Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Turkije NIET in Europa .... ? !!!!

656 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
[verwijderd]
0
LUXEMBURG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken verwacht niet dat er zondagavond al een oplossing komt voor de impasse rond het begin van onderhandelingen tussen EU en Turkije over lidmaatschap van de Unie. "Dat zal morgen pas zijn", aldus Bot zondagavond, voorafgaand aan een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg over Turkije.

Normaal gesproken zouden maandag de officiële onderhandelingen met Turkije moeten beginnen. Wellicht kunnen deze ook later op de middag starten. Oostenrijk ligt echter dwars, omdat Wenen niet wil dat de gesprekken noodzakelijkerwijs leiden tot lidmaatschap. Ook een soort speciaal partnerschap met Turkije zou de uitkomst van de onderhandelingen moeten kunnen zijn.

De EU-gezant voor het buitenland, Javier Solana, was aanmerkelijker positiever. Solana zei tegen het Franse persbureau AFP dat hij verwacht dat de ministers van Buitenlandse Zaken het zondag nog eens worden.

Speciaal partnerschap

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy liet voor de radiozender France Europe 1 weten dat een speciaal partnerschap een optie zou kunnen zijn, in plaats van een volledig lidmaatschap voor Turkije. Ankara wijst zo'n partnerschap van de hand. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Plassnik zei zondag vóór het EU-overleg te hopen op "een oplossing in goede Europese geest". "We zullen goed naar elkaar luisteren."

Oostenrijk

Op de achtergrond zou volgens waarnemers meegespeeld hebben dat de rechtse Oostenrijkse regering-Schüssel een stevige positie innam tegenover Turkije om sterk te staan bij verkiezingen van zondag in de deelstaat Stiermarken. Schüssels christen-democraten verloren daar echter volgens een peiling na het sluiten van de stemlokalen 8,9 procent van de stemmen, waar de sociaal-democraten er met 9,4 procent op vooruit gingen.

Minister van Buitenlandse Zaken Straw van EU-voorzitter Groot-Brittannië wil dat de landen van de unie bij het eerdere voornemen blijven om maandag officiële onderhandelingen met Turkije over toetreding te beginnen. Straw zei dat het een gigantische vorm van "verraad" ten opzichte van Turkije is, als de EU-landen terugkrabbelen.

Straw stelde dat Turkije al 42 jaar lang toetreding tot de EU in het vooruitzicht wordt gesteld. Hij benadrukte dat Turkije een Europees land is en dat het gevaar bestaat dat de kloof tussen de christelijke en islamitische wereld groeit, als de EU-landen het land afwijzen.

De Turkse premier Erdogan liet zondag weten dat hij dit weekeinde nog met Schüssel heeft gebeld. Schüssel zou hem hebben gezegd dat Oostenrijk er geen bezwaar tegen heeft dat de onderhandelingen met de EU over toetreding op 3 oktober beginnen, meldde het Oostenrijkse persbureau APA. Volgens Erdogan zal Oostenrijk in het overleg van zondagavond niet hameren op een speciaal partnerschap voor Turkije.

'Christelijke club'

Op een toespraak van zijn Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zei Erdogan dat de EU moet kiezen of ze een "mondiale speler" wil zijn of een "christelijke club". Hij wees erop dat het besluit van zondagavond van groot belang voor de toekomst van Turkije is, maar ook voor de toekomst van de EU.

Oostenrijk dringt ook al lange tijd aan op een gelijke start van onderhandelingen met Turkije en Kroatië. Dat laatste land is door de EU echter in de wachtkamer gezet, omdat de van oorlogsmisdaden verdachte Kroatische generaal Gotovina nog niet is uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Joegoslavië-Tribunaal

Maandagochtend zal openbaar aanklager Del Ponte van het Tribunaal de EU-ministers informeren over de medewerking van de Kroatische regering-Sanader aan de uitlevering. Del Ponte bezocht afgelopen vrijdag Zagreb om poolshoogte te nemen. "Er bestaat onduidelijkheid over wat zij daar gezegd heeft", stelde staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken zondagavond.

"Zij heeft weliswaar teleurstelling uitgesproken, omdat Gotovina nog niet is uitgeleverd, maar dat is nog geen oordeel over de mate van samenwerking. We moeten tot maandag afwachten om van haar zelf te horen hoe zij er tegenaan kijkt."

Nederland verzette zich begin dit jaar het meest hevig tegen een begin van gesprekken met Kroatië, om de positie van het Joegoslavië-Tribunaal niet te ondergraven. Volgens Nicolaï staat Nederland "nog steeds sterk". "Met een aantal gelijkgezinde landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Polen, Zweden, Finland en Denemarken hanteren we een precieze lijn."

Als de EU-ministers maandag na het aanhoren van Del Ponte al zouden besluiten tot een start van formele gesprekken met Kroatië, dan zouden deze praktisch gezien maandag eigenlijk nog niet kunnen beginnen. Volgens diplomatieke bronnen valt in het meest optimistische scenario maandag het principebesluit om te gaan praten met de Kroaten over EU-lidmaatschap. De Kroatische regering is echter al wel aanwezig in Luxemburg.

[verwijderd]
3
Turkije hoort uiteraard NIET in een EEG thuis.

Kwa ligging niet, qua bevolking niet, qua mentaliteit niet, qua geschiedenis en cultuur niet ...
[verwijderd]
0
uiteindelijk telt toch alleen het economisch motief, en dat laat zich wel raden door alle investeringen die we de laatste tijd hebben gezien
ffff
7
Oeroude discussie: Al minstens 20 maal in de KK gevoerd.

Toch nog even herhalen: Turkije hoort natuurlijk wel in de Europese gemeenschap. Geen enkel Europees volk is al zo geïntegreerd in de andere Europese landen als de Turken. Ze leven nu al met miljoenen tientallen jaren in heel wat andere Euyropese landen. Ik zie al tientallen jaren dagelijks Turken, maar zelden Grieken, Tsjechen en zo nu en dan een Italiaan.

En dan de economische realiteit: Turkije is een en al verbonden met Europa. Politici lopen zoals wel vaker altijd achter de feiten aan.

Turkije: WELKOM!
[verwijderd]
1
precies.
Mensen hier in de koffiekamer die Turkije niet accepteren als EU staat zijn zeker geen beleggers of moeten zwaar short zitten.
Het is een ENORME markt erbij die voor de aandelen-markten in ieder geval wel een enorme boost opleveren (voor de mensen die niet beleggen, ligt dit belang wellicht anders).
Maar idd, deze discussie is al zovaak gevoerd in de koffiekamer. Ik hou er dan ook maar mee op.
Ook aanbevolen de post van ffff
MHM
[verwijderd]
0
Kleine toevoeging op ffff en MoneyHoneyMaker,

Niet dat ik weet of ik wel/niet voor toetreding van Turkije ben.

Maar als een door-en-door corrupt land als Roemenie erbij kan..

En kijk eens naar overnames: Fortis in Turkije, of ABN in Italie? Fortis werd zo ongeveer met open armen ontvangen.

Dat gezeur over cultuurverschillen wordt vaak schromelijk overdreven (maar zo had Pim het ook gewild, zeggen ze dan).

Zeker, in bepaalde Turkse dorpen houdt men er absurde gewoontes op na, maar stedelijk Turkije (al meer dan 20 miljoen mensen in Ankara en Istanbul incl. aglommeratie, tel daar een hoop badplaatsen en andere steden bij op), zouden prima meekunnen.

Mvg,

Ralph
Ortega
2
Inderdaad zinloze discussie. Turkije is natuurlijk geen europees land.
Zijn door Jan Sobieski Europa uitgeslagen, deze brute moordende bende.

Of krijgen wij ook weer inspraak in Zuid Afrika?
[verwijderd]
0
de REALITEIT, en natuurlijk NIET de klinklare leugens die verteld worden over Turkije, is dat het een dieptriest ontwikkelingsland is, met een gevaarlijk niveau van illegaal gedumpte chemische afvalstoffen. Er is een grote (15 miljoen personen) Kurdische minderheid, die op termijn nog veel zeer veel problemen zal gaan zorgen, ZEER ZEKER, als de turkse overheid zich moet gaan houden aan het Europese recht ......

De turkse economie draait voor 1-3e op textiel en aanverwante, en zal in de komende decennia VERMOORD worden door importen uit China en India .....

de inflatie bevindt zich rond de 9 procent, en het begrotingstekort van de overheid ligt boven de 6%.

Bijna de helft van het tekort wordt veroorzaakt door rente-betalingen ......

Grootste zakenpartners: Duitsland 13.9%, VK 8.8%, USA 7.7%, Italië 7.4%, Frankrijk 5.8% (EXPORT).

Turkije is verder HET strategische doorvoerland voor drugs uit de aziatische driehoek.

Ik zie geen ENKELE reden, dit land op te nemen in de EG.
[verwijderd]
0
Ik denk maar zo dat nederland een belangrijker strategisch doorvoerland is voor drugs. Daar ga je tenminste nog de in bak als je wordt gepakt. Hier krijg je een kopje koffie en mag je weer vertrekken met het volgende vliegtuig.

Wat veel mensen onderschatten is denk ik dat Turkije (al dan niet onder dwang) in een rap tempo aan het moderniseren is. Blijven we hier zoals sommigen dat doen hangen in een mentaliteit van het zijn een stelletje wilden en ze komen er nooit heb je kans dat je op een dag wakker wordt en je realiseert dat de rollen zijn omgedraaid. Maar dan is het allemaal veel te laat.

Kijk maar naar de geschiedenis, het gaat keer op keer zo.
[verwijderd]
0
Nog even snel voor ik echt ga slapen,

Hoe erg is drugs-gerelateerde criminaliteit in het Oost-Europa? (en wat is het grootste exportproduct van NL?)

En voor wat betreft de afhankelijkheid van textiel, Turken zijn enorm ondernemend (kunnen de Hollanders nog wat van leren). Die schakelen over op andere producten/diensten. Een voorbeeld: waarom kun je daar al jaren sneller, goedkoper, maar vooral kwalitatief beter je ogen laten laseren. Turken timmeren aan de weg.

Voor de duidelijkheid ik heb mijn oordeel nog niet klaar over wel/niet bij EU (ik neig eventjes naar wel). Ik stoor mij er echter bijzonder aan dat er nauwelijks naar corruptie in Oost-Europa wordt verwezen e.d., maw dat er door velen met twee maten wordt gemeten, en uiteraard de vele oneigenlijke argumenten die worden gebruikt (voor de zekerheid: hiermee bedoel ik niemand op dit forum persoonlijk aan te spreken, ik ken jullie standpunten niet)

Mvg,

Ralph
[verwijderd]
0
re: Een voorbeeld: waarom kun je daar al jaren sneller, goedkoper, maar vooral kwalitatief beter je ogen laten laseren

Moet je natuurlijk wel het geluk hebben, dat ze er niet net ff een aardbeving krijgen ......
[verwijderd]
0
en wat is het grootste exportproduct van NL?)
ççççççç

Kaas ? of tulpenbollen ......
[verwijderd]
0
Turkije heeft Europa helemaal niet nodig.

Als ik hun was zou ik me niet meer druk maken om de EU maar me richten op het Oosten, daar ligt de toekomst.
Want eerlijk gezegd wie ziet nog enige toekomst in die verstarde stagnerende vergrijzende jammerende west europeese landen?

De vraag is al lang niet meer of de EU Turkije nog wel wil maar de vraag is omgedraaid. Wil Turkije nog wel bij de EU?

EIB
[verwijderd]
0
Mee eens, Turkije groeit als kool, ook zonder Europa!

Met Europa misschien iets sneller, maar Europa heben ze absolutt niet meer nodig. De Turkse beurs zal de komende jaren vrolijk verder stijgen in rap tempo verwacht ik. Met of zonder Europa.
[verwijderd]
0
quote:

phad cad schreef:

en wat is het grootste exportproduct van NL?)
ççççççç

Kaas ? of tulpenbollen ......
XTC.

Tulpen zijn Turks.

En wat zijn die aardbevingen nou weer voor non-argument?
[verwijderd]
0
quote:

RalphDeBeer schreef:

[quote=phad cad]
en wat is het grootste exportproduct van NL?)
ççççççç

Kaas ? of tulpenbollen ......
[/quote]

XTC.

Tulpen zijn Turks.

Jij hebt goed opgelet bij geschiedenisles!
[verwijderd]
1
Turkije hoort bij Europa.

Brug naar het Midden Oosten, culturele invloeden op de Balkan, grote afzetmarkt, goedkope arbeidskrachten, jonge bevolking, stijgende beurskoersen, scheiding tussen kerk (moskee) en staat.
Boemba ~ de stem van de rede
0
Europa hoort bij Turkije. En we dreigen zo wel de boot te missen. Turkije lonkt al naar klein-azië en die wil haar wel met open armen ontvangen...

En idd behoor je op economisch gebied tot een achterlijk volk wanneer je denkt dat turkije niet bij de EU mag komen.

Van mij mag rusland er ook nog wel bij.

:)

656 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.793,30 -1,29%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.932,87 -1,04%
 US30^ 37.832,73 +0,36%
 Nasd100^ 17.741,41 +0,27%
 US500^ 5.060,24 -0,01%
 Japan225^ 38.516,12 -0,47%
 Gold spot 2.392,70 +0,40%
 EUR/USD 1,0629 +0,04%
 WTI 84,80 -0,31%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront