TomTom « Terug naar discussie overzicht

Kansloos verhaal HERE

242 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
[verwijderd]
19


Interview met de CEO van HERE

- Wil nog steeds partners binnenhalen, committeert zich niet meer aan datum
- Audi en Daimler vragen zich af waarom het zo lang duurt
- CEO dekt zich in: ik ben pas 5 maanden in dienst en vlieg zoveel ik kan
- Exodus van vooraanstaande figuren binnen HERE, waaronder 2 CEO's maar ook in de connected car hoek
- HERE heeft een jaar lang stil gestaan door interne strubbelingen, met sfeer op dieptepunt
- De strategie is nog steeds in de maak (de CEO heeft geen tijd te besturen, die zit alleen in het vliegtuig)
- Er komen sowieso geen autofabrikanten als partner. Hij 'hoopt' er "op de lange termijn" wel 1 of 2 te scoren.
- Moet veel autofabrikanten bezoeken die 'geïrriteerd' zijn over de overname van HERE door de drie Duitse autofabrikanten
- Die irritatie is daarna nog eens vergroot doordat er een BMW baas en een Daimler baas tot de RvC van HERE zijn toegetreden (terwijl HERE voordat ze toestemming kregen van de mededingingsautoriteiten zei dat ze op afstand van HERE zouden blijven)
- Ziet wel door de opkomst van connected cars en sdc een omzet potentieel in 5-10 jaar van 5 miljard euro, versus 1,2 miljard op dit moment. (als HERE een factor 5 denkt te kunnen groeien, wat te denken van TT dat partners bij HERE wegsnoept)

BESEF JE WEL HE. DIT IS DE PARTIJ WAARMEE TOMTOM IN EEN DUOPOLIE ZIT!

[verwijderd]
7
“Deze man is de toekomst voor de Duitse auto industrie”

CEO Edzard Overbeek wil de kaartenmaker HERE ombouwen tot een digitaal imperium zoals Google of Facebook. Alleen jammer dat hij topmensen heeft verloren.

Waar ik recent was? Edzard Overbeek (48) aarzelt." Azië, alleen Japan, daarna Korea'. Dat was vorige week. Voor die tijd? 'Europa'. En voldoen voordat Silicon Valley, Chicago, New York. Mogelijke partners en klanten ontmoeten, luisteren naar de financiële wereld en terloops de nieuwe corporate strategie ontwikkelen.

Sinds begin maart leidt Overbeek de digitale kaarten specialist HERE. De Nederlander woont in Silicon Valley, HERE zit in Chicago en Berlijn, vanmorgen ontvangt hij ons in G3.07, een vergaderzaal van de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Het vliegtuig van Boedapest landde op 08:15, in de avond gaat het weer weg.

Overbeek, gelokt van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco is voor de Duitse autofabrikanten van de man van de toekomst. Hij moet tonen te kunnen leveren aan Audi, BMW en Daimler super nauwkeurige kaarten die op een dag de robotauto’s laten navigeren. Maar bovenal moet hij voorkomen dat nieuwe rivalen als Apple, Google en UBER ervan sneller met modellen op de weg rijden.

Een jaar geleden kochten de drie Duitse premium specialisten HERE voor 2,8 miljard euro van Nokia. Traditioneel zwaar concurrerende merken als co-investeerders laat zien hoe ernstig de situatie is. HERE moet de kerncompetentie voor autonoom rijden bieden, voordat Google de autobedrijven degradeert tot domme hardwareleveranciers.

De uitgangspositie is echter niet de beste. De HERE bazen werden nog sneller gewijzigd als het aantal trainers bij VfB Stuttgart. Eerst was er Michael Halbherr (51). De Zwitser, die de verkoopgesprekken met de autofabrikanten had geïnitieerd, verliet HERE in augustus 2014 na een strijd met Rajeev (48), CEO van de toenmalige moedermaatschappij Nokia.

"De motivatie was in de kelder"
Halbherr’s opvolger Sean Fernback (52) positie viel om begin 2016, vanwege de nieuwe eigenaren. En vertrok de zeer gerespecteerde John Ristevski (39), oprichter van HERE’s tech dochter Earthmqine. "De motivatie was in de kelder," zegt een executive. "Voor een jaar is er bij HERE bijna niets gebeurd."

Nu moet Edzard Overbeek de stemming omzetten, moet bemiddelen tussen de software nerds en de aluminiumbuigers, tussen het kleine HERE met zijn 6.500 medewerkers en de reus Volkswagen met ongeveer 615.000 medewerkers.

Deel 2: Zo groot zijn als Google of Facebook
Wat Overbeek kan helpen is dat hij zowel oldschool en nieuwe economie tegelijk is. Hij draagt een pak in plaats van een hoody, heeft een MBA op zak, lijkt meer op een kantoorman dan een hippe oprichter.

Overbeek heeft gewerkt voor Siemens en Fujitsu, heeft een kwart eeuw beheerd technologiebedrijven, was als hoofd van de Unit Services aan de top van IT-gigant Cisco. De man komt uit de wereld van mainframe computer, maar is niet van gisteren. Met Cisco kwam hij voor veel anderen in de cloud.

En hij heeft een doel. Hij wil het succes van Google, Facebook en Amazon herhalen. "20 jaar geleden" hebben twee jonge mannen een zoekmachine opgebouwd. Bijna tien jaar later bouwde iemand met de naam Mark Zuckerberg een sociaal netwerk op. Niemand had gedacht dat het zulke giganten als Google en Facebook zouden worden. Vandaag willen van de enorme data pool van HERE een even sterke Location Index bouwen.

Het idee: Elke auto, elke container, elke persoon verzamelt gegevens. Die worden in een platform in realtime tot enkele centimeters precies gelokaliseerd, geëvalueerd, geanalyseerd en doorgegeven aan de gebruiker.

De inrichting van dit HERE platform wordt voor wereldwijd gebruik. Net zoals vandaag de dag iedere particulier Google of Facebook als ingang heeft, moet HERE de eerste ingang worden voor zakelijke klanten. Sommigen betalen licenties om de kaarten te gebruiken, anderen voor het analyseren en verfijnen van hun ruwe data. En anderen kunnen participeren in HERE en meeverdienen aan de data.

"Enorm potentieel"
De nieuwe baas ziet een enorm potentieel sluimeren. En net alleen hij. Rond de 1,2 miljard euro omzet heeft HERE in 2015 gerealiseerd en verdiende 100 miljoen voor rente en belastingen. De omzet in de autobranche kan bijna 5 miljard euro bereiken tussen vijf en tien jaar, voorspellen optimisten. Met een onevenredig sterk toenemende winstgevendheid.



Deel 3: elimineren irritatie, vertrouwen terugwinnen
Nog steeds werkt Overbeek aan de nieuwe strategie, op zoek naast de autobranche (ongeveer twee derde van de omzet) en de logistiek naar een of twee andere kerngebieden.

Een van de belangrijkste taken: het vertrouwen van haar wereldwijde autokopers herwinnen. Velen waren geïrriteerd dat een potentieel systeemkritisch en belangrijks als een kaarten en dataleverancier plotseling toehoorde aan de Duitse concurrenten. En dat daarnaast R&D chef Klaus Fröhlich (56; BMW) en Thomas Weber (62; Daimler) zitten in de raad van commissarissen van HERE.

Om die reden zal Overbeek HERE verbreden. Hij zoekt meer zakelijke partners zoals Facebook en Amazon die al werken met de kaarten van Here; hij brengt tech partners zoals Microsoft met zijn cloud deskundigheid aan boord. En hij kijkt verder naar passende co-investeerders.

Koop Issue
Audi, BMW en Daimler willen aandelen afstoten. Om te beginnen zou Overbeek als deelnemers wensen "twee actieve tech bedrijven, een van hen idealiter uit China". Op de langere termijn een of twee autofabrikant, mogelijk een online retail reus als Amazon.

Veel tijd zullen de eigenaren hun CEO niet geven. Bij Daimler en Audi vragen ze zich af, waarom er nu nog steeds geen partner is gevonden.

Overbeek maant om geduld. Ten eerste, hij was gewoon slechts vijf maanden in functie. Ten tweede is er niets erger dan de verkeerde partner aan boord te halen. Dan zijn we nog verder van huis. Ik ga zo veel tijd te nemen en zo nodig zoveel duizend kilometers vliegen als nodig is."

Volgende week naar Europa, de week daarna in Silicon Valley, daarna Azië. "Geloof ik”. Soms Overbeek verliest ook een beetje overzicht.
[verwijderd]
0
quote:

hvasd2 schreef op 23 september 2016 21:08:

Ik meende te weten dat deze man ook bij TT heeft gewerkt ?
Nope. www.reuters.com/article/here-auto-ceo...
De CEO hiervoor kwam wel van TT.

mjmj
1
AB Justin voor het vinden, het vertalen en het plaatsen. Overtuigende business case is het niet. Maar niet ondenkbaar is dat er grote partijen gaan instappen w.o. techs uit de US en mapbehoeftigen uit China. En of dat helpt is de vraag, er lijkt nogal wat 'rot' in here te zitten.

En het gaat over timing. TT lijkt een grote voorsprong te hebben.
seren
1
Het duopolie lijkt snel naar 50/50 te gaan, en dan wordt
het TT image van "onafhankelijk" beslissend.
Ik ben benieuwd wat Overbeek nog gaat verzinnen.

Maar zoals ik al zei, een slecht draaiend Here is niet goed voor TT.
[verwijderd]
0
In februari toen het consortium toestemming kreeg om HERE over te nemen en er vlak daarna per direct een nieuwe CEO klaar stond, zei ik al: dit is geen besturing 'op afstand' (at arm's length).

Dat ze HERE op afstand zouden besturen zei het consortium vooral om groen licht te krijgen van de mededingingsautoriteiten. En hebben ze ook in brieven geschreven aan klanten en grote partners (zie hieronder de CEO dhr Paliwal van Harman).

Als je leest over "de irritatie" die Edzard Overbeek moet wegnemen, dan gaat het daar over.

CEO Harman augustus 2015: I also got a personnel letter from the executive of HERE, what they're saying this consortium is going to be managed at arm's length, so HERE will get funding and strategic direction so that they can expedite online services what they do today and also invest more into accurate digital data for the maps.

De dag nadat de toestemming kwam van de Duitse mededingingsautoriteiten (de EU bemoeide zich er niet mee en volgde het Duitse advies) wordt de CEO vervangen door iemand die door het Duitse trio is aangewezen.

Speaking on behalf of the consortium of companies invested in HERE, Prof. Rupert Stadler, Chairman of the Board of Management of AUDI AG, Klaus Fröhlich, Member of the Board of Management of BMW AG for Development, and Prof. Dr. Thomas Weber, Member of the Board of Management of Daimler AG, responsible for Group Research & Mercedes-Benz Cars Development, said: "As a proven leader and with a strong track record, Edzard Overbeek is in our view well suited to drive the business and technology agenda for HERE for the benefit of all of its customers across the many industries it serves. We are delighted that he is on board."

En daarna komen nog Klaus Fröhlich (BMW) en Thomas Weber (Daimler) in de RvC.

[verwijderd]
0
Wat een ongelooflijk,openhartig interview. Thx Justin. Zeer openhartig, dat wel hoe de zaak erbij Here voorstaat, maar denk dat hij na dit interview zijn biezen kan pakken.
Hij hangt n.l. behoorlijk de vuile was buiten. Dat moet je als CEO natuurlijk nooit doen.
Ben er nu helemaal van overtuigd dat TT nu al veel meer orders binnen heeft, dan wij weten.
[verwijderd]
2
Nou ja, dit stukje was dus niet zo 'kansloos'

"Gewaltiges Potenzial" sieht der neue Chef da schlummern. Nicht nur er. Rund 1,2 Milliarden Euro hat Here 2015 eingenommen und 100 Millionen Euro vor Steuern und Zinsen verdient. Allein der Umsatz im Autogeschäft könne binnen fünf bis zehn Jahren fast fünf Milliarden Euro erreichen, prognostizieren Optimisten ? bei überproportional steigendem Gewinn.

HERE denkt binnen 5-10 jaar de omzet in de auto industrie te vervijfvoudigen.
(terwijl ze nota bene marktaandeel aan TT verliezen).

Qua timing komt dat overeen met de eerste zelfrijdende auto's in 2021. Maar dat zullen er nog niet heel veel zijn. Maar tegen die tijd heb je wel heel veel semi-autonome wagens en ook autonome taxi's. En dan zijn ook alle auto's connected. En mogelijk bepaalde technologieën die nu een optie zijn (zoals remmen voor voetganger) standaard of zelfs verplicht.

Dit lezende lijkt het me in elk geval niet zo dat een gewone kaart 50 euro per auto kost en een hoge definitie kaart voor een zelfrijdende auto 51 euro. En dat je voor een paar euro lokalisatie (Road DNA) erbij krijgt en uitgeknepen wordt door de autofabrikant.

Nee, dat betekent dat die kaarten en lokalisatie technologie en de machine learning / real-time updates etc. een centraal onderdeel is van het zenuwstelsel van de auto. Met een hogere waarde dan de stalen constructie eromheen. En dat hebben de drie Duitsers zich beseft.

Ben erg benieuwd naar dat TT orderboek.
[verwijderd]
0
Ja maar dat ziet de CEO van Here in zijn dromen die 5 miljard, want die omzet haalt Here niet meer. Ze hebben een jaar stil gestaan zegt hij zelf en zijn nog steeds bezig vertrouwen terug te winnen bij de autofabrikanten. Ook Daimler en BMW duurt het te lang. TT zal veeeeel meer omzet draaien.
KeesTom
0
[verwijderd]
1
quote:

Gira schreef op 23 september 2016 22:12:

Ben erg benieuwd naar dat TT orderboek.

Hoeveel denk jij Justin?
Er wordt nu gemikt op klanten met boven 100 miljoen omzet per klant. Voor TT is dat echt veel. De totale omzet TT automotive is nu 140. En orders waren vorig jaar 300. Het ligt er echter maar net aan of zo'n partij in Q3 of Q4 zijn handtekening zet. Dus dat maakt dat het volgens TT 'lumpy' is (schoksgewijs, moeilijk voorspelbaar). Ik heb me echter wel laten vertellen door iemand dat TT echt grote deals wint. Maar voor hetzelfde geld bedoelde diegene vooral Volvo. Ik weet dat gewoon niet.

Dat de vissen nu veel groter zijn komt volgens Goddijn hierdoor:

- Deals waren tot nu toe veelal Europees. Worden nu werelddeals. PSA, Volvo en Subaru zijn dat.
- Deals waren tot nu toe vaak ofwel traffic of maps, soms software. Nu in 1 totaal pakket
- Er komen meerdere diensten bij. (niet alleen de HD map en road DNA, maar ook software)

TomTom is aiming for EUR 100m+ clients that will take up the whole suit of solutions and not just a map or traffic and not just for one or two models but for a full range of models, similar to the PSA Citroen and Renault deals. Companies that TomTom is targeting are the usual suspects such as General Motors, Toyota, Ford and Chrysler and reading between the lines, CEO Goddijn is satisfied with the progress the company is making in that respect. On the other hand, expectations from increased business from Audi and Daimler are low, we understand. With regards to the business model of TomTom, CEO Goddijn reiterated that ASPs are going up but that TomTom does need to provide more components, so including a cloud based back end, navigation software, the map and traffic. When asked about operational leverage, CEO Goddijn emphasized that the connected car will mean a much higher component of software and that TomTom will be an important supplier.
mjmj
0
Het geeft wel een interessante context als je naar (de spelletjes rond) het koersverloop kijkt van de afgelopen weken maar ook als het zeer merkwaardige PR beleid van TT in ogenschouw neemt.
seren
0
Als HG dit als doel heeft gesteld, en Saucier is excited en heeft grote aankondigingen, dan moet hij dus wel zijn doelstellingen gehaald hebben.
Dat zou betekenen dat Toyota EN Chrysler binnen zijn, en een orderboek boven de 400 miljoen.
Bijna te mooi om waar te zijn, er moet toch ook iets tegenvallen? misschien hoge kosten nu, en inkomsten pas vanaf 2018, iets meer geduld hebben, maar dan....
Chameleon
2
quote:

Vici schreef op 23 september 2016 22:09:

Ja maar dat ziet de CEO van Here in zijn dromen die 5 miljard, want die omzet haalt Here niet meer. Ze hebben een jaar stil gestaan zegt hij zelf en zijn nog steeds bezig vertrouwen terug te winnen bij de autofabrikanten. Ook Daimler en BMW duurt het te lang. TT zal veeeeel meer omzet draaien.
www.journaldunet.com/economie/automob...

"nous estimons être en avance d'un an et demi ou deux ans par rapport à la concurrence sur cette brique technologique essentielle à la voiture sans chauffeur"

[we believe we are ahead of a year and a half or two years compared to competition in this critical technological component to the car without driver]

aldus Vigreux

2 jaar is op dit moment een eeuwigheid. Sinds een jaar is alles omtrent autonomous driving in een stroomversnelling gekomen: het gebeurt nu en alle partijen willen/moeten nu hun partners kiezen. TT is er nu klaar voor en Here niet. Dit in combinatie met het feit dat Here wordt aangestuurd door 3 Duitse OEMs betekent m.i. dat er een enorm marktaandeel door TT afgesnoept gaat worden. Ten aanzien van nieuw te ontwikkelen platformen kan dat wel eens veel meer dan 50% gaan zijn.

[verwijderd]
0
Energy
0
De eerste modellen op basis van deze nieuwe kaarten komen over ruim 2 jaar op de markt.De toeleveranciers worden nu geselecteerd voor deze auto's.Here kan in tegenstelling tot TT niet leveren of de kwaliteit niet leveren en of niet snel genoeg op schalen.
TT kan nu echt een enorme dreun uit delen aan Here.Tekenen die contracten!
Als ze hierin slagen dan gaan we een veelvoud zien van de koers van 8euro.
Spoetnik
0
quote:

Vici schreef op 23 september 2016 23:48:

@Chameleon: Volkomen eens. Je verwoordt het nog beter dan ik. AB dus.
Nog beter?
Geweldig, ook rijp voor een psychologische studie..
boem!
3
quote:

*Justin* schreef op 23 september 2016 22:07:

Nou ja, dit stukje was dus niet zo 'kansloos'

"Gewaltiges Potenzial" sieht der neue Chef da schlummern. Nicht nur er. Rund 1,2 Milliarden Euro hat Here 2015 eingenommen und 100 Millionen Euro vor Steuern und Zinsen verdient. Allein der Umsatz im Autogeschäft könne binnen fünf bis zehn Jahren fast fünf Milliarden Euro erreichen, prognostizieren Optimisten ? bei überproportional steigendem Gewinn.

HERE denkt binnen 5-10 jaar de omzet in de auto industrie te vervijfvoudigen.
(terwijl ze nota bene marktaandeel aan TT verliezen).

Qua timing komt dat overeen met de eerste zelfrijdende auto's in 2021. Maar dat zullen er nog niet heel veel zijn. Maar tegen die tijd heb je wel heel veel semi-autonome wagens en ook autonome taxi's. En dan zijn ook alle auto's connected. En mogelijk bepaalde technologieën die nu een optie zijn (zoals remmen voor voetganger) standaard of zelfs verplicht.

Dit lezende lijkt het me in elk geval niet zo dat een gewone kaart 50 euro per auto kost en een hoge definitie kaart voor een zelfrijdende auto 51 euro. En dat je voor een paar euro lokalisatie (Road DNA) erbij krijgt en uitgeknepen wordt door de autofabrikant.

Nee, dat betekent dat die kaarten en lokalisatie technologie en de machine learning / real-time updates etc. een centraal onderdeel is van het zenuwstelsel van de auto. Met een hogere waarde dan de stalen constructie eromheen. En dat hebben de drie Duitsers zich beseft.

Ben erg benieuwd naar dat TT orderboek.
Uitgaande van een berekening welke bedragen dat voor Tom2 zou betekenen kom ik tot de conclusie dat de stapelbare omzet daarin essentieel is.

Stel, dat hij bij de benoeming van de groei van 1,2 naar 5 miljard nog uitging van een marktaandeel van 70% dan waardeert hij de totale markt op 6,5 miljard binnen 5 a 10 jaar.

Bij een marktaandeel voor Tom2 van 50% zou dat een jaarlijkse omzet betekenen van 3,25 miljard.

Die 3,25 zal gerealiseerd moeten worden uit een initiele fee van zeg 40 euro voor de auto en een jaarlijkse fee van zeg 20 euro aan abonnementen.
Voor het gemak ga ik om te toetsen over welke aantallen auto,s we het dan hebben uit van een jaarlijkse bijdrage ad 30 euro.
Je komt dan uit op 110 mio auto,s.
Het grote belang dat moet worden toegekend aan de stapelbare abonnemtenomzet komt hierdoor uitdrukkelijk naar voren.
Uitgaande van 7,5 jaar is een jaarlijkse instroom van 15 mio auto,s nodig om aan die vereiste 110 mio te komen.
Bij een marktaandeel van 50% is dat aantal reeel als je de totale jaarlijkse autoproductie in ogenschouw neemt.

Indien je deze aannamen vertaalt naar een benodigd orderboek kom je echter uit op 15 mio maal 120 euro, 40+4*20,= 1,8 miljard en dat bedrag is absoluut irreeel zelfs indien je uitgaat van sterk gedrukte take rates in oude orderboeken.

Wie oh wie heeft aanvullend commentaar op deze rekenoefening.

242 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 11:08
Koers 7,165
Verschil -0,110 (-1,51%)
Hoog 7,200
Laag 7,080
Volume 52.505
Volume gemiddeld 272.684
Volume gisteren 213.528

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront