Forum: TomTom » TomTom september 2018 » Pagina: 156 | DeBeurs.nl

TomTom september 2018

4.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 ... 204 205 206 207 208 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Was here
0
Feitelijk gezien is er niet veel veranderd. Het orderboek voor sd maps is ruim voldoende om de periode tot 2022 goed winstgevend te overbruggen.

Vanaf 2021 op grote schaal introductie hd maps. De functies van de huidige maps krijg je er gratis bij(links af, rechts af slaan) .

quote:

Levy schreef op 26 sep 2018 om 10:25:


[...]

Onderstaande is update van W, sluit redelijk aan op wat hierboven geschreven is.


TOMTOM update

- Google will provide Android to the Renault-Nissan-Mtsubishi Alliance

conclusion: negative

- the RNM alliance announced that from 2021 onwards it will use the Androis system for ts customer infotainment interface, this includes Google maps and assistance

- first time that a big OEM integrates Android deep into the infotainment system ( others made the proprietary system compatible with Android and IOS)
OEMs were hesitant earlier to use Android as they feared the use cud result in commoditization of the car interface ( as happened in the smart phone mkt)
the usuability of Google maps is much better than the average inbuilt system and hence for customers of the RNM alliance it makes sense

- Renault is a key client of TT, next to FIAT and PSA, we estilate RNM at 20% max of TT's auto revenue this being 2.5% of group sales
key risk is that others cud also move to Google in the future
the replacement to Gogle will be phased by model from 2021 onwards

- using Android does not exclude TT as a client
TT's most recent contract win with Volvo ( active from 2019 onwards) also uses Android as the basis of its infotainment an still uses TT as the standard map provider

- Key value driver for te future value of the maps for TT : is the HD-MAP

this is the map to be integrated in the driving system of the car and will be crucial for ADAS and increasing levels of autonomous driving
Contrary to the consumer interface with Google

The RNM alliance is working together with MSFT Azure to ntegrate the location based services in the driving system of the car
Since 2017 MSFT Azure is a partner of TT

^^


this stock is for the long haul

lange adem moet je zeker hebben.
Sunshine Band
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 26 sep 2018 om 11:11:


[...]

die gasten kopen niet, die krijgen ze

Meestal opties toch?

Die worden pas wat waard als de koers oploopt.
Wanneer zou hij zijn eerste opties krijgen....of krijgt hij bij benoeming al en moest de koers daarom onderuit

Je gaat van alles dwnken he?
ketchup
0
quote:

Sunshine Band schreef op 26 sep 2018 om 11:18:


[...]
Meestal opties toch?

Die worden pas wat waard als de koers oploopt.
Wanneer zou hij zijn eerste opties krijgen....of krijgt hij bij benoeming al en moest de koers daarom onderuit

Je gaat van alles dwnken he?


ja klinkt cynisch

maar dit soort kanonnen komen vaak binnen met een " golden hello" en verdwijnen met een " golden goodbye "
~Justin~
0
quote:

harrysnel schreef op 26 sep 2018 om 10:53:


Ik heb verschillende artikelen over Derk Haank gelezen. Wat punten:

- opleiding: Economie Amsterdam, lid geweest van ASC (het studentencorps).
- staat in de quote 500.
- heeft zich ingekocht in bedrijf waar hij vervolgens CEO werd.
- financiële drijfveer ligt ten grondslag aan stappen die hij zet in carrière.
- heeft zijn vermogen grotendeels opgebouwd via Private Equity en niet zozeer als CEO beursgenoteerd bedrijf.
- ziet nadelen beursnotering vanwege verplichtingen bv vwb transparantie (maakt transitie bedrijf moeilijker).
- werd gezien vwb functioneren als behartiger van belangen grote PE partijen.


Als je boven deze opsomming de naam Harold Goddijn zet........dan klopt het ook.


Waar bij TomTom als beursgenoteerd bedrijf behoefte aan is: een RvC die de belangen van alle aandeelhouders behartigt. Een RvC die erop toeziet dat er een level playing field ontstaat vwb communicatie/transparantie. Een RvC die er aan hecht dat er een juist beeld van het bedrijf wordt neergezet in de publiciteit. Dan neem je dus geen nieuwe voorzitter die afkomstig is uit de eigen “Quote 500 kring” waartoe ook Goddijntjes, John de Mol, familie de Pont, de Blokkertjes etc. behoren en waar investeringsvehikels omheen hangen (Rinkelberg, Cyrte, Janivo, Breedinvest) die vooral met transacties buiten de beurs om hun fortuin vergaren. Af en toe plukken deze partijen een bedrijf van de beurs en dat doen ze niet voor de zittende “gewone aandeelhouders”. Je hebt een voorzitter van de RvC nodig die begaan is met corporate governance en zich wil inzetten om de beursnotering op juiste wijze in te vullen. Een m/v die bewezen heeft goed de belangen van alle partijen te kunnen behartigen en zijn/haar uiterste best doet om aan de eisen die een beursnotering met zich meebrengt te voldoen vanuit het vertrouwen dat alle aandeelhouders in hem/haar uitspreken


En nu wordt Haank aangesteld. Een voordracht die vanwege aandeelhoudersstructuur niet tegen te houden is. Een man uit eigen gelederen die PE verkiest boven beursnotering. Er is toch niemand die verwacht dat deze man er straks zit voor de particuliere aandeelhouder? Mijn mening: dit is gewoon Wakkie 2.0 en ook Haank zal straks in de RvC zitten om het bestuur de hand boven het hoofd te houden. We hebben bij TomTom nu een CFO die afkomstig is vanuit Investor Relations en daarvoor slechts bij KPN een onbeduidende rol heeft vervult. We hebben als hoofd Investor Relations een controller van TT die deze taak “erbij doet”.

Er is bij TT behoefte aan iemand van die tegengas kan geven aan ZKH Goddijn. Iemand die hem een spiegel voorhoudt. Iemand die begaan is met de “gewone aandeelhouder”. Iemand die het verschrikkelijk vindt hoe TomTom neergezet wordt in de pers. Iemand die de onderwaardering van de assets niet acceptabel vindt.

ZKH Goddijn blijft zich echter omringen met lakeien die hem zijn goddelijke gang laten gaan bij het vernietigen van aandeelhouderswaarde. De man is m.i. volkomen van het padje en niemand vanuit TT legt hem een strobreed in de weg.

JmhoIk heb slechts 2 artikelen gelezen over Derk Haank en komt op mij over als iemand die niet naar andermans pijpen danst en weet hoe je een strategie uitzet en bijstuurt voor een grote onderneming. Wat hij en Harold denk ik gemeen hebben is het zich niet zo snel druk maken (en ook geen 100u/wk werken)

Ik vind dat je niet vooraf al moet oordelen of hij belangen van alle stakeholders, incl aandeelhouders behartigt. We moeten dat eerst maar zien, the proof of the pudding is in the eating.

Er is in elk geval een lage vertrouwensrelatie tussen aandeehouders en bestuur. Wakkie schrok zich tijdens de laatste AvA een hoedje toen de Vereniging van Effectenbezitters geen goedkeuring wilde verlenen aan het bestuur en later na een lang betoog bereid was zich te “onthouden van stemming”. Ondanks dat het zwaartepunt in de verhoudingen in stemmen bij de founders ligt is dat is toch een smet op het blazoen.

Ik hoop dat Haank van de gelegenheid gebruik maakt om de relatie, dialoog, communicatie met aandeelhouders te herstellen twitter.com/iexjustin/status/10446648... en van de vesting die tomtom soms lijkt een glazen huis te maken. Naar een situatie waarbij transparantie juist de strategie ondersteunt. Hoe meer je open gooit hoe meer anderen je kennen en bij je aansluiten. En hoe meer successen je deelt hoe meer andere partijen daar bij willen horen.

Zou mooi zijn als hij er bij het bestuur ook op aandringt daar een gedegen plan voor te maken (geen eenmalige acties) en daar ook de resources voor ter beschikking te stellen. Het is niet alleen in belang van aandeelhouders, maar voor de reputatie van de onderneming als geheel. Ik ben tegen pure shareholder value aansturing, dat maakt meer stuk dan je lief is (weten we uit de crisis) maar in geval van tomtom mag er wel een keer wat extra aandacht naartoe gaan.

De Schimmelkoning
0
Aandelenbeloningen passen niet bij de wettelijke rol van commissarissen als bewakers van de continuïteit van de onderneming en de belangen van alle stakeholders. Door een significant aandelenpakket krijgt het belang van de aandeelhouders voorrang boven die van de andere betrokkenen.
Aandelenbeloningen ondermijnen de onafhankelijkheid, waardoor commissarissen niet meer objectief zouden kunnen oordelen. Ook de schijn/perceptie van afhankelijkheid moet te allen tijde worden voorkomen.
In overnamesituaties kunnen naast bestuurders ook commissarissen geconfronteerd worden met conflicterende belangen.
Aandelenopties kunnen de focus excessief richten op de aandelenkoers. Gelijkschakeling van bestuur en toezicht met betrekking tot aandelenbeloningen is een brug te ver.
harrysnel
2
quote:

ketchup of catch-up schreef op 26 sep 2018 om 11:05:@ Harry, ook mijn gedacht, maar dat wist je al

verder begrijp ik niet dat Intel bereid is 15 miljard $ neer te tellen voor MBLY en een 15% belang neemt in HERE en we weten dat de CEO van MBLY gecharmeerd is wat TT heeft aan knowhow en TT staat nu onder de 1.5 miljard aan de beurs als je de cash eruit haalt ???

er klopt iets niet en er moet iets spelen, waarom geen vijandige aanval ? dat kan mi enkel maar omdat HG verzocht heeft tijd te krijgen om het eerst zelf te plukken en daarna gaan we wel om de tafel zitten ?

misschien is het mijn achtergrond en achterdocht, maar hier is een bedrijf geschoond, schuldenvrij en totaal in elkaar geramd voor koers en niemand maalt erom, noch intern, noch extern ?

geloof er geen moer van
OK ik blijf zitten en zie wel of het kan opveren of dat ze het nog dieper de grond induwen.

bedankt voor je ( amusante) visie , blijf vooral doen.


Ha Wies,

Ben het helemaal eens dat deze situatie normaal gesproken niet kan bestaan als je kijkt naar de marketcap van TT en de bereidheid om te investeren in Mapping/SDC/IOT.

Als ik nu het orderboek Automotive weglaat. Als ik Consumer en Licensing buiten beschouwing laat. Als ik geen waarde toeken aan de deals met Baidu, Microsoft , NVIDIA die in de toekomst mogelijk gaan renderen.....dan zie ik een bedrijf dat minus TT Telematics en cash eind van het jaar (samen $1 miljard) nog geen half miljard waard is.

Zelfs dan zou je toch gek zijn om als Intel niet een “gokje te nemen” en E2 miljard neer te leggen voor alle knowhow en bestaande relaties die TomTom heeft binnen de sector? Zeker als je MobilEye al gekocht hebt en belang genomen hebt in Here voor bedragen die aangeven dat je een rol wil spelen in deze tak van sport. Buitenkansje.


Ik vermoed dat men “al rondom de tafel gezeten heeft” en dat er mogelijk al een plan ligt voor opsplitsing met aantal partijen. Dit zet je het liefst niet in gang via de beurs. Dan kan er namelijk een hogere bieder komen die de boel verstoort en is het plan mogelijk mislukt. Buiten beurs kun je ook de bedragen proberen stil te houden. En je hoeft niet te voldoen aan allerlei regels mbt transparantie. Die Haank die weet ook wel hoe die hazen lopen. Dus mijn idee is eerst exit en dan assets verzilveren.
De Schimmelkoning
1
Bij TT dus wel. Derkie zal inmiddels zijn voorstel van vorige maand op tafel hebben gelegd nu die opties niets meer waard zijn ! :)
Accuboor
0
En weer groen!

Laat ze svp een delisting proberen als Founders. Zie het als een algemene aanbieding dat de tent te koop is. Een biedingsstrijd zal volgen.
tatje
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 26 sep 2018 om 11:11:


[...]

die gasten kopen niet, die krijgen ze


Stel de founders jatten Tom Tom van de beurs met een PE.
Ik denk dus dat het niet mag, gezien de Taco uitspraak op ons beursdagje, de founders halen Tom Tom niet van de beurs.
Haalt een PE Tom Tom van de beurs en mogen de founders weer investeren, dan is dat hetzelfde als dat de founders Tom Tom van de beurs halen.

Stel het kan wel, dan hoor ik hier 10 euro.

2,35 miljard min 200 miljoen cash is 2,15 miljard .

En als Tom Tom inderdaad geweldige toekomstige zaken in huis heeft, dan gaat daar toch zeker iemand overheen.

Ik denk dat er al partijen zijn geweest, die zeker 20 euro hebben geboden, dan kan het toch niet voor 10 van de beurs, die 20 euro gaat zich toch weer melden dan.

Ik denk dat Tom Tom wel meewerkt aan none nieuws om een koper al zo veel mogelijk te laten kopen.

Om TT in het juiste perspectief te plaatsten.

Microsoft.

Beurswaarde 877,30 miljard dollar

1% emissie is 8,77 miljard delen door 1,17 zijn dollars is 7,5 miljard euro.

Overnamekoers 32 :-)

Gewoon even de verhouding Microsoft Tom Tom.

Geldt ook voor Google, Apple en Amazon.

1) uitspraak begin dit jaar, Harold: gaat 3 jaar duren
2) outlook 800 miljoen
3) direct reuters nieuws heel raar weerleggen.
4) apple gaat zelf aan de kaarten, heel ontwijkende stelling.
5) apple carplay laat google maps en waze toe.
6) Renault en friends gaan naar google, harold verdedigt TT niet echt
7) Taco refereert nog maar eens aan de google knal in 2009.

Ik denk dus niet dat de founders TT van de beurs jatten, met of zonder PE.
Ik denk dat er een koper is, die zo veel mogekijk aandelen wil verzamelen voor het bod.

Soort Aliance Bernstein, die 15% van de aandelen voor Stapless verzamelde, bij de overname van CXP.
Ikkenietweten
0
Iedereen op dit forum mag lekker anoniem zijn of haar gal spuwen en ook komt dan redelijk vaak het woord "aandeelhouders" voorbij.

Wat mij nu intrigeert is hoeveel van deze forumleden zullen daadwerkelijk echte aandeelhouders met stemrecht zijn.

Persoonlijk denk ik dat dat er niet zoveel zullen zijn in tegenstelling tot de gelukszoekers met afgeleide producten, die alom vertegenwoordigd zijn.
Accuboor
0
Als de Founders en JdM meedoen hoeft er nog maar 50% te worden gekocht. Ca. 1mrd is dat bonnetje bij bod van 8,75.

Met 200mln net cash een een ebitda van 200mln kunnen ze ze 600mln lenen obv bedrijf, dan blijft er nog 200mln eigen kapitaal nodig.

Indien er de afgelopen week al is ingekocht door derden dan is de overnamesom nog lager.
ketchup
1

@ tatje, met alle respect

Taco heeft mi geen reet in te brengen als de Founders en JdM het van de beurs willen halen

voor de rest ben ik het met je eens, er is belangstelling geweest, weet niet of dat zich vertaald heeft naar een bieding, maar de analisten hebben al tijden het over een break-up-value van tegen de 17-18 euro, nu is dit wellicht niet meer haalbaar, maar 15 is nog steeds mogelijk

het is enkel niet mogelijk als TT in een negatieve en neerwaartse spiraal zit voor imago en koers, dan heb je het over 10

10 kan HG niet maken naar de buitenwereld waar hij eerdere voorstellen voor mogelijke partners of splitsen heeft afgedaan met dat hoeven we niet, want we staan erg goed gepositioneerd

wat wel kan is dat HG nu een excuus op een dienblad krijgt aangeboden dat hij onmogelijk het imago van de toko verder kan laten beschadigen, de onrust binnen het bedrijf moet stoppen en dat de markt zijn visie niet apprecieert , dus we halen het van de beurs en doen het nu allemaal helemaal zelf voor risico en ontwikkeling

hier hebben jullie 10 euro, da's 65% over de huidige waardering

en wat dan Tatje ? wie denk je gaat daar nu tegen in ?
tatje
0
Dan gil je het toch uit.

120000 boete voor te laat melden belang.

wat een giller !

www.fondsnieuws.nl/nieuws/afm-legt-al...

Het grote geld wordt altijd verdedigd.

tatje
1
quote:

ketchup of catch-up schreef op 26 sep 2018 om 11:47:@ tatje, met alle respect

Taco heeft mi geen reet in te brengen als de Founders en JdM het van de beurs willen halen

voor de rest ben ik het met je eens, er is belangstelling geweest, weet niet of dat zich vertaald heeft naar een bieding, maar de analisten hebben al tijden het over een break-up-value van tegen de 17-18 euro, nu is dit wellicht niet meer haalbaar, maar 15 is nog steeds mogelijk

het is enkel niet mogelijk als TT in een negatieve en neerwaartse spiraal zit voor imago en koers, dan heb je het over 10

10 kan HG niet maken naar de buitenwereld waar hij eerdere voorstellen voor mogelijke partners of splitsen heeft afgedaan met dat hoeven we niet, want we staan erg goed gepositioneerd

wat wel kan is dat HG nu een excuus op een dienblad krijgt aangeboden dat hij onmogelijk het imago van de toko verder kan laten beschadigen, de onrust binnen het bedrijf moet stoppen en dat de merkt zijn visie niet apprecieert , dus we halen het van de beurs en doen het nu allemaal helemaal zelf voor risico en ontwikkeling

hier hebben jullie 10 euro, da's 65% over de huidige waardering

en wat dan Tatje ? wie denk je gaat daar nu tegen in ?


Ha ketchup.

Taco is lid van de raad van bestuur, natuurlijk hebben we dan een case :-)
Accuboor
0
quote:

tatje schreef op 26 sep 2018 om 11:49:


[...]

Ha ketchup.

Taco is lid van de raad van bestuur, natuurlijk hebben we dan een case :-)

Moreel misschien. Maar je zult de schade moeten aantonen. En RvC en RvB komen dan met een fairness opinion aan van een grote bank (kosten 150-250k door bedrijf betaald) en die zeggen dan 10-11 euro is een faire waardering tov vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven (Zenrin, mixt Telematics). Dus je hebt geen schade en dus heb je juridisch geen punt meer.

Nee de enige hoop dan is een biedingsstrijd met Microsoft of Baidu. Meestal dekt de RvB en RvC zich in door te eggen. We staan achter dit bod, behalve als er een derde langskomt die minimaal 5-10% meer biedt.
Ikkenietweten
0
quote:

Accuboor schreef op 26 sep 2018 om 11:43:


Als de Founders en JdM meedoen hoeft er nog maar 50% te worden gekocht. Ca. 1mrd is dat bonnetje bij bod van 8,75.

Met 200mln net cash een een ebitda van 200mln kunnen ze ze 600mln lenen obv bedrijf, dan blijft er nog 200mln eigen kapitaal nodig.

Indien er de afgelopen week al is ingekocht door derden dan is de overnamesom nog lager.


Wat ik dan niet begrijp is dat je in bovenstaande berekening uitgaat dat er kennelijk helemaal geen oppositie meer zal zijn.
Er zullen hieraan toch voorwaarden worden verbonden ( b.v. minimaal aantal percentage) benodigd is. Zolang ze die niet hebben .............
eduardo3105
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 26 sep 2018 om 11:47:@ tatje, met alle respect

Taco heeft mi geen reet in te brengen als de Founders en JdM het van de beurs willen halen

voor de rest ben ik het met je eens, er is belangstelling geweest, weet niet of dat zich vertaald heeft naar een bieding, maar de analisten hebben al tijden het over een break-up-value van tegen de 17-18 euro, nu is dit wellicht niet meer haalbaar, maar 15 is nog steeds mogelijk

het is enkel niet mogelijk als TT in een negatieve en neerwaartse spiraal zit voor imago en koers, dan heb je het over 10

10 kan HG niet maken naar de buitenwereld waar hij eerdere voorstellen voor mogelijke partners of splitsen heeft afgedaan met dat hoeven we niet, want we staan erg goed gepositioneerd

wat wel kan is dat HG nu een excuus op een dienblad krijgt aangeboden dat hij onmogelijk het imago van de toko verder kan laten beschadigen, de onrust binnen het bedrijf moet stoppen en dat de markt zijn visie niet apprecieert , dus we halen het van de beurs en doen het nu allemaal helemaal zelf voor risico en ontwikkeling

hier hebben jullie 10 euro, da's 65% over de huidige waardering

en wat dan Tatje ? wie denk je gaat daar nu tegen in ?

Helemaal mee eens Wies. Alles riekt naar een beursexit. Z'n bedrijf wordt in de media kapotgemaakt. Als dat ten onrechte is zal elke CEO hier op inspringen. HG zwijgt in alle talen en laat de beurskoers steeds verder afzakken. En dan is inderdaad eur 10,-- het maximale, ja want dat is naast +65% ook nog eens meer dan de koers van de aandeleninkoop.
~Justin~
0
quote:

Ikkenietweten schreef op 26 sep 2018 om 11:42:


Iedereen op dit forum mag lekker anoniem zijn of haar gal spuwen en ook komt dan redelijk vaak het woord "aandeelhouders" voorbij.

Wat mij nu intrigeert is hoeveel van deze forumleden zullen daadwerkelijk echte aandeelhouders met stemrecht zijn.

Persoonlijk denk ik dat dat er niet zoveel zullen zijn in tegenstelling tot de gelukszoekers met afgeleide producten, die alom vertegenwoordigd zijn.


Afgeleide producten stellen - bij goed gebruik - een belegger in staat om met een kleiner vermogen toch een gespreide portefeuille op te bouwen cq na te bootsen.

Wat opties betreft, de bestuurders en managers/talenten die bij tomtom optie pakketten krijgen zijn dan ook ‘gelukszoekers’ :-)
Accuboor
0
quote:

Ikkenietweten schreef op 26 sep 2018 om 11:57:


[...]

Wat ik dan niet begrijp is dat je in bovenstaande berekening uitgaat dat er kennelijk helemaal geen oppositie meer zal zijn.
Er zullen hieraan toch voorwaarden worden verbonden dat een minimaal percentage benodigd is en zodat ze die niet hebben enzovoort.


Bod wordt meestal gestand gedaan als 90-95% zijn aandelen aanmeldt. Ze hebben zelf al 50%, denk wel dat ze een eind komen als ze 9-10 euro bieden.

Nog mooier is dan een bieddingsstrijd als een derde zich meldt met een hoger bod
Ikkenietweten
0
quote:

tatje schreef op 26 sep 2018 om 11:48:


Dan gil je het toch uit.

120000 boete voor te laat melden belang.

wat een giller !

www.fondsnieuws.nl/nieuws/afm-legt-al...

Het grote geld wordt altijd verdedigd.2008 ?????
4.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 ... 204 205 206 207 208 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27-jan-20 17:35
Koers 9,984
Verschil -0,098 (-0,97%)
Hoog 10,224
Laag 9,824
Volume 624.369
Volume gemiddeld 417.646
Volume gisteren 327.254