Grondstoffen « Terug naar discussie overzicht

platinum

10 Posts
vspl_0
0
geen discussie maar een vraag: "wat betekenen de koersen bij Platina?
dollar en euro verschil zijn wel duidelijk.
troy ounce iets minder.Ik zie wel beschouwd vier maal een koers.
twee maal met een datum erachter en twee maal met een tijdstip.
de dollars noteren ongeveer een kwartier eerder dan de euro.
wat hebben datum en tijdstip met elkaar te maken?
aardig als iemand mij wat verder kan helpen hiermee.
bijvoorbaat mijn dank
DeZwarteRidder
0
Investeringsidee: Platinum

Door Bank Vontobel Europe AG op 26 jul 2017 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Platinum wordt ook vaak platina genoemd en vooral gebruikt in juwelen en de auto-industrie. Ongeveer 70% van alle platinum wereldwijd wordt geproduceerd in Zuid-Afrika.

Beursgenoteerde bedrijven die Zuid-Afrikaanse platinummijnen bezitten zijn onder meer Impala Platinum en Lonmin. Deze bedrijven zijn recent onder druk komen te staan door sociale onrust in het land.

De mensen nabij de mijnen willen meer banen en een hoger loon. Zij stellen daarbij dat de mijnbedrijven te weinig doen om de regio van een economische impuls te voorzien.

De sociale onrust in de Zuid-Afrikaanse mijnindustrie is van alle tijden, maar gebeurt nu in een periode waarin de platinumprijs onder druk staat. Op jaarbasis staat de platinumprijs ruim 17% lager rond de 906 dollar per troy ounce. Ten opzichte van de piek in 2008 staat de platinumprijs inmiddels bijna 60% lager.
Opvallende prijsdaling

De prijsdaling over de afgelopen jaren is opvallend, omdat het aanbod van platinum relatief constant is geweest en er continu sprake was van een tekort. De World Platinum Investment Council verwacht daarbij dat het aanbod in de komende jaren verder zal dalen.

In mei sprak deze raad de verwachting uit dat de wereldwijd geraffineerde platinumvoorraad in 2017 met 1% zal dalen tot 5,96 miljoen ounces. Afgewacht moet worden hoe de toekomst zich zal ontwikkelen.

Ondanks deze voorraaddaling zal het tekort op de wereldwijde platinummarkt afnemen van 360,000 ounces in 2016 tot 65,000 ounces in 2017 (bron: World Platinum Investment Council). Dit komt volledig door een afnemende vraag.
Ontwikkelingen auto-industrie

De auto-industrie is wereldwijd gezien de grootste platinumafnemer en wordt vooral gebruikt om de emissie-uitstoot van voertuigen te verminderen.

Het afgelopen jaar waren katalysatoren zodoende goed voor 40% van de vraag naar platinum. Maar de World Platinum Investment Council verwacht dat de vraag vanuit de auto-industrie in 2017 zal dalen van 3,435 miljoen ounces tot 3,4 miljoen ounces.

Analisten van UBS kijken verder en stellen dat de vraag naar platinum vanuit de auto-industrie in 2021 10% lager zal liggen ten opzichte van 2016. De Zwitserse zakenbank stelt dat dit kan leiden tot een platinumoverschot en daardoor de prijzen fors kunnen dalen.

De afnemende vraag naar platinum is volgens UBS het gevolg van de opkomst van elektrische auto’s, waarin juist andere zeldzame metalen worden gebruikt. UBS wijst er bijvoorbeeld op dat Chevrolet voor de productie van de Volt helemaal geen platinum gebruikt.
Afhankelijk van goudprijs

Tegelijkertijd stelt UBS dat ongeveer 60% van de fluctuering in de platinumprijs veroorzaakt wordt door de goudprijs. Daarom kan platinum volgens de Zwitserse zakenbank nog altijd een interessante belegging zijn wanneer de goudprijs een stijging zou laten zien.

Dit wordt onderstreept door goudexperts. Momenteel wordt de goudprijs nog gedrukt door de verwachting dat de Federal Reserve zijn rentetarief zal verhogen. Tegelijkertijd wijzen de analisten van ETF Securities erop dat de stijgende inflatie in de Verenigde Staten een steun in de rug kan bieden voor de goudprijs.

Daarom denken de analisten dat de goudprijs in de komende periode een herstel kan laten zien, wat een gunstige uitwerking kan hebben op de platinumprijs. Afgewacht moet worden hoe de markten zich in de komende periode zullen ontwikkelen.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.
Investeringsidee: Platinum
ubu
0
Sibanye CEO confident of Lonmin takeover despite cash burn

www.miningweekly.com/article/sibanye-...

LONDON – Sibanye-Stillwater is confident its planned purchase of Lonmin will go ahead, but the struggling platinum producer must slow its cash burn, the South African firm's chief executive said.

Sibanye's £285-million all-share bid to create the world's second largest platinum miner faces hurdles including Lonmin's weak cash position, competition authority approval and the effects of a stronger rand.

www.marketwatch.com/investing/stock/l...
ubu
0
Ik zag het. Maar het ging mij eigenlijk om de vraag of er geld te verdienen valt door de evt. overname van Lonmin door Sibanye. Er zijn nog wel wat obstakels: "So, hopefully the deal will be speeded up, because they can get these synergies going and we know that we need at least R1-billion a month to actually keep going."

www.miningweekly.com/article/on-the-a... www.telegraph.co.uk/business/2018/05/...
haas
0
Prijs Platina: 780/USD per Troy Ounce

Het land waar 70% van de wereldwijde aanvoer van Platina vandaan komt, Zuid-Afrika, zit sinds eergisteren wel officieel in een recessie!

Niemand kan nog geld verdienen met het delven van Platina.??

De nummer twee van de wereld, Impala Platinum, sluit de komende maanden vijf van haar elf operationele "schachten". Tegelijk verliezen zo'n 13.000 mijnwerkers hun job.

Nummer drie wereldwijd is Lonmin (ook Zuid-Afrika). De prestatie van het bedrijf voor haar aandeelhouders, is er eentje voor de recordboeken. Helaas niet in positieve zin.

Aandeelhouders van Lonmin verloren de laatste tien jaar (afgerond) 99,8% van hun investering.
Op dit moment vecht het bedrijf eigenlijk gewoon tegen het faillissement en het heeft gepland de komende twee en een half jaar 12.600 werknemers te bedanken voor bewezen diensten.
[verwijderd]
0
De prijs van platina lijkt weer wat op te veren de laatste tijd. www.platinaprijs.info/ Tijd voor een inhaalslag t.o.v. goud? Historisch gezien is de prijs val platina gemiddeld ongeveer gelijk aan de prijs van goud.
[verwijderd]
0
Precious Metals Watch – Higher gold, silver and platinum prices
In this publication: Palladium, platinum and gold prices had a good start to the year. We remain positive on gold with a year-end forecast of USD 1,400 per ounce. We now see less upside in silver prices. Platinum remains the cheap and attractive precious metal, and palladium the high risk expensive one.

Aldus Georgette.

insights.abnamro.nl/en/2019/03/precio...
Gemberthee
0
[verwijderd]
0
I profoundly like your dedicated abilities as the post you distributed has some incredible data which is very valuable for me.

www.mycardstatement.pro/
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront