Winst Docdata valt lager uit

8 Posts
Guus_Geluk
0
Winst Docdata valt lager uit
WAALWIJK (AFN) - Docdata heeft in het eerste halfjaar van 2015 minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei van de dienstverlening aan de e-commerce werd zo goed als tenietgedaan door tegenvallende verkopen bij dochterbedrijf IAI. Dat stelde de dienstverlener aan e-commercebedrijven donderdag in een tussentijds handelsbericht.
Naast de tegenvallende verkopen bij IAI, waren ook de kosten bij het bedrijfsonderdeel te hoog, zo meldde Docdata. Volgens het bedrijf zal dit naar verwachting ook de trend zijn voor het gehele jaar.
Onder de streep resteerde uiteindelijk een nettowinst van 900.000 euro, tegenover 3,6 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van Docdata kwam na zes maanden uit op 85,1 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 76,3 miljoen euro in de boeken werd gezet. De autonome omzetgroei realiseerde Docdata naar eigen zeggen door dienstverlening aan bestaande en nieuwe klanten in alle landen.
Klanten
Om de resultaten van IAI te verbeteren heeft Docdata geïnvesteerd in de ontwikkeling van systemen. Ook heeft het onderdeel de afgelopen periode meerdere orders afgeleverd met een lage of zelfs een negatieve marge. Volgens Docdata is die geste puur een investering om nieuwe markten te openen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we in de komende zes tot acht maanden hieruit meerdere interessante orders kunnen realiseren", aldus Docdata.
Voor de tweede helft van het jaar voorziet Docdata een soortgelijk beeld als het eerste halfjaar, waarbij de omzet over het hele jaar autonoom zal groeien. Wel zal de omzetgroei in het tweede halfjaar lager zijn doordat het bedrijf, zoals bekend, twee belangrijke e-commerce klanten in Duitsland verliest. Dat zijn Brands4Friends en Deutsche Bahn.
www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-160715-048/...
voda
0
Docdata IAI-divisie is probleem - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--Docdata's (DOCD.AE) e-commerce presteert goed met een aanhoudend hoge groei en robuuste EBIT-marges. De IAI-divisie is echter een probleem, waarbij we geen snelle oplossing zien, ondanks een aangekondigd kostenbesparingsprogramma, meldt SNS-analist Martijn den Drijver in reactie op de halfjaarcijfers die het concern donderdag presenteerde. "Alleen grote nieuwe orders kunnen een materiele impact hebben", stelt de analist, die een neutral advies hanteert bij een koersdoel van EUR21,00. Omstreeks 09.30 uur noteert het aandeel 3,6% lager op EUR19,00, terwijl de ASX met 0,5% stijgt. (patrick.buis@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Topman Docdata baalt van eerste halfjaar

Gepubliceerd op 16 jul 2015 om 15:41 | Views: 806

AMSTERDAM (AFN) - Docdata-topman Michiel Alting von Geusau kijkt met een wrang gevoel terug op de eerste helft van 2015. Hoewel de resultaten van het e-commercebedrijf voldeden aan de verwachtingen, bleven deze bij dochteronderneming IAI ver achter. ,,Dan baal je van het eerste halfjaar, ook al geloof ik dat we er nu goed voor staan", zo zei hij donderdag in een toelichting op de cijfers.

Onder de streep resteerde een bedrag van 900.00 euro. Dat was een jaar eerder nog 3,6 miljoen euro. De tegenvallende cijfers zijn in zijn geheel toe te schijven aan IAI, dat onder meer identificatiedocumenten maakt. Alting von Geusau legde uit dat IAI afgelopen periode forse kosten heeft moeten maken, waarvan overigens onzeker is of deze zich in de komende jaren zullen terugverdienen.

Zo heeft het bedrijf zich verrekend op een project in Brazilië, onder meer vanwege de nazorg. In China speelde iets soortgelijks. ,,Ook om maar binnen te komen in die markten", zo werd uitgelegd door de bestuursvoorzitter. Daarnaast moest er meer worden geïnvesteerd in aanpassingen voor machines waarmee bankbiljetten worden gefabriceerd. ,,Duur leergeld", aldus de topman.

Investering

Ook investeerde het bedrijf zo'n 400.000 euro in een opdracht, waarvan nog onzeker is of deze ook door IAI zal worden binnengesleept. De dochteronderneming van Docdata is één van de overgebleven twee bedrijven die in de race is voor het project en waarover begin volgend jaar meer duidelijk moet worden.

Het gros van de gemaakte kosten van IAI zijn volgens de topman eenmalig. Naast de eerder genoemde 400.000 euro werd er 1,5 miljoen betaald aan ontwikkelingskosten. Samen met de tegenvallende orderinstroom zorgt dit er waarschijnlijk voor dat IAI in de tweede helft van dit jaar opnieuw rode cijfers schrijft.

Broekriem

Alting von Geusau meldde dat een verkoop van het onderdeel nu niet aan de orde is, tenzij iemand bereid is de hoofdprijs te betalen.

Om de schade toch enigszins te beperken moet de broekriem bij IAI worden aangehaald. Of daarbij ontslagen zullen vallen, is nog niet bekend. Alting von Geusau zei wel dat dergelijke stappen horen bij een besparingsronde en dat daarover nu gesprekken worden gevoerd.
pardon
0
WAALWIJK - Docdata in Waalwijk blijft maar groeien. Toch baalt topman Michiel Alting von Geusau van het eerste half jaar, zegt hij. „Ik had zelf betere cijfers gepland.”
Bekijk ook...
Docdata boekt lagere winst in eerste halfjaar 2015
Het e-commercebedrijf van Docdata, dat de afhandeling van internetaankopen doet, mag dan stevig aan de weg timmeren met een fors stijgende omzet en een nieuw contract met internetgigant Bol.com. Het Veldhovense bedrijf IAI, óók van Docdata, draait fors verlies. IAI, dat machines ontwikkelt voor het beveiligen en personaliseren van onder meer paspoorten en ID-kaarten, verkoopt minder dan verwacht en de kosten zijn te hoog. Onder de streep betekent dat een gezamenlijke winst van 0,9 miljoen euro over het eerste half jaar. Vorig jaar was dat nog 3,6 miljoen euro over dezelfde periode.

„We hebben duur leergeld betaald”, zegt Alting von Geusau. „Aan de andere kant durf ik te zeggen dat we er nu wel beter voor staan dan vorig jaar.”

Omdat de verwachtingen voor IAI hooggespannen waren, durfde Docdata flink te investeren. Nu de omzet achter blijft, leidt dat weliswaar tot verlies, de investeringen zullen zich de komende jaren wel gaan uitbetalen, verwacht de directeur. „Met de machines die we nu ontwikkeld hebben kunnen we zeker een paar jaar vooruit. Grote investeringen hoeven we niet meer te doen, we gaan ons volledig toeleggen op verkoop.”
Scopum Pretium
0
Twinkle? - 20 minuten geleden

V&D verruilt Docdata voor CB

V&D heeft een nieuw contract gesloten voor de fulfilment van zijn weborders. De kwakkelende warenhuisketen gaat in zee met CB, voorheen bekend als het Centraal Boekhuis. Daarmee komt een eind aan V&D’s samenwerking met Docdata.
V&D en CB sloten een contract voor vijf jaar, dat per 1 februari 2016 ingaat. Volgens de nummer 21 van de Twinkle100 voldoet CB aan V&D’s wensen op het gebied van schaalbaarheid, flexibiliteit, prijs en groeiondersteuning.
CB in mode en zorg
CB startte drie jaar geleden met het leveren van diensten buiten de boekensector, meer specifiek in de branches mode en zorg. Door een daarop volgende joint venture met Fashionwheels ontstond een nieuwe 'leidende speler in de fashionlogistiek in West-Europa', aldus de betrokken partijen.
Docdata en Bol.com
Tot begin volgend jaar verzorgt Docdata de e-fulfilment voor V&D. Uit de halfjaarcijfers bleek vorige week dat het Brabantse bedrijf steeds meer van zijn omzet (18 procent) te danken heeft aan Bol.com. De grootste Nederlandse klant opent over twee jaar een eigen distributiecentrum in Waalwijk, op eigen grond. Docdata zorgt dan echter ook voor het personeel en de dagelijkse leiding. Andere grote klanten van Docdata zijn onder anders Asos, Zalando en de Bijenkorf.
Geen directeur e-commerce meer
Na een tumultueus voorjaar lijkt de toekomst van V&D voorlopig veiliggesteld. Sun Capital investeert 47 miljoen euro, waarmee de Britse eigenaar het consortium van banken uitkoopt. De directie wordt meer dan gehalveerd, wat ten kosten gaat van de e-commerce zetel. V&D is bezig zich opnieuw uit te vinden, zowel online als offline.
voda
0
Deze?

Docdata laat bodem achter zich, advies omhoog - Market TalkAMSTERDAM (Dow Jones)--Docdata (DOCD.AE) heeft volgens ING de bodem in de eerste helft van het jaar achter zich gelaten. Vooral onderdeel IAI stelde volgens de analist sterk teleur, terwijl eenmalige kosten ook op het resultaat drukten. Maar vooruitkijkend verwacht hij dat Docdata gaat profiteren van sterker dan verwachte omzetgroei in e-commerce, aangekondigde kostenbesparingen, investeringen in technologie, nieuwe markten en herstructureringen. Ook houdt de analist rekening met enkele grote deals in de tweede helft voor het bedrijf. Hij verhoogt het advies naar buy van hold en het koersdoel staat op EUR23. Na de koersdalingen sinds de laatste piek is het een goed moment om in te stappen, stelt hij. Het aandeel is woensdag gesloten op EUR18,71. (levien.defeijter@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

aextracker
0
O.b.v. de TA blijkt DD momenteel gevangen te zitten tussen de Weerstand op euro 19.90 & de steun op Euro 18.09\aandeel.

Blijkbaar maakt DD momenteel een adempauze mee, warbij hetzelf middels de CEO aangeeft "binnen IAI veel geinvesteerd te hebben in technologie" en vooral de focus op verkoop te leggen.

Daarentegen is het afscheid van eerst (grotendeels) Zalando en nu weer V & D ook een teken aan de wand, dat het "servicemodel bij DD in E-Commerce total fullfillment" vatbaar is voor prijs\marge druk vs. behoud van (grote) klanten. In die zin is de deal met Bol.com voor de komende 5 jaar zekergesteld, maar langere termijn vooralsnog geen zekerheid. Met ca. 18-20% van de omzet binnen E-commerce wel "een dingetje"om over na te gaan denken, hoe de "klantafhankelijkheid binnen E-commerce"verder gereduceerd kan worden , danwel het "total service model"verder verhoogd kan worden.

Komende weken in een negatief beursklimaat weer volgen voor de beeld- en besluitvorming rondom DD als uitbouwpositie in de porto.

Tracker
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 feb 2021 17:35
Koers 3,000
Verschil -0,100 (-3,23%)
Hoog 3,080
Laag 3,000
Volume 43.939
Volume gemiddeld 300.224
Volume gisteren 9.515