UPDATE: Randstad besparingen en subsidie stuwen kwartaalwinst


(Update van eerder bericht 'Randstad kostenbesparingen stuwen winst in tweede kwartaal', om toelichting CEO, CFO, meer informatie en koersreactie toe te voegen)


Door Anton Reijinga

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Randstad nv (RAND.AE) heeft de nettowinst in het tweede kwartaal fors laten stijgen door de kosten te drukken en te profiteren van een Franse stimuleringsmaatregel, terwijl de omzet met 5% terugliep, meldt het uitzendconcern donderdag.

De nettowinst voor aandeelhouders steeg afgelopen kwartaal tot EUR59,9 miljoen van EUR34,7 miljoen een jaar eerder. Het onderliggende operationele EBITA-resultaat bedroeg EUR146,2 miljoen, tegen EUR134,9 miljoen in de voorgaande periode. De omzet daalde tot EUR4,095 miljard van EUR4,303 miljard.

"We zien een gemengd beeld in een onzekere omgeving, wat geillustreerd wordt door groei in Noord-Amerika, Azie en Latijns-Amerika en een geleidelijke vertraging in Europa", aldus chief executive Ben Noteboom in een schriftelijke toelichting.

Randstad wijst bij de cijfers vooral op het ingezette besparingsprogramma. Dit heeft tot dusver de kosten op jaarbasis met EUR142 miljoen gedrukt. Chief financial officer Robert-Jan van de Kraats zegt in een telefonische toelichting tegen Dow Jones dat in de tweede helft van het jaar meer besparingen te verwachten zijn, als ook in Belgie en Frankrijk intensiveringen doorgevoerd kunnen worden, waarover nog onderhandeld wordt met vakbonden.

Verder had Randstad een meevaller in Frankrijk als gevolg van een subsidiemaatregel van de overheid. Om werkgelegenheid te stimuleren, hoeven werkgevers minder belasting te betalen voor werknemers in de laagste inkomenscategorie. Mede omdat de bate over het eerste kwartaal in het tweede pas werd geboekt, schoot de brutomarge met 270 basispunten omhoog. Voor de rest van het jaar gaat CFO Van de Kraats ervan uit dat deze marge rond de 190 basispunten hoger dan normaal zal liggen.

De brutomarge voor heel Randstad kwam uit op 18,2%, gelijk aan het tweede kwartaal vorig jaar. Naast de hogere brutomarge in Frankrijk wijst het bedrijf op sterke prestaties in de Amerikaanse markt, terwijl in Nederland en Duitsland de druk op de marges iets afnam.

De operationele EBITA-marge steeg tot 3,6% van 3,1%. Dit is nog altijd ruim onder het door Randstad op termijn nagestreefde doel van 5% a 6%.

Randstad geeft geen concrete outlook over het lopende jaar. Maar met het oog op de termijndoelstelling zegt de uitzender dat bescheiden economische groei een voorwaarde is. "Als de economische omstandigheden blijven zoals ze zijn, focussen we op geleidelijke verbetering."

De aangepaste winst per aandeel voor de periode bedroeg EUR0,51, evenveel als een jaar eerder. Dit was ook precies zoals analisten hadden verwacht. De omzet en nettowinst waren iets lager, maar het operationele resultaat lag hoger dan voorzien.

Over het onderzoek dat de Franse mededingingsautoriteit twee weken geleden is gestart, kan de Randstad-CFO nog niet veel zeggen. "De verwachting is dat dit heel lang gaat duren", aldus Van de Kraats.

Hij wijst op een onderzoek dat enkele jaren geleden leidde tot een boete voor het bedrijfsonderdeel dat toen nog Vedior heette. Hierop zijn de interne procedures aangescherpt. "We hebben alle vertrouwen op een goede afloop", aldus de bestuurder.

Op de beurs van Amsterdam reageren beleggers donderdagmorgen positief. De koers van het aandeel Randstad stijgt omstreeks 11.20 uur met 1,5% naar EUR36,85 terwijl de AEX-index met 0,9% zakt.


Door Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213