Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
voda
0
Kiadis benoemt operationeel directeur

Gepubliceerd op 20 mrt 2017 om 07:12 | Views: 534

AMSTERDAM (AFN) - Kiadis Pharma heeft Jan Feijen benoemd als operationeel directeur. Dat meldde het in Amsterdam genoteerde biotechnologiebedrijf maandag.

Feijen begint op 1 april. Hij werkte eerder onder meer voor Johnson & Johnson en Crucell.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 20 maart 2017 11:21:

Kiadis benoemt operationeel directeur

Gepubliceerd op 20 mrt 2017 om 07:12 | Views: 534

AMSTERDAM (AFN) - Kiadis Pharma heeft Jan Feijen benoemd als operationeel directeur. Dat meldde het in Amsterdam genoteerde biotechnologiebedrijf maandag.

Feijen begint op 1 april. Hij werkte eerder onder meer voor Johnson & Johnson en Crucell.
Nog meer "old news" van Voda. Zeg ben jij een broertje van Diegy soms??? Of heb je een mosterdfabriek die altijd levert na de maaltijd????
De eerste koerswinst in Kiadis ben je inmiddels waarschijnlijk misgelopen als je nu pas wakker bent....
[verwijderd]
0
Managementwissels bij Kiadis en ASIT

Biofarmaspeler ASIT Biotech promoveert onafhankelijk bestuurder Gerd Zettlmeissl tot voorzitter van de bestuursraad waarin hij al zetelt sinds 2011. Hij vervangt er Béatrice De Vos, die ontslag nam. Zij bekleedde de functie sinds 2013, nog voor ASIT naar de beurs kwam (in mei 2016).
De Duitser was voor 2011 CEO van het Oostenrijkse Intercell, dat vaccins maakt. Hij doctoreerde in biochemie.
Bij Kiadis Pharma komt Jan Feijen aan boord als operationeel directeur. De Nederlander brengt ervaring met de bevoorradingsketen mee van Janssen (Belgisch farmabedrijf overgenomen door Johnson & Johnson), en daarvoor de Nederlandse Biotechspeler uit Nederland en Avebe. Die laatste verdeelt wereldwijd producten op basis van aardappelzetmeel voor uiteenlopende bestemmingen van voeding tot textiel. Feijen vervoegt het bedrijf op een cruciaal moment, en zal nauw betrokken zijn met het op gang trekken van productiefaciliteiten als ATIR101, als het de laatste onderzoeksfase zonder kleerscheuren doorkomt.
Het middel dient als aanvullende therapie bij stamceltransplantaties die bloedkanker bestrijden, en zou in 2018 gecommercialiseerd moeten worden. Stamceltranspantaties verwakken het immuunsysteem van de patiënt een half jaar tot een jaar. In die periode is hij of zij zeer vatbaar voor allerhande infecties.
Arthur Lahr geeft de rol als COO door, en vervangt op 1 april Manfred Rüdiger als CEO. Die bracht Kiadis in juli van 2015 naar de beurs van Amsterdam.
kampie
2
quote:

Dongen schreef op 20 maart 2017 11:33:

[...]Nog meer "old news" van Voda. Zeg ben jij een broertje van Diegy soms??? Of heb je een mosterdfabriek die altijd levert na de maaltijd????
De eerste koerswinst in Kiadis ben je inmiddels waarschijnlijk misgelopen als je nu pas wakker bent....
Waarom reageer je zo zurig op de post van Voda?Heeft hij je wel eens beledigd of te kort gedaan?Voda probeert alleen wat informatie te geven die nog niet op het draadje stond.Gaarne wat hoffelijkheid in de omgang met elkaar en zet Voda niet weg als onbenul.
[verwijderd]
1
quote:

Dongen schreef op 20 maart 2017 11:33:

[...]Nog meer "old news" van Voda. Zeg ben jij een broertje van Diegy soms??? Of heb je een mosterdfabriek die altijd levert na de maaltijd????
De eerste koerswinst in Kiadis ben je inmiddels waarschijnlijk misgelopen als je nu pas wakker bent....
Dongen,
Voeg iets toe in plaats van uw idiote opmerking.
Mijn vergelijkbare post bewijst dat Voda en sneller en juist postte.
Met pasen zal ik nog eens aan jou denken.
voda
0
Heren, dank voor uw steun. +ab.
Die "Dongen" heeft er wel vaker een handje van te lopen zeiken. (klik maar eens op zijn geschiedenis) Ik ben blijkbaar een geliefd "slachtoffer" : zie ook, een bericht van Alex van 11.08, om 11.08 geplaatst, en maar zeiken....

www.iex.nl/Forum/Topic/1196935/84/ING...
[verwijderd]
0
De Tijd
Ons land (België)is kandidaat om het Europees Geneesmiddelenagentschap naar Brussel te laten komen. De toezichthouder voor de geneesmiddelenindustrie is nu in Londen gevestigd, maar moet daar door de brexit weg.

Toen de brexit werd aangekondigd, was het meteen duidelijk dat een reeks Europese vestigingen uit Londen zouden moeten vertrekken, zoals het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Brussel is nu officieel kandidaat om het EMA te ontvangen. Dat beslisten de verschillende regeringen deze morgen in het Overlegcomité.
Ons land gaat ervan uit dat het een prominente positie heeft in de gezondheidssector en dat het huisvesten van het Europees agentschap die voortrekkersrol nog zou benadrukken. Maar België is niet het enige land dat het Geneesmiddelenagentschap een nieuwe thuis wil geven. Ook Nederland heeft zich kandidaat gesteld.
900 mensen
Bij het EMA in Londen werken 900 mensen, die wellicht bijna allemaal mee verhuizen naar de nieuwe thuisbasis.
Bij het EMA werken ongeveer 900 mensen, meestal hooggekwalificeerde werknemers afkomstig uit andere Europese lidstaten.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stelde na de kandidatuur van Nederland, in januari, dat ook ons land de troeven in handen had om op te treden als het gastland voor het EMA.
Banken
Ook de European Banking Authority (EBA) zou naar België kunnen komen, maar ons land bokst hier op tegen grotere landen, die zich al kandidaat hebben gesteld. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Ierland hopen de Europese toezichthouder voor de banken aan te kunnen trekken. De EBA buigt zich over de stabiliteit van de financiële sector en voert onder andere 'stresstests' uit voor de banken.
voda
0
De slag om de erfenis van 's werelds best verkochte medicijn

Ontstekingsremmer Humira loopt volgend jaar uit patent. Producent AbbVie probeert de concurrentie, die zal proberen het gat te vullen met biosimilars, te slim af te zijn. De strijd speelt zich deels af in Ubbergen, een plaatsje aan de rand van Nijmegen.

Eigenlijk is het vreemd dat de discussie over dure medicijnen steeds weer gaat over nieuwe kostbare geneesmiddelen tegen kanker. Want er is een andere klasse medicijnen die de gemeenschap veel meer geld kost: de ontstekingsremmers. De kosten daarvan lopen enorm op, omdat ze geschikt zijn voor grote groepen patiënten, mensen met reuma maar ook met maagdarmziektes en huidaandoeningen. En die patiënten spuiten de middelen vaak jarenlang.

Het succes van de ontstekingsremmers is een groot feest voor AbbVie en zijn aandeelhouders. AbbVie is de eigenaar van Humira, het best verkochte medicijn ter wereld. Deze ontstekingsremmer was vorig jaar goed voor een wereldwijde omzet van $16,1 mrd. Vooral dankzij Humira boekte AbbVie een winst van $5,9 mrd, meer dan Heineken, Philips en ABN Amro bij elkaar.

Humira loopt uit patent

En dan te bedenken dat Humira niet de enige ontstekingsremmer is in de top tien van bestverkochte medicijnen ter wereld. Hoog genoteerd staan ook nog Enbrel en Remicade. Alleen al in Nederland liep de rekening van de drie medicijnen vorig jaar op tot vermoedelijk circa €600 mln.

Maar er is goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van de zorg: Humira loopt volgend jaar uit patent. Enbrel en Remicade hebben hun bescherming recentelijk al verloren en hebben nu al te maken met concurrentie van goedkopere alternatieven. Voor de Nederlandse zorg ligt een besparing van tientallen of zelfs honderden miljoenen euro’s in het verschiet.

Commerciële veldslag is aanstaande

De aanbieders van het eerste uur geven zich echter niet zomaar gewonnen. Wereldwijd tekent zich een commerciële veldslag af om de markt van ontstekingsremmers, waarbij een tiental grote farmaceutische concerns betrokken is. Het gaat hard tegen hard.

‘AbbVie doet alles om zijn positie te verdedigen’, zegt hoogleraar Arnold Vulto van het Erasmus MC in Rotterdam. Zo heeft AbbVie in de Verenigde Staten, waar het patent al is verlopen, meerdere rechtszaken aangespannen om te verhinderen dat producent Amgen alternatieve middelen voor Humira mag lanceren. In Nederland verliest Humira pas volgend jaar zijn marktexclusiviteit. ‘Naar verwacht komen er dan vier of vijf alternatieven’, zo voorziet de hoogleraar. ‘Dan zal het gevecht ook hier in alle hevigheid losbarsten.’

Toneel van de veldslag: Ubbergen

Opmerkelijk genoeg speelt de strijd tussen de farmareuzen zich deels af in Ubbergen, een klein plaatsje aan de rand van Nijmegen. Hier zit de Sint Maartenskliniek, waar bijna 10% van de Nederlandse reumapatiënten wordt behandeld. Dat is een grote doelgroep. In Ubbergen valt voor de verkopers van ontstekingsremmers een mooie omzet te realiseren.

Een van de meest gebruikte ontstekingsremmers in de Maartenskliniek is — niet zo verwonderlijk — Humira. Maar ook in Ubbergen vermoeden ze dat AbbVie al voorsorteert op het verlies van exclusiviteit voor zijn kaskraker. Want sinds kort is Humira beschikbaar in kleinere ampullen, van 0,4 cc, wat prettiger voor patiënten is. Het zet AbbVie ook op een nieuwe voorsprong, omdat de fabrikanten van Humira-alternatieven vermoedelijk hun handen vol hebben aan het voorbereiden van de introductie van ampullen van 0,8 cc.

Overstappen is niet makkelijk

Het zou algemeen directeur Mark Van Houdenhoven van de Maartenskliniek niet verbazen als AbbVie met zijn kleinere ampules probeert andere farmabedrijven te slim af te zijn. ‘Doordat patiënten en artsen wennen aan kleinere injectieflacons, wordt het misschien lastiger om straks over te stappen op een Humira-alternatief.’

AbbVie weet dat het het risico loopt volgend jaar de Maartenskliniek als klant te verliezen. Vorig jaar verloor Enbrel namelijk al zijn voorkeurspositie als belangrijkste ontstekingsremmer in de Maartenskliniek. Leverancier Pfizer beet in het stof voor concurrent Biogen, die met Benepali een alternatief middel voor Enbrel op de markt bracht. ‘Dat was schrikken voor Pfizer’, zegt Van Houdenhoven. ‘Ze hadden niet gedacht dat we durfden over te stappen.’

Kopie is nooit 100% hetzelfde

Overstappen van de ene ontstekingsremmer op de andere is ook geen sinecure. Het betekende voor de Maartenskliniek dat achthonderd patiënten met chronische gewrichtsreuma van medicijn moesten veranderen. Dat is lastig omdat ontstekingsremmers biologische medicijnen zijn en de kopieën — de zogenoemde biosimilars — nooit exact hetzelfde zijn als de originelen. Patiënten zijn vaak huiverig voor overstappen op een biosimilar.

De Maartenskliniek durfde als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld over te stappen op een Enbrel-alternatief. ‘Het is ons gelukt omdat we als artsen op één lijn zitten met de apothekers en de directie’, zegt Frank van den Hoogen, de reumatoloog die leiding geeft aan de medische staf in Ubbergen. ‘We hebben hier dertig reumatologen in dienst en zijn groot genoeg om een eenduidig beleid te ontwikkelen.’ De medische staf is ervan overtuigd dat de biosimilars ‘absoluut geen tweederangsmiddelen’ zijn.

Verdeeldheid onder artsen
Bij andere ziekenhuizen zitten de maatschappen van reumatologen volgens Van den Hoogen en Van Houdenhoven vaak niet op één lijn. De ene reumatoloog heeft een voorkeur voor een ander middel dan zijn collega of de artsen hebben een andere visie dan de ziekenhuisdirectie. Van Houdenhoven: ‘Op dat soort verschillen spelen farmabedrijven in. Ze hebben enorme marketingbudgetten. Soms gaan artsen zelfs samen met een farmaceutisch bedrijf aan de raad van bestuur van een ziekenhuis uitleggen waarom een duurder middel toch de voorkeur verdient.’

voda
0
Deel 2:

Flinke kortingen te bedingen bij fabrikant

Bij de Maartenskliniek bekijkt een aantal reumatologen jaarlijks het aanbod aan ontstekingsremmers om vast te stellen welke middelen uitwisselbaar zijn. Vervolgens krijgen de apothekers de vrije hand om een maximale korting te bedingen. De originele ontstekingsremmers kosten officieel al snel €10.000 per patiënt per jaar, maar de fabrikanten zijn bereid aanzienlijke kortingen te geven als ze zich daarmee van een flinke omzet verzekeren.

Hoe hoog die kortingen zijn is onbekend; die informatie is steevast onderdeel van een geheimhoudingsclausule in de contracten. Van den Hoogen zegt wel dat Biogen bereid was een ‘heel hoge’ korting te geven in ruil voor een voorkeurspositie. ‘We stonden ervan te kijken.’ Tegelijkertijd is Van Houdenhoven nog lang niet tevreden. ‘Ook zo’n biosimilar van Biogen is nog veel te duur. We zullen keihard gaan onderhandelen over meer kortingen.’

Ketels met levende cellen

Maar het lijkt een illusie te denken dat de prijzen van de biosimilars net zo hard zullen dalen als in het verleden het geval is geweest bij generieke medicijnen, de kopieën van chemische geneesmiddelen die hun patent hebben verloren. De veel gebruikte statines tegen hart- en vaatziekten kosten bijvoorbeeld nog maar een fractie van de bedragen die de farmaceutische industrie in het begin kon vragen.

Het verschil met de alternatieven voor Humira, Enbrel en Remicade is dat het productieproces van deze biologische medicijnen veel ingewikkelder is dan dat van statines. De werkzame stoffen van de biologische medicijnen worden geproduceerd in enorme ketels met levende cellen, wat langzaam gaat en waar onder uiterst hygiënische omstandigheden moet worden gewerkt.

Twijfels over biosimilars zijn weggenomen

De prijzen van de biosimilars zijn hoog genoeg om nog altijd interessant te zijn voor Big Pharma. Dat is een betrekkelijk nieuw fenomeen. De grote farmaceutische bedrijven lieten de productie van patentvrije medicijnen tot voor kort vrijwel helemaal over aan gespecialiseerde bedrijven als Teva. Maar van de 25 grootste farmabedrijven is meer dan de helft bezig met de introductie en productie van biosimilars, waaronder ook biologische medicijnen tegen kanker en groeihormonen.

De interesse van Big Pharma is toegenomen doordat gezondheidsautoriteiten — eerst in Europa en inmiddels ook in de Verenigde Staten — positiever zijn gaan oordelen over biosimilars. Veel twijfels over de kwaliteit van de gekopieerde medicijnen zijn in de loop der tijd weggenomen. Een van de laatste instanties die in Nederland terughoudendheid betrachtte, was de Federatie Medisch Specialisten. Maar ook deze artsenorganisatie staat nu op het punt in te stemmen met ‘een bredere inzetbaarheid’ van biosimilars.

Prijs kan met 60% omlaag gaan

Hoogleraar Vulto is enorm blij met de toegenomen waardering voor de goedkopere biologische medicijnen. Hij heeft zich opgeworpen als grote pleitbezorger van biosimilars. Die kunnen volgens hem helpen de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Vulto verwacht dat de biosimilars uiteindelijk 40% goedkoper zullen zijn dan originele medicijnen als Humira, Enbrel en Remicade.

De prijsdaling kan volgens Vulto oplopen tot 60%, zeker als meer farmabedrijven zich in het gevecht mengen en als de ziekenhuizen het spel slim spelen. ‘Biosimilars brengen de markt in beweging.’ De verzekeraars zien dat als een lonkend perspectief. Zij hebben begin dit jaar een subsidie van €200.000 ter beschikking gesteld aan de initiatiefgroep Biosimilars Nederland waarvan Vulto een drijvende kracht is.

fd.nl/ondernemen/1192407/de-slag-om-d...
voda
0
Thieu Vaessen • Ondernemen

Voormalig Crucell brengt nieuw hiv-vaccin dichterbij

Het zou een enorme doorbraak betekenen in de bestrijding van aids: een vaccin tegen het hiv-virus. Lange tijd leek zo’n vaccin een droom, maar de droom kan weleens werkelijkheid worden nu het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson een vaccin-in-ontwikkeling op 2600 mensen gaat testen. En dat met dank aan Crucell, het Leidse biotechbedrijf dat in 2010 door Johnson & Johnson werd overgenomen.

Het nog experimentele hiv-vaccin is in Leiden ontwikkeld. ‘Het ziet er echt veelbelovend uit’, zegt Johan van Hoof, de directeur van Janssen Vaccines, de huidige naam van het voormalige Crucell. Zijn optimisme is gebaseerd op de resultaten van onderzoek op apen: het vaccin bood de dieren een beschermingsgraad van wel 95%. Er is reden om aan te nemen dat de beschermingsgraad bij mensen vergelijkbaar of zelfs hoger zal zijn.

Aan doorbraak ging lijdensweg vooraf

Aan dat goede nieuws ging wel een lijdensweg vooraf. Johnson & Johnson betaalde zeven jaar geleden €1,75 mrd voor 82% van de Crucell-aandelen, maar veel plezier hadden de Amerikanen aanvankelijk niet van hun aankoop. Ze moesten fors afboeken op hun Nederlandse dochterbedrijf.

‘Natuurlijk zijn dat minder vrolijke momenten’, zegt Van Hoof, die Johnson & Johnson al vertegenwoordigde bij de onderhandelingen zeven jaar geleden met het toenmalige Crucell-bestuur. Twee pijnlijke conclusies maakten het volgens Van Hoof onvermijdelijk dat Johnson & Johnson zijn aankoop al snel moest afwaarderen.

Goedkoper in India

De eerste tegenvaller was dat de in Zwitserland geproduceerde vaccins van Crucell het commercieel lastig hadden, omdat ze niet beter waren dan die van de concurrentie. Johnson & Johnson besloot de activiteit af te stoten. Ook het succes van Quinvaxem, een cocktail van vijf vaccins, bleek eindig. Janssen bouwt de productie af, nu is gebleken dat Indiase fabrikanten het middel goedkoper kunnen maken.

De tweede tegenvaller was pijnlijker: de twee Crucell-technieken die de aandacht van Johnson & Johnson hadden getrokken, bleken veel minder ver ontwikkeld dan gedacht. ‘De technologie werkte alleen in een laboratorium, maar niet bij grootschalige productie’, zegt Van Hoof. ‘We moesten alles stopzetten. Terug naar de onderzoeksfase was de enige juiste beslissing.’

We zetten zwaar in op preventie

Wat het Amerikaanse moederbedrijf echter niet deed, was heel Janssen Vaccines afschrijven. ‘Johnson & Johnson had een principiële beslissing genomen: we willen in preventie van ziektes gaan. Want dat is een enorm efficiënte manier van ziektebestrijding. De strategie om in preventie te gaan was leidend en dus zijn we doorgegaan.’

Wel een kostbare beslissing

Het was wel een kostbare beslissing. Want doorgaan betekende dat Johnson & Johnson zwaar moest investeren in een verbetering van de kwaliteitssystemen en in nieuw onderzoek, voor in totaal wel €1 mrd. Met als gevolg dat het aantal werknemers van Janssen Vaccines in Leiden inmiddels min of meer is verdubbeld tot 750 mensen.

Twee Crucell-technieken bewijzen hun waarde

Maar gelukkig is er dus ook goed nieuws. De investeringen zijn niet voor niets geweest: de twee technieken die Crucell tot een uniek biotechbedrijf maakten — de Per.C6-cellijn en de adeno-vectoren — hebben afgelopen jaren hun waarde bewezen. Als zich geen nieuwe tegenvallers aandienen, kunnen de twee technieken volgens Van Hoof de basis vormen van een nieuwe generatie, veel effectievere vaccins. ‘Dit is een prachtig toekomstperspectief.’

Ook succes bij Ebola-bestrijding

Het hernieuwde vertrouwen in de Crucell-technieken is vooral gestoeld op het succes dat Janssen heeft geboekt bij het ontwikkelen van een vaccin tegen ebola. Een uitbraak van deze virusziekte in West-Afrika kostte in 2014 duizenden mensenlevens. De schok was groot, groter dan bij eerdere uitbraken, en tal van bedrijven gingen op zoek naar een vaccin.

voda
0
Deel 2:

Internationaal ging veel aandacht uit naar het Amerikaanse farmaconcern Merck, dat er als eerste in slaagde een vaccin te ontwikkelen. Johnson & Johnson volgde drie maanden later met een ander middel. Hoe effectief de vaccins werkelijk zijn, zal pas duidelijk worden bij een nieuwe uitbraak van het virus. Maar uit de huidige studies blijkt dat het Janssen-vaccin een robuuste en duurzame immuunreactie opwekt. Van Hoof: ‘Dit was echt transformationeel.’

Hiv-vaccin in stroomversnelling

Het succes van het ebola-vaccin bracht in Leiden ook de ontwikkeling van een hiv-vaccin in een stroomversnelling. ‘Er is twintig jaar gezocht naar een vaccin tegen hiv’, zegt Van Hoof. ‘Maar van de vier klinische testen met mensen zijn er drie mislukt en de vierde bood een bescherming van niet meer dan dertig procent. Wij zaten met dieren op 95 procent. Bij mensen hopen we zelfs nog hoger uit te komen.’

Proef van twee jaar op mensen

De nieuwe poging van Janssen Vaccines moet in de nabije toekomst van start gaan in het zuiden van Afrika. Als Janssen inderdaad toestemming krijgt, gaat het bedrijf doen wat in dit soort gevallen gebruikelijk is: de helft van de 2600 Afrikanen krijgt het vaccin en de andere helft niet. Vervolgens krijgt iedereen nog eens nadrukkelijk op het hart gedrukt veilig te vrijen.

‘We gaan de twee groepen nauwgezet volgen, in de wetenschap dat niet iedereen steeds een condoom zal gebruiken — dat is nu eenmaal de realiteit’, vertelt Van Hoof. ‘Om de drie maanden doen we dan een bloedonderzoek om te zien of het aidsvirus inderdaad minder vaak opduikt bij de mensen die het echte vaccin hebben gehad en niet de placebo.’

Misschien kan het korter

De studie duurt in principe twee jaar. Tekenend voor het vertrouwen van Van Hoof is zijn opmerking dat Johnson & Johnson er rekening mee houdt dat de studie voortijdig moet worden afgebroken — juist omdat die te succesvol kan zijn. ‘Als na een jaar blijkt dat de gevaccineerde groep mensen duidelijk minder vaak besmet raakt, zou het onethisch zijn om de placebo-groep het vaccin nog langer te onthouden.’

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson wordt wel ‘het grootste gezondheidsconcern ter wereld’ genoemd. De onderneming heeft een beurswaarde van bijna $350 mrd, veel meer dan andere farmareuzen. Johnson & Johnson is zo groot doordat het bedrijf naast zijn medicijnendivisie nog twee andere divisies heeft, voor medische hulpmiddelen en voor drogisterijproducten als flosdraad en tandenstokers.

De Belgische arts Paul Janssen had een succesvol farmabedrijf, dat in 1961 werd verkocht

De farmatak van Johnson & Johnson opereert internationaal onder de naam Janssen. Die Nederlandse naam is geen vertaling van ‘Johnson’, zoals wel eens wordt gedacht, maar is afkomstig van de Belgische arts Paul Janssen. Die bouwde een succesvol farmaceutisch bedrijf op, dat in 1961 opging in Johnson & Johnson. In het Belgische Beerse net over de grens met Nederland heeft Janssen Pharmaceutica nog altijd een enorme R&D-afdeling.

Het farmabedrijf van Johnson & Johnson is ook sterk vertegenwoordigd in Nederland. Naast Janssen Vaccines zitten in Leiden ook nog het Janssen Prevention Center en Janssen Biologics. Dat laatste dochterbedrijf is het voormalige Centocor, waar antilichamen worden gemaakt. Janssen heeft in Breda ook een verkoopkantoor.

fd.nl/ondernemen/1193000/voormalig-cr...
[verwijderd]
0
Bron Bolero

MdxHealth (gecovered door KBC Securities) meldt dat het een samenwerkingsakkoord is aangegaan met het Britse Lab21 voor de distributie van hun prostaatkankertest SelectMDx in het VK. SelectMDx identificieert op basis van een urinestaal of er nood is aan een biopsie om zo prostaatkanker op te sporen. Een nieuwe samenwerking die toont dat de commerciële motor bij MdxHealth goed aan het draaien is. Eerder deze maand maakte het bedrijf al bekend dat dezelfde test in gebruik wordt genomen in een gereputeerde Amerikaanse prostaatkliniek (Michigan Medicines).

ArGen-X (gecovered door KBC Securities) heeft een samenwerking gesloten met Broteio Pharma (Utrecht) voor de ontwikkeling van een nieuw antilichaam. Het product zit momenteel nog in een pre-klinische fase (wordt nog niet getest op mensen). Er werd geen bijkomende informatie verstrekt over de financiële kant van de samenwerking.
[verwijderd]
0
Bron Bolero

Eli Lilly rapporteert positieve data in borstkanker

Het Amerikaanse Eli Lilly rapporteert de data van hun MONARCH studie dat zich in de laatste fase (fase 3) van het onderzoek bevindt. De topline data van hun product abemaciclib in combinatie met fulvestrant was positief ter behandeling van vrouwen met uitgezaaide borstkanker (type HR+, HER2-) en die hervallen waren. We kunnen daaruit afleiden dat het product beter werkt dan placebo met fulstrant. Eli Lilly is de derde speler op de markt die met een gelijkaardig product de markt voor dit type van borstkankerpatiënten betreedt. Pfizer (opbouwen, koersdoel 39 USD) heeft de leidersplaats met hun product Ibrance en vorige week keurde de FDA nog Kisqali van Novartis goed.

De onderliggende data is wel nog niet beschikbaar. Die zal op een grote kankerconferentie worden kenbaar gemaakt, we vermoeden ASCO in juni. Pas dan gaan we weten of het medicijn even goed, beter of slechter werkt dan dat van haar concurrenten. Ook de neveneffecten zullen dan pas onder de loep kunnen genomen worden, wat van belang is om het marktpotentieel van het medicijn beter in te schatten. Het zal vooral kijken zijn of de hoge mate van diarree, die in het beperktere fase 2 onderzoek werd vastgesteld, zich herhaald. Dat is dan een mogelijk minpunt ten opzichte van de producten van de concurrenten. Het marktpotentieel van dit medicijn voor Eli Lilly schatten we wel boven de 1 miljard USD.

Pfizer's Ibrance realiseerde vorig jaar al een omzet van meer dan 2 miljard USD, een cijfer waarvan we vermoeden dat het de komende jaren nog zal verdubbelen. Het nieuws van vandaag is in ieder geval positief, al zal er nog meer data nodig zijn om het potentieel van het medicijn te bepalen.

Eli Lilly kreeg een opbouwen advies en koersdoel van 86 USD.
Novartis krijgt een houden advies en koersdoel van 39 USD.
voda
0
Rotterdamse onderzoekers ontdekken verjongingskuur

Oud worden met de gezondheid van een tiener. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam zijn een stap dichterbij deze droom gekomen, nu het is gelukt om bij bejaarde muizen de klok terug te zetten. Een nieuwe behandeling maakt de beestjes aanzienlijk jonger en fitter.

Hanneke van Houwelingen 23-03-17, 17:04 Laatste update: 17:38

Tot nu toe kon bioloog Peter de Keizer van het Erasmus MC rustig even weg om een kopje koffie te halen en dan zat zijn muis nog op precies dezelfde plek op tafel, sloom voor zich uit starend. Maar na een kuur met het nieuwe wondermiddel Proxofim gebeurde er iets wat De Keizer nog amper kan geloven: de bejaarde muizen – in mensenjaren ongeveer 80 jaar oud – kregen een vollere vacht, renden twee tot drie keer zoveel in hun loopwieltje en hun nierfunctie verbeterde. En wat voor muizen geldt, geldt vaak ook voor mensen: ons genetisch materiaal komt voor 80 procent overeen met dat van de diertjes.

,,We hebben een vreugdedansje gedaan in het laboratorium. We werken al 15 jaar met muizen, maar ze waren altijd oud en suf. Nu moest ik ze in een kooi zetten omdat ze er anders vandoor gingen, net als jonge muizen”, zegt De Keizer, groepsleider op de afdeling moleculaire genetica. Van enthousiasme praat hij steeds sneller. Deze middag wordt de ontdekking gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Heeft u de bron van het eeuwige leven gevonden?
,,Dat zou prachtig zijn, maar dat durf ik niet te zeggen. We zien dat bij de muizen de tijd wordt teruggedraaid – ze worden daadwerkelijk jonger – maar we weten niet of ze hierdoor ook langer leven. Gemiddeld gaan ze na twee jaar dood, maar de meeste leven nu nog. Er is dus meer onderzoek nodig om die vraag te beantwoorden.”

Hoe werkt die verjongingskuur?
,,Onze cellen lopen elke dag schade op. Het gros repareren we zelf, maar dat lukt niet bij allemaal. Rond ons 65ste zijn steeds meer cellen blijvend beschadigd. In die 'foute' cellen zitten twee eiwitten aan elkaar gekleefd, die ervoor zorgen dat de cel allerlei rommel uitscheidt die weefsels sneller doen verouderen en onze organen aantasten. Vergelijk het met een auto: een beetje roest is niet erg, maar op een gegeven moment functioneren bepaalde onderdelen niet meer. Wij hebben Proxofim ontdekt, een stofje dat de verbinding tussen die twee eiwitten verbreekt en de foute cel doodt. Als gevolg daarvan herstelden sommige weefsels en werden de muizen fitter.”

Er zijn genoeg ouderen die dat wel zouden willen testen…

,,We kunnen niet zomaar ouden van dagen aan het infuus leggen. Er bestaat een risico dat zij een overdosis krijgen, waardoor ook gezonde cellen kapotgaan. Bovendien weten we nu nog niet of het stofje überhaupt bijwerkingen geeft. Muizen kunnen je niet vertellen of ze ergens pijn hebben. Dat moeten we goed uitzoeken, eerst op andere proefmodellen, zoals varkens, daarna in de kliniek. We hopen over een jaar of twee, drie het onderzoek uit te breiden naar patiënten met agressieve vormen van kanker. In een nog later stadium willen we dan onderzoek doen naar ouderdomskwalen.”

Waarom eerst kankerpatiënten?

,,Het stofje Proxofim lijkt ook goed te werken tegen bepaalde uitbehandelde vormen van kanker. De cellen van kankerpatiënten hebben vaak zoveel schade opgelopen door chemo- of radiotherapie, dat ze ook die twee eiwitten aanmaken die Proxofim opruimt. We hopen dat het de groei van bepaalde hersentumoren kan stoppen. Het gaat om patiënten die nog maar een half jaar te leven hebben en zo ziek zijn, dat zij de mogelijke bijwerkingen zoals diarree en overgeven op de koop toenemen. Op deze manier kunnen we hopelijk de patiënten helpen, maar ook uitvinden welke bijwerkingen het middel heeft voordat we er een omaatje van 90 jaar aan blootstellen.”

Het wonderstofje lijkt ook goed nieuws voor kale mannen. Krijgen zij hun haardos terug?

,,Tja, dat zou mooi zijn. Ik ben 36 jaar en heb er ook al last van. We kijken nu of Proxofim ook in de vorm van een crème kan worden toegepast. Als je het stofje namelijk injecteert, komt het overal terecht, ook in je kleine teen, en daar wil je geen haargroei. Bovendien: wanneer er bijwerkingen zijn, is zo’n lokale toediening veiliger. Máár: we kunnen met dit stofje nog heel veel kanten op, denken wij. En is haargroei dan het meest urgent, als je ook hersentumoren kunt behandelen?”
Stel dat we door deze stof 130 kunnen worden, moeten we dat wel willen?
,,Iedereen denkt ook dat wij streven naar het eeuwige leven, maar ons hoofddoel is langer leven in goede gezondheid. Als we honderd worden en pas op ons 99ste ziek worden, zou dat al geweldig zijn. Dat maakt het leven een stuk leuker en het scheelt ook nog eens veel ziektekosten in die laatste levensjaren.”

www.ad.nl/gezond/rotterdamse-onderzoe...
[verwijderd]
0
De Tijd
Leuvense wetenschappers werken samen met het bedrijf DNAlytics aan een screeningtest voor darmkanker. In tegenstelling tot de huidige tests wordt er geen stoelgang onderzocht, maar bloed.

Kankerspecialisten van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ontwikkelen samen met DNAlytics een bloedtest die nauwkeuriger is dan de huidige tests om darmkanker op te sporen.
De bloedtest kijkt naar de witte bloedcellen die een rol spelen in het immuunsysteem wanneer kankercellen zich in ons lichaam bevinden.
'In mijn praktijk voel ik de nood aan een test die meer zekerheid biedt, darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen én tegelijkertijd de hele bevolking kan bereiken', zegt professor Hans Prenen van het UZ Leuven. De arts deed samen met kankerspecialist Massimiliano Mazzone van de KU Leuven het aanvangende, fundamentele onderzoek, dat nu aanleiding heeft tot de test.
Betrouwbaar
De iFOB-test die vandaag meestal wordt gebruikt, onderzoekt de stoelgang, en is niet altijd betrouwbaar. Negen op de tien uitslagen zijn vals positief, waardoor de mensen onterecht ongerust worden.
De nieuwe test kan bovendien ook vermijden dat er onnodig een onaangename colonoscopie moet gebeuren. Volgens de uitvinders zal de test, die de naam ColonoKit meekreeg, het aantal nutteloze colonoscopieën met de helft doen verminderen.
De opsporingstest zal verder worden ontwikkeld met DNAlytics, een bedrijf uit Louvain-la-Neuve dat al een app in huis heeft om artritis te ontdekken. Het bedrijf heeft ervaring in het nakijken van genetische mutaties, die kunnen duiden op ziektes in ons lichaam.
InBev-families
De test werd in het begin financieel gesponsord door de Stichting Fournier-Majoie van de InBev-families. Ook nu zal de stichting de verdere productie bij DNAlytics verder steunen.
Bernard Majoie, voorzitter van de stichting: 'In 2010 diende professor Massimiliano Mazzone een baanbrekend voorstel in over kankerbiomerkers uit monocyten, dat enthousiast werd onthaald door de jury van de Stichting. Zeven jaar later is een ‘signatuur’ bevestigd en zijn we trots op onze bijdrage aan deze verwezenlijking, die inspeelt op een reële en dringende medische behoefte.'
'We weten dat ons werk er nog niet op zit. Er zijn nog kwesties rond regelgeving en late ontwikkeling die we moeten aanpakken voordat de kit bij de artsen terechtkomt. De Stichting helpt het jonge bedrijf DNAlytics graag om die obstakels te overwinnen.'
1,4 miljoen
Wereldwijd lijden ongeveer 1,4 miljoen mensen aan darmkanker. In België is één op de twintig door de ziekte getroffen.
Wereldwijd lijden ongeveer 1,4 miljoen mensen aan dikkedarmkanker. De ziekte kan worden genezen, als ze snel wordt ontdekt. Volgens Luc Colemont, de stichter van Stop Darmkanker, treft darmkanker één op de twintig Belgen getroffen. Vooral senioren. Darmkanker veroorzaakt in ons land bijna 2.000 overlijdens per jaar.
Marc Coucke
Ook ondernemer Marc Coucke ondersteunt de strijd tegen darmkanker. Hij gaf de organisatie Stop Darmkanker vorig jaar 2,5 miljoen euro.
[verwijderd]
0
De Tijd
Vertex scoort tegen taaislijmziekte

Vertex Pharmaceuticals pakte woensdag na beurs uit met uitstekend nieuws.
Uit tests blijkt dat patiëntien die lijden aan taaislijmziekte (mucoviscidose of cystic fibrosis) goed reageren op een combinatie van het experimentele middel tezcaftor met het al gecommercialiseerde Kalydeco. Beide producten zijn van Vertex. De farmagroep uit Boston wil in het derde kwartaal een goedkeuring vragen aan de FDA, het agentschap voor Voedselhygiëne en Volksgezondheid van de VS.
Vertex is ijverig op zoek naar nieuwe behandelingen voor mucoviscidose na een moeilijk jaar. In 2016 verloor het 41 procent van zijn beurswaarde, vooral omdat één van zijn andere middelen tegen de ziekte - Orkambi - niet aan de verwachtingen bleek te voldoen.
Het Belgisch-Nederlandse Galapagos werkt ook aan een middel tegen cystic fibrosis, met als partner het eveneens Amerikaanse AbbVie. Samen proberen ze - net als Vertex - een combinatietherapie uit met drie verschillende medicijnen. Naast dit potentieel medicijn zit Galapagos in een vergevorderde testfase voor filgotinib, een geneesmiddel tegen reuma.
voda
0
Update: Probiodrug boekt vrijwel stabiel verlies in 2016

Kaspositie licht verbeterd tot 22 miljoen euro.

(ABM FN-Dow Jones) Probiodrug heeft in 2016 een nagenoeg onveranderd verlies geboekt vergeleken met een jaar eerder, terwijl de kaspositie een fractie verbeterde. Dit maakte het Duitse biotechbedrijf met een notering op het Damrak donderdag voorbeurs bekend.

Probiodrug, dat zich richt op nieuwe behandelingen voor de ziekte van Alzheimer, verwacht voor 2017 een nettoverlies "dat kleiner kan zijn dan dat van 2016".

Probiodrug wil in de komende tijd de zichtbaarheid en aanvaarding van zijn producten in de medische wereld vergroten, als voorwaarde voor het verkrijgen van extra kapitaal en voor "een industriële transactie".

""We kunnen terugkijken op een heel succesvol jaar. Er is grote vooruitgang geboekt met onze belangrijkste molecule PQ912", zei Konrad Glund, CEO van Probiodrug.

Studies naar chronologische toxicologie voor deze enzyme-remmer lieten goede resultaten zien, terwijl ook een combinatie met een specifieke antistof veelbelovende resultaten opleverde.

"De recente mislukkingen in verschillende klinische alzheimerstudies in late fasen tonen aan dat veel meer gefocuste en specifieke methoden nodig zijn",aldus Glund.

Behandelingen moet zich richten op processen die klinische symptomen verooorzaken, zoals niet goed functionerende synapsen en de verstoring van neuronale connectiviteit. De aanpak van Probiodrug bestrijdt via een enzym-remmer en een antistof de vorming en aanwezigheid van de stof pyroglutamaat-Abeta, waaruit stoffen voortkomen die het zenuwstelsel vergiftigen.

Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar de niet-blinde resultaten van de SAPHIR-studie naar PQ912, waarvoor 120 patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium zijn geregistreerd. Het onderzoek vindt plaats in zeven landen, met het Alzheimer Center van het Amsterdamse VU-ziekenhuis als hoofdcentrum.

Op basis van dit resultaat zal worden besloten over verdere ontwikkelingsstappen. Probiodrug heeft nog een tweede QC-remmer in ontwikkeling en kijkt ook naar tweede indicaties voor zijn moleculen.

De antistof PBD-C06 zit nog in de pre-klinische fase en is al getest op muizen met alzheimer.

Probiodrug boekte in 2016 een nettoverlies van 13,9 miljoen euro, tegen 13,5 miljoen een jaar eerder. Dit was conform de verwachtingen van de onderneming.

De kaspositie verbeterde iets, van 21,4 miljoen naar 21,9 miljoen euro, nadat Probiodrug in oktober afgelopen jaar voor 14,9 miljoen euro aan kapitaal ophaalde via een aandelenuitgifte. Daarmee heeft het bedrijf "enkele nieuwe vooraanstaande investeerders" verwelkomd.

Het aandeel Probiodrug sloot woensdag op een groen Damrak 4,3 procent hoger op 16,16 euro.

Update: om informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
[verwijderd]
0
Genmab:

Phase II Study of Daratumumab in Non-Hodgkin’s Lymphoma Will Not Proceed to Stage 2 of Trial
voda
0
quote:

Chicken Rides Again schreef op 30 maart 2017 18:46:

Genmab:

Phase II Study of Daratumumab in Non-Hodgkin’s Lymphoma Will Not Proceed to Stage 2 of Trial
Phase II study (CARINA, LYM2001) in NHL will not proceed
Other ongoing and planned studies with daratumumab in lymphomas and other cancers outside multiple myeloma continue as planned
Copenhagen, Denmark; March 30, 2017 – Genmab A/S (Nasdaq Copenhagen: GEN) announced today that its collaboration partner for daratumumab, Janssen Biotech, Inc., has decided not to initiate stage 2 of the Phase II study (CARINA, LYM2001) of daratumumab in three types of relapsed or refractory non-Hodgkin’s lymphoma (NHL). The study will not proceed to stage 2 as a data review showed that two cohorts of the study, investigating the use of daratumumab monotherapy in relapsed or refractory patients with follicular lymphoma (FL), and with diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL) did not reach the predefined futility thresholds of overall response rates (ORR) of 50%, and 30%, respectively. In the third cohort in the study, patients with mantle cell lymphoma (MCL), ORR was not evaluable due to slow recruitment, driven by the aggressive nature of the disease in its final stages. This has no impact on other ongoing or planned studies with daratumumab.

“While we hoped that daratumumab as a monotherapy could potentially provide a new treatment option in NHL patients with a high unmet medical need, the preliminary activity profile seen was not sufficient for the study to continue. Daratumumab is still being investigated in a number of indications including multiple myeloma and other hematological cancers such as NK/T-cell lymphoma and myelodysplastic syndrome as well as in solid tumors,” said Jan van de Winkel, Ph.D., Chief Executive Officer of Genmab.

About the CARINA LYM2001 study
The Phase II study (NCT02413489) is a three arm (DLBCL, FL, MCL), open-label multicenter study, which planned to enroll up to 210 patients in 2 stages with relapsed or refractory non-Hodgkin’s lymphoma. Stage 1 of the study was designed to provide a preliminary assessment of monotherapy activity, with stage 2 designed to further evaluate safety and efficacy of daratumumab monotherapy. Stage 2 will now not proceed. The primary endpoint of the study was overall response rate. The safety profile of daratumumab in these diseases was also assessed.

About DARZALEX® (daratumumab)
DARZALEX® (daratumumab) injection for intravenous infusion is indicated in the United States in combination with lenalidomide and dexamethasone, or bortezomib and dexamethasone, for the treatment of patients with multiple myeloma who have received at least one prior therapy and as a monotherapy for the treatment of patients with multiple myeloma who have received at least three prior lines of therapy, including a proteasome inhibitor (PI) and an immunomodulatory agent, or who are double-refractory to a PI and an immunomodulatory agent.1 DARZALEX is the first monoclonal antibody (mAb) to receive U.S. Food and Drug Administration (FDA) approval to treat multiple myeloma. DARZALEX is indicated in Europe for use as monotherapy for the treatment of adult patients with relapsed and refractory multiple myeloma, whose prior therapy included a PI and an immunomodulatory agent and who have demonstrated disease progression on the last therapy. For more information, visit www.DARZALEX.com.

Daratumumab is a human IgG1k monoclonal antibody (mAb) that binds with high affinity to the CD38 molecule, which is highly expressed on the surface of multiple myeloma cells. Daratumumab triggers a person’s own immune system to attack the cancer cells, resulting in rapid tumor cell death through multiple immune-mediated mechanisms of action and through immunomodulatory effects, in addition to direct tumor cell death, via apoptosis (programmed cell death).1,2,3,4,5

Daratumumab is being developed by Janssen Biotech, Inc. under an exclusive worldwide license to develop, manufacture and commercialize daratumumab from Genmab. Five Phase III clinical studies with daratumumab in relapsed and frontline multiple myeloma settings are currently ongoing, and additional studies are ongoing or planned to assess its potential in other malignant and pre-malignant diseases on which CD38 is expressed, such as smoldering myeloma, NK/T-cell lymphoma, amyloidosis, myelodysplastic syndromes and solid tumors. Daratumumab has received two Breakthrough Therapy Designations from the U.S. FDA, for multiple myeloma, as both a monotherapy and in combination with other therapies.

About Genmab
Genmab is a publicly traded, international biotechnology company specializing in the creation and development of differentiated antibody therapeutics for the treatment of cancer. Founded in 1999, the company has two approved antibodies, DARZALEX® (daratumumab) for the treatment of certain multiple myeloma indications, and Arzerra® (ofatumumab) for the treatment of certain chronic lymphocytic leukemia indications. Daratumumab is in clinical development for additional multiple myeloma indications, other blood cancers, and solid tumors. A subcutaneous formulation of ofatumumab is in development for relapsing multiple sclerosis. Genmab also has a broad clinical and pre-clinical product pipeline. Genmab's technology base consists of validated and proprietary next generation antibody technologies - the DuoBody® platform for generation of bispecific antibodies, and the HexaBody® platform which creates effector function enhanced antibodies. The company intends to leverage these technologies to create opportunities for full or co-ownership of future products. Genmab has alliances with top tier pharmaceutical and biotechnology companies. For more information visit www.genmab.com.

Contact:
Rachel Curtis Gravesen, Senior Vice President, Investor Relations & Communications
T: +45 33 44 77 20; M: +45 25 12 62 60; E: r.gravesen@genmab.com
3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 12:36
Koers 27,100
Verschil -0,280 (-1,02%)
Hoog 27,100
Laag 26,860
Volume 18.217
Volume gemiddeld 81.069
Volume gisteren 135.801

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront