Tessenderlo Group « Terug naar discussie overzicht

picanol

4 Posts
gobelijn
0
08 jan 2022 03:58

De Tijd:
In de categorie ‘achterblijvers’ zit het duo Tessenderlo en Picanol van ondernemer Luc Tack. Nochtans verhoogde Tessenderlo zijn prognoses in november nog naar een winstgroei met 10 procent. Tegen vijf keer de verwachte brutobedrijfswinst is het chemiebedrijf goedkoop, terwijl de schulden bijna zijn afgebouwd. Bovendien is er een flinke scheut groei. Door de grote vraag bouwt Tessenderlo in het Amerikaanse Ohio een fabriek voor vloeibare meststoffen. Tack is zelf de grootste koper van zijn aandeel. Maar hij is niet populair bij grote beleggers. Hij nadert de kaap van 75 procent van de stemrechten, waardoor hij alleenheerser wordt. Misschien wil hij opnieuw een fusie met Picanol forceren? Tack heeft ook bewezen vooral op de lange termijn te denken, met minder aandacht voor de koers op korte termijn. Hoe lager de koers, hoe goedkoper hij kan bijkopen. Door de onzekerheden zijn veel institutionelen uitgestapt, klinkt het in de marktenzalen. Dat vergroot de kans op een herontdekking.

gobelijn
0
07 jan 2022

in De Tijd:
De Vlaamse ondernemer en investeerder Luc Tack heeft een pakket aandelen van de Zwitserse spinnerijmachinebouwer Rieter bijgekocht. Zijn belang bedraagt nu 15,02 procent.

De transactie blijkt uit een melding van Rieter aan de beurs van Zürich. Tack verstevigt met de operatie zijn positie als tweede grootste aandeelhouder van Rieter. Tot nu toe bezat hij 11,69 procent van de onderneming. De Zwitserse ondernemer en politicus Peter Spuhler is de grootste aandeelhouder met een belang van 22,07 procent. De participatie van Tack is tegen de koers van Rieter van vrijdag omgerekend ruim 120 miljoen euro waard.

De opmars is opmerkelijk. Tack verraste in maart vorig jaar met een instap bij de Zwitserse machinebouwer, de grootste speler ter wereld voor machines om garen te spinnen. In de zomer verzuurde de relatie echter fors, toen Rieter met een strafklacht dreigde tegen de topman van sectorgenoot Picanol en diens financieel directeur Stefaan Haspeslagh omdat ze als bestuurders van Rieter vertrouwelijke informatie zouden hebben misbruikt.

Afwachten
Eind augustus kwam er een soort bestand: geen strafklacht, maar Tack werd wel net als Haspeslagh per direct uit de raad van bestuur verwijderd. Beiden ontkenden de aantijgingen met klem. Sindsdien was het afwachten wat Tack met zijn belang in Rieter zou doen: verkopen, blijven zitten of bijkopen. Het is dus het laatste geworden.

De vraag is of Luck Tack Rieter ziet als een louter financiële belegging of dat er strategische overwegingen meespelen, zoals een nakende overname en een samengaan met Picanol.

De vraag is nu of hij Rieter ziet als een louter financiële belegging of dat er strategische overwegingen meespelen, zoals een nakende overname en een samengaan met Picanol. Een woordvoerder van Picanol reageerde tegenover het persbureau AWP kort: 'De extra inkopen zijn een bevestiging van ons vertrouwen in Rieter. Voor de rest geven we geen commentaar.'

Neus
Met de initiële instap in maart gaf Tack opnieuw blijk een neus voor timing te hebben. Daarna verdubbelde het aandeel tot een piek van 234,50 Zwitserse frank in augustus, uitgerekend toen de kletterende ruzie in de raad van bestuur losbarstte. In het najaar viel de koers stevig terug, maar naar een nog altijd vrij hoog niveau.

Tack controleert ook de chemiegroep Tessenderlo. Sinds vorig jaar zit hij ook in het kapitaal van de kranenreus Sarens.

gobelijn
0
07 jan 2022

Totaal aandelen nu: 701.835 stuks of 15.02%
www.ser-ag.com/de/resources/not ... TAM1500018

Luc Tack heeft zijn participatie in Rieter opgedreven tot iets meer dan 15 %!!!
www.handelszeitung.ch/unternehm ... eter-aktie

JTTT
0
Ik ben al ingestapt in december... en mooi stijgende lijn zal zich wel verderzetten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 5 aug 2022 17:35
Koers 29,700
Verschil -0,250 (-0,83%)
Hoog 30,050
Laag 29,550
Volume 9.877
Volume gemiddeld 12.966
Volume gisteren 9.494

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront