@am1993 slim om ECP even links te laten liggen, beter nu retail vastgoed met gelijke discount t.o.v. boekwaarde en een lager risico (LTV) op te pikken. Mee eens, merkwaardig dat een transactie die al in 2018 is afgerond, pas nu wordt bekend gemaakt.
@gunther, hoe kun je ontkennen dat retail vastgoed waarderingen onder druk staan? Duidelijk is dat investeerders massaal uitstappen, alle grote EU retail vastgoedfondsen noteren tegen diepe discounts t.o.v. boekwaarde. Als de markt / investeerders geloofden dat de marktwaarde van het retail vastgoed gelijk was aan de boekwaarde, dan noteerden de koersen veel dichter op boekwaarde en was er veel meer M&A activiteit in deze sector zichtbaar (om te profiteren van deze market inefficiency). Afgelopen maanden zijn credit spreads (bonds) opgelopen, wat ook zal gelden voor yields (gewenste rendement) op retail vastgoed. Dit kan een tijdelijk fenomeen zijn, als de rust in de markt snel terugkeert. Afgelopen maanden zijn er weinig grote EU winkelcentra verhandeld, er is weinig interesse onder beleggers. Alleen Wereldhave wist Itis te verkopen, zo'n 20% beneden boekwaarde. Dat ECP een kleine verkoop rond boekwaarde heeft afgerond kan dit beeld nog niet keren, ECP was van plan om meer te verkopen. Ook URW wil enkele EU winkelcentra verkopen (o.a. Almere, Zoetermeer, Jumbo Helsinki), wat het afgelopen jaar niet is gelukt door beperkte markt interesse.
Overigens denk ik dat enig herstel in 2019 wel voor de hand ligt, ook voor ECP. Het zal niet gek veel anders bewegen dan het andere retail vastgoed. Het is een ongelukkig moment om de LTV te verhogen, nu investeerders al erg terughoudend zijn in retail vastgoed. Of een briljante zet, en heeft ECP nu optimaal geprofiteerd door in een slechte markt extra risico te nemen? Tijd zal het leren.