Forum: Nieuwe Steen Investments » NSI 2017 » Pagina: 7 | DeBeurs.nl

Nieuwe Steen Investments « Terug naar discussie overzicht

NSI 2017

511 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 22 23 24 25 26 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Drs P.
0
Zwarteridder of gewoon een zwartkijker.. Onroerend goed is altijd een goede investering maar wel een voor de lange termijn
DeZwarteRidder
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 feb 2017 om 15:44:


Grootste fonds Hanzevast verkoopt al zijn kantoren
Eind nadert voor vastgoedfonds; vraag is of beleggers veel terugzien van hun geld.


fd.nl/ondernemen/1188019/strong-beleg...
gyrolando
1
quote:

Drs P. schreef op 17 feb 2017 om 18:21:


Zwarteridder of gewoon een zwartkijker.. Onroerend goed is altijd een goede investering maar wel een voor de lange termijn

Onder andere nsi heeft laten zien dat dit niet waar is.
DeZwarteRidder
0
quote:

gyrolando schreef op 17 feb 2017 om 19:51:


[...]
Onder andere nsi heeft laten zien dat dit niet waar is.


De familie Zeeman heeft z'n aandelen verkocht voor ca 22 euro.

Sindsdien is de koers dus ca 80 à 90% gedaald.
DeZwarteRidder
0
01 maart 2007,

De familie Zeeman heeft al zijn aandelen in Nieuwe Steen Investment verkocht aan de Israëlische Habas Group. Dit heeft voorlopig geen gevolgen voor het bestuur van de vastgoedbelegger.

Voor 22,24 euro per aandeel heeft de Habas Group nu toch een belang van dik 12 procent in handen gekregen van Nieuwe Steen. Eerder heeft de groep een openbaar bod overwogen op alle aandelen van het Hoornse bedrijf. Dit bod van 21,90 bekoorde de aandeelhouders destijds echter niet waarna de Israëli ë rs afhaakten. Wel werd toen al afgesproken dat gekeken zou worden naar verdere samenwerking. Oprichter en grootaandeelhouder Jo Roelof Zeeman heeft na ampel beraad besloten om zijn aandelen en die van de familie in een private transactie te verkopen. Dit heeft verder geen invloed op zijn positie binnen Nieuwe Steen. Hij blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen, lid van de beleggingsraad en bestuurslid van de Stichting Prioriteit NSI. Ook voor de directie heeft de aandelentransactie geen gevolgen. De schoondochter van Zeeman, Anka Reijnen blijft algemeen directeur. De twee andere directeuren blijven eveneens aan. Op de beurs daalde het aandeel NSI naar net onder de 22 euro. Toen de Habas Group het bod aankondigde, was de koers juist gestegen naar 23 euro. NSI is in 1993 opgericht. De aandelen gingen in 1998 naar de Amsterdamse effectenbeurs tegen een introductiekoers van 30,60 gulden per stuk. Bij de oprichting was een aandeel 22,50 gulden waard. De familie Zeeman is nog steeds trots op deze prestaties van het aandeel. Zij denkt dat die ook in de toekomst mogelijk is.
rationeel
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 feb 2017 om 18:26:


[...]

fd.nl/ondernemen/1188019/strong-beleg...


Aandeelhouders goed gepiepeld:(

Omdat de lening van €132 mln tweemaal zo hoog is als de waarde van het vastgoed, lijkt er voor de 2500 particuliere beleggers weinig tot niets over te blijven.
Floryn
0
quote:

rationeel schreef op 20 feb 2017 om 02:20:


Het is technisch gesproken afwachten of NSI zijn low gezet heeft.

maar mss ook om fundamentele redenen toch maar ff de kat uit de boom kijken en hopen dat het geen kater wordt....
Drs P.
0
quote:

gyrolando schreef op 17 feb 2017 om 19:51:


[...]
Onder andere nsi heeft laten zien dat dit niet waar is.


Eens, maar ik bedoel vanaf nu/ nu de enorme afwaarderingen achter de rug zijn. Ik ben van mening dat nu instappen een mooi rendement zal laten zijn op de mid-/langere termijn.
gyrolando
0
DeZwarteRidder
0
Energiezuinige kantoren kosten ruim 1 miljard meer dan voorspeld'

Gepubliceerd: 21 februari 2017 08:01 Laatste update: 21 februari 2017 08:05

Het kost minstens twee miljard euro om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken. Daarmee vallen de kosten voor vastgoedeigenaren ruim 1 miljard hoger uit dan de 860 miljoen euro die minister Stef Blok eind november voorspelde.

Dat zeggen marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren, schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

In november 2016 meldde Stef Blok, toenmalig minister van Wonen en Rijksdienst, dat alle Nederlandse kantoren vanaf 2023 energiezuinig moeten zijn. Ze moeten dan allemaal voldoen aan energielabel C of hoger om nog gebruikt te mogen worden.

Renovatiekosten

De eventuele renovatiekosten komen voor rekening van de vastgoedeigenaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om dak- en glasisolatie of energiezuinige verlichting.

Destijds berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat kantoren met energielabel G ongeveer 57 euro per vierkante meter nodig hebben om te worden omgebouwd naar label C. Om van gebouwen met label D, E en F gebouwen met label C te maken, zouden de kosten tussen de 5 euro en 37 euro per vierkante meter liggen.

Besparing

De maatregelen betalen zich gemiddeld in drie tot zesenhalf jaar terug door een besparing op energiekosten, verwachtte Blok in 2016. Een te rooskleurig beeld, vinden specialisten op het gebied van duurzaamheid en renovaties. Met name bij oude kantoren op slechte locaties zou de investering zich niet terugbetalen.

Volgens Rinus Vader, strategisch adviseur bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kunnen de kosten uit het EIB-rapport met factor 2,5 worden verhoogd.

Het EIB weerspreekt de aantijgingen tegenover de krant.
Door: NU.nl
Jan Willem
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 feb 2017 om 15:44:


Grootste fonds Hanzevast verkoopt al zijn kantoren

Eind nadert voor vastgoedfonds; vraag is of beleggers veel terugzien van hun geld.Al een paar jaar is bekend dat het daar niet best ging, ik herinner me nog dat het mij verleden jaar ervan weerhield om bij NSI een positie te nemen . Ik weet wel dat NSI geen belangstelling toonde om ook maar 3 van deze panden tenzij ze wel erg goedkoop op de markt gebracht zouden worden te willen gaan kopen . Dit kan te maken hebben met de ligging maar ook de kwaliteit ( isolatie ) van deze panden . Op je schrijven van vandaag kan ik alleen zeggen dat het Glass House een A label heeft, maar of al de kantoorpanden al voldoen aan de nieuwe norm af 2023 van tenminste een C label ? . hopelijk is er iemand op dit forum die hier eens antwoord op kan geven .
rationeel
0
In Amerika pakken ze dat toch wat anders aan. Een gebouw is afgeschreven en de tijden veranderen. Dus tijd voor nieuwbouw.
Misschien moeten wij daarin toch ook eens wat voortvarender te werk gaan. Minder regels en meer gezond verstand.
Chippie
0
Topman Stahli wil actie zien bij NSI
Bernd Stahli haalt de bezem door het kwakkelende vastgoedfonds NSI. Krap een half jaar na het aantreden van de topman heeft het bedrijf een vers logo, een nieuwe website, een nieuwe investor relations en straks ook een nieuwe cfo. Er zijn 25 van de 75 werknemers vertrokken, en tien nieuwe mensen aangenomen.
Bernd Stahli
Bernd Stahli Foto: NSI
Onder leiding van Stahli slaat het bedrijf een geheel nieuwe koers in. Al de winkelpanden worden verkocht. Goed voor €380 mln op een portefeuille van bijna €1,2 mrd. Het bedrijf investeert voortaan alleen nog in kantoren. Bij voorkeur in kantoorpanden die zijn gelegen in de vier grootste steden, met eventueel een uitstapje naar Leiden, Eindhoven en Den Bosch.
‘We leggen de lat aanzienlijk hoger’ schreef Stahli in het voorwoord bij de vorige week gepubliceerde jaarcijfers. Die cijfers lieten zien dat het bedrijf nog steeds worstelt. Het vastgoed daalde fors in waarde. De vergelijkbare huurinkomsten, een belangrijke maatstaf in het vastgoed, groeien niet.
Het bedrijf investeert in het ‘aantrekken van nieuwe talenten en het versterken van interne rapportages en processen’ aldus Stahli, die afkomstig is van zakenbank Kempen & Co, waar hij hoofd was van de property franchise en lid van het managementteam.
Als ik uw voorwoord lees, leek het een ingeslapen zooitje bij NSI toen u aantrad.
‘Zo mag u het lezen, ik zie het net genuanceerder. Wij maken de keuze dat we actiever willen worden als belegger. Vastgoed is meer dan huurinkomsten incasseren en dividendrendement uitkeren. We gaan naar een model waarin we actiever aan- en verkopen en sturen op rendement op de lange termijn. Dat betekent dat je mensen zoekt die daar goed op aansluiten.
Bovendien is er de afgelopen jaren al veel gebeurd. NSI heeft een moeilijk periode achter de rug. Tussen 2008 en 2016 zijn vastgoedwaarderingen aanzienlijk omlaag gegaan. In die tijd is het aantal landen waar het bedrijf actief was, teruggebracht van drie naar één en het aantal sectoren van vier naar twee. NSI zat ook in woningen en industrieel vastgoed. De balans en financiering staan er nu goed voor. Dat is een mooi startpunt.’
Waarom verkoopt u al het winkelvastgoed?
‘Toen ik in september begon, ben ik door het land gaan rijden om te kijken wat we allemaal in portefeuille hebben. We hebben 41 winkelpanden, allemaal heel verschillend. Zo hebben we deelbelangen in grote winkelcentra zoals in Rijswijk, wijkwinkelcentra buiten het centrumgebied, kleine winkeltjes in het centrum van de stad en een ook aantal woonboulevards. Vanuit het oogpunt van diversificatie is dat heel nuttig, maar het is ook heel arbeidsintensief. Als we door waren gegaan met winkels hadden we de portefeuille ook bijna helemaal opnieuw moeten opbouwen. Het is beter om die capaciteit vrij te maken en te beleggen in kantoren. Als je kostenefficiënt wil opereren, moet je niet aan twee takken van sport doen.’
U vindt de kantorenmarkt niet aantrekkelijker dan de winkelmarkt?
‘In deze fase van de vastgoedcyclus is dat misschien het geval. Maar als je een strategie neerzet voor de lange termijn, moet je je niet volledig laten leiden door waar de cyclus staat.’
De hele wereld weet nu dat jullie van het winkelvastgoed af willen. Dat is toch slecht voor jullie onderhandelingspositie?
‘We hebben geen bord in de tuin gezet met opheffingsuitverkoop. Nu het bekend is, gaan partijen laten zien of ze interesse hebben en tegen welk prijs. In de winkelmarkt ligt de grootste pijn wel achter ons. Dus we hebben geen aanleiding om te denken dat we het vastgoed niet tegen de huidige boekwaarde kunnen verkopen. We hebben geen haast.’
Als u dit jaar nieuwe kantoren wil kopen, moet u wel verkopen. Want u zit bijna tegen de maximale schuldgraad van 45% aan die NSI nastreeft.
‘Die bandbreedte hebben we onszelf opgelegd. De convenanten met de banken liggen er ver boven. We kunnen tijdelijk door die bandbreedte heengaan, zolang we weten dat er uiteindelijk winkelverkopen op volgen.’
Wat voor eisen stellen jullie aan de kantoren die jullie kopen?
‘We streven naar een gemiddeld totaal rendement van 8% gedurende de jaren dat we de panden in eigendom hebben. We moeten dus waarde toe kunnen voegen. Afgelopen jaar kochten we bijvoorbeeld het Glass House in Sloterdijk in Amsterdam. Het huurcontract met KPN zou al na drie jaar aflopen. Er zijn weinig partijen die het risico van een kort huurcontract op die locatie aandurven. Dat is een risico dat wij accepteren. Het is ons gelukt om het contract te verlengen en daarmee is de waarde met 14% omhoog gegaan.’
De prijzen van kantoren in de grote steden zijn afgelopen jaren gestegen, vooral in Amsterdam. Zijn jullie niet te laat met kopen?
‘Dat had u een half jaar geleden ook kunnen zeggen en toen hebben we Glass House gedaan. Maar inderdaad, iedereen ziet dat Amsterdam aantrekkelijk is. De leegstand van goede kantoren is daar nog maar 3%. Dat betekent dat er huurgroei inzit. Ook buiten de Randstad neemt het vertrouwen toe. Bedrijven nemen weer makkelijker beslissingen. Er wordt weer meer kantoorruimte verhuurd. Daar kan het rendement ook vandaan komen.’
NSI heeft traditiegetrouw veel particuliere beleggers. Is de nieuwe strategie ook bedoeld om meer internationale beleggers aan te trekken? Die geven de voorkeur aan gespecialiseerde vastgoedfondsen.
‘Uiteindelijk belegt iedereen om geld te verdienen. De kleine belegger in Nederland kijkt mogelijk wat meer naar het dividend. Dat begrijpen we en daar houden we ook zeker rekening mee.’


Interview met het FD
Jan Willem
0
quote:

Chippie schreef op 22 feb 2017 om 13:58:


www.natuurenmilieu.nl/wp-content/uplo...
Hierbij een rapport waarin het energielabel van kantoren (incl NSI) is opgenomen.
Thx!
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Prijzen van kantoren op beste locaties stijgen met 25%

Ombouw en aantrekkende economie doen de kantorenmarkt opveren, althans op de gewilde plekken.
@Jagger
0
Leegstand kantoren daalt in 2016 met 9 procent

Gepubliceerd: 22 februari 2017 11:53
Laatste update: 22 februari 2017 14:50


De leegstand van kantoren is vorig jaar met 9 procent gedaald. Zowel de vraag als het aanbod steeg in 2016.

Ondanks de grote vraag kwamen de huurprijzen niet van hun plaats, meldt NVM Business woensdag.
De uitzondering was Amsterdam. Op enkele locaties in de hoofdstad, zoals in het centrum of in zakendistrict de Zuidas, stegen de huurprijzen van 5 tot 15 procent.
Geografisch was er een duidelijk verschil in de vraag naar kantoren. In de noordelijke provincies nam de vraag naar kantoorruimte af, terwijl in de Randstad de vraag steeg. Hier werd 80 procent van het transactievolume gerealiseerd.
Dit valt vooral op het conto van Amsterdam te schrijven. In de hoofdstad steeg de afzet van kantoorruime met 70 procent tot 383.000 vierkante meter. Ook in Utrecht werd meer verhuurd vergeleken met een jaar eerder.
In Den Haag daalde de afzet tot ver onder het niveau van 2015. Dit was te wijten aan een vraagdaling vanuit de overheid en het ontbreken van grote transacties


Bron:
www.nu.nl/ondernemen/4487991/leegstan...

gyrolando
0
quote:

rationeel schreef op 21 feb 2017 om 12:14:


In Amerika pakken ze dat toch wat anders aan. Een gebouw is afgeschreven en de tijden veranderen. Dus tijd voor nieuwbouw.
Misschien moeten wij daarin toch ook eens wat voortvarender te werk gaan. Minder regels en meer gezond verstand.


Dit is nu wat exact 100% ontbreekt bij onze eurofiele lijders.
hier mag je zodirect weer op stemmen of anders wilders.
Wat een onmacht voor de kiezer.
511 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 22 23 24 25 26 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 21-sep-17 17:35
Koers 32,840
Verschil +0,125 (+0,38%)
Hoog 32,900
Laag 32,725
Volume 39.540
Volume gemiddeld 24.388
Volume gisteren 17.360