Eurocommercial Properties « Terug naar discussie overzicht

ECP 2019

1.386 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 69 70 » | Laatste
Gunther
0
Historisch gezien zitten we ongeveer op de bodem, want het dividendrendement zat historisch tussen de 5,5% en 8,5%. Met 2,20 voor 2019 zitten we boven de 8%. Op deze niveaus instappen kan geen kwaad zolang je gelooft dat de huren houdbaar zijn. Gezien de wachtlijsten die ECP heeft lijkt me dit geen probleem. Succes in 2019 allemaal.
Biobert
0
quote:

Gunther schreef op 30 december 2018 21:23:

Historisch gezien zitten we ongeveer op de bodem, want het dividendrendement zat historisch tussen de 5,5% en 8,5%. Met 2,20 voor 2019 zitten we boven de 8%. Op deze niveaus instappen kan geen kwaad zolang je gelooft dat de huren houdbaar zijn. Gezien de wachtlijsten die ECP heeft lijkt me dit geen probleem. Succes in 2019 allemaal.
Dank je. Maar helaas, de huren zijn niet houdbaar daar een belangrijke huurder, H & M, een nieuw huurmodel hanteert en dat model is voor de verhuurder slikken of stikken. Zie de gebeurtenis met H&M in Frankrijk bij ECP. ECP kan met veel moeite mogelijk het dividend van 2,15 in 2019 handhaven, zo aan het gezicht te zien van ceo Lewis op de ava van ECP in november ( visual information)
junkyard
0
ECP heeft zich vertild aan de dure Woluwe aankoop. Nu bijna alle aandeelhouders voor cash dividend zullen hebben gekozen, yields wat lijken op te lopen, en er doorlopend wordt geïnvesteerd in verbouwingen, zal de jaareinde 2018 LTV een stuk hoger zijn, wat extra druk zet op verkopen. Verkopen zullen zullen niet eenvoudig zijn, gegeven het huidige marktsentiment (met name voor retail vastgoed). Alternatief is tijdelijk een hogere LTV accepteren, maar dit is niet zonder risico, aangezien markten altijd kunnen verslechteren.
Lk-33
0
In 2019 zullen we zien of het management van de diverse retail vastgoedfondsen de eerste bewijzen kunnen leveren van de houdbaarheid van hun businessmodel.

2018 is in ieder geval het jaar geweest waarin zo ongeveer elk argument wat je kon bedenken is uitgewisseld, zowel vóór als tegen de houdbaarheid van de waarde van het vastgoed, de dividenden en de koersen. Ik kan geen enkel argument meer verzinnen, het is nu dus tijd voor bewijs.

Ik houd in 2019 de posities aan die ik heb. Ik ga niets verkopen en ook niet meer bijkopen. We gaan het dus zien.
Gunther
0
Ze zitten op goede locaties en de laatste verkoop was
Boven boekwaarde. Ook is al aangegeven dat het dividend verder groeit.
Kan me voorstellen dat H&M het moeilijk heeft maar Van Garderen geeft aan dat er een wachtlijst is. Iedereen is pessimistisch en dat is voor mij een teken dat de bodem is bereikt.
[verwijderd]
0
Zo net ingestapt met flink wat aandelen. Ook wat Vastned gekocht.
Ga dit jaar voor het dividend, en als de koers ook nog stijgt, is dat meegenomen.
Ik doe de kast weer op slot. 20 k in de kast, maar eens zien wat het dit jaar op 31 december opgeleverd heeft.
[verwijderd]
0
De winkelverkopen in Duitsland waren boven verwachting gestegen, wat mij het laatste zetje in de rug gaf wat nodig was om in te stappen en te beleggen in aandelen ECP en Vastned. Het risico van een dividendverlaging blijft uiteraard als een zwaard van Damocles boven dit aandeel hangen, maar beleggen zonder risico, levert geen winst op.
P_kaas
0
Waarom geven Europese vastgoedfondsen geen prefs uit? In de US is dit heel gebruikelijk. Een bedrijf als Public Storage doet niet anders. Het versterkt de balans en in betere tijden kan je hem weer uit de markt callen. Een convertible is goedkoper, maar geeft eeuwige verwatering. Heeft dit fiscale redenen, of reglementair? Wie weet waarom wij ze niet hebben?
junkyard
0
@P_kaas Mid 2018 hebben een aantal Europese vastgoedfondsen hybrid bonds (perpetuals) uitgegeven, zoals URW. Markt (bonds) is ondertussen verlechterd, dit is niet meer tegen aantrekkelijke prijzen mogelijk. In slechte markten prefs uitgeven zal prijzig zijn, dit zie ik meer als een noodsprong dan als goed doordacht beleid.

In goede markten moet de LTV worden verlaagd om markt verslechtering goed op te kunnen vangen. Echter, veel partijen (incl. ECP) raken overmoedig in een goede markt en nemen extra risico om een klein beetje extra rendement te kunnen genereren.

In geval van ECP zie ik de dure Woluwe aankoop (tegen zeer lage yield in sterke markt), met bijbehorende LTV verhoging (ivm onvoldoende verkopen om aankoop te dekken), als fout. Nu moet er iets worden bedacht om de LTV te verlagen, wat moeilijk is in een verslechterde markt.
P_kaas
0
@junkyard. Dank je,het is dus wel mogelijk, maar duur. Als noodgreep zou het kunnen. Zover zijn we gelukkig nog niet. Taxaties worden lastig in illiquide markt
JoopVisser1
0
Eurocommercial Properties N.V. announced it has completed the sale of Les Allées de Cormeilles in France to Aberdeen Standard Investments for €49.9 million in line with Eurocommercial’s June 2018 valuation.
Het lijkt erop dat je een winkelcentrum tegenwoordig goedkoper op de beurs kan kopen dan direct van de eigenaar van het winkelcentrum.
Gunther
0
ECP gaat vrolijk door en breidt Woluwe uit. Ze zijn erg goed bezig en weten precies wat ze doen. Huidige koers is prima koers om belang uit te breiden.
junkyard
0
Opmerkelijk bericht, ECP lijkt all-in te gaan op Woluwe, make it or break it.

De dividend uitkering eind 2018 zal door de koersval waarschijnlijk volledig cash zijn uitgekeerd, daarnaast is het waarschijnlijk dat er afboekingen op het vastgoed volgen vanwege het terugtrekken van investeerders uit retail vastgoed.

Dit kan ertoe leiden dat de LTV op jaareinde 2018 boven de 45% uitkomt, tenzij taxateurs genadig waarderen.

In deze moeilijke markt meer geld lenen voor aankopen is gewaagd, de LTV gaat hierdoor richting de 50%. De meeste vastgoedfondsen mikken nu op een maximale LTV van 40%.

Het is te hopen dat ECP snel meer goede verkopen kan tonen (en al achter de hand heeft), anders kan er wel eens een verdere afstraffing volgen door deze risico verhoging. Buiten de risico (LTV) verhoging zijn deze Woluwe aankopen overigens goed te begrijpen, de strategische controle over Woluwe is nu verstevigd.
am1993
0
@Junkyard: Wat ik wel vreemd vind, is, dat de transactie volgens het persbericht al eind 2018 zou zijn afgerond. Het betreft een beursgenoteerde onderneming, waarvan ik aanneem, dat deze info ook gelijk na de transactie dient te worden gepubliceerd en niet minstens drie weken later? Zeker gelet op de extra financiering en de transactie in aandelen in de Belgische REIT. Lijkt me toch beursgevoelige info? Of niet? Ik deel trouwens jouw zorgen m.b.t. deze risicovergroting. Dat is waarom ik ECP wel al lang volg, maar er nog steeds (i.t.t. Vastned) geen belang in heb genomen.
Gunther
0
Junkyard je valt een beetje in herhaling met elke keer hetzelfde riedeltje. Hoe kom je erbij dat retailvastgoed onder druk staat? Misschien losse winkelpanden, maar retailcentra op toplocaties echt niet. Eurocommercial neemt geen onverantwoord of veel risico als je het mij vraagt. Laten we zien wat het rendement is over tien jaar :)
junkyard
0
@am1993 slim om ECP even links te laten liggen, beter nu retail vastgoed met gelijke discount t.o.v. boekwaarde en een lager risico (LTV) op te pikken. Mee eens, merkwaardig dat een transactie die al in 2018 is afgerond, pas nu wordt bekend gemaakt.

@gunther, hoe kun je ontkennen dat retail vastgoed waarderingen onder druk staan? Duidelijk is dat investeerders massaal uitstappen, alle grote EU retail vastgoedfondsen noteren tegen diepe discounts t.o.v. boekwaarde. Als de markt / investeerders geloofden dat de marktwaarde van het retail vastgoed gelijk was aan de boekwaarde, dan noteerden de koersen veel dichter op boekwaarde en was er veel meer M&A activiteit in deze sector zichtbaar (om te profiteren van deze market inefficiency). Afgelopen maanden zijn credit spreads (bonds) opgelopen, wat ook zal gelden voor yields (gewenste rendement) op retail vastgoed. Dit kan een tijdelijk fenomeen zijn, als de rust in de markt snel terugkeert. Afgelopen maanden zijn er weinig grote EU winkelcentra verhandeld, er is weinig interesse onder beleggers. Alleen Wereldhave wist Itis te verkopen, zo'n 20% beneden boekwaarde. Dat ECP een kleine verkoop rond boekwaarde heeft afgerond kan dit beeld nog niet keren, ECP was van plan om meer te verkopen. Ook URW wil enkele EU winkelcentra verkopen (o.a. Almere, Zoetermeer, Jumbo Helsinki), wat het afgelopen jaar niet is gelukt door beperkte markt interesse.

Overigens denk ik dat enig herstel in 2019 wel voor de hand ligt, ook voor ECP. Het zal niet gek veel anders bewegen dan het andere retail vastgoed. Het is een ongelukkig moment om de LTV te verhogen, nu investeerders al erg terughoudend zijn in retail vastgoed. Of een briljante zet, en heeft ECP nu optimaal geprofiteerd door in een slechte markt extra risico te nemen? Tijd zal het leren.
hjs64
0
Ter info, Deutsche Euroshop, een retailfonds in Duitsland, heeft vandaag bekend gemaakt flink af te boeken op hun winkelcentra. Voor meer info, zie www.onvista.de.
1.386 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 69 70 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:35
Koers 20,650
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 21,200
Laag 20,650
Volume 31.296
Volume gemiddeld 44.018
Volume gisteren 31.296

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront