Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Voor liefhebbers van Duitse aandelen (tips)

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
voda
0
10 koopkandidaten

DINSDAG 27 JULI 2010, Geert Schaaij | 9470 keer gelezen

In Europa is de beurs van Frankfurt tot dusver dit jaar vast gestemd geweest. Duitse aandelen hebben in het eerste halfjaar goed gepresteerd en daar is een duidelijke reden voor. In de DAX 30 zijn nogal wat aandelen van grote, exportgerichte bedrijven opgenomen en die bedrijven profiteren als allereerste van de verzwakking van de koers van de euro.

De zwakke euro heeft inderdaad als voordeel dat de Duitse economie zich ontpopt tot groeimotor van de Europese economie en dankzij hun export naar Duitsland profiteren de omringende landen daar ook van. Dat de Duitse economie het goed doet is geen toeval. De regering in Bonn heeft namelijk kosten noch moeite gespaard om de basis voor een sterke groei te leggen.

Duitsland blijft motor Europese groei

'We bevinden ons momenteel in een periode van sterke economische groei', zo stond onlangs te lezen in een rapport van Commerzbank. Joerg Kraemer, hoofdeconoom van Commerzbank AG in Frankfurt, durft zelfs te spreken van een zeer krachtige economische groei. Die groei wordt wat Duitsland betreft vooral gedreven door de vraag vanuit het buitenland. Tijdens de tweede helft van het jaar zal de economische opleving zich continueren

In de tweede helft van juni werd bekendgemaakt dat de Duitse Ifo-index sterker dan verwacht is gestegen. Dat betekent dat er vertrouwen is in de bedrijfswereld en daarbuiten. De bedrijven doen het goed en daarom kopen de beleggers aandelen van grote Duitse bedrijven. De bekende Duitse econoom Gernot Nerb merkte op dat Duitsland momenteel de groeimotor in Europa is geworden. De investeringen trekken opnieuw aan en dat geeft de economie extra momentum.

Bedrijfsresultaten profiteren van zwakke euro
De sterke winstgroei kan de koersen van Europese aandelen tegen januari van volgend jaar gemiddeld met 15% doen stijgen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Bloomberg. Het ligt voor de hand dat op de eerste plaats de Duitse bedrijven gaan profiteren van de gewijzigde valutaverhoudingen.

Volgens Nick Nelson van UBS AG en Peter Oppenheimer van Goldman Sachs in Londen zal een koersdaling van de euro met 15% de bedrijfsresultaten over 2010 gemiddeld met 25% doen stijgen. Beide analisten raden nog steeds aan om Europese aandelen te kopen, aangezien de kracht van het globale economische herstel sterker zal zijn dan de onzekerheid over de begrotingscrisis in Europa. De voorkeur gaat daarbij uit naar Duitse aandelen.
Volgens Nelson en Oppenheimer zitten de begrotingsproblemen al grotendeels verrekend in de koersen. De besparingsmaatregelen in verschillende Europese landen, waaronder ook in Duitsland, zullen de groei niet af kunnen remmen. De winsten van de Stoxx 600 bedrijven kunnen dit jaar met 70% stijgen en dat zou de sterkste stijging zijn sinds de toename met 82% in 2004. De stijging werd niet apart per land berekend, maar het ligt voor de hand dat Duitsland zich opnieuw in positieve zin gaat onderscheiden.
Dieptepunt van de euro-crisis ligt achter ons

De Duitsers zelf kijken in ieder geval vol vertrouwen naar de toekomst. Bij Deutsche Bank AG is Chief Executive Officer Josef Ackermann van mening dat het dipetepunt van de euro-crisis achter de rug ligt. Hij legde zijn verklaring af in een interview met Bloomberg Television op het St. Petersburg International Economic Forum in Rusland. Meer details gaf Ackermann niet, maar zijn verklaring werd wel door andere analisten bevestigd. Boris Schlossberg, directeur research bij online currency trader GFT Forex in New York, is van mening dat de kredietmarkten zich min of meer hebben gestabiliseerd.
Dat zou meteen ook de reden zijn waarom de koers van de euro zich heeft gestabiliseerd, zij het op fors lagere niveaus. De terugkeer van de rust op de financiële markten betekent echter nog niet dat alle problemen al achter de rug zijn. John Herrmann, econoom bij State Street Global Markets in Boston, is van mening dat de economische groei in de tweede helft van het jaar gaat vertragen, dit vanwege de enorme deleveraging of schuldenafbouw die momenteel aan de gang is. Bovendien is ook niet iedereen tevreden over de economische politiek die door de regering van kanselier Merkel wordt gevoerd.

Stimuleren Duitse besparingsplannen deflatie?

De zware besparingsmaatregelen die Duitsland heeft aangekondigd, bedreigen volgens superbelegger George Soros niet alleen het Europees project, maar de gevolgen ervan kunnen nog veel verder reiken. Soros noemt de Duitse politiek een gevaar voor Europa, een gevaar dat mogelijk zelfs de instorting van de euro zal veroorzaken. In een interview met Die Zeit zei de miljardair dat de Duitsers hun politiek moeten wijzigen nu het nog kan.

Doen ze dat niet, dan stappen ze beter uit de Europese Monetaire Unie om op die manier hun buurlanden een helpende hand toe te steken. Duitsland duwt de buurlanden met de aangekondigde maatregelen namelijk in een deflatie-scenario, aldus Soros.

Daardoor dreigt de economie in de hele eurozone in een diep dal weg te zinken, met nationalisme, sociale onrust en xenofobie tot gevolg. In het ergste geval kan de democratie zelf in gevaar gaan komen. Volgens Soros zou Duitsland de lonen moeten optrekken, wat de andere landen uit de eurozone een duwtje in de rug zou geven. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de Duitsers oren gaan hebben naar de voorstellen van Soros, want ze hebben hun zaakjes goed voor elkaar.
IFO verhoogt groeiverwachting

Het IFO-instituut heeft in de tweede helft van juni de groeivooruitzichten voor de Duitse economie verhoogd van 1,50% tot 2,10% in 2010. Deze percentages moeten worden gezien ten opzichte van de daling van 4,90% die in 2009 werd opgetekend. De Duitse regering heeft de bui tijdig zien hangen en daarom maatregelen getroffen om de economie gezond te houden.

Die maatregelen hielden onder andere langer werken voor hetzelfde loon in, waardoor de Duitse bedrijven erin geslaagd zijn om de afgelopen jaren de productiviteit fors te verhogen. In het verleden werden de Duitse exportgerichte bedrijven vaak gestraft voor hun toegenomen productiviteit door het stijgen van de koers van de Duitse mark, een stijging die dan de export weer belemmerde. De zwakke euro bezorgt de Duitse bedrijven echter een onschatbaar voordeel. Op een ogenblik dat hun productiviteit sterk is gestegen, krijgen ze nog eens extra steun van een zwakke munt.

10 koopkandidaten

De sterke prestaties van de DAX in de eerste zes maanden van dit jaar zijn dan ook niet toevallig tot stand gekomen. De efficiënte en productieve Duitse bedrijven hebben van de zwakke euro geprofiteerd om hun export te versterken. Die zwakke euro is echter nog maar gedeeltelijk in de koersen van de grote, exportgerichte Duitse bedrijven verrekend, zodat we nog steeds kansen zien voor de aandelen van deze bedrijven. Een lijstje met kanshebbers vermeldt de volgende namen in volgorde van voorkeur:

Siemens
BASF
Bayer
BMW
Henkel
Linde
Volkswagen
Infineon
Daimler
MAN

Geert Schaaij is directeur van Beursgenoten.nl, een beleggers-community met tips en adviezen over ontwikkelingen op de financiële markten. Schaaij won in 2007 de Gouden Stier als beste beleggingsexpert van het jaar. In 2008 werd hij gekroond tot beursidool van het jaar. De Gouden Stier, de osccaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl

h980577.
1
Toch jammer dat onderaan zo een stukje niet ook staat: En besmet vanwege de op zijn minst verdachte handel door Schaaij in Dico.

Vind ik recenter dan dat ophemelende gel*l :)

[verwijderd]
0
ja deze heer, vriend van harry menz is volgens mijn ook geschorst of heeft een gr boete gehad voor iets leuke man hoor. kan je wel vertrouwen denk ik ?
voda
0
Nog een belangrijke tip! :-)

Hongerige mensen nemen meer risico
28-07-2010 | Gepubliceerd 15:13
28-07-2010 | Laatst bijgewerkt 15:14

Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat mensen met een lege maag, meer geneigd zijn om financiële risico’s te nemen.

Wie een belangrijke financiële beslissing voor de boeg heeft, doet er goed aan om dit op een volle maag te doen.

Onderzoekers van de Britse University College of London hebben namelijk vastgesteld dat mensen met een lege maag, meer geneigd zijn om financiele risico’s te nemen.

Het onderzoek borduurt voort op het feit dat hongerige dieren meer risico’s nemen in de jacht op voedsel dan wanneer ze net gegeten hebben. Een vergelijkbaar effect treedt blijkbaar bij mensen op.

De onderzoekers lieten gezonde mannen met een normaal gewicht kiezen tussen twee opties. Eentje met veel risico, maar een hoge potentiele beloning. Met de andere optie lag er een kleinere beloning in het verschiet, maar was er minder risico verbonden aan het daadwerkelijk ontvangen van de beloning.

De mannen maakten hun keuze in drie verschillende toestanden: op een lege maag na een periode vasten, direct na het nuttigen van een zware maaltijd (2000 kcal) en een uur nadat ze dezelfde zware maaltijd gegeten hadden. Uit de resultaten blijkt dat mannen die niets hadden gegeten vaker voor de meest risicovolle optie kozen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC is het onder fondsmanagers, wiens personeel dagelijks met financiële risico’s te maken heeft, al gebruikelijk om ervoor te zorgen dat hun personeel voldoende eet. Wel helpt een dergelijk onderzoek naar financieel gedrag beter te begrijpen.

www.z24.nl/z24geld/artikel_158973.z24...
[verwijderd]
1

Voda na een winstneming hier pik er denk ik 1 of 2. Beetje eigen fondsvorming naast GE en Pzifer in de U.S. Zo dek ik het dollar risico wat af. Toch in kern gaat het mij erom wat breed gespreider te zitten internationaal.Ik denk aan Siemens en BASF, maar ik moet me daar wat verder in verdiepen.

Dan ga ik goed eten, waarbij ik denk aan mijn beroemde gegrilde lamscotelletjes met een salade van paprika, verse pepertjes, trostomaten, sjalotten, lente-uitjes. De hele handel overgiet ik dan met olijfolie, basilicumolie, red pepper sauce en doe er Italiaanse kruiden overheen.

Na dat neem ik een simpel toetje: cholade en vanillevla met een flinke toet slagroom. Vervolgens lekkere sterke zwarte koffie.

En dan? Dan ga ik aan de slag met die Duitse aandelen. Dat kan bijna niet meer mis gaan dus dat komt allemaal goed.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Voda na een winstneming hier pik er denk ik 1 of 2. Beetje eigen fondsvorming naast GE en Pzifer in de U.S. Zo dek ik het dollar risico wat af. Toch in kern gaat het mij erom wat breed gespreider te zitten internationaal.Ik denk aan Siemens en BASF, maar ik moet me daar wat verder in verdiepen.

Dan ga ik goed eten, waarbij ik denk aan mijn beroemde gegrilde lamscotelletjes met een salade van paprika, verse pepertjes, trostomaten, sjalotten, lente-uitjes. De hele handel overgiet ik dan met olijfolie, basilicumolie, red pepper sauce en doe er Italiaanse kruiden overheen.

Na dat neem ik een simpel toetje: cholade en vanillevla met een flinke toet slagroom. Vervolgens lekkere sterke zwarte koffie.

En dan? Dan ga ik aan de slag met die Duitse aandelen. Dat kan bijna niet meer mis gaan dus dat komt allemaal goed.

Groet, Jonas
Bedankt voor het menuutje.
[verwijderd]
1

Isaandie, sodeju nu vergeet ik nog de knoflook! (schijnt goed te zijn voor de bloedsomloop). Dat lamvlees moet gegrild ik olijfolie en ingewreven met knoflook en in de salade moeten ook 2 teentjes.

Belangrijke officiële afspraken de volgende ochtend kan je voor de zekerheid beter verzetten.

En dan? Met die Duitse aandelen van Voda aan de slag. Sorry ik bedoel niet de volgende ochtend maar na de maaltijd, want volgens de nieuwe theorie van Voda is beleggen pas verantwoord na een volle maag.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0

Voda, ik heb goed gegeten (aardapels met spekkies en verse andijvie en vanillevla met een dot slagroom toe, uiteraard met wijntje) dus ik kan aan de slag met die Duitse aandelen.

Beurzen zijn daar ook wat langer open, maar of ik vanavond al een mening heb, weet ik niet.

Dit oogt in ieder geval goed:

"BASF draait goed tweede kwartaal29 jul 2010, 08:00 uur

FRANKFURT (AFN) - 's Werelds grootste chemieconcern BASF heeft een uitstekend tweede kwartaal gedraaid met dank aan de aantrekkende auto- en elektronica-industrie. Het bedrijfsresultaat is bijna verdubbeld, tot 2,2 miljard euro. Dat meldde het bedrijf donderdag.

De omzet steeg met 30 procent naar 16,2 miljard euro.

Het sterke resultaat van BASF kan gezien worden als een nieuw teken dat de chemiesector uit het dal aan het kruipen is. Branchegenoot Dupont liet dinsdag weten dat de winst over het tweede kwartaal bijna is verdrievoudigd."

Kan ook zijn dat je DSM nu moet oppakken. Die moderator begrijpt er trouwens ook al weinig van. Had ik geschreven dat ik op doctersvoorschrift vanwege bloedarmoede aan meer vlees moet, schrapt hij mijn bijdrage als niet beleggingsrelevant.

Een beetje belegger weet echter meer vlees is meer veevoer en is Nutreco en/of Provimi. Hopeloos die moderators.

Groet, Jonas

[verwijderd]
0
Ignatius ik zal eens kijken naar de naar jou genoemde bedrijven.

Ik dacht van ik moet BASF, Siemens hebben. Een eerste blik leert dat ze toch al behoorlijk zijn gestegen. Bovendien heb ik geen zin nu bepaalde Nederlandse aandelen te verkopen om geld vrij te maken.

Bij de wat kleinere Duitse bedrijven zit ik nog wat met een Amitellotikkie. Ik was gelukkig met beperkte schade weg, maar ik heb daar een licht Duitse aandelentrauma aan overgehouden.

Ik vraag me nog steeds af hoe het met het toezicht daar is. Amitello had een goedkeurende accountantsverklaring (later niet meer en dat werd toen wachten en veel te lang wachten). Een gerenommeerde zakenbank was zeer positief.

En toen bleek het een regelrechte oplichtersbende. Ergens heb ik trouwens ondanks internet een beetje het gevoel van die Amerikanen zitten het dichts bij Amerikaanse aandelen, de Duitsers bij hun Duitse bedrijven en wij bij de Nederlandse bedrijven.

Mijn broer in Amerika gaf mij ooit eens een tip van midcap Amerikaanse bedrijven die hij als "vriendendienst" had gehad van een bekende van een bureau van naam. Ik heb er twee na wat nader onderzoek gekocht en hier met Peter (ffff) nog ook over gehad. Was bagger achteraf.

Beetje ouderwets en ik weet het. Ik doe wel wat in buitenlandse bedrijven maar dan alleen in grote joekels en liever laat ik dat over aan fondsbeheerders of kijk naar een tracker. Soms grijp ik mis. Zo had ik bijna een tracker Brazil. Ik wilde niet meer dan voor de 30 betalen en kreeg hem net niet. Nu na 1 jaar 38! Balen, maar dat hoort erbij.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Ignatius ik zal eens kijken naar de naar jou genoemde bedrijven.

Ik noemde geen bedrijven, hoor.

Ik snap de focus op large caps wel. Het is wat makkelijker om daar informatie over te vinden.
[verwijderd]
0
Op dit onchristelijk uur maar wil ik alleen maar zeggen dat ik pas wat fresenius heb gekocht. Geen uitwijding verder, alleen dat het een bedrijf dat actief is in de gezondheidszorg en waarvan ik geen andere beusgenoteerde pendant ken in NL of elders in het eurogebied.
[verwijderd]
0

Ignatius j ehebt gelijk. Het is nu erg laat. Het lijkt wel alsof de uren na 24.00, erg sneller overvliegen.

Heb er wat als avondmens op bedacht. De wekker staat om 8.30 en dan moet ik eruit anders word mijn dagritme te afwijkend. Nu krijg ik dus straf, want minder slapen, maar wel wat moe dus meteen slapen.

De tip was van Den Troef "SGL carbon en Linde"
Zzzaai kwam met die Duitse zonne- energiebedrijven, maar uit wat ik als non techneut zit je daar ook met een bepaald grondstof probleem en slechte arbeidsomstandigheden in China.

Misschien is kernfusie wel het beste, maar vraag mij niet hoe dat precies zit.

Groet, Jonas
ffff
0
Gelukkig hebben we in de KK een prachtige reeks draden over Duitse aandelen. Sommige zelfs al jaaaaarenlang goed bijgehouden over bijvoorbeeld:

Bayer,
BASF
BMW
Deutsche Bank
Deutsche Post
Deutsche Telekom
Infineon
E.On

MAN
Porsche
RWE,
Siemens,
Versatel
Volkswagen Vorzugsaktien
Volkswagen Stammaktien
Heidelberg Cement
Heidelberger Druck,
Merck KGaA,
Qiagen,
SAP
Thyssen Krupp
TUI
Diverse solaraandelen! Minstens drie.
Diverse windmolenonderdelenfabrikanten

Kortom er is genoeg hier gepost. D'r is genoeg goede informatie op te zoeken.

Nu nog die zoekfunctie wat opkalefateren.....
Dat zou een heel eind helpen!

Peter
[verwijderd]
0

Peter dat is een beetje een probleem hier. Vraag me af hoe het met Qiagen staat. Daar heb ik wat in zitten te adventuren (deugt dit wel?). Zal het eens gaan zoeken.

Na Voda's bericht ben ik op de Dax eens wat rondgaan kijken. Ik hoop voor je dat je er al wat had. Zelf heb ik idee dat ik te laat ben, maar moet het nog eens overdenken.

Groet, Jonas

PS tegen die tijd dat ik eruit ben, ben ik ook bolrond want van die Voda moet ik maar eten.
[verwijderd]
0
heidelberg druck heeft een kapitaalsverhoging , claim emissie ,gepland , iemand enig idee wat dat gaat geven voor de koers
22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.893,90 -0,74%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.942,69 -0,84%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.384,45 +0,05%
 EUR/USD 1,0612 -0,13%
 WTI 85,06 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront