Belastingzaken « Terug naar discussie overzicht

Roerende voorheffing 30% op uitbetaling kapitaal ingevolge overnamebod AT&T op Time Warner

8 Posts
baaike
1
Deze morgen ontving ik een aangetekend schrijven van de belastingdienst waarin vermeld wordt dat ik geen correcte aangifte heb gedaan van de ontvangen buitenlandse dividenden in 2018. Ik verslikte mij in mijn koffie want ik geef elk jaar correct de ontvangen dividenden op mijn Amerikaanse aandelen aan.Op die dividenden betaal ik bronbelasting van 15% en op het resterend bedrag nog eens 30% roerende voorheffing aan onze inhalige fiscus. Volgens deze laatste zou ik een bedrag van meer dan 10.000 euro niet hebben aangegeven. Ik word zelfs bestempeld als mogelijke fraudeur. Ik heb nauwelijks 3.000 euro Amerikaanse dividenden ontvangen...... wat is mij dat? Bij nazicht op mijn rekeninguittreksel zie ik de terugbetaling naar aanleiding van de overname van Time Warner. Ik heb ook geprobeerd informatie te krijgen in de berichtgeving inzake de fiscale maatregelen die sinds 2018 van kracht zijn maar ik geraak daar niet wijs uit, je moet fiscaal jurist zijn om daar je weg in te vinden. Zijn er onder jullie beleggers die mij kunnen uitleggen hoe het komt dat ik op het ontvangen kapitaal 30% roerende voorheffing moet betalen? Ik word zot, ik had zelfs geen winst op deze overname, word ik dan nog eens bestolen op mijn kapitaal? Met dank voor jullie reacties..... een hopeloze, nerveuze baaike!
Leefloon
0
quote:

baaike schreef op 9 april 2021 21:07:

je moet fiscaal jurist zijn

Zijn er onder jullie beleggers die mij kunnen uitleggen hoe het komt dat ik op het ontvangen kapitaal 30% roerende voorheffing moet betalen?
Bestaan niet. Omdat afstuderen onmogelijk is, omdat niemand het werk van de student goed kan beoordelen.

Omdat de Belgische fiscus toentertijd zeer veel als "dividend" zag. Ik meen dat rond die periode Altice USA werd afgesplitst van Altice (Euronext Amsterdam), en dat er toen 30% RV moest worden betaald over de waarde van Altice USA. De taart blijft even groot, een gewone afsplitsing, maar daar denkt de fiscus anders over. Uit 2018, iemand op iex.nl:

Ik zou tot nu toe met de huidige stand van zaken een aardig winstje hebben, ware het niet dat ik, als Belg, 30% roerende voorheffing moet betalen op het totaal bedrag van de Amerikaanse aandelen die ik krijg want zij beschouwen dit alles anders als een 'verdoken dividend uitbetaling'

De RV gaat dus over meer dan alleen dividendcoupons. Je geeft geen details van de overname en positie, maar bij een "stock-and-cash transaction" had je als Belg de (buitenlandse) aandelen waarschijnlijk op tijd moeten verkopen om de 30% RV te vermijden.

Ik vind het redelijk dat achteraf kan worden verklaard dat dit geen enkele vorm van buitenlands dividend maar een gangbare buitenlandse overname was, binnen België waarschijnlijk zonder RV, maar ik ben de Belgische fiscus niet. Buitenlandse aandelen verkregen in 2018, door een bod of afsplitsing? Dan gold het uitgangspunt 30% RV. Bij de Amerikaanse afspliting van Altice USA bij Altice, en dus waarschijnlijk eveneens bij een Amerikaans bod in Amerikaanse aandelen. De fout mag u vergeven worden; er zijn er meer overvallen door 30% RV bij te moeten betalen over de waarde van die nieuw verkregen aandelen.
ff_relativeren
0
dag Baaike,

ik ken de details van je fiscale dossier niet, maar het klinkt alsof dit draait om een verkeerde inschatting. Pak de telefoon (tijdens kantoor-uren) en maak een afspraak met 2 mensen :

1. Een fiscaal jurist (duurbetaald of pro deo) ;
2. De belastingdienst (de ambtenaar die het verwijt op tafel legt).

Ga samen met je jurist naar de belastingdienst. Zorg dat je je bank-afschriften + je fiscale jaar-aangiften meeneemt (alle jaaraangiften waar de bewuste belegging in mee speelt). Laat aan de hand van die papieren zien dat het niet gaat om een dividend-uitkering (zorg wel dat je zeker weet dat het ook niet om een superdividend gaat).

Als het goed is, laten al die papieren zien, dat jouw saldo (belegging omgezet in cash maar geen nieuwe inkomsten) onveranderd is. Je hebt alleen je bezit liquide gemaakt -door de omstandigheden waar jij geen invloed op had-. Ergo : Laat vooral jouw fiscaal jurist het woord doen.

Zorg er voor dat jij en jouw fiscale jurist een plan B hebben voordat jullie bij de belastingdienst binnen lopen, maar laat het gesprek zo verzoenend verlopen dat je het plan B niet nodig hebt. Het plan B is een juridische dwangprocedure om de ambtenaar te laten stoppen met de onterechte lopende kwestie.

Er is niets mis met een plan B, omdat de tegenpartij ook "hardball" speelt. Als het goed is, en het gesprek soepel verloopt, heb je dat plan B nooit nodig en nemen jullie amicaal afscheid na het gesprek.

Succes.
Leefloon
0
quote:

ff_relativeren schreef op 9 april 2021 23:05:

Als het goed is, laten al die papieren zien, dat jouw saldo (belegging omgezet in cash maar geen nieuwe inkomsten) onveranderd is.

plan B
Foutief en niet ter zake doend argument. Op die manier zou je zelfs onder tarieven op dividend uit kunnen komen. Stel echter dat het Amerikaanse "101 Supermarkets" geen 1% dividend uitkeerde, maar "Finnish Supermarkets" afsplitste en "100 Supermarkets" werd. Dan gold er een RV van 30% over het afgesplitste, of dat nou "Finnish Supermarkets" was of het veel grotere dan de jaarwinst zijnde bedrijfsonderdeel "27 EU Supermarkets". Aandelen van een andere notering "gekregen", die al in de koers van het oude aandeel zaten? 30% RV.

baaike woont in plan B, en was daar belastingplichtig.
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 10 april 2021 08:39:

woont in plan B
Een oorzaak van het "misverstand" kan erin zitten dat de RV niet alleen betaalbaar gestelde bedragen betreft, maar ook buitenlandse toegekende inkomsten. Zo moet er dus 30% RV worden betaald over "gekregen" aandelen, zonder onderscheid tussen buitenlandse stockdividenden of bijvoorbeeld het opsplitsen van Altice in Altice Europe en Altice USA (met 30% RV over toegekende, afgesplitste aandelen Altice USA).

Je zou in een eerlijk en efficiënt systeem hooguit kunnen stellen dat de Algemene Administratie van de Fiscaliteit het buitenlandse aandeel Altice niet hoeft te volgen, maar dat je dan achteraf (roerende "naheffing") mag aantonen dat het een waardeneutrale afsplitsing betreft, en geen (verkapte) vorm van dividend of equivalenten van dividend.

Sioen is uiteraard niet buitenlands. Is er bij dat bod sprake van de taks op beursverrichtingen, dan zal Sihold die taks betalen. Volgens de economische theorie zou een nettobod voor kleine Belgische aandeelhouders daarenboven veel hoger moeten zijn, als die aandeelhouders 30% RV moeten betalen. De keuze is dan of €16,10 (70% van €23) van Sihold, of veel meer ontvangen door een gewone verkoop. Uit de hoogte van het bod is dus af te leiden dat 30% RV zeer waarschijnlijk niet aan de orde is bij Sioen. Bij een Amerikaans bod op een Amerikaans bedrijf spelen kleine Belgische aandeelhouders een verwaarloosbare bijrol, en zijn fiscale aspecten in andere landen en probleem voor belastingplichtigen in die landen. Wie weet, en moet een Amerikaan 60% Amerikaanse RV betalen over de €23 per aandeel Sioen. Daar houdt het Belgische bod op een Belgisch aandeel geen rekening mee. Een vorm van landenrisico, al dan niet tijdelijk 30% RV moeten betalen over toegekende aandelen.
baaike
1
Bedankt voor jullie reactie. Ik ga morgen bij een fiscaal jurist om te vermijden dat ik een hersenbloeding of hartinfarct krijg. Het gaat hier over een bedrag van 30.000 euro vermeerderd met een boete.... daar sliep ik de voorbije nachten niet meer van. Ik heb dat bedrag zelfs niet in cash en ondertussen zijn de nieuwe aandelen AT&T meer dan 38% gedaald. Om vooral woest van te worden. Dit een fiscale fishing van de inhalige, nooit tevreden fiscus. Een diefstal op klaarlichte dag. Een kind zijn spaarcenten beleggen in een aandeel van een bedrijf, het bedrijf wordt overgenomen en het kind zijn spaargeld wordt bestolen ten belope van 30%. Hoe leg je dat uit?
Leefloon
0
quote:

baaike schreef op 11 april 2021 12:41:

Hoe leg je dat uit?
Zonder succesgarantie: door erbij te vertellen dat er een landenrisico is gelopen door de belegger, en dat het een voorheffing betreft zonder dat de fiscus ieder aandeel en elke relevante deal ter wereld vooraf wil bestuderen. Een duiding; niet mijn voorkeursoplossing. De kwestie is eenvoudig, dus een professioneel adviseur hoeft relatief weinig te kosten.
graham20
0
Baaike,
Slecht nieuws en - wellicht - goed nieuws:
(i) De wetgeving vwb afsplitsingen is inmiddels gewijzigd. Met terugwerkende kracht. Maar die helpt je niet, want de transactie werd voltooid in 2018.
Zie
today.abnamro.be/artikels/spin-off-ve...
(ii) Maar kennelijk was je aandeelhouder Time Warner en kreeg je aandelen AT&T plus $53.75 per aandeel TWX in contanten. Blijkens www.sec.gov/Archives/edgar/data/11057... is bij deze transactie geen sprake, zou ik menen, van een afsplitsing maar van een overnamefusie. Bij een afsplitsing is de dividend in natura-redenering te volgen: je ontvangt iets van waarde uit het vermogen van de vennootschap waarvan je aandeelhouder bent. Bij een overname zoals omschreven in het proxy statement ontvang je niet iets van de vennootschap waarvan je aandeelhouder was (TWX) maar van de koper (AT&T). Dan is in beginsel geen sprake van dividend maar van een koopprijs, die niet onder de rv zou moeten vallen. Dat zou slechts anders zijn als bij voorbaat vast stond dat AT&T het cash-gedeelte van de koopprijs uit het vermogen van TWX zelf zou halen. AT&T betaalde ca $43 miljard in contanten. Had TWX onmiddellijk zoveel in cash? Zo niet, dan lijkt een dergelijke stelling niet echt kansrijk.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,13%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront