Avantium 2019

946 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 44 45 46 47 48 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
quote:

hugo schreef op 30 januari 2019 17:03:


what about the Chinese, een JV met een Chinees bedrijf zou alles sneller doen gaan....

Ja de Chinezen willen graag deze knowhow in hun zak steken, dus dat is erg slim......
Stephan010
0
quote:

Dickb schreef op 30 januari 2019 11:06:


Ik vind het vreemd dat KBC en Kepler Chevreux zo negatief ingesteld zijn tov Avantium. Wat is er nu werkelijk veranderd sinds de IPO? De ontwikkeling van PEF is verder. De andere projecten vertonen ook een goede progressie, BASF is uit Synvina maar de handen van Avantium zijn vrij om met anderen in zee te gaan, de roep in de maatschappij voor schonere en recycleerbare stoffen neemt alleen maar toe. Het kan zijn dat sommige grote investeerders van hun belang af willen maar die verkoopdruk is op een gegeven moment ook over. Je zult zien dat bij een strategy update of bij de aankondiging van een samenwerkingsverband het aandeel zo weer omhoog schiet. Zoals Tilburg013 zegt: gewoon geduldig zijn.Doe die roze zonnebril ‘ns af. Verlies=Verlies en laat het los.
Dat is beleggen en hoort erbij. Wordt nooit verliefd op een aandeel.
Misschien komt het goed met Avantium en misschien ook weer niet.
Tilburg013
1
Ik denk dat KBC en Kepler niet zozeer negatief zijn maar eerder behoudend en ik denk dat dat onder andere komt door deze opmerking van Tom van Aken:

"Clearly, your point about how we progressed with the YXY, is something that we have to revisit and that we will revisit. In that sense, we have sufficient financial buffers to run for a number of years to make sure that we are in the right place to execute our strategy. But I do not want to sugar-coat the issue that building a plant for YXY forces us to go back to the drawing board. Yes, in due course it will require us to most likely raise additional funding." - Transcript analyst call 20190127 - pag. 9
Arie40
0
Heroverwegen en er moet extra geld bij. Nou, we gaan met de koers eerst de euro aantikken. Voor Avantium weer een bedrijf is met een duidelijk plan en goed business model zijn we een tijdje verder.
Roel050
1
Groen alternatief voor PET kan nog groener

Een van de meest succesvolle plastics is PET, voluit polyethyleentereftalaat. We maken er bijvoorbeeld flessen en kleding van. Maar voor de productie van PET zijn bouwstenen uit fossiele olie nodig. Er bestaat een groen alternatief, gemaakt van furanen uit biomassa. Alleen, om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn giftige katalysatoren nodig en een hoge temperatuur. Nu hebben RUG scheikundigen onder leiding van prof. dr. Katja Loos een enzym gevonden om deze polymerisatie uit te voeren. Dat beschrijven ze in het tijdschrift ChemSusChem van 29 januari.

Flessen van PET zijn handig voor frisdrank, omdat het de koolzuur goed binnenhoudt. ‘Maar het alternatief op basis van furan is even goed’, zegt RUG hoogleraar polymeerchemie prof. dr. Katja Loos. Furanen, zogeheten aromatische ringen met vier koolstofatomen en een zuurstofatoom, zijn te maken van suikers uit biomassa. Je kunt ze polymeriseren tot polyethyleen 2,5-furandicaboxylaat (PEF). En je kunt met furanen ook nog andere co-polyesters maken, wat plastics met verschillende eigenschappen oplevert.

Giftige metalen
De productie van furan vindt grotendeels plaats met behulp van enzymen. ‘Maar de polymerisatie gebeurt doorgaans met de processen die voor de productie van PET zijn ontwikkeld in de laatste zeventig jaar’, vertelt Loos. Daarvoor zijn katalysatoren met giftige metalen en hoge temperaturen nodig, wat niet zo milieuvriendelijk is.

Om die reden gingen Loos en haar collega’s op zoek naar een alternatief, gebaseerd op enzymen. ‘We vonden een commercieel verkrijgbaar enzym dat deze reactie kan uitvoeren’, zegt Loos. De polymeren worden gemaakt door furanen te combineren met lineaire monomeren. Dat kunnen alifatische diolen zijn, of ethyl esters. Het enzym is Candida antarctica lipase B (CALB), een lipase (vetafbreker), die esterverbindingen verbreekt. Voor de polymerisatie van furanen moet het juist een ester verbinding maken. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet, legt Loos uit: ‘Enzymreacties kunnen altijd twee kanten op, wij hebben dat evenwicht verschoven naar de vorming van esterverbindingen.’

In hun artikel beschrijven de onderzoekers de vorming van verschillende co-polyesters met behulp van CALB uit een aantal verschillende furanen en lineaire monomeren. Zij slaagden erin om de hoeveelheid aromatische eenheden in het polyester zo groot te maken dat het zelfs betere eigenschappen heeft dan PET. De enzymatische polymerisatie lijkt daarmee een prima alternatief voor de huidige katalytische polymerisatie. ‘In onze experimenten gebruikten we overigens ether als oplosmiddel, en dat wil je liever niet in een fabriek. Maar het smeltpunt van furanen is erg laag, dus we weten vrij zeker dat deze enzymatische polymerisatie ook in vloeibare monomeren zal werken’, aldus Loos.

Verrassend
Het is best verrassend dat niemand er aan gedacht had het CALB enzym, dat ten slotte gewoon in de handel is, te gebruiken als alternatief voor die giftige katalyse-stap. De enige verklaring die Loos kan bedenken is dat de meeste productielijnen voor polyester zijn afgestemd op de klassieke reacties, niet op het enzymatische alternatief. En het aanpassen van zo’n lijn is kostbaar. ‘Maar onze enzymatische polymerisatie is een prima alternatief voor nieuwe bedrijven die zich richten op groene alternatieve voor PET.’

Roel050
0
Als ik het artikel goed begrijp is er dus een stap gemaakt m.b.t. het (nog) schoner kunnen produceren van PEF. Interessant.
DeZwarteRidder
0
quote:

Roel050 schreef op 2 februari 2019 10:01:


Als ik het artikel goed begrijp is er dus een stap gemaakt m.b.t. het (nog) schoner kunnen produceren van PEF. Interessant.

Dit is slecht nieuws voor Avantium, want iedere aanpassing van het proces kost vele miljoenen en levert veel vertraging op.
Roel050
0
Maar het geeft wel weer aan dat er mogelijk een grote toekomst in deze technologie zit.
Misschien dat het helpt in het vinden van een nieuwe partner (i.p.v. BASF).
Zoiets kan de interesse wekken/versterken.
jaar2018
0
quote:

Roel050 schreef op 2 februari 2019 10:23:


Maar het geeft wel weer aan dat er mogelijk een grote toekomst in deze technologie zit.
Misschien dat het helpt in het vinden van een nieuwe partner (i.p.v. BASF).
Zoiets kan de interesse wekken/versterken.Wat let BASF om voor zichzelf deze technologie verder door te gaan ontwikkelen met alle know how en met honderden miljoenen € tot hun beschikking zelf een fabriek te gaan bouwen als ze er brood in zien ?
Roel050
0
Eventuele afspraken t.a.v. ontbinding samenwerking, patenten, etc.
Lastig in te schatten.
Maar Avantium heeft misschien een (kleine) voorsprong op dit moment?
Tilburg013
0
quote:

Tilburg013 schreef op 22 januari 2019 11:27:


Bijgekocht @1,77 :D


Lijkt alsof er meer kopers terugkomen na het opmaken van hun berekeningen :)

@ Roel, niet lastig in te schatten, alle IP mbt PEF ligt weer bij Avantium, BASF kan en mag er dus niets mee doen.
Roel050
0
In elk geval een mooie groene plus vandaag.
Dit aandeel is wat mij betreft dan ook te zwaar afgestraft, en kan op korte termijn herstellen naar zo'n 2,50.
Daarna zijn we afhankelijk van financiering, nieuwe partners, etc.
We gaan het zien.
Roel050
0
Ik ben het met je eens, de vraag is alleen "how long"?
Ik denk op korte termijn herstel tot 2,50 (misschien zelfs tot 2,70), maar daarna hebben we een erg lange adem nodig ...
pim f
0
quote:

Tilburg013 schreef op 4 februari 2019 11:20:


Ik schat de fair value nu op €3,50 - €4,- en blijf dus long.

Interessant, kun je dit onderbouwen?
Tilburg013
0
quote:

pim f schreef op 4 februari 2019 12:04:


[...]
Interessant, kun je dit onderbouwen?


Sigarenkistje methode:
- kasmiddelen: 55 mio
- Synvina: 27,4 mio
- Catalysis: 12 mio
- Dawn: 0 mio
- Mekong: 0 mio

Totaal 94,4 mio / 25,8 mio (uitstaande aandelen) = € 3,66

Let wel, dit betreft mij eigen berekening waarbij ik geen waarde heb toegekend aan de Dawn en Mekong projecten.
Pitmans
0
Nee, en ook onderstaande niet :
Maandelijkse revenue : vrijwel 0
Maandelijkse kosten : veul
Arie40
0
quote:

Tilburg013 schreef op 4 februari 2019 10:58:


[...]

Lijkt alsof er meer kopers terugkomen na het opmaken van hun berekeningen :)

@ Roel, niet lastig in te schatten, alle IP mbt PEF ligt weer bij Avantium, BASF kan en mag er dus niets mee doen.


Als Basf groene PEF gaat maken, dus PEF met enzymen, wijken ze heel erg af van de IP van Avantium. Ik denk dat Basf, sommige oudAvantium medewerkers en andere bedrijven( mn startups) staan te juichen op deze aanstaande enzymen revolutie. Grijze Pef is dood, dat lijkt me duidelijk . Weer volop kansen voor iedereen.
Jan Willem
0
quote:

Arie40 schreef op 4 februari 2019 13:10:


[...]

Als Basf groene PEF gaat maken, dus PEF met enzymen, wijken ze heel erg af van de IP van Avantium. Ik denk dat Basf, sommige oudAvantium medewerkers en andere bedrijven( mn startups) staan te juichen op deze aanstaande enzymen revolutie. Grijze Pef is dood, dat lijkt me duidelijk . Weer volop kansen voor iedereen.


Wie zegt er dat BASF PEF gaat produceren ?, daarvan is er niets bekend gesteld door het bedrijf . Katja Loos zit trouwens bij de universiteit van Groningen .

Dat er ook enzymen gebruikt kunnen worden voor een gemakkelijker omzetten van de gewonnen suikers is al jaren bekend ( invertase ). Dan nog gaat er één voorop met suikers vanuit bijvoorbeeld houtafval gewonnen materiaal en dat is BioBTX in Groningen, waarbij MR Imhof als ex medewerker van Avantium met de beproefde Avantium techniek het voor het zeggen heeft . Dan Avantium zelf nog met de kleine proeffabriek in Delfzijl die pas al een half jaar open is .
Arie40
0
Niemand zegt dat Basf PEF gaat produceren, maar voor iedereen is duidelijk dat ze er een zeer warme belangstelling voor hebben. Of ze erin duiken zal afhangen van de kansen die ze zien. En dit is er een.
946 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 44 45 46 47 48 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 apr 2020 17:35
Koers 3,570
Verschil -0,080 (-2,19%)
Hoog 3,700
Laag 3,510
Volume 24.611
Volume gemiddeld 97.196
Volume gisteren 14.442