Vastgoed « Terug naar discussie overzicht

Alle overige vastgoed nieuwtjes.

338 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
voda
0
Vastgoedwereld kan crisis er wel bij hebben
4 september 2009, 18:16 | ANP
BRUSSEL (AFN) - Ook in crisistijd verraadt de vastgoedwereld zijn reputatie van luxepaard niet. Terwijl de sector zucht onder kelderende vastgoedprijzen en aflopende leningen, baadde de Europese vastgoedtop deze week in luxe tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese vastgoedorganisatie EPRA.

In een tot rustoord omgebouwd IBM-complex in de bossen van Brussel werd geëvalueerd, gediscussieerd en vooruitgekeken. Tijdens een galadiner in het monumentale museum voor Schone Kunsten in het hart van de Europese hoofdstad kon de fine fleur van het Europees vastgoed naar hartenlust netwerken.

,,Ik ben blij te zien dat zo velen van jullie nog in business zijn'', grapt de Britse econoom Anatole Kaletsky, uitgenodigd om de conferentie te openen. Een pijnlijke lach onder de deelnemers volgt.

Drastische afschrijvingen

Na enkele jaren van megawinsten dankzij de prijsexplosie van vastgoed, zijn de meeste bedrijven nu in de rode cijfers terechtgekomen. Sinds 2007 loopt de waarde van de stenen rap terug, versterkt door het uitbreken van de kredietcrisis. Het gevolg zijn drastische afschrijvingen op de bezittingen.

Guillaume Poitrinal van het Frans-Nederlandse vastgoedconcern Unibail-Rodamco concludeert dat zeepbellen de sector de afgelopen decennia geteisterd hebben. ,,Ik hoop dat we niet dezelfde excessen zullen creëren'', zei hij vooruitkijkend.

Aflopende leningen

De topman van het AEX-fonds benadrukt dat de crisis nog niet voorbij is. De belangrijkste zorg die de branche hoofdbrekens geeft, zijn tientallen miljarden euro aan aflopende leningen die opnieuw moeten worden gefinancierd. De grote vraag is waar dit geld vandaan moet komen nu het financiële landschap ingrijpend veranderd is en banken en andere geldschieters de kredietkraan hebben dichtgedraaid.

Partijen die wel geld hebben, zijn de grote institutionele beleggers. Maar ook de pensioenfondsen staan niet te springen. ,,We hebben zo veel mogelijk verkocht toen wij dachten dat de markt te heet werd begin 2007. Nu zijn we niet extreem enthousiast om te investeren'', aldus Patrick Kanters van pensioenreus APG.

Kansen

De crisis op de vastgoedmarkt biedt ook kansen. Zo kocht het Britse Segro eerder dit jaar de in acute problemen verkerende firma Brixton op. ,,We verwachten nog meer panden en bedrijven over te nemen'', aldus Segro-topman Ian Coull. Poitrinal van Unibail is voorzichtiger, maar herhaalde dat zijn bedrijf zal investeren als het panden tegenkomt die ,,fundamenteel goedkoop'' zijn.

Tijdens een van de paneldiscussies kregen de deelnemers de vraag voorgeschoteld hoe de markt er volgend jaar voor zal staan. Met veel omhaal verwachten ze een voorzichtig herstel. Of de recessie zich verdiept of dat herstel van de economie echt doorzet, het staat wel vast dat tijdens EPRA 2010 de vastgoedwereld ook weer in luxe zal confereren.

voda
0
Buffett ziet herstel op vastgoedmarkt
16 september 2009, 13:46 uur | FD.nl
Wonderbelegger Warren Buffett ziet tekenen van herstel op de vastgoedmarkt.

Buffett deed zijn uitspraak woensdagochtend in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC. Hij concludeerde dat het de afgelopen drie maanden ‘niet slechter is gegaan met de Amerikaanse economie, maar ook niet veel beter.’

Buffett voorziet geen dubbele dip voor de economie, een scenario waarbij de economie eerst opkrabbelt om daarna weer te verslechteren. Zonder 'een verschrikkelijke gebeurtenis’ lijken volgens het orakel van Omaha de risico’s voor een verdere val van de algemene economie afgenomen...

etc.

Druk op de link voor het volledige artikel:
www.fd.nl/artikel/13046365/buffett-zi...
pim f
0
'Grote vastgoeddeals nauwelijks te financieren'
22 september 2009, 14:00 uur | FD.nl

Grote deals in de vastgoedwereld zijn nog altijd nauwelijks te financieren door een gebrek aan krediet en strengere voorwaarden van banken.

De huurprijzen in de kantorenmarkt staan sterk onder druk door de groeiende leegstand.

Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven onderzoek van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle.

Oplopend aanbod op kantorenmarkt

De onderzoekers voorzien dat het aanbod op de kantorenmarkt voorlopig verder oploopt. Dat komt enerzijds omdat veel bedrijven door de economische recessie inkrimpen en dus minder kantoorruimte nodig hebben en anderzijds omdat er relatief veel nieuwe kantoorgebouwen worden opgeleverd.

De verwachtingen voor de leegstand tot eind 2010 zien er voor alle sectoren somber uit, vooral voor kantoren. Duurzame gebouwen worden wel relatief goed verhuurd, aldus Jones Lang LaSalle.

Kritischer met ontwikkeling nieuwe kantoren

Om de stijgende leegstand te beperken zouden gemeenten volgens de bedrijfsmakelaar de ontwikkeling van nieuwe kantoren moeten beperken en kritischer moeten kijken naar de haalbaarheid van de projecten.

Ook pleit Jones Lang LaSalle voor stimulering van duurzame herontwikkeling van bestaande bouw.
voda
0
Beleggers laten kantoren links liggen
22 september 2009, 19:15 | ANP
SCHEVENINGEN (AFN) - Het is niet meer zo populair om te beleggen in Nederlandse kantoren. Beleggers zijn van plan daarin de komende achttien maanden circa 1,5 miljard euro te investeren, ongeveer de helft minder dan wat zij eerder voor ogen hadden. Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven onderzoek van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle. Alleen kantoren die op een goede locatie liggen, zijn nog gewild.

In de eerste helft van het jaar kwamen de vastgoedbeleggingen uit op circa 1,8 miljard euro, het laagste bedrag over de eerste helft van een jaar sinds 2001. Dat kwam vooral door een scherpe afname van het aantal kantoortransacties. De winkel- en woningsector bieden volgens de onderzoekers nog wel volop kansen.

Grote deals in de vastgoedwereld zijn nog altijd nauwelijks te financieren door een gebrek aan krediet en strengere voorwaarden van banken. De huurprijzen in de kantorenmarkt staan sterk onder druk door de groeiende leegstand.

Aanbod op kantorenmarkt

Bestuurder Eric de Clercq van Jones Lang LaSalle voorziet dat het aanbod op de kantorenmarkt voorlopig verder oploopt. Dat komt enerzijds omdat veel bedrijven door de economische recessie inkrimpen en dus minder kantoorruimte nodig hebben en anderzijds omdat er relatief veel nieuwe kantoorgebouwen worden opgeleverd. ,,Het jaar 2010 wordt heel moeilijk. Het aanbod zal verder toenemen en voorlopig zijn er geen verruimingen van de kredieten te verwachten'', aldus De Clercq.

Duurzame gebouwen worden volgens Jones Lang LaSalle wel relatief goed verhuurd. Om de stijgende leegstand te beperken zouden gemeenten de ontwikkeling van nieuwe kantoren moeten beperken en kritischer moeten kijken naar de haalbaarheid van de projecten. Ook pleit de bedrijfsmakelaar voor stimulansen dat bestaande bouw wordt gemoderniseerd en duurzamer wordt gemaakt.
voda
0
Grootste dip in commercieel vastgoed voorbij
21 oktober 2009, 13:00 uur | FD.nl
2De grootste dip op de wereldwijde commerciële vastgoedmarkten is achter de rug. De balansen van ondernemingen in de sector sterken aan en er komen weer kredieten los.

Dat schrijft vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle in een woensdag verschenen rapport.

Volgens de vastgoedadviseur neemt de daling van kantoorhuren wereldwijd af en lijken prijzen in sommige markten al hun laagste peil bereikt te hebben. In Europa is er in enkele markten zelfs alweer sprake van hogere huurprijzen, schrijft Jones Lang LaSalle....

etc.

Druk op de link voor het volledige artikel:
www.fd.nl/artikel/13461910/grootste-d...
voda
0
Cofinimmo wil minimaal EUR100 mln ophalen met obligatie


AMSTERDAM (Dow Jones)--Vastgoedconcern Cofinimmo NV wil minimaal EUR100 miljoen aan obligaties uitgeven om huidige leningen af te lossen, waardoor het ruimte creeert om deze in de toekomst weer aan te wenden voor nieuwe projecten.

"Door gebruik te maken van de huidige gunstige marktomstandigheden inzake rente en liquiditeit kan Cofinimmo haar financieringsbronnen diversifieren", aldus de onderneming woensdag in een persbericht.

De uitgifteprijs is 102% van de nominale waarde met een coupon van 5,00% jaarlijks betaalbaar op 25 november. Het jaarlijks actuarieel brutorendement op de uitgifteprijs bedraagt 4,54%.

Op 25 november 2014 wordt 100% van de nominale waarde terugbetaald. De obligaties zijn beschikbaar in coupures van EUR1.000 en de inschrijvingsperiode zal lopen van 22 oktober tot en met 19 november 2009.

Notering van de obligatie op Euronext Brussels is aangevraagd. BNP Paribas Fortis, ING Belgie en KBC Bank begeleiden de plaatsing en hebben de uitgifte gegarandeerd.



Door Robin van Daalen; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; robin.vandaalen@dowjones.com

voda
0
PREVIEW: Eurocommercial direct resultaat daalt 2% in KW1


AMSTERDAM (Dow Jones)--Eurocommercial Properties nv zal vrijdag voorbeurs een 2% lager direct resultaat boeken over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010. Dat is de gemiddelde verwachting van vier analisten, geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst. Zij rekenen op een direct resultaat van EUR15,7 miljoen, tegen EUR16,1 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. Bij gebrek aan een herwaardering van de vastgoedportefeuille zal er nauwelijks een indirect resultaat te vermelden zijn. Analisten verwachten dat de zeer hoge bezettingsgraad van 99% misschien iets daalt, terwijl ook de huurinkomsten mogelijk onder druk staan, als gevolg van omzetdalingen bij winkeliers. Een analist is benieuwd naar de impact van de negatieve indexatie van huurprijzen, bijvoorbeeld in Frankrijk. Een ander denkt dat het bedrijf zijn uitbreidingsplannen wel weer uit de kast kan halen. Donderdag omstreeks 16.35 uur noteert het aandeel 0,7% lager op EUR27,03, terwijl de Midkap met 0,4% stijgt. (AVR)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
Eurocommercial boekt hoger direct resultaat in KW1 09/10


Door Archie van Riemsdijk en Maaike Noordhuis

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Eurocommercial Properties nv heeft in het afgelopen kwartaal een hoger dan verwacht direct resultaat geboekt, mede door derving van huurinkomsten als gevolg van verkoop van vastgoed in het boekjaar 2008/2009.

Het direct resultaat over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010 kwam uit op EUR16,4 miljoen ten opzichte van EUR16,1 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat is hoger dan de EUR15,7 miljoen waar vier door Dow Jones geraadpleegde analisten gemiddeld op rekenden.

Aangezien Eurocommercial zijn vastgoedportefeuille op halfjaarbasis herwaardeert, is er geen indirect resultaat van belang te melden.

De totale huurinkomsten kwamen uit op EUR33,3 miljoen, tegen EUR32,8 miljoen een jaar eerder.

De detailhandelsomzet in de winkelcentra van Eurocommercial daalde ten opzichte van een jaar eerder met 1,1%.

De leegstand in de winkelcentra van Eurocommercial blijft onder 1%. De huurachterstanden (meer dan 90 dagen) zijn sinds juni 2009 iets gestegen naar 1,2% van de totale huuropbrengsten. Van de 1.170 winkelunits van Eurocommercial zijn er zes die verhuurd zijn aan huurders die uitstel van betaling hebben aangevraagd maar nog altijd hun winkel open houden.

Eurocommercial Properties stelt in het persbericht naar aanleiding van de cijfers dat het marktsentiment in de belangrijkste West-Europese landen significant is verbeterd. "In plaats van angst voor een potentieel overschot aan investeringsobjecten ervaart men nu langzamerhand een tekort, met name aan winkelcentra van goede kwaliteit", aldus het concern.

Het dieptepunt van de recente instorting van de institutionele vastgoedmarkten in West-Europa lijkt volgens Eurocommercial Properties nu achter de rug te zijn.

Eurocommercial is voorzichtig optimistisch over zowel de vermogenswaarden als de huuropbrengsten op middellange termijn, wanneer de economie weer gaat groeien en de werkloosheid niet verder stijgt.



Archie van Riemsdijk en Maaike Noordhuis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com



voda
0
Eurocommercial goed, zoals verwacht - RBS


AMSTERDAM (Dow Jones)--Eurocommercial Properties boekt over het eerste kwartaal "goede resultaten", zegt analist Jaap Kuin van RBS, die op alle fronten volledig in lijn zijn met zijn verwachtingen. "Het is gewoon een stabiele tent", aldus Kuin, die zegt dat zo'n beperkte daling van de groei naar 4,5% van 4,7% in een periode als deze "gewoon goed" is. Dat het dieptepunt van de markt in West-Europa volgens het bedrijf achter de rug is, is volgens de analist geen verrassing. Kuin verwacht dat het bedrijf bij het jaareinde - de halfjaarcijfers - zeker niet meer gaat afboeken, en voorziet voor volgend jaar alweer stijgende vastgoedwaarden. RBS heeft een koop-advies en koersdoel van EUR25. Het aandeel sloot donderdag op EUR27. (AVR)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
PREVIEW: Vastned O/I resultaat -2% in eerste negen maanden


AMSTERDAM (Dow Jones)--VastNed Offices/Industrial heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een 2% lager direct beleggingsresultaat geboekt van EUR24,5 miljoen, bij brutohuurinkomsten van EUR59,5 miljoen. Dat is de gemiddelde verwachting van twee analisten, geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst. In dezelfde periode van 2008 kwam het direct resultaat nog uit op EUR25 miljoen, bij brutohuurinkomsten van EUR66,6 miljoen. De belangstelling van analisten gaat uit naar de bezettingsgraad, met name de verhuur van de drie leegstaande kantoren. Het aandeel noteert vrijdag rond 16.10 uur 3,0% lager op EUR12,25, terwijl de ASX-index 0,3% daalt. (AVR)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
UPDATE: VastNed O/I verhoogt outlook ondanks leegstand
(Dit is een herhaling van het eerder gepubliceerd bericht 'VastNed O/I boekt 5,6% lagere direct resultaat' om extra informatie en analistencommentaar toe te voegen)



Door Archie van Riemsdijk en Patrick Buis

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--VastNed Offices/Industrial nv heeft zijn verwachting voor het direct resultaat per aandeel in 2009 licht verhoogd, dankzij lage financieringskosten. Het bedrijf moet echter serieus investeren om zijn kantoor- en bedrijfspanden te kunnen blijven verhuren.

Over het hele jaar voorziet het vastgoedbedrijf een direct resultaat dat uitkomt tussen EUR1,55 en EUR1,60 per aandeel, waar eerder werd uitgegaan van EUR1,55.

De cijfers worden positief ontvangen op de beurs. Het aandeel noteert maandag rond 13.15 uur 4,8% hoger op EUR12,89.

Volgens analist Stephan van Weeren presteert het fonds beter dan verwacht dankzij de lage gemiddelde rente van 3,8% op zijn leningen. VastNed O/I profiteert volgens Van Weeren van het feit dat niet meer dan 69,4% van het renterisico is afgedekt. De analist denkt wel dat verhoging van de rente-hedge tot 80-90% op termijn verstandig zou zijn.

In de eerste negen maanden daalde het direct beleggingsresultaat met 5,8% tot EUR23,6 miljoen, ofwel EUR1,26 per aandeel, tegenover EUR25 miljoen een jaar eerder, door lagere huurinkomsten en hogere exploitatiekosten.

De bezettingsgraad daalde tot 85,4% aan het einde van het derde kwartaal, van 88,6% een kwartaal eerder, vooral doordat het Haagse kantoorpand De Rode Olifant sinds juli van dit jaar leegstaat.

VastNed O/I gaat fors investeren in het pand, dat mogelijk geschikt wordt gemaakt voor verschillende huurders, en ook duurzamer wordt gemaakt door betere isolatie.

"Het klimaat voor kantoorbeleggingen blijft zeer concurrerend. Huurders zijn veeleisender geworden, met name in termen van kwaliteit", stelt chief executive Reinier van Gerrevink in een toelichting op de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar.

Analist Ruud van Maanen van Rabo Securities noemt de investeringen teleurstellend. "Het betekent dat je wel investeert, maar daar niet meer geld voor terugkrijgt, bijvoorbeeld middels een huurverhoging", aldus de analist. "In combinatie met een afgenomen bezettingsgraad is dit geen geen goed teken."

VastNed O/I sloot de afgelopen negen maanden voor EUR12,7 miljoen aan nieuwe contracten af, wat echter niet voldoende was om het verlies van huurinkomsten door vertrekkende huurders goed te maken.

Het vastgoedfonds verwacht dat de bezettingsgraad de komende tijd nog verder zal dalen. Wat daarbij het verwachte bodemniveau zal zijn, kan het bedrijf niet aangegeven.

Ook de huurinkomsten blijven hierdoor onder druk staan. Over de eerste negen maanden van 2009 kwamen de huuropbrengsten uit op EUR64,7 miljoen, tegen EUR66,6 miljoen in dezelfde periode van 2008.



Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; patrick.buis@dowjones.com

voda
0
Vraag winkelruimte neemt structureel fors af
16 nov 2009, 18:03 uur

AMSTERDAM (AFN) - De behoefte aan fysieke winkelruimte in Nederland zal in de komende vijf jaar structureel met 7 tot 9 procent afnemen onder invloed van winkelen via internet. Dat voorspelde bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle, die maandag een rapport presenteerde over de winkelstraten in Nederlandse binnensteden.

Internet snoept al jaren omzet af van de verkopen in fysieke winkels. Consumenten kiezen voor internetaankopen, omdat de prijs vaak lager ligt dan in de winkel. Bovendien speelt het gemak van thuisbezorgen vaak een rol. Ook de beperkte openingstijden van fysieke winkels duwt veel consumenten richting het internet.

De dalende vraag naar winkelruimte wordt in de komende vijf jaar volgens de onderzoeker vooral zichtbaar in de aangrenzende straten van het centrale winkelgebied. Richard Dallinga, hoofd van de detailhandelsdivisie in Nederland: ,,Verschillende branches verdwijnen uit de centrale winkelstraat en ondernemingen die in de aangrenzende straten zaten, schuiven door. Daardoor ontstaat leegstand op de B-locaties.''

Straatbeeld

In het rapport stelt Jones Lang LaSalle dat het winkelgebied hierdoor van uiterlijk verandert. Vlieg-, muziek- en boekwinkels verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld en er komen er steeds meer die een enkel merk voeren. Wel blijft er ruimte voor onder meer muziek- en boekwinkels die aparte locaties kiezen. Zo besloot Selexys in Maastricht zich in een kerk te vestigen.

De fysieke winkels worden voor bedrijven als M&M's en Nivea uithangborden. Zij openden in respectievelijk New York en Berlijn een eigen winkel. In Nederland kennen we op dit vlak de winkel van Heineken in Amsterdam, Heineken The City. ,,Merken die je nooit in winkelstraten zag, zie je nu opduiken'', aldus Dallinga. De onderzoeker meent dat hierdoor het beeld in de winkelstraat bepaald wordt door meer uitgesproken winkels. ,,De winkelstraten worden zo veel aantrekkelijker.''

Internet

Terwijl op de lange termijn internet de vraag naar winkelruimte drukt, speelt op de korte termijn de recessie een rol. Jones Lang LaSalle verwacht dat omzet in de branche, die tot nu toe fors daalde door een voorzichtige consument, pas in 2010 zal stabiliseren. ,,Je ziet kleinere ondernemers failliet gaan, met name in de aangrenzende straten van het centrale winkelgebied.''

Het is volgens Dallinga niet alleen maar kommer en kwel voor de detailhandelaar. De fysieke winkel en internet kunnen goed samenwerken. Internet kan volgens de onderzoeker een extra verkoopmogelijkheid zijn voor retailers. Zo heeft H&M een internetwinkel, waarbij producten teruggebracht kunnen worden naar een fysieke winkel als ze niet bevallen. ,,En kleine retailers kunnen met een internetpagina of -shop een veel groter publiek bereiken'', aldus Dallinga. Bovendien blijft een dagje fysiek shoppen nog steeds een populaire bezigheid voor veel Nederlanders, al gaan sommigen daarbij met een paar uurtjes surfen op internet wel beter voorbereid de stad in.

voda
0
Groothandelsgebouwen ziet huuropbrengsten stijgen


Door Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Groothandelsgebouwen nv heeft de huuropbrengsten in de eerste negen maanden van 2009 met ruim 13% zien toenemen ten opzichte van een jaar geleden en verwacht dat deze over het hele jaar duidelijk zullen stijgen ten opzichte van 2008.

De huuropbrengsten tot en met het derde kwartaal van 2009 stegen tot EUR11,4 miljoen van EUR10,1 miljoen in dezelfde periode in 2008, zo maakt het vastgoedfonds vrijdag nabeurs bekend.

De stijging van de huuropbrengsten is aanzienlijk beinvloed door incidentele huurbaten die in het eerste kwartaal van 2009 zijn ontvangen, meldt het concern. Zonder deze incidentele baten zouden de huuropbrengsten over de eerste 9 maanden van 2009 met 7,5% zijn gestegen.

De bezetting van het Groot Handelsgebouw bedroeg ultimo september 2009 90,1% tegen 90,9% op 30 juni 2009. Het vertrek van een wat grotere huurder kon slechts ten dele met nieuwe huurcontracten worden gecompenseerd, stelt het bedrijf.

Wat betreft het verwachte resultaat in 2009 kan Groothandelsgebouwen geen voorspelling doen. Het bedrijf verwacht wel dat de huuropbrengsten over 2009 ten opzichte van vorig jaar 'duidelijk zullen stijgen'. De bezetting van het gebouw blijft naar verwachting op het niveau van eind september, 90,1%.

Afgezien van de teruggelopen verhuur van nieuwe ruimten ondervindt het bedrijf naar eigen zeggen nog nauwelijks hinder van de ongunstige economische situatie. De niet contractuele beeindigingen van huurovereenkomsten zijn minimaal, evenals de problemen bij het incasseren van de huren, aldus Groothandelsgebouwen.

Het concern heeft overeenstemming bereikt met ING Real Estate Finance en ING Bank over de voortzetting van de financiering. De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar tot ultimo 2012. De rentelasten zullen naar verwachting niet hoger zijn dan over het boekjaar 2009.



Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com



voda
0
'Vastgoedsector loopt renterisico'


AMSTERDAM (Dow Jones)--Niet de beschikbaarheid van krediet, maar de rentecurve is sinds enige tijd de belangrijkste zorg van analist Stephen van Weeren van Petercam voor de vastgoedsector.

De kapitaalintensieve sector kan volgens de analist moeilijk operationele kostenbesparingen realiseren. Door een lage variabele rente kan nu nog een aantrekkelijk rendement worden behaald, zelfs bij beperkte verhuurniveaus. Maar wat als de rente weer gaat stijgen?

Van Weeren heeft een 'shock'-scenario doorgerekend, gebaseerd op een rente die abrupt stijgt, zonder dat de bedrijven de kans krijgen om het renterisico af te dekken door de rentehedges aan te passen.

Eurocommercial Properties is een van de favorieten van de analist, gezien de 'oersterke' financiele positie.

Daarnaast kunnen Unibail-Rodamco en VastNed Retail in ieder geval een geleidelijke verhoging van de rente goed aan, stelt de analist.

Unibail-Rodamco stijgt dinsdag rond 13.00 uur 1,5% tot EUR158,00. VastNed Retail noteert vlak. Euroommercial stijgt 1,2%. De AEX stijgt 0,2%. De Midkap gaat met 0,2% omlaag.

Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com



voda
0
Atrium ziet waardedaling vastgoed vertragen
25 november 2009, 8:37 | ANP
JERSEY (AFN) - Vastgoedbedrijf Atrium heeft in het derde kwartaal de waardedaling van zijn bezittingen duidelijk zien vertragen. Atrium boekte over de afgelopen periode slechts 36 miljoen euro af op zijn vastgoed, tegen 237 miljoen euro in de eerste helft van het jaar.

Dit zei het bedrijf woensdag bij de publicatie van zijn resultaten over het derde kwartaal. Over de eerste negen maanden van dit jaar leed Atrium een verlies na belastingen van 342 miljoen euro.

Hoewel de marktomstandigheden als gevolg van de recessie nog moeilijk zijn, bleef de bezettingsgraad op peil. Deze stond eind september op 93,57 procent, hetzelfde niveau als eind juni.

Atrium bezit vooral winkelcentra in Centraal- en Oost-Europa. Het bedrijf heeft sinds augustus een secundaire notering aan de Amsterdamse beurs.
voda
0
Dubai wil schulden saneren
25 november 2009, 17:55 | ANP
DUBAI (AFN) - Het emiraat Dubai heeft woensdag schuldeisers van zijn belangrijkste investeringsvehikels gevraagd af te zien van vordering van hun leningen. Dubai wil een adempauze van minimaal een half jaar om een reorganisatie door te voeren.

Het gaat om Dubai World, waar onder meer de vastgoedontwikkelaar Nakheel onder valt. Nakheel was onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de palmeilanden voor de kust van het emiraat. Dit prestigieuze project zette Dubai in een klap op de kaart.

Dubai World kampt met enorme schulden. Vorig jaar bedroeg de schuldenlast 59 miljard dollar. Dubai is in de problemen gekomen door de kredietcrisis, waardoor de financiering van de groeiplannen opdroogde. De vastgoedmarkt in het emiraat is hard ingezakt.
voda
0
Opwaardering vastgoedsector door JP Morgan


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het advies voor Wereldhave is verlaagd naar neutral van overweight en VastNed Retail is een van de 'top picks' volgens een rapport van JP Morgan over de Europese vastgoedsector. Volgens de analisten groeien de investeringsmogelijkheden in de vastgoedsector, al is voorzichtigheid gewenst. De analisten verwachten een totaal rendement van 12% voor de sector in 2010 en verhogen de koersdoelen voor de volgende fondsen. Het koersdoel voor Wereldhave wordt verhoogd naar EUR72 van EUR68. Het koersdoel voor VastNed O/I gaat naar EUR13 van EUR11 en het advies blijft neutral. Het koersdoel voor Unibail-Rodamco gaat naar EUR170 van EUR150 en het advies blijft overweight. Het koersdoel voor Corio gaat naar EUR50 van EUR42 en het advies blijft overweight. VastNed Retail heeft een koersdoel van EUR52 en een overweight-advies.



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com



voda
0
DIM Vastgoed enkelvoudige intrinsieke waarde p/a 30 okt $7,84


AMSTERDAM (Dow Jones)--Dim Vastgoed nv's enkelvoudige intrinsieke waarde per aandeel bedroeg eind november 2009 $7,84 per aandeel, meldt het vastgoedfonds vrijdag nabeurs.

De enkelvoudige intrinsieke waarde per aandeel bedroeg eind oktober nog $7,79.

De intrinsieke waarde per aandeel op basis van IFRS bedroeg ultimo november $6,19, tegen een waarde van $6,16 op 31 oktober.

Dim meldde eind november dat het wederom een voorstel voor een openbaar bod heeft ontvangen van een entiteit van Equity One inc.

Middels 100%-dochter Southeast US Holdings bv wil Equity One $6,16 per aandeel bieden op voorwaarde dat minimaal 95% van de aandelen wordt aangemeld.



Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com
voda
0
wereldwijd herstel vastgoedmarkt op komst - ING


AMSTERDAM (Dow Jones)--De wereldwijde vastgoedmarkt is aan het stabiliseren door grote kapitaalinvesteringen die aantrekkelijk zijn omdat de prijzen onder druk staan, blijkt uit een studie van ING Real Estate Investment Management (REIM). Volgens de studie wordt het herstel geleid door het Verenigd Koninkrijk en Azie, gevolgd door delen van Continentaal Europa en Australie, en als laatste de Verenigde Staten. ING waarschuwt wel dat de hernieuwde interesse in vastgoed voor een deel wordt gevoed door een gebrek aan alternatieve investeringsmogelijkheden met een hoge opbrengst. (LDF)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

[verwijderd]
0
Waardoor ligt vastgoed zo onder druk denkt u Voda de hele vorige week al? Door het Spanje nieuws? Toen is het begonnen te dalen.
338 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  16 apr
 Germany40^ 17.760,40 -0,03%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.927,07 +0,21%
 US30^ 37.794,75 0,00%
 Nasd100^ 17.714,17 0,00%
 US500^ 5.049,49 0,00%
 Japan225^ 38.426,12 0,00%
 Gold spot 2.384,86 +0,10%
 EUR/USD 1,0615 -0,10%
 WTI 84,74 -0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront