ASML 2020

5.304 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 262 263 264 265 266 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Hoppschwiiz
0
quote:

Inion schreef op 19 januari 2020 18:02:


3 puntjes in het verhaal van Kamp trokken mijn aandacht:

- waarom protesteert Europa niet gezamenlijk tegen Amerika en China in de ASML kwestie;

- als China de machine niet geleverd krijgt is dat een extra incentive voor hen om de afhankelijkheid van het westen te verminderen;

- En ASML komt nu in de picture op Wall Street.

Mijn idee?
1. Europa heeft (helaas) 1 munt. Maar dat is dan wel ongeveer het enige wat we samen hebben. Verder zijn we een kleurrijke (wel erg mooie!) lappendeken aan tegenstellingen. Dus gezamenlijk? Vergeet het maar.
2. Ben ik met je eens, maar dat krijgt China in geen 10 jaar voor elkaar. En ondertussen zijn de technische ontwikkelingen al weer veel verder. China is tot een hoop in staat, maar dit wordt een hele lastige voor ze.
3. Mooi toch? Ook al is ASML al ruim bekend bij elk instituut en fundmanager
VP 1958
0
Meer aandacht en besef dat er maar 1 aanbieder is moet toch leiden tot meer investeringsbereidheid. Ieder nadeel heeft ook zijn voordeel..JC.
Toert
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 19 januari 2020 12:30:


[quote alias=Toert id=12060983 date=202001182301]
[...]

Weinig kans, staat niet op de dreigende catastrofes op den AD zijn exhaustief lijstje.

Wil ook nog wel eens allen die onderbouwde meningen geven bedanken. Ook voor de vele artikelen.

Ook den adriaan zijn bol aca karma is best interessant.

Want ja als de mening van anderen je 0.0% interesseert, dan kan je je beter terug trekken in de bus van mccandless. Die gast is er ook maar te laat achter gekomen.
[/quote

Die bus ken ik niet, en je schrifjt jouw reactie feitelijk aan Kas mag ik aannemen.


Jip, inderdaad, vanaf paragraaf 2, was nog niet goed wakker. Sorry voor onduidelijkheid.

Bus: google het maar eens. Iets met alaska als geheimtip.
Bakkiekoffie
0
quote:

Gastone schreef op 19 januari 2020 11:47:


TA
Op basis van de Bollinger Bands acht ik de kans zeer klein dat volgende week bij een positieve koersreactie de koers boven de 290 uit zal komen. Een plaatje met toelichting:


Dat is conform mijn Gitaar met ASML-sound! Ik denk er ook zo over Gastone.
Maar ja, ik zit ook in GLPGS en de koerssprongen zijn soms ongelooflijk.
Zowel in euries als in procenten.
280-285 is mijn inschatting, maar in procentjes zit je er dan niet zo ver onder de 290.
't zou wat zijn......€ 300,
Toert
0
Zoiden ze ook een update geven van de 2025 outlook ?
Of is dat enkel voor speciale analistendagen ?
VP 1958
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 19 januari 2020 19:30:


[...]

Dat is conform mijn Gitaar met ASML-sound! Ik denk er ook zo over Gastone.
Maar ja, ik zit ook in GLPGS en de koerssprongen zijn soms ongelooflijk.
Zowel in euries als in procenten.
280-285 is mijn inschatting, maar in procentjes zit je er dan niet zo ver onder de 290.
't zou wat zijn......€ 300,
€300 Toekomstmuziek of al zeer binnenkort?Kijk dat filmpje met Nico van 2 jaar geleden eens terug: ASML naar €200?.Mooi om nog eens te horen over dat altijd te dure aandeel en welk aandeel hoort op je lijst met te hebben aandeel te staan.Zit ook in GLPG .
boompie
0
quote:

VP 1958 schreef op 19 januari 2020 22:23:


[...]€300 Toekomstmuziek of al zeer binnenkort?Kijk dat filmpje met Nico van 2 jaar geleden eens terug: ASML naar €200?.Mooi om nog eens te horen over dat altijd te dure aandeel en welk aandeel hoort op je lijst met te hebben aandeel te staan.Zit ook in GLPG .

Denk dat Galapagos ook rap aan de 300 euro komt.Maargoed succes met beide aandelen.
roloff
0
Afgelopen vrijdag werden er maar liefst 5 koersdoelen afgegeven, voor ieder wat wils:

250, 265, 270 en 2x 330 (de laatste 2 spreken me wel aan ;-). Woensdag a.s. weten we het.

www.iex.nl/Aandeel-Koers/16923/ASML-H...

ps. voor wie ´t leuk vindt kan onderstaand lijstje nog even invullen. Suk6!

www.iex.nl/Forum/Topic/1366816/ASML_K...
Marcel H.
0
quote:

roloff schreef op 20 januari 2020 01:14:


Afgelopen vrijdag werden er maar liefst 5 koersdoelen afgegeven, voor ieder wat wils:

250, 265, 270 en 2x 330 (de laatste 2 spreken me wel aan ;-). Woensdag a.s. weten we het.

www.iex.nl/Aandeel-Koers/16923/ASML-H...

ps. voor wie ´t leuk vindt kan onderstaand lijstje nog even invullen. Suk6!

www.iex.nl/Forum/Topic/1366816/ASML_K...


Jouw voorkeur heeft mijn instemming. Dat zal je niet verbazen.
DonSjon
0
Wat verwachten de kenners van de cijfers van ASML? Slimme zet om vandaag wat TLs te kopen of is het nog allerminst duidelijk wat het gaat worden woensdag as?
Wilbar
0
VP 1958
0
quote:

Marcel H. schreef op 20 januari 2020 07:52:


[...]

Jouw voorkeur heeft mijn instemming. Dat zal je niet verbazen.
Nog zo een;er is maar een forumlid tegen .
bezinteergebelegt
0
quote:

DonSjon schreef op 20 januari 2020 08:33:


Wat verwachten de kenners van de cijfers van ASML? Slimme zet om vandaag wat TLs te kopen of is het nog allerminst duidelijk wat het gaat worden woensdag as?


Gezien de cijfers die al langs zijn gekomen ( sectorgerelateerd )voor zie ik wel cijfers die het Damrak doen schudden.

Maar zoals Roloff vorige week al zei gaat het om de outlook en het orderboek. Doen die het Damrak ook schudden dan is 280 plus woensdag een eitje.

Worden ze echter bleek om de neus van de outlook en het orderboek dan is 260 min ook een eitje.
Toert
2
Artikel uit de tijd, over de Bel20, AEX, ASML en waar de technologie van ASML uitgevonden wordt (Imec, Leuven)

De Bel20 tikte deze week een jaarpiek aan maar dobbert spijts die eindejaarsrally nog altijd rond het niveau van drie jaar geleden. En dat terwijl over dezelfde periode de Nederlandse sterindex AEX AEX-0,16% dik 20 procent winst boekte en deze week een 16-jaarspiek aantikte. De Bel20 noteert nog een vijfde onder de piek van 23 mei 2007, 4.759 punten. De reden? We trekken het maar een beetje op flessen als we zeggen dat de ontbrekende 20 procent een kwestie van 30 kilometer is.

De AEX heeft zijn hoge vlucht de voorbije jaren in grote mate te danken (zie grafiek) aan ASML ASML0,46% , dat we in 2012 al omschreven als één van de fascinerendste bedrijven van het Europese koersenbord. De Brabanders zijn acht jaar later nog eens vijf keer meer waard en wereldmarktleider/monopolist in fotolithografische systemen, die het bonkende hart van elke chipfabriek vormen. Het gaat om complexe machines die via een lichtbron en een verkleinende lens even complexe patronen op siliciumwafers etsen. Voor een instapmodel ben je snel tientallen miljoenen euro's kwijt.

En de boom zit dezer dagen niet in de instapmodellen. Wel in de jongste technologie: EUV ofte extreem ultraviolet. Een lichtbron met veel kortere - 13,5 nanometer of 0,00000135 centimeter - golflengte dan klassieke immersielithografie met 193 nanometer golflengte. Die kortere golflengte is cruciaal om steeds méér transistors - hersencellen zeg maar - op één microchip te persen. Op dit ogenblik leert het jongste jaarverslag van ASML dat dat er meer dan 6 miljard zijn, vergeleken met een paar duizend in de jaren '70.

Schermvullende weergave

De technologie van ASML, kort samengevat in het jongste jaarverslag
Daarom kun je zonder veel overdrijven stellen dat ASML het meest cruciale bedrijf is in wat we een 'geconnecteerde wereld' noemen: u gaat nergens het logo van de Noord-Brabanders zien, maar u gebruikt vrijwel continu rekenkracht die mogelijk gemaakt is door de machines van ASML. Als 'always on' datavreter die niet meer zonder zijn iPhone kan, in de vele Melexis-sensoren die autorijden veiliger, zuiniger en comfortabeler - maar ook een beetje irritanter - dan vroeger maken, in medische toepassingen zoals MRI-scanners en in het internet der dingen die uw koelkast of thermostaat 'slimmer' (was een koelkast vroeger dom?) maakt dan vroeger.

ASML liet vorige maand weten dit kwartaal 8 EUV-systemen te zullen verkopen. Verwachte omzet: 950 miljoen euro. Per stuk dus een slordige 120 miljoen euro. Zelfs de protontherapiesystemen van IBA zijn vergeleken met de ultravioletmachines van ASML dus relatief goedkoop.

Schermvullende weergave

De EUV-outlook van ASML voor het vierde kwartaal
ASML is een witte Europese raaf: een bedrijf dat in 1980 niet bestond - want in 1984 opgericht als joint venture van Philips en ASM International - en nu meer dan 100 miljard euro waard is. Een beurswaarde die nog indrukwekkender is rekening houdend met het feit dat de Brabanders dit decennium via een vertienvoudiging van het dividend en de gulle inkoop van eigen aandelen al bijna 12 miljard euro cash naar de aandeelhouders lieten vloeien.

Het orderboek van ASML is voor meer dan 5 miljard euro gevuld, met onder meer 23 EUV-systemen in de pijplijn. De reden is niet ver te zoeken en werd deze week door The Wall Street Journal in de verf gezet: 's werelds chipmakers zijn als een gek nieuwe fabrieken aan het bouwen om een wereld vol rekenkracht en kunstmatige intelligentie mogelijk te maken.

De Taiwanese chipbakker TSMC startte vorige week de bouw van een fabriek van 20 miljard dollar in het zuiden van het land, de Zuid-Koreaanse rivaal Samsung legt de laatste hand aan een EUV-megafabriek in Hwaseong en investeert dit jaar een slordige 20 biljoen won - 20 miljard dollar - in halfgeleiders. Het Amerikaanse Intel houdt het iets 'bescheidener', maar ook bij de Californiërs is het jaarlijks investeringsbudget van 16 miljard dollar op recordhoogte.

Investeringsbudgetten die de kassa doen rinkelen in Veldhoven, de thuisbasis van ASML. Op een vlotte 30 kilometer van de Belgische grens. Voor Kempense ingenieurs is het in ons land van de stilstand veel vlotter naar Veldhoven pendelen dan naar Antwerpen of Brussel.

Of Leuven, want het is niet overdreven te stellen dat ASML en dus 's werelds rekenkracht in belangrijke mate op Belgische technologie draait. ASML werkt al decennia samen met het Leuvense onderzoekscentrum Imec, dat net als in ASML in 1984 ontstond.

Proeftuin
'De proeftuin voor ASML en de wereldwijde chipindustrie', zo omschreef het Eindhovens Dagblad vorig jaar de Leuvense stofvrije ruimte ('cleanroom') van Imec. Sinds 2013 beschikken ASML en Imec in Leuven over een onderzoekscentrum om de lithografietechnologie te testen en optimaliseren, het Advanced Patterning Center.

De twee kondigden exact een jaar geleden aan hun samenwerking nog uit te breiden, met een onderzoekslabo in Veldhoven. Doel: de volgende heilige graal. En die luistert naar het letterwoord NA voor 'numerische apertuur'. Omdat systemen met een hogere NA het EUV-licht vanuit een bredere invalshoek kunnen projecteren op de wafer, kunnen ze nog fijnere patronen creëren en dus potentieel nog een paar miljard meer transistors op één microchip proppen.

Schermvullende weergave

Leuven levert niet alleen de technologie voor hét steraandeel van de Amsterdamse AEX dit jaar. Ook hét steraandeel van de Nasdaq100, het kruim van de Amerikaanse technologiebeurs, draait in belangrijke mate op Leuvense brainpower. We hebben het over KLA KLAC-1,21% , dat Belgische beleggers met wat kilometers op de teller herinneren als KLA-Tencor. Die Californiërs trokken in 2008 317 miljoen euro uit voor ICOS Vision Systems, dat twee jaar voor Imec (1982) in de schoot van de Leuvense universiteit ontstond.

Terzijde: we herinneren ons hoe een bankier ons in volle technologiegekte in de late jaren negentig vertelde hoe haastige beleggers die op café vaag over 'het beloftevolle ICOS' hoorden snel een order doorgaven en zo aan de andere kant van de wereld mede-eigenaar werden van ICOS Corporation, een Amerikaanse biotechbedrijf dat in 2007 in handen van farmareus Eli Lilly kwam. Ook lang geen slechte belegging, wel ver van Leuven.

Die overname uit 2008 moet zowat de deal/steal of the century zijn. Want KLA hoort net als ASML al een paar jaar de kassa rinkelen, omdat al die apparatuur in de nieuwe chipfabrieken uiteraard continu getest en geïnspecteerd moet worden. KLA zag dit jaar al zijn koers verdubbelen en wordt nu op 27 miljard dollar gewaardeerd. Die beurswaarde is uiteraard lang niet allemaal 'Leuvens', maar Leuven is wel nog steeds een belangrijk onderzoekscentrum voor de test- en inspectiesystemen van KLA.

Het soort grensoverschrijdend technologisch vernuft bij ASML en KLA laat zich niet makkelijk in een sowieso verre van perfecte beursbarometer als de Bel20 vatten. En dus eens te meer de boodschap dat de alerte Belgische belegger maar beter zelf zijn huiswerk kan doen in plaats van slaafs een index te kopiëren.

Mijn petekind heeft intussen sinds 2002 een return van 126 procent op zijn Bel20-fonds, 4,7 procent per jaar. Aardig. Maar mocht ik bij zijn geboorte gewoon een paar aandelen ASML gekocht hebben, had hij nu 1.347 procent rendement gehad - dik 16 procent op jaarbasis - en was die Harvard-studie nu al geprefinancierd. Sorry, beste Jonas.
Prince Meander
0
ASML wordt momenteel kunstmatig laag gehouden door de hedgefondsen.
Om zeer binnenkort rap uit te breken naar E290

Pak uw kans!
ASML nu zeer koopwaardig om in een paar weken 10 % rendement te cashen

Doe uw voordeel!!
Kaspersky
0
quote:

Prince Meander schreef op 20 januari 2020 11:06:


ASML wordt momenteel kunstmatig laag gehouden door de hedgefondsen.
Om zeer binnenkort rap uit te breken naar E290

Pak uw kans!
ASML nu zeer koopwaardig om in een paar weken 10 % rendement te cashen

Doe uw voordeel!!

Niet kunstmatig laag gehouden; het geld beweegt in iets andere richtingen. Dat zorgt ervoor dat de prijs van ASML momenteel stabiel is rond de 270. Na publicatie van de jaarcijfers is mijn verwachting dat er een grote impuls komt die de koers richting 300 gaat zetten.
5.304 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 262 263 264 265 266 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 mei 2020 17:39
Koers 292,950
Verschil -1,950 (-0,66%)
Hoog 295,400
Laag 289,800
Volume 1.300.860
Volume gemiddeld 1.721.185
Volume gisteren 1.082.638