Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

2.610 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ... 127 128 129 130 131 » | Laatste
voda
0
Vertraging bij Esperite

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Esperite
0,0922 0,0002 0,22 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Esperite heeft meer tijd nodig voor het afronden van de jaarcijfers. Dit maakte de onderneming maandag bekend.

Ondanks dat Esperite naar eigen zeggen "significante vooruitgang" boekte, heeft het nog vermoedelijk tot eind juni nodig om alles af te ronden.

Esperite, met dochterbedrijf The Cell Factory, wil kunnen bevestigen dat de tegenwind die het ervaart de huidige ontwikkelingsprojecten niet raakt. "Esperite heeft de volledige controle over het intellectuele eigendom en patenten op deze projecten", voegde het toe.

Verder heeft de productiefaciliteit in Niel last van lokale regelgeving, merkte Esperite op.

Volgens Esperite bezit The Cell Factory een negatief eigen vermogen, maar is de kaspositie voldoende om aan de vorderingen van de belangrijkste schuldeisers te voldoen.

Esperite blijft in gesprek met mogelijke investeerders, voegde het toe.

Begin mei meldde Esperite al dat het extra tijd nodig om zijn jaarverslag te publiceren, omdat het bedrijf de handen vol heeft aan het lopende boekenonderzoek naar zijn stamcelbank.

Esperite tekende op 22 februari voor de verkoop van zijn stamcelbankbedrijf Cryo-Save aan de sectorgenoot Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM). Dat Poolse bedrijf heeft nu tot 30 juni de tijd om de boeken te onderzoeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Omzetgroei voor Pharming

Gepubliceerd op 16 mei 2019 om 07:21 | Views: 10.254


Artikel
Reacties (8)

Pharming 12:38
0,83 +0,06 (+7,92%)

LEIDEN (AFN) - Biotechnoloog Pharming heeft de omzet flink zien groeien. Dat bleek donderdag uit een handelsbericht van de onderneming. Ook de winst dikte aan.

Pharming zette een product-omzet van 35,2 miljoen euro in de boeken. Dat is 19,5 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg met 49 procent tot 12,2 miljoen euro, onder meer door een striktere kostenbeheersing. De nettowinst kwam uit op 6,7 miljoen euro, 23 procent meer dan een jaar terug.

De productverkopen in de Verenigde Staten stegen met 21 procent en waren vergelijkbaar met die in het laatste kwartaal van 2018. Dat komt door "het licht dempende effect van de jaarlijkse verlengingen van de ziektekostenverzekering voor patiënten in de Verenigde Staten". In Europa en de rest van de wereld wisten de verkopen zich te handhaven, voornamelijk doordat een dalende orderinstroom bij verkooppartner SOBI in bepaalde Oost-Europese markten werd gecompenseerd door groei in de door Pharming direct bediende landen.

Wachten op goedkeuring

Het bedrijf wist het eigen vermogen te verbeteren tot 69,1 miljoen euro. Topman Sijmen de Vries verwacht de rest van het jaar, ondanks concurrentiedruk, een aanhoudende omzetgroei. Die wordt gedreven door een toenemend aantal patiënten. Ook blijft Pharming volgens de bestuurder goede vooruitgang boeken met zijn pijplijn.

Zo wordt binnenkort goedkeuring verwacht voor de start van de eerste klinische studie in pre-eclampsie, van toezichthouders in Nederland en Australië. Ook denkt het bedrijf in de tweede helft van het jaar te beginnen met een klinische studie met zijn medicijn Ruconest voor de behandeling van acuut nierfalen in patiënten die stentbehandelingen ondergaan, onder begeleiding van onderzoek met contrastvloeistof.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-160519-088/Omze...
voda
0
'Pharming wordt volwassen'

Gepubliceerd op 16 mei 2019 om 09:40 | Views: 5.999

Pharming 12:38
0,83 +0,06 (+7,92%)

AMSTERDAM (AFN) - Pharming wordt volwassen. Dat constateren kenners van beleggingsplatform IEX in een reactie op het handelsbericht van de biotechnoloog. Het eerste kwartaal valt volgens hen geenszins tegen.

,,Nu de concurrentie steeds intenser wordt, blijkt Pharming haar omzet aardig op peil te kunnen houden'', zo geven ze aan. Het aantal patiënten neemt zelfs toe. De focus komt nu steeds meer te liggen op de verdere pijplijn, wat volgens de IEX-marktvolgers eigenlijk nog maar mondjesmaat in de koers verwerkt zit.

Het aandeel Pharming stond donderdag omstreeks 09.30 uur 8,7 procent hoger op 0,84 euro.
voda
0
Omzet Curetis stijgt, kosten dalen

Gepubliceerd op 17 mei 2019 om 07:31 | Views: 1.725

Curetis 12:21
0,92 -0,03 (-3,47%)

AMSTERDAM (AFN) - Curetis heeft het eerste kwartaal van het jaar fors meer omzet in de boeken gezet in vergelijking met de meetperiode een jaar eerder. Daarnaast wist het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechonolgiebedrijf de kosten omlaag te brengen. Evengoed resteerde onder de streep een tekort.

De wereldwijde omzet steeg met 45 procent op jaarbasis tot 708.000 euro. De operationele kosten inclusief onderzoek en ontwikkeling vielen met 5,2 miljoen euro lager uit dan de 6,1 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf zegt dat ingrepen in de eigen organisatie zich uitbetalen. Al met al zette Curetis een verlies in de boeken van 4,8 miljoen euro. Dat was een jaar eerder een tekort van 5,7 miljoen euro.

Aan het einde van het eerste kwartaal had Curetis nog 6,2 miljoen euro in kas. Het bedrijf heeft de voorbije maanden onder meer werk gemaakt van het verkrijgen van een volgende tranche van een lening van de Europese Investeringsbank (EIB). Ook de verdere uitgifte van converteerbare obligaties moeten de nodige euro's opleveren.
Bru-m Bru-m
0
Published: 20:11 CEST 22-05-2019 /GlobeNewswire /Source: Kiadis Pharma N. V. / : KDS /ISIN: NL0011323407

Kiadis Submits Response to the European Medicines Agency's Day 180 Second List of Outstanding Issues


 

Amsterdam, The Netherlands, May 22, 2019 - Kiadis Pharma N.V. ("Kiadis Pharma" or the "Company") (Euronext Amsterdam and Brussels: KDS), a clinical-stage biopharmaceutical company, today announced that it has submitted a response to the European Medicines Agency's (EMA) second Day 180 list of outstanding issues for ATIR101. Kiadis submitted a marketing authorization application (MAA) to the EMA in 2017 seeking approval of ATIR101 as an adjunctive immunotherapy for hematopoietic stem cell transplant (HSCT) in adults with late-stage blood cancer.

    

The second Day 180 List of Issues was focused on one remaining major observation. In drafting the company's response, Kiadis has thoroughly analyzed this observation and have created multiple analyses of existing clinical data to address this observation, including analyses of various (pooled) ATIR and historical control data.

 

"We received the EMA's day 180 second list of outstanding issues in the fourth quarter of 2018, and have spent the past few months conducting additional analysis of existing data to support our response," said Arthur Lahr, CEO, of Kiadis Pharma. "With this submission complete, we aim to receive an opinion from Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) in 2019. If the CHMP opinion is positive, it would enable us to receive a conditional marketing approval from the European Commission, followed by commercial use of ATIR101 in a first patient in a European country at the end of 2019."

voda
0
Prijzig dilemma rond peperduur medicijn
Door THIJS RÖSKEN

31 mei 2019 in FINANCIEEL

Een revolutionair medicijn dat liefst €2 miljoen per dosis moet kosten zorgde deze week voor opschudding. In 5 jaar komen er nog 30 van die prijzige middelen aan. Kunnen en willen we dat betalen? Adviseurs van de minister die nu soms nee schudden bij de prijs van een ton, gaan een uitdagende tijd tegemoet.

Spierziektemedicijn Zolgensma, het nieuwe duurste medicijn ter wereld, heeft afgelopen week markttoegang gekregen in de VS. Voor Europa wordt de gentherapie voor een ernstige spierziekte nu getoetst bij het Europees Medicijn Agentschap, dat sinds maart niet meer in Londen maar in Amsterdam huist.

Omdat het middel een bijzondere impact kan hebben op patiënten die nu overlijden, krijgt het een versnelde toetsing bij het EMA.

Na goedkeuring kan het middel de markt op en dan start hier de vergoedingsdiscussie. Is het middel effectief genoeg voor ons basispakket? En dan de pijnlijke vraag: is het zo effectief dat we vinden dat zorggeld goed besteed is door te vergoeden?

Hierover buigt een adviescommissie bij overheidsorgaan het Zorginstituut zich. Hierin zitten economen, ethici, sociologen en artsen. Zij geven advies aan de minister wel of niet te vergoeden, soms onder voorwaarden. „Wij doen de maatschappelijke weging”, zegt Romke van der Veen, hoogleraar sociologie en voorzitter van de Adviescommissie Pakket (ACP).

Meetlat
De ACP heeft een meetlat waarmee nieuwe middelen worden beoordeeld. Bij medicijnen voor patiënten met de hoogste ernst qua ziekte, geldt een richtlijn van maximaal €80.000 per gewonnen levensjaar in goede gezondheid. Bij iets minder ernstige ziektes ligt die op €50.000, en zo verder.

In de afgelopen jaren waren er meermaals spannende vergaderingen bij het Zorginstituut. Bijvoorbeeld over kankermedicijnen die €150.000 of €200.000 per patiënt per jaar zouden gaan kosten. Het advies was om die niet te vergoeden, tenzij een fikse korting richting die grens van €80.000 werd gegeven.

Nu er gen- of stamceltherapieën van tonnen of miljoenen aankomen, wordt die discussie nóg moeilijker. Dit nieuwe duurste middel hoeft maar één keer te worden toegediend, zodat de patiëntjes onder 2 jaar voor de rest van hun leven genezen zijn. Dit kost in de VS €1,9 miljoen.

Meer onderzoek
Van der Veen verwacht dat de hoge eenmalige prijzen zeker voor meer discussie zorgen. „Maar ik denk wel dat we dezelfde klassieke meetlat kunnen gebruiken waarbij we grenzen stellen bij de maximale vergoeding per gewonnen levensjaar. Alleen is het lastig om dat langdurige effect vast te stellen, omdat er nog niet zoveel onderzoeksdata beschikbaar is.”

Eerder dit jaar gaf de commissie al een advies aan de minister over een gentherapie, die drie ton per dosis kost en soms meer doses vereiste. Het Zorginstituut vond dat de langjarige werking nog zo onzeker was, dat de kosten óf ruim €40.000 per gewonnen levensjaar zouden bedragen, óf meer dan €600.000. Daarmee adviseerde het aan de minister niet te vergoeden. Een procentuele korting viel ook niet te adviseren. Wel werd de minister aangeraden dat als hij tot een prijsafspraak komt, er een pay-by-performance-betaling in zit.

Levenslang
Van der Veen denkt dat bij nieuwe therapieën die levenslang zouden moeten werken, vaker naar een no-cure-no-pay betaling gekeken kan worden. „Naarmate het middel langer werkt, betalen we langzaam meer. Al schrik ik er wel direct van als ik het zo zeg. We moeten nog uitvinden hoe dit zou uitwerken. Al stellen we bij vergoedingsbeoordelingen nu ook voorwaarden aan het blijven leveren van data over de werking en over gepast gebruik.”

In jaren van stijgende zorgkosten kan de solidariteit van burgers die het geld voor zorgkosten bij elkaar brengen onder druk komen. Van der Veen denkt dat er voor specifieke medicijnen voor kleine groepen met ernstige ziekten altijd wel draagvlak zal zijn. De publieke opinie neigde in het verleden eerder naar soepeler opstelling om wel te vergoeden, dan dat ze kosten te hoog vonden. „Wel zal er een brede discussie komen over hoeveel miljard we samen willen uitgeven aan de zorg.”

De ACP wil bij zulke dure middelen meer informatie. „We hebben nog meer reden om farmaceuten te vragen of prijzen te rechtvaardigen zijn. Moet het echt zo duur zijn? Natuurlijk zijn producenten commerciële ondernemingen, maar medicijnen worden uit collectieve middelen betaald. Wij zien graag dat producenten een duidelijke relatie met de kostprijs aantonen. Vaak krijgen we nu niet voldoende info.” Van der Veen vreest niet voor meer druk op de prijsdiscussies door nieuwe medicijnen die miljoenen per dosis kosten. „Al is het voor de ACP een uitdaging om de logica van wat te vergoeden overeind te houden. Wij doen gewogen beoordelingen voor de solidariteit in ons stelsel. Er komt een ingewikkelde tijd aan.”

www.telegraaf.nl/financieel/3676013/p...
voda
0
Curetis presenteert weer resultaten Unyvero

Gepubliceerd op 4 jun 2019 om 09:03 | Views: 1.270

Curetis 15:02
0,88 +0,06 (+6,80%)

AMSTERDAM (AFN) - Biotechbedrijf Curetis zal op de ASM Microbe Conference in San Francisco later deze maand weer nieuwe data presenteren uit het onderzoek naar zijn diagnosesysteem Unyvero en de LRT-cartridge voor de toepassing bij longontsteking.

"We zijn zeer verheugd over de groeiende hoeveelheid uitstekende klinische en wetenschappelijke gegevens over ons Unyvero-systeem en de LRT-cartridge", zegt Curetis-bestuurder Faranak Atrzadeh. "Het belangrijkste is dat de recente resultaten bevestigen dat Unyvero kan leiden tot een aanzienlijk snellere diagnose en dat het de geïnformeerde behandelingsbeslissingen meer dan twee dagen eerder dan de standaard mogelijk maakt."

De LRT-cartridge voor longontsteking van Unyvero werd in april 2018 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en tijdens de ASM Microbe Conference 2018 op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Het bedrijf werkt er nog aan om ook FDA-goedkeuring te verkrijgen voor een andere LRT-cartridge (voor BAL) die ook gebruikt kan worden bij de diagnose van longontsteking. Dit proces bevindt zich nu in de laatste fase.
voda
0
Diabetespatiënten voeren actie voor vergoeding felbegeerde huidsensor: ‘Bittere noodzaak’

Twee diabetespatiënten hebben massaal steun gekregen van lotgenoten en artsen. Vanmiddag overhandigen zij 46.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer, in de hoop dat een speciale glucosemeter ‘eindelijk’ wordt vergoed. Het apparaatje zorgt voor minder hypo’s, ziekmeldingen op het werk en ziekenhuisopnames.

Hanneke van Houwelingen 04-06-19, 12:15

Nu wordt het hulpmiddel alleen vergoed voor een paar duizend volwassenen en kinderen met diabetes type 1. Onterecht, vinden de initiatiefnemers. Volgens hen hebben alle patiënten met diabetes type 1, zo’n 120.000 Nederlanders, hier baat bij.

De glucosemeter, genaamd Freestyle Libre, maakt nare vingerprikken overbodig. De bloedsuiker wordt elke vijf minuten gemeten via een huidsensor op de bovenarm. De waardes worden doorgestuurd naar de smartphone, waardoor de gebruiker via een grafiek ziet of zijn bloedsuiker aan het stijgen of dalen is. Bij een schommeling gaat een alarm af. De patiënt moet dan bijvoorbeeld insuline bijspuiten of iets eten.

Bittere noodzaak
,,De glucosemeter is geen gadget, maar bittere noodzaak‘’, zegt één van de initiatiefnemers Loes Heijmans (35). De Limburgse heeft zelf ook diabetes type 1, wat inhoudt dat haar lichaam geen insuline aanmaakt – de stof die suiker in het lichaam afbreekt. En dat is gevaarlijk. Als de bloedsuikerspiegel van een diabetespatiënt te laag is (een hypo), kan dat leiden tot duizeligheid of flauwvallen. In het ergste geval kan de patiënt in coma raken of overlijden.

Toen Heijmans zwanger wilde worden, gaf het ziekenhuis haar een huidsensor. ,,Voorheen prikte ik tien tot twaalf keer in mijn vinger om mijn bloedsuiker te controleren, maar dit bleef een momentopname. Soms moest ik tijdens het sporten afhaken omdat ik duizelig of futloos werd. De glucosemeter daarentegen houdt een trend bij, waardoor ik minder snel verrast wordt door een hypo.”

De glucosemeter meet elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel via een huidsensor op de bovenarm. Via zijn smartphone ziet de patiënt of zijn glucosewaardes aan het stijgen of dalen zijn.
De glucosemeter meet elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel via een huidsensor op de bovenarm. Via zijn smartphone ziet de patiënt of zijn glucosewaardes aan het stijgen of dalen zijn. © Abbott
Onderzoek
Heijmans is niet de enige. Recent onderzoek onder 700 diabetespatiënten wees uit dat driekwart van de gebruikers minder hypo’s ervaart, zich minder vaak ziek meldt of in het ziekenhuis belandt, wanneer zij de huidsensor dragen. Hun glucosewaarden waren stabieler. Het onderzoek werd uitgevoerd door Diabetescentrum Isala in Zwolle, Diabetesvereniging Nederland, Zilveren Kruis en stichting BIDON.

De 46.000 handtekeningen worden vanmiddag aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die eind deze maand een overleg over het basispakket heeft. De huidsensor kost jaarlijks zo’n 1600 euro. De ouderwetse methode met vingerprikken is drie keer zo goedkoop. In omliggende landen worden de glucosesensor al jaren vergoed.

www.ad.nl/binnenland/diabetespatiente...
voda
0
Kiadis rondt overname Cytosen Therapeutics af

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
7,78 -0,065 -0,83 % Euronext Amsterdam

(ABM FN) Kiadis Pharma heeft de overname van Cytoses Therapeutics afgerond. Dat liet het biotechbedrijf donderdag voorbeurs weten via een persbericht.

Met de transactie wordt een leider gecreëerd in cel-gebaseerde immunotherapie voor kanker, stelde het bedrijf. De producten en pijplijnen van beide bedrijven zijn complementair.

Kiadis betaalde met 1.513.052 nieuwe aandelen en 159.778 aandelenopties.

Als de zes klinische ontwikkeling en de regelgevende mijlpalen voor de NK-celproduct zijn voltooid dan zullen Cytosen aandeelhouders maximaal 5,82 miljoen extra aandelen van Kiadis ontvangen.

“Onze visie is om de sterke aspecten van het menselijk immuunsysteem te benutten om patiënten met levensbedreigende ziekten te helpen. Dankzij deze acquisitie kunnen we nu nieuwe celtherapieën creëren”, aldus CEO Arthur Lahr van Kiadis.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Sanofi vindt nieuwe topman bij Novartis

Gepubliceerd op 7 jun 2019 om 07:52 | Views: 768

Sanofi 12:37
78,81 +3,79 (+5,05%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Franse farmaceut Sanofi heeft Paul Hudson aangesteld als de nieuwe topman van het bedrijf. De 51-jarige Brit is momenteel werkzaam als bestuurder bij de Zwitserse rivaal Novartis en neemt per 1 september het stokje over van Oliver Brandicourt, die met pensioen gaat.

Hudson staat sinds 2016 aan het roer van de farmaceutische divisie van Novartis. Eerder werkte hij ook een decennium voor het Britse AstraZeneca.

Brandicourt, die sinds april 2015 de leiding had over Sanofi kondigde eerder al aan met pensioen te gaan. De zoektocht naar een opvolger duurde enkele weken.
voda
0
Pharming start met Fase I/II studie in zwangerschapsvergiftiging

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Pharming Group
0,733 0,0052 0,71 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group is gestart met een klinisch onderzoek naar de effecten van Ruconest bij patiënten met pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. Dit maakte het biotechbedrijf uit Leiden dinsdag voorbeurs.

"Onze sterke prestaties in 2018 en het eerste kwartaal van 2019 hebben ons in staat gesteld te investeren in toekomstige groei door de ontwikkeling van onze pijplijn", aldus CEO Sijmen de Vries. "Het is daarom dat we nu, na goedkeuring door de medisch-ethische commissie, kunnen aanvangen met onze eerste pre-eclampsie-studie met Ruconest."

De resultaten van de studie worden naar verwachting beschikbaar in het derde kwartaal van 2020.

Volgens De Vries zijn er momenteel geen goedgekeurde therapieën tegen pre-eclampsie voorhanden en worden en jaarlijks bijna 2,5 miljoen gevallen van zwangerschapsvergiftiging gerapporteerd.

Het aandeel Pharming sloot maandag fractioneel hoger op 0,73 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Oud-baas Shell weg als commissaris bij Roche

Gepubliceerd op 11 jun 2019 om 07:22 | Views: 1.535

BASEL (AFN) - Peter Voser, de voormalig topman van olie- en gasconcern Shell, treedt eind juni terug als niet-uitvoerend bestuurder bij het Zwitserse farmacieconcern Roche. Dat komt vanwege zijn huidige functie als interim-topman van het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB.

Voser was sinds 2011 niet-uitvoerend bestuurder bij Roche, een functie die vergelijkbaar is met een commissaris.
voda
0
Probiodrug wijzigt naam in Vivoryon Therapeutics

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Probiodrug AG
5,19 -0,09 -1,70 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Probiodrug heeft de naamswijziging in Vivoryon Therapeutics officieel doorgevoerd. Dit maakte het Duitse bedrijf met een Amsterdamse beursnotering woensdag voorbeurs bekend.

Tijdens een jaarvergadering eind mei gingen aandeelhouders al akkoord met de naamswijziging.

Het aandeel steeg dinsdag met 3,5 procent tot 5,28 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
No cure, no pay-experiment: dure medicijnen alleen vergoed als ze aanslaan

Zorgpartijen en farmaceutische bedrijven gaan experimenteren met een nieuw no cure no pay-model. Medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na 16 weken aanslaan.

Binnenlandredactie 13-06-19, 06:36
De nieuwe afspraken - bedacht door Nederlandse oncologen samen met het Zorginstituut en de zorgverzekeraars en gesteund door farmaceut Bristol-Myers Squibb - zijn een stap op weg naar ‘pay for performance’, waarbij dure geneesmiddelen de premiebetaler alleen geld kosten wanneer een patiënt ermee geholpen is.

De hoop is dat dure medicijnen op deze wijze beschikbaar blijven, en dat artsen ze kunnen voorschrijven aan uitbehandelde patiënten die er wellicht baat bij hebben, meldt de Volkskrant. Er lopen op dit moment in Nederland nog drie van dit soort experimenten, een vierde pilot is in januari afgerond. Daarvan worden de resultaten nu geëvalueerd.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft de farmaceutische bedrijven al vele malen gewaarschuwd dat het zorgbudget niet eindeloos is, en er dus duurzame en betaalbare oplossingen moeten komen om dure medicijnen te kunnen blijven betalen.

www.ad.nl/binnenland/no-cure-no-pay-e...
voda
2
Congo verwacht weinig van Nederlands ebola-vaccin

Bij de bestrijding van de ebola-epidemie in Congo verwachten de autoriteiten in het land weinig heil van een nieuw, in Nederland geproduceerd vaccin. Het Congolese ministerie van gezondheidszorg noemt inzet van inzet van het Nederlandse vaccin in het getroffen gebied 'hoogst onwaarschijnlijk'.


Een verpleegster staat met een peuter op de arm bij een ebola-ziekenhuis in Butembo in Noord-Oost Congo.Foto: Bas Ratner/ Reuters

Het gebruik van het Nederlandse vaccin - naast het bestaande vaccin - zal de verwarring en onrust in het oosten van Congo volgens het ministerie alleen maar vergroten.

Conflict tekent zich af

Door de terughoudendheid van de Congolese autoriteiten tekent zich een conflict af met de internationale gemeenschap. De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerde Congo begin mei een tweede vaccin te gaan gebruiken. Dat zou noodzakelijk zijn, omdat de voorraden van het tot nu toe gebruikte vaccin van Merck & Co op raken. Het tweede vaccin wordt door Johnson & Johnson gemaakt, voor een belangrijk deel in Leiden.

‘De introductie van een tweede vaccin kan meer verzet en weigeringen tot gevolg hebben’• Ministerie van gezondheidszorg van Congo

Uiteenlopende boodschappen over verschillende vaccins zal voor extra verwarring zorgen, zo schrijft het ministerie in antwoord op vragen van het FD. 'Aangezien de vaccinatie een van de belangrijkste oorzaken is van het verzet onder de bevolking, kan de introductie van een tweede vaccin meer verzet en weigeringen tot gevolg hebben.'

Al 1300 slachtoffers

Bij de ebola-uitbraak in het oosten van Congo zijn sinds augustus vorig jaar zeker 1300 mensen omgekomen. De bestrijding van de epidemie verloopt moeizaam, mede door gewelddadige aanvallen van rebellengroepen. Een deel van de bevolking gelooft dat ebola een verzinsel is dat buitenstaanders gebruiken om oostelijk Congo onder controle te krijgen. Deze week viel ook een eerste slachtoffer in Uganda.

110.000

Met het vaccin van Merck & Co zijn tot nu toe ruim 110.000 Congolezen ingeënt.

Het vaccin van Johnson & Johnson is ontwikkeld bij het voormalige Nederlandse biotechbedrijf Crucell dat in 2011 door Johnson & Johnson werd overgenomen. Het farmaconcern heeft genoeg voorraden om zeker een half miljoen mensen in het oosten van Congo in te enten. Met het vaccin van Merck & Co zijn tot nu toe ruim 110.000 Congolezen ingeënt.

Tweede vaccin 'zeer urgent'

De WHO heeft tot nu toe niet gereageerd op de opstelling van de Congolese autoriteiten. Maar Artsen zonder Grenzen, dat nauw betrokken is bij de bestrijding van de ebola-epidemie, noemt de inzet van het tweede vaccin 'zeer urgent'.

Dankzij het eerste vaccin van Merck & Co is al veel ellende voorkomen, zo zegt Natalie Roberts, de verantwoordelijk manager van Artsen zonder Grenzen. Maar de voorraden van het middel raken op. Dat is een groot probleem, omdat volgens Roberts juist een uitbreiding van de inentingscampagne noodzakelijk is.

‘De inzet van het tweede vaccin is zeer urgent’• Artsen zonder Grenzen

Huidige strategie werkt niet meer

Tot nu toe kregen alleen mensen die in contact zijn geweest met slachtoffers een inenting, plus de zogenoemde contacten van deze contacten. Die strategie werkt volgens Roberts niet meer goed doordat de epidemie zich heeft uitgebreid. Mensen die in contact geweest zijn met slachtoffers, zijn steeds moeilijker op te sporen. Om die reden wil de internationale gemeenschap een bredere inentingscampagne onder alle inwoners van de getroffen gebieden.

De terughoudendheid van de Congolese autoriteiten is ook ingegeven door het feit dat het Nederlandse vaccin van Johnson & Johnson officieel twee keer moet worden toegediend, met een tussenpoos van zeker 28 dagen. 'Dat is vrijwel onmogelijk tijdens een uitbraak in een gebied waar een meerderheid van de bevolking niet eens identiteitsbewijzen heeft', aldus het ministerie.

Roberts van Artsen zonder Grenzen deelt dit bezwaar niet. De eerste inenting met het Johnson & Johnson-vaccin biedt volgens haar al een bescherming die vergelijkbaar is met die van het Merck-vaccin.

fd.nl/economie-politiek/1304718/congo...
voda
0
Techbedrijf Demcon investeert in producent van apparatuur voor stamceltherapie

Het Twentse technologiebedrijf Demcon heeft een meerderheidsbelang genomen in de medische start-up Scinus Cell Expansion. Het bedrijf uit Bilthoven ontwikkelt apparatuur voor stamceltherapie. Demcon, waarvan de medische tak het snelst groeit, helpt de start-up haar technologie naar de markt te brengen.
Directeur Michiel Jannink van Demcon Medical Systems gaat de rol van ceo van Scinus vervullen. ‘Wij brengen vooral onze ervaring in met het vermarkten van medische technologie en willen er zo aan bijdragen dat stamceltherapie mainstream kan worden.’

Stamceltherapie kan wellicht op termijn ingezet worden voor de behandeling van ziekten en aandoeningen van het zenuwstelsel, diabetes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, Alzheimer, huidreconstructie of in combinatie met orgaantransplantatie.

Scinus was vorig jaar al op zoek gegaan naar een strategische partner om verder te kunnen groeien en had daarbij Demcon al als investeerder aan boord gehaald. De start-up ontwikkelt en levert bioreactortechnologie voor het kweken van stamcellen. De missie van het bedrijfje met vijf medewerkers is om stamceltherapie wereldwijd toegankelijk te maken voor een brede patiëntengroep.

Overnames
Demcon is de afgelopen jaren sterk gegroeid, met name door diverse overnames. Zo nam het technologiebedrijf vorig jaar een meerderheidsbelang in Twente Solid State Technology, in 1998 gestart als spin-off van de Universiteit Twente (UT). Het snel groeiende bedrijf TSST bouwt onderzoeksapparaten voor universitaire onderzoekscentra wereldwijd.

ASML
Het Twentse technologiebedrijf, dat onder meer toeleverancier is van chipmachinefabrikant ASML, heeft vestigingen in Enschede, Best, Delft, Groningen, Oldenzaal en het Duitse Münster. Demcon heeft 650 werknemers en de omzet is inmiddels de €60 mln gepasseerd.

Van onze redacteur

fd.nl/ondernemen/1304881/techbedrijf-...
MtBaker
0
Large article on Pfizer that Enbrel may prevent,slow treat alzheimer, but they did not test it as it was nearing end of patent life. in Vancouver Sun.
voda
0
Pfizer neemt Array Biopharma over

(ABM FN-Dow Jones) Pfizer neemt Array Biopharma over voor ongeveer 11,4 miljard dollar. Dat maakte de Amerikaanse farmaciereus maandag bekend.

Array richt zich op de ontdekking en ontwikkeling van medicijnen op basis van kleine moleculen die gericht werken tegen kanker en andere aandoeningen waar een grote onbeantwoorde medische behoefte aan bestaat.

Pfizer betaalt 48 dollar per aandeel voor Array. De plannen van Pfizer worden gesteund door de bestuurders van beide bedrijven.

De overname biedt een forse premie op de slotkoers van Array Biopharma van vrijdag van 29,59 dollar.

Pfizer denkt dat de overname vanaf begin 2022 aan de winst zal bijdragen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.610 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ... 127 128 129 130 131 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 2 jun 2020 17:35
Koers 177,050
Verschil -3,500 (-1,94%)
Hoog 182,400
Laag 176,400
Volume 431.479
Volume gemiddeld 634.603
Volume gisteren 328.637