'Investeringsplannen Samsung goed nieuws voor ASML'

Opzetten nieuwe productielijn kan flinke order voor ASML betekenen.

Berichtgeving dat Samsung meer dan 1,5 miljard euro wil investeren in een nieuwe productielijn in China is goed nieuws voor ASML.



Volgens een bericht van Reuters wordt de nieuwe productielijn uitgerust met 300mm wafers met 20 en 14 nanometer processors voor het maken chips voor toepassingen in smartphones en tabletcomputers. Voor dit laatste zijn de zogenoemde EUV machines van ASML nodig.



Samsung is een grote klant van ASML en tevens een van de grootste investeerders in halfgeleiders. Een van Samsungs afnemers is Apple, dat met de verkoop van iPads en iPhones steeds weer nieuwe verkooprecords boekt.



De nieuwe productielijn moet eind 2013 operationeel zijn. Deze deadline is volgens een woordvoerder van ASML goed haalbaar. De 'lead time' voor de genoemde machines is 6 tot 9 maanden, en een paar maanden langer als voorbereidend werk van toeleveranciers wordt meegenomen.



Het definitief plaatsen van een order gebeurt volgens de woordvoerder vaak pas "aan het einde van het traject". Dit laatste impliceert dat de opdracht nog niet in de orderboeken van ASML staat.



Jos Versteeg van Theodoor Gilissen meent dat een dergelijke opdracht een "flinke omvang" heeft. Het opzetten van een de productielijn betekent volgens de analist dat verschillende machines moeten worden besteld. Een nieuwe EUV machine kost zo'n 60 miljoen euro en vaak gaat het om een lijn met meerdere van dergelijke machines ondersteund door goedkopere machines.



Het aandeel ASML wint donderdag 1,1 procent op 37,70 euro. Theodoor Gilissen heeft een Houden advies op ASML "omdat het opwaarts koerspotentieel beperkt is".



Door: ABM Financial News.

------------
Lijkt me een mooi contract, niet?