Vastgoed « Terug naar discussie overzicht

AirBnB en soortgelijke websites

38 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Blik op illegale verhuurders

Amsterdam - Nu er nieuwe afspraken gemaakt zijn met Airbnb, moet alles op alles gezet worden om de vlucht van illegale verhuurders naar andere websites te voorkomen.

Dat erkent wethouder Laurens Ivens (wonen). Hij maakte de nieuwe afspraken bekend die de stad met Airbnb maakte om verhuurders, die zich niet aan de regels houden, te weren. Zo wordt een advertentie die de limiet van zestig verhuurdagen per jaar overschrijdt, automatisch van de website gehaald. Ook wordt het niet mogelijk aan meer dan vier toeristen per nacht te verhuren. Verder gaat het bedrijf meer informatie over malafide verhuurders delen met handhaving. Daarnaast zullen illegale hotels die beboet zijn, dit jaar al 211, twee jaar lang worden verbannen van de populaire site.

Zeker 14.000 Amsterdammers hebben hun woning wel eens verhuurd via Airbnb, gemiddeld 28 dagen per jaar. Airbnb heeft naar schatting tachtig procent van de markt in handen. Maar nu Airbnb steeds meer doet tegen misbruik ontstaat de angst dat verhuurders, die zich niet aan de regels houden, vluchten naar andere sites. „Airbnb ligt steeds meer onder een vergrootglas, dus ik verwacht wel dat dit waterbedeffect ontstaat”, aldus directeur Dirk Minneboo van IamB&B, een bedrijf dat bemiddelt tussen toeristen en verhuurders.

Ivens probeert al sinds 2015 afspraken te maken met aanbieders zoals Wimdu en Expedia, maar een deal is er tot nu toe niet gekomen. De wethouder erkent dat hij nauwelijks een stok achter de deur heeft om dit soort bedrijven ook tot maatregelen te dwingen. Toch is hij optimistisch. „Een deel van de illegale hotels zal het zeker bij andere websites proberen. Maar als er bij Airbnb minder illegaal aanbod te vinden is, kunnen we onze handhavingscapaciteit makkelijk op andere platforms richten.”

Ook denkt hij dat toeristen zelf sneller kiezen voor een gelegaliseerd platform als Airbnb. Voor wie alsnog een nieuwe advertentie op Airbnb zet als de zestig dagen op zijn, heeft Ivens slecht nieuws: handhavers en Airbnb samen zullen optreden om dit te voorkomen.

Een meerderheid in de gemeenteraad geeft aan erg blij te zijn met de nieuwe afspraken tussen de gemeente en Airbnb. Zo niet de oppositie, de PvdA noemt het nieuwe akkoord „boterzacht.” Expedia en Wimdu reageren niet op verzoeken tot commentaar.

www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...
DeZwarteRidder
0

Airbnb ziet af van rechtszaak tegen New York om verhuurregels

Gepubliceerd: 03 december 2016 10:16

Airbnb ziet af van een rechtszaak tegen de Amerikaanse stad New York. De huizenverhuursite had het stadsbestuur aangeklaagd vanwege nieuwe verhuurregels die korte verhuur van woningen verbieden.

Mensen die in New York hun woning aanbieden voor minder dan 30 dagen, kunnen een boete krijgen van hooguit 7.500 dollar (ongeveer 7000 euro). Airbnb is met de stad akkoord gegaan dat alleen de verhuurders worden bestraft en niet het bedrijf zelf, schrijft The New York Times zaterdag.

Korte verhuur is sinds 2010 in de stad verboden. Met de nieuwe wet zijn er ook strafmaatregelen toegevoegd. Airbnb klaagde de staat en stad kort na ondertekening van de wet in oktober aan, omdat de regels ongrondwettelijk zouden zijn.

In november schikte de huizenverhuursite al met de staat New York. De twee partijen waren het met elkaar eens geworden dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet bij de stad ligt.

De regels zijn volgens het stadsbestuur niet specifiek gericht op Airbnb. De overheid wil mensen aanpakken die hun goedkope woning gebruiken als een illegaal hotel.

Markt

New York is de grootste markt van Airbnb in de Verenigde Staten. Verhuurders op de site draaiden vorig jaar een omzet van ongeveer één miljard dollar. Een deel daarvan is naar Airbnb gegaan. Het bedrijf vreesde dat de nieuwe regels verhuurders in New York zou afschrikken.

Airbnb heeft in meer steden te maken met nieuwe regelgeving over korte verhuur of maatregelen tegen illegale verhuur. In Amsterdam bereikte het bedrijf een overeenkomst om illegale verhuur tegen te gaan.
Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0

'Airbnb loopt 382 miljoen euro mis door nieuwe regels Londen'

Gepubliceerd: 02 januari 2017 15:18

Huizenverhuursite Airbnb loopt dit jaar meer dan 400 miljoen dollar (ongeveer 382 miljoen euro) mis door nieuwe regelgeving in Londen. Vanaf dit jaar mogen woningen daar niet langer dan negentig nachten per jaar worden verhuurd.

Meer dan de helft van de boekingen in 2016 in Londen zouden dit jaar niet kunnen worden gedaan vanwege de nieuwe wetgeving, berekende de Financial Times met cijfers van de database AllTheRooms.

Verhuur voor meer dan negentig nachten was al verboden, maar vanaf dit jaar zullen verhuurders daar ook op worden gecontroleerd.

Aanvankelijk werd gedacht dat de omzet van Airbnb in de Britse hoofdstad zou stijgen van zo'n 600 miljoen dollar in 2016 naar 1,24 miljard dollar in 2017. Maar door de nieuwe regels zou de omzet dit jaar ongeveer 812 miljoen dollar zijn. Dertien procent daarvan komt bij Airbnb terecht.

Airbnb spreekt tegen dat er een groot verlies zal zijn, omdat reizigers zich naar andere plekken in de stad zouden begeven. Er zijn volgens de dienst genoeg accommodaties in Londen.

Amsterdam

In Amsterdam is eenzelfde regeling van kracht. Woningen mogen niet langer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. Verhuurders die zich daar niet aan houden worden van het platform verwijderd.

Woningen mogen bovendien niet worden verhuurd voor meer dan vier personen. Met de maatregelen wil de gemeente Amsterdam illegale verhuur en overlast voorkomen.
Belasting

In het Verenigd Koninkrijk ligt Airbnb ook onder vuur vanwege het verdienmodel. Uit onderzoek van de Financial Times blijkt dat Airbnb alleen goedkopere accommodaties kan aanbieden vanwege belastingvoordelen.

Huiseigenaren die hun woning willen verhuren kunnen gebruikmaken van belastingvoordelen, terwijl bedrijven een hoge belasting betalen op onroerend goed. Hotels hebben te maken met een toerismebelasting.
Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0
ING onderzocht in 2016 het prijsopdrijvend effect van Airbnb. De te verwachten conclusie: de extra inkomsten via Airbnb zorgen ervoor dat Amsterdamse huizen soms tot tientallen procenten meer waard worden. Die ogenschijnlijk logische conclusie werd echter al snel in twijfel getrokken. Knuffeleconome Barbara Baarsma tikte voor de concurrerende Rabobank een column waarin ze de prijsstijgingen door Airbnb als onzin afdeed omdat mensen Airbnb-inkomsten niet mogen meetellen bij hun hypotheekaanvraag. Daarnaast zou volgens Baarsma het effect van Airbnb beperkt zijn omdat een koper zelf in de woning moet wonen, waarmee de meeste buitenlandse beleggers zouden afhaken. Een tamelijk naïeve theorie, want die regels zijn volkomen irrelevant zonder handhaving. De praktijk is bovendien dat investeerders, maar ook veel ‘gewone’ particulieren, helemaal geen – hogere – hypotheek nodig hebben om de hogere prijzen te kunnen financieren. Er is namelijk volop geld in de markt (hallo, babyboomers). De halve wereld is door de lage rentestand op zoek naar een investering. Doordat binnen- en buitenlandse investeerders massaal Amsterdamse huizen kopen ontstaat schaarste in een stad waar toch al het hoogopgeleide deel van de bevolking naartoe trekt.

blendle.com/i/quote/kapitale-uitverko...
DeZwarteRidder
0
GEEN VOORGEVELS

Voor zover ze al als belemmering worden gezien, zijn de gemeentelijke regels eenvoudig te omzeilen. Een belegger hoeft helemaal niet zelf in een beleggingspand te wonen, laat staan de bedden te verschonen. Er zijn legio bedrijfjes die dat graag voor u doen. Zoek op Google naar ‘Airbnb uitbesteden’ en u ziet de gesponsorde hits vechten om de bovenste plek. ‘Uw huis is een investering. En zoals met elke investering wilt u graag een zo hoog mogelijk rendement met zo min mogelijk risico. Verhuur via Keyokay biedt de perfecte oplossing’, valt te lezen op de website van sleutelbedrijfje Keyokay. Dat klinkt goed. Dat je je huis alleen via Airbnb mag verhuren als je er zelf woont – en dus niet als vermogensobject – maakt de Wassenaarse jongens die het bedrijfje opzetten blijkbaar niet veel uit. Wanneer we bellen om te vragen of Keyokay een appartementje permanent wil verhuren, wordt dat gretig bevestigd. Diederick Vellinga, mede-eigenaar van Keyokay, neemt op. ‘Officieel mag je maar zestig dagen verhuren, maar zolang er iemand staat ingeschreven en de buren niet te veel klagen is het risico niet zo groot. Wij adverteren op Airbnb, maar ook op andere sites, zoals Housetrip, Expedia, noem maar op.

Al die sites geven geen informatie over het exacte adres van een woning, dus wordt het voor de gemeente of de Belastingdienst heel lastig om het adres te vinden.

Wij fotograferen daarom ook geen voorgevels.’ Vellinga ruikt geld wanneer de locatie en grootte van het appartement door ons worden opgehemeld. En geeft ruiterlijk toe dat niet alleen de gemeentelijke regels best genegeerd kunnen worden, maar dat we ook de belastingwetten prima kunnen vergeten.

‘Eh, ja: de belasting is eigenlijk per persoon verschillend, maar er zijn wel manieren om het leuk te houden. We hebben toevallig net een klant op de Lauriergracht die zelf in Uruguay woont en hier is uitgeschreven. Bij hem is alles box 3 en zijn inkomsten uit de verhuur zijn dus vrijwel belastingvrij.’ Oftewel: wij verhuren graag illegaal. De regel is immers dat vakantieverhuur van een appartement alleen mag als je er zelf woont (voor zestig dagen) en dat de inkomsten in box 1 vallen.

Vellinga heeft echter alle begrip voor de massale belastingontduiking. ‘Als je box 1 moet betalen, wordt het maximale geluk uit je getrokken, haha.’ En als hij begrijpt dat hij een journalist aan de lijn heeft: ‘Wij hebben daar geen adviserende rol in.’

Niet alleen de fiscus en de Amsterdammers zijn de dupe van het gehossel van dit soort bedrijfjes, ook voor veel toeristen is de ervaring een tegenvaller.

Baldassare, een Duitse toerist, huurde met zes personen een Airbnb die werd gehost door Keyokay. Los van het feit dat Keyokay daarmee automatisch in overtreding is (vier is het maximum), was het verblijf bepaald geen succes. De recensie is vernietigend.

‘Twee van ons moesten op luchtbedden op de grond slapen, en dat voor vierhonderd euro per nacht.

En tijdens ons verblijf werd er ingebroken. Althans, iemand die de sleutel had is in het appartement geweest en heeft de autosleutel, cash en creditcards meegenomen.

‘HET VINDEN VAN EEN STROMAN IS GEEN ENKEL PROBLEEM’

Daarom moesten we nog een nacht extra in Amsterdam blijven. Toen we vroegen of Keyokay een oplossing had, werd ons verteld dat zij volgeboekt zaten en dat we altijd nog op de vloer van Schiphol kondnen slapen. Een ongekende brutaliteit na 1440 euro te hebben afgetikt voor drie nachten.’ Vellinga reageert geërgerd op deze klacht:

‘Het verhaal was dat de deur openstond en dat proberen ze bij ons neer te leggen. We hebben hun met alles geholpen en zeker niet gezegd dat ze op Schiphol konden slapen.’
DeZwarteRidder
0
PANDJESMELKERS

Keyokay is niet het enige sleutelbedrijfje dat zichzelf presenteert als ‘vernieuwende startup’, maar feitelijk vooral drijft op illegale verhuur, woningonttrekking en belastingontduiking. Vrijwel alle sleutelbedrijfjes (zie kader links) hebben in meer of mindere mate boter op het hoofd en doen opzettelijk vaag over de regels. De verwevenheid met de stenensector is groot; bijna alle oprichters hebben een vastgoedachtergrond en een groot netwerk binnen de almaar groeiende groep Amsterdamse vastgoedinvesteerders. Gert-Jan Bakker van het Amsterdamse Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag kent hen vrijwel allemaal. ‘Veel grote jongens die via die tussenpersonen pandjes verhuren kennen wij al langer als pandjesmelkers. Die moesten vroeger nog hun best doen om grote rendementen te maken, maar dankzij Airbnb is negen à tien procent per jaar doodeenvoudig.’

De regel dat er een bewoner moet staan ingeschreven om te mogen verhuren is volgens hem geen enkel probleem. ‘Er zijn studenten genoeg die een inschrijving nodig hebben in de stad, al is het maar om de hogere studiefinanciering voor uitwonenden te krijgen. Er wordt volop gehandeld in inschrijvingsbewijzen. Thuiswonende studenten of studenten die met acht man in een dispuutshuis wonen: het vinden van een stroman is in Amsterdam geen enkel probleem.’

Shortstayvergunningen, waarmee huizen permanent voor een periode van minimaal zeven dagen mogen worden verhuurd, zijn schaars en worden sinds 2014 niet meer uitgegeven. Bestaande vergunningen worden bovendien niet meer verlengd, omdat de gemeente ervan af wil. Wie een beleggingspand heeft en wil meeprofiteren van de Airbnbhausse, heeft daarmee feitelijk geen andere keus dan de illegaliteit.

Bakker: ‘Verhuur aan een vaste huurder is in principe veel aantrekkelijker door minder slijtage, minder risico, minder klachten van buren, minder administratie, enzovoorts.

Er moet een flink hoger rendement tegenover staan wil je daar zin in hebben. Zo’n rendement haal je alleen als je de regels overtreedt en permanent gaat verhuren aan toeristen.’ Tenzij er een shortstayvergunning aanwezig is, kun je er dus van uitgaan dat al die klinisch ingerichte appartementen op Airbnb illegale hotels zijn. De constructie is meestal voorspelbaar: de belegger vraagt een astronomische vaste huur aan een sleutelbedrijfje en/of stroman die op het adres staat ingeschreven. Deze ‘huurder’ verhuurt de woning vervolgens door op platforms als Airbnb en pakt zijn 25 procent.

Het was ook deze constructie die het Living Capital van voormalig ‘huisjesmelker van het jaar’ Lucas Izycki en pandjesbaas René Barmentloo afspraken, blijkens documenten in handen van Quote. Uit een briefwisseling tussen de twee blijkt hoe sleutelbedrijfje Living Capital opzettelijk huurconstructies opzet om gemeente en Belastingdienst te misleiden.
STRIJDTONEEL

Wie het voorland van Airbnb in Amsterdam wil weten, doet er goed aan de ontwikkelingen in Amerika in de gaten te houden. In New York is Airbnb namelijk de facto verboden met een nieuwe wet die het verhuren van woningen voor minder dan dertig dagen verbiedt. De belangen voor Airbnb zijn gigantisch: met ruim veertigduizend adressen is New York de grootste markt en het wegvallen daarvan zou, nog los van de precedentwerking, een flinke tik zijn voor de waarde van het bedrijf. Als reactie op de nieuwe wet spande Airbnb dan ook meteen een rechtszaak aan tegen de staat New York. Deze reageerde laconiek: ‘Airbnb can’t have it both ways: it must either police illegal activity on its own site, or government will act to protect New Yorkers.’ In de stad waar het voor Airbnb allemaal begon, San Francisco, is het eveneens bal. Daar werd Airbnb door het gemeentebestuur verplicht inzicht te geven in alle verhuurders, huurlocaties en transacties. Een flinke stap, want het betekent dat de gemeente vele malen effectiever kan ingrijpen wanneer iemand zijn huis langer verhuurt dan toegestaan. De Amerikaanse trend lijkt dus duidelijk: informatie delen of verbieden. Maar ook in Europa krijgt Airbnb tik op tik. In Berlijn is Airbnb voor volledige woningen verboden (alleen een kamer verhuren mag) en in Barcelona moeten mensen zich sinds kort melden bij de gemeente als ze willen verhuren op Airbnb. Die geeft hun dan een code waarmee de verhuurder en het huis, zonder privacygevoelige informatie te delen op Airbnb, door de gemeente te volgen zijn. Hoewel de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) en zijn voorgangers zich ontstellend naïef hebben getoond door jarenlang aan het lijntje van Airbnb te lopen, lijkt er toch ook in Amsterdam iets structureels te zijn veranderd. Begin 2017 wordt een nieuwe Airbnb-deal verwacht en alles wijst erop dat die vele malen strenger zal zijn dan het eerdere kluitje in het riet waarop de Amsterdamse politiek zo trots was.

In aanloop naar de nieuwe afspraken nam de Amsterdamse raad alvast een drietal moties aan. Zo bleek er een meerderheid vóór het terugschroeven van het maximale aantal verhuurdagen van zestig naar dertig, het handhaven van sleutelbedrijven en het koppelen van gegevens om het de fiscus makkelijker te maken belastingontduikers aan te pakken. Bakker is nog niet overtuigd van de effectiviteit en wijst op het probleem van de handhaving. ‘Als we teruggaan naar dertig dagen, zou het aantal klachten minder groot zijn. Maar laten we eerlijk zijn: het probleem zit niet bij die gewone Amsterdammers die hun huis een keer verhuren als ze een weekendje weg zijn. Die grote vastgoedjongens zijn al jaren in overtreding. Als de regels veranderen, zijn ze straks slechts in overtreding van een ándere regel. Het spreekt voor zich dat Amsterdam Airbnb zou moeten dwingen een account op slot te gooien als de zestig dagen overschreden zijn en meer dan vier gasten als optie wordt aangeboden.’

‘WE BETALEN MET Z’N ALLEN VOOR HET RIJKS, MAAR ER IS GEEN NEDERLANDER DIE DAAR NOG NAAR BINNEN KAN’
DeZwarteRidder
0
BOTER OP HET HOOFD

Dankzij Airbnb is er een wildgroei ontstaan van zogenaamde sleutelbedrijfjes, die in ruil voor gemiddeld 25 procent van de huuropbrengsten alles (incheck, schoonmaak, adverteren) uit handen nemen. Ze beweren bovendien met handige algoritmes een veel hogere omzet te kunnen genereren dan wanneer je het zelf zou doen. Misleiding, waarbij toeristen met mooie appartementen worden gelokt maar uiteindelijk in een minder appartement worden gemoffeld, is geen zeldzaamheid. Trend is dat aanbieders van illegale hotels naar die platforms verhuizen, want minder in het zicht.
1. IAMBNB, ‘JORRIT & DIRK’

Het grootste sleutelbedrijfje van Amsterdam met naar eigen zeggen meer dan zeshonderd adressen in beheer. Het bedrijfje van Jorrit Stracke en Dirk Minnebo, die ook wel ‘de onofficiële persvoorlichter van Airbnb in Amsterdam’ wordt genoemd, is groot rond het Leidseplein.
2. KEYOKAY, ‘DOUWE & NIKI’

Het bedrijfje van Douwe Wielenga en Diederick Vellinga beheert veel panden aan het Rokin en het Spui, voornamelijk ruimtes boven horecapanden. De eigenaren zijn Amsterdamse corpsjongens en pakken wat ze pakken kunnen.
3. 60DAYS

Het bedrijf van David van Tiel en Mike Bruijnesteijn betaalt eigenaren een vast bedrag voor het onderverhuren van hun huis, en dus geen percentage van de omzet. Prettig voor mensen die zekerheid willen, maar de winst is natuurlijk vooral voor 60Days.
4. BNBMANAGER, ‘MICHIEL & JANE’

Eveneens een vrij grote speler die verhuurders laat kiezen tussen een vast bedrag per week of tachtig procent van de huuropbrengsten. Eigenaren zijn Michiel van der Putt en Twan den Hartog.
5. BNB STARTUP

Eigenaren Tillan Barros en Rowan Moore waren voorheen actief in allerlei mediabaantjes, maar besloten in april 2015 in de Airbnb-hausse te stappen. Dat dat heel snel heel hard kan gaan bewijzen twaalf man personeel.
MELKEN 2.0

Stel: u hebt poen, veel poen. Dan zeggen uw vrienden waarschijnlijk: steek het in stenen. Dat doet u dan braaf en koopt een paar pandjes in Amsterdam, waar dankzij de nog immer scheve verhouding tussen koop- en sociale huurwoningen het verhuurrendement tegen de plinten klotst. Wanneer uw neefje op een familiefeestje begint over Airbnb, bent u al snel om. U bent niet de enige. Hieronder enkele notoire Airbnb-graaiers.
1. JEROEN KOOL EN EBE VAN RIESEN

Splitsen, verbouwen, ophokken, herhaal.

Kool en Van Riesen werden er groot mee en weten hun lekker renderende ‘mandjes’ altijd goed te verkopen.
2. RUDOLF BOOKER

De ceo van Payvision heeft veel pandjes in de Kerkstraat, die vrijwel allemaal worden beheerd door Iambnb.
3. BORIS OTTE

Samen met Bart Harts al jaren ‘groots’ in de splitsingsmaffia in Amsterdam met hun ’s Winters Binnen Vastgoed. Stond vooraan toen Airbnb de stad veroverde.
4. HAICO ENDSTRA

De broer van wijlen Willem Endstra nam na diens dood veel van zijn zaken over. Doet het ook leuk met Airbnb.
5. BART DEENIK

Eigenaar van DW Vastgoed die onlangs nog een lokaal geliefd boekhandeltje met een gigantische vierhonderd procent huurverhoging de hoofdstedelijke Utrechtsestraat uit pestte.
6. RENÉ BARMENTLOO

Manusje-van-alles die onder de naam LFB- Vastgoedontwikkeling koopt, verbouwt en verhuurt.
7. DIRK VAN RULLER

‘Biloxi renoveert, splitst, realiseert en investeert – altijd in goed overleg met de gemeente Amsterdam.’ Nou, nee. Laat zoon Nico lekker airbnb’en.
8. IMMANUEL BAARS

Zag al meerdere door zijn Perca Vastgoed uitgebuite hotelwoningen door de gemeente gesloten worden.
9. JOS VAN MOORSEL

Eigenaar van horecazaken aan het Rokin doet lekker mee in het centrum.
10. ZIAUDDIN CHOUDREY

In het pre-Airbnb-tijdperk al een berucht huisjesmelker, vooral aan de Nieuwezijds Voorburgwal.
DeZwarteRidder
0
Eerste boetes voor sleutelbedrijven
4 uur geleden Ruben Koops

Naast een stel illegale hotels zijn door de gemeente Amsterdam voor het eerst ook twee sleutelbedrijven gesanctioneerd nadat zij hadden meegewerkt aan frauduleuze toeristische verhuur.

Dat meldt wethouder Ivens (wonen), die daarmee een belofte nakomt dat de gemeente strenger toezicht gaat houden op deze branche.

Airbnb wordt steeds populairder in de stad. Het is legaal om een woning te verhuren via het platform, mits niet langer dan 60 dagen per jaar aan niet meer dan vier gasten per nacht.

Illegaal

Sleutelbedrijven nemen naar wens het hele proces van in- en uitchecken van de Airbnb-gasten over van de woningeigenaar, zodat die met een gerust hart op vakantie kan gaan. Ook kunnen er schoonmaakdiensten en sleutelafhaalservices betrokken worden bij dit soort bedrijfjes. Maar er zijn grenzen aan wat legaal is.

Bij een appartement op IJburg werd na digitaal rechercheren duidelijk dat er sprake was van een illegaal hotel met maar liefst 18 bedden. Omdat het sleutelbedrijf in kwestie het logies exploiteerde, hebben zij net als de eigenaar een boete ontvangen van 13.500 euro.

Beboet

Ook een appartement op het KNSM-eiland bleek na klachten van omwonenden illegaal verhuurd. Het Zwitserse gezinnetje dat er verbleef had de sleutel bij aanvang van het verblijf opgehaald bij een kantoortje nabij het Centraal Station. Deze verhuurder bleek iemand te zijn die voor een sleutelbedrijf werkt, die net als de pandeigenaar is beboet.

DeZwarteRidder
0
Verhuurders riskeren boete van twintigduizend euro
Bed&breakfast-houders ineens strafbaar
29 min geleden Jelmer Geerds

Amsterdam - Onder bed&breakfast-houders in de stad heerst bezorgdheid en frustratie over aangescherpte gemeenteregels. Naar schatting enkele honderden uitbaters van een gastenverblijf zijn ineens strafbaar bezig.

Met ingang van dit jaar voldoet een zelfstandige ruimte in een woning, met een eigen keuken en sanitaire voorzieningen en een eigen toegang, niet meer aan de geldende eisen voor bed&breakfast. Woningbezitters die een dergelijke ruimte toch als bed&breakfast verhuren, riskeren zonder waarschuwing een direct opeisbare boete van ruim twintigduizend euro.

De aangescherpte regelgeving en dreigende boetes zorgen voor veel beroering onder bed&breakfast-houders, die gezien de lucratieve opbrengsten de afgelopen jaren juist duizenden euro’s hebben geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van hun gastverblijf.

„Ik denk dat geen enkele eigenaar zit te wachten op gasten, die gebruik maken van zijn eigen keuken en sanitair en op ieder moment door dezelfde entree binnenkomen. Juist voor ieders privacy hebben zij gezorgd voor zoveel mogelijk eigen voorzieningen bij het gastverblijf. Deze aanpassing is daarom te gek voor woorden. Zeker ook omdat elders in het land bed&breakfast-kamers wel gewoon een eigen opgang mogen hebben”, aldus Ilonk Gerritsen, die zegt te spreken namens vele andere houders van een gastverblijf in de stad.

„Deze maatregel dient ook geen enkel doel, omdat uit onderzoek blijkt dat de overlast vanuit bed&breakfasts nihil is. Er is dus simpelweg geen probleem. Onbegrijpelijk dat een coalitiepartij als de VVD meegaat in deze betutteling met onnodige en rare regels.”

Een woordvoerster van wethouder Laurens Ivens stelt in een reactie: „Het is niet zo dat een bed&breakfast geen eigen badkamer of keukentje mag hebben. Het gaat om de vraag of er wel of geen sprake is van een bed&breakfast. Een bed&breakfast is het verhuren van een gedeelte van een eigen (zelfstandige) woning en moet dus onderdeel uitmaken van de woning. Wanneer sprake is van een volledig, zelfstandige ruimte met eigen voorzieningen en een eigen toegang, is er sprake van een aparte woonruimte die wordt gebruikt voor toeristische verhuur. Dit is niet toegestaan.”

De zegsvrouw vervolgt: „De wijziging van de verordening benadrukt dat bed&breakfast alleen is toegestaan in zelfstandige woonruimte. Het verhuren van een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer in een studentencomplex, is dus niet toegestaan.” Dit om te voorkomen dat bewoners van een gemeenschappelijke woning elk weekend toeristen in het appartement zien rondscharrelen.

DeZwarteRidder
0

Gemeente Amsterdam deelt recordboete uit aan Airbnb-verhuurder

Gepubliceerd: 06 februari 2017 14:22 Laatste update: 06 februari 2017 14:29

De gemeente Amsterdam heeft een recordboete opgelegd aan een woningeigenaar in Amsterdam die zijn panden verhuurt via de website Airbnb. De eigenaar moet 297.000 euro betalen omdat hij zich niet houdt aan de regels die de gemeente gesteld heeft voor het verhuren via de website.

Uit onderzoek van de digitale recherche Amsterdam werd duidelijk dat het appartement te vaak op Airbnb staat. Volgens de regel mag de hoofdbewoner van een woning het pand maximaal zestig dagen per jaar verhuren.

Ook bedrijf Iamb&b, dat verhuurders onder andere schoonmaakservice en hulp bij de sleuteloverdracht biedt, krijgt deze boete.

"In de praktijk werken zij regelmatig samen met illegale hotels. Als zij weten dat de woningen te vaak in de verhuur staan, of dat daar meer dan vier toeristen in zitten, zijn zij ook verantwoordelijk", zegt wethouder wonen Laurens Ivens, tegen Het Parool. Het is de eerste keer dat de gemeente Amsterdam zo’n hoge boete geeft voor het niet nakomen van de regels die gesteld zijn voor het verhuren via Airbnb.
Sluiten

Ivens zou uiteindelijk graag zien dat de panden niet meer als 'illegaal hotel' aangeboden worden, maar dit kan pas als de brandweer het pand beoordeelt als niet brandveilig. Als de eigenaar opnieuw de regels voor verhuur overtreedt mag de verhuur van de woningen wel verboden worden. De wethouder zegt dat volgens de nieuwe overeenkomst Airbnb binnenkort zelf illegaal aanbod van hun website verwijdert.
Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0
Airbnb-verhuurders in vizier Belgische fiscus
55 min geleden

Amsterdam - Belgische Airbnb-verhuurders krijgen binnenkort de belastingdienst achter zich aan. De fiscus gaat ’systematisch speuren naar verhuurders op Airbnb en soortgelijke websites’, meldt zakenkrant De Tijd.

De 12.500 Belgen die hun woning actief via het online platform verhuren, houden daar gemiddeld zo’n €2000 per jaar aan over. Tot nu toe werden ze op sommige plekken wel, en op sommige plekken niet gecontroleerd. Dat gaat nu veranderen. Met speciale software gaat de Belgische fiscus achterhalen wie tot nu toe ’vergat’ zijn verhuurinkomsten op te geven.

Ook Airbnb zelf moet gegevens aanleveren, vindt de fiscus. „Happig of niet”, aldus een woordvoerder. Een woordvoerder van de website „verwelkomt elke discussie over het gemakkelijker betalen van belasting”.

Wie wordt betrapt, kan een boete krijgen van maximaal €1250, of een strafbelasting van twee keer het ontdoken bedrag.

In Nederland telt Airbnb 31.000 actieve verhuurders. Per persoon verdienen die €3000 per jaar.
DeZwarteRidder
0
1,4 miljoen boekingen via Airbnb
3 uur geleden

AMSTERDAM - Circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf in Nederland via verhuurderswebsite Airbnb. Daarbij hadden zij de keuze uit de woning of een deel van de woning van circa 31.000 actieve verhuurders. Dat meldde Airbnb dinsdag in een rapport over 2016.

Gemiddeld stelden de verhuurders in 2016 hun woning 28 dagen beschikbaar en ze verdienden daarmee afgelopen jaar door de bank genomen 3000 euro. Bezoekers bleven gemiddeld 3,5 nacht in een van de Nederlandse woningen.

Volgens de verhuursite geven reizigers die via Airbnb boeken gemiddeld meer uit dan reizigers die gebruik maken van traditionele accommodaties. Airbnb schat de uitgaven van de gasten afgelopen jaar op 607 miljoen euro. Daarbovenop werd 188 miljoen euro betaald aan verblijfkosten. Daarmee werd volgens de site een impuls van 800 miljoen euro gegeven aan de Nederlandse economie.

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf, dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te verhuren aan toeristen, explosief gegroeid. Onomstreden is Airbnb niet. Onder meer het stadsbestuur van Amsterdam wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen.
DeZwarteRidder
0
Goed Airbnb-huis nieuwe makelaarstruc
1 uur geleden Koen Nederhof

Amsterdam - Makelaars hebben een nieuwe verkooptruc: de Airbnb-opties van een huis aanprijzen. Het verhuurplatform groeit razendsnel en kopers kunnen de extra inkomsten vaak goed gebruiken. Maar ze moeten zich niet te snel rijk rekenen, vinden experts.

Aan de noordzijde van Amsterdam ging onlangs een huis voor drie ton in de verkoop. De meest opvallende verkooptekst in de Funda-advertentie: „Zolderkamer is zeer geliefd (4,5 sterren) op Airbnb, verhuur je drie weekenden per maand, dan kun je zo goed als gratis wonen.”
DeZwarteRidder
0
Torenhoge boetes en sluitingen tegen illegale verhuur
„Nee, ik doe de deur niet open!”
2 uur geleden Mike Muller

Het woonfraudeteam van de gemeente Amsterdam trekt twee keer per week met verschillende teams door de stad, op zoek naar illegale vakantiewoningen. De Telegraaf liep mee met de ambtenaren, die na controle direct twee kamers sloten. „Nee, ik doe de deur niet open! We leven hier niet in Rusland!”

Wie zegt dat ambtenaren een negen tot vijf baan hebben, heeft het dit keer mis. In alle vroegte verzamelen we ’s morgens aan de Jodenbreestraat, waar de digitale recherche van de stad Amsterdam gevestigd is. Een team van zo’n veertig mensen is hier dagelijks actief om woningfraudeurs op te sporen. Aan de hand van meldingen van bezorgde bewoners, maar ook door eigen speurwerk op internet worden dossiers aangelegd en vervolgens huisbezoeken gepland. De ambtenaren en brandweerinspecteur willen niet met achternaam in de krant, want houden hun identiteit het liefst zo anoniem mogelijk.

Na de briefing aan een grote tafel en het verzamelen van de nodige bevel-formulieren, worden de onaangekondigde huisbezoeken gepland. Om kwart over acht ’s morgens is het eerste pand aan de deur. Helaas, niemand thuis. „We komen hier later sowieso terug”, zegt hij. Aan de Oudezijds Voorburgwal, in hartje centrum, heeft ambtenaar Jan-Anne beet. „Nee, ik doe de deur niet open! We leven hier niet in Rusland!”, zegt de bewoner in het Engels door de intercom, waarna de verbinding resoluut wordt verbroken. Ook de tweede poging is vruchteloos. „U komt mijn huis niet in, maak maar een afspraak.” De ambtenaar heeft echter een bevelformulier -ondertekend door de burgemeester- mee, waarop staat dat toestemming voor controle en betreding van de woning is verleend. Reden voor het handhavingsteam om een slotenmaker en de politie op te roepen. Nog één keer wordt aangebeld. „U kunt nu open doen, anders forceren we de deur.”

De aanwezigheid van de agenten brengt de bewoner op andere gedachten. Zichtbaar geïrriteerd opent hij de deur. „We willen graag de appartementen zien”, zegt Jan-Anne. „Maar mijn gasten slapen!”, probeert de eigenaar nog. „Dat maakt niet uit, wij willen de verblijven zien en controleren of de brandveiligheid in orde is. U kunt uw gasten wakker maken, anders doen wij het.” De agenten, ambtenaren en brandweerofficier overvallen de eigenaar en gasten duidelijk. Half slaperig openen zij de deur voor de ambtenarenbrigade.

Op de eerste etage blijken vier toeristen te verblijven: twee aan de voorzijde en in de tweede kamer nog twee. In beide kamers staat een tweepersoonsbed, bevindt zich een badkamer en staan koelkastjes. Prima verzorgd, daar ligt het niet aan. Maar, zo leggen de ambtenaren uit: het mag niet. Er zijn twee logiesverblijven op één etage en daarmee is volgens hen feitelijk sprake van een hotelsituatie. Voor een hotel gelden veel strengere brandveiligheidseisen, legt de brandweerman uit. Volgens de gemeenteregels moet de bewoner bij een bed and breakfast, zoals hier het geval zou zijn, naast ingeschreven staan ook daadwerkelijk wonen op dezelfde verdieping. Dat blijkt niet het geval, want de eigenaar van het bed and breakfastverblijf woont een etage hoger met zijn partner. Tegen de regels in, aldus de ambtenaren. „Omdat de bewoners samen wonen op een andere etage dan zij kadastraal gezien zijn ingeschreven, kan het theoretisch ook zo zijn dat er dubbele toelages worden aangevraagd”, suggereert de woonfraudeambtenaar. „Maar daar controleren wij hier nu niet op. Hier is sprake van een illegaal hotel. We gaan zo overleggen of dat beëindigd moet worden.”

Na de controle wordt direct een rapport opgemaakt. „We controleren vooral ’s morgens”, legt de brandweerofficier op de terugweg naar het stadhuis uit. „In alle vroegte heb je de meeste kans om toeristen aan te treffen en kunnen de medewerkers van de gemeente gemakkelijker bewijzen dat er inderdaad aan vakantieverhuur wordt gedaan.” Bij het binnentreden worden de gasten bovendien ondervraagd: ambtenaren willen weten wat er voor de kamers betaald is, zien de verblijfdata en via welke site gereserveerd is. „Sorry voor het storen”, verontschuldigen zij zich nog tegenover de toeristen.

In de Stopera wordt direct met juristen een overleg gestart over de aangetroffen situatie. In dit geval zijn de kamers zichtbaar geweest op Airbnb en op de eigen website, zo blijkt uit digitaal recherchewerk van de afdeling Wonen. „Er hingen in beide kamers goede rookmelders”, zegt de inspecteur die alles op een rijtje zet. „Maar ze zijn niet doorgeschakeld en staan ook niet in verbinding met de meldkamer, zoals wel hoort te zijn.” De brandweerman is echter resoluut: de brandveiligheid is in het geding, omdat aan een hele waslijst aan regels niet is voldaan. „Sluiten”, klinkt het uit zijn mond. En dus tikt de jurist een besluit, wordt er telefonisch contact opgenomen met de eigenaar: om 16.00 uur moeten de kamers leeg zijn.

Klokslag 16.00 uur staat hetzelfde team voor de deur, samen met een slotenmaker en twee agenten. De deur wordt niet geopend bij het aanbellen en dus klaart de slotenmaker het klusje: we zijn binnen. Een van de eigenaren is thuis, moet de sleutels inleveren en ziet met lede ogen toe dat cilinders worden vervangen. „We hebben het uitgezocht: het mag volgens de regels”, probeert hij de ambtenaren nog te overtuigen. De gemeentemedewerkers zijn niet op andere gedachten te brengen: de verblijven zijn voor minstens drie maanden gesloten. „Er zal bovendien nog een boete worden opgelegd ter hoogte van 20.500 euro voor woningonttrekking.”
DeZwarteRidder
0
Sleutelbedrijf failliet door controles op illegale verhuur

Volgens Keyokay beoordeelt de gemeente de verhuur regelmatig ten onrechte als illegaal. © anp

Het Airbnb-sleutelbedrijf Keyokay heeft dinsdag faillissement aangevraagd. Het kreeg eerder 67.500 euro boete opgelegd door de gemeente voor de illegale verhuur van appartementen via Airbnb.
Door: Tom Kieft 2 maart 2017, 14:17

Volgens het bedrijf waren de boetes van de gemeente ten onrechte opgelegd. Ze wilden nog procederen, maar nu het bedrijf het faillissement heeft aangekondigd, is dat van tafel.

De boetes zijn geen directe aanleiding geweest voor het faillissement, zegt eigenaar Douwe Wielenga. "Maar indirect heeft het strenge handhavingsbeleid van de gemeente ons genekt."

In het najaar van 2016 maakte de gemeente een deal met Airbnb om het toezicht te verscherpen. Ook doet de gemeente regelmatig huisbezoeken als het vermoeden bestaat dat een huis illegaal wordt verhuurd. Sindsdien is al voor €526.500 aan boetes opgelegd aan eigenaren en sleutelbedrijven.

Brandveiligheid
Volgens Keyokay beoordeelt de gemeente de verhuur regelmatig ten onrechte als illegaal. "Ze kloppen onaangekondigd aan bij woningen en voeren hun controle uit. Als de verhuur niet illegaal blijkt, gooien ze het soms nog op brandveiligheid. Zo kun je natuurlijk altijd een boete uitdelen."

Doordat de boetes niet altijd terecht zijn, zijn mensen bang geworden om hun huis aan te bieden via Airbnb
Keyokay

"Doordat de boetes niet altijd terecht zijn, zijn mensen bang geworden om hun huis aan te bieden via Airbnb," vertelt de medewerker.

Sinds bekend werd bij verhuurders dat de gemeente streng is gaan controleren, verkeerde het bedrijf in slecht weer. "Dat, in combinatie met het laagseizoen heeft ons langzaam de das om gedaan."

Sleutelbedrijven
Het bedrijf werd door de gemeente aangepakt voor het verhuren van vijf illegale hotelappartementen. Aan zowel de eigenaren van de appartementen als het sleutelbedrijf werden verschillende boetes voor zowel woningonttrekking als brandveiligheid opgelegd van in totaal 175.000 euro. Het sleutelbedrijf zelf kreeg 67.500 euro boete: 13.500 euro per appartement.

Naast Keyokay zijn in Amsterdam meer sleutelbedrijven actief. De gemeente spreekt over 'tientallen'. Deze bedrijven zorgen bij verhuur van de woning, naast de sleuteloverdracht, vaak ook voor de schoonmaak van het pand en contact met de huurder(s). Vaak onderhouden ze profielen van de woning op websites voor vakantieverhuur.

Begin vorige maand werd een recordboete uitgedeeld aan Iamb&b, een ander sleutelbedrijf, dat met een woningeigenaar elf appartementen verhuurde via Airbnb. Zij kregen een samen boete van 297.000 euro opgelegd.
DeZwarteRidder
0
Amsterdam gaat meldplicht bij Airbnb-verhuur invoeren
Gisteren, 21:00

Amsterdam werkt aan een meldplicht voor mensen die hun woning willen verhuren via Airbnb. Ongemelde verhuur wordt beboet. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Wonen, Laurens Ivens, vanavond in een gesprek met Nieuwsuur.

"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete."

Aanvankelijk wilde het kabinet niet instemmen met een wetsvoorstel waarmee de gemeente overlast via een meldplicht kon aanpakken. Maar eind februari stemde de Tweede Kamer toch voor een motie van Sharon Gesthuizen (SP) die een meldplicht mogelijk maakte.

Maximaal

Amsterdammers mogen hun woning maximaal 60 dagen per jaar aan toeristen verhuren. Ook mogen ze maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten.

Maar veel appartementen worden het hele jaar door via Airbnb verhuurd. Onlangs sprak Airbnb met de gemeente af dat een appartement vanaf dit jaar automatisch verdwijnt van de site als de limiet van 60 dagen wordt overschreden.

Overlast

Ondanks deze afspraken ervaren veel Amsterdammers steeds meer overlast van de gasten van de goedkope Airbnb-adressen. Wethouder Ivens constateert zelf ook dat de overlast aanhoudt. "De afgelopen paasweken en de meivakantie is de binnenstad weer overstelpt door toeristen, terwijl hier ook mensen wonen. Amsterdam moet wel een woonstad blijven."

De verhuur levert de stad ook geld op. Vandaag werd bekend dat het gebruik van Airbnb in Amsterdam in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. Er werden vorig jaar bijna 1,7 miljoen overnachtingen in de hoofdstad geboekt via de site, een groei van 125 procent. Dat meldden althans vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague.

Maar Airbnb ontkent zelf dat de verhuur in Amsterdam meer dan verdubbeld is; de toename van het aantal verhuurde woningen bedraagt volgens het bedrijf ruim dertig procent.
DeZwarteRidder
0
Meldplicht huisverhuur aan toeristen in Amsterdam gaat per 1 oktober in

Gepubliceerd: 04 mei 2017 15:17 Laatste update: 04 mei 2017 17:24

De meldplicht voor Amsterdamse huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren, gaat per 1 oktober van dit jaar in.

Dat blijkt donderdag uit een bericht van de gemeente.

De maatregel geldt voor alle platforms voor toeristenverhuur, of het nu Airbnb is of kleinere aanbieders als Wimdu, 9Flats of Booking.com, aldus de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (wonen).

Wie verzuimt te melden, kan een boete krijgen die kan oplopen tot 20.500 euro.

Inspraak

Amsterdammers kunnen de komende weken hun mening geven over de voorgestelde meldplicht, waarna de kwestie op 19 juli wordt behandeld in de gemeenteraad. De wethouder verwacht dat alle partijen akkoord zullen gaan, ook die van de oppositie, zegt zijn woordvoerder.

Vakantieverhuur van je huis is in Amsterdam aan strenge regels gebonden. Het mag hooguit zestig nachten per jaar. Ook mogen de huiseigenaren maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten.

Explosieve groei

Het aantal Airbnb-overnachtingen in Amsterdam is in 2016 ruim verdubbeld naar 1,7 miljoen, bleek dinsdag uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague. Dat is een stijging van zo'n 125 procent ten opzichte van 2015.

Het aantal accommodaties verdubbelde tot ruim 32.000. Een derde hiervan wordt aangeboden door verhuurders die meerdere kamers verhuren. De gemiddelde prijs voor een overnachting in de stad steeg met 3 procent naar 140 euro.

Bestrijding

Eind 2016 sloot Amsterdam al een overeenkomst om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels.

Airbnb schiet onder meer verhuurders te hulp met geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen niet meer dan zestig dagen worden verhuurd, het maximum dat nu ook al geldt. Woningen verdwijnen na zestig huurdagen automatisch van de site.
Door: ANP/NU.nl
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Vraagbaak | Ik wil mijn huis verhuren aan toeristen. Wat betekent dat fiscaal?

Het hoogseizoen is aangebroken: als de stijgende lijn doorzet, komen dit jaar ruim 16 miljoen toeristen naar ons land, en dat zijn dan alleen nog maar de buitenlandse vakantiegangers. Nederlanders boekten in 2015 zo'n 17 miljoen tripjes in eigen land.

Hebt u een geschikt huis en wilt u van al dat vakantiegevier een graantje meepikken? Dan kunt u uw huis verhuren. Heel lucratief, vinden velen (het aantal via Airbnb geboekte logies in Amsterdam steeg vorig jaar met 125%!): voor een mooie eengezinswoning in bijvoorbeeld Utrecht, vangt u al gauw €200 per nacht. Voordat u besluit te gaan verhuren, moet u wel een aantal partijen om toestemming vragen, dan wel op de hoogte stellen: de hypotheekverstrekker of de huurbaas, de gemeente en uw verzekeraar. U kunt er in theorie voor kiezen in bepaalde gevallen de geen-slapende-honden-wakker-maken-strategie te hanteren en het stiekem te doen, maar dan riskeert u hoge boetes.

Hoe dan ook, als de privéspulletjes zijn opgeborgen, de lakens verschoond en u met een wervende advertentie uw huis hebt aangeboden precies in de periode dat u elders bent, dan komt de fiscus om de hoek kijken. Want de inkomsten uit tijdelijke verhuur worden voor 70% belast in box1. Kosten die u maakt voor gas, water en licht, de advertentie en bijvoorbeeld schoonmaakkosten zijn aftrekbaar. Het percentage belasting dat u hierover betaalt, ligt, afhankelijk van de hoogte van uw inkomsten, tussen de 35,5 en 52,0.

Zoveel vormen van verhuur, zoveel belastingregels: als er bijvoorbeeld sprake is van een Bed & Breakfast-situatie, waarin u uw gasten een typisch Hollands ontbijtje serveert, is de fiscale situatie net even anders. De inkomsten uit de verhuur van het deel van het huis dat als B&B dienstdoet, worden belast als 'resultaat uit overige werkzaamheden' (ROW), betreft het een huurhuis, dan is een deel van de huur van de ruimtes over de periode waarin het werd verhuurd, aftrekbaar.

Als u niet staat ingeschreven op het adres van uw tehuurstaande huis en het wel wilt verhuren, zijn de huurinkomsten vaak onbelast, maar kunt u ook niet de kosten aftrekken. De woning wordt dan gezien als vermogen en u moet er jaarlijks 0,86% tot 1,62% vermogensrendementsheffing over betalen. Maar, waarschuwt de website van FFP (gecertificeerd financieel planners): realiseer je hierbij wel dat je dan ook niets anders mag doen dan passief verhuren en er dus niet mag schoonmaken of dat ontbijtje langs brengen: dat is namelijk werk. Dan kan de belastingdienst dus besluiten de inkomsten uit verleende diensten én huuropbrengsten, te belasten in box 1.
DeZwarteRidder
0

Dit zijn de Airbnb-regels in de vier grote steden
Foto: ANP
Gepubliceerd: 07 mei 2017 10:54 Laatste update: 07 mei 2017 15:23

Het aantal Airbnb-overnachtingen stijgt in Amsterdam: zo waren er in 2016 ruim 1,7 miljoen boekingen, dat is 125 procent meer dan in 2015. Maar hoe zit dat in de andere drie grote steden? En wat zijn de regels? NU.nl zet de Airbnb-regels van de vier grote steden voor je op een rij.

Want niet alleen in Amsterdam werd een stijging waargenomen, maar ook in Den Haag, de tweede stad voor Airbnb in Nederland. Daar werden 126.000 overnachtingen geboekt. In Rotterdam, de derde stad voor de verhuursite, boekten gasten ruim 116.000 overnachtingen. De cijfers in Utrecht zijn nog niet bekend.

De regels voor Airbnb-overnachtingen verschillen per gemeente, maar er geldt ook een aantal algemene regels. Zo moet er in de splitsingsakte van je woning staan dat je het mag verhuren en moet het regelmatig verhuren van je woning worden aangegeven als bedrijfsmatige exploitatie. Ook moet je over de huurinkomsten toeristenbelasting betalen.
Plaag

Terwijl Airbnb in Amsterdam vaak wordt beschreven als "een plaag", hebben ze daar in Rotterdam nog niet zo veel last van. In de havenstad is er geen grootschalige onttrekking van huizen van de woningmarkt, illegale hotels en overlast, zo meldt de gemeente Rotterdam aan het AD. "Airbnb is een mooie aanvulling op het hotelaanbod", zegt directeur Ron Voskuilen van Rotterdam Partners, de toeristische promotieorganisatie van de stad.

Ook de gemeente Utrecht vindt Airbnb een goede toevoeging aan de huidige hotels in de stad. "We willen alleen geen Amsterdamse praktijken, daarom hebben we maatregelen genomen door alvast regels op te stellen", vertelt woordvoerder Linda Iskarous.
Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb
Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb
Controle

Overzicht houden op de Airbnb-woningen in steden lijkt moeilijk, maar dat is het niet stelt Iskarous. "Net zoals bij bed & breakfasts houden wij controles in Utrecht. Als we denken dat er ergens een woning aan toeristen wordt verhuurd, sturen we daar iemand op af die controleert of dit wel volgens de regels gebeurt."

Volgens Het Parool zal de verhuursite voortaan zelf actief controleren of het aanbod op de site binnen de regels valt en zo niet, dan zullen de woningen van de site verwijderd worden.

Airbnb is nog bezig om die technologie te ontwikkelen. De site zal onder meer een teller op de persoonlijke pagina van de verhuurders maken, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat vanaf vijftig dagen de grens van zestig dagen bijna is bereikt. Ook zal Airbnb eventueel persoonlijke gegevens van verhuurders met de gemeente delen als de betreffende stad een bestuursrechtelijk onderzoek is gestart.
DeZwarteRidder
0
2)
Rotterdam heeft ook nog geen speciale regels voor Airbnb, in tegenstelling tot Utrecht, Amsterdam en Den Haag. De stad is wel van plan om die regels te gaan opstellen.
Amsterdam

De woning mag maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, tenzij de verhuurder een vergunning heeft waarin staat dat de woning langer verhuurd mag worden.
De woning mag uitsluitend door de hoofdbewoner worden verhuurd.
Er mogen maximaal vier personen tegelijkertijd gebruik maken van de AirBnB.
De hoofdbewoner moet toestemming hebben van de Vve om te mogen verhuren.
De woning moet brandveilig zijn. Bij gelijktijdige vakantieverhuur van meerdere woningen in een pand gelden strengere brandveiligheidseisen.
In de AirBnB mag er geen overlast ontstaan voor de buurt.
Amsterdammers moeten het binnenkort bij de gemeente melden als ze hun woning gaan verhuren. Doen zij dit niet, dan volgt er een boete.

Utrecht

Het tarief voor toeristenbelasting is 5 procent van de overnachtingsvergoeding, exclusief btw en ontbijt.
Ga je je woning voor het eerst verhuren via AirBnb, dan moet je dat schriftelijk of telefonisch bij de gemeente melden.
De woning mag alleen door de hoofdbewoner worden verhuurd en de hoofdbewoner moet er zelf ook wonen.
Er mag geen sprake zijn van overlast door bijvoorbeeld geluid, afval en asociaal gedrag. De gemeente controleert altijd op klachten over overlast of signalen van verhuur voor een langere periode. Bij overtreding kunt u een dwangsom of een boete krijgen.
De woning moet voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit, bijvoorbeeld brandveiligheid.
Bij verhuur aan meer dan vier personen is een melding brandveilig gebruik nodig.

Den Haag

De verhuurder moet ook de hoofdbewoner van de woning zijn. Dat betekent dat je bij de Gemeentelijke Basis Registratie Personen (BGRP) ingeschreven moet staan.
Wil je je appartement verhuren, dan moet je daarvoor toestemming hebben van de Vve.
Sociale huurwoningen mogen niet verhuurd worden.
De woning mag af en toe verhuurd worden, niet elke dag.
Het is niet toegestaan om je woning of een deel daarvan ieder weekend of bijvoorbeeld iedere maand een week aan toeristen te verhuren.
De woning mag door maximaal vier toeristen worden gehuurd.
De gasten mogen geen overlast voor de buurt veroorzaken.
De woning moet brandveilig zijn.
De verhuurder is verplicht om toeristenbelasting te betalen.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft geen specifieke regels voor AirBnB. Volgens een woordvoeder van de gemeente zou dat ook niet werken, omdat AirBnB niet het enige verhuurplatform is. Wel heeft de gemeente bredere regels die gelden voor logies en bed & breakfast en die worden voorlopig ook voor AirBnB-verhuur gehanteerd.
Woningen mogen alleen incidenteel verhuurd worden.
De hoofdbewoner van de AirBnB - en dus de verhuurder - is verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasten.
Als de verhuur van een zodanige omvang is dat er sprake is van een logiesfunctie, dan gelden de eisen uit het bouwbesluit aan een logiesfunctie. De hoofdbewoner moet dan zorgen voor brandmeldinstallaties, vluchtrouteaanduidingen en brandcompartimentering.
Als de woning aan vier of minder personen wordt verhuurd, is er geen gebruiksmelding brandveiligheid nodig. Er gelden in dat geval alleen een aantal aanbevelingen over brandveilig gebruik.
Bij verhuur aan vijf tot tien mensen, moet de AirBnB bij het omgevingsloket van de gemeente worden gemeld. Er gelden dan bepaalde eisen voor brandveilig gebruik van de woning.
Als de woning aan tien of meer mensen wordt verhuurd, heeft de hoofdbewoner een omgevingsvergunning nodig.
Verhuurders moeten, net als hotels, logiesbelasting betalen

Door: NU.nl/Jorieke van Noorloos
38 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
858,71  -6,65  -0,77%  10:38
 Germany40^ 17.663,10 -0,98%
 BEL 20 3.799,22 -0,71%
 Europe50^ 4.892,32 -0,90%
 US30^ 37.615,14 -1,05%
 Nasd100^ 17.259,70 -1,65%
 US500^ 4.984,71 -1,28%
 Japan225^ 37.325,98 -1,78%
 Gold spot 2.382,39 +0,13%
 EUR/USD 1,0651 +0,07%
 WTI 82,33 +0,30%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +4,08%
Pharming +1,61%
EBUSCO HOLDING +1,42%
Heineken +1,20%
Vopak +0,82%

Dalers

VIVORYON THER... -3,72%
Alfen N.V. -3,47%
INPOST -3,29%
AMG Critical ... -3,10%
TomTom -2,51%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront