Forum: Koffiekamer » Hof Hoorneman Real Estate Value Fund | DeBeurs.nl

Hof Hoorneman Real Estate Value Fund

24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand juni

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand juni een rendement gerealiseerd van 0,2% waardoor het rendement year to date uitkomt op 12,3%.

De maand juni was een lastige maand voor de vastgoedmarkt. Vooral retailvastgoed en vastgoed in het Verenigd Koninkrijk lagen onder druk. Het Verenigd Koninkrijk had last van de verlamming van investeringen die voortkomt uit de onzekerheid met betrekking tot brexit. Weinig bedrijven zijn gegeven deze onzekerheid bereid te investeren in een nieuw kantoor of een nieuwe winkel. Tegelijkertijd zorgt een terughoudende Britse consument en een hoge internetpenetratie op de retailmarkt ervoor dat specifiek de retailvastgoedmarkten stevig onder druk staan.

De positie in Yew Grove is gedurende de maand verder opgehoogd. De onderneming heeft nieuw kapitaal opgehaald voor enkele aantrekkelijke investeringen. Het bedrijf blijft de juiste strategische stappen zetten om een goede inkomen genererende vastgoedonderneming te blijven.

Om de bovenstaande aankoop te financieren is de positie in Hembla nadrukkelijk teruggebracht. Deze aandelen waren aanzienlijk opgelopen sinds de aankoop, gedragen door een sterke ontwikkeling van de Zweedse markt als geheel. Bij de opgelopen waardering en weging was een aanpassing gepast.
Lk-33
0
De vastgoedmarkten lieten in het tweede kwartaal van 2019 een terugval zien. De winst uit de eerste maanden van het jaar werd daardoor gedeeltelijk tenietgedaan. Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund kende in het tweede kwartaal een rendement van 0,8% waardoor het rendement over de eerste zes maanden van 2019 uitkomt op 12,3%.

De Europese vastgoedmarkt liet in het tweede kwartaal een divers beeld zien. In het algemeen presteerde vastgoed goed maar specifieke sectoren, zoals Brits retailvastgoed, lagen onder druk. Door de grote penetratie van internetverkopen in het Verenigd Koninkrijk ontstaat druk op Britse winkelformules, wat ook zijn weerslag heeft op eigenaren van retailvastgoed. Tegelijkertijd zorgt de voortdurende onduidelijkheid met betrekking tot brexit ervoor dat buitenlandse, veelal Europese, winkelformules die normaliter zouden inspelen op de vrijgekomen capaciteit, terughoudender zijn. Tot slot heeft brexit ook een negatieve invloed op consumentenbestedingen. Dit alles heeft tot gevolg gehad dat retailvastgoed in het Verenigd Koninkrijk een aantal zeer lastige maanden achter de rug heeft. Dit raakt het fonds met name via Unibail-Rodamco-Westfield dat door de Westfield overname een niet te verwaarlozen positie heeft in het Verenigd Koninkrijk van 4,5% à 5%.

De enige andere beleggingen in de portefeuille in het Verenigd Koninkrijk met activiteiten in de retailmarkt zijn een tweetal Tesco Property Finance obligaties. Deze obligaties hadden een positieve koersontwikkeling, omdat Tesco na jaren van winstdruk en reorganisaties de zaken weer goed genoeg op orde had om de ‘Investment Grade’-rating terug te krijgen.

Hevige protesten in Duitsland over huurstijgingen in de residentiële huurmarkt hielden de Duitse markten bezig. Berlijn heeft uiteindelijk de huren in de stad voor een periode van vijf jaar bevroren. De portefeuille van het fonds heeft via een aantal verschillende beleggingen posities in de Duitse residentiële markt. De protesten focusten zich met name op Berlijn, waar onze positie relatief klein is. Daarmee zijn de gevolgen voor de portefeuille beperkt.

Bij Green REIT heeft een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden. De gunstige omstandigheden op de Ierse vastgoedmarkt in combinatie met de korting op de waarde van de vastgoedportefeuille, hebben de groep aanleiding gegeven om de gehele onderneming te koop te zetten. De koers van de onderneming reageerde positief op de aankondiging, waarmee de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde grotendeels verdwenen was. Vooralsnog hebben we de positie aangehouden.
Binnen de portefeuille hebben een aantal kleinere transacties plaatsgevonden.

De positie in Unibail-Rodamco-Westfield, die ons inziens excessief is afgestraft voor een lastige retailvastgoedmarkt is verder opgehoogd. Wij geloven nog steeds in de bijzondere marktpositie en de hoge kwaliteit die de winkelcentra van Unibail-Rodamco-Westfield hebben en de groei van de huren en de omzetgroei van de huurders van Unibail-Rodamco-Westfield zijn nog altijd zeer sterk in vergelijking met de concurrentie.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand juli

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand juli een rendement gerealiseerd van 1,3%, waardoor het rendement year to date uitkomt op 13,8%.

De vastgoedmarkten kenden een rustige start van de maand juni met veel geleidelijke doch degelijke beleggingsdagen. Veel van het opgebouwde rendement werd echter verloren in de laatste dagen van de maand. Hoewel het fonds beter is blijven liggen dan de markt als geheel werd ook binnen het fonds in de laatste twee dagen van juli ongeveer de helft van het gedurende die maand opgebouwde rendement verspeeld.

Het was vooral het Britse vastgoed, en dan specifieker het retailvastgoed, dat onder druk stond. Een combinatie van teleurstellende cijfers en de verder toegenomen onzekerheid met betrekking tot brexit die volgt uit het aantreden van Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk, zorgt voor terughoudendheid bij de beleggers. Dit alles heeft ertoe geleid dat de Britse vastgoedmarkt in de laatste week van juli ongeveer 6% van zijn waarde heeft verloren.

De Britse vastgoedmarkt is in het fonds is weliswaar ongeveer even ruim vertegenwoordigd als in de markt als geheel, maar onze Britse posities zijn specifiek gekozen om hun relatieve robuustheid in deze ontwikkelingen. Zo zijn de obligaties van een vastgoedtak van een supermarktketen, studentenhuisvestiging en grootschalige distributiecentra, de voornaamste blootstellingen naar het Verenigd Koninkrijk in de portefeuille, relatief sterk blijven liggen.

Binnen de portefeuille is de positie in Green REIT volledig van de hand gedaan. Er is al in een eerder maandbericht gesproken over het besluit van het bestuur van Green REIT om de onderneming in de uitverkoop te doen. Dit vanwege een fikse korting ten opzichte van de opgetelde waarde van de bezittingen volgens externe waarderingsspecialisten. Deze koers is inmiddels dusdanig gestegen dat het aandeel zelfs handelde op een minuscule premie ten opzichte van deze waarde. Op dit punt zien wij niet voldoende redenen om uit te gaan van een aanzienlijke premie ten opzichte van deze waarde met een neerwaarts risico mocht de liquidatie van de onderneming niet voorspoedig verlopen. Besloten is dus om de positie te verkopen.

Met dit geld is de positie in Covivio, het voormalige Foncière des Régions, verder opgehoogd.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand augustus

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand augustus een rendement gerealiseerd van 1,6%, waardoor het rendement year to date uitkomt op 15,5%.

De Duitse residentiële markt was het verhaal van de afgelopen maand in de vastgoedmarkten. De voorgenomen introductie van de gemeente Berlijn om een totale bevriezing van de huren in te voeren raakte alle omvangrijke residentiële spelers in het land waaronder Vonovia, Leg Immobilien en Grand City Properties, allen posities in de portefeuille. De grote speler Deutsche Wohnen, de speler met de grootste blootstelling naar Berlijn en een grote naam in menig vastgoedindex, zit niet in de portefeuille uit waarderingsoogpunt. Deze regulering werd op de laatste dag van de maand aanzienlijk verwaterd met de introductie van inflatiecorrectie en de mogelijkheden om kwaliteitsverbeteringen beperkt door te voeren in de prijs. Dit zorgde voor aanzienlijk herstel in onder andere de portefeuilleposities met blootstelling aan Duits residentieel vastgoed.

Tegelijkertijd blijft de retailvastgoedmarkt het relatief lastig hebben. De toegenomen internationale economische onrust kan aannemelijk ook de winkelverkopen raken als het consumentenvertrouwen verder onder druk komt. Dit raakt een breed scala aan beleggingen, vooral in markten die meer afhankelijk zijn van retail vastgoed.

Tot slot is het vermeldenswaardig dat het Verenigd Koninkrijk een relatief sterke maand had. Dit kwam ook naar uiting met sterke rendementen van onze Britse beleggingen. De portefeuille heeft echter een aanzienlijke blootstelling aan vastrentende waarden in het Verenigd Koninkrijk met significant minder beweeglijkheid, helaas ook opwaarts, als gevolg.

De portefeuille is op het moment uitstekend gepositioneerd om een stabiel en groeiend inkomen te genereren tegen aantrekkelijke prijzen en relatief veel zekerheid.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
579,87  +4,66  +0,81%  18:05
 AMS25-24h 579,81 +0,80%
 Germany30^ 12.634,80 +1,19%
 Dutch15-index 16.143,00 +0,75%
 BEL 20 3.757,24 +1,18%
 BRX20-24h 3.758,84 +1,22%
 Europe50^ 3.603,61 +1,33%
 Euro30-index 18.442,36 +1,17%
 US30# 27.038,69 +0,96%
 Nasd100# 7.948,58 +1,35%
 US500# 2.996,99 +1,10%
 Japan225# 22.537,73 +3,39%
 Gold World Spot (USD) 1.481,71 -0,79%
 New York WTI spot 56,22 +1,06%
 EUR/USD 1,1032 +0,06%

Stijgers

Fugro +11,50%
ForFarmers +4,17%
Eurocommercia... +3,33%
Galapagos +3,27%
ASML +3,01%

Dalers

Fagron -2,96%
RELX -1,30%
ALTICE EUROPE... -1,11%
Alfen N.V. -1,02%
Basic-Fit -0,67%

Nieuws Forum meer

IMF negatiever over groei economie Ne...
Weert=No.1 op 15-okt-19 23:07
9
'Brexit-deal bijna rond'
FlashHenk op 15-okt-19 23:03
9
Bouwers: kabinet moet snel met noodwe...
FlashHenk op 15-okt-19 23:02
7
Stevige winsten op koersenborden Wall...
Erny op 15-okt-19 21:19
1
'Unilever worstelt met omzetgroei'
Bonost op 15-okt-19 19:03
3