Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Toekomstvoorspellingen

237 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 » | Laatste
DeZwarteRidder
1
Beursblik: vijf potentiele marktverrassingen in 2020
02-12-2019 14:37 - UBS schetst risico's en kansen.

(ABM FN-Dow Jones) De mondiale economie trekt begin 2020 vermoedelijk verder aan en de geopolitieke risico's nemen af. Toch zijn er een aantal potentiële marktverrassingen waar beleggers rekenen mee moeten houden. Deze risico's en kansen zette UBS Asset Management op een rij in zijn halfjaarlijkse outlook.

Het basisscenario van de marktstrategen van de Zwitserse bank voorspelt dat het soepele monetaire beleid van centrale banken de wereldeconomie weer uit het slop trekt.

"Zeker in vergelijking met 2019 zijn de basisingrediënten aanwezig voor zowel een versnelling van de wereldwijde groei als voor zeer uiteenlopende economische prestaties in diverse regio’s. Uiteraard kunnen onvoorziene gebeurtenissen deze verwachtingen in de wielen rijden", aldus Barry Gill, Head of Investments van UBS Asset Management.

Allereerst is er volgens UBS de mogelijkheid dat de Verenigde Staten en China een uitgebreid handelsverdrag sluiten met een flinke impuls voor de mondiale industrie tot gevolg. Een handelsverdrag zou met name gunstig zijn voor aandelen in opkomende markten, verwacht UBS.

Een tweede onvoorziene gebeurtenis zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Zeker wanneer Donald Trump niet wordt herkozen zou er onzekerheid ontstaan, omdat een andere president met een nieuwe beleidsagenda komt. Dit zou voor UBS kunnen leiden tot een onderwogen positie in Amerikaanse aandelen ten opzichte van kansen elders in de wereld.

Wat gunstig kan zijn voor waarde-aandelen in Europa is meer stimulering door overheden in plaats van alleen een accommoderend beleid door de Europese Centrale Bank, aldus UBS. Met name Duitsland speelt hierin een belangrijke rol als grootste economie in de muntunie. Mochten de eurozonelanden meer gaan stimuleren om minder afhankelijk te zijn van de ECB, dan is dit gunstig voor aandelen maar niet voor langlopende Europese staatsobligaties.

Twee laatste marktverrassingen die UBS schetst zijn klimaatrampen en een conflict in het Midden-Oosten. Een flinke natuurramp zou het handelsverkeer plat kunnen leggen. Daarom zijn duurzame beleggingsstrategieën nodig die bedrijven helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Een eventuele oorlog in het Midden-Oosten zou de oliefaciliteiten in de Perzische Golf in gevaar kunnen brengen. Volgens UBS kan dat ofwel gunstig zijn voor aandelen van dienstverleners in de olie- en energie upstream-sector of juist die van alternatieve energiebedrijven.

Voor beleggers geldt dat ze vooral wendbaar en flexibel blijven de komende zes maanden, "en zo profiteren van kansen als deze zich voordoen", aldus marktstrateeg Evan Brown van UBS AM.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
leek2018
0
De enige verassing in 2020 is de verkiezingen in de USA. In december zal de DOW dalen, om in 2020 weer sterk terug te komen. Dat is de strategie van Trump.
DeZwarteRidder
0
Waanzinnige voorspelling: renteverhogingen ECB

Gepubliceerd op 3 dec 2019 om 09:20 | Views: 3.640

KOPENHAGEN (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) begint komend jaar met renteverhogingen. Aan het eind van het jaar staat de beleidsrente in Europa zelfs weer boven het nulpunt. Dat is een "waanzinnige voorspelling" van de Deense Saxo Bank.

Het financiële bedrijf komt rond het jaareinde traditioneel met verschillende voorspellingen naar buiten, die "met een knipoog" bekeken moeten worden. Ze zijn geen onderdeel van officiële voorspellingen van de bank, maar worden op de financiële markten altijd met plezier gelezen. De reden voor de renteverhogingen die Saxo nu voorspelt, is overigens een radicale draai van de ECB. Omdat de nieuwbakken bankpresident Christine Lagarde vreest voor de toekomst van de banksector, besluit ze het renteroer om te gooien.

Saxo heeft in totaal tien voorspellingen gedaan. Zo zou er ook "winter in de techsector" komen, waarbij de index voor halfgeleiders keldert. De technologiesector staat zelfs voor een Artificial Intelligence-winter, waarbij deze hype plots tot stilstand komt. Alleen grote jongens als Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden, aldus de bank.

Amerikaanse verkiezingen

Ook zal de Amerikaanse president Donald Trump zijn kans op een herverkiezing slinken, doordat de VS blijven kampen met grote handelstekorten. Hij besluit tot de introductie van een speciale ‘America First’-belasting, waarbij bedrijven die in de VS produceren worden bevoordeeld. Met nieuwe ruzies met Amerikaanse handelspartners tot gevolg.

Maar volgens Saxo zullen de Democraten de verkiezingen winnen. Ze krijgen daarbij ook de controle over zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Trump verliest de verkiezingen waarbij vrouwen en millennials het verschil maken. Direct duiken ook nieuwe discussies over het zorgstelsel en medicijnprijzen op, met forse koersverliezen voor de farmasector tot gevolg.

Verder stapt Hongarije uit de Europese Unie. Voor de Hongaarse economie is het allemaal niet best. Kapitaal stroomt het land uit en de lokale forint keldert, aldus Saxo. Met een knipoog.
DeZwarteRidder
0
Premium - Het beste van De Telegraaf

SaxoBank: Trump verliest verkiezingen
Tien voorspellingen die iedere belegger vreest

Door Theo Besteman
1 uur geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - Donald Trump verliest de komende presidentsverkiezingen. De ECB zal de rente niet verder verlagen, maar plots verhogen. De sterke techsector blijft niet doorgroeien, maar hypes als kunstmatige intelligentie komen volledig tot stilstand. Net als de dollar, die gepasseerd wordt door een nieuwe Aziatische munt.

Het zijn maar enkele van de doordachte vooruitzichten voor 2020 van de hoofdeconoom Steen Jakobsen van SaxoBank, die dinsdag als ’Outrageous Predictions’ verschijnen.

Als ieder jaar ’provoceert’ deze econoom van het Deense SaxoBank, dat vorige maand BinckBank overnam. Zijn jaarlijkse vooruitzichten - „het zijn geen prognoses”, benadrukt hij stellig - verschijnen te midden van de vooruitzichten of ’outlooks’ voor de financiële markten van allerlei zakenbanken, vermogensbeheerders en effectenhuizen. Zij proberen miljoenen klanten richting te bieden.

Echter in de kredietcrisis, vrijwel iedereen werd totaal verrast door het razendsnel ineenzakken wereldwijd van hypotheekbeleggingen en de economie, zaten ze er gruwelijk naast. Sindsdien schuimen professionele beleggers doorlopend de markt af op zoek naar nieuwe ’zwarte zwanen’. Die komen in de natuur uiterst zelden voor. Maar als ze verschijnen, zorgen ze in financiële markten voor de allergrootste schokken, zoals in 2007.

"Onze voorspellingen zijn onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk"

Nadat Jakobsen in vorige ’waanzinnige’ vooruitblikken soms opmerkelijk raak schoot, bijvoorbeeld over de onverwachte Amerikaanse groeiversnelling, volgt de markt zijn ’voorspellingen met een korrel zout’ met bovengemiddelde belangstelling.

„Onze voorspellingen zijn onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk”, verduidelijkt Jakobsen. Hij ziet ze als doorlopende oefeningen om de belangrijkste risico’s voor vermogensbehoud in kaart te krijgen. Ze zijn geen onderdeel van Saxo’s officiële marktvooruitzichten, wel „een duidelijke waarschuwing”, stelt hij dit jaar.

De doorgaans vrolijke knipoog bij Jakobsen eerdere voorspellingen heeft overigens al een paar jaar moeten inschikken voor meer somberheid. „Genoeg is genoeg”, typeerde Jakobsen eind vorig jaar het sentiment dat hij doorlopend laat peilen. De tijd is voorbij, waarschuwde de Deen begin december 2018, dat mensen het nog langer pikken dat de markt hebzuchtig blijft zoeken naar maximale winsten louter voor de korte termijn, terwijl de schuldenberg blijft stijgen en de economie veel te weinig productief is om problemen in de wereld te kunnen aanpakken.

Hij voorzag „een revolutie van de geest.” Populisme „groeit en groeit.” De demonstraties, opstanden en rellen in winkelcentra zijn een uitloper van zijn gelijk gebleken.

"Alleen de grote jongens zoals Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden"

Dat is niet veranderd. Donald Trump zal daarop inspelen: als hij de verkiezingen volgend dreigt te verliezen, voert hij een America First-belasting in, een laag tarief voor bedrijven die in de VS produceren.

Tegelijkertijd gaan beleggers bibberen vanwege „een winter in de techsector.” Nu zorgen smartphones, robots en 5G-netwerk voor ongekende orders bij techbedrijven. Maar de SOX, de belangrijkste index voor chipmachinemaker zoals ASML, zal in 2020 halveren. Alle hypes komen tot stilstand. „Alleen de grote jongens zoals Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden”, voorspelt Jakobsen.

In Europa wijzigt Christine Lagarde als nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank de koers drastisch. Banken verdienen niks vanwege de ultra lage rentes. Jakobsen: „Omdat zij vreest voor de toekomst van de banksector, besluit ze het renteroer om te gooien. Al in januari volgt de eerste renteverhoging, eind van het jaar is de beleidsrente zelfs boven het nulpunt uitgekomen.” Dat zal in 2020 de EuroStoxx bankenindex 30% rendement gaan bieden.

Hongarexit

De Europese Unie valt weer iets verder uit elkaar doordat Hongarije, gedreven door populisme, na vijftien jaar zijn lidmaatschapskaart verscheurt.

En terwijl grote zakenbanken groei voor de Amerikaanse economie voorspellen, duikelt de VS bij Steen Jakobsens vooruitzichten naar stagflatie: er volgt een recessie, met geen groei, maar de lonen en prijzen stijgen drastisch.

Washington wordt in de scenario’s ook verder gedegradeerd, doordat Aziatische landen de Amerikanen spuugzat zijn geworden in de aanhoudende handelsoorlog, en collectief kiezen voor een eigen munt. Rusland hapt heel strategisch meteen gretig toe, voorziet Jakobsen. Zijn scenario: „De Amerikaanse munt daalt met 20%.”
DeZwarteRidder
0
51% beleggers verwacht kerstrally
Categorie: Beurs vandaag
Door Redactie
op 3 dec 2019 om 13:40
Views: 1.059

De IEX Bull Bear Enquête van december verdeelt Nederlandse beleggers tot op het bot. 51% van de beleggers verwacht een rally deze maand, maar 49% niet.

Verder staan de respondenten nog steeds positief tegenover aandelenmarkten, maar het optimisme is wel wat afgenomen. Waar vorige maand nog bijna 57% van de beleggers optimistisch of zeer optimistisch was, is dat nu 51%.

Voor de langere termijn - zes maanden - zien we een vergelijkbaar beeld. Zo'n 43,2% verwacht in die periode een stijging van 3% of meer voor de AEX (dit was eerder bijna 50%).

Bull/Bear Indicator naar 53,4

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is iets gedaald van 53,7 in november naar 53,4 deze maand (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish).

Deze maand hebben 615 beleggers onze vragenlijst ingevuld, waarvoor natuurlijk weer onze hartelijke dank.
Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor december is als volgt (tussen haakjes de score van november):

Economische ontwikkelingen

Zeer optimistisch: 10,6% (was 10,2%)
Optimistisch: 38,5% (was 45%)
Neutraal: 29,9% (was 24,3%)
Pessimistisch: 17% (was 15,5%)
Zeer pessimistisch: 4% (was 5%)

Aandelenmarkten algemeen

Zeer optimistisch: 10,6% (was 11,4%)
Optimistisch: 40,3% (was 46,2%)
Neutraal: 31,7% (was 24,5%)
Pessimistisch: 14,1% (was 12,9%)
Zeer pessimistisch: 3,3% (was 5%)

AEX komende zes maanden

Omhoog: 43,2% (was 49,1%)
Neutraal: 39,8% (was 30,7%)
Omlaag: 17% (was 20,2%)

AEX komende maand

Omhoog: 47,6% (was 45,3%)
Neutraal: 29,7% (was 32,5%)
Omlaag: 22,7% (was 22,2%)

Extra vraag: Verwacht u een eindejaarsrally?

Omdat we alweer de laatste maand van het jaar in gaan hebben we de extra vraag ‘Verwacht u een eindejaarsrally?’ toegevoegd.

Iets meer dan de helft (50,8%) gaat ervan uit dat er eindejaarsrally komt. 14,5% denkt zeker te weten van niet, terwijl ruwweg een derde de kans niet zo groot acht.
A. Zeker weten! 16,5%
B. Ik denk het wel 34,3%
C. Ik acht de kans niet zo groot 34,7%
D. Nee 14,5%

Aandelenkeuzes december

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Bij de aandelenkeuzes is ASML uit het lijstje met toppers verdwenen. Philips heeft die plek ingenomen, terwijl dat aandeel vorige maand nog bij de floppers stond. ING, Galapagos en Royal Dutch Shell staan traditiegetrouw nog wel bij de toppers.

ArcelorMittal staat deze maand weer bij in het rijtje floppers, na vorige maand juist bij de meest kansrijke aandelen te hebben gestaan. Adyen en Heineken zijn uit het rechterrijtje verdwenen, KPN is nieuw.
Toppers december Stemmen Floppers december Stemmen
ING +50 Randstad -47
Galapagos +49 Takeaway -39
Royal Dutch Shell +22 KPN -23
Philips +18 ArcelorMittal -20

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.
haas
0
et beurshuis Leleux Associated Brokers presenteert op het einde van elk jaar een lijst met 20 aandelen die naar verwachting goed zullen presteren in het komende jaar. De selectie kan je als een conservatieve modelportefeuille zien, al is het vanzelfsprekend een momentopname.

'Het kan zijn dat we volgende week al een aandeel wisselen', merkt analist Arnaud Delaunay op.

De geselecteerde waarden zijn zonder uitzondering goedehuisvaderaandelen: ze hebben een evenwichtig risicoprofiel, kunnen solide of stijgende resultaten voorleggen en bieden doorgaans een aantrekkelijke waardering.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de Europese beurzen nauwelijks gestegen, terwijl Wall Street gestaag hoger ging en de S&P500-index op recordhoogte staat.

De selectie beperkte zich traditioneel tot de Benelux, Frankrijk en Duitsland, maar Leleux kijkt stilaan ruimer. Vorig jaar werden voor het eerst Zwitserse bedrijven toegevoegd. Dit jaar kijken de analisten ook over de Atlantische Oceaan. De reden voor de uitbreiding is niet ver te zoeken. Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de Europese beurzen nauwelijks gestegen, terwijl Wall Street gestaag hoger ging en de S&P500-index op recordhoogte staat.

Leleux' 20 aandelen voor 2020
AB InBev
Aegon
Berkshire Hathaway
Danone
Deutsche Telekom
Engie
Financière de Tubize
Logitech
Microsoft
Nestlé
Nike
Nokia
Pfizer
Roche
Royal Dutch Shell
Sanofi
Siemens
Solvay
Spie
Thales

www.tijd.be/markten-live/nieuws/algem...
DeZwarteRidder
0
Nog drie verrassende voorspellingen voor 2020
Datum
03 december 2019
VEB

We naderen weer het jaareinde en dat betekent dat de analisten van de grote beleggersbanken proberen in te schatten wat het komende jaar zal brengen. Niet dat hun glazen bol heel accuraat is, maar voor beleggers is het altijd nuttig om te zien waar men kansen en gevaren ziet. Deze keer Jupiter Asset Management.

We hadden het artikel met de vijf potentiële schok-scenario’s van UBS Asset Management nog niet geplaatst maandag, of de markt zakte in elkaar doordat Donald Trump zijn pijlen ineens op Zuid-Amerika richtte, een schok-scenario dat UBS nou net niet had voorzien.

Dinsdag ontvingen wij een bijdrage van de Britse vermogensbeheerder Jupiter Asset Management *

, daarin een drietal mogelijke verrassingen voor 2020.

Als eerste grote verrassing ziet Jupiter dat de Republikeinen Trump laten vallen. Hij zou volgens de vermogensbeheerder best eens niet de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen worden. Een onwaarschijnlijk scenario in de ogen van velen, maar dat was zijn verkiezingsoverwinning ook.

Met een nieuwe regering, mogelijk onder de Democraat Elizabeth Warren, kunnen we volgens Jupiter een positievere consensus over de wereldwijde groei tegemoet zien, evenals een ommekeer in het milieubeleid, waarbij de VS terugkomen op hun beslissing om het VN 2015-akkoord over de beperking van de klimaatverandering op te zeggen. Daarnaast kan de basis worden gelegd voor de uitgifte van de allereerste groene obligatie door de US Treasury, een idee dat momenteel ondenkbaar is. Een presidentsverkiezing zonder Trump zou de markten ten goede komen, denkt Jupiter, omdat zijn grilligheid heeft geleid tot hogere risicopremies.

Dat Jupiter een positieve marktreactie verwacht van een verkiezingsoverwinning van Elizabeth Warren is een dubbele verrassing, wij denken dat die reactie eerder negatief zal zijn.

De tweede grote verrassing zou volgens Jupiter het einde van goedkoop geld zijn. Centrale banken besluiten in 2020 de kwantitatieve versoepeling (QE) op te geven. Men zou kunnen stellen dat het QE-experiment uitgewerkt is en als de wereldeconomie blijft verzwakken kunnen we de introductie van alternatieve stimuleringsmaatregelen zien.

Het ligt voor de hand dat overheden dan flinke stimuleringsmaatregelen gaan treffen. Uiteindelijk zijn er volgens Jupiter weinig wapens over in het arsenaal als het gaat om het bestrijden van een volgende recessie.

De derde ‘verrassende’ ontwikkeling die Jupiter ziet is dat waarde weer in de mode komt. Nauw verbonden met de aanhoudende wereldwijde vertraging en het potentieel voor nieuwe stimuleringsmaatregelen is het vooruitzicht van een terugkeer naar waarde. Jupiter verwacht dat deze rotatie een belangrijk kenmerk van de aandelenmarkten in 2020 zou kunnen zijn. Om dit te laten gebeuren, moeten de obligatierendementen stijgen. Het intrekken van QE zou dit aanmoedigen, evenals een uitbreiding van de overheidsuitgaven.

QE is ongelooflijk gunstig geweest voor snelgroeiende, momentumaandelen zoals Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet en de vele nieuwkomers in de technologiesector. Toch zijn het juist de bedrijfsmodellen van start-ups, met hun afhankelijkheid van goedkope schuld om hun groei te financieren, die tekenen van spanning beginnen te vertonen. Zodra de eigenaren van deze activa, die het tot nu toe goed hebben gedaan, beginnen te voelen dat het risico stijgt, zal elk slecht nieuws een vlucht naar de uitgang veroorzaken. Als dat zich voordoet, zal het een verschuiving in de richting van de tegenwoordig minder geliefde waarde-aandelen bevorderen.

Jupiter stelt dat deze rotatie hun goed zou uitkomen, omdat de beheerder structureel de voorkeur geeft aan waarde als het gaat om aandelen. Wat betreft de blootstelling aan obligaties houdt Jupiter de omslag naar waarde ook in de gaten en geeft zij aan de looptijd van de portefeuille te verkorten als ‘de tijd rijp’ is.

Wat wij hier gisteren over zeiden bij de voorspellingen van UBS kan onder deze voorspellingen eigenlijk wel herhaald worden:

Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Het is voor beleggers echter altijd nuttig om te zien waar de grote beleggersbanken kansen en gevaren zien. Al is het maar omdat je ook het tegenovergestelde kan doen van wat zij verwachten.

Want juist in de categorie waar de meerderheid gevaar vreest zijn vaak de meest ondergewaardeerde beleggingen te vinden. Of in landen en sectoren waar bijna niemand over schrijft.

In beleggingscategorieën waar iedereen de mond vol van heeft en waarvan veel wordt verwacht, wil het optimisme nog wel eens snel in de koersen verwerkt raken. Juist in die categorieën ontstaan de bubbels en moeten beleggers op hun hoede zijn. Verwacht het onverwachte.
DeZwarteRidder
0
‘Verwacht het onverwachte in 2020’
Datum
02 december 2019
VEB

We naderen weer het jaareinde en dat betekent dat de analisten van de grote beleggersbanken proberen in te schatten wat het komende jaar zal brengen. Niet dat hun glazen bol heel accuraat is, maar voor beleggers is het altijd nuttig om te zien waar men kansen en gevaren ziet.

Lage rendementen en een economie die vertraagt zet de belegger voor uitdagingen, stelt UBS Asset Management in zijn outlook *

voor 2020.

UBS ziet vijf marktscenario’s die de kapitaalmarkten aanzienlijk kunnen gaan verstoren. Die potentiële schok-scenario’s zijn: een uitgebreid handelsverdrag tussen de VS en China, een onverwachte verkiezingsuitkomst in de VS, extra overheidsuitgaven in de EU, een klimaatramp of een conflict in het Midden-Oosten.

UBS AM gaat er in zijn basisscenario vanuit dat de geopolitieke risico’s afnemen, de economische groei in China stabiliseert en dat een versoepeling van het monetaire beleid zal leiden tot een herstart van de wereldwijde economische groei.

De vermogensbeheerder verwacht begin 2020 een gematigde wereldwijde groeiversnelling, een afname van geopolitieke risico’s voor de korte termijn, en een bestendiging van de groeivertraging in China. De impact van een soepeler monetair beleid zal doorsijpelen in de vraag. Geopolitieke risico’s blijven de belangrijkste bedreiging voor het basisscenario.

UBS ziet vijf potentiele marktverrassingen die verstorend kunnen zijn voor beleggers.
Het eerste is positief, een uitgebreid handelsverdrag tussen de VS en China. Dit zou de wereldwijde productiecyclus nieuw leven in kunnen blazen en aandelen laten stijgen, met name in opkomende markten.

Een onverwachte uitkomst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 is de tweede mogelijke verrassing waar UBS rekening mee houdt. Dit kan de weg banen voor ingrijpende veranderingen in het nationale economische beleid en de binnenlandse regelgeving. Met de Democratische caucuses die in februari in Iowa beginnen, zal het verkiezingscircus echt op gang komen. Als er een andere president in het Witte Huis komt betekent dit waarschijnlijk dat er een drastisch andere beleidsagenda op stapel staat. Dit kan ertoe leiden dat Amerikaanse aandelen relatief slecht presteren.

De derde verrassing is een veranderend standpunt van Duitsland over de EU-begroting, waarbij het land instemt om de begrotingsuitgaven te gebruiken om de afnemende effecten van het monetaire beleid te compenseren. Dit kan voor de markten een aanzienlijke verandering betekenen. Een uitgebreid stimuleringsprogramma kan lang vergeten waarde-aandelen in Europa nieuw leven inblazen. Dit ten koste van langlopende Europese staatsobligaties.

UBS acht de kans op een klimaatramp ook aanwezig: de tweede helft van 2019 werd getekend door extreme weersomstandigheden die steeds vaker voorkomen. Denk aan de verwoestende bosbranden in Australië en de grootschalige overstromingen in Noord-Engeland. Ook komend jaar is het mogelijk dat een mega-storm een grote stad treft of dat een enorme gletsjer instort en het Europese handelsverkeer min of meer lamlegt. Beleggers moeten zich volgens UBS beter gaan voorbereiden op de toekomst en bijdragen aan duurzame oplossingen met duurzame beleggingsstrategieën waarmee ze bedrijven helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Als verrassing nummer vijf ziet UBS het conflict in het Midden-Oosten mogelijk escaleren. Als er oorlog komt in deze regio, kunnen oliefaciliteiten in de Perzische Golf aangevallen en verwoest worden. Dit scenario kan er volgens UBS toe leiden dat het besef doordringt dat de elektrificatie van de autosector verder weg ligt dan gedacht. Dat kan of de vraag naar aandelen van dienstverleners in de olie- en energie upstream-sector aanjagen of juist de aandelen van alternatieve energiebedrijven.

Resumerend ziet UBS dus vooral kansen voor aandelen in Europa en opkomende markten en risico’s in de VS. Daarnaast wordt duurzaamheid belangrijker en zal er veel aandacht zijn voor de energiesector, zowel fossiel als alternatief. Zo heel verrassend zijn de verwachte marktverrassingen nu ook weer niet.

Maar voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Het is voor beleggers echter altijd nuttig om te zien waar de grote beleggersbanken kansen en gevaren zien. Al is het maar omdat je ook het tegenovergestelde kan doen van wat zij verwachten.

Want juist in de categorie waar de meerderheid gevaar vreest zijn vaak de meest ondergewaardeerde beleggingen te vinden. Of in landen en sectoren waar bijna niemand over schrijft.

In beleggingscategorieën waar iedereen de mond vol van heeft en waarvan veel wordt verwacht, wil het optimisme nog wel eens snel in de koersen verwerkt raken. Juist in die categorieën ontstaan de bubbels en moeten beleggers op hun hoede zijn. Verwacht het onverwachte.
haas
0
AMSTERDAM (AFN) - KBC Securities heeft een New Dynamic Top Pick List samengesteld, met de AEX-fondsen ASML, Basic-Fit en ING. Ook de MidKap-fondsen Fugro en PostNL staan op de lijst.

Er staat alleen bedrijven op de lijst met een buy-advies, en een opwaarts koerspotentieel van meer dan 10 procent. Concreet komt het er ook op neer dat het advies voor bodemonderzoeker Fugro is opgevoerd naar dat niveau, van een eerder accumulate-oordeel.

De lijst wordt elke eerste donderdag van de maand opnieuw geëvalueerd.
==========================================================================
KBC Securities presenteert nieuwe ‘Dynamic Top Pick List’
Het beurshuis heeft zijn vroegere ‘Top Pick List’ en ‘Dynamic Top Pick List’ samengevoegd in een enkele ‘New Dynamic Top Pick List’. Op de lijst komen alleen aandelen voor die KBC Securities koopwaardig acht en die een opwaarts potentieel van meer dan 10 procent hebben.

De lijst wordt maandelijks geëvalueerd en jaarlijks in december herzien. KBC Securities benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de lijst een modelportefeuille weerspiegelt.

De ‘Dynamic Top Pick List’ voor 2020 omvat 10 large caps (marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard euro) en 5 small caps (marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard euro).

De weerhouden large caps zijn: AB InBev, Aedifica, Argenx, ASML, Basic-Fit, CFE, D’Ieteren, ING, Orange Belgium en UCB. De uitverkorenen onder de small caps zijn Agfa, Fugro, PostNL, Recticel en Sipef.

De Top Pick List van afgelopen jaar presteerde goed, zeker wat de large caps betreft. Zij gingen in groep 23,6 procent hoger en klopten daarmee zowel de AEX (met 4,1%) als de Bel20 (met 5,7%). De prestatie van de selectie van small caps was een tegenvaller. Het verlies van 7,6 procent was te wijten aan Biocartis, Exmar en Sioen.
ffff
0
Opvallend vind ik de keuze van collega ING door Bolero, de keuze van PostNL en Sipef. Vooral de laatste vind ik meer een gok ( internationale spanningen/ milieumaatregelen) dan een weloverwogen bedachtzame keuze.

Bij de smalcaps zou ik dan eerder MOMENTEEL op Exmar gokken omdat Exmar nu eindelijk een beetje grip krijgt op de talrijke problemen die ze de afgelopen jaren gekregen hebben. Het gaat eindelijk toch echt wel beter.
Exmar is ook typisch zo'n bedrijf dat failliet had kunnen gaan, maar evenzogoed, als de markten zich gunstig manifesteren, plots "goud" geld verdienen.

Dus bij gokken: Voor mij eerder Exmar dan Sipef. Ik zou het eigenlijk moeten volgen, maar heb al genoeg aan mijn hoofd!

Peter
haas
0
onderstaande artikel si al gelezen door de partner van fff,dus:)
==================================================================
Beursexperts verkiezen de underdogs voor 2020
Schermvullende weergave

Een labo van UCB in Eigenbrakel. UCB is een van de topfavorieten voor analisten in 2020. ©BELGA
CHRISTOPHE DE RIJCKE
16 december 2019 11:29
Met Orange Belgium, CFE en UCB als topfavorieten schuiven de beursexperts de achterblijvers op de Brusselse beurs naar voren.

Tradities zijn er om in ere te houden. Voor het 24ste jaar op rij polste De Tijd naar de favorietenlijstjes bij 14 analistenteams, 11 beurshuizen, vermogensbeheerders en privaatbankiers en 3 beleggingsbladen. We vroegen elk team een top vijf door te sturen in volgorde van voorkeur.?Dat leidde tot deze tien oogappels voor 2020.?

1. orange Belgium
2. CFE
3. UCB
4. ArgenX
5. Fagron
6. d'Ieteren
7. Umicore
8. AB Inbev
9. Euronav
10. Ackermans

voor toelichtingen: lees artikel
www.tijd.be/markten-live/nieuws/algem...
DeZwarteRidder
0

KOEN LAMBRECHT
13 december 2019 15:35

Het beurshuis Kepler Cheuvreux denkt dat de aandelenmarkten in 2020 een correctie zullen meemaken. Een herziening van de winstprognoses zal daartoe de aanzet geven.
'De vrees voor een recessie ebt stilaan weg, maar dat is ten onrechte', zegt Hans Pluijgers, hoofd Research Marketing & Benelux Research van Kepler Cheuvreux. Hij verwijst onder meer naar de Amerikaanse rentecurve, die de voorbije maanden enkele keren invers was. Daarbij zakte de rente op Amerikaans staatspapier met een looptijd van 3 maanden onder de rente op de tienjaarlijks overheidsobligatie. In het verleden was een inverse rentecurve steevast de voorbode van een recessie.
Pluijgers denkt ook dat de economische vrede tussen de Verenigde Staten en China nog niet direct zal hersteld worden. Mogelijk komt er wel een 'fase 1-akkoord', maar hij acht het onwaarschijnlijk dat er ook verdere handelsakkoorden worden gesloten. 'Ik zie geen reden waarom de Chinezen Trump cadeaus zouden geven vóór de verkiezingen.'
Voeg daarbij dat het ultrasoepel monetair beleid geen effect meer heeft en dat het onzeker is of Europese landen vanuit de begroting hun economieën gaan stimuleren - zoals ECB-voorzitster Christine Lagarde suggereert - en het wordt duidelijk voor Pluijgers dat 2020 'een jaar van disruptie' wordt.

In die context ziet hij de aandelenmarkten, die al vrij hoog geklommen zijn, tegen het glazen plafond botsen. Hij somt daarvoor twee redenen op: er komt geen nieuwe versnelling van de bedrijfswinsten en er is geen ruimte voor een verdere stijging van de waarderingsmultiples.
Om weer te kunnen stijgen, zullen de beurzen eerst een correctie moeten doormaken, denkt Kepler Cheuvreux. Die zou zich begin volgend jaar voordoen. Wellicht zal een verlaging van de winstprognoses het vuur aan de lont steken. 'De toenemende volatiliteit wijst erop dat er een correctie zit aan te komen', legt Pluijgers uit.
Helemaal negatief over 2020 is hij echter niet. 'Na de correctie kunnen de beurzen weer herstellen richting 2021
haas
0
nog wat specifieke verwachtingen/kooplijstjes van enkele beleggingsadviseurs
Te lezen op onderstaand link: voor wat het waard is nog wat leesvoer eindejaars:)

www.beursduivel.be/Column/490974/Koop...
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 23 december 2019 11:26:

nog wat specifieke verwachtingen/kooplijstjes van enkele beleggingsadviseurs
Te lezen op onderstaand link: voor wat het waard is nog wat leesvoer eindejaars:)

www.beursduivel.be/Column/490974/Koop...
Boskalis

Een van die achterblijvers is volgens haar het oer-Nederlandse Boskalis. De markten waarin de baggeraar actief is herstellen zich. Ook kan Boskalis profiteren van de internationale strijd tegen klimaatverandering. Zo is het concern actief in het ophogen van kustgebieden. Een ander pluspunt is de gezonde balans.

Verder zien beleggers volgens Hafkamp nog wel eens over het hoofd dat Boskalis op de lange termijn een zware outperformer is op het Damrak. “In de afgelopen twintig jaar rendeerde Boskalis gemiddeld maar liefst 8% per jaar meer dan de AEX”, zo becijfert ze.
Prosus

De tweede naam op het kooplijstje is een bedrijf dat afgelopen jaar veel stof heeft doen opwaaien op het Damrak: Prosus. Het dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse technologieconcern Naspers maakte een zeer succesvol beursdebuut en raakte onlangs verwikkeld in een felle overnamestrijd met Takeaway.com om de Britse maaltijdbezorger Just Eat.

Hafkamp tipt Prosus vanwege het belang van 31% in het Chinese Tencent. Dat het bedrijf uit China komt, zorgt voor veel niet-Chinese beleggers voor enige terughoudendheid. Maar volgens Hafkamp is het een van de meest kansrijke bedrijven ter wereld.

“Tencent is actief in allerlei veelbelovende sectoren, zoals gaming, social media, digitaal betalen en fintech. En dat met de grootste thuismarkt ter wereld: China. De mogelijkheden voor dit bedrijf lijken bijna onbegrensd.”
Nvidia

Ook het derde aandeel op het kooplijstje is een internationaal opererend bedrijf: de Amerikaanse chipgigant Nvidia.

“Dit is een van de meest toonaangevende technologiebedrijven ter wereld”, licht Hafkamp deze keuze toe. “Bij de miners van de Bitcoin en gamers wordt Nvidia geroemd om de sterke rekenchips en krachtige grafische kaarten. Het bedrijf doet volop mee met technologische ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s, robotica en alle aspecten van kunstmatige intelligentie.”
DeZwarteRidder
0
Ronald Engels schreef op 22 dec 2019 om 06:05:

Forumleden, Klimaatdiscussie,

Het lijkt er op dat het rond begin januari 2020 erg koud (-10 Graden Celcius) gaat worden vanaf ruwweg 2 januari in West-Europa en ook in Nederland, er zijn nu zeer grote oppervlakten van Groen-Land, de Artic-Ocean, Siberie, Noord-Canada erg koud aan het worden reeds op dit moment met temperaturen lager als min -35 à -40 graden Celcius.

Echter voor zover ik het beoordelen kan, wordt het in West-Europa koud tot zeer koud in begin januari 2020, vanaf ruwweg 2 januari 2020 voor langere periode, denk ik.
DeZwarteRidder
0
Kooplijst 2020: Janneke Willemse
Door Belegger.nl op 23 dec 2019 om 08:40 | Views:

2019 zit er bijna op. Hoog tijd om experts te vragen om een boodschappenlijstje voor het nieuwe jaar. Janneke Willemse scoorde dit jaar goed met haar tips. Op haar lijstje voor 2020 staan drie aandelen die al een flinke rit omhoog hebben gemaakt, maar waar de rek volgens haar nog niet uit is.

Voor veel beleggers zal de champagne dit jaar extra goed smaken, want 2019 gaat de geschiedenisboeken in als een topjaar voor beleggers.

Ook journalist, dagvoorzitter en presentatrice Janneke Willemse heeft geen reden tot klagen. Al haar getipte aandelen van vorig jaar –Berkshire Hathaway, Unilever en Galapagos – staan keurig in de plus.

Vooral het laatstgenoemde fonds heeft een flinke klapper gemaakt: de koers is meer dan verdubbeld. Toch prijkt deze naam dit jaar opnieuw in haar kooplijstje. Daarnaast zet ze haar kaarten op ASML en Disney.

Net als diverse andere experts die hun kooplijsten aanleveren, verwacht ze dat de beurzen in 2020 nog wel verder omhoog kunnen. “Ze zitten al heel lang in de lift. Je zou zeggen dat daar nu wel een keer een eind aan zou moeten komen, maar daar zijn geen aanwijzingen voor.” Willemse verwacht dat de weg omhoog wordt voorgezet, maar wel in een wat lager tempo dan in 2019.

Galapagos
Willemse heeft Galapagos al heel lang in portefeuille. Dit jaar betaalde dat zich goed uit. Dit was te danken aan de voortgang van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf met reumamiddel filgotinib en de megadeal met samenwerkingspartner Gilead Sciences, waarbij de samenwerking tussen beide partijen werd verstevigd en de Amerikaanse farmaceut zijn belang in Galapagos heeft vergroot.

Toch krijgt Willemse nog geen hoogtevrees, want er zit volgens haar meer in het vat. Zo kan Galapagos komend jaar goedkeuring krijgen voor de lancering van filgotinib in de VS en Europa. “In Europa kan Galapagos het middel zelfstandig op de markt brengen. Dat vergt wel een flinke investering, maar daar staan aanzienlijke opbrengsten tegenover.” Willemse wijst erop dat voor dit geneesmiddel een wereldwijde piekomzet van ongeveer 5 miljard dollar wordt verwacht.

Ook heeft het concern nog meer producten in de pijplijn waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn, vervolgt Willemse.
Ze merkt wel op dat het lastig is om in te schatten hoeveel positief nieuws al in de koers is verwerkt.

Voor meer, zie link:

www.belegger.nl/Column/490980/Kooplij...
haas
0
Zoals ik Cees Smit ken: veel grafieken:)
=====================================================

Kooplijst 2020: Cees Smit
Door Belegger.nl op 24 dec 2019 om 08:30 | Views: 11.521

Flowtraders
AMG
Nokia

www.beursduivel.be/Column/491086/Koop...
haas
0
Kooplijst 2020: Jos Versteeg
Door Belegger.nl op 25 dec 2019 om 08:30 | Views: 16.085

Kooplijst 2020: Jos Versteeg
We zitten inmiddels midden in het Kooplijstjesseizoen. Het concept is simpel, maar sterk: de experts wijze drie aandelen aan waarvan zij een mooie stijging verwachten in het nieuwe jaar. Vandaag de eer aan Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen.

Versteeg zet in op de chipindustrie met Infineon en Besi, en hij pikt een aandeel op dat hij in het verleden eerder heeft getipt: SBM Offshore.

SBM Offshore
“Veel mensen beginnen al met hun ogen te rollen als ik SBM noem”, lacht de analist. “En dat is ook begrijpelijk gezien alle ellende van de afgelopen jaren. Maar ik ben er nu van overtuigd dat het bedrijf ontzettend ondergewaardeerd is."

"Het Fast4Ward-concept van SBM is heel succesvol en biedt grote voordelen voor klanten ten opzichte van concurrenten. Met dit concept bieden ze, met behulp van modulematige opbouw, een gestandaardiseerde FPSO (een olieproductie en –opslagschip). Normaalgesproken duurt de ombouw wel zo’n 3 jaar, en nu kan het aanzienlijk sneller. Soms kunnen ze wel een jaar eerder opleveren. Daar zijn dus enorme voordelen te behalen als je bedenkt hoeveel vaten olie in een jaar naar boven kunnen worden gehaald en hoeveel geld dat oplevert.

Eerder dit jaar heeft SBM een deal gesloten met ExxonMobil - toch een zeer gewaardeerd olie concern – wat betreft een FPSO voor het Liza-project voor de kust van Guyana. Er gaan geruchten dat er nog veel meer FPSO’s nodig zijn aangezien het veld daar zo groot is, en SBM maakt goede kans met hun Fast4Ward-programma. Dat ziet er dus heel kansrijk uit.

Verder zijn de problemen in Brazilië nu helemaal achter de rug. Ook is het management gewoon goed. Het bedrijf is lange tijd niet investible geweest, maar nu zeker wel en ik denk dat de markt dat nog veel te weinig onderkent. Wellicht willen beleggers hun vingers er niet meer aan branden? Het is nog niet geliefd, maar wel ondergewaardeerd. Dat zie je ook aan de koersdoelen van voorname partijen, waaronder Kempen, dat een koersdoel heeft van 24 euro (op moment van schrijven zo’n 16,50 euro, bekijk hier de actuele koers van SBM Offshore). Dat zijn jongens die er verstand van hebben.”

Infineon
“Deze chipproducent is actief in een heel specifiek deel van de markt. Zo’n 90% van de chipmarkt is ruwweg te verdelen in 2 groepen: de geheugenchips, waar Samsung leider is, en logic, waar Intel leider is. Dan heb je nog zo’n 10% van de markt met chips die kunnen schakelen, bijvoorbeeld van wisselstroom naar gelijkstroom. En daar is Infineon een belangrijke speler. In brandstofauto’s zitten al veel van die chips, maar in elektrische auto’s helemaal, en dat gaat nog verder toenemen, naar een verdubbeling ten opzichte van een brandstofauto.”

“Maar het gaat niet alleen om vervoer. Denk ook eens aan zonnecellen en windmolens, waarbij de energie altijd fluctueert. Voor het stroomnet is wisselstroom nodig van 50 Hz. De chips van Infineon kunnen ervoor zorgen dat de energie uit zon en wind geschikt wordt gemaakt voor het stroomnet. Dat is op de langere termijn dus echt een sweet spot! Ook leveren ze schakelsystemen voor cloudopslag. Die serverparken vreten stroom, dus is er veel vraag naar het zo efficiënt mogelijk kunnen schakelen. En juist in die markt heeft Infineon een goede positie. Ze zijn nog niet echt de meester van de markt, maar ze kunnen zeker uitgroeien tot een heel belangrijke speler!

“De meeste chipbedrijven gaan nu als een tierelier, kijk maar naar ASML. Infineon staat nog onder zijn top. De koers lag wat onder druk vanwege de afhankelijkheid van de Duitse auto-industrie, waar het natuurlijk slecht ging. Nu zie je geleidelijk herstel, en ik ben van mening dat dat volgend jaar nog zeker doorzet. Maar ook daarna nog. Dit is echt een play voor de lange termijn.”

Besi
“Besi heb ik ook voor mijn Kooplijst 2019 genoemd en dat was een schot in de roos, maar ik ben van mening dat de koers nog veel verder omhoog kan. 100% is niets voor een aandeel als Besi.”

“Als het slecht gaat in de semicon, gaan zij juist investeren in nieuwe machines en systemen om nog weer fijngevoeligere chips te kunnen maken. Daar zijn ze in het verleden al heel succesvol mee geweest, en ik verwacht dat dat nu ook weer het geval gaat zijn. Ik denk dat analisten te voorzichtig zijn. Besi is altijd een heel sterk bedrijf geweest, wat steeds heeft ingezet op de nieuwe generatie machines.

Daarnaast wordt goed op de kosten gelet, hebben ze een ijzersterke balans én bieden ze een mooi dividendrendement. Gewoon een prachtig bedrijf. Een risico is wellicht het feit dat oprichter en topman Richard Blickman ook niet meer de jongste is en het bedrijf de komende tijd op zoek zal moeten naar een vervanger. Maar ik verwacht dat er genoeg kennis en ervaring in huis is. Besi is nog lang niet uitgegroeid.”
DeZwarteRidder
0
TKH en Flow Traders koopkandidaten voor 2020

Flow Traders
20,80 Euronext Amsterdam

TKH Group
49,42 Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De aandelen TKH Group en Flow Traders zullen in 2020 bovengemiddeld presteren. Dit is de verwachting van fondsmanager Willem Burgers van het Add Value Fund.

Voor Flow Traders was 2019 nog een tegenvallend jaar, aldus Burgers. "Een bedrijf dat contrair presteert." Daarmee is het aandeel een soort 'hedge' op de portefeuille, licht de fondsmanager voor de camera van ABM Financial News toe. Zijn koersdoel is 28 tot 30 euro.

TKH is "de ASML van de bandenbouw", aldus Burgers. ASML steeg afgelopen jaar circa 100 procent en "die zie ik met enige vertraging ook komen" bij TKH.

www.youtube.com/watch?v=lftlDJSld2k

Door: ABM Financial News.
237 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  17:49
 Germany40^ 17.806,50 +0,21%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.930,08 +0,32%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.381,13 +0,85%
 EUR/USD 1,0655 -0,15%
 WTI 82,02 -0,23%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +9,85%
JUST EAT TAKE... +5,82%
FASTNED +4,72%
Air France-KLM +3,75%
Alfen N.V. +2,60%

Dalers

Pharming -8,54%
PostNL -6,07%
ASMI -5,89%
Avantium -5,62%
Accsys -2,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront