Forum: Fugro » Fugro 2019 » Pagina: 352 | DeBeurs.nl

Fugro 2019

7.210 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
inbetween
0
quote:

alblas100 schreef op 12 sep 2019 om 12:16:


Denk eerder 10 € dan 5.60€ nu .
Voorlopig aardig rood op een steeds groener wordende beurs.
SAHR-0310
0
emergo
0
quote:

inbetween schreef op 12 sep 2019 om 11:50:


Bij de laatste cijfers even naar 8,10 en vervolgens naar 5,60. Dat is 30% er af. Kan zo weer gebeuren.

Eerst maar eens naar de 8,10
IQ
0
inbetween
0
quote:

SAHR-0310 schreef op 12 sep 2019 om 14:07:


Aandeel blijft onder controle. Met pesten jaag je de meeste particulieren weg.
Integendeel.Bij vorige spike na de cijfers op 7,60 uitgestapt en zoals gemeld op 6,12 weer ingestapt. Eind vd ochtend weer uitgestapt. Zo heb ik binnen range 6-8 al 2x een schitterend rendement gemaakt dankzij "het pesten" :-)
moneymaker_BX
0
Het schiet per saldo gewoon geen malle moer op
Kortom een Klooten aandeel compleet gestuurd
IQ
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 12 sep 2019 om 15:54:


Het schiet per saldo gewoon geen malle moer op
Kortom een Klooten aandeel compleet gestuurd

Hoop dat het groen sluit vandaag.
ff_relativeren
0
2 short meldingen. 2x omlaag :

Marshall Wace gaat van 2,76% naar 2,68%.
Sculptor Capital Management Europe gaat van 2,09% naar 1,96%.
Brimily
0
Interessant stuk op Beursgenoten van Geert Schaaij.
Kortom gezegd vind hij dat de CEO van Boskalis en Fugro onder het genot van kop koffie
De overname door Boskalis moeten regelen via een aandelenruil / constructie.
Bid op Fugro zou dan neerkomen op €12,85.

Brimily
0
Herkansing voor overname Fugro door Boskalis? Wij betalen graag de koffie...
Zou een overname van Fugro door Boskalis er nu wel in zitten? Onder beleggers die het aandeel Fugro tegen een hogere koers hebben aangeschaft dan er bij een eventuele overname waarschijnlijk voor zal worden betaald, leeft de angst voor een overname. Beursgenoten geeft in dit stuk een paar uitgangspunten mee, waarvan wij denken dat beleggers er mee kunnen leven en waarmee Boskalis zijn eerder beoogde overname kan doen. Fugro loopt dan niet meer langs de rand van zijn bankconvenanten en ‘shorters die het aandeel nu gijzelen, hebben het nakijken. Maar eerst vertellen wij u hoe de vlag er bij beide bedrijven voor staat.
De halfjaarcijfers van maritiem dienstverlener Boskalis vielen op de beurs flink tegen, terwijl bodemonderzoeker Fugro voor het eerst in lange tijd juist meevallende resultaten liet zien. Beide ondernemingen bewegen zich deels op vergelijkbare markten, waarbij dienstverlening aan de olie- en gasindustrie (vooral offshore) voor beide bedrijven een belangrijk werkterrein vormt. Er wordt dan ook regelmatig gespeculeerd op een samengaan van de twee bedrijven. Enkele jaren geleden waagde Boskalis een serieuze overnamepoging, maar deze werd door Fugro verijdeld. De marktomstandigheden zijn inmiddels danig veranderd, waarbij vooral een sterke daling van de investeringen van de olie- en gassector opviel die samenhing met de lagere olieprijzen. Vooral Fugro is door de ongunstige ontwikkeling sterk geraakt, met als gevolg dat de onderneming veel minder sterk staat dan enkele jaren geleden. Is het tijd voor een herkansing voor Boskalis?
Brimily
0
Grote afboekingen bij Fugro
Weinig Nederlandse ondernemingen hebben zo sterk geleden onder de sterke daling van de olieprijs sinds 2014 als Fugro. Het bedrijf was vanouds sterk afhankelijk van opdrachten uit de olie- en gasindustrie, vooral voor het in kaart brengen van bodemstructuren in het kader van opsporing van nieuwe olie- en gasvelden. De daling van de olieprijs leidde ertoe dat de investeringen in opsporing de laatste jaren sterk werden teruggebracht. Fugro zag zich geconfronteerd met dalende omzetten, lagere operationele resultaten en afboekingen op het materieel. Alleen al in de jaren 2014-2016 bedroegen de bijzondere waardeverminderingen meer dan € 1 miljard. Het eigen vermogen daalde van meer dan €1,5 miljard eind 2017 tot minder dan €700 miljoen eind vorig jaar. De koers daalde van ruim €25 begin 2015 tot iets minder dan €6 medio augustus. Sindsdien heeft de koers zich gedeeltelijk hersteld in de richting van €7.
Qua resultaten lijkt het grootste leed inmiddels te zijn geleden. Na jaren van dalende omzetten en grote verliezen was er in 2018 weer sprake van een wat hogere omzet, waarbij na grote verliezen in de voorgaande jaren weer een minieme winst van € 3 miljoen werd behaald. Afgaande op het halfjaarbericht dat eind juli werd gepubliceerd, zet de verbetering zich ook dit jaar voort. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op de gang van zaken in het eerste halfjaar, maar de dagen na de publicatie volgde toch weer een flinke terugslag.
Koersverloop Fugro
Afbeelding 2: Koersverloop Fugro
Herstel in tweede kwartaal
Na een zwak eerste halfjaar was er in het tweede kwartaal sprake van een flinke verbetering van de operationele gang van zaken. De omzet steeg van €734 tot €797 miljoen, waarbij de autonome groei 5,7% bedroeg. In de eerste helft van 2018 was dat overigens nog 16,8%. De toename van de omzet deed zich vooral voor in de sectoren Offshore wind en Hydrografie. Bijna de helft van de omzet is momenteel niet olie- of gasgerelateerd. Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde van €1 miljoen negatief tot €17 miljoen positief en de marge (exclusief bijzondere posten) steeg van 0,1% tot 2,9%. Het verlies verdubbelde echter ruimschoots tot €86 miljoen, waarvoor vooral de niet-voortgezette activiteiten verantwoordelijk waren. Deze activiteiten betreffen probleemdochter Seabed Geosolutions, die inmiddels in de etalage is gezet en waarop €61 miljoen moest worden afgeschreven. Exclusief deze verliespost daalde het verlies van €38 miljoen tot € 16 miljoen.
De orderportefeuille steeg in het eerste halfjaar fractioneel tot €856 miljoen. De operationele kasstroom na investeringen was €34 miljoen negatief, wat een lichte verbetering was ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. De schuldpositie gaf een verslechtering te zien. De nettoschuld steeg in verhouding tot de ebitda van 2,5 tot 2,8. Daarmee bleef de onderneming binnen de afspraken met de banken en voor de tweede helft van het jaar wordt een verbetering in de schuldverhouding voorzien. De leiding gaat voor de tweede helft van 2019 uit van een aanhoudende omzetgroei, een verdere verbetering van de operationele marge en een positieve vrije kasstroom uit voortgezette activiteiten.
Brimily
0
Groot verschil in financiële positie
Hoewel zowel Boskalis als Fugro de afgelopen jaren flink zijn geraakt door de afnemende investeringen van de olie- en gasindustrie, bevindt de eerste zich in een veel betere positie dan de tweede. Boskalis heeft geen nettoschuld, terwijl Fugro tegen de grenzen van de bankconvenanten aan schuurt. De verkoop van Seabed Geosolutions en een verbetering van de resultaten kunnen enige verlichting opleveren, maar in de komende jaren pakken zich dreigende wolken boven het bedrijf samen. Fugro heeft een converteerbare obligatielening uitstaan van €190 miljoen, die in oktober 2021 moet worden afgelost of geconverteerd in aandelen. De conversiekoers is ruim €19 en bij de huidige koers lijkt het een illusie dat over twee jaar daadwerkelijk conversie zal optreden. De lening telt voor de bankconvenanten nu nog niet als schuld, maar dat wordt wel het geval als daadwerkelijke aflossing dreigt. In dat geval lijkt het onvermijdelijk dat de nettoschuld hoger wordt dan drie maal de ebitda, de grens die in de bankconvenanten is vastgelegd. Dat kan ernstige consequenties hebben, bijvoorbeeld in de vorm van hogere rentebetalingen.
Daarmee komt de vraag weer bovendrijven of een overname door Boskalis wellicht een oplossing zou zijn. Enkele jaren geleden kocht Boskalis al een strategisch minderheidsbelang in Fugro, waarschijnlijk met de bedoeling om de onderneming op termijn volledig over te nemen. Fugro verzette zich met hand en tand en uiteindelijk besloot Boskalis de strijd te staken en het pakket Fugro-aandelen te verkopen. Gezien de financiële problemen die Fugro over enkele jaren mogelijk krijgt, doet zich nu wellicht een nieuwe kans voor. Boskalis heeft ruimte voor een flinke overname en dat zou voor Fugro een goede uitweg kunnen zijn. Door samenvoeging ontstaat een brede speler in de maritieme dienstverlening met een gespecialiseerde vloot, die flexibel wereldwijd ingezet kan worden.
Financiële ruimte voldoende
Financieel zou het zeker moeten lukken. Gezamenlijk realiseren de twee bedrijven in 2019 volgens schattingen van analisten een ebitda van €530 miljoen, waarmee bij een schuldverhouding van 3 een (netto)schuld mogelijk is van €1,6 miljard. Wanneer we rekening houden met de schuld van Fugro geeft dat een financiële ruimte van een kleine €900 miljoen, wat 50% boven de huidige marktwaarde van Fugro ligt. De vraag is natuurlijk of een tamelijk conservatief gefinancierd Boskalis wel een schuld aandurft van drie maal de ebitda. Een wat lagere premie dan 50% (bijv. 30%) op de koers van dit moment zou misschien al voldoende kunnen zijn om Fugro binnenboord te halen. In dat geval blijft er nog enige financiële ruimte over. Een overname is in elk geval een oude wens van CEO Berdowski en er zou in dat geval een mooie, breed gediversifieerde Nederlandse wereldspeler in de maritieme dienstverlening ontstaan.
Beursgenoten ziet Fugro als een speculatieve koop en hanteert derhalve een zeer stevig houdadvies voor het aandeel. Gezien de huidige gang van zaken en de marktvooruitzichten bij Boskalis geven wij dat aandeel echter een koopadvies.
Of deze ideeën voor een samengaan houtsnijden ligt nog in de schoot van de toekomst verborgen. Een bedrijfsmatige logica is zeker aanwezig en ook in financieel opzicht zijn er mogelijkheden. Beursgenoten zou dan graag zien dat Boskalis een bieding doet op basis van een aandelenruil, eventueel met een cashcomponent. Omdat we aan de vooravond staan van een turnaround van Fugro is het reëel dat de huidige koers wordt genegeerd. Beursgenoten kijkt daarom naar de gemiddelde koersdoelen die analisten de aandelen Fugro en Boskalis geven.
Beursgenoten is van de grote stappen en dus snel thuis.
Beste Berdowski, CEO van Boskalis, het is gebleken dat u een zeer slimme CEO bent en dat u overnames goed weet uit te voeren. Beste Mark Heine, CEO van Fugro, u vecht als een tijger, daar waar uw voorgangers Fugro hebben uitgeleverd door converteerbare leningen aan professionele partijen die nu blijkbaar uw aandeel ‘shorten’ en uw financieringsmogelijkheden en vertrouwen onder de beleggers torpederen. Ga samen eens om de tafel een kop koffie drinken om te profiteren van het sectorherstel dat zich lijkt aan te dienen. Beursgenoten geeft u een paar uitgangspunten mee, waarbij u beiden uw portemonnee dicht kunt houden, vooral als u weet dat wij u de koffie aanbieden.
IQ
0
quote:

Brimily schreef op 12 sep 2019 om 18:03:


Interessant stuk op Beursgenoten van Geert Schaaij.
Kortom gezegd vind hij dat de CEO van Boskalis en Fugro onder het genot van kop koffie
De overname door Boskalis moeten regelen via een aandelenruil / constructie.
Bid op Fugro zou dan neerkomen op €12,85.Ben de eerste die mijn aandelen aanmeld, 12,85 zou geweldig zijn voor mij, maar neem aan dat er zat aandeelhouders zijn die aandelen Fugro gekocht hebben tegen een veel hogere prijs.
itwm
0
SAHR-0310
0
quote:

Brimily schreef op 12 sep 2019 om 18:03:


Interessant stuk op Beursgenoten van Geert Schaaij.
Kortom gezegd vind hij dat de CEO van Boskalis en Fugro onder het genot van kop koffie
De overname door Boskalis moeten regelen via een aandelenruil / constructie.
Bid op Fugro zou dan neerkomen op €12,85.
Geert is niet goed wijs.

Het financieringsprobleem oplossen en dan gaan met de banaan. Boskalis mag boven 20 euro best een bakkie komen doen.
SAHR-0310
0
Geert heeft het aandeel jaren lopen pluggen en nu zouden we op 12,xx tevreden moeten zijn? Gewoon geduld hebben. Het is geen Dico Geert.
IQ
0
quote:

SAHR-0310 schreef op 12 sep 2019 om 18:18:


Geert heeft het aandeel jaren lopen pluggen en nu zouden we op 12,xx tevreden moeten zijn? Gewoon geduld hebben. Het is geen Dico Geert.

Helemaal gelijk, zelfs toen het aandeel boven de 15€ was, maar neem niet weg dat ik best weleens mijn papierverlies kwijt wil.
RobS
1
quote:

Brimily schreef op 12 sep 2019 om 18:03:


Interessant stuk op Beursgenoten van Geert Schaaij.
Kortom gezegd vind hij dat de CEO van Boskalis en Fugro onder het genot van kop koffie
De overname door Boskalis moeten regelen via een aandelenruil / constructie.
Bid op Fugro zou dan neerkomen op €12,85.
Een overname bod van € 12,85 zou mijn goedkeuring hebben. Want handelen in aandelen is winst pakken en verlies nemen ! En de gene die verlies hebben die blijven altijd met een cognitieve dissonantie zitten. Maar die moeten met het mindere verlies van € 5,50 per aandeel iets anders wat te laag staat kopen. Bijvoorbeeld Arcelor Mittal . Kunnen ze daar met een premie op de huidige koers van 75% instappen en wachten. Advies voor deze mensen is koop een fles whisky om de nare smaak weg te spoelen! Maar bij mij gaan de champagne kurken eraf!
moneymaker_BX
0
Geert is wel goed wijs en dit verhaal is zeer kloppend
Voor 12.85 bied ik aan
Als dit Geert nieuws nabeurs kwam gaan we morgen de 8 breken
7.210 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20-sep-19 17:37
Koers 7,096
Verschil -0,170 (-2,34%)
Hoog 7,264
Laag 7,030
Volume 1.174.656
Volume gemiddeld 1.046.956
Volume gisteren 633.656