Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Hoe gaat het met de economie?

148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
DeZwarteRidder
1
quote:

Willem 007 schreef op 1 maart 2017 10:54:

Hoe het met de economie gaat?
Ik van mijn kant zeg je bent enkel en alleen aan het werk voor je rekeningen je houd niets over.
Je kan niet meer sparen, ziekte kosten zijn te hoog.
Met andere woorden het gaat niet goed.
de kat.
Wat een onzin; de Nederlanders barsten van het geld; kijk maar eens hoeveel mensen 2 of 3 keer per jaar op vakantie gaan.
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Exporteurs in nauw door volle containerschepen naar Azië

Wachttijd voor plek op schip loopt op; prijs van containervervoer schiet omhoog.
DeZwarteRidder
0
Economische groei op hoogste peil sinds 2011

Gepubliceerd op 3 mrt 2017 om 10:27

LONDEN (AFN) - De economische groei in de eurolanden is vorige maand aangetrokken tot het hoogste peil in bijna zes jaar. Dat stelde onderzoeksbureau Markit vrijdag op basis van nieuwe schattingen.

De graadmeter voor de economische groei in de muntunie bereikte in februari het hoogste punt van de afgelopen zeventig maanden, vooral dankzij sterke verbeteringen in Duitsland en Frankrijk. Verder lag de groei in Spanje en Italië afgelopen maand op het hoogste punt in ruim een jaar.

De huidige ontwikkelingen wijzen op een groei van 0,6 procent in de eurozone in het eerste kwartaal, concludeerde Markit. Daarbij groeit de werkgelegenheid in het sterkste tempo van het afgelopen decennium.

Eerder deze week werd al gemeld dat de industrie van de eurolanden in februari in het sterkste tempo groeide sinds het voorjaar van 2011. Vrijdag bleek dat dit ook gold voor de dienstensectoren. Volgens Markit is dan ook sprake van een zeer robuuste opleving van de groei, op alle fronten en in alle grote economieën.
DeZwarteRidder
0
'Duitse industrie wil meer investeren'

Gepubliceerd op 8 mrt 2017 om 12:14 | Views: 406 | Onderwerpen: Duitsland

MÜNCHEN (AFN/DPA) - De Duitse industrie is door de bank genomen van plan om hogere investeringen te doen dit jaar. Gemiddeld gaan de investeringen met 5 procent omhoog, zo blijkt uit een rondvraag uitgevoerd door het gerenommeerde economische onderzoeksinstituut Ifo.

In de Duitse auto-industrie worden de investeringen naar verwachting met 5 procent verhoogd, terwijl in de machinebouw, metaalindustrie en elektronicasector de investeringen met 10 procent zullen toenemen. In de meubelbouw gaan volgens Ifo de investeringen zelfs met 20 procent omhoog.

Daarentegen worden in de levensmiddelensector, de bekledingsbranche en bij reparatie en installatie van machines en apparaten investeringsdalingen van 5 tot 10 procent voorzien.
DeZwarteRidder
0
Duitse export trekt aan
1 uur geleden

WIESBADEN (AFN) - De export van Duitsland is in januari met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Duitse statistiekbureau vrijdag bekend.

De stijging was sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een toename met 2 procent, na een min van 3,3 procent in de laatste maand van 2016. De import van Duitsland groeide in januari met 3 procent op maandbasis. Het handelsoverschot van Europa's grootste economie kwam daarmee uit op 14,8 miljard euro.
DeZwarteRidder
0
'Chinese economie vertoont tekenen van verbetering'

Gepubliceerd: 12 maart 2017 10:19 Laatste update: 12 maart 2017 10:29

De Chinese economie heeft in de eerste twee maanden van 2017 duidelijke tekenen van verbetering vertoond. De verwachting is dat de groei aan zal houden.

Dat zeggen twee hoge ambtenaren van de Chinese overheid zondag, meldt persbureau Bloomberg.

Ning Jizhe, hoofd van het Chinese statistiekbureau, meldt tijdens een jaarlijkse vergadering in Peking dat de industrie in januari en februari met meer dan 6 procent groeide, terwijl de dienstensector met 8 procent groeide.

Vooral de binnenlandse vraag naar goederen en diensten zou hebben bijgedragen aan een verbetering van de markt.

Ook andere ambtenaren uiten zich positief over de economische vooruitzichten. "Het risico op economische krimp is vrijwel nul", aldus Li Wei, onderzoeker namens de Chinese overheid.

Nepdata

Tijdens diezelfde vergadering liet de Chinese overheid weten voortaan harder op te zullen treden tegen het verspreiden van onjuiste economische data.

De afgelopen jaren zijn er vermoedens ontstaan dat Chinese provincies hun eigen prestaties beter naar buiten brachten dan daadwerkelijk het geval was. De door de provincies gerapporteerde economische groei kwam niet overeen met de totale groei in de cijfers van het nationale statistiekbureau.
Door: NU.nl/Reuters
DeZwarteRidder
0
Bundesbank optimistisch over economie
4 min geleden

FRANKFURT (AFN) - De Duitse centrale bank blijft optimistisch gestemd over de economie. Volgens de Bundesbank gaat de Duitse economie verder op het groeipad, vooral geholpen door de industrie in de grootste economie van Europa.

In zijn maandrapport schrijft de Bundesbank dat de Duitse industrie profiteert van een sterke vraag uit binnen- en buitenland, ondanks een flinke terugval van de fabrieksorders in januari. Die orderkrimp was volgens de bank vooral te wijten aan de sterke orderontvangst in de voorgaande maand.

Ook over de Duitse arbeidsmarkt blijft de centrale bank erg positief. De komende tijd kunnen er veel nieuwe banen bijkomen, aldus het rapport.
DeZwarteRidder
0
Flinke pot geld voor nieuw kabinet
4 min geleden Redactie parlement

Den Haag - Het nieuw te vormen kabinet heeft ruimschoots financiële spelingsruimte om alle plannen en ideeën te verwezenlijken. Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau zijn er de komende regeerperiode jaar na jaar fikse overschotten op de begroting.

Bij ongewijzigd beleid groeit de economie tot aan 2021 met gemiddeld 1,7 procent per jaar. Er wordt namelijk flink geëxporteerd en bedrijven gaan weer meer investeren. Ook consumeren huishoudens meer. Voor dit jaar wordt een groei van 2,1 procent verwacht.

De werkloosheid daalt ook een stuk sneller dan gedacht. Dit jaar al naar 4,9 procent en de rest van de periode naar 4,7 procent.

Die gunstige cijfers betekenen dat er tegen 2021 een overschot op de begroting te noteren is van 1,3 procent. Dit jaar is er ook al sprake van een overschot van 0,5 procent en volgend jaar van 0,8. De plussen zijn te danken aan de extra belastinginkomsten bij de overheid en de lagere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen nu er meer mensen aan de bak komen. Wel dempen de teruglopende gasbaten de gunstige cijfers.

Door de overschotten ligt de staatsschuld in 2017 met 58,5 procent van het bruto binnenlands product voor het eerst sinds 2010 onder de Europese schuldnorm van 60 procent. In 2021 is die schuld zelfs gedaald naar 46,6 procent.
’Groei vlakt af’

Het Centraal Planbureau waarschuwt wel dat de Nederlandse economie de komende decennia op lagere economische groei kan rekenen dan voor de economische crisis. „Groeicijfers van 3,4 en 5 procent horen tot het verleden”, stelt CPB-directeur Laura van Geest. Dat komt onder meer door de vergrijzing en afnemende productiviteitsgroei. „Potentiële groei stimuleren is mogelijk, maar weerbarstig”, waarschuwt ze.

De partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks die met elkaar aan de onderhandelingstafel gaan zitten, vinden allemaal dat er in meer of mindere mate voor lastenverlichting moet worden gekozen. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de overschotten en de staatsschuld omdat daarmee minder belastinginkomsten kunnen binnenkomen.

Van Geest waarschuwt dan ook om „niet in de val te trappen” dat het nieuwe kabinet flink veel geld gaat uitgeven omdat er nu begrotingsruimte ontstaat. „Ik constateer dat het geld bij iedereen in de zakken brandt. Maar het zou mooi zijn als de overheidsfinanciën nu eindelijk op orde zijn, die ook op de lange termijn gezond te houden.”
DeZwarteRidder
0
Economie VS groeit harder dan gedacht

Gepubliceerd op 30 mrt 2017 om 14:49 | Views: 726 | Onderwerpen: Verenigde Staten

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2016 sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe raming die donderdag is gepubliceerd.

's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 2,1 procent op jaarbasis, in plaats van 1,9 procent zoals eerder werd gemeld. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 2 procent.

De wat sterkere groei is mede te danken aan de consumentenbestedingen die hoger lagen dan eerder werd aangenomen.
DeZwarteRidder
0
Chinese industrie toont verder herstel

Gepubliceerd op 31 mrt 2017 om 07:36 | Views: 570 | Onderwerpen: China

PEKING (AFN) - De activiteit in de Chinese industrie is in maart in het sterkste tempo in bijna vijf jaar gegroeid. Daarbij werd voor het eerst sinds 2012 ook geen afname van de werkgelegenheid in de fabrieken gemeld, blijkt uit graadmeters die de Chinese overheid vrijdag heeft gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde deze maand van 51,6 naar 51,8 en kwam daarmee nog verder van de grens van 50, die het kantelpunt tussen groei en krimp markeert. De graadmeter wees de afgelopen jaren vaak op krimp, maar toont sinds vorige zomer steeds duidelijker herstel.

In maart kwam ook de graadmeter voor de werkgelegenheid voor het eerst sinds 2012 op positief terrein.
DeZwarteRidder
0
Duitse export en industrie groeien door

Gepubliceerd op 7 apr 2017 om 08:17 | Views: 340 | Onderwerpen: Duitsland


WIESBADEN (AFN) - De export en de industriële productie van Duitsland zijn in februari opnieuw gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

De export van Europa's grootste economie lag in de tweede maand van dit jaar 0,8 procent hoger dan in januari. De productie van de Duitse industrie steeg met 2,2 procent op maandbasis. Zowel de export als de productie toonden in januari een groei van ruim 2 procent.

De verdere vooruitgang in februari is een positieve verrassing. Economen voorspelden in doorsnee een afname van de uitvoer met 0,5 procent en een krimp van de productie met 0,2 procent.
DeZwarteRidder
0
Sterkste stijging Nederlandse goederenexport in zes jaar

Gepubliceerd: 11 april 2017 07:14 Laatste update: 11 april 2017 09:33

Het volume van de Nederlandse goederenexport is in februari met bijna 8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in bijna zes jaar.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS nam vooral de export van machines en apparaten, chemische producten en transportmiddelen toe. De export van goederen is goed voor ongeveer drie kwart van de totale Nederlandse export.

Het importvolume ging in februari met 4 procent omhoog op jaarbasis. Het CBS komt niet met maandelijkse cijfers over de export van diensten.

Het statistiekbureau meldde verder dat de omstandigheden voor de export van goederen in april aanzienlijk positiever zijn dan in februari, als wordt gekeken naar de gunstige ontwikkeling van wisselkoersen en de verbeterde situatie in de Duitse industrie.
Door: ANP
DeZwarteRidder
0
WTO rekent op sterkere groei wereldhandel

Gepubliceerd op 12 apr 2017 om 13:06 | Views: 234

GENÈVE (AFN/RTR) - De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting sterker groeien dan in 2016, maar er is wel grote onzekerheid rond de economische ontwikkelingen, vooral op politiek gebied. Dat meldde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) woensdag.

De WTO rekent voorlopig op een groei van de internationale handel met 2,4 procent. Vorig jaar ging de wereldhandel met 1,3 procent omhoog, wat het zwakste jaar was voor de mondiale handel sinds de financiële crisis. Voor 2018 wordt door de WTO een voorspelling gehanteerd van 2,1 tot 4 procent groei.

Volgens de WTO zijn er veel onzekerheden rond de wereldhandel, met name protectionistische maatregelen. De WTO noemde hierbij geen landen, maar doelt onder meer op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. WTO-voorzitter Roberto Azevêdo uitte eerder kritiek op de plannen van Trump om hoge importheffingen op te leggen op bepaalde producten uit het buitenland.
DeZwarteRidder
0
Economisch plaatje verbetert verder
2 uur geleden

DEN HAAG - Het economisch beeld in Nederland is in april gunstiger geworden dan in de voorgaande maanden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van zijn zogenoemde conjunctuurklok.

In die index brengt het CBS vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het de afgelopen maand of het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Deze maand dragen al die deelindicatoren bij aan de verbetering van het economische plaatje.

Zo ligt het vertrouwen van consumenten op het hoogste niveau in bijna tien jaar en het producentenvertrouwen op het hoogste peil in negen jaar. Ook de investeringen, consumptie van huishoudens en de export groeien.
DeZwarteRidder
0
Groeiversnelling Chinese economie
35 min geleden

PEKING (AFN) - De Chinese economie is in het eerste kwartaal van het jaar verder gegroeid. Dat bleek maandag uit cijfers van het nationale statistiekbureau.

De op een na grootste economie ter wereld groeide afgelopen kwartaal met 6,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat was sterker dan verwacht, economen rekenden in doorsnee op een economische groei van 6,8 procent.

Het was daarbij de eerste keer in zeven jaar dat de Chinese economie twee kwartalen op rij een groeiversnelling laat zien. Op macro-economisch vlak bleek verder dat de detailhandelsverkopen in het land in maart met 10,9 procent aandikten, terwijl de industriële productie met 7,6 procent steeg.
DeZwarteRidder
0
Eurolanden dringen tekort verder terug

Gepubliceerd op 25 apr 2017 om 11:02 | Views: 1.027 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (AFN) - De eurolanden hebben hun overheidstekort in de laatste drie maanden van vorig jaar verder teruggedrongen. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Het tekort van de eurolanden bedroeg in het vierde kwartaal in doorsnee 1,4 procent, tegen 1,6 procent een kwartaal eerder. In de laatste vier maanden van 2015 kwam het tekort op de begrotingen gemiddeld nog overeen met 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Nederland boekte met een plus van 1,3 procent het hoogste overschot van de landen waarvan Eurostat de cijfers van het vierde kwartaal kon melden. Duitsland realiseerde een overschot van 0,7 procent. Frankrijk voldeed met een tekort van 3,2 procent bijna aan de Europese boekhoudnorm, die een tekort van maximaal 3 procent voorschrijft.
DeZwarteRidder
0
Afzetprijzen industrie flink omhoog

Gepubliceerd op 28 apr 2017 om 06:37 | Views: 208

DEN HAAG (AFN) - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart bijna 10 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De prijsstijging is iets kleiner dan een maand eerder, toen een toename van 11,5 procent op jaarbasis in de boeken werd gezet. De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Die was in maart bijna 40 procent duurder dan een jaar eerder.

Vooral de prijzen van de aardolie-industrie waren in maart fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in maart de prijsstijging in de industrie bijna 7 procent.

Olieprijs

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren ruim 19 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. Ook in deze bedrijfstak hangt een hogere olieprijs samen met hogere afzetprijzen. Producten van de basismetaalindustrie waren ruim 15 procent duurder dan een jaar eerder, door een grotere vraag en relatief lage voorraden.

Ook de prijzen van producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten-, de auto- en de rubber- en kunststofindustrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt volgens het statistiekbureau onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine-industrie waren daarentegen lager dan een jaar eerder.
DeZwarteRidder
0
Nederlands handelsoverschot was 52 miljard
49 min geleden

DEN HAAG - Het Nederlandse handelsoverschot kwam vorig jaar uit op 52 miljard euro. Circa 20 miljard daarvan kwam van goederen die Nederland invoerde, eventueel licht bewerkte en weer uitvoerde, de zogeheten wederuitvoer.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recente cijfers.

De uitvoer van goederen van Nederlandse makelij is veel lucratiever dan de wederuitvoer van producten. Volgens het CBS levert het uitvoeren van in Nederland gemaakte producten per euro ongeveer 0,57 euro exportwaarde op. Voor producten die eerst worden ingevoerd en dan weer geexporteerd is dat circa 11 cent per euro.

Veel van de goederen die Nederland invoert en later weer exporteert komen uit Azië en de Verenigde Staten. Deze producten zoals bijvoorbeeld tablets of telefoons worden doorgevoerd naar het Europese achterland.

Wordt de wederuitvoer niet meegeteld dan is het handelsoverschot met Europa een stuk kleiner, zo rekent het CBS voor. Het handelstekort met Azië en de VS zou zonder wederuitvoer zelfs geheel verdwijnen.

Het Nederlandse handelsoverschot steeg afgelopen jaren overigens zowel inclusief als exclusief wederuitvoer. Producten van Nederlandse makelij die een groot deel van het handelsoverschot op zich nemen zijn landbouwgoederen, maar ook chipmachines.
DeZwarteRidder
0
Nederlandse industrie blijft fors groeien
32 min geleden

ZOETERMEER (AFN) - De Nederlandse industrie is ook in april fors blijven groeien. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De industrie vertoont daarmee al bijna vier jaar lang een opgaande lijn.

De orderontvangst uit zowel binnen- als buitenland nam vorige maand verder toe, net als de omzet en de werkgelegenheid. Hogere productievolumes leidden tot meer inkoop van grondstoffen, halffabrikaten en componenten. Die sterkere vraag dreef ook de inkoopprijzen verder op. Ondernemers in de industrie blijven dan ook positief gestemd.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de industrie weerspiegelt, kwam net als in maart uit op 57,8. Een stand boven de 50 punt duidt op groei, daaronder op krimp. Daarmee presteert de Nederlandse industrie volgens de Nevi beter dan gemiddeld in de eurozone.
DeZwarteRidder
0
Werkgelegenheid VS trekt flink aan

Gepubliceerd: 05 mei 2017 14:57 Laatste update: 05 mei 2017 14:56

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in april veel sterker gegroeid dan een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 211.000 banen bij (exclusief de landbouw), tegen een herziene 79.000 in maart.

De banengroei overtreft de verwachtingen. Economen rekenden gemiddeld op 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de grootste economie van de wereld daalde vorige maand naar 4,4 procent, van 4,5 procent een maand eerder.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken hield eerder deze week de huidige renteniveaus ongemoeid na een renteverhoging in maart. De groeivertraging die de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal liet zien was volgens de Fed "kortstondig".

Marktpartijen houden in ruime meerderheid rekening met een nieuwe renteverhoging in de volgende maand.
Door: ANP
148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront