Bols (Lucas Bols N.V.) « Terug naar discussie overzicht

Lucas Bols 2015 - nieuws, waardering en koffiekamerpraat

31 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Meneer K
0
Bij deze een draadje voor dit jaar! Heb veel meningen en opinies gelezen, maar ben van mening dat weinig mensen hun huiswerk hebben gedaan.

Het klopt inderdaad dat Bols op dit moment geen mooie winstcijfers genereert maar jullie vergeten een zeer belangrijk punt.

Bols leent namelijk 120 miljoen euro minder dan voor de IPO (van 180 miljoen schuld naar 60 miljoen). Meegenomen dat Bols voor de IPO ongeveer 10% rente betaalde (mede door preferente aandelen t.w.v. 60 miljoen 12%) was dat een enorme kostenpost. Over de actuele schuld (60 miljoen euro) betaald bols een rente van euribor + 2,6% (zie jaarverslag)

Finance costs was 17,5 miljoen euro (10% van de oude schuld ongeveer, zie jaarverslag ook).
Finance costs wordt volgend jaar (pak 4%?) van 60 miljoen = 2,4 miljoen euro.

Om deze reden heb ik Bols dus gekocht. De rentekosten gaan zo enorm dalen dat het een zeer winstgevend bedrijf wordt.

Graag hoor ik andere opinies.

Groeten,
Tilburg013
0
Ben benieuwd naar de lock-up periode die in augustus afloopt. Potentieel 24% aandelen belang dat verhandeld kan worden?
Meneer K
0
quote:

Tilburg013 schreef op 24 juli 2015 13:26:

Ben benieuwd naar de lock-up periode die in augustus afloopt. Potentieel 24% aandelen belang dat verhandeld kan worden?
Mijn ervaring dat deze 'angst voor einde lock-up periode' meestal al ingeprijst is en het eigenlijk een non-event is.

Tilburg013
0
Ingeprijst? Er is amper koersdruk geweest. Ik verwacht na de lock-up periode wel een daling naar +/- 15,75
[verwijderd]
0
einde lock-up zal geen invloed hebben op de koers.
mocht aac capital zijn positie willen verkopen dat zullen ze dat buiten de markt doen.
orderboekje is te dun om een grote positie af te bouwen.
Tilburg013
0
Klopt maar buiten de markt om, betekent wel een discount. Nieuwe partij kan dan alsnog een deel verkopen om direct winst te realiseren. Ik wacht iig nog even tot een koers < €16
[verwijderd]
0
quote:

Tilburg013 schreef op 27 juli 2015 20:52:

Klopt maar buiten de markt om, betekent wel een discount. Nieuwe partij kan dan alsnog een deel verkopen om direct winst te realiseren. Ik wacht iig nog even tot een koers < €16
Wat je nu zegt klopt echt niet.
Er kan namelijk ook een premie betaald worden om een x percentage van capital over te nemen.
Het hangt echt van de situatie af.
[verwijderd]
0
quote:

Tilburg013 schreef op 28 juli 2015 09:54:

Nog nooit gezien maar de tijd zal het leren.
dat je wacht op een lagere koers kan ik begrijpen maar dat zou dan wel op
basis moeten zijn van juiste informatie.

of market transaction kan zowel met een discount of met een premie verkocht
worden. het hangt er net vanaf wat aac capital wil en wat een ander partij er voor over heeft.

mocht je me niet geloven dat moet je maar wat research doen want je strategie lijkt nu bepaald te worden door de opheffing van de lock-up periode in augustus en je gedachte dat het altijd gepaard gaat met koersdruk.

in ieder geval succes!

Jopie81
0
Beste stijging vandaag. Oorlogskas Diageo is groot genoeg om Lucas Bols over te nemen. Zaakje voorkennis?? We komen er binnenkort achter.
Jopie81
0
Nolet breidt belang in Bols flink uit

SCHIEDAM (AFN) - Drankenproducent Nolet Holding heeft zijn belang in de beursgenoteerde concurrent Lucas Bols fors uitgebreid, tot circa 21 procent. Dat wil evenwel niet zeggen dat een bod op de overige aandelen op komst is, benadrukte het bedrijf vrijdag.

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Lucas Bols

Voor zover bekend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had Nolet tot dusver een belang van een kleine 3,5 procent. Daar is een flinke hap bijgekomen doordat het bedrijf het resterende belang heeft opgekocht van investeerder AAC, die Bols in februari naar de beurs in Amsterdam bracht.

,,Nolet beschouwt haar deelneming in Bols als een interessante investering voor de lange termijn in een goed geleid en financieel gezond bedrijf'', stelde het familiebedrijf in een verklaring. De onderneming achter onder meer het jenevermerk Ketel 1 houdt haar belang onder de grens van 30 procent waarbij een openbaar bod verplicht is.
Riddler1985
0
Leuke stijging vandaag =)

Ik denk dat Nolet al een leuke plus heeft op deze deelname!
Jopie81
0
Wijnboeren worden opgeslokt door gigantische concerns

Wijn wordt steeds vaker verkocht door reusachtige concerns. De overname van de wijnpoot van Diageo door TWE is tekenend voor die trend.
Door: Jarl Van der Ploeg 15 oktober 2015, 02:00

Op dinsdag het bier, op woensdag de wijn. De mondiale drankmarkt begint steeds meer trekjes van een ouderwets potje Risk te vertonen. Wie het spel wil winnen, moet in zo veel mogelijk landen zo groot mogelijk worden. Het liefst ten koste van andere grote spelers. En echte kenners weten het: de basis voor de mooiste Risk-overwinning ligt in Australië.

Bij het wijnimperium Treasury Wines Estates in Melbourne om precies te zijn, de mondiale nummer drie op de wijnmarkt. Woensdag besloot het 525 miljoen euro neer te tellen om de wijnactiviteiten van Diageo over te nemen, tot deze week ook actief in de toptien van grootste wijnboeren. Daarmee heeft de fusie veel weg van die op de biermarkt eerder deze week, toen de twee grootste brouwers ter wereld, AB InBev en SABMiller, samensmolten.

Voor drankenboer Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker en Smirnoff, is wijn geen kernactiviteit meer, zei topman Ivan Menezes woensdag tegen de Financial Times. Er is meer focus nodig in de drankportefeuille, en wijn past daar niet bij.


25 miljoen flessen per jaar


?

80 procent van de wijn voor thuisgebruik komt van de supermarkt

Het beursgenoteerde Treasury Wine Estates (TWE) echter richt zich sinds de afsplitsing van biermerk Foster's volledig op de wijn. Het heeft tientallen huizen onder zich, en in Nederland zijn vooral Penfolds, Rosemount en het bij Albert Heijn-publiek geliefde Lindemans bekend. Vooral de Lindemans Bin 65 chardonnay draait goed, getuige de ruim 25 miljoen flessen die jaarlijks worden gebotteld. 'Wijn voor wijndrinkers die niet van verrassingen houden', zegt Harold Hamersma, bekend van jaarlijkse wijngids De Grote Hamersma.

De overname mag geen verrassing heten, want hoewel het gros van de consumenten nog altijd kleine Franse chateaus voor zich ziet, wordt de wijnmarkt al jaren gedomineerd door enorme, vaak beursgenoteerde ondernemingen. Zo bezit TWE wereldwijd 12 duizend hectare wijngaarden, heeft het ruim 4.000 werknemers en verkoopt het jaarlijks een kleine 400 miljoen flessen, goed voor een omzet van ruim 1,3 miljard euro.

De consolidatie op de wijnmarkt is zelfs zo ver gevorderd dat inmiddels 1 op de 10 flessen gebotteld wordt door de drie grootste ondernemingen: de Amerikanen Constellation Brands en Gallo en het Australische TWE. Ter vergelijking: de mondiale topdrie van bierbedrijven brouwt sinds deze week een kleine vijftig procent van de mondiale bierproductie.


?

Je ziet dat er sinds pak 'm beet vijf jaar veel meer flessen wijn in de supermarkt staan
— Harold Hamersma, bekend van de jaarlijkse wijngids De Grote Hamersma

'Grote jongens zijn belangrijk'

Bedrijven als TWE zijn vooral sterk in relatief nieuwe wijnlanden als China, de VS en Australië. Via de aankoop van nieuwe merken en overnames proberen ze hun wereldmacht bovendien continu uit te breiden. Zo heeft TWE de wijntak van Diageo vooral overgenomen om zijn greep op de VS te versterken. 'Maar ook in Nederland zijn de grote jongens belangrijk', zegt Hamersma. 'Je ziet dat er sinds pak 'm beet vijf jaar veel meer flessen wijn in de supermarkt staan, terwijl het aantal merken sterk is afgenomen.'

De voordelen van grootschaligheid zijn op de wijnmarkt niet zozeer te vinden aan de grondstofkant - wijnboeren hechten nog altijd sterk aan hun eigen druiven - maar vooral bij de distributie. Uit gegevens van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren blijkt dat tachtig procent van de wijn voor thuisgebruik in Nederland via de supermarkt wordt verkocht. Een klein Frans wijnboertje kan nauwelijks aan al die vraag voldoen, een grote multinational des te beter. Daarom sluiten ook kleinere huizen zich steeds vaker aan bij multinationals als TWE - de schuifdeuren van de ooit onbereikbare super gaan opeens automatisch voor ze open.

Bovendien heeft omvang weinig met kwaliteit te maken, zegt Hamers-ma. 'Ook bedrijven als TWE hebben een paar hele mooie glimmertjes in de schatkist.' Een goed voorbeeld is het huis Penfolds, met wijnen van rond de 6 euro maar ook de iconische Penfolds Grange - de allerduurste Australische wijn die er is. 'Een icoon waar je zo vijf- tot zeshonderd euro voor betaalt en dat al die euro's ook nog eens waard is.'

Jopie81
0
Kan een leuke strijd worden nu Nolet zich heeft ingekocht en Diageo zoekende is naar nieuwe kernacticiteiten.
[verwijderd]
0
Ik heb mijn positie verkocht. Ik voorzie op korte termijn geen overname en de koers is al fors opgelopen
Jopie81
0
objectief
0
quote:

Jopie81 schreef op 5 november 2015 14:32:

Ben ik nu de enige hier met overnamekoorts? Omzet vliegt omhoog...
Ik zie de omzetstijging wel, maar koop ze niet op >20.
Het bedrijf draait zeer marginaal en een overnamepremie zal daarom laag zijn.
Mijn schatting is 22/25 en als het lang uitblijft zit je met dood geld.
Riddler1985
0
quote:

Jopie81 schreef op 5 november 2015 14:32:

Ben ik nu de enige hier met overnamekoorts? Omzet vliegt omhoog...
Liever geen overname, doe mij de komende 10 jaar maar lekker dividend van Bols. Prima cashflow en veel groei potentieel vanuit de cocktails hoek.
objectief
0
quote:

Riddler1985 schreef op 5 november 2015 15:37:

[...]Liever geen overname, doe mij de komende 10 jaar maar lekker dividend van Bols. Prima cashflow en veel groei potentieel vanuit de cocktails hoek.
Heb ik iets gemist? Geen winst, geen dividend, geen REV en groter aandelenkapitaal.
Waar moet het dividend vandaan komen?
31 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 28 mrt 2023 16:35
Koers 11,100
Verschil +0,250 (+2,30%)
Hoog 11,100
Laag 10,800
Volume 10.878
Volume gemiddeld 4.791
Volume gisteren 28.731

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront