Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

De verwende generatie

60 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Cézan
8
Nu eens een echt goed doordacht stuk van iemand die het kan weten, vandaag geplukt uit het BD en niet een of ander ergerlijk kulverhaal over 'babyboomers' van een KK-er die zichzelf waarschijnlijk een high potential vindt.
...................
De verwende generatie
door Sylvester Eijffinger

Vrijdag 24 maart 2006 - Als ik tijdens de collegeperiode in de ochtend het parkeerterrein van mijn universiteit oprijd, is het vaak lastig om nog een plekje voor mijn auto te vinden. Kwamen studenten vroeger met de fiets of per trein naar college (door velen in hun onwetendheid als ’les’ aangeduid), anno 2006 is de auto hun favoriete vervoermiddel. Deze kan variëren van een tweedehands autootje van twintig jaar oud tot de meest luxe sportwagen, wellicht geleend van moeder.In hun merkkleding en gewapend met mobieltje gaan zij dan naar de colleges, mopperend over te hoge collegegelden en te dure boeken. Bij het aanprijzen van een boek druk ik de prijs ervan uit in pre-paid telefoonkaarten (’Dit boek kost twee pre-paid kaarten!’). Tenslotte is dat de rekeneenheid van de huidige studentengeneratie, die vrijwel alles vanzelfsprekend vindt.
Deze klacht is tegenwoordig ook vaak bij werkgevers te horen. Zij praten over een verwende generatie, waarvoor vrijwel alles vanzelfsprekend is en niets meer bijzonder.
Een paar maanden geleden ontving de beroemde gedragseconoom Richard Thaler, hoogleraar aan de Chicago Business School, een eredoctoraat aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Deze mogelijke Nobelprijswinnaar merkte tijdens zijn dinerspeech het volgende op: ’High potentials are generally overpaid, while realized potentials tend to be underpaid’. Daarmee bedoelde Thaler dat de jonge, aanstormende academici een aanvangssalaris (inclusief secundaire faciliteiten) krijgen dat te hoog is gezien hun productiviteit, terwijl oudere academici die zichzelf bewezen hebben juist een te laag salaris in verhouding tot hun productiviteit ontvangen.
Een mooi voorbeeld zijn de Assistenten-In-Opleiding (AIO’s), promovendi die door hun effectieve vakbondslobby bij opeenvolgende ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een substantiële verhoging van hun aanvangssalaris hebben weten af te dwingen.
Hoe zou deze wanverhouding tussen loon en prestatie ontstaan zijn? De jonge generaties trekken voordeel uit het feit dat ze met zo weinigen zijn en dat ze bij een krappe arbeidsmarkt hoge eisen kunnen stellen. Het behoren tot een klein cohort is nu eenmaal een toevalstreffer die je zelf niet in de hand hebt, maar die wel veel voordeel brengt.
Daar kunnen de naoorlogse babyboomers, vooral de latere generaties, over mee praten. Die werden meestal met een ruime arbeidsmarkt geconfronteerd, hebben altijd fors aan de sociale premies, pensioenpremies en vut-premies meebetaald, en zullen niet of veel minder hiervan profiteren, als zij daar in de toekomst ooit een beroep op zullen doen. Zij hadden de pech tot een groot cohort te behoren.
Demografische onevenwichtigheden tikken zwaar door in de inkomensverdeling tussen generaties. Die koude douche staat de huidige, jonge, generaties nog te wachten. De vergrijzing komt eraan, die een zware wissel zal trekken op de jonge generaties, die uiteindelijk toch de premies voor de pensioenen en de kosten van de gezondheidszorg van een toenemend aantal ouderen dienen op te brengen. Daarnaast zullen de jonge generaties nog een andere koude douche krijgen, namelijk die van de snel voortschrijdende globalisering. Werkgevers zullen steeds meer genoodzaakt zijn om loon naar prestatie te betalen. Dit betekent dat zij ófwel werknemers uit Oost-Europa of Azië zullen aantrekken die harder werken en gemotiveerder zijn, ófwel dat zij gedwongen zijn om hun fabrieken of kantoren naar het buitenland te brengen (’offshoring’).
Als de jonge werknemers hun salaris niet door een hogere productiviteit weten te verdienen, dan maken zij zichzelf uiteindelijk overbodig. Welkom in de nieuwe wereld, die steeds platter, steeds meer concurrerend en steeds harder aan het worden is!
Chichi21
0
Prachtig stuk C. Een waarheid als een koe !

Mvg Chichi

PS: Ik mis nog 1 ding: de bewuste guppen neigen naar creatiefloos kloongedrag. De 'Me too' generatie met 'Me too' producten waarvoor de gemiddelde Koreaan uit de 80'ger jaren zich zelfs zou schamen.
[verwijderd]
3
Ja en nee..

Wat ik een beetje jammer vind is dat je dit stukje aanhaald:

"Een mooi voorbeeld zijn de Assistenten-In-Opleiding (AIO’s), promovendi die door hun effectieve vakbondslobby bij opeenvolgende ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een substantiële verhoging van hun aanvangssalaris hebben weten af te dwingen."

Nu ben ik zelf een jaar geleden gepromoveerd, en heb de salarisverhoging van dichtbij mee mogen maken. Er zijn een aantal dingen die heir vergeten worden:

- Een AIO heeft al een universitaire opleiding achter de rug, en is dus gewoon een young professional. De salariering van een AIO is altijd veel lager geweest dan van de collegae die niet promoveren.
- Salarisverhogingen bij AIO's waren al 5-10 jaar afwezig geweest
- AIO's verzorgen het grootste onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek in universiteiten. Hoewel de IDEEEN vaak van de vast staf komen, is de UITVOERING grotendeels de taak van een groep AIO's.

Ik heb zelf gedurende de eerste 2 jaar van mijn promotie een bedrijf ernaast gehad, om mijn woonruimte te kunnen betalen. Na eten, verzekeringen en kleding was er niets meer van over. (En nee, ik ben niet het type dat het hele weekend in de kroeg hangt). Pas na de verhogingen in mijn 3e jaar kon ik gewoon mijn rekeningen weer betalen.

Nu ben ik uitgeweken naar Australie voor mijn werk, omdat ik in mijn veld op het moment in Nederland geen toekomst heb; er zijn gewoon te weinig banen in Nederland in technisch onderzoek.

Maar verder een prima stukje, aanbevolen. Ik ben het helemaal eens met de ideeen over verschuiving naar Azie voor werk. (Ik ben momenteel in gesprekken met universiteiten in China om te kijken of ik daar een part-time positie kan pakken, naast mijn huidige baan.)

Gaarne niet de hele generatie over een kam scheren!

Groet,

Jelle.
Chichi21
0
quote:

baula schreef:

Nu ben ik zelf een jaar geleden gepromoveerd, en heb de salarisverhoging van dichtbij mee mogen maken. Er zijn een aantal dingen die heir vergeten worden:

- Een AIO heeft al een universitaire opleiding achter de rug, en is dus gewoon een young professional. De salariering van een AIO is altijd veel lager geweest dan van de collegae die niet promoveren.
- Salarisverhogingen bij AIO's waren al 5-10 jaar afwezig geweest
- AIO's verzorgen het grootste onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek in universiteiten. Hoewel de IDEEEN vaak van de vast staf komen, is de UITVOERING grotendeels de taak van een groep AIO's.

Hi Jelle,

Ook ik was in een vroeger stadium als jij een soort van AIO. In 1978 bedroeg het salaris iets van 100 piek boven het minimumloon. (was niet veel maar ik was er tevreden mee ondanks het harde werken).

Zeker exacte studie gedaan ? Je onvermijdelijke lot is dan dat je uitzwerft. De natuurwetten zijn over de gehele wereld hetzelfde. Kan je van bijv van een studie rechten of bedrijfskunde niet zeggen. Vandaar dat al die 'overhead' (want anders is het niet) noodgedwongen in Nederland blijft hangen.

Mvg CC
[verwijderd]
0
quote:

baula schreef:

- Een AIO heeft al een universitaire opleiding achter de rug, en is dus gewoon een young professional. De salariering van een AIO is altijd veel lager geweest dan van de collegae die niet promoveren.
Beetje eenzijdige benadering. Een AIO is AIO om uiteindelijk een extra titel te krijgen en daarmee zijn/haar kansen in de toekomst te verbeteren. Niets mis mee uiteraard, maar het lijkt mij niet onredelijk dat die titel en bijbehorende kansen een investering vergt. Misschien wat simplistisch gesteld, komt het erop neer dat werk en leren gecombineerd worden. Daar hoort een lager salaris bij als wanneer 'alleen maar' gewerkt wordt. Nu weet ik niet hoe de salarissen exact liggen en heb ik geen mening over wat voor inkomen redelijk is. Feit is wel dat iemand die de keuze maakt om AIO te worden dit soort zaken vooraf weet en vrijwillig de keuze maakt.

mvg
Wilco

[verwijderd]
0
mijn universiteit, mijn auto, luistert alleen naar werkgever, schoolvoorbeeld van n babyboomer die van zich aftrapt, mvg zzzaai
[verwijderd]
1
Ha ChiChi21,

Ik heb eerst dierecologie gedaan in Wageningen. Ik ben gepromoveerd op het gebruik van satellieten om de chemische samenstelling van planten te karteren / monitoren (hyperspectral remote sensing), iets wat bv bruikbaar is in landbouw: Waar wel/niet bemesten; wanneer oogsten etcetc. (mocht je interesse hebben: www.itc.nl/library/Papers_2005/phd/fe..., Let op: Dit is een 20+Mb download). Hier (Australie) ben ik bezig met de wijn industrie: Kijken wanner het suikergehalte in gewassen hoog genoeg is om te oogsten, en aan graan: Welke delen van Australie zou je moeten bemesten, op welke delen is het beter om te irrigeren, met als doel maximale oogst, uiteraard. Uiteindelijk wil ik richting ruimtelijke ecologie gaan: Waarom leven bepaalde dieren op bepaalde plekken, en hoe beinvloed ons gedrag hun voortbestaan.

[Re: Silent trader]
Hm.. Mijn benadering is eenzijdig zeg je...?
Absoluut. Ik ben het eens met het idee dat een titel een investering vergt. Daarom zijn AIO salarissen lager dan die van gepromoveerde academics, en werkt het salaris van een AIO daar stapsgewijs naartoe. Daar hoor je mij niet over. Maar om de recente salarisverhogingen op te brengen als voorbeeld van hoe verwend de generatie wel niet is, dat is natuurlijk niet helemaal fair.

Wat je zegt over werken en leren gecombineerd.. Tja.. Het is een veel gehoord argument, en ik ben het er niet helemaal mee eens. Als je een keer per 2 weken een uurtje contact hebt met je begeleider, en dan weer twee weken alleen aan het werk bent.. Nee, dan is dat nauwelijks onderwijs krijgen. Tenzij je doelt op tijd krijgen om te lezen ed. Maar dat is normaal in de academische wereld: Ik hou op het moment 8 journals bij welke ik doorblader/lees. Komt uit op 500-1000 vakgerichte artikelen op jaarbasis doorkijken, waarvan ik er zo'n 200 helemaal doorwerk (gemiddeld 5 per week). Zoals ik al zei: Heel veel werk wordt uitgevoerd door AIO's. Onderdeel van een AIO contract is 6 maanden onderwijs verzorgen. Daarnaast doe je het daadwerkelijke onderzoek van de hoogleraren. Oftewel: Een grot deel van de academische output is gebaseerd op het werk van AIO's. Dat die hiervoor een salaris willen krijgen, is toch normaal?

Ik ben me bewust van het amerikaanse systeem waar een PhD student vaak moet werken voor een inkomen, en PhD zijn niet betaald wordt. Groot verschil daar is dat je commercieel aangesteld kan worden na promotie. Oftewel: Een markt-conform salaris van 300K per jaar is niet onmogelijk. In nederland is dat ondenkbaar, en blijven de meeste hoogleraren toch echt steken tussen 70-100K. (Dit is een geweldig salaris, wat ik graag zou krijgen, daar niet van!). En kijk naar mijn ervaring: Solliciteren op een baan na AIO schap: Kom je aan met 50, 60 man voor 1 positie: Het is echt niet gegarandeerd dat je er financieel beter van wordt. Ik denk dat de meeste mensen promoveren omdat ze daadwerkelijk een interesse hebben in het vakgebied, en nieuwe dingen willen doen. Niet om rijk te worden. Daarvoor kost een promotie gewoon veel te veel energie. (Ik hoor iedereen al denken.. Jaja.. Maar goed. De mensen die gepromoveerd zijn weten wel wat ik bedoel).

Silent trader, Zoals je aangeeft: Je weet niet om wat voor een bedragen het gaat. Hierbij de tabellen:

In 2000 (bruto in euro per maand, voor verhogingen):
1361 - 1463 - 1610 - 1943 (1e-2e-3e-4e jrs AIO)

In 2004 (bruto in euro per maand, na verhogingen)
1702 - 1813 - 1971 - 2283 (1e-2e-3e-4e jrs AIO)

Oftewel: Na afstuderen zat je nu netto op ~900, 4 jaar na afstuderen rond de 1300,- per maand op je bankrekening. Nu is dat ~1200 - ~1500 (Heeft iemand de netto bedragen?) Geen echt slecht inkomen, maar zeker ook niet absurd voor iemand van achterin de 20, met een universitairy diploma, die veel aantoonbare output oplevert.

Nogmaals: Je hoort mij niet klagen, Ik heb een prima tijd gehad als AIO, zelfs al moest ik af en toe bijbeunen, maar het is een beetje flauw om een 35% salarisverhoging over 4 jaar aan te grijpen als teken van "Kijk eens hoe verwent de generatie wel niet is", als je geen beeld geeft van de daadwerkelijk inkomens en actergronden. Ik wou de discussie even balanceren

Have a great day,

Jelle.
[verwijderd]
0
quote:

chichi21 schreef:

Hi Jelle,

Ook ik was in een vroeger stadium als jij een soort van AIO. In 1978 bedroeg het salaris iets van 100 piek boven het minimumloon. (was niet veel maar ik was er tevreden mee ondanks het harde werken).

Zeker exacte studie gedaan ? Je onvermijdelijke lot is dan dat je uitzwerft. De natuurwetten zijn over de gehele wereld hetzelfde. Kan je van bijv van een studie rechten of bedrijfskunde niet zeggen. Vandaar dat al die 'overhead' (want anders is het niet) noodgedwongen in Nederland blijft hangen.
Hey CC,

Ja, ik geloof dat dat toen ik begon (2000) hetzelfde was, net boven minimum. Is nu wat opgetrokken. En zoals al eerder gezegd: Dat weet je als je er aan begint.

Uitzwerven en overhead: Ja, dat is iets wat de overheid zichzelf aandoet. Ik had bv de mogelijkheid om nog een jaar bij mijn oude groep te blijven na promotie. Maar helaas.. De FlexWet van de overheid bepaald dat je max. 3 jaar op korte contracten ag blijven, daarna moet een bedrijf iemand aannemen op een vaste baan. Ik zat dus op een contract van 4 jaar, en dan hadden ze me vast aan moeten nemen. Dus de groep waar je gespecialiseerd bent, mag je niet meer in dienst nemen! Dat beperkt de mogelijkheden binnen nederland meteen enorm. Dis is gelukkig afgelopen september bijgesteld, specifiek voor promovendi (AIO/OIO)

Wel grappig dat je Balkestein hoort zeggen dat er meer exacte promovendi nodig zijn, en dat dat gestimuleerd moet worden, omdat de 'kennispool' leegloppt, terwijl je thuis, pasgepromoveerd en werkloos aan het zoeken bent.. Maar goed. Ik kom over 5 jaar oid wel weer in NL werkzoeken. Voorlopig trekken andere landen harder, en is er betere financiering voor onderzoek.

J
[verwijderd]
4
een buitengewoon eenzijdig en bekrompen verhaal...
het is triest om te moeten constateren dat een ogenschijnlijke econoom zo afgeeft op de economische wet van vraag en aanbod...de wet van vraag en aanbod is er nu eenmaal of je het wilt of niet...dit geldt ook voor de opkomende concurrentie van lagelonenlanden waar de huidige generatie mee wordt geconfronteerd...die zal hier gewoon mee moeten dealen, of ze het nu leuk vinden of niet

Wat wordt vergeten is dat veel problemen van de vergrijzing waar de huidige generatie mee te kampen heeft en krijgt het gevolg zijn van politieke keuzes of beter gezegd een gebrek daaraan

Grappig om te lezen dat hij het autootje en mobieltje van de student gebruikt wordt als symbool voor hun verwende leventje...vertel er dan ook bij dat deze studenten, itt de baby boomers, amper in een van hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien, namelijk een fatsoenlijk huis...het feit dat veel mensen van de huidige generatie niet of nauwelijks deze primaire levensbehoefte kunnen bekostigen is pure armoede...wat heb je aan een hoog salaris als een groot deel hiervan naar de hypotheekboer gaat

armoede is natuurlijk een relatief begrip...maar in verhouding tot de verwende baby boomers is de huidige generatie een stuk slechter af
[verwijderd]
0
babyboomers hebben financieel hun tijd wat meer meegehad,maar om ze dat nu aan te rekenen?
[verwijderd]
4
In het kort...

De jeugd van tegenwoordig is maar verwend, 'ze' krijgen veels te veel en 'ze' doen veels te weinig...Wij doen veels te veel maar wij krijgen veels te weinig...maar we pakken jullie wel terug want 'wij' hebben ervoor gezorgd dat de wereld steeds platter, eenzamer en harder wordt...hahahaha
jullie zullen jullie lesje nog wel leren!!!

Ik neem aan dat dit stukje van een behoorlijk gefrustreerde kinderloze hippie komt die zelf te laat de weg naar het kapitalisme gevonden heeft. En eigenlijk gewoon maar jaloers is omdat hij vroeger op het fietsje naar de uni moest

[verwijderd]
0
quote:

Mr. Doji schreef:

een buitengewoon eenzijdig en bekrompen verhaal...
Het stuk staat inderdaad ook vol met onzin. Ik ken geen student die zijn boeken omrekent in prepaid kaarten en echt een enkeling die ik ken die met de auto komt, is deeltijdstudent die ook nog een full time baan heeft. En het is erg dat college les wordt genoemd?
josti5
2
Waar je niemand over hoort is, dat het aantal hoog (HBO, universiteit)opgeleiden dat sinds jaar en dag de arbeidsmarkt betreedt, het aantal beschikbare arbeidplaatsen overtreft.
Gevolg: inflatie van opleiding, waarbij tegenwoordig van de cassière van de supermarkt al een HAVO-diploma gevraagd wordt.
Ander gevolg: het aantal mensen dat is opgeleid om te managen, overtreft sinds jaar en dag de managementbehoefte; zie o.a. de barre situatie in dit opzicht in instellingen als zieken-, verpleeg- en bejaardenhuizen.

Te veel managers, te weinig personeel op de werkplek zelf is het gevolg van de zichzelf handhavende onderwijsmarkt, nota bene flink gesteund door de overheid.

En ja: de werkgever maakt van deze situatie "intensief gebruik", door zo hoog mogelijk opgeleiden voor zo weinig mogelijk geld te recruteren.

En ja: de manager die eenmaal op zijn/haar plek zit, zal zich "onmisbaar" trachten te maken op die plek, en liefst een tussenliggende managerslaag opbouwen, vooral ter versteviging van de eigen stoel.

Met alle financiële en bureaucratische gevolgen vandien...

[verwijderd]
0
Eijffinger is zelf een (blijkbaar ernstig verzuurde) oudere academicus die blijkbaar vindt dat hij op basis van zijn zitvlees meer mag gaan verdienen ten koste van zijn aio's.
Hij vergeet even voor het gemak dat is aangetoond dat in bv. de exacte wetenschappen, net als bij sport, de topprestaties tussen het 20e en 35e levensjaar worden geleverd. Eijffinger is dus gewoon een uitvreter die zijn tijd uitzit met college geven en neuzelstukjes zoals dit schrijven en dat ten koste van de aankomende talentvolle jongere generatie. Zielig gewoon!

E.
marique
5
Dat gezeur altijd over de jonge generatie.
Ik las eens een paar zinnen, duidelijk van een ouwe knar, die zich beklaagde over de jeugd. Het bleek een letterlijk aangehaald stukje tekst van een oude Griekse wijsgeer, ik meen Socrates.

Maw. het klagen over 'die jeugd van tegenwoordig' duurt nu al onafgebroken meer dan tweeduizend jaar.

Kan dat niet eens ophouden?

vrgr
marique
[verwijderd]
3
quote:

Mr. Doji schreef:

een buitengewoon eenzijdig en bekrompen verhaal...
het is triest om te moeten constateren dat een ogenschijnlijke econoom zo afgeeft op de economische wet van vraag en aanbod...de wet van vraag en aanbod is er nu eenmaal of je het wilt of niet...dit geldt ook voor de opkomende concurrentie van lagelonenlanden waar de huidige generatie mee wordt geconfronteerd...die zal hier gewoon mee moeten dealen, of ze het nu leuk vinden of niet

Wat wordt vergeten is dat veel problemen van de vergrijzing waar de huidige generatie mee te kampen heeft en krijgt het gevolg zijn van politieke keuzes of beter gezegd een gebrek daaraan

Grappig om te lezen dat hij het autootje en mobieltje van de student gebruikt wordt als symbool voor hun verwende leventje...vertel er dan ook bij dat deze studenten, itt de baby boomers, amper in een van hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien, namelijk een fatsoenlijk huis...het feit dat veel mensen van de huidige generatie niet of nauwelijks deze primaire levensbehoefte kunnen bekostigen is pure armoede...wat heb je aan een hoog salaris als een groot deel hiervan naar de hypotheekboer gaat

armoede is natuurlijk een relatief begrip...maar in verhouding tot de verwende baby boomers is de huidige generatie een stuk slechter af
Mee eens.

De babyboomers blijven maar afgeven op de jongeren. Wat men zaait is wat men oogst. Want wie betalen al die dingen, juist, pappa en mamma babyboomer. Ten tweede beseft men niet dat al die spullen vrij betekenisloos zijn voor de huidige jongeren want zij zijn altijd al omringd geweest door een overvloed aan "spullen". Ten derde daalt de prijs van "spullen" continue (deflatie), maar stijgen de andere kosten zoals wonen, verzekeren en energie de pan uit.

Het valt me wel op dat veel babyboomers bijzonder gefrusteerd zijn over hun opleiding (slechts 10% is hbo/universitair opgeleid en 30-40% is ongeschoold).
Hun frustaties hierover wentelen ze af op de jongeren omdat die wel een hoge opleiding kunnen volgen. Maar ze vergeten dat tegenwoordig een HBO opleiding minder waard is dan een HAVO opleiding vroeger. Zelfs een universiteitsgraad is weinig waard tegenwoordig en dat was vroeger bijna een garantie op een goed inkomen. Met een HAVO opleiding in de jaren 70 had je een heel goede start bij de overheid en multinationals, tegenwoordig wordt dat gerekend tot bijna ongeschoold.

Het openingsverhaal geeft verder ook duidelijk aan dat de huidige jongeren er nog lang niet zijn. Zeker een fatsoenlijk huis is onbereikbaar geworden, alleen via een erfenis of rijke pappa is dat nog mogelijk.

Ook wil ik opmerken dat leven in een maatschappij met groei en vooruitgang 10x prettiger is dan leven in een maatschappij van stilstand waar het steeds moeilijker is om de touwtjes aan elkaar te knopen.

Ik kan me de vooruitgang in de jaren 60/70 als kind nog goed herinneren maar vanaf de jaren 80 lijkt dat voorbij. Ondanks opleiding en carriere raak ik steeds verder achterop bij mijn ouders. Maar ouderen lijken dat gewoonweg niet te begrijpen, ze komen steeds maar weer aanzetten met de overvloed van spullen in mijn huis (Wall Martisering).

EIB

NB: Babyboomers en leden van de "grijze/stille" generatie moeten eens ophouden met dat gemekker over vroeger. Ze hebben geleefd in een "gouden" tijd van vooruitgang, ongeevenaard in de geschiedenis van de mensheid.
Nou voorzie ik ook geen armoede in de zin van vroeger terugkomen want sinds 1970 zijn we een grens gepasseerd na duizenden jaren ploeteren dat we omkomen in een overvloed van eten en spullen. Maar het leven zelf is er dus niet per definitie makkelijker op geworden.

Chichi21
1
quote:

marique schreef:

Maw. het klagen over 'die jeugd van tegenwoordig' duurt nu al onafgebroken meer dan tweeduizend jaar.

Kan dat niet eens ophouden?

vrgr
marique
Zal ongetwijfeld zo zijn en is als zodanig dus menseigen, blijkbaar.

Maar ik kan je op een briefje geven dat de 'verwende jongere generatie in NL' het heel zwaar zal gaan krijgen wannneer die moeten opboksen tegen de 'drive' van leeftijdsgenoten uit het voormalige Oostblok of India / China ed. Een generatie die gedurende hun leven tot op heden van nog weinig welvaart hebben kunnen genieten.

Is niets knarrigs aan maar een simpel gegeven.

Mvg CC

izdp
0
Eib ik volg je grotendeels. Echter niet van dat jongeren nu moeilijker kunnen beginnen aan hun zelfstandig leven. Ook niet van rijker of armer.

Relatief gezien denk ik dat jongeren niet armer zijn dan hun ouders vroeger. Dat ouderen sneller en meer vermogen opbouwen is vrij logisch toch. Met kapitaal maak je kapitaal. Dit proberen we toch te verwezenlijken hier?
marique
4
quote:

chichi21 schreef:

...
Maar ik kan je op een briefje geven dat de 'verwende jongere generatie in NL' het heel zwaar zal gaan krijgen wannneer die moeten opboksen tegen de 'drive' van leeftijdsgenoten uit het voormalige Oostblok of India / China ed.
...
Het Romeinse Rijk ging ten onder aan drank, drugs en vrouwen en werd door barbaren overrompeld. Tenminste dat leren de geschiedenisboekjes ons.

Voor lekker eten en drinken, stijlvolle kleding en schoeisel, prachtige mannen en sierlijke vrouwen moet je nog steeds in het voormalige Romeinse Rijk zijn.

vrgr
marique
60 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.763,10 -0,04%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.925,09 +0,22%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.388,68 +1,17%
 EUR/USD 1,0653 -0,17%
 WTI 82,52 +0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront