Forum: Koffiekamer » Hof Hoorneman Real Estate Value Fund | DeBeurs.nl

Hof Hoorneman Real Estate Value Fund

20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand mei

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in mei een rendement behaald van 1,1%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op 2,0%.

De vastgoedmarkt kende in mei een degelijke ontwikkeling. Na een sterke start van het jaar bleef de Spaanse markt in deze maand wat achter. Dit heeft het fonds in staat gesteld om ondanks stijgende markten een sterke prestatie te laten zien ten opzichte van de markt als geheel. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft het fonds namelijk geen blootstelling naar Spanje.

Binnen de portefeuille zijn verschillende posities verder uitgebreid. Een voorbeeld hiervan is Unite Group. Deze Britse groep, gericht op studentenhuisvesting liet zeer sterke resultaten zien. Hierdoor is het vertrouwen in de casus alleen nog maar groter geworden waardoor we hebben besloten de weging te verhogen.

Een vergelijkbare ontwikkeling heeft plaatsgevonden bij Grand City Properties. Deze onderneming is gericht op de residentiële vastgoedmarkt in Duitsland. Deze residentiële vastgoedmarkt is in verhouding met de meeste Europese landen goed betaalbaar terwijl de spaarreserves van de gemiddelde Duitse familie relatief hoog liggen. Grand City Properties is uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de sterke Duitse residentiële markt.
objectief
0
Op hun site staat dat het rendement YTD per 6/7 0,5 % is...schijnbaar was juni dan een slechte maand.
Overigens hebben de meeste vastgoedfondsen geen sterke performance YTD.
Lk-33
0
quote:

fred12345 schreef op 7 jul 2018 om 11:32:


Op hun site staat dat het rendement YTD per 6/7 0,5 % is...schijnbaar was juni dan een slechte maand.
Overigens hebben de meeste vastgoedfondsen geen sterke performance YTD.

He Fred, ik post deze nieuwsberichten omdat HH geen archief heeft. Verder vind ik hun beleid interessant. Ze zitten bijvoorbeeld groot in Duitse fondsen die beleggen in woningen.
objectief
0
Ja, ik heb hun Phoenix Fund ook met interesse gevolgd, maar denk dat bij een zwakkere beurs/lagere rendementen hun toch wel hoge kosten gaan doorwegen.
hosternokke
0
Phoenix gaf geen krimp afgelopen correctie. Is een iets andere tak van sport:

Het Hof Hoorneman Phoenix Fund belegt hoofdzakelijk in leningen van bedrijven met zware schuldproblemen of bedrijven die reeds in faillissement verkeren. Als gevolg van deze problemen zijn de obligaties en leningen van deze bedrijven veelal sterk in koers gedaald. Het fonds zoekt naar die leningen die betere perspectieven hebben dan de markt erkent. Dit betere perspectief kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door een financiële herstructurering. De ontwikkelingen van zo’n belegging hebben vaak weinig correlatie met de onderliggende economie, dat geldt zeker voor beleggingen in een faillissement. Ook de realisatie van een beleggingscasus kan soms veel tijd vereisen, met name in het geval van faillissementsclaims. Hierdoor kan het meerdere jaren duren voordat een in de portefeuille van het fonds opgenomen belang daadwerkelijk het beoogde rendement oplevert. Een belegging in Hof Hoorneman Phoenix Fund kan dan ook het beste voor een meerjarige periode worden aangehouden en de waarde van zo’n belegging kan tussentijds grotere koersuitslagen vertonen, zowel in positieve als in negatieve zin.
Lk-33
0
quote:

fred12345 schreef op 9 jul 2018 om 16:25:


Ja, ik heb hun Phoenix Fund ook met interesse gevolgd, maar denk dat bij een zwakkere beurs/lagere rendementen hun toch wel hoge kosten gaan doorwegen.

Ik zit sinds begin vorig jaar in Phoenix en tot op heden zeer zeker geen spijt. Tot op heden doen ze het nog steeds erg goed in verhouding tot de markt. Er zal weer een nieuwe ronde komen met nieuwe kansen, misschien ook wel eerst met een dip. Maar ik vind dit een veel betere optie dan bijvoorbeeld zelf beleggen in gevallen obligaties. Van mij mogen ze een deel van de winsten opstrijken.

Opkoopfondsen bereiden zich voor op kerend economisch tij
fd.nl/beurs/1259257/opkoopfondsen-ber...
Lk-33
0
Q2 2018

De vastgoedmarkten lieten in het tweede kwartaal van 2018 herstel zien. Het verlies uit de eerste maanden van het jaar werd meer dan goed gemaakt. Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund kende in het tweede kwartaal een rendement van 5,2% waardoor het rendement over het eerste halfjaar van 2018 uitkomt op 1,9%.

In de markt vormden overnameperikelen een centraal deel van de ontwikkelingen. Het middelpunt hiervan was Hammerson. Deze Britse onderneming trachtte eerst zelf branchegenoot Intu over te nemen. Na het mislukken van deze poging was Hammerson zelf het doel van een bod van Klépierre, een van onze portefeuilleposities, dat vervolgens werd afgeslagen.

Een ander overnamebod kwam van Foncière des Régions. Deze portefeuillepositie heeft een bod gedaan op de dochteronderneming Beni Stabili, waarin Foncière des Régions al een meerderheid had. Dit bod, in uitsluitend aandelen, is erop gericht om de overige grofweg 45% van de onderneming over te nemen. Dit is al geaccepteerd door de raad van bestuur van Beni Stabili. Het zal echter pas in september aan de aandeelhoudersvergadering worden voorgelegd. Tevens heeft Foncière des Régions besloten om de naam te veranderen naar Covivio.

Binnen Europa is gedurende het jaar een duidelijk verschil te zien tussen de verschillende regio’s. De Spaanse vastgoedmarkt heeft het in het eerste halfjaar zeer goed gedaan maar werd vooral gedragen door een sterk eerste kwartaal. De Franse vastgoedmarkt blijft relatief achter. De oorzaak hiervoor is dat de grote Franse vastgoedspelers voornamelijk gericht zijn op winkelpanden en winkelcentra terwijl residentieel en kantoorvastgoed beter heeft gepresteerd. De portefeuille heeft wel een aanzienlijke positie in Franse vastgoedondernemingen die zijn gericht op winkelvastgoed. Deze ondernemingen hebben het in de afgelopen periode lastig gehad maar onze selectie heeft kwalitatief hoogstaand vastgoed, een aantrekkelijke waardering en een sterk trackrecord op het gebied van creatie van aandeelhouderswaarde.

De sterkste markt binnen de portefeuille is echter de Zweedse markt. Catena, D. Carnegie & Co en Atrium Ljungberg lieten allen een sterke ontwikkeling zien, gedragen door het afronden van enkele ontwikkelingsprojecten waardoor meer van de portefeuille bijdraagt aan het resultaat. Ook wordt dit ondersteund door de sterke ontwikkeling van de prijzen en de kwaliteit van het vastgoed in de Zweedse binnensteden en dan met name Stockholm.

Het fonds heeft zich gepositioneerd voor de aankomende verwachte renteverhogingen. Binnen de portefeuille ligt veel nadruk op bedrijven die hun verplichtingen voor lange termijn tegen aantrekkelijke rentestanden hebben weten vast te leggen. Tegelijkertijd is er ook veel aandacht voor inflatiecorrectie in de huren. Bedrijven die beide zaken goed op orde hebben kunnen in de komende jaren profiteren van een stijging van huurprijzen, als gevolg van de stijgende inflatie die doorgaans meebeweegt met de rente. De stijging van de rentelasten komt echter met een duidelijke vertraging door daar de verplichtingen langer zijn vastgelegd.

Nieuw in de portefeuille is Yew Grove. Deze Ierse vastgoedonderneming richt zich op een niche. De afwikkelingen van faillissementen ten tijde van de crisis in Ierland hebben lange tijd gezorgd voor vastgoed dat in eigendom was van, bijvoorbeeld, private equity fondsen die wilden profiteren van de afwikkeling van de boedel. Deze partijen, die geen expertise hebben bij het beheren van vastgoed en hun winst al geboekt hebben, beginnen nu panden te verkopen. Ook zijn de huurders en het beheer van het pand vaak verwaarloosd. Dit maakt deze objecten aantrekkelijke aankopen voor een nieuwe onderneming als Yew Grove. De markt met veel min of meer geforceerde verkopers en weinig kopers zorgt voor aantrekkelijke prijzen; goed beheer van de panden en de huurders zorgt voor een relatief gemakkelijke mogelijkheid om meer waarde toe te voegen en eventuele huurverhogingen door te voeren.

Tevens zijn enkele posities verhoogd gedurende het kwartaal. Voorbeelden hiervan zijn Unite Group, Grand City Properties en de 5,744% Tesco Property Finance lening.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand juni

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in juni een rendement behaald van 0,0%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op -1,7%.

Voor de vastgoedmarkt was juni een relatief rustige maand. De zorgen over economisch nationalisme raakten de koersen en bedrijfsontwikkelingen van vastgoedondernemingen amper en de renteontwikkelingen waren relatief beperkt. Ook kwamen relatief weinig bedrijven met operationele resultaten naar buiten.

Nieuw in de portefeuille is Yew Grove REIT. Deze Ierse vastgoedonderneming is onder andere gericht op kantoorvastgoed in de gebieden buiten Dublin. Dit vastgoed kan nog steeds gekocht worden met sterke huurders op prijzen die een aantrekkelijke vergoeding bieden. In deze markt komt naar verwachting in de komende periode veel nieuw aanbod, terwijl er maar een kleine hoeveelheid partijen is om dit aanbod op te vangen. Yew Grove REIT is nieuw in het leven geroepen om te kunnen profiteren van deze onbalans tussen vraag en aanbod.

Tevens is gedurende de maand een aantal bestaande posities verder opgehoogd. Deze, veelal Franse, vastgoedbedrijven hebben gedurende het jaar sterke resultaten op operationele basis weten te overleggen zonder dat dit adequaat naar voren komt in de koersontwikkeling. Dit maakte deze ondernemingen, zoals Unibail-Rodamco-Westfield en Covivio aantrekkelijke bedrijven voor een hogere weging binnen de portefeuille.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand juli

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in juli een rendement behaald van 1,0%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op 3,0%.

Voor vastgoed was juli een relatief rustige maand. Het waren met name de grote continentale vastgoedmarkten Frankrijk en Duitsland die de Europese vastgoedmarkten de weg wezen. De Britse vastgoedmarkt had het lastiger. Dit kwam voor een deel door zorgen over de uiteindelijke afwikkeling van Brexit. Ook de Spaanse vastgoedmarkt, dit jaar tot dusver een van de sterkst presterende markten, bleef achter bij het Europees gemiddelde.

Binnen de portefeuille waren het vooral de Zweedse posities die goed presteerden. Gedragen door de sterke ontwikkelingen van de markt, specifiek in Stockholm maar in feite in alle grotere steden in Zweden, lieten deze ondernemingen collectief een sterke koersontwikkeling zien.

De meest teleurstellende koersontwikkeling binnen de portefeuille kwam van Altarea. Deze onderneming rapporteerde teleurstellende cijfers met een negatieve koersreactie tot gevolg. De lange termijnperspectieven van Altarea zijn echter, ondanks de teleurstellende kwartaalcijfers, onveranderd.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand augustus

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in augustus een rendement behaald van 1,2%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op 4,2%.

Binnen Europa was het vooral de Duitse vastgoedmarkt die een sterke maand liet zien. De rest van de grotere vastgoedmarkten bleven duidelijk achter bij Duitsland. Doordat het fonds een relatief grote blootstelling heeft aan de Duitse markt heeft het fonds hier goed van kunnen profiteren. Dit heeft het fonds in staat gesteld om beter dan het marktgemiddelde te kunnen presteren in deze periode.

De andere relevante beweging gedurende de maand kwam voort uit een relatief zwakke Spaanse vastgoedmarkt. De bewegingen waren ook in deze markt geleidelijk, maar voor het grootste gedeelte van het jaar was Spanje de sterkste vastgoedmarkt in heel Europa, gedragen door een zeer sterke start van het jaar. Doordat het fonds maar een zeer beperkte blootstelling heeft naar de Spaanse markt is het ook duidelijk merkbaar dat het fonds sterker presteert als deze markt achterblijft bij de rest van Europa. De voornaamste reden voor het fonds om voorzichtiger te zijn met de Spaanse vastgoedmarkt is gedreven door een grotere capaciteit in de markt die veelal wordt opgenomen door bijvoorbeeld vakantiewoningen. Dit maakt de markt als geheel meer cyclisch dan de meeste andere Europese markten. Dit hogere risico wordt niet afdoende vergoed door hogere vergoedingen voor de belegger.

Binnen de portefeuille is er gedurende de maand augustus een nieuwe naam opgenomen. Tritax Big Box REIT is een onderneming gericht op logistiek vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. De omvang van de zeer grote warenhuizen die ze beschikbaar hebben voor hun huurders maakt ze aanzienlijk meer kritiek voor de operaties van hun huurders. Dit zorgt dat de onderneming stabieler is dan een gemiddelde logistieke speler omdat een huurder minder gemakkelijk kan wisselen dan bij een logistieke concurrent. Ook investeren huurders gemiddeld meer in de automatisering van de warenhuizen op de door hun gewenste specificaties. De aandelen van deze onderneming zijn te verkrijgen met een aantrekkelijk dividendrendement en vanwege het beschikbaar komen van warenhuizen die nog in ontwikkeling zijn is ook het groeiperspectief aanlokkelijk.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand september

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in september een rendement behaald van -1,1%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op 3,0%.

Ondanks het negatieve rendement in de maand is het resultaat van -1,1% sterk te noemen. Alle grote markten binnen Europa lieten stevige negatieve rendementen zien. De oorzaak hiervoor zijn voor een deel de oplopende rentestanden die binnen Europa zichtbaar worden.

Ook een terugval in bijvoorbeeld het Europese consumentenvertrouwen geeft weer dat Europa niet langer op zeer sterk economisch momentum kan teren. Dit was onder andere terug te zien in de winkelverkopen. Dit maakt dat het retailvastgoed binnen de vastgoedmarkt nog steeds het subsegment is dat het zwakst heeft gepresteerd.

Wanneer gekeken wordt naar de verschillende regio’s dan valt op dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, ondanks verliezen, sterker zijn blijven liggen dan de rest van Europa. Tegelijkertijd bleven Nederland en Duitsland achter in de maand. Doordat het fonds relatief veel blootstelling heeft naar Nederland had het fonds hier last van.

Binnen de portefeuille is de positie in Montea volledig verkocht. De onderneming was gedurende de maand, tegen de markt in, aanzienlijk opgelopen zonder dat hier een afdoende verklaring voor was. Sinds de verkoop, maar na maandeinde, is de opbrengst toegewezen naar andere mogelijkheden. In de periode van terugval bood de opgelopen kaspositie extra stabiliteit.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand oktober

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in oktober een rendement behaald van -2,6%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op 0,3%.

De maand oktober was een lastige markt voor veel markten waaronder ook de Europese vastgoedmarkt. De markt die het meest onder druk lag was de retail vastgoedmarkt. Hierdoor was het met name de Franse markt, die zeer afhankelijk is van retail vastgoed, die de druk voelde.

Duidelijk betere resultaten werden geboekt in markten zoals Italië en Spanje; meer volatiele vastgoedmarkten die geen grote rol spelen in de Hof Hoorneman Real Estate Value Fund portefeuille. Deze markten bieden gewoon niet de stabiliteit die aansluit bij de strategie van het fonds.

Na een aanzienlijke terugval van de koersen in de eerst helft van de maand is besloten een gedeelte van de opgelopen cashpositie aan het werk te zetten. De eerste ophoging was Unibail-Rodamco-Westfield dat degelijke Q3 resultaten had en zeer aantrekkelijk gewaardeerd was.

Verderop in de maand zijn een aantal bestaande portefeuilleposities opgehoogd. De posities zijn gekozen op basis van hoge kwaliteit portefeuilles met goede ligging, sterke balansen en goede kasstromen en dividenden. Voorbeelden hiervan zijn VIB Vermoegen, Altarea & Klépierre.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand november

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in november een rendement behaald van -1,0%, waarmee het rendement vanaf het begin van het jaar uitkomt op -0,7%.

De maand november liet een wisselend beeld zien tussen de verschillende grote Europese vastgoedmarkten. Het leeuwendeel van de vastgoedmarkten heeft dezelfde druk ervaren die ook zichtbaar was in de aandelenmarkten. Desalniettemin is er een groot verschil zichtbaar; zowel tussen verschillende regionale markten maar ook tussen de verschillende types vastgoed.

Het meest duidelijke onderscheid is zichtbaar tussen retail vastgoed en residentieel vastgoed. De eerste categorie heeft een heel lastige maand en jaar achter de rug, terwijl de tweede daarentegen juist een goede maand november en een sterk jaar achter zich heeft. Dat zien we ook terug in het verschil tussen verschillende regio’s. In Duitsland is er een grote commerciële residentiële vastgoedmarkt en deze maakt een groot deel uit van de totale Duitse vastgoedmarkt. Hierdoor is Duitsland een van de sterkst presterende markten. Frans vastgoed, met meer blootstelling aan retail vastgoed ligt echter meer onder druk.

Binnen de portefeuille is de positie in Hibernia REIT verder opgehoogd. De koers hiervan was aanzienlijk teruggevallen. De operationele ontwikkelingen van de onderneming waren echter degelijk, zoals ook werd ondersteund door de bedrijfsresultaten. Hierdoor is de positie alleen maar aantrekkelijker geworden en dientengevolge hebben we besloten de positie verder op te hogen.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand december

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in december een rendement behaald van -4,4%, waarmee het rendement over 2018 uitkomt op 5,0%.

De Europese vastgoedmarkten zijn in het vrij slechte beleggingsjaar 2018 gedurende lange tijd redelijk blijven. Met de correctie in december zijn echter ook deze markten verder weggezakt. De maand december was grotendeels in lijn met het volledige jaar. Retail vastgoed en de Franse markt hadden het relatief lastig terwijl bijvoorbeeld de Duitse markt en de residentiële vastgoedmarkt beter bleven liggen. Wanneer nadrukkelijker wordt gekeken naar bijvoorbeeld de Franse en Duitse eindmarkten zijn het niet de geografische markten die leidend zijn voor de prestaties, maar vooral het type eindmarkt. Ook retail in Duitsland was over het hele jaar zwak en residentieel vastgoed in bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bleef relatief goed liggen.

Ook kenmerkte de maand december zich door opnieuw opgelaaide discussies met betrekking tot brexit. Er was een overeenkomst gesloten tussen de Europese en Britse onderhandelaars maar vanaf het eerste moment werd al duidelijk dat de kansen die deze deal had om het parlement door te komen beperkt waren. Dit zorgde dat de angst toenam voor een harde brexit. In de portefeuille is al langer voorgesoorteerd op de onzekerheid die dit proces met zich meebrengt en de weging in het Verenigd Koninkrijk is al langer laag om beleggers in het fonds hiertegen te beschermen. De overgebleven beleggingen in het Verenigd Koninkrijk hebben grotendeels een nichepositie met bedrijfsmodellen die relatief robuust moeten kunnen presteren in een onzeker klimaat.

Binnen de portefeuille is een van deze Britse nichespelers verder opgehoogd. Tritax Big Box REIT werd eerder in het jaar aan de portefeuille toegevoegd. Sindsdien heeft het in lijn met de markt een daling laten zien maar tegelijkertijd degelijke cijfers overlegd. Doordat het bedrijf een grotendeels onmisbare partner is voor de huurders en gegeven de aantrekkelijke rendementsperspectieven is besloten de positie verder op te hogen.
Lk-33
0
Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de eerste maand van het nieuwe beleggingsjaar een rendement gerealiseerd van 8,6%.

De vastgoedmarkt kende na een zwaar 2018 een buitengewoon goede start in 2019. Opvallend hieraan is dat de markten zeer uniform van start gingen met weinig verschillen tussen regio’s of sectoren. De retailmarkt presteerde wel marginaal beter dan de rest van de sectoren. Dit is naar onze mening een product van de sterk teruggelopen waarderingen in de retailvastgoedmarkt. Deze verschuiving in waarderingen heeft het fonds er al toe aangezet om in de afgelopen maanden de blootstelling naar retailgericht vastgoed wat verder te verhogen. Desalniettemin zal het fonds een goede spreiding over landen en sectoren blijven nastreven.

Wel essentieel in het beheer van het fonds is hoe de bedrijven omgaan met hun schuldposities. Het leeuwendeel van de beleggingen binnen het fonds lukt het nog steeds om de verplichtingen te verlengen tegen voortdurend dalende tarieven. Oude schulden die op minder gunstige voorwaarden afliepen worden nog steeds verlengd tegen lagere rentetarieven. Dit geeft het fonds een buffer tegen eventuele veranderingen in de rentestanden. Doordat de verplichtingen grotendeels gelijk blijven terwijl de huren kunnen profiteren van inflatieindexatie, kan het fonds mogelijke dalende waarderingen in een stijgend renteklimaat opvangen met stijgende netto inkomsten.

Binnen de portefeuille heeft het fonds de rechten ontvangen van Tritax Big Box REIT. Deze REIT heeft de mogelijkheid gezien om een goed gepositioneerde ontwikkeling te beginnen met grond die voor een goede prijs kon worden aangekocht. Hiervoor was echter wat extra kapitaal nodig. Het fonds heeft besloten deze ophoging te ondersteunen.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand februari

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand februari een rendement gerealiseerd van -0,8% waardoor het rendement year to date uitkomt op 7,3%.

Na een sterke start van het jaar was de maand februari wat wisselender voor de vastgoedmarkt. Nederlands vastgoed stond bijvoorbeeld onder druk als gevolg van wat teleurstellende bedrijfsresultaten, terwijl de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk profiteerde van stabilisering van de onrust met betrekking tot brexit.

Fundamenteel blijven de verschillen tussen de subsectoren in de vastgoedmarkt aanzienlijk. De vergoeding op retailvastgoed ligt bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan op vergelijkbaar kantoorvastgoed, zelfs wanneer gekeken wordt naar vergelijkbare liggingen. Hier liggen de problemen van enkele winkelketens aan ten grondslag. Essentieel is dan ook om de portefeuille dusdanig te positioneren dat op een prudente wijze gebruik wordt gemaakt van deze discrepantie. Dit kan gedaan worden door de focus te richten op kwalitatief hoogstaand vastgoed op gewilde locaties met een management dat goed in staat is de juiste winkelformules te combineren.

Nieuw in de portefeuille is Icade. Deze Franse onderneming is gericht op kantoorvastgoed en vastgoed in de gezondheidszorg. De optelsom van deze belangen is aantrekkelijk gewaardeerd en stelt de onderneming in staat om een mooi dividend uit te keren.

In de maand februari is de positie in Catena teruggebracht. Dit aandeel is lang een van de sterkst presterende aandelen geweest binnen het fonds maar de waardering was inmiddels opgelopen waardoor besloten is een gedeelte te verkopen ten faveure van andere, mooi geprijsde mogelijkheden.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand maart

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand maart een rendement gerealiseerd van 3,8% waardoor het rendement year to date uitkomt op 11,5%.

De vastgoedmarkten in heel Europa kenden een goede maand maart. De markten als geheel hadden de verliezen van 2018 al goedgemaakt. De verdere druk op rentestanden heeft de markten echter verder ondersteund. De rente op Duitse 10-jaars staatsleningen is bijvoorbeeld gedurende de maand maart weer onder de nul gedaald, een stand die voor het laatst in oktober 2016 werd bereikt.

De vastgoedmarkt liet degelijke ontwikkelingen zien in alle subsegmenten. Het was echter vooral de residentiële vastgoedmarkt, en dus ook Duitsland, die sterk presteerde. Dit geldt zowel voor de portefeuilleposities als voor de markt als geheel.

Binnen de portefeuille zorgden de grote Duitse portefeuilleposities LEG Immobilien en Vonovia voor een groot gedeelte van het totale rendement van het fonds. Degelijke ontwikkelingen en een focus van veel beleggers op zeer zekere, betrouwbare ondernemingen droegen de sterke koersontwikkeling van deze twee ondernemingen.

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft wel een relatief goede bescherming tegen de zwakke ontwikkeling van het Britse pond. Niet alleen is de blootstelling naar het Verenigd Koninkrijk in verhouding tot de markt als geheel sowieso beperkt, maar ook de valutarisico’s worden afgedekt. Deze afdekking zorgt ervoor dat het fonds relatief minder zal presteren in een klimaat met een appreciërend pond maar het fonds zal doorgaans beter presteren in het geval van een depreciërend pond. Tegelijkertijd zal de hedge bijdragen aan de stabiliteit van het fonds, een groot goed, gegeven onze focus op het genereren van een degelijk en stabiel inkomensprofiel.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand april

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand april een rendement gerealiseerd van 0,7% waardoor het rendement year to date uitkomt op 12,2%.

De ontwikkelingen in de vastgoedmarkt lieten een groot verschil zien tussen de verschillende markten. Vooral de Duitse residentiële vastgoedspelers hebben het relatief lastig gehad. Dit was onder andere een gevolg van uitgebreide protesten over huurprijzen in de Duitse markt. Binnen de portefeuille heeft deze ontwikkeling voornamelijk Vonovia getroffen, maar de portfolio bleef in het licht van dit nieuws beter liggen dan de markt als geheel.

Tegelijkertijd heeft Spaans vastgoed een goede maand achter de rug. Het fonds heeft al langer maar zeer beperkte blootstelling aan de Spaanse vastgoedmarkt daar de blootstelling van het leeuwendeel van de bedrijven ons inziens onvoldoende zekerheden kent om de waarderingen in de markt te rechtvaardigen.

Het belangrijkste nieuws voor het fonds in april was een aankondiging van Green REIT. De toestand van de Ierse markt in combinatie met de korting op de waarde van het vastgoed dat de REIT vasthoudt, heeft de groep aanleiding gegeven om te gaan zoeken naar een route om de groep op te heffen. Dit kan gebeuren door een verkoop van de gehele onderneming of door het separaat afstoten van de bezittingen en de verkoop van de opbrengsten. De koers van de onderneming reageerde positief op de aankondiging en een groot gedeelte van de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde van Green REIT kwam bij de koers. Vooralsnog hebben we de positie aangehouden maar de koersbeweging heeft het rendement van het fonds ondersteund.
Lk-33
0
Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund kende in het eerste kwartaal een rendement van 11,4%.

De Europese vastgoedmarkten hebben een sterke start achter de rug na een relatief lastig 2018. Enkele individuele bedrijven hebben het wel moeilijk gehad, maar alle subsectoren en de grote geografische markten hebben een degelijk positief rendement laten zien zonder noemenswaardige onderlinge verschillen.

Een van de oorzaken voor dit positieve rendement is de koersdaling in het vierde kwartaal van 2018 geweest, waarbij de markt als geheel, vrijwel zonder pardon, werd afgestraft tot een niveau dat moeilijk te verenigen was met de toenmalige rentestanden.

De rentestanden zijn gedurende 2019 alleen maar verder gedaald en ook de verwachte progressie van toekomstige renteverhogingen is geleidelijker geworden. Dit is een ontwikkeling die goed is voor de vastgoedmarkt. Niet alleen moeten vastgoedbedrijven zichzelf financieren op basis van diezelfde rentestanden, ook wordt het rendement en het inkomengenererende vermogen van vastgoedbeleggingen vaak gebruikt voor portefeuilles die een reguliere inkomstensstroom nodig hebben. Uitstekende vastgoedbedrijven kunnen momenteel gekocht worden met een dividendrendement van 5%, of zelfs hoger in retailvastgoed, terwijl alleen minder kredietwaardige obligaties een vergelijkbare vergoeding kennen. Uiteraard loopt deze vergelijking gedeeltelijk spaak, aangezien in het geval van een vastgoedbelegging geen aanspraak gemaakt kan worden op onderpand. Anderzijds profiteert een obligatiebelegger niet direct van dividendgroei.

In de maand februari is de positie in Catena teruggebracht. Dit aandeel is gedurende lange tijd een van de sterkst presterende aandelen binnen het fonds geweest. De waardering was inmiddels dusdanig opgelopen dat besloten is een gedeelte van de positie te verkopen ten faveure van andere, aantrekkelijk geprijsde, vastgoedondernemingen.

Nieuw in de portefeuille is Icade. Deze Franse onderneming is gericht op kantoorvastgoed en vastgoed in de gezondheidszorg. De optelsom van deze belangen is aantrekkelijk gewaardeerd en stelt de onderneming in staat om een mooi dividend uit te keren. Het kantorenbestand van deze onderneming is gericht op de aantrekkelijke Parijse markt en bevindt zich vrijwel volledig op de betere locaties binnen Parijs. De gezondheidstak, Icade Santé, is een van de grootste spelers in verzorgingstehuizen in Europa. Hiermee kan het bedrijf goed profiteren van de vergrijzing.

Naast de hierboven beschreven nieuwe aankoop van Icade zijn de middelen hoofdzakelijk ingezet om bestaande posities verder op te hogen. Een voorbeeld hiervan is Tritax Big Box, een logistieke vastgoedonderneming in het Verenigd Koninkrijk. Deze onderneming was ondanks degelijke resultaten, teruggevallen in de algehele malaise eind 2018. Tegelijkertijd bracht de onderneming nieuwe aandelen naar de markt om een geplande overname te financieren. Deze uitbreiding van dit belang kon tegen een voor het fonds aantrekkelijke prijs.

Het fonds blijft zich richten op de kwalitatief meest hoogstaande en stabiele vastgoedondernemingen met sterke balansen en goede kasstromen. Tegelijkertijd zal ook de spreiding tussen regio’s en eindmarkten (retail, kantoorpanden, residentieel en overig vastgoed) in stand worden gehouden. Met deze strategie verwachten we dat het fonds in staat zal blijven een degelijk, stabiel inkomen te genereren terwijl de portefeuille relatief robuust is tegen economische schokken en geopolitieke kwesties.
Lk-33
0
Verslag van de beheerder over de maand mei

Het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund heeft in de maand mei een rendement gerealiseerd van -0,4% waardoor het rendement year to date uitkomt op 11,7%.

De Europese vastgoedmarkten lieten in de maand mei een diffuus beeld zien. Met name de rendementen in het retailvastgoed bleven achter bij residentieel en logistiek vastgoed. Dit valt ook terug te zien in de geografische markten waar Duitsland, dat voornamelijk afhankelijk is van residentieel vastgoed, sterk presteerde terwijl bijvoorbeeld Frankrijk, dat meer gedragen wordt door de grote retailnamen, duidelijk verder achterbleef.

Hoewel het contrast tussen de residentiele vastgoedmarkt en de retailvastgoedmarkt in de markt al langer zichtbaar was, was dit effect in de maand mei buitengewoon uitgesproken. De oorzaak hiervan kon gevonden worden in teleurstellende ontwikkelingen van consumentenbestedingen.

De portefeuille, die waarschijnlijk meer dan gemiddeld gericht is op de retailmarkt, toonde zich desondanks door de hoge kwaliteit van het vastgoed en de aantrekkelijke locaties relatief resistent.

Een voorbeeld van een dergelijke onderneming is Unibail Rodamco. Ondanks degelijke ontwikkelingen binnen de Europese tak van deze onderneming is de koers van de groep aanzienlijk teruggelopen. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden door de teleurstellend verlopende integratie van Westfield, maar tegelijkertijd was de koersreactie ons inziens excessief. Besloten is dan ook om de positie verder op te hogen. Om deze ophoging te financieren is de positie in Hembla gedeeltelijk verkocht na een periode van sterke koersontwikkelingen.
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
573,04  +1,83  +0,32%  16:29
 AMS25-24h 573,03 +0,32%
 Germany30^ 12.354,00 -0,62%
 Dutch15-index 16.196,48 +0,33%
 BEL 20 3.631,51 -0,50%
 BRX20-24h 3.631,51 -0,50%
 Europe50^ 3.506,84 -0,41%
 Euro30-index 18.131,45 -0,01%
 US30# 27.306,05 -0,08%
 Nasd100# 7.923,07 -0,05%
 US500# 2.996,98 -0,27%
 Japan225# 21.431,35 -0,48%
 Gold World Spot (USD) 1.414,21 +0,56%
 New York WTI spot 57,62 -3,29%
 EUR/USD 1,1217 +0,04%

Stijgers

ASML +4,67%
Alfen N.V. +2,67%
Intertrust +2,12%
ASMI +2,07%
Ahold Delhaize +1,66%

Dalers

ArcelorMittal -3,79%
Aperam -3,23%
Kendrion -3,14%
Fugro -2,80%
IMCD -2,61%

Nieuws Forum meer

'Cryptoplan Facebook kan zo niet door...
De amateur op 17-jul-19 16:19
6
ASML compenseert zwakte geheugenchips
dasokwat op 17-jul-19 16:02
14
ECB in brede overeenstemming over sti...
dasokwat op 17-jul-19 15:54
15
Oracle loopt miljardencontract Pentag...
dasokwat op 17-jul-19 15:44
3
Trump: onderzoek naar band Google en ...
dasokwat op 17-jul-19 15:35
10