Forum: Pharming » Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge! | DeBeurs.nl

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

234 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
lucas D
0
Groot pakket aandelen Altice USA verhandeld
NEW YORK (AFN) - Een groot pakket aandelen Altice USA is vrijdag verhandeld. Twee grote investeerders deden 25 miljoen aandelen in de voormalige Amerikaanse tak van kabel- en telecombedrijf Altice Europe van de hand, meldt persbureau Bloomberg.
Altice USA heeft zelf 6 miljoen aandelen ingekocht voor in totaal circa 150 miljoen dollar. De aandelen werden voor een prijs tussen de 24,65 dollar en 24,85 dollar in de markt gezet.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
Aandeel Takeaway op hoogste niveau ooit

Gepubliceerd op 12 jun 2019 om 10:30 | Views: 1.215

Takeaway.com 13:58
80,20 +1,50 (+1,91%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Takeaway.com noteerde woensdag op een recordniveau, na de aankondiging dat het maaltijdbedrijf nog deze maand wordt opgenomen in de AEX-index.

Omstreeks 10.25 uur noteerde Takeaway 2,7 procent in de plus op 80,80 euro. Dat betekent dat aan het bedrijf momenteel een prijskaartje hangt van bijna 5 miljard euro.

Takeaway neemt op maandag 24 juni het opengevallen plekje in de hoofdindex in van Gemalto, dat eind mei van de beurs in Amsterdam verdween vanwege een overname. Topman Jitse Groen van Takeaway liet in een verklaring weten dat het gaat om een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, dat in september 2016 naar de beurs in Amsterdam ging.

De introductiekoers destijds was 23 euro. Circa een maand na zijn beursdebuut bereikte het aandeel Takeaway zijn dieptepunt, toen de stukken voor 21,15 euro werden verhandeld.
voda
0
Gloria Vanderbilt is maandag op 95-jarige leeftijd overleden, bevestigd haar zoon CNN-gezicht Anderson Cooper maandag.

© Hollandse Hoogte Gloria Vanderbilt

Hij onthulde dat Vanderbilt thuis is overleden aan maagkanker, omringd door ’schoonheid en vrienden’. „Ze was klaar. Ze was klaar om te gaan”, vertelt de emotionele tv-ster aan zijn kijkers. „Ze is gestorven op de manier die ze wilde.”
„Wat een buitengewoon leven had zij. Wat een bijzondere moeder en wat een ongelooflijke vrouw. Ze hield van het leven en leefde het op haar eigen voorwaarden.”, voegde Cooper eraan toe.
Gloria Vanderbilt was artieste, auteur, mode-ontwerpster, actrice en een echte socialite in New York, als erfgename van het Vanderbilt-fortuin, van de steenrijke Amerikaanse familie van Nederlandse afkomst. Ook had ze een indrukwekkende lijst minnaars, waaronder Marlon Brando, Frank Sinatra, Howard Hughes en Roald Dahl.

www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuw...
voda
0
Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenactie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

Een ludieke actie van een feestvierende slagerij om klanten nog één dag met guldens te laten betalen, heeft mogelijk grote financiële gevolgen. Wat blijkt: slager Johannes Hoekstra kan de verkregen guldens niet inleveren, omdat De Nederlandsche Bank geen guldenbiljetten van bedrijven meer accepteert. ,,Dat is heel vervelend, maar één ding is in elk geval zeker: dit weekend pakken ze ons niet meer af.”

Sebastiaan Quekel 18-06-19, 12:51 Laatste update: 15:32

De Friese kwaliteitsslagerij De Schrans fungeerde dit weekend als een heuse tijdmachine. Klanten konden vanwege het 25-jarig jubileum voor een allerlaatste keer met guldens betalen. ,,Dat leek mij wel grappig, ik had er helemaal niets van verwacht”, vertelt eigenaar Johannes Hoekstra. Maar binnen luttele minuten stond de hele zaak vol.

Geert Wilders
,,Het was echt niet normaal. Alsof de feestdagen al in juni vielen”, vertelt Hoekstra vol enthousiasme. ,,Ongelofelijk wat mensen na al die jaren bewaard hebben. Alle bekende biljetten kwamen voorbij. Ik herkende ze stuk voor stuk; onze zaak bestond immers al toen we in Nederland nog met guldens betaalden.” Af en toe ging het zó snel dat er biljetten geaccepteerd werden die nooit hebben bestaan.

Een exemplaar met het hoofd van Geert Wilders erop bijvoorbeeld, of een briefje van vijftig gulden met Michiel de Ruyter: Hoekstra heeft van alles voorbij zien komen. ,,Het was ook af en toe niet meer bij te benen, dus ik neem mijn medewerkers niets kwalijk. Ik bewaar de biljetten maar als aandenken. Ik moet er stiekem wel om lachen.”

‘Onvergetelijk’
Volgens Hoekstra, die eerder stuntte met broodjes kameel en een uitzinnig grote gehaktbal, kwamen de klanten vanuit alle hoeken van het land. ,,Ik hoorde sommige mensen zeggen dat ze zeker twee uur hadden gereden. Niet normaal toch? Uiteindelijk hadden we een omzet gedraaid van zo’n zevenduizend gulden. Ik had hooguit op een paar duizend ingezet, maar dit hadden we echt nooit durven dromen. Een onvergetelijk weekend.”

Nu dreigt er aan de feestvreugde wel een einde te komen: Hoekstra heeft van de bank te horen gekregen dat bedrijven en ondernemers geen guldenbiljetten meer kunnen inleveren. Hij dacht dat dat wel kon. Voor particulieren ligt dat weer anders. Wie nu nog op de zolderkamer stuit op een briefje van vijftig of honderd gulden, kan dit nog steeds inleveren. ,,Ik had geen idee dat het tegenwoordig zo werkte. Vervelend om zoiets te horen.”

Als we ons geld kwijt zijn, dan is dat maar zo. We hebben in elk geval een topweekend gehad

Verzamelaars
Hoekstra is na het weekend overstelpt met mailtjes en telefoontjes van klanten en verzamelaars die de guldenbiljetten graag van hem willen overnemen, desnoods tegen betaling. Maar daar is hij nog helemaal niet mee bezig. ,,Ik ben eerlijk gezegd nog aan het nagenieten van alles”, lacht hij. ,,We zien wel hoe dit alles gaat aflopen. Als we ons geld kwijt zijn, dan is dat maar zo. We hebben in elk geval een topweekend gehad. Dat pakken ze ons niet meer af.”

De Nederlandse gulden verdween op 1 januari 2002 als betaalmiddel en werd vervangen door de euro. De meeste guldenbiljetten kunnen nog tot 1 januari 2032 omgewisseld worden bij DNB. In april 2017 maakte de bank bekend dat er nog ongeveer 455 miljoen euro aan biljetten in omloop is. Dat komt doordat veel Nederlanders niet weten dat ze hun guldens nog steeds kunnen omruilen.

Met video, zie link:

www.ad.nl/binnenland/fiasco-dreigt-vo...
lucas D
0
Fastned stelt uitgifte nieuwe aandelen uit
AMSTERDAM (AFN) - Snellaadstation Fastned stelt de uitgifte van nieuwe certificaten van aandelen op Euronext uit. Het bedrijf maakt vrijdag zijn debuut op het Damrak, maar vooralsnog wordt alleen in zogeheten depository receipts gehandeld.
Fastned noemt als oorzaak de toegenomen onzekerheid over het overheidsbeleid met betrekking tot fiscale prikkels voor elektrisch rijden in Nederland. De eerdere beslissing om ook nieuwe aandelen uit te geven gebeurde op basis van positieve signalen uit de markt, die nu minder rooskleurig zijn.
Het uitstel van de uitgifte betekent volgens Fastned dat er geen verwatering zal plaatsvinden voor huidige houders van certificaten van aandelen. Fastned verwacht de komende tijd nieuwe laadstations aan zijn netwerk toe te voegen. Deze ontwikkelingen worden gefinancierd met opbrengsten van eerdere obligatie-emissies en kapitaalverhogingen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
:-)

Slack noteert 60 procent hoger bij beursdebuut
Gepubliceerd op 20 jun 2019 om 18:31 | Views: 26

NEW YORK (AFN) - Het aandeel Slack noteerde donderdag, kort nadat de openingskoers van het aandeel bekend werd, ruim 60 procent hoger. Tegen 18.15 uur stond het aandeel van de chatdienst, die met name populariteit geniet onder zakelijke gebruikers, op bijna 42 dollar. Daarmee heeft het bedrijf een beurswaarde heeft van dik 21 miljard dollar.

Kenners rekenden er in doorsnee op dat na de beursnotering een prijskaartje aan Slack zou hangen van 16 miljard tot 17 miljard dollar. Het duurde dik 2,5 uur alvorens een koers bekend werd.

Slack ging via een directe notering naar de beurs. Daarbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven maar alleen bestaande aandelen aan de beurs genoteerd, zodat ze makkelijker kunnen worden verhandeld.
voda
0
'Meldplicht bij belang 2 procent onnodig'

Gepubliceerd op 24 jun 2019 om 10:12 | Views: 931

DEN HAAG (AFN) - Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen worden op extra kosten gejaagd als een meldingsdrempel wordt ingevoerd bij een belang van 2 procent. Dat zegt belangenvereniging van institutionele beleggers Eumedion. De organisatie noemt de in politiek Den Haag beoogde invoering van een lagere drempel "niet nodig'' en "disproportioneel''.

Eumedion reageert op een voorstel voor het invoeren van de meldingsdrempel bij 2 procent bovenop bestaande meldplichten die nu beginnen bij 3 procent. De extra drempel zou onder meer tot een betere dialoog tussen onderneming en aandeelhouder moeten leiden. Volgens de belangenclub zijn er voor bedrijven op grond van de bestaande wetgeving al voldoende mogelijkheden om aandeelhouders die meer dan 0,5 procent van de aandelen houden te kennen en met hen een dialoog aan te gaan.

Ook zou het invoeren van de lagere drempel niet stroken met de beoogde vorming van Europese uniforme regelgeving. Verder zou de regeling inbreuk maken op de privacy van kleinere beleggers, veelal particulieren.
lucas D
0
Weet niet of dit leuterdraadje ook bedoeld is om geleuter over een mogelijke verwachte partnership of overname? Zo niet dan onthoudt ik me er voortaan van. Maar voor het zover is wil even Curetis onder de aandacht brengen met de wetenschap dat:

De LRT-cartridge voor longontsteking van Unyvero werd in april 2018 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en tijdens de ASM Microbe Conference 2018 op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Het bedrijf werkt er nog aan om ook FDA-goedkeuring te verkrijgen voor een andere LRT-cartridge (voor BAL) die ook gebruikt kan worden bij de diagnose van longontsteking. Dit proces bevindt zich nu in de laatste fase.
Ik voorzie een partnership of overname na goedkeuring van de laatste fase.

Curetis heeft dan 2 goedkeuringen bij de FDA, maar heeft niet genoeg geld om dit zelf ten gelde te maken.

Hoe speel ik er op in zonder ineens veel kosten te maken en zo min mogelijk risico te lopen. ik heb in juni wat aandelen gekocht, niet veel, maar voor mij een leuk aantal, dat heb ik in juli (gisteren dus) nog een keer gedaan. wil dit elke maand doen zo koop ik in met het verloop van de koers. En de aantallen zijn gering, maar wel zodanig dat ik aan het eind van het jaar een leuk aantal in bezit heb, met aankopen op verschillende koersen. Waarom ik het op deze manier doe? Je weet nooit wat het aandeel in de loop van het jaar gaat doen, tot heden is het vooral steeds lagere koersen, daar speel ik op in door maandelijks te kopen, en wanneer er plotsklaps nieuws is wat de koers stuwt heb ik alvast wat aandelen.

Tot zover mijn geleuter bijdrage.

ramptoerist
0
quote:

lucas D schreef op 2 jul 2019 om 15:12:


Hoe speel ik er op in zonder ineens veel kosten te maken en zo min mogelijk risico te lopen. ik heb in juni wat aandelen gekocht, niet veel, maar voor mij een leuk aantal, dat heb ik in juli (gisteren dus) nog een keer gedaan. wil dit elke maand doen zo koop ik in met het verloop van de koers. En de aantallen zijn gering, maar wel zodanig dat ik aan het eind van het jaar een leuk aantal in bezit heb, met aankopen op verschillende koersen. Waarom ik het op deze manier doe? Je weet nooit wat het aandeel in de loop van het jaar gaat doen, tot heden is het vooral steeds lagere koersen, daar speel ik op in door maandelijks te kopen, en wanneer er plotsklaps nieuws is wat de koers stuwt heb ik alvast wat aandelen.
Tot zover mijn geleuter bijdrage.


Dat heet middelen. En dat is alles behalve een garantie voor succes.
Want Curetis daalt gestaag, dus je verliezen worden in dit geval steeds groter. En groter. En groter.
Dit soort 'tips' suggereren dat je amper dan wel zo min mogelijk risico loopt. En dat is volstrekte onzin, om het mild uit te drukken. Het kan je ook bakken met geld kosten.

en 'Waarom ik het op deze manier doe?" De vraag is of je het doet, want verder is dit niks anders dan een suf promopraatje voor je zojuist aangeschafte stukken.
voda
0
Beurshandelaren lezen de krant niet. Dat doet hun algoritme wel

Software die nieuwsbronnen scant en dan razendsnel beleggingsadvies geeft: professionele beleggers gebruiken die inmiddels bijna allemaal.

Grote financiële instellingen lopen er niet mee te koop. Maar bijna allemaal gebruiken ze software die continu wereldwijd tienduizenden nieuwsbronnen scant op aankoop- dan wel verkoopsignalen. Kinderarbeid, milieuramp of een incapabele bestuurder in het nieuws? Eruit met het aandeel van dat bedrijf.

Op 5 november 2015 breekt een dam door bij het Braziliaanse dorpje Bento Rodrigues. Er stroomt 40 miljoen liter vervuild water uit de ijzermijn de rivier in, waardoor de drinkwatervoorziening van honderdduizenden mensen in gevaar komt. Zeker negentien mensen komen om.

‘Het is wrang’, zegt een oud-effectenhandelaar die niet met zijn naam in de krant wil. ‘Maar als je direct na zo’n gebeurtenis als eerste short gaat in het bedrijf dat bij zo’n ramp betrokken is, in dit geval de mijnbouwbedrijven Vale en BHP Billiton, dan is dat wel lonend.’

De genoemde handelaar werkt niet meer in de effectenbranche. Zijn werk is grotendeels overgenomen door algoritmes die worden aangestuurd door data-analisten. Die algoritmes zoeken in tienduizenden nieuwsbronnen naar nieuws dat de koers van een bedrijf, of de kredietwaardigheid van een klant kan beïnvloeden.

Fractie van een seconde

Bram Stalknecht, ceo van Semlab, levert zulke software aan financiële instellingen. Zijn grootste klanten zijn Deutsche Börse en de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. In een non-descript kantoorgebouw, naast Wolters Kluwer in Alphen aan de Rijn, legt Stalknecht enthousiast uit hoe het werkt. 'Wij leveren niet alleen aan de financiële sector', zegt hij. 'Maar ook aan bijvoorbeeld farmaceuten. Onze software scant voor hen patenten. Om te kijken of zo’n patent een bedreiging kan vormen voor de medicijnen die ze zelf verkopen, of dat ze misschien zelf gebruik kunnen maken van zo'n patent.'

De software die hij aan zijn financiële klanten levert, scant in 15 milliseconde zo’n 100.000 nieuwsbronnen waar ook ter wereld. 'Snelheid is belangrijk voor de high-frequency traders', zegt Stalknecht. 'En de nauwkeurigheid natuurlijk. Wij maken aan de hand van nieuws een sentimentscore, tussen de tien en de min tien. Tien is een duidelijk koopsignaal, min tien een verkoopsignaal. Dat signaal pushen we naar onze klanten. Voor welke aandelen? Voor Deutsche alle aandelen die op hun beurzen genoteerd staan, zoals de Stoxx, DAX , MDax en SDax. Voor JPMorgan de top 1000-aandelen.'

De gebruikers van Semlabs software willen vooruitlopen op de koersbewegingen op de beurs, om daarmee geld te verdienen of verliezen te beperken. Het fenomeen waarvan zij willen profiteren wordt wel ‘luie prijzen’ genoemd, zoals beschreven in een onderzoek van Cohen, Malloy en Nguyen. Die nemen hierin de jaarverslagen van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Baxter als voorbeeld.

Ondeugdelijke infuuspompen

Tot 2009 publiceert Baxter ieder jaar vergelijkbare jaarverslagen: stabiele cijfers en voorspelbaar taalgebruik. Maar in 2009 meten de algoritmes van de onderzoekers een sterke verandering in Baxters jaarverslag. Het woord 'infuuspomp' komt opeens heel vaak voor.

In de maanden na de publicatie van het jaarverslag publiceert de New York Times een serie artikelen over Baxters infuuspompen die niet goed zouden werken. De Food and Drug Administration (FDA) start een onderzoek naar de pompen en Baxter haalt ze niet lang daarna van de markt, met een koersdaling van 20% tot gevolg. Het verhaal van Baxter staat volgens de onderzoekers model voor andere nieuwsverhalen: er kunnen weken dan wel maanden overheen gaan voordat bedrijfsnieuws volledig in de koersen is verwerkt.

Dit ging trouwens ook op voor de bedrijven die eigenaar waren van de genoemde Braziliaanse dam: mijnbouwbedrijven BHP Billiton en Vale. Hun koersen bereikten het dieptepunt, respectievelijk 37% en 43% procent lager, tweeënhalve maand na de ramp.

Zoeken naar tegenstellingen

Dit is allemaal oud nieuws voor Maarten Geerdink, hoofd van het Europese aandelenteam bij NNIP. Met zijn team van aandelenanalisten en datawetenschappers heeft hij de afgelopen tijd de telefoonconferenties onder de loep genomen, die ceo’s traditiegetrouw houden met analisten en journalisten na de presentatie van hun kwartaalcijfers. 'We krijgen de uitgetypte gesprekken aangeleverd door een dataleverancier', zegt Geerdink. 'We hebben nu 150.000 van die gesprekken in een database opgeslagen. Onze software zoekt hierin naar woorden die een bepaald sentiment kunnen aanduiden.'

Geerdink noemt als voorbeeld 'but' en 'however', woorden die een tegenstelling of een afzwakking van het voorgaande kunnen inleiden. 'Als dergelijke woorden vaker worden gebruikt, gaat onze sentiment-score omlaag', aldus Geerdink. 'We hebben gezien dat het werkt. We zijn nog in de testfase, maar de kans is groot dat we deze techniek als input gaan gebruiken om onze beleggingsbeslissingen nog beter te onderbouwen. ”

Bij Robeco zijn ze al een stap verder. Op de vraag of nieuwsalgoritmes worden gebruikt bij de aandelenselectie volgt een volmondig 'ja'. Jan de Koning, portfoliomanager Enhanced Indexing, benadrukt wel dat dit alleen bij de 'kwantitatief beheerde' fondsen gebeurt. Volgens De Koning is bedrijfsnieuws vooral relevant als het ingaat tegen de heersende mening. Daar scannen Robeco’s modellen dus vooral op.

'De koers van een bedrijf dat het goed doet op de beurs en waarover veel positief nieuws naar buitenkomt, reageert niet heel sterk op nog meer positief nieuws', zegt hij. 'En we zien vaak dat de nieuwsberichten over ondergewaardeerde ondernemingen te negatief is. Dat effect moet je wel inbouwen in je model.'

Productieproblemen bij Tesla

Stalknecht van Semlab noemt de voorbeelden van Tesla en Volkswagen. Nieuws over productieproblemen heeft bij Tesla veel meer invloed op de koers dan bij Volkswagen. 'Bij Volkswagen speelt dit soort problemen continu, maar daar zijn de verwachtingen veel minder hooggespannen, waardoor nieuws hierover nauwelijks invloed heeft op de koers. Dit in tegenstelling tot bij Tesla.'


voda
0
Deel 2:

In het nieuwsmodel van Stalknecht heeft het woord 'productieproblemen' dus een zwaardere weging bij Tesla dan bij Volkswagen. 'Dat bedenken de computers ten dele zelf', zegt hij. 'Met “machine learning” past de software het sentiment-algoritme automatisch aan. Maar in sommige gevallen moet je het model handmatig trainen met “natural language processing”. Daarom zitten we hier met twintig man continu onze modellen bij te werken.'

Zo zijn ze in de hele sector bezig met vervolmaken van hun gouden algoritme. Want wie er op de beurs het eerste bij is, kan het meeste verdienen. Het is een race waar Sjoerd Leemhuis van Owlin zich (nog) niet voor heeft ingeschreven. Ja, Owlin levert nieuwsalgoritmes aan financiële instelllingen als ING, Deutsche Bank, Fitch en Adyen. Maar nee, die worden niet gebruikt om zo snel mogelijk mee geld te verdienen na een natuurramp of nieuws over een frauderende ceo.

Geen garanties

De software van Owlin houdt, zo meldt Leemhuis, zo’n 3 miljoen nieuwsbronnen in het oog op zoek naar rechtszaken, pr-rampen en waarschuwingen van lokale toezichthouders. Maar Owlin bedient vooral risicomanagers. 'Het kan zijn dat die kredietrisico van een handelspartner in de gaten houden', zegt Leemhuis. 'Onze kredietrisico-software leveren we aan ratingbureau Fitch, via hen gaat het naar 15.000 risicomanagers. Elf jaar geleden viel Lehman Brothers om. Dat had ook een goede rating, gebaseerd op zijn financiële cijfers. Nu is wel duidelijk dat je meer nodig hebt dan deze cijfers om de kredietwaardigheid van een bedrijf te beoordelen: zoals nieuwsanalyse.'

Deze algoritmes worden nu getest of al gebruikt door veel grote financiële instellingen, ook in Nederland. Die zijn in het algemeen terughoudend met het verstrekken van informatie, vooral om hun concurrenten niet wijzer te maken. Want als iedereen het gebruikt, kun je het dan nog wel in je voordeel inzetten? Stalknecht van Semlab geeft geen garanties. 'Ze denken dat ze er geld mee kunnen verdienen. Daar gaat het om.'

fd.nl/achtergrond/1307785/beurshandel...
voda
0
Video: Campingrally in de maak

(ABM FN-Dow Jones) Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer meent dat ondanks het handelsgeschil tussen de VS en China en een serie winstwaarschuwingen toch een campingrally aanstaande is.

Winstwaarschuwingen in de halfgeleider-, automotive- en de bankensector zijn volgens de vermogensbeheerder verklaarbaar. In sectoren waar je volgens hem in tijden van gematigde economische groei juist een terugval zou verwachten, waaronder A-merken als Nike en PepsiCo, "zie je juist hele sterke cijfers", aldus Van de Groep.

De combinatie van gematigde economische groei, de dalende rente en de lage inflatie bieden volgens Van de Groep de juiste ingrediënten voor een rally.

www.youtube.com/watch?v=Tpcs4b-dZsk

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Stapte jij vanochtend met een rotgevoel uit bed? Dit is waarom

Onderzoekers van het Herseninstituut Nederland hebben eindelijk het mysterie ontrafeld waarom slechte slapers de volgende ochtend vaak beroerd wakker worden en rusteloos blijven. Boosdoener: de REM-slaap, de fase waarin we hevig dromen en nare ervaringen verwerken.

Hanneke van Houwelingen 11-07-19, 17:00 Laatste update: 12-07-19, 07:28

Wie ruzie heeft met zijn partner, heeft doorgaans de volgende dag een beetje spijt. Waar maakten we ons in vredesnaam druk om? Maar de rust die een goed nachtje slapen hen geeft, geldt lang niet voor iedereen. Nederland telt 1,7 miljoen slapelozen, die de volgende ochtend de emoties van gisteren nog even sterk – en soms nog heviger – voelen.

Onderzoekers van het Herseninstituut Nederland, die hun bevindingen vandaag presenteren in het vooraanstaande tijdschrift Current Biology, vonden de verklaring hiervoor in hersenscans. Zij legden dertig goede en slechte slapers ’s avonds in een MRI-scanner en maakten hen flink van streek. Niet door een stevige ruzie te schoppen zoals thuis, maar door een confronterend geluidsfragment af te spelen.

Lees ook
‘Mensen met slaaptekort zijn eerder geneigd te stelen of pesten op werk’
Lees meer
Met app bijhouden hoeveel je slaapt? Doe het niet, zeggen experts

Vals
Eerder in het onderzoek hadden de wetenschappers gevraagd of de deelnemers wilden meezingen met het Wilhelmus, Stille Nacht of Gloria in excelsis Deo, waarbij hun karaoke werd overstemd door andere zangers. De deelnemers hadden daardoor niet door dat ze vals in de microfoon toeterden. Tótdat de opnames van alleen hun eigen stem werden afgespeeld in de MRI-scanner.

,,Reken maar dat zo’n opname je van slag maakt. Ik was zelf het eerste proefkonijn. Het zweet stond in mijn handen toen ik mezelf hoorde”, vertelt slaapprofessor Eus van Someren. Op de hersenscans was te zien hoe de amygdala, het zenuwcentrum van de emoties, aansprong. Om overdag goed te kunnen functioneren moet die storm in het hoofd ook weer gaan liggen. Bij de goede slapers hielp slaap daarbij: de nare ervaring kreeg ’s nachts letterlijk een ander plekje in het brein. Wanneer de onderzoekers de volgende dag opnieuw het fragment afspeelden, haalden de deelnemers hun schouders op. Ze zongen vals, nou en?

Bij de slechte slapers gebeurde het tegenovergestelde. Zij raakten 's ochtends, toen het fragment werd herhaald, opnieuw van streek, sommigen zelfs nóg meer dan eerst. Op hun hersenscan was te zien dat de storm niet ging liggen. ,,Slapelozen zijn vaak in een toestand waarbij het net lijkt of ze enorm geschrokken zijn van iets. Ze zijn overdag heel alert, onrustig en hebben een verhoogde hartslag”, legt Van Someren uit, die het onderzoek uitvoerde met Rick Wassing.

Fantasie
Het verschil zat ‘m in de REM-slaap, voluit Rapid Eye Movement, een fase ’s nachts waarin we de meest levendige dromen hebben en onze dag – gecombineerd met fantasieën – als een film weer voor ons afspelen. Die film helpt ons normaal gesproken om emotionele gebeurtenissen te verwerken. De slechte slapers hadden een onderbroken REM-slaap.

Ondanks alle moderne technieken begrijpen slaaponderzoekers hooguit een paar procent van wat er zich ’s nachts in ons hoofd afspeelt, maar nu zijn we eindelijk een belangrijke stap verder, stelt Van Someren. ,,We weten nu beter wat er misgaat in het hoofd van slapelozen. Nu kunnen we op zoek naar een medicijn dat de REM-slaap positief beïnvloedt.” Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, geeft hij toe.

De REM-slaap treedt vooral laat in de nacht op, na een uurtje of vijf à zes slaap. In die tijdspanne moet het medicijn zijn werk doen. ,,We moeten dus een medicijn ontwikkelen dat heel langzaam oplost in de maag en pas na vijf à zes uur zijn werk doet.” Niet alleen slapelozen zouden hiermee geholpen zijn, ook andere mensen met een psychische stoornissen hebben hier mogelijk baat bij.

De slaapprofessor: ,,Mensen met een posttraumatische stress-stoornis nemen hun traumatische ervaring mee naar de volgende dag. Mensen met een angststoornis hun grootste vrees, mensen met een depressie hun wanhoop en chronische slapelozen hun spanning. Behandelen van de rusteloze REM-slaap zou kunnen helpen die emoties over de nacht heen een betere plek te geven in het brein.”


© Rick Wassing
Slapelozen gezocht
Slaapprofessor Eus van Someren © Brigitte Be´langer

Maar eerst is vervolgonderzoek nodig onder een grotere groep slechte slapers. Het Herseninstituut zoekt 180 mensen die zeker drie keer per week ontevreden zijn over hun slaap. Denk aan: moeilijk in slaap komen, ’s nachts lang wakker liggen, voor de wekker wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten.

Van hen wordt ten minste één keer een hersenscan en een slaap-EEG gemaakt. Daarnaast worden zij een jaar lang elke drie maanden bevraagd over hun slaap en gemoedstoestand. ,,Zo proberen we te ontdekken welke mensen, ondanks de slechte nacht, redelijk de dag doorkomen. Zij hebben het geheime wapen in handen.”

Iedereen kan een periode hebben van slecht slapen, bijvoorbeeld door stressvolle gebeurtenissen. Wie een genetische aanleg voor slapeloosheid heeft, heeft er waarschijnlijk langer last van. Ook ouder worden heeft helaas invloed op onze nachtrust. Dan wordt de slaap brozer, waardoor we 's nachts iets onrustiger zijn.

Maar er is ook goed nieuws, stelt Van Someren gerust. ,,Na het pensioen kan slapeloosheid soms weer iets verbeteren, als de spanning om overdag goed te functioneren van ons af glijdt.”

Dit zegt de wetenschap over (jouw) slaapproblemen. Annemarie Luik van de Erasmus Universiteit bestudeert het slaapgedrag van grote populaties:

www.ad.nl/wetenschap/stapte-jij-vanoc...
voda
0
Wauw! 2000 PK...

Lotus Evija - World First Pure Electric British hypercar

The world’s first fully electric British hypercar, the all-new Lotus Evija, has been revealed. With unparalleled performance and a target power output of 2,000 PS, it sets new standards in terms of advanced EV engineering. Quite simply, the Lotus Evija is the most powerful series production road car ever built. Like all Lotus cars throughout the brand’s storied 71-year history, the Evija has been precision-engineered to deliver an outstanding driving experience both on the road and track. It is the most dynamically accomplished model ever built by the company, setting new standards for Lotus driving performance. Above all else, it is ‘For The Drivers’.
(ingekort)
Bijlage:
234 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19-jul-19 17:35
Koers 0,799
Verschil 0,000 (-0,05%)
Hoog 0,807
Laag 0,793
Volume 3.986.808
Volume gemiddeld 4.444.430
Volume gisteren 2.120.433