Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Biotech en Farmacie Nieuws

194 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
'Purdue Pharma stevent af op faillissement'

Door ANP Producties
2 uur geleden in FINANCIEEL

Stamford - De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Purdue Pharma koerst af op een faillissement. Die verwachting hebben de procureurs-generaal van de staten Tennessee en North Carolina uitgesproken tegen Amerikaanse media. Volgens hen zijn de gesprekken over een omvangrijke schikking inzake de opiatencrisis in de Verenigde Staten vastgelopen.

Purdue, de maker van de zeer sterke pijnstiller OxyContin, probeert al een tijdje tot een schikking te komen in meer dan 2000 rechtszaken. De farmagigant zou daar 10 tot 12 miljard dollar mee kwijt zijn. Maar volgens de twee justitiekopstukken konden Purdue en de eigenaarsfamilie Sackler niet genoeg zekerheid bieden dat dat geld ook werkelijk beschikbaar zou zijn.

Ze zijn daarom begonnen met de voorbereidingen voor een faillissement. "We willen zeker stellen dat de Sacklers, Purdue en andere farmaciebedrijven betalen voor afkickbehandelingen en andere oplossingen voor de puinhoop die ze volgens ons hebben aangericht", schrijven de twee procureurs-generaal.

In de VS sterven elke dag 130 mensen door een overdosis van een morfine-achtige pijnstiller. OxyContin wordt gezien als het medicijn waar de Amerikaanse verslavingscrisis mee is begonnen.

De rechtszaken tegen Purdue zijn onder meer aangespannen door steden, ziekenhuizen, vakbonden en Indianenstammen. Ook tegen andere farmaceuten lopen dergelijke processen.
DeZwarteRidder
0
Advies Kiadis omlaag om hogere kosten

Gepubliceerd op 11 sep 2019 om 09:18 | Views: 3.272 | Onderwerpen: advies

Kiadis Pharma 12:25
5,22 -0,40 (-7,12%)

AMSTERDAM (AFN) - Kiadis Pharma blijft last houden van hogere onderzoekskosten. Dat concludeert een analist van KBC Securities die zijn advies en koersdoel voor het farmaceutische bedrijf uit Amsterdam daarom verlaagt.

De marktkenner wees een dag eerder na de presentatie van de halfjaarcijfers van Kiadis ook al op de gestegen kosten en past nu zijn advies navenant aan. Nadere bestudering toont namelijk aan dat het grootste deel van de gestegen onderzoekskosten geen eenmalige posten betreft.

KBC verlaagt zijn advies op Kiadis van accumulate naar hold. Het koersdoel gaat omlaag naar 6,50 euro van 10,50 euro. Het aandeel stond enkele minuten na de opening van de handel in Amsterdam 2,1 procent lager op 5,50 euro.
DeZwarteRidder
0
Wonderboom zaden ontkiemen, verspenen en verplanten

Onder de juiste omstandigheden en een temperatuur van 20°C (voorzaaien in huis) zal er na ongeveer 14 dagen een kiemplant te zien zijn. Na het kiemen moet het tere plantje kouder gezet worden. Pas als het tweede echte paar blaadjes te zien is kan de plant verspeend worden in een potje met bemeste potgrond. Verplanten in de volle grond pas na nachtvorst. Helaas kan het bij het verspenen nogal eens mis gaan. Het verdient dan ook de voorkeur om wonderboom zaden direct in de volle grond te planten.

De wonderboom
Wonderboom zaden De wonderboom heeft zijn naam te danken aan het feit dat er vroeger wonderolie uit gewonnen werd. Deze olie werd gebruikt voor het opwekken van de bevalling en laxatie. Daarnaast werd wonderolie, ook wel bekend als Castor olie, verwerkt in zeep, inkt, verf en nog veel meer. In de tropen worden de planten echte bomen van 13 meter hoogte, in ons land zijn het eenjarige planten die maximaal 3 - 4 meter hoog kunnen worden, als het een warme zomer is en er voldoende water en mest aan de plant wordt gegeven.

Zijn de zaden van de wonderboom giftig?
De zaadboon van de wonderboom bevat het giftige bestanddeel ricine. Hiervan is 1 mg (kan in sommige gevallen al in 1 zaadboon zitten) al voldoende om dodelijk te kunnen zijn. De stof zorgt ervoor dat de cellen geen eiwitten meer op kunnen nemen. Vanwege deze eigenschap wordt gekeken of deze stof gebruikt kan worden in de strijd tegen kanker.
Wonderboom zaden oogsten
De wonderboom vormt stekelige zaaddozen die aanvankelijk rood zijn en later verkleuren naar bruin. Als de zaaddozen een beetje openbarsten is het tijd om deze te oogsten. Voor het verzamelen van de zaden moeten de zaaddozen geopend worden. Zaden van de wonderboom tot het volgende voorjaar bewaren op een koele en donkere plek.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke wonderboom zaden en andere bloemzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!

Wonderboom zaden bestellen
Wonderboom zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een chat- of mailbericht naar info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.

Bekijk ook de andere groentezaden, bloemzaden en kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!
DeZwarteRidder
0
'Purdue krijgt helft Amerikaanse staten achter zich in schikkingsvoorstel pijnstiller'

Purdue Pharma, de geneesmiddelenfabrikant die onder vuur licht vanwege de sterk verslavende werking van zijn pijnstiller OxyContin, zit dichtbij een schikking met ongeveer de helft van de Amerikaanse staten. Als er een akkoord komt, dan is het de bedoeling dat de familie Sackler, de eigenaar van Purdue, faillissement aanvraagt voor Purdue en het bedrijf in een trust stopt waarvan de zeggenschap in handen komt van deze staten.

Dat schrijft persbureau Bloomberg, dat zich daarbij baseert op bronnen die bij de onderhandelingen zich betrokken. Woensdag zouden 23 staten en drie Amerikaanse territoriale gebieden tegenover een rechter hebben verklaard het schikkingsvoorstel van ongeveer $12 mrd te steunen. De familie zou garanties geven voor de betaling van $3 mrd, een bedrag dat vooral zou moeten komen uit de verkoop van een dochterbedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

Bijna de helft van de staten die Purdue gezamenlijk hebben aangeklaagd, zeggen dat het schikkingsvoorstel niet in de buurt komt van wat redelijk zou zijn in een zaak waarbij volgens de Amerikaanse overheid ruim 47.000 mensen zijn overleden, aldus Bloomberg.

Volgens persbureau Reuters wordt het bestuur van Purdue Pharma vandaag bijgepraat over de vorderingen bij de onderhandelingen over het schikkingsvoorstel.
DeZwarteRidder
0
Voormalig PvdA-politicus Ronald Plasterk (62) heeft een startup opgezet. Hij heeft voldoende investeerders gevonden om een eigen biotechbedrijf, Frame Therapeutics, te beginnen.

Dat blijkt uit een melding op de site van het bedrijf dat gevestigd is op het Science Park in Amsterdam. Naar verluidt bedraagt het startkapitaal circa enkele miljoenen.

Het ontluikende ondernemerschap lijkt een vervolg op zijn vorige functie als Chief Scientific Officer bij myTomorrows, een bedrijf dat bemiddelt ten behoeve van een snellere beschikbaarheid van nieuwe medicijnen. Bij zijn aantreden in 2017 zei hij tegen het FD : ‘Ik heb het gevoel dat ik hier deel kan zijn van een systeemverandering, een grote verandering. Dat vind ik mooi. Het huidige farmaceutische model zit op slot. Er moet iets gebeuren’.

Eigen patent
Vóór hij het Binnenhof betrad, was Plasterk tot 2006 hoogleraar moleculaire genetica en mede-oprichter van het Hubrecht Instituut, een internationaal succesvol onderzoekslaboratorium uit Utrecht. Daarnaast schreef hij columns voor de Volkskrant en het televisieprogramma Buitenhof.

Met het geld van investeerders kan Frame Therapeutics starten met een zogeheten fase 1-studie naar een vaccin tegen kanker. Plasterk heeft een patent op de technologie achter het experimentele middel. Het gaat om een vorm van immunotherapie, een relatief nieuwe en veelbelovende behandelvorm die het menselijk lichaam in staat stelt zelf kankercellen te vernietigen.

In zijn zoektocht naar kapitaal werd Plasterk bijgestaan door Dinko Valerio. Deze oudgediende uit de biotechwereld en tevens professor in de gentherapie maakte faam als oprichter van Crucell, de producent van vaccins en antistoffen, dat in 2010 voor bijna €2 mrd werd overgenomen door het veel grotere Johnson & Johnson. Valerio is ook toegetreden tot het bestuur van Frame Therapeutics. Ook een andere oprichter van Crucell, de oncoloog Bob Löwenberg, maar deel uit van het Frame-team.
DeZwarteRidder
0
Experts waarschuwen:
’80 miljoen doden bij pandemie’
Updated 6 min geleden
7 min geleden in BUITENLAND

Amsterdam - De kans op een pandemie, een epidemie die zich wereldwijd verspreidt, stijgt flink. Maar we zijn er niet voorbereid en dat kan miljoenen levens kosten, schrijft een panel van internationale gezondheidsexperts in een rapport.

De laatste grote epidemie was de Spaanse griep die in 1918 en 1919 van tussen de 20 en 100 miljoen mensen het leven eiste. Mocht nu eenzelfde griep-pandemie uitbreken, dan loopt dat sterftecijfer binnen 36 uur op tot tachtig miljoen. Het is een slechte science fictionfilm die werkelijkheid kan worden.

„De wereld is er niet klaar voor”, staat in het rapport van het Global Preparedness Monitoring Board, geschreven door een team met onder meer (voormalige) leiders van de World Health Organization (WHO) en de Wereldbank. „Het is tijd voor actie”, zegt Gro Harlem Brundtland, voormalig hoofd van WHO in de Guardian.

Ziektes en epidemieën zijn van alle tijden, maar de experts waarschuwen nu dat ze binnen de 36 uur razendsnel kunnen uitbreiden. Dat komt door een stijgende bevolkingsgroei en de mogelijkheid om heel snel de wereld rond te reizen. Maar ook de stijging van de temperatuur kan ziektes als zika – verspreid door muggen, snel op andere mensen in andere landen overbrengen.

Sinds 1918, toen in Nederland 60.000 mensen stierven aan Spaanse Griep, hebben we wel al veel bereikt in de bestrijding van ziektes, maar het rapport waarschuwt dat ook nieuwe ziekteverwekkende micro-organismen kunnen worden gecreëerd.

„We hebben vooruitgang geboekt bij noodsituaties, maar de huidige inspanningen blijven ruim onvoldoende”, aldus het rapport. Arme landen kunnen of willen de bestrijding vaak ook niet betalen.

Daarom roept de directeur-generaal van WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, wereldleiders op om zeven concrete acties te ondernemen om het risico te verminderen, zoals het opstellen van meerjarige rampenplannen en het ondersteunen van onderzoek naar nieuwe technologieën.

Tussen 2011 en 2018 noteerde de WHO 1.483 epidemieën. De bekendste is wel het dodelijke ebola.
DeZwarteRidder
0
’Mogelijk nieuw middel tegen malaria’
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in BINNENLAND

NIJMEGEN - Een vergeefse zoektocht naar een middel tegen de huidziekte psoriasis lijkt een medicijn tegen malaria op te leveren. Dat meldt het Radboudumc in Nijmegen. Malaria veroorzaakt 400.000 doden per jaar.

„Het potentiële medicijn, een pantothenamide-molecuul, lijkt heel erg op een molecuul dat van nature voorkomt in de malariaparasiet. Daardoor gebruikt de parasiet het medicijn op vrijwel dezelfde manier in de stofwisseling. Met het grote verschil dat dit molecuul problemen oplevert voor de stofwisseling van de eencellige malariaparasiet, die daardoor sterft. ”, aldus het Radboudumc.

Een enkele dosis van het middel lijkt de ziekte al aan te kunnen pakken, zeggen de onderzoekers. „Bovendien is het goedkoop te produceren en stopt het de overdracht van de malariaparasiet van mensen naar muggen. Daarmee kan het, als het uitgroeit tot een volwaardig medicijn, ook bijdragen aan het uitroeien van malaria.”

Voor het middel op de markt kan komen, moet nu klinisch onderzoek worden gedaan om de veiligheid en werkzame dosis vast te stellen.

De eerste verwijzing naar de mogelijkheid om malaria op deze wijze aan te pakken, althans bij kippen, werd door een van de Nederlandse onderzoekers gevonden in een boek uit 1946.
DeZwarteRidder
0

Studie uit jaren veertig levert mogelijk doorbraak in genezing malaria

Het is over vijf jaar mogelijk om met één enkele pil te genezen van malaria, zo zegt het Nijmeegse health tech-bedrijf TropIQ tegen BNR Nieuwsradio.
DeZwarteRidder
0
Curetis verdwijnt mogelijk van Damrak'

Gepubliceerd op 23 sep 2019 om 06:58 | Views: 2.123

Curetis 20 sep
0,59 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Het Duitse biotechbedrijf Curetis verdwijnt waarschijnlijk van de Amsterdamse effectenbeurs. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD). Het bedrijf had volgens topman Oliver Schacht te weinig geld om uit te kunnen groeien tot een succes in moleculaire diagnostiek.

Het bedrijf kondigde recent de overname van OpGen aan, dat een notering aan de Nasdaq heeft. Daarmee krijgt Curetis een betere toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt.

Op het Damrak is de koers van Curetis sinds de beursgang in november 2015 gedaald van 10 euro tot onder de 1 euro. "Ik verwijt Euronext ook niets. We hebben alleen maar positieve ervaringen gehad. Het probleem is de Europese kapitaalmarkt. Beleggers zien hier allereerst de risico's. In heel Europa is er ook niet één financiële analist die zich heeft gespecialiseerd in medisch diagnostische bedrijven. Niet één. Nul", aldus Schacht.
DeZwarteRidder
0
Minister verwacht verdubbeling medicijntekort
Updated 10 min geleden
14 min geleden in BINNENLAND

DEN HAAG - Het aantal meldingen van geneesmiddelentekorten zal dit jaar nog verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de waarschuwing van de zorgminister in diverse media. Het gaat, benadrukt de zegsman, om het aantal meldingen. De verdubbeling komt deels door de toenemende bekendheid van de bestaande meldpunten.

Productievertragingen China en India

Steeds meer medicijngebruikers weten de meldpunten bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te vinden. Maar de medicijntekorten lopen wel degelijk flink op, onder meer door productievertragingen vanuit landen als China en India.

Volgens Bruins is Nederland te afhankelijk geworden van die landen. De Europese Unie moet daarom desnoods zelfs ingrediënten voor medicijnen produceren, aldus de bewindsman.
DeZwarteRidder
0
Rechtszaak over dodelijke dieetpil die honderden levens eiste van start in Frankrijk

Vandaag begint in Frankrijk een rechtszaak rondom een groot gezondheidszorgschandaal. De farmaceut Servier en de Franse geneesmiddelenwaakhond Agence National de Sécurité du Médicament worden beschuldigd van onder andere doodslag en bedrog in verband met de verkoop van een pil voor gewichtsverlies die vermoedelijk honderden levens eiste.
Lex de Bruijn 23-09-19, 15:16 Laatste update: 15:35

Het multinationale farmaceutisch bedrijf Servier zou de dodelijke bijwerkingen van het medicijn ‘Mediator’ verborgen hebben gehouden. Dat middel werd voorgeschreven aan diabetici met overgewicht, maar ook als eetlustremmer aan gezonde mensen die een paar kilo kwijt wilden raken.

Tussen 1976 en 2009 kregen ongeveer vijf miljoen mensen het medicijn voorgeschreven, ondanks dat er vermoedens waren dat de pil hart- en longfalen zou veroorzaken. Ten minste vijfhonderd mensen stierven aan hartklepproblemen door blootstelling aan de ingrediënten van Mediator, ontdekte het Franse ministerie van volksgezondheid. In schattingen van sommige artsen loopt dit aantal zelfs op tot tweeduizend. Daarnaast kampen er nog altijd duizenden slachtoffers met slopende gezondheidsproblemen.
Dodelijke pil leverde miljard op

Tijdens de rechtszaak zal geprobeerd worden om een antwoord te vinden op de vraag waarom het medicijn zo lang op de markt bleef in Frankrijk. Advocaten van de aanklagers beweren dat het Servier-laboratorium patiënten tientallen jaren opzettelijk heeft misleid, waarbij ze geholpen zouden zijn door de autoriteiten. De medicijnmaker, die op de hoogte zou zijn geweest van de gevaren, heeft vermoedelijk ongeveer een miljard verdiend aan de Mediator.

De Franse medicijnregelgever staat terecht omdat er onvoldoende controle op Mediator zou hebben plaatsgevonden. Ook zou Agence National de Sécurité du Médicament te traag hebben gehandeld en te close zijn geweest met farmaceutische bedrijven.

Jarenlang schandaal

Met de start van de rechtszaak lijkt er een einde in zicht te komen van een jarenlang schandaal. In 2007 trok Irène Frachon, een longspecialist van een ziekenhuis in Bretagne aan de bel. Ze waarschuwde voor een verband tussen Mediator en ernstige hart- en longschade. Pas twee jaar later werd het medicijn van de markt gehaald in Frankrijk.

Dat de zaak nu eindelijk voor de rechter komt is al een triomf, stelt Charles Josep-Oudin, een advocaat van 250 aanklagers. ,,Het feit dat er eindelijk een rechtszaak plaatsvindt is op zichzelf al een overwinning voor de slachtoffers.’’ Daar is klokkenluider Frachon het roerend mee eens. ,,Deze rechtszaak zorgt voor een grote opluchting. Eindelijk zien we het einde van een ondraaglijk schandaal. Dit zogenaamde medicijn is in werkelijkheid een vergif.’’
DeZwarteRidder
0
Congo maakt vanaf oktober gebruik van tweede vaccin tegen ebola
23 september 2019 12:39 Laatste update: 59 minuten geleden

De Democratische Republiek Congo (DRC) gaat vanaf oktober toch een tweede vaccin tegen ebola gebruiken. Eerder werd de inzet van dit middel door de autoriteiten tegengehouden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het moment van ingebruikname maandag bekendgemaakt.

Sinds het begin van de ebola-uitbraak in augustus vorig jaar, hebben de autoriteiten maar toegang tot slechts één vaccin. Het middel van fabrikant Merck is tot dusver toegediend aan bijna een kwart miljoen personen.

Het tweede vaccin is gemaakt door farmaceut Johnson & Johnson en wordt al langer gebruikt in buurland Oeganda en Guinea. In tegenstelling tot het eerste vaccin, zijn er twee injecties nodig. De tweede injectie volgt na een wachtperiode van 56 dagen.

De Congolese minister van Gezondheid Oly Ilunga verklaarde in juli dat de veiligheid en effectiviteit van het Johnson & Johnson-vaccin niet bewezen was. De politicus stapte kort daarna op nadat hij uit het team werd gezet dat zich met ebola bezighoudt. Dit team verklaart nu dat het vaccin wél veilig is.

De toenmalige minister uitte ook zijn zorgen over de reacties van de bevolking. Veel inwoners van de DRC wantrouwen de vaccins vanwege geruchten, die mede zijn ontstaan omdat beide vaccins experimenteel zijn. Die geruchten bemoeilijken de strijd tegen ebola in de DRC.
alt

The second #Ebola vaccine - which is given as a 2-dose course, 56 days apart - will be provided to at-risk populations in areas that do not have active Ebola transmission in #DRC as an additional tool to extend protection against the virus t.co/mDYBX2lJvc

WHO
WHO
13:09 - 23 september 2019

Vaccin wordt eerst aangeboden aan handelaren

De autoriteiten in het Afrikaanse land gaan het nieuwe vaccin halverwege oktober aanbieden aan Congolese handelaren die regelmatig naar Rwanda reizen. Daarna volgen de provincies rondom Noord-Kivu, de provincie waar de meeste ebolabesmettingen plaatsvinden.

Het vaccin van Merck wordt gebruikt bij zogeheten ringvaccinaties. Hierbij worden de mensen die in contact zijn geweest met een ebolapatiënt gevaccineerd. Ook de contacten van deze personen krijgen vervolgens het middel toegediend.

Volgens de WHO is het Merck-vaccin, dat tot twaalf maanden bescherming biedt, zeer effectief. Uit onderzoek komt naar voren dat maar liefst 97,5 procent van de gevaccineerde personen beschermd is tegen ebola.
DeZwarteRidder
0
Galapagos mikt met Toledo op psoriasis'

Gepubliceerd op 25 sep 2019 om 09:35 | Views: 1.569 | Onderwerpen: biotechnologie

Galapagos 10:07
139,75 -3,25 (-2,27%)

AMSTERDAM (AFN) - Galapagos lijkt zich met zijn tweede verbinding uit het Toledo-programma te richten op psoriasis. Dat schrijven analisten van KBC Securities nadat de biotechnoloog een nieuw Fase 1-onderzoek met zijn medicijnkandidaat GLPG3970 had aangekondigd.

Galapagos maakte bekend het middel te testen voor een niet bekend gemaakte 'targetklasse' in ontstekingsziekten. Daarbij wordt gekeken naar werkzaamheid, veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen. In eerste instantie wordt het medicijn getest op maximaal 52 volwassen mannen, daarna op 20 patiënten met psoriasis.

Uit dat laatste gegeven maken analisten op dat Galapagos voor GLPG3970 vooral op behandelingen van psoriasis mikt. Over de eerste samenstelling uit het Toledo-platform, GLPG3312, werd eerder al duidelijk dat Galapagos zich daarmee op ontstekingsziekten aan de darmen richt.

Aan het oordeel van KBC-analisten over Galapagos verandert de bekendmaking van het onderzoek niets. Het buy-advies blijft staan bij een koersdoel van 195 euro. Het aandeel Galapagos stond woensdag omstreeks 09.20 uur 0,8 procent lager op 141,90 euro.
DeZwarteRidder
0
Indiërs sluiten grote Nederlandse medicijnfabriek

De laatste grote fabriek voor generieke geneesmiddelen voor de Nederlandse markt gaat sluiten. De Indiërs die een half jaar geleden de Apotex-fabriek in Leiden overnamen, hevelen de productie waarschijnlijk over naar India en China. Daardoor komen 250 werknemers op straat en kunnen de medicijntekorten in Nederland verder oplopen.

2020

Aurobindo wil de fabriek in Leiden in september 2020 sluiten

Apotex, dat in februari is gekocht door het Indiase beursgenoteerde miljardenbedrijf Aurobindo, produceert in Leiden goedkopere generieke en vrij verkrijgbare geneesmiddelen, variërend van antibiotica tot een middel tegen hartritmestoornissen. Ook produceert de fabriek het merendeel van de pijnbestrijdingsmiddelen die in Nederland worden gebruikt.

Medicijntekorten

Bronnen bij het bedrijf en vakbond FNV vermoeden dat de productie van deze middelen zal worden verplaatst naar India of China. Daar is in de Nederlandse politiek veel om te doen. Zorgminister Bruno Bruins zei eerder deze week te verwachten dat de medicijntekorten in Nederland dit jaar zullen verdubbelen. De minister schrijft de oplopende tekorten toe aan monopolies voor bepaalde medicijnen en productieproblemen in landen als China en India.

‘De sluiting was voor alle werknemers een verrassing’
• FNV-bestuurder Petra van 't Hof
Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat patiënten in Nederland niet kunnen beschikken over medische middelen, zoals Parkinson-medicijnen of anticonceptiepillen. Bruins zei deze week tegen dagblad AD dat EU-lidstaten gaan kijken of zij zelf zulke geneesmiddelen of de grondstoffen ervoor kunnen fabriceren. Bij die ambitie is de sluiting van Apotex een tegenvaller.

Grote verliezen

Het personeel van Apotex en Nederlandse vakbonden zijn vorige week op de hoogte gesteld van de plannen om de Leidse fabriek te sluiten. Het voormalige Katwijk Farma werd in 2004 overgenomen door het Canadese Apotex, een grote fabrikant van generieke geneesmiddelen. Op zijn beurt werd Apotex begin dit jaar weer overgenomen door het Indiase Aurobindo.

Aurobindo wil de fabriek in september 2020 sluiten, maar er zullen al eerder arbeidsplaatsen verdwijnen, zegt FNV-bestuurder Petra van 't Hof. 'De sluiting was voor alle werknemers een verrassing. Het bedrijf is pas in februari door Aurobindo overgenomen en nu kregen werknemers te horen dat de fabriek veel verlies lijdt. Ik neem toch aan dat zo'n bedrijf voor de overname zijn huiswerk heeft gedaan.'

In een reactie laat een woordvoerder van Aurobindo weten dat over de vestiging in Leiden nog overleg gaande is. Ze wilde verder geen vragen beantwoorden.

Misstanden

Behalve over de beschikbaarheid van geneesmiddelen zijn er bij de overheid en zorgverzekeraars ook zorgen over de kwaliteit, veiligheid en productieomstandigheden van in India en China gefabriceerde medicijnen. Het tv-programma Zembla filmde vorig jaar slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling bij fabrieken van Aurobindo in India. Een klacht over die uitzending is door de Raad voor de Journalistiek afgewezen.

Vakbond FNV was eerst niet welkom bij Aurobindo, zegt bestuurder Van 't Hof. Inmiddels staat er een afspraak op 14 oktober om te overleggen over het collectief ontslag en een bijbehorend sociaal plan.

fd.nl/ondernemen/1318290/indiers-slui...
DeZwarteRidder
0
Neem de ziekte van Alzheimer.
Tot voor kort gingen wetenschappers ervan uit dat alzheimer wordt veroorzaakt door aankoekende eiwitplaques in de hersenen, van doorgeknipte eiwitten genaamd amyloïde-beta en eentje genaamd tau. Maar dat verband staat niet onomstotelijk vast. Bij een beroemde studie onder nonnen bleken de vrouwen soms wel plaques maar geen dementie te hebben. En twee grote proeven met middelen die plaques opruimen, werden enige tijd geleden gestaakt toen duidelijk werd dat ze niets uithaalden.

In februari kwam de omslag. Een groep onder leiding van Stephen Dominy van biotechbedrijf Cortexyme vond toen eiwitten genaamd 'gingipaïnes' in 99 procent van de hersenbiopten van overleden alzheimerpatiënten. Die enzymen zijn de snoeimessen die P. gingivalis gebruikt om eiwitten door te knippen. En hoe meer gingipaïnes, des te erger de ziekte, toonde Dominy aan.

Dat was nog niet alles, want Dominy's team vond ook het dna van, jawel, Porphyromonas gingivalis, in drie alzheimerbreinen waarin hij ernaar zocht. Toen hij vervolgens proefmuizen besmette met de bacil, kregen de dieren alzheimerachtige verschijnselen. Muizen die hij behandelde met een middel dat de gingipaïnes hindert, werden juist minder ziek.

'Als het bewijs vanuit meerdere onderzoekslaboratoria zo eenduidig samenkomt, is dat heel overtuigend', verklaarde een van de betrokken wetenschappers tegenover de vakpers. Kennelijk sluipen mondbacteriën binnen in het verouderende brein als de stevige 'bloedbreinbarrière' waarin het brein is verpakt met de jaren enigszins poreus begint te worden, zo vermoedt de onderzoeksgroep van Cortexyme.

Of neem reumatoïde artritis, de pijnlijke ontstekingsziekte waaraan ongeveer een op de negen Nederlanders lijdt. Bekend was al dat tandvleesontsteking de kans op de aandoening ongeveer verdubbelt, vertelt Van Dijl. Bovendien blijken reumapatiënten onderdelen van de bacterie in hun ontstoken gewrichten te hebben. 'Het zijn allemaal nog associaties, geen bewezen oorzakelijke verbanden', waarschuwt Van Dijl. 'Maar het zou kunnen dat de ziekte in sommige gevallen in de mond begint.'

De aanvalsstrategie van de bacterie, waarvan Van Dijls team de afgelopen jaren de details ontrafelde, lijkt dat idee te ondersteunen. Eenmaal in het lichaam blijkt P. gingivalis behalve gingipaïnes nog een enzym af te scheiden, dat menselijke immuuncellen kreupel achterlaat. Waarna ons lichaam de aangetaste immuuncellen wil opruimen - en zo per ongeluk zichzelf aanvalt, neemt Van Dijl aan. 'Als je van thrillers houdt, is dit geweldig', zegt Van Dijl. 'Al die intriges en dat geniepige gedoe van die bacterie.'

En dan is er die andere grote klapper: hart- en vaatziekten. Enkele jaren geleden wist een team van de Universiteit van Florida de mondbacterie levend en wel op te duikelen uit de verkalkte aderen van proefmuizen. Anderen troffen de bacterie aan in de vettige plaques in aderen, die een van de hoofdoorzaken zijn van infarcten en het ontstaan van bloedpropjes. En in een experiment waarbij men varkens besmette met P. gingivalis kregen de dieren, het wordt haast voorspelbaar, aderverkalking.

volkskrant
194 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
858,31  -7,05  -0,81%  09:40
 Germany40^ 17.632,60 -1,15%
 BEL 20 3.796,00 -0,80%
 Europe50^ 4.887,20 -1,00%
 US30^ 37.576,16 -1,15%
 Nasd100^ 17.271,70 -1,58%
 US500^ 4.982,46 -1,32%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.389,22 +0,41%
 EUR/USD 1,0649 +0,05%
 WTI 83,09 +1,23%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +2,80%
Vopak +2,12%
Heineken +1,16%
Pharming +0,86%
AZERION +0,84%

Dalers

VIVORYON THER... -3,40%
ADYEN NV -2,58%
FASTNED -2,50%
Air France-KLM -2,47%
AMG Critical ... -2,45%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront