Brill heeft vertrouwen in 'tevredenstellend resultaat' 2013


Door Elco van Groningen

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Brill nv (BRILL.AE) is gematigd positief over de mogelijkheden van verdere groei, maar geeft aan vertrouwen te hebben in een "tevredenstellend resultaat over het huidige boekjaar", en stelt dat mag worden uitgegaan van groei van de omzet en het resultaat, mits de verkoop in het cruciale vierde kwartaal in de pas kan blijven bij die in de voorgaande jaren, nadat de omzetstijging enigszins afnam in het derde kwartaal.

Het bedrijf geeft aan dat de bedrijven die in 2012 en 2013 zijn overgenomen inmiddels zonder problemen geintegreerd zijn. "Verwacht wordt dat alle omzet die in 2012 werd verkocht, tegen het eind van het jaar vervangen zal zijn door geacquireerde activiteiten die passen bij het profiel van Brill", stelt het bedrijf bovendien in het begeleidende persbericht.

Daarnaast geeft Brill aan te blijven "investeren in initiatieven ter stimulering van autonome groei." Deze investeringen zijn gericht op productontwikkeling en verhoogde verkoopinspanningen in met name Azie.

De marge bij boeken staat onder druk, stelt Brill, wat komt doordat inmiddels 80% van alle uitgaven via Printing on Demand plaatsvindt. De kostprijs is daarbij iets hoger. Brill voorziet echter dat de voordelen op de lange termijn duidelijk zullen worden, omdat dan een deel van de opslag- en distributiekosten zal gaan verdwijnen, "en ook het kapitaalsbeslag van voorraden zal afnemen."

Wat betreft de geleidelijke verschuiving naar digitaal uitgeven meldt Brill te verwachten dat de elektronische omzet nog dit jaar de grens zal doorbreken van 50%. Eind derde kwartaal 2012 lag dit percentage nog op 47%.

Het aandeel Brill sloot woensdag vlak op EUR21,85.


- Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@wsj.com