Leefloon schreef op 3 november 2020 15:22:
[...]
Dat laatste is onwaar, want je bent naar het retail segment van de markt aan het kijken. Het wholesale segment heeft weinig interesse in de 25, 46 of 118 aandelen van jan publiek. Wat je zag, is wat er soms zou kunnen gebeuren wanneer een institutionele belegger wel een grote order naar het retail segment zou sturen. Bewust of abusievelijk.
Voorbeelden van het wholesale segment zijn block trades, gemelde omzet geheel of gedeeltelijk buiten Euronext of andere beurzen om, of meer op grotere partijen gerichte beurzen.
De logica klopt dus, maar niet meer dan dat. Grote kopers acteren meestal niet in het retail segment, want dan veroorzaken zij meteen de eigen koersdaling. En inderdaad de eigen koersstijging; 10.000 aandelen ineens kopen en vervolgens dumpen is geen verstandig verdienmodel.
Met stoporders kan piet particulier eventueel inspelen op dergelijke hysterische koersuitslagen, maar dan kan piet particulier de boot ook missen door slechts 8% te verdienen tijdens een achteraf veel grotere stijging. Vergeet stoporders echter meteen maar weer; zie bijvoorbeeld het gebruikelijke misverstand dat stop loss stop verlies betekent.
Soms kan een koerssprong bewust gebeuren, zoals tijdens een expiratie van indexopties. Zo kan een aandeel opeens even veel hoger of lager worden gezet, om de indexstand gunstig te proberen te beïnvloeden. Dat komt weleens voor..
Het probleem met de logica is, samenvattend, de (verzwegen) als-dan. Als een grote partij in één klap relatief veel aandelen van jan publiek gaat kopen, via (het retail segment van) de beurs, dan ...