Forum: bpost » BPOST CRASH 2019-2020 : ERGSTE MOET NOG KOMEN #BEL20 | DeBeurs.nl

BPOST CRASH 2019-2020 : ERGSTE MOET NOG KOMEN #BEL20

14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Vince2018
2
Bpost: de kleren van de koning van Pruisen
16:33 (27/12) - Bron: De Tijd


Een 700 miljoen zware overname uit het Amerikaanse King of Prussia die pas ten vroegste in 2020 aan de winst zal bijdragen. En daar beginnen de problemen van Bpost pas.

Het lijkt een eeuw geleden, maar Bpost start het jaar prima. Dankzij een ‘vergetelheid’ in de postwet mag het postbedrijf vanaf maart de prijs van de postzegel 10 procent verhogen (1), een veelvoud van de globale inflatie.

Het beurshuis Morgan Stanley denkt dat CEO Koen Van Gerven zo de daling van het briefvolume in grote mate kan counteren en zet het aandeel op de kooplijst.

Half maart volgt de ontnuchtering. En die situeert zich in King of Prussia. Daar is het hoofdkantoor van Radial, de Amerikaanse e-commercespeler die Van Gerven pas in november voor 700 miljoen euro kocht.

©Mediafin
Analisten stelden toen al vragen bij het prijskaartje, 12 keer de brutobedrijfswinst. Bij de voorstelling van de jaarcijfers moet Van Gerven erkennen dat Radial vierkant draait. Radial telt dit jaar voor twaalf in plaats van twee maanden in de boeken mee en zal toch niet méér bijdragen aan de winst dan over 2017.

Bovendien verwacht de CEO een daling van de binnenlandse brievenpost met 7 procent. Belangrijk, want een daling van meer dan 6 procent kun je niet meer met duurdere postzegels en kostenbesparingen wegwerken. Het gevolg: in het allerbeste geval zal de winst dit jaar stabiliseren. Het aandeel incasseert een mokerslag (2).

Een nieuwe dreun komt er begin mei (3). Na het eerste kwartaal is het duidelijk dat als gevolg van een kostenexplosie Bpost over 2018 op een lagere winst afstevent.

En Radial? Don’t ask. De deal van 700 miljoen leverde over het eerst kwartaal ... 1,5 miljoen brutobedrijfswinst aan. ‘We staan op een brandend platform’, zegt Van Gerven (4). Hij eist onder meer een duurdere postzegel voor snelle bezorging en krijgt eind 2018 zijn zin: om al de volgende dag een brief te laten bussen betaal je vanaf 2019 15 procent (!) meer (10).

Het aandeel Bpost zakt onder de intekenprijs van juni 2013 (5). Op de beleggersdag op midzomernacht is de sfeer onderkoeld, omdat Van Gerven waarschuwt dat er vóór 2022 nauwelijks winstgroei in zit (6).

In de zomer zoeken beleggers en analisten houvast bij het royale dividend (7), maar dat is ‘sauter pour mieux reculer’. Over het derde kwartaal ligt de winst ver onder de verwachtingen (8).

Dat Van Gerven de forse winstdaling nuanceert met de boodschap dat er in het derde kwartaal van 2017 een - toen niet vermelde - eenmalige meevaller was, helpt de zaken niet. Analisten stellen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de rekeningen van Bpost.

Dat betert er niet op als de groep door oplopende personeelkosten waarschuwt dat ook in 2019 de winst fors onder de verwachtingen zal blijven (9). De oplopende kosten zijn een noodzaak om na de stakingen de sociale vrede te herstellen. Het moge duidelijk zijn: naast King of Prussia zijn er ook dichter bij huis kopbrekens genoeg voor Bpost.
Laup 4
0

Bpost is van 28 euro naar 7 euro gezakt, dus heeft zijn crash al gehad, tijd voor de wederopstanding in 2019?

www.beursduivel.be/Beursnieuws/363353...

Kaiser
0
zal er de komende jaren niet op verbeteren volgens deze KBC econoom... pensioenen niet meer betaalbaar en de postzegels nog minder. In Justitie
en vele overheidsdiensten moet het personeel nu al zelf WC papier meebrengen.... omdat de overheid het niet meer kan betalen. Ook haken slotenmakers af www.hln.be/de-krant/slotenmakers-hake...

Nieuwsblad :

Econoom Pascal Paepen ziet de toekomst somber in: “Kans op nieuwe bankencrisis is bijna 100 procent”

De economie deed het uitstekend in 2018. Het aantal werklozen in Vlaanderen daalde in een jaar tijd met 8%, het aantal Vlaamse vacatures lag dit najaar zo’n 20% hoger dan in 2017 en geld lenen bleef spotgoedkoop. Maar volgens econoom Pascal Paepen (50) komt er onheil aan: de overheid heeft geen geld om de pensioenen te betalen en er is een nieuwe bankencrisis op komst. De rente op spaarboekjes blijft door de schuld van de Italiaanse regering ook in 2019 bijzonder laag.

ok België heeft een grote overheidsschuld. En die wordt alleen maar groter, omdat de federale begroting niet in evenwicht is.

Het is schandalig dat de federale regering er in tijden van economische groei en een zeer lage rente nog altijd niet in slaagt om overschotten te boeken. Duitsland en Nederland zijn er wel in geslaagd om hun begroting in evenwicht te krijgen. Bovendien heeft de regering-Michel, net als alle vorige regeringen, geen pensioenspaarpot aangelegd. Noorwegen heeft een pensioenfonds van omgerekend 1.000 miljard euro. Wij hebben niks. Ik ben 50 jaar. Als ik 67 ben, is het twijfelachtig of de overheid mij nog een pensioen zal uitbetalen.

Ook de overheidsbedrijven moeten beter worden georganiseerd.
De overheid kan veel geld besparen door efficiënter te werken. De overheidsdiensten versturen bijvoorbeeld nog altijd brieven naar burgers en bedrijven. Waarom doen ze dat? Een mail sturen is veel goedkoper. Daar bespaar je veel postzegels mee.


www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181230_040...

aiaiaiaaiai.... al die donkere wolken
Vince2018
0
postzegels zijn ten dode opgeschreven....

Nieuwjaarswensen massaal via sociale media verstuurd
Wie Facebook, Instagram of WhatsApp opent, kan bijna niet om de “beste wensen”, “happy new year” en andere “gelukkige nieuwjaars” heen. De sociale media waren de plek bij uitstek om elkaar het allerbeste toe te wensen voor 2019. Dat blijkt ook uit de gegevens die de telecomoperatoren tijdens de nieuwjaarsnacht verzamelden.

www.hln.be/geld/consument/nieuwjaarsw...
Kendu
0
De staat is grootste aandeelhouder van Bpost dus hebben ze er belang bij om post te versturen. Overheid digitaliseren is ook een giller vermits ze nog met windows 98 en XP werken. In het kabinet van de minister is vorig jaar het plafond naar beneden gekomen en onderhand leggen ze ons burgers maatregelen op om onze nieuwbouw woningen energie neutraal te bouwen terwijl de ministers mijmerend naar buiten kunnen kijken in hun kantoor door enkel glas... Hypocrisie ten top..
Vince2018
1
weer zeer slecht voor hun imago... zal als een vuurt rondgaan en bedrijven gaan Bpost mijden als de pest :

1.195 euro kwijt, maar amper vergoed: “Bpost lacht me uit in mijn gezicht”
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190105_040...
Kaiser
0
Priorzegel is zijn extra geld niet waard

Is uw brief sneller ter plaatse met een duurdere Prior-postzegel? Of kan u net zo goed een gewone ‘Non Prior’ kleven? Uit een test met honderd brieven – de helft met Prior-zegel, de andere helft met gewone – blijkt dat de duurdere zegel z’n geld niet waard is.

Wat blijkt? 84 procent van de brieven met een Prior-zegel kwam een dag later op de bestemming aan. Na twee dagen was dat 94 procent. Bij de brieven met een Non Prior-zegel zat 72 procent een dag later in de bus. Na twee dagen was dat 92 procent. Opmerkelijk is dat drie brieven (één Prior, twee Non Prior) na drie dagen nog steeds hun bestemming niet hadden bereikt www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190112_040...
rider13
0
BPOST is aan deze koers een koopje. Kw van 6, dividend 12%. Winst per aandeel rond de 1.3 euro.
Stephan010
1
quote:

rider13 schreef op 12 jan 2019 om 16:40:


BPOST is aan deze koers een koopje. Kw van 6, dividend 12%. Winst per aandeel rond de 1.3 euro.Helemaal geen koopje. Er kan nog best €5.- eraf van de koers.
Leefloon
0
quote:

rider13 schreef op 12 jan 2019 om 16:40:

Kw van 6, dividend 12%. Winst per aandeel rond de 1.3 euro.

Bij de K/W wordt niet verklaard waarom de K fout is, bij een (te) hoog dividendrendement is er óf een negatieve rendementsverwachting (vraag maar aan de kopers tussen 15-20 euro) óf een verzwegen risico (krimp, Radial), en analisten voorzien @ finanzen.nl wel een ((te) hoog) dividendrendement in 2019-2020 van ongeveer 12% maar geen bijpassend WPA 2019-2020 "rond de 1.3 euro".

In werkelijkheid zal veel afhangen van Radial, maar dat werd niet benoemd. De signalen van mogelijk gevaar werden wel benoemd. Een 'aantrekkelijke' K/W en een 'mooi' dividend. Velen zijn daar al ingetrapt door de domme dividendbelofte van de tevergeefs koersmanagende CEO , en hopen nu misschien op een koersstijging van 100% om uit de kosten te komen.

De koersdaling was overigens wel iets overdreven, want bpost heeft sinds 6 december (notering ex-'superdividend') de koersdaling van PostNL van zo'n 20% gemist.

Zie in niet-marktconforme dividendrendementen zonder onderbouwing maar een gevaar, en geen kans. De argumentatie gaat op geen enkele manier op een kans is; ik moest het hopen op Radial komen toevoegen als mogelijk argument waarom de K van de K/W fout zou kunnen zijn, bij en bedrijf in een onbenoemd gebleven krimpmarkt.

Een neutraal, recent dividendvoorbeeld is KAS BANK. Het aandeel met het hoogste dividendrendement, met kans om dat dividend te blijven halen. In werkelijkheid niet, met een bijpassende koersdaling.
Vince2018
0
Regering ziet financiële bui hangen: winstuitkering Proximus en Bpost staat onder druk

www.demorgen.be/economie/regering-zie...

Minister De Backer wil belang overheid in Proximus afbouwen


www.standaard.be/cnt/dmf20190113_0409...

wat staat Bpost nog allemaal niet te wachten..... de Staat begint alles af te stoten
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 22-jan-19 17:35
Koers 8,170
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 8,220
Laag 8,025
Volume 339.478
Volume gemiddeld 459.020
Volume gisteren 339.478