Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaat akkoord Nederland 2019:

51 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
haas
0
'Oude Indianen' Terlouw, Wijffels en Van Egmond: 'Klimaatakkoord is ouderwets, onrechtvaardig en onsportief'
ANP
donderdag 27 juni 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen en Libben Reeskamp
Met het klimaatakkoord wordt zoiets ingewikkelds opgetuigd, vergelijkbaar met de stikstofdiscussie en de groei van Schiphol, dat niemand er meer wat van begrijpt. En dan ligt een groot fiasco op de loer, zo waarschuwt Klaas van Egmond, hoogleraar milieukunde en duurzaamheid, in 1 Op 1. "Hele beschavingen zijn ten onder gegaan aan complexiteit."

PlayPlay
Seek

00:00
Current time26:32
Toggle Mute
Toggle Fullscreen
'Klimaatakkoord is ouderwets, onrechtvaardig en onsportief'
"Zie onze kritiek op het klimaatakkoord maar als die van oude Indianen." Daarmee doelt Van Egmond op het opiniestuk dat hij heeft geschreven in De Volkskrant, samen met generatiegenoot Herman Wijffels, oud-ceo van de Rabobank en voormalig D66-leider Jan Terlouw.

In deze open brief betoogt het drietal onomwonden dat het kabinet moet kiezen voor een uniforme CO2-heffing en tegelijkertijd resoluut afscheid moet nemen van het oude milieubeleid achter zich laten. Ofwel: Winnetou waarschuwt voor het laatst.

Lees ook:
Klimaatakkoord: gas wordt duurder, energierekening omlaag
'Hopeloos ouderwets'
www.nporadio1.nl/binnenland/17311-oud...
objectief
0
quote:

haas schreef op 28 juni 2019 08:46:

'Oude Indianen' Terlouw, Wijffels en Van Egmond: 'Klimaatakkoord is ouderwets, onrechtvaardig en onsportief'

Ze hebben gelijk, de kabinetten hebben zolang gewacht dat ze nu honderden miljoenen aan subsidies moeten uitkeren (o.a. op elektrische autos/aan veeboeren etc.) om de afgesproken doelstellingen te halen waaraan Nederland gebonden is.

En evt. in 2026 komt er enige vorm?? van rekeningrijden, terwijl elke automobilist al lang weet dat tegen die tijd de wegen in de spits muurvast zitten.
[verwijderd]
0
Oh Whowww, de regering geeft subsidie op een warmtepomp, zo is uitgelekt! Zwaktebod natuurlijk. Staat er een voor (voor mijn part 50%) gesubsidieerde warmtepomp op de stoep; en dan?

Voor gasloos komt namelijk wel iets meer kijken dan een warmtepomp aanschaffen:
• Warmtepomp met bijkomende meuk installeren.
• Huis isoleren (want lagetemperatuurverwarming).
• Vloerverwarming aanleggen of aantal radiatoren vertwee- of drievoudigen (want
lagetemperatuurverwarming).
• Extra leidingen, appendages, regeling en dergelijke aanschaffen en aanleggen.
• Oh ja, dan moet er ook nog op elektrisch koken worden overgestapt en warmtapwater worden bereid
(want dat lukt niet met een warmtepomp).

Hoe ziet een fair aanbod er in grote lijnen dan wel uit: Renteloze lening voor het gehele bovenstaande palet aan activiteiten, terug te betalen uit de jaarlijkse energiebesparing. Zo kost het de burger geen geld en blijven de kosten voor de staat binnen de perken.

En blijkt de terugverdientijd te positief ingeschat (inkoppertje natuurlijk), dan duurt het gewoon langer voor de regering om quitte te spelen.

Maar de regering legt alle risico's liever bij de burger....
Chiddix
0
Vanmiddag presentatie klimaatakkoord(15:00) op tv. Veel moet er evenwel nog uitgewerkt worden de komende jaren in de klimaatbijbel. Het gaat om een lange periode(2021-2050). Denk niet , dat ik het meemaak dat geheel CO2 neutraal evenals de bejaardenclub in de koffiekamer.
Chiddix
0
Diederik Samson zei, je sluit een duurzame lening af en de rente wordt zeer laag gehouden. Verhuis je wordt de lening overgedragen aan de koper. Als iedereen slim is, betaal je alleen de rente over de lening? Als de Bank vraagt na 15 jaar, je hebt nog niets afgelost zeg je, verleng hem maar weer met 15 jaar.
haas
0
Met de maatregelen in het definitieve
Klimaatakkoord worden de klimaatdoelen
gehaald.Het kabinet gaat ervan uit dat
Nederland in 2030 bijna 50 procent
minder broeikasgassen uitstoot dan in
1990.

Vice-premier De Jonge is trots op het
akkoord,waaraan het afgelopen jaar meer
dan honderd partijen hebben gewerkt.Hij
zegt dat de maatregelen zowel haalbaar
als betaalbaar zijn.

Het Klimaatakkoord wordt vanmiddag om
15.00 uur gepresenteerd.Veel van de
inhoud is al uitgelekt.De gevolgen voor
burgers en bedrijven zijn groot.Zo moet
Nederland geleidelijk "van het gas af".
objectief
0
Trots misschien wel omdat er een akkoord is, maar in feite hebben de opeen-volgende coalities alleen maar zitten uitstellen; waardoor de kosten door de benodigde subsidies de pan uitrijzen.

hirshi
0
In het Klimaatakkoord zijn maatregelen opgenomen voor rekeningrijden, een CO2-heffing voor de industrie en dalende energiekosten, blijkt vrijdag bij de presentatie door het kabinet.

De energiekosten stijgen minder snel dan aanvankelijk was berekend. Dit jaar stijgt de energienota nog met ruim 300 euro, maar in 2020 daalt die gemiddeld met 100 euro, meldt het kabinet. Dat komt omdat de subsidieopslag voor duurzame energie voor een groter deel door de industrie wordt betaald.

In de jaren daarna stijgt de energiebelasting, maar wel minder vergeleken eerdere voorstellen.

Huizenbezitters die investeren in verduurzaming kunnen daarvoor een beroep doen op een Warmtefonds waar de overheid ieder jaar 50 tot 80 miljoen euro in stort.

Bron: nu.nl
objectief
1
quote:

hirshi schreef op 28 juni 2019 15:50:

Huizenbezitters die investeren in verduurzaming kunnen daarvoor een beroep doen op een Warmtefonds waar de overheid ieder jaar 50 tot 80 miljoen euro in stort.

Wanneer gaat dit in, want dat fonds zal snel leeg zijn.
hirshi
0
quote:

objectief schreef op 28 juni 2019 15:54:

[...]

Wanneer gaat dit in, want dat fonds zal snel leeg zijn.
Het zogenoemde warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord en moet worden gevuld met geld van de overheid en private partijen. De overheid stopt tot 2030 elk jaar 50 tot 80 miljoen euro in het fonds. ,,Met private middelen kan dit warmtefonds uitgroeien naar een omvang van 4,5 miljard euro’’, aldus Ollongren.
[verwijderd]
0
quote:

hirshi schreef op 28 juni 2019 15:58:

[...]

Het zogenoemde warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord en moet worden gevuld met geld van de overheid en private partijen. De overheid stopt tot 2030 elk jaar 50 tot 80 miljoen euro in het fonds. ,,Met private middelen kan dit warmtefonds uitgroeien naar een omvang van 4,5 miljard euro’’, aldus Ollongren.
Ben benieuwd wie die private partijen zijn....
[verwijderd]
0
quote:

objectief schreef op 28 juni 2019 15:54:

[...]

Wanneer gaat dit in, want dat fonds zal snel leeg zijn.
Denk ik ook.
Bovendien reken je niet te snel rijk.
Om in aanmerking te komen voor islatiesubsidie, zal je het wss door een bedrijf moeten laten aanbrengen.
Dat wordt dus eerst de hoofdprijs betalen, en daarna krijg wat terug.

( in mijn gemeente was er vorig jaar zo’n subsidieronde. In no time was t subsidiegeld op)
Maar zelf doen bleek veeeeeeeel goedkoper

Succes
hirshi
0
De klimaatplannen van het kabinet zetten investeringen in de industrie onder druk, stellen verschillende brancheverenigingen. Andere partijen, zoals Natuurmonumenten zijn wel blij met het akkoord.

VCNI, branchevereniging van de chemische industrie in Nederland is er niet blij mee.

De autobranche vindt het ‘onacceptabel' dat de bijtelling op elektrische auto's opnieuw wordt herzien, terwijl de installatiebranche juist optimistisch spreekt van een ‘ambitieuze aanpak’.

Land- en tuinbouworganisatie LTO zet niet zomaar zijn handtekening onder het klimaatakkoord. Volgens LTO-voorzitter Marc Calon zijn er door het kabinet de laatste tijd eenzijdig dingen gewijzigd, waardoor eerst een doorrekening en overleg met leden nodig is, zei Calon tegen BNR Nieuwsradio. Volgens Calon staat de land- en tuinbouw voor een enorme investeringsopgave van 11 miljard euro in de komende tien jaar om aan de klimaatdoelen te voldoen. Daarvan is volgens hem 6,5 miljard euro ‘onrendabel’ ondanks een subsidie tot circa 3 miljard euro.
Landbouwminister Carola Schouten verdient volgens hem alle lof dat zij 1 miljard euro meer los wist te krijgen bij Financiën. “Maar er is nog steeds sprake van een tekort van 3,5 miljard euro. Boeren tekenen geen ongedekte cheques. We gaan pas tekenen als we zeker weten dat we kunnen leveren’’, aldus Calon.

Aedes en de Woonbond zijn voorzichtig optimistisch over het nieuwe ‘kader om te verduurzamen’, maar waarschuwen wel dat de loonlasten van de huurders van huizen van woningcorporaties niet mogen stijgen als gevolg van afspraken uit het Klimaatakkoord.

www.parool.nl/nederland/dit-zijn-de-r...
haas
0
wel allemaal erg Korte termijn politiek:Zeer krampachtig:Kieken Wat Wordt

PS: want alles wordt pas duidelijker bij de verdere uitwerking
PS: wss het meest invloedrijke is het "ontgassen" van woonwijken
Chiddix
0
Private partijen moeten het warmtefonds vullen naast de bijdrage van de overheid. Wat krijgen private partijen ervoor terug? Of is het liefdadigheid? Als je bang bent, dat we blank komen te staan als we niets doen, mag het wat kosten. Niemand wil toch, dat West-Nederland onder water komt te staan?
hirshi
0
Lange termijn wensdenken vervat in mooie bespiegelingen.

Dat alles nog uitgewerkt moet worden is gebruikelijk in de politiek.
Maar de invulling van strategische doelstellingen zijn wel een stukje verhelderd.

Naar mijn smaak met iets te veel gejubel.

De burger wordt vrijwel zeker op kosten gejaagd, linksom of rechtsom, direct of indirect.

Die subsidies moeten immers ergens vandaan komen. Bedrijven zullen hun hogere kosten in rekening gaan brengen bij de burger en bij een volgende formatie wordt gewoon weer in de achterkamertjes de financiering van al die mooie voornemens geregeld en afgewenteld op de burger.

Zo gaat het altijd.

[verwijderd]
0
Tsja, wie het meeste koopt krijgt het meeste subsidie.
Dus koop je niks, of heb je geen geld om te kopen, dan ook geen subsidie.

( ik wil wel n elektrisch autootje)
Cézan
0
Minister Wiebes: we gaan iedereen verleiden mee te doen. Tjonge jonge en uitgerekend hij(?) zegt het. Kletst ook maar wat in de ruimte.
^^
Chiddix
0
quote:

Henk Pal schreef op 28 juni 2019 17:57:

Tsja, wie het meeste koopt krijgt het meeste subsidie.
Dus koop je niks, of heb je geen geld om te kopen, dan ook geen subsidie.

( ik wil wel n elektrisch autootje)
Op een tweedehands electrisch autootje komt dus subsidie. Isolatie,warmtepomp...... maar Nederland was al subsidieland. Vraag het maar aan migranten.
51 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
867,36  -6,66  -0,76%  15:18
 Germany40^ 17.860,70 -1,26%
 BEL 20 3.849,25 -0,89%
 Europe50^ 4.915,13 -1,50%
 US30^ 38.036,68 -0,83%
 Nasd100^ 17.207,43 -1,81%
 US500^ 5.001,46 -1,40%
 Japan225^ 37.395,14 -1,59%
 Gold spot 2.314,23 -0,08%
 EUR/USD 1,0688 -0,09%
 WTI 82,31 -0,71%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,67%
Flow Traders +4,05%
RENEWI +2,42%
B&S Group SA +2,22%
Fugro +2,18%

Dalers

ADYEN NV -9,94%
VIVORYON THER... -5,47%
WDP -4,62%
Alfen N.V. -4,10%
BESI -3,63%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront