dat de overname van Delta Lloyd doorgaat is groter dan dat de deal nog afketst, stelden de analisten.

Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat dinsdag verder steeg en 4,8 procent hoger sloot, nadat het bedrijf maandag de jaarcijfers bekendmaakte en positieve rapporten kreeg van analisten. Maandag won het aandeel al 2,5 procent.

Ook Arcadis was een sterke stijger, met 3,7 procent.

Air France-KLM kon 2,3 procent bijschrijven. UBS heeft het advies verhoogd van Verkopen naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 4,60 euro naar 7,50 euro, vanwege een verbetering van de winstvooruitzichten.

BAM verloor 2,9 procent. De bouwgroep heeft in 2016 conform verwachting meer winst behaald en verwacht dat de winststijging in het lopende jaar doorzet. Analisten waren in het algemeen redelijk tevreden over de cijfers. Wel hoopte NIBC op een hoger dividend dat de 0,09 euro die BAM wil uitkeren per aandeel.

PostNL meldde dat het voortaan zeven dagen per week foodproducten bezorgt met zijn speciale foodnetwerk. De pakketbezorger heeft het tijdvak waarbinnen wordt bezorgd verkort naar 30 minuten. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Van de kleinere fondsen was AMG de blikvanger. Het aandeel steeg 3,3 procent.

Heijmans gaat samen met Fluor en Hochtief de A10 Zuid overkappen en het station Amsterdam Zuid opknappen. De totale vergoeding voor de opdracht is 990 miljoen euro. Heijmans krijgt hiervan 15 procent. Het aandeel won 0,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen kleurde Wall Street groen. De S&P 500 index steeg ,4 procent, terwijl de Dow Jones index 0,3 procent won en de Nasdaq 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen kleuren overwegend groen

Britse beurs wel lager.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger op 373,40 punten, de Duitse DAX won 1,2 procent op een slotstand van 11.967,49 punten en de Franse CAC 40 steeg 0,5 procent tot 4.888,76 punten. De Londense FTSE bleef achter, met een verlies van 0,3 procent tot 7.274,83 punten, onder druk van de koersval van HSBC.

"Het was een positieve dag voor de Europese markten die konden profiteren van een verbeterde macro-economische outlook dankzij de samengestelde inkoopmanagersindexen in Frankrijk en Duitsland die een aardige stijging lieten zien", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"De eurozone schakelde een versnelling hoger in februari", concludeerde econoom Chris Williamson van IHS Markit, op basis van de inkoopmanagersindices. In Duitsland was sprake van een verdere toename van de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector, met een stijging van de samengestelde index tot 56,1. Dit markeerde het hoogste niveau in bijna drie jaar. De economische motor van de eurozone werd echter ingehaald door Frankrijk, waar de samengestelde index op het hoogste niveau uitkwam in bijna zes jaar tijd, op 56,2.

Voor de eurozone als geheel kwam de samengestelde index in februari uit op 56,0, wat ook het hoogste niveau in bijna zes jaar betekende. Econoom Williamson voorziet op basis van deze indexniveaus en een verwacht verder herstel een economische groei voor de muntunie van 0,6 procent in het eerste kwartaal.

De olieprijs liep dinsdag verder op. De april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,4 procent naar 54,79 dollar en een vat Brent, met aflevering in april, dikte 1,6 procent aan tot 57,05 dollar. De secretaris-generaal van de OPEC, Mohammed Barkindo, zei tijdens een conferentie in Londen dat hij zich geen zorgen maakt over de toenemende Amerikaanse schalieproductie.

De euro was rond het slot in Europa 1,0550 dollar waard. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0580 en maandagavond op 1,0622.

De dollarsterkte werd gevoed door nieuwe signalen dat de Federal Reserve eerder vroeger dan later de rente zal verhogen. De voorzitter van de Philadelphia Fed, Patrick Harker, zei in een interview dat hij mogelijk een renteverhoging zal steunen tijdens de aanstaande vergadering in maart, mits er aanvullend bewijs is dat de inflatie in Amerika verder oploopt.

Bedrijfsnieuws

In Londen stonden de financiële waarden dinsdag onder druk, nadat HSBC met jaarcijfers kwam. In 2016 liep de winst voor de bank flink terug, net als de opbrengsten, onder meer vanwege een reeks aan afschrijvingen, maar ook door de tragere economische groei in Hongkong en het Verenigd Koninkrijk. Dit laatste is volgens analist Hewson van CMC Markets evenwel een "zwak excuus", want de Britse economie behoorde afgelopen jaar tot de beste binnen de G7, aldus Hewson. Het aandeel HSBC zag dinsdag 6,5 procent aan beurswaarde verdampen.

Sectorgenoten Barclays en Royal Bank of Scotland, die later deze week met cijfers komen, daalden achtereenvolgens 0,7 en 2,7 procent in Londen.

Europees breed was het beeld onder financials dinsdag verdeeld. Deutsche Bank steeg 0,3 procent in Frankfurt, Société Générale sloot vlak in Parijs en ING Groep liet in Amsterdam 0,3 procent gaan.

Mijnbouwers konden dinsdag ook op aandacht rekenen, met BHP Billiton en Anglo American die met resultaten kwamen. BHP Billiton heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar weer winst geboekt, waar een jaar eerder nog rode cijfers werden geschreven. Ook de omzet steeg in de periode. Vooruitkijkend was het concern positiever over de economische ontwikkelingen op de lange termijn, maar is op korte termijn nog sprake van onzekerheid. Anglo American wist afgelopen jaar ook weer winst te behalen, na een verlies in 2015. De omzet ontwikkelde zich vlak. Qua macro-economische ontwikkelingen was Anglo American voorzichtig, ook gezien de wereldwijde politieke ontwikkelingen.

BHP Billiton sloot 0,4 procent hoger, terwijl Anglo American 0,7 procent verloor.

Air France-KLM steeg dinsdag 2,4 procent. UBS ruilde een verkoopadvies op het aandeel in voor een koopadvies, in navolging van de cijfers waarmee het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vorige week kwam. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 4,60 euro naar 7,50 euro, vanwege een verbetering van de winstvooruitzichten. Maandag zette Citi Research het aandeel Air France-KLM ook al op de kooplijst, met een koersdoel van eveneens 7,50 euro.Verder werd dinsdag bekend dat de piloten van Air France-KLM groen licht hebben gegeven voor een principeakkoord om een nieuwe prijsvechter op te richten.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, kleurden de koersenborden op Wall Street groen. De S&P 500 index steeg 0,4 procent, net als de Dow Jones index. De Nasdaq hield het bij een stijging met 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit licht hoger

500 punten even aangetikt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag nipt hoger gesloten. Even wist de AEX de grens van 500 punten te doorbreken, maar handhaven boven dat niveau lukte niet. De hoofdindex eindigde 0,1 procent hoger op 499,11 punten, dankzij de koerssprong van zwaargewicht Unilever. De AMX sloot vlak en de AScX steeg 0,1 procent.

Woensdagochtend kwamen er nog nieuwe meerjarige records op de borden, in navolging van de recordregen op Wall Street die ook dinsdag aanhield. Waar de AEX boven de 500 punten steeg, kwam de DAX boven de 12.000 punten uit.

"Vanochtend tikte de AEX dan eindelijk weer door de 500 punten, toch was er geen reden voor een groot feest. Al snel nam de verkoopdruk toe en zakte de koersen weer lichtjes weg. Politieke onzekerheid heeft invloed op de aandelenmarkten", volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

Die politieke onzekerheid, bijvoorbeeld in Europa, reflecteert zich momenteel vooral in een zwakkere euro. In Frankrijk stijgt Marine Le Pen in de peilingen voor de presidentsverkiezingen en zij is een voorstander van een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie.

Verder waren beleggers woensdag afwachtend vanwege de publicatie van de notulen van de meest recente rentevergadering van de Federal Reserve. "Mogelijk komt er meer duidelijkheid over een aanstaande renteverhoging door de Fed. De markt prijst tot nu toe een kans van 38 procent in voor maart, wat naar mijn idee aan de lage kant is", aldus Schaaf.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo-index en inflatiecijfers uit de eurozone. Het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde in februari. De samengestelde index steeg van 109,9 naar 111,0. Er werd juist een kleine daling voorzien. Inflatiecijfers uit de eurozone waren conform de verwachting en een eerdere raming. De consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis met 1,8 procent. De kerninflatie, dus exclusief energie, kwam uit op 1,1 procent en dat was iets boven de 1,0 procent die in december werd gemeten.

In het vierde kwartaal groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,7 procent op kwartaalbasis, waar eerder een groei van 0,6 procent werd gerapporteerd. De markt had een opwaartse bijstelling enigszins verwacht, maar de neerwaartse bijstelling van 2,0 naar 1,8 procent voor heel 2016, was teleurstellend, volgens analisten van Investec.

Olie werd woensdag goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 53,50 dollar, terwijl een vat Brent met levering in april 1,6 procent goedkoper werd op 55,73 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen op 1,0546, gelijk aan de koers vanochtend. Tussentijds daalde het muntpaar woensdag naar 1,05.

Bedrijfsnieuws

Binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten de meeste fondsen in het rood, maar werd de index opgetrokken door Unilever, dat 4,1 procent won. Woensdag maakte het levensmiddelenconcern bekend een "uitvoerig" onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen, in navolging van het fusievoorstel dat Kraft Heinz vorige week deed, en Unilever weigerde, waarna het Amerikaanse concern het voorstel introk. Unilever verklaarde woensdag ook dat de verwachte verbetering van de operationele marge voor 2017 aan de bovenkant uitkomt van de afgegeven bandbreedte van 40 tot 80 basispunten. "Ze hebben met deze verklaring even wat tijd gekocht", stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is de kans aanwezig dat Unilever uiteindelijk toch wat van zijn onderpresterende merken zal moeten verkopen.

Wolters Kluwer opende woensdag de boeken over het afgelopen boekjaar. In 2016 liepen de omzet en het resultaat licht op. CFO Kevin Entricken gaf verder in een kort commentaar tegen ABM Financial News aan dat de onderneming in de Verenigde Staten eerste meer wil weten omtrent veranderingen in de wet- en regelgeving in het land onder de nieuwe regering Trump, alvorens daar op te acteren. Volgens analisten van Morgan Stanley waren de resultaten beter dan verwacht. Verder was de Amerikaanse zakenbank positief over de kasstroom. NIBC was te spreken over de outlook die het concern gaf, want die was veel minder conservatief dan normaliter het geval is. Analist Johan van den Hooven verhoogde het advies op Wolters Kluwer van Neutraal naar Accumuleren en het koersdoel van 36,00 naar 40,00 euro. S&P Equity Research verhoogde na de jaarcijfers het koersdoel voor het aandeel van 33,00 naar 38,50 euro bij een gehandhaafd Houden advies. Wolters Kluwer steeg woensdag 2,5 procent.

Vopak kreeg woensdag koersdoelverlagingen van Jefferies en ING vanwege de teleurstellende cijfers waarmee het concern vorige week kwam. Jefferies verlaagde het koersdoel van 54,00 naar 48,00 euro met handhaving van het koopadvies en ING stelde het koersdoel bij van 52,50 euro naar 46,00 euro, maar tornde niet aan de koopaanbeveling. Het aandeel Vopak sloot woensdag vlak.

voda
0
DSM kreeg een koersdoelverhoging bij Morgan Stanley, van 57,00 naar 60,00 euro bij handhaving van het Gelijkgewogen advies. De analisten hebben de belangen van het chemieconcern uit Heerlen in zijn niet-kernactiviteiten, waaronder met name Patheon, hoger gewaardeerd en daarmee de taxaties voor de winst per aandeel aangepast. Het aandeel DSM eindigde woensdag 0,6 procent lager.

ArcelorMittal kreeg een koersdoelverhoging bij Barclays van 5,00 naar 7,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten van de Britse bank verhoogden daarbij de winstverwachting voor dit en volgend jaar. Het aandeel daalde 1,8 procent.

In de AMX deed ASR Nederland goede zaken, met een stijging van 3,0 procent. Over het vierde kwartaal werden goede resultaten bekendgemaakt, terwijl de kapitaalpositie zoals verwacht solide bleef. Het dividend werd met 12 procent verhoogd tot 1,27 per aandeel. Analist Albert Ploegh van ING sprak van cijfers die conform zijn verwachting waren terwijl ze voor Cor Kluis van ABN AMRO zelfs wat beter waren dan verwacht. Gezien de grote hoeveelheid kapitaal die ASR autonoom genereert zei Kluis verder dat er "meer dan genoeg ruimte" is om kapitaal naar aandeelhouders terug te laten vloeien. KBC Securities verhoogde het koersdoel woensdag van 21,50 euro naar 25,00 euro, vanwege de meevallende resultaten in het Leven-segment en de verhoging van het dividend.

S&P Equity Research heeft woensdag het koersdoel voor BAM verhoogd van 4,50 naar 5,20 euro bij handhaving van een Houden advies. Analist Firdaus Ibrahim voorziet nog steeds uitdagende marktomstandigheden voor BAM, met de aanstaande Brexit en onzekerheden rondom de komende verkiezingen. Door het lagere orderboek zal ook de omzet lager uitkomen dit jaar, maar de marktvorser voorziet wel betere marges. Het aandeel BAM Groep steeg 0,9 procent.

Onder de grootste dalers binnen de AMX bevond zich BE Semiconductor Industries, dat 2,7 procent daalde. Besi komt donderdag voorbeurs met cijfers.

Onder de kleinere fondsen was er aandacht voor Kendrion, dat afgelopen jaar flink meer winst en een hoger bedrijfsresultaat behaalde, geholpen door de genomen maatregelen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Volgens ING waren de resultaten redelijk conform verwachting en was het vooral belangrijk dat het bedrijf "blijft mikken op een EBITA-marge van 10 procent aan het eind 2018". Tegenover ABM Financial News zei CEO Joep van Beurden dat een groot deel van het simplificatieproces achter de rug is en dat er waarschijnlijk niet nog meer banen geschrapt hoeven te worden. Het aandeel sloot woensdag fractioneel hoger.

Sif Holding steeg 2,8 procent, nadat dinsdagavond bekend werd dat het funderingsbedrijf een opdracht heeft gekregen voor de productie van 71 zogenoemde monopiles voor het offshore windmolenpark Hohe See in Duitsland.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteerden de beursindexen op Wall Street overwegend licht lager. De S&P 500 index daalde 0,2 procent, de Dow Jones index stond vlak en de Nasdaq verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Unilever weer in schijnwerpers op Damrak

Gepubliceerd op 22 feb 2017 om 17:52 | Views: 182

AMSTERDAM (AFN) - Unilever was woensdag opnieuw de grote blikvanger op de beurs in Amsterdam. Beleggers duwden de koers van het aandeel stevig omhoog, nadat het was- en voedingsmiddelenconcern liet weten grondig te onderzoeken welke opties het heeft om sneller waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Verder was sprake van een tamelijk vlakke handelsdag.

De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 499,11 punten. Eerder op de dag flirtte de graadmeter zelfs even met de 500-puntengrens. De MidKap eindigde vlak bij 726,89 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

Unilever was met een plus van ruim 4 procent met afstand de grootste winnaar onder de hoofdfondsen aan het Damrak. Volgens het bedrijf is het onderzoek nodig vanwege de gebeurtenissen van de afgelopen week. Unilever ontving een ongevraagd overnamebod van zijn Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz. Hoewel het bod werd afgewezen en vervolgens ingetrokken, reageerden beleggers wel enthousiast.

ASML

Informatieleverancier Wolters Kluwer, die de boeken opende, steeg 2,5 procent. Het concern boekte vooral in Europa betere resultaten, in de Verenigde Staten was de vergelijkingsbasis ,,uitdagend''.
Chipmachinemaker ASML sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,3 procent. Branchegenoot BE Semiconductors (Besi) leverde 2,7 procent in in de MidKap.

Parijs

De lijst met middelgrote fondsen werd aangevoerd door ASR. De verzekeraar werd door beleggers 3 procent hoger gezet na melding van sterke resultaten, met name op het gebied van levensverzekeringen.

In Parijs verloor Airbus 0,8 procent, nadat het zijn winst had zien kelderen. De vliegtuigmaker schreef afgelopen jaar in totaal 2,2 miljard euro af op het met problemen omgeven militaire transporttoestel A400M. De Britse bank Lloyds kreeg de handen van beleggers wel op elkaar en won dik 4 procent.

De prijs van Amerikaanse olie stond 1,6 procent lager op 53,48 dollar per vat. Brent werd 1,7 procent goedkoper op 55,69 dollar per vat. De euro was verder 1,0541 dollar waard, tegen 1,0549 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.
voda
0
Europese beurzen nemen gas terug

Beeld verdeeld in Europa.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa namen woensdag gas terug. De Stoxx Europe 600 index sloot vlak op 373,38 punten. De Duitse DAX steeg 0,3 procent op 11.998,59 punten na even boven de 12.000 te zijn gestegen. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent hoger op 4.895,88 punten. De Britse FTSE steeg 0,4 procent bij 7.302,25 punten

"De DAX bereikte vandaag het hoogste niveau in 22 maanden met het bereiken van de 12.000 punten voor het sinds april 2015, maar verder deden de Europese markten het voorzichtig aan", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets

"Andere markten in Europa bleven duidelijk achter", zei Hewson verder, doelend op de Zuid-Europese markten, waar de verliezen groter waren.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo-index en inflatiecijfers uit de eurozone. Het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde in februari. De samengestelde index steeg van 109,9 naar 111,0. Er werd juist een kleine daling voorzien. "Na een voorzichtige jaarstart is de Duitse economie terug op koers", aldus Clemens Fuest van het onderzoeksinstituut.

Inflatiecijfers uit de eurozone waren conform de verwachting en een eerdere raming. De consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis met 1,8 procent. De kerninflatie, dat wil zeggen exclusief energie, kwam uit op 1,1 procent en dat was iets boven de 1,0 procent die in december werd gemeten.

In het vierde kwartaal groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,7 procent op kwartaalbasis, waar eerder een groei van 0,6 procent werd gerapporteerd. De markt had een opwaartse bijstelling enigszins verwacht, maar de neerwaartse bijstelling van 2,0 naar 1,8 procent voor heel 2016, is teleurstellend, volgens analisten van Investec.

Olie werd woensdag goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 53,50 dollar, terwijl een vat Brent met levering in april 1,6 procent goedkoper werd op 55,73 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen op 1,0546, gelijk aan de koers vanochtend. Tussentijds daalde het muntpaar woensdag naar 1,05.

Bedrijfsnieuws

Unilever won 5,7 procent en trok daarmee de Londense beurs omhoog. Woensdag maakte het levensmiddelenconcern bekend een "uitvoerig" onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen, in navolging van het fusievoorstel dat Kraft Heinz vorige week deed, en Unilever weigerde, waarna het Amerikaanse concern het voorstel introk. Unilever verklaarde woensdag ook dat de verwachte verbetering van de operationele marge voor 2017 aan de bovenkant uitkomt van de afgegeven bandbreedte van 40 tot 80 basispunten. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is de kans aanwezig dat Unilever uiteindelijk toch wat van zijn onderpresterende merken zal moeten verkopen.

Het aandeel Airbus sloot 0,8 procent lager. Het Europese vliegtuigbouwconsortium kwam woensdagochtend met jaarcijfers. In 2016 daalde het bedrijfsresultaat, maar steeg de omzet. De nettowinst daalde vanwege een andere boekhoudmethode, waardoor een aantal eenmalige posten niet meer als zodanig gerapporteerd konden worden in het afgelopen boekjaar. Voor 2017 gaat Airbus uit van een aangepaste winst per aandeel die zo'n 5 procent moet stijgen en een stabiele vrije kasstroom. Verder verwacht het concern dit jaar meer dan 700 commerciële vliegtuigen af te leveren.

Bayer verloor 0,8 procent. Hoewel de omzet en EBITDA in het afgelopen boekjaar stegen en voor dit jaar een verdere groei wordt verwacht, resteerde onder de streep een lagere nettowinst in 2016, voornamelijk vanwege eenmalige lasten. De nettowinst van 613 miljoen euro was bovendien onder de verwachting van de markt.

RWE kwam woensdag met voorlopige cijfers over 2016 waaruit bleek dat vorig jaar een groot nettoverlies is geleden vanwege forse afschrijvingen op een aantal activiteiten. Verder wordt over 2016 alleen dividend uitgekeerd aan preferente aandeelhouders. Vanaf 2017 hoopt het Duitse nutsbedrijf weer een dividend uit te kunnen keren aan alle aandeelhouders van 0,50 euro per aandeel en dit niveau in de jaren erna vervolgens ook te handhaven. Het aandeel RWE daalde 0,9 procent.

Telefónica Deutschland heeft de doelstelling voor de te behalen synergieën in de fusie met voormalig KPN-dochter E-Plus verhoogd van 800 miljoen naar 900 miljoen euro en verwacht zijn dividend in de komende jaren verder te verhogen. Het Duitse telecombedrijf beloofde over 2016 een dividend van 0,25 euro per aandeel, wat een cent meer was dan een jaar eerder, en verwacht het dividend in de komende twee jaar verder te verhogen. Het aandeel steeg 2,2 procent. KPN won 1,3 procent.

Lloyds Banking Group kwam woensdag met sterke jaarcijfers. In 2016 kwam de aangepaste winst bijna twee keer zo hoog uit als een jaar eerder, op 4,2 miljard Britse pond. De verbetering was onder meer te danken aan kostenbesparingen. Marktanalist Hewson van CMC Markets wees erop dat het de beste winstcijfers waren voor de Britse bank in tien jaar. Het aandeel Lloyds steeg 4,4 procent.

HSBC, dat dinsdag ruim 6 procent verloor, herstelde woensdag deels, met een koerswinst van 2,1 procent.

ThyssenKrupp was één van de blikvangers op de Duitse beurs na de bekendmaking dat het zijn Braziliaanse staalfabriek verkoopt voor 1,5 miljard euro aan het in Luxemburg gevestigde Ternium. Het aandeel ThyssenKrupp steeg 5,1 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteerden de beursindexen op Wall Street overwegend licht lager. De S&P 500 index daalde 0,2 procent, de Dow Jones index stond vlak en de Nasdaq verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit lager

Fed-notulen en bedrijfsresultaten domineren handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent op 497,63 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep sluit de markt de handelsdag vrij vlak af, waarbij naast kwartaalcijfers de focus donderdag met name uitging naar de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag nabeurs verschenen.

"De notulen werden verdeeld geïnterpreteerd", aldus Smit. "De notulen versterken het beeld dat een renteverhoging in maart niet erg waarschijnlijk is, anderzijds rechtvaardigen sterke macro-economische data een verhoging van de rente", voegde hij toe. "Bovendien, zal de centrale bank de stimuleringsmaatregelen toch eens moeten terugdraaien", aldus Smit. Wat de vermogensbeheerder betreft kan de centrale bank de rente niet snel genoeg verhogen. "Hoe eerder hoe beter", concludeerde hij.

Op macro-economisch vlak stonden in Europa donderdagochtend een viertal publicaties geagendeerd. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek dat de groei van de Duitse economie, de grootste van de eurozone, in het vierde kwartaal op kwartaalbasis is aangetrokken conform voorlopige ramingen. Het Duits bruto binnenlands product steeg met 0,4 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie met 1,7 procent.

Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is gedaald van 10,2 in februari naar 10,0 voor maart.

Het Franse ondernemersvertrouwen steeg in februari licht. De vertrouwensindex noteerde op 107, tegen 106 een maand eerder.

De detailhandelsverkopen in Italië zijn in december op maandbasis gedaald met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam vanuit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 18 februari is gestegen met 6.000 naar 244.000 aanvragen. De Chicago Fed National Activity Index is in december gedaald. De index daalde van een stand van 0,18 positief in december naar 0,05 negatief in januari. En de Amerikaanse huizenprijzen zijn in december op maandbasis gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 6,2 procent.

Tot slot bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 17 februari zijn gestegen met 0,6 miljoen vaten naar een totaal van 518,7 miljoen vaten. De benzine- en stookolievoorraden daalden wel. De capaciteitsbenutting nam af van 85,4 naar 84,3 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent op 54,40 dollar, terwijl een april-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 56,79 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0580. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0573 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer, gevolg door RELX.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 39,00 naar 41,00 euro en handhaafde het koopadvies. Barclays verhoogde tevens het koersdoel. Verder werd bekend dat BlackRock zijn belang in de uitgever heeft vergroot tot 5,01 procent, van 4,08 procent. Het aandeel won 1,1 procent.

Sectorgenoot RELX sloot 1,0 procent hoger, nadat de uitgeverij vorig jaar 4 procent meer omzet boekte. Analisten noemden de cijfers "iets beter dan verwacht" en NIBC en S&P Equity Research verhoogden hun koersdoelen.

ArcelorMittal en Votorantim hebben besloten om hun Braziliaanse staalactiviteiten samen te voegen. Citi verhoogde het koersdoel donderdag naar 11,00 euro. Het aandeel sloot 2,2 procent lager.

NN Group verloor 2,5 procent, nadat overnamedoelwit Delta Lloyd opnieuw een daling van de solvabiliteit meldde. Ongunstige sterftetabellen en strengere regels voor uitgestelde belastingbaten duwden de kapitaalbuffer van Delta Lloyd omlaag. NN Group zal na de verwachte overname hiervoor opdraaien.

Delta Lloyd steeg 0,2 procent in de Midkap. De index met middelgrote fondsen werd aangevoerd door BE Semiconductors, dat 9,9 procent won, nadat de cijfers over het vierde kwartaal ruim boven de eigen verwachtingen uitkwamen. De omzet daalde met slechts 1 procent in het vierde kwartaal, waar het bedrijf had gewaarschuwd voor een daling met 10 tot 15 procent. De nettowinst was stabiel op krap 17 miljoen euro.

Sectorgenoot ASM International won 4,0 procent, na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, van 57 naar 60 euro.

ING heeft zijn koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 26,00 naar 29,00 euro en behield het koopadvies na de "indrukwekkende" jaarcijfers. Dit stelde analist Albert Ploegh. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Bouwbedrijf Heijmans rapporteerde definitief een verlies van 110 miljoen over 2016, met een schuld die opliep van 10 tot 100 miljoen euro. Het bedrijf meldde vorige week al voorlopige cijfers. De koers steeg 0,7 procent.

Intertrust was met een verlies van 2,2 procent de sterkste daler van de Midkapfondsen, gevolgd door Aperam, dat 2,0 procent inleverde.

Onder de kleinere fondsen won Sif Holding 0,8 procent. Sif kreeg dinsdag een grote opdracht voor een windmolenpark Hohe Se in de Noordzee, voor de Duitse kust en de koers profiteerde daar woensdag ook al van. Donderdag verhoogde HSBC het koersdoel bovendien van 24,00 naar 25,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Atrium Real Estate stelde Liad Barzilai aan als topman van het vastgoedbedrijf, als opvolger van Josip Kardun. Het aandeel won 0,9 procent.

MDXHealth daalde 2,9 procent ondanks sterke resultaten en een veelbelovende outlook. De omzet steeg met 70 procent in 2016 en het biofarmaceutische bedrijf verwacht voor 2017 een omzetgroei van 55 tot 75 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones index steeg 0,1 procent, maar de S&P 500 index moest 0,2 procent laten gaan. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 0,7 procent, onder andere vanwege de koersval van Tesla. De bouwer van elektrische voertuigen kwam woensdagavond met teleurstellende resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Notulen Fed drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat de markt gedurende de handelsdag tussen kleine winsten en verliezen schommelden, in reactie op de verdeelde beeld waarvoor de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve zorgden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent op 372,85 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 11.947,83 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 4.891,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.271,37 punten.

De handelsdag stond voornamelijk in het teken van de reeks bedrijfsresultaten die verschenen en de gemengde toon van de Fed over een mogelijke renteverhoging.

Een "groot" aantal leden van het beleidscomité van de Federal Reserve spraken tijdens de laatste beleidsvergadering van de centrale bank hun steun uit voor een "vrij snelle" verhoging van de rente. Desondanks blijven zij terughoudend vanwege de grote onzekerheid over de fiscale plannen van de regering onder leiding van de nieuwe president Donald Trump.

"Het ontbreken van een tijdlijn [met betrekking tot de volgende renteverhoging] maakt dat beleggers met lege handen staan", zei Lukman Otunuga.

Otunuga voegde toe dat een renteverhoging in maart onwaarschijnlijk lijkt, maar dat een scenario waarbij Amerikaanse economische data herhaaldelijk de verwachtingen overtreffen de centrale bank ertoe zou kunnen zetten om de markt te verrassen met een renteverhoging in mei.

Terwijl de Fed gestaag richting een renteverhoging beweegt, handhaaft de Europese Centrale Bank de tarieven op ultra lage niveaus en koopt de centrale bank iedere maand voor 80 miljard euro aan staatsobligaties op.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de groei van de Duitse economie, de grootste economie van de eurozone, in het vierde kwartaal op kwartaalbasis is aangetrokken. Het Duits bruto binnenlands product steeg met 0,4 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie met 1,7 procent.

Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is gedaald van 10,2 in februari naar 10,0 voor maart.

Het Franse ondernemersvertrouwen steeg in februari licht. De vertrouwensindex noteerde op 107, tegen 106 een maand eerder.

De detailhandelsverkopen in Italië daalden in december op maandbasis met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent op 54,40 dollar, terwijl een april-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 56,79 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0580. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0573 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon het Spaanse Telefonica rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het telecomconcern in het vierde kwartaal een verlies wist om te buigen in een nettowinst van 145 miljoen euro. Nadat de resultaten van het telecombedrijf een jaar eerder onder druk stonden vanwege forse herstructureringskosten. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger.

Barclays verloor 2,6 procent. De Britse bank rapporteerde over het afgelopen boekjaar een nettowinst van 1,6 miljard Britse pond. Daarnaast meldde de bank binnen enkele maanden de herstructurering van de organisatie af te kunnen ronden. Het aandeel steeg xxx procent.

Veolia Environnement daalde 5,8 procent. Het bedrijf, actief in onder meer water, energie en vervoer, voorziet in 2017 een stabiele aangepaste nettowinst, terwijl de lage inflatie de omzetgroei belemmert en lokale overheden in Europa de behandeling van water en het afvalbeheer weghalen bij particuliere bedrijven. De aangepaste nettowinst in 2016 was boven de verwachting.

Peugeot behaalde in 2016 een aanzienlijk hogere winst op een licht gedaalde omzet en gaat voor het eerst sinds 2010 weer dividend uitkeren. Desondanks verloor het aandeel 1,6 procent.

Handelshuis Glencore won 1,7 procent, nadat de Zwitserse onderneming in grondstoffen het afgelopen jaar een verlies wist om te buigen in een nettowinst. Glencore boekte in 2016 een nettowinst van 1,4 miljard dollar, gesteund door hogere grondstofprijzen.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones index handelde vlak, maar de S&P 500 index moest 0,2 procent laten gaan. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 0,8 procent, onder andere vanwege de koersval van Tesla van 6 procent. De fabrikant van elektrische auto's kwam woensdagavond met teleurstellende resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit lager

Aandacht op bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 494,90 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,2 procent.

Omringende beurzen in Europa gingen vrijdag ook omlaag. Volgens marktvolgers lagen teleurstellende bedrijfsresultaten en winstnemingen ten grondslag aan de dalingen. Olieprijzen daalden en beïnvloedden daarmee oliegerelateerde aandelen zoals Royal Dutch Shell en SBM Offshore. Bankaandelen daalden ook in Amsterdam, nadat resultaten van Royal Bank of Scotland en Standard Chartered in het Verenigd Koninkrijk tegenvielen.

Tijdens de middaghandel bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gedaald. De index van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan daalde 98,5 in januari naar 96,3 deze maand. Een voorlopig meting wees ook al op een daling. Tegelijkertijd zei het Ministerie van Handel dat in de eerste maand van 2016 er weer meer nieuwe woningen werden verkocht in Amerika, na een daling in december.

In Europa werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in februari stabiel is gebleven. De vertrouwensindex noteerde ongewijzigd op 100, de hoogste stand sinds november 2007. In Italië daalde het vertrouwen onder consumenten.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 54,14 dollar, terwijl een april-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 56,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0590 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden.

Beleggers kijken uit naar volgende week waarin Federal Reserve voorzitter Janet Yellen een toespraak zal geven en ook de rede die de Amerikaanse president Donald Trump voor het Congres zal houden, kan op belangstelling rekenen.

Van de in Amsterdam genoteerde bedrijven maken onder meer PostNL, Aalberts Industries, Ahold Delhaize, ASMI en Gemalto volgende week resultaten bekend.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Altice met een verlies van 2,5 procent, terwijl ArcelorMittal en ABN AMRO 1,4 procent daalde en ING 1,3 procent.

Moody's verhoogde de rating voor ArcelorMittal van Ba2 naar Ba1 bij een ongewijzigde stabiele outlook. "Onze opwaardering naar Ba1 geeft het versterkte kredietprofiel van ArcelorMittal weer en de aanhoudende verbetering van de marktomstandigheden sinds we vorig jaar in august onze outlook op stabiel zetten", schreven de analisten.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor Heineken van 67,00 naar 73,00 euro. Analist Sanjeet Aujla van Credit Suisse werd na publicatie van de jaarcijfers van de Amsterdamse brouwer positiever over de winstverwachtingen voor de middellange termijn. De analist ziet echter ook onzekerheid over de omzetontwikkeling. Het advies bleef daarom Underperform.

De Griekse brouwer Macedonian Thrace Brewery heeft Heineken gedagvaard voor het via zijn dochterbedrijf Athenian Brewery misbruik maken van zijn dominante machtspositie in Griekenland. Dit bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse brouwer tegen ABM Financial News. Het aandeel Heineken daalde 0,1 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde vrijdag het koersdoel voor het aandeel Randstad van 61,50 naar 62,50 euro met handhaving van het koopadvies. Analist Hans Pluijgers stelde de taxaties voor de operationele resultaten voor 2017 met 1,5 procent en voor 2018 met 1,9 procent bij. De koers van Randstad zakte 1,3 procent.

Het koersdoel voor RELX werd door Deutsche Bank verhoogd van 14,30 naar 15,15 Britse pond. Het advies bleef Houden. Analist Chris Collett zag de jaarcijfers en de outlook van de uitgever licht boven de verwachting uitkomen. Collett kwalificeerde de cijfers over het vorig jaar als solide. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor RELX licht van 19,00 naar 19,16 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Galapagos rapporteerde donderdag laat de jaarcijfers. De biofarmaceut heeft de cashburn in 2016 conform verwachting zien uitkomen bij een sterke kaspositie en zag bovendien de omzet toenemen terwijl er onder de streep winst resteerde. Analist Peter Welford van Jefferies sprak van beter dan verwachte resultaten. KBC noemde de resultaten "uitstekend". Galapagos verloor evenwel 1,3 procent.

KPN heeft ICT-dienstverlener Divider overgenomen. De financiële details van de transactie werden niet vermeld. Het aandeel won 1,5 procent.

Unilever noteerde 0,3 procent hoger, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 44,00 naar 49,00 euro en daarbij het koopadvies handhaafde.

Gemalto meldde vrijdag de relatie met MPT te hebben verstevigd, middels de introductie van twee applicaties in MPT's thuisland Myanmar. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Van de Midkapfondsen eiste Fugro vrijdagochtend de aandacht op. Fugro boekte in 2016, conform verwachting, een fors lagere omzet en bedrijfsresultaat. Onder de streep leed de oliedienstverlener een verlies van 308,9 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 372,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde in 2016 van 2,4 miljard euro, naar 1,8 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak desondanks van solide resultaten en bij Morgan Stanley wezen ze op de daling van de nettoschuld. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities merkte echter op geen significante winstaanjagers in de komende jaren te zien voor het bedrijf. Het aandeel steeg 3,8 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de fondsen in de Midkap.

Arcadis won 1,8 procent en IMCD dikte 0,9 procent aan. Berenberg verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 38,00 naar 51,00 euro.

OCI en ASMI waren met verliezen van achtereenvolgens 4,0 en 3,8 procent de sterkste dalers in de AMX.

Onder de kleinere fondsen was Brunel International met een verlies van 5,5 procent de grootste verliezer, nadat de detacheerder de resultaten over het vierde kwartaal rapporteerde. Brunel heeft over het laatste kwartaal van 2016 minder omzet geboekt en de winstgevend vrijwel volledig zien wegsmelten. KBC Securities sprak van gemengde resultaten. Volgens analist David Vagman verraste het onderdeel Offshore echter positief met een minder sterke daling en een verbeterde brutomarge.

Ordina was met een winst van 2,4 procent de sterkste stijger onder de kleinere fondsen, gevolgd door NSI en Takeaway.com, die beiden X procent hoger noteerden.

Novisource is in een vergevorderd stadium met de aandeelhouders van Opdion Services over de acquisitie van Opdion. Dit meldde beide partijen vrijdag voorbeurs zonder financiële details van de transactie te vermelden. Het aandeel won 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde Amerikaanse markten ongeveer 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Optimisme over belastingplannen Donald Trump getemperd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde met 0,8 procent op 370,01 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,2 procent op 11.804,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 4.845,24 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.243,70 punten.

In het Verenigd Koninkrijk werden de koersen volgens Michael Hewson van CMC Markets vooral gedrukt door bankaandelen, na een week van "gemengde jaarresultaten". Ook de cijfers van Royal Bank of Schotland en Standard Chartered gaven vandaag weinig reden tot vreugde, aldus Hewson.

Volgens analist Mike van Dulken van Accendo Markets blijven beleggers geld van tafel halen na de recente hoge koersen, waarbij het optimisme over de belastingplannen van Donald Trump iets werd getemperd. Beleggers willen bewijs zien dat Trump de plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren, aldus Van Dulken.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in februari stabiel is gebleven, terwijl in Italië sprake was van een daling. Het ondernemersvertrouwen in Italië steeg wel.

Olie werd goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 54,08 dollar en Brent met levering april werd eveneens 0,7 procent goedkoper op 56,16 dollar.

Een duurdere euro speelden de Europese beurzen eveneens niet in de kaart, waarbij het muntpaar euro/dollar even boven de 1,06 koerste. Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde het muntpaar op 1,0590. Vrijdagochtend verhandelde de euro/dollar op 1,0580.

Bedrijfsnieuws

UniCredit leverde 2,3 procent in nadat donderdag de claimemissie van circa 13 miljard euro werd afgerond.

Royal Bank of Scotland heeft voor het negende jaar op rij verlies geleden. Het nettoverlies over 2016 kwam bijna drie keer zo hoog uit dan een jaar eerder, op bijna 7 miljard Britse pond. Dit had te maken met forse afschrijvingen die RBS onder andere moest doen vanwege schikkingen die werden getroffen voor het verstrekken van rommelhypotheken. Het verlies was verwacht want werd reeds aangekondigd door de bank, die nog voor 70 procent in staatshanden is. RBS maakte verder bekend dat het zijn financiële doelstellingen herziet. In 2018 moet de bank weer winstgevend zijn. Verder wordt in de komende vier jaar voor nog eens 2 miljard pond in de kosten gesneden. Het aandeel daalde ruim 1,6 procent.

Sectorgenoot Standard Chartered zal de omzet afgelopen jaar met 11 procent afnemen naar 13,8 miljard dollar, terwijl het nettoverlies veel lager uitkwam. Vooruitkijkend verwacht de Britse bank dat de operationele omstandigheden uitdagend zullen blijven. Het aandeel Standard Chartered sloot vrijdag evenwel 0,2 procent hoger.

Pearson heeft in 2016 een miljardenverlies geboekt als gevolg van hoge afschrijvingen op goodwill, terwijl de onderliggende omzet daalde door verminderde verkopen in de educatieve kernmarkten Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Het Britse uitgeversconcern verwacht voor 2017 een operationeel resultaat in de bandbreedte van 570 miljoen tot 630 miljoen pond, bij aanhoudende uitdagende marktomstandigheden in de Verenigde Staten. Het aandeel steeg 3,2 procent.

Het moederbedrijf van onder meer British Airways en het Spaanse Iberia, International Consolidated Airlines Group, heeft in 2016 een sterk hogere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd. De resultaatsverbetering was vooral te danken aan lagere brandstofkosten, maar ook aan andere kostenbesparingen. IAG verwacht in 2017 een hoger operationeel resultaat te realiseren, zei het concern vrijdag. Het aandeel IAG steeg 4,5 procent.

BASF heeft in het vierde kwartaal de winst meer dan zien verdubbelen dankzij groei bij zijn chemietak. In 2017 verwacht het Duitse concern een omzetgroei van zeker 6 procent, ten opzichte van de 57,6 miljard euro die over heel 2016 werd geboekt. Het aandeel daalde 2,9 procent, omdat die outlook de markt tegenviel.

Vivendi heeft in 2016 een lager resultaat behaald, onder meer vanwege de zwakte bij betaaltelevisiezender Canal Plus, waar de opbrengsten met 44 procent afnamen in 2016. Het aandeel daalde 3,9 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld op Wall Street negatief. Zowel de Dow Jones index als de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX weet zich niet te handhaven boven 500 punten

Rally vrijdag echt ten einde.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX wist deze week even de grens van 500 punten te doorbreken, maar handhaven boven dat niveau lukte niet. De hoofdindex eindigde met een slotstand van 494,90 punten op vrijdag 0,8 procent in de min ten opzichte van vorige week.

In Europa stegen de beurzen begin deze week nog naar de hoogste niveaus in ruim een jaar en hield de recordreeks op Wall Street aan. Richting het eind van de week kwam daar de klad in en vrijdag kwam de rally voorlopig ten einde.

"Ondanks dat we deze week de 500 punten een aantal keer op de borden hebben zien staan, lijkt de rek tijdelijk uit de Europese markt. Ik verwacht dan ook dat we in Europa licht gaan wegzakken de aankomende week", aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

Veel aandacht ging uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. En die benadrukten eens temeer dat de Amerikaanse centrale bank de rente spoedig verder wil verhogen. Of dat al maart wordt, daar is de markt nog verdeeld over, hoewel de kans erop in het algemeen nog steeds niet al te hoog wordt ingeschat. Juni lijkt de meer gangbare optie. Analisten van ING wezen erop dat de markt niet te sterk vast moet houden aan het idee van geleidelijke renteverhogingen. "Dit kan nog steeds betekenen dat er dit jaar drie (of meer) verhogingen plaatsvinden".

Het idee van een aanstaande renteverhoging sterkte deze week de dollar. Daarnaast werd de eurozwakte verklaard door de toenemende zorgen over de verkiezingen die de komende tijd in Europa plaatsvinden. In Frankrijk stijgt Marine Le Pen in de peilingen. Zij zou voorstander zijn van een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie en de NAVO. Die zorgen vertalen zich ook in lagere rendementen op Franse en Duitse staatsobligaties.

Olie wist deze week door de 54,00 dollar te breken en steeg richting de 55,00 dollar. Verder opwaarts potentieel is echter beperkt volgens marktkenners, omdat de hoge Amerikaanse voorraden het effect van de OPEC-inperking onder druk zetten.

Volgende week

Onder meer Ahold Delhaize, Gemalto, Aalberts en PostNL komen met bedrijfsresultaten. Qua buitenlandse fondsen is het de beurt aan Zalando, Target, Deutsche Telekom, Adecco en Luxottica.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor inflatiecijfers en inkoopmanagersindexen.

Stijgers en dalers

Unilever kon opnieuw op aandacht rekenen. Trok het fonds de AEX vorige week nog op tot net onder de 500 punten, na de bekendmaking dat Kraft Heinz interesse zou hebben in een fusie, stond het aandeel deze week juist onder druk, toen afgelopen weekend bekend werd dat het Amerikaanse concern afziet van het streven om de twee bedrijven te laten fuseren. In reactie daarop verklaarde Unilever dat men een "uitvoerig" onderzoek is gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen. Ook werd de outlook iets opgekrikt. Dit leidde woensdag wel tot een koerssprong van 4 procent, maar op weekbasis leverde Unilever 0,7 procent in. Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers vond de aankondiging van Unilever niet onverwacht. "Ze hebben met deze verklaring even wat tijd gekocht", zo zei hij.

Eén van de grootste dalers was Boskalis. De maritieme dienstverlener verraste beleggers eind vorige week in negatieve zin door een non-cash afschrijving van 840 miljoen euro te nemen voor het servicegerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten vanwege verslechterende marktomstandigheden. NIBC verlaagde in reactie het koersdoel van 33,00 naar 30,00 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies. De afwaardering was volgens analist Edwin de Jong veel groter dan verwacht. Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de afschrijving substantieel. Het aandeel verloor 4,0 procent.

Wolters Kluwer opende woensdag de boeken over het afgelopen boekjaar. In 2016 liepen de omzet en het resultaat licht op. Volgens analisten van Morgan Stanley waren de resultaten beter dan verwacht. Verder was de Amerikaanse zakenbank positief over de kasstroom. NIBC was te spreken over de outlook die het concern gaf, want die was veel minder conservatief dan normaliter het geval is. In navolging van de cijfers kreeg het aandeel een adviesverhoging bij NIBC, en verder een aantal koersdoelverhogingen. Wolters Kluwer steeg ten opzichte van vorige week 2,9 procent.

Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat resultaten bekendmaakte. GrandVision zag de verkopen afgelopen jaar flink stijgen en ook het bedrijfsresultaat en de nettowinst verbeterde. De cijferrapportage was in grote lijnen conform verwachting, hoewel er regionaal gezien mee- en tegenvallers waren, concludeerden KBC Securities en ING. Het aandeel werd deze week 7,7 procent duurder.

Brunel was onder de kleine fondsen de gebeten hond en leverde op weekbasis 7,9 procent in, na het verschijnen van teleurstellende kwartaalresultaten. Analist Marc Zwartsenburg van ING vond de operaties in Nederland in het vierde kwartaal teleurstellen, terwijl de Energy-tak zoals verwacht zwak was.

Sif Holding steeg deze week 5,2 procent, nadat bekend werd dat het funderingsbedrijf een opdracht heeft gekregen voor de productie van 71 zogenoemde monopiles voor het offshore windmolenpark Hohe See in Duitsland. HSBC heeft het koersdoel verhoogd van 24,00 naar 25,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De koersdoelverhoging kwam nadat het risicoprofiel van het funderingsbedrijf verbeterde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.704,70 -0,74%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.906,49 -0,61%
 US30^ 37.967,93 -0,12%
 Nasd100^ 17.137,65 -2,34%
 US500^ 4.972,97 -1,51%
 Japan225^ 37.265,98 -1,94%
 Gold spot 2.393,59 +0,60%
 EUR/USD 1,0650 +0,06%
 WTI 82,26 +0,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront