Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Witwassen

74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Banken gaan minder vaak controleren op witwassen
Vandaag, 08:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken gaan klanten minder vaak controleren op mogelijk witwassen. Samen met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kwamen de banken overeen om het toezicht meer risicogebaseerd uit te voeren, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Zo zal voortaan niet meer iedere uitgave van alle personen die naar een land reizen dat door de Europese Unie als hoog risico is bestempeld tot vragen leiden. Als de uitgaven binnen een normaal patroon voor een vakantieganger blijven, ondernemen de banken geen verdere actie meer.

Ook het vaststellen van de persoon die uiteindelijk achter een onderneming zit, de zogeheten UBO, moet makkelijker. Als een onderneming niet als een hoog risico wordt gezien kan die volstaan door de melding uit het UBO-register te bevestigen. Alleen als het bedrijf wel als een hoog risico wordt gezien, zullen banken voortaan nog om meer informatie vragen.

Hoge kosten
De banken klaagden al langer dat de onderzoeken die zij moeten doen om witwassen en financiering van terrorisme op te sporen niet duidelijk zijn omschreven. Daarom deden de banken meer dan wellicht nodig was uit angst om te weinig te doen en een boete te krijgen. Ze waarschuwden dat dit tot hoge kosten leidde. Met de nieuwe aanpak kunnen ze ook daar een verbetering inbrengen.

De NVB publiceert woensdag vijf standaarden voor het risicogebaseerd klantonderzoek. De komende tijd komen er daar nog twaalf bij, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld coffeeshops en bedrijven die veel betalingen in contant geld aannemen.

BEKIJK OOK:

Banken werken aan basisrekening voor geweigerde bedrijven
DeZwarteRidder
0
Gemeenten willen af van ’bankiers van de onderwereld’
Wéér explosie bij Suri-Change: omstreden geldwisselaar gevangen in keten van geweld

Door JOHN VAN DEN HEUVEL

51 min geleden
in BINNENLAND

AMSTERDAM - De keten van omstreden Surinaamse geldwisselkantoren Suri-Change ligt letterlijk onder vuur. Na eerdere aanslagen op filialen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam was het in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw raak. In Amsterdam-Zuidoost raakte een pand van de financiële dienstverlener zwaar beschadigd. Wat is er aan de hand?

Zo ondoorzichtig als de activiteiten van wisselkantoor Suri-Change voor justitie zijn, zo glashelder maar somber lijkt de toekomst van de onderneming. Bevreesd voor meer geweld sluiten steeds meer gemeenten de filialen van de door onderwereldgeweld geteisterde geldwisselketen. De Hindoestaanse eigenaarsfamilie M. zat recent vast op verdenking van witwassen via underground banking. Haar ooit zo lucratieve business staat fors onder druk. Justitie en gemeenten willen zo snel mogelijk af van vermeende bankiers van de onderwereld.

Jarenlang profiteerde Suri-Change van de levendige handel tussen Nederland en Suriname. Surinamers die hun in Nederland verdiende geld naar de voormalige kolonie wilden overmaken, kozen vaak voor de diensten van de familie M. Suri-Change opende 25 jaar geleden zijn eerste filiaal in Rotterdam en breidde in de jaren daarna razendsnel uit. De sleutel naar het succes was de toenemende populariteit van underground banking, ofwel een financieel systeem dat fungeert als alternatief voor het inmiddels streng gecontroleerde betalingsverkeer via reguliere banken.

Onderwereld
Justitie vermoedt al langer dat Suri-Change zich niet alleen voor normale zakelijke betalingen en wisseltransacties laat gebruiken, maar mogelijk ook de onderwereld tot zijn clientèle rekent. De keten zou net als andere facilitators van betalingen flink hebben meegeprofiteerd van schimmige transacties.

Uit eerdere onderzoeken naar underground banking blijkt dat het systeem door de onderwereld vaak wordt gebruikt voor betalingen van cocaïnetransporten. Sinds officiële banken volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een poortwachtersfunctie hebben en verdachte transacties moeten weren en melden, zagen geldwisselbedrijven hun klandizie nog meer toenemen.

De advocaat van Suri-Change, mevrouw mr. Ayse Çimen, bevestigt dat de onderneming en haar directie worden verdacht van het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen, maar ontkent strafbaar handelen en stelt dat de werkwijze van haar cliënten goed kan worden uitgelegd. „We zijn daarmee inmiddels begonnen”, aldus Çimen. Volgens de advocate zit niemand van de familie op dit moment nog in voorlopige hechtenis.

Contant geld
De transacties van ondergrondse bankiers lijken nog het meest op het vroegere systeem van money transfers. Een drugshandelaar of anderen die geen zaken willen of kunnen doen met normale banken, brengen contant geld naar een filiaal in de buurt en geven aan wie in welk land de contante som moet ontvangen. Er wordt een code aangemaakt, die wordt gedeeld met het filiaal in het betreffende land. De drugshandelaar of andere persoon die het geld afgeeft, deelt zijn code met de ontvanger, die vervolgens met deze code het geld incasseert. Het wisselkantoor vangt voor de transactie vier tot zeven procent commissie.

De politie is inmiddels bezig met meerdere onderzoeken naar het geweld richting Suri-Change. Het meest zorgwekkend zijn de aanslagen, die maar blijven voortduren. De recherche houdt met meerdere scenario’s rekening. Er kan sprake zijn van afpersing, die toevallig tegelijk plaatsvindt in de periode dat de wisselketen ook strafrechtelijk onder vuur ligt. Dat lijkt echter niet aannemelijk omdat de leiding van het bedrijf verdacht is en dit de bedrijfsvoering natuurlijk deels bemoeilijkt.

Groter is de kans dat criminelen zich financieel benadeeld voelen en met het drukmiddel van aanslagen hun geld proberen terug te krijgen. Dat een concurrerend bedrijf achter de geweldsgolf zit, ligt niet voor de hand. Wisselfilialen en kantoren om geld over te boeken, liggen onder een vergrootglas van de overheid. Het is de slechtst denkbare tijd om in deze branche nu ’vijandige overnames’ te doen.
DeZwarteRidder
0
PvdA-prominent geschokt na aanhouding partner om witwassen: ‘Grote impact op kinderen’

Eén van de verdachten in het witwasonderzoek rond de geldkantoren van Suri-Change blijkt de echtgenoot van een Barendrechtse oud-wethouder te zijn. Deze PvdA-prominent, die in 2021 nog in de race was voor het landelijke partijvoorzitterschap, is geschokt door de gebeurtenissen: ,,Heeft grote impact op de kinderen.”
Eric Oosterom en Chiel Timmermans 31-03-23, 16:00 Laatste update: 31-03-23, 19:30

Het onderzoek draait om miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten die dankzij de geldtransactiekantoren van Suri-Change zouden zijn weggesluisd uit Nederland. De familie achter het bedrijf fungeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) jarenlang als ondergrondse bankier.

De politie viel deze week bij zes woningen en twee bedrijfspanden binnen. Vijf mannen werden aangehouden, vier van hen blijven nog zeker twee weken achter tralies.
Oudere broer hoofdverdachte

Zo ook de 45-jarige echtgenoot van Reshma Roopram. Deze man wordt, net als de anderen, verdacht van betrokkenheid bij op grote schaal ondergronds bankieren en witwassen van crimineel geld. Zijn vier jaar oudere broer zou de hoofdverdachte in het onderzoek zijn.

Ik heb één huis, drie kinderen, een hond en een heel lieve man met wie ik al zeventien jaar gelukkig getrouwd ben

Roopram - zij is zelf géén verdachte - laat weten dat de situatie ‘een enorme impact heeft op haar kinderen’. ,,Ik heb één huis, drie kinderen, een hond en een heel lieve man met wie ik al zeventien jaar gelukkig getrouwd ben. Mijn focus ligt bij hen.”

De Barendrechtse zelf werkte van januari 2011 tot maart 2018 voor Suri-Change. Ze hield zich onder meer bezig met doelgroepen die ‘niet digitaalvaardig’ zijn of geen bankrekening hebben. In diezelfde periode zat ze namens de PvdA in de Barendrechtse gemeenteraad.

Enkele maanden na haar vertrek bij Suri-Change werd ze wethouder. Dat bleef ze vier jaar. Als wethouder was ze onder meer verantwoordelijk voor het sociaal domein. Inmiddels werkt Roopram in de Vlaardingse Westwijk, één van de meest problematische stadsdelen van het land. Daar helpt ze mee aan een programma om de wijk, die onder meer door drugsproblematiek wordt geplaagd, vooruit te helpen. In 2021 was ze nog in de race voor het landelijke partijvoorzitterschap van de PvdA.
‘Ken Suri-Change als zorgvuldig en correct’

Wanneer het ondergronds bankieren volgens het OM precies zou hebben plaatsgevonden, is niet helemaal duidelijk. De verdenking is in ieder geval dat Suri-Change vanaf 2017 jarenlang ‘veelvuldig heeft verzuimd om financiële transacties op tijd of überhaupt te melden’ bij de Finance Intelligence Unit (FIU). Het is verplicht om verdachte transacties en overschrijving van meer dan 2000 euro te melden in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme.

De oud-wethouder laat via een WhatsAppbericht weten dat ze zich niet herkent in de ‘geschetste situatie’. ,,Ik ken Suri-Change als een bedrijf met meer dan veertig betrokken medewerkers die iedere dag hun best doen om het werk op zorgvuldige en correcte wijze uit te voeren.”

Volgens haar wordt er al een oordeel geveld, terwijl er nog niemand is veroordeeld. ,,Dat vind ik een kwalijke zaak.” Ze benadrukt nog maar eens dat alle vestigingen van de geldkantoren gewoon open zijn.
Appartement van 1,1 miljoen euro

In totaal legde de politie deze week beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om panden nabij het Scheveningse strand, maar ook om een grote hoeveelheid appartementen in Rotterdam. Aan een van die optrekjes hangt een prijskaartje van 1,1 miljoen.

Het onderzoek kwam aan het rollen door informatie van het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de politie, en de FIU. De politie zit bovenop het ondergronds bankieren van drugscriminelen, omdat het ‘onlosmakelijk is verbonden met het gebruik van grof geweld’.

Feit is dat een geldwisselkantoor van Suri-Change in Rotterdam-Zuid afgelopen januari nog het doelwit was van aanslagen. Binnen twee dagen tijd werd het pand beschoten én bracht iemand voor de ruit een vuurwerkbom tot ontploffing. Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot daarop de zaak tijdelijk te sluiten. Voor de aanslagen is nog niemand aangehouden.
DeZwarteRidder
0
Politie pakt grote witwasbankier: koeriers verplaatsten mogelijk kwart miljard aan drugsgeld
In tien maanden tijd zou er via geldkoeriers in Nederland liefst 250 miljoen euro aan misdaadwinsten zijn verplaatst. De grote baas, die alles aanstuurde vanuit Griekenland, werd vorige maand gepakt. De man wordt beschouwd als een van de grootste ondergrondse bankiers van Europa.

Chiel Timmermans 13-06-23, 18:02
Thanas B. lijkt niks door te hebben. In de verte staan twee mannen gehuld in gele hesjes, schoonmakers van de gemeente ogenschijnlijk. Met handgebaren maken ze duidelijk dat hij vaart moet minderen. Als hij stilstaat met zijn motor, grijpt een van de schoonmakers hem bij zijn nek. Voor hij het weet, is hij geboeid. In een uitgelekte video (zie onder) is te zien hoe de politie op 31 mei misschien wel een van de grootste ondergrondse bankiers van Europa aanhoudt in een badplaats bij Athene.

En dat allemaal in opdracht van Nederland. De landelijke recherche doet al bijna een jaar onderzoek naar de man die een kwart miljard euro heen en weer zou hebben gesluisd tussen criminelen. Vanuit Griekenland stuurde Thanas B. met zijn versleutelde telefoon een heel netwerk van geldkoeriers aan. Hij liet zijn loopjongens met name miljoenen van cokebendes uit Nederland en België verplaatsen.

Hij wist alleen niet dat opsporingsdiensten maandenlang alle berichtjes van zijn speciale telefoon van ANOM konden meelezen. Die telefoons waren namelijk eerder in het diepste geheim door de FBI ontwikkeld en met een marketingcampagne verspreid in de onderwereld. Maar ook berichten via andere criminele telefoons die de politie eerder al wist te ontcijferen, wezen richting de geboren Albanees.

Bijnaam van drie letters
Het onderzoek startte volgens Griekse media toen in berichten van Nederlandse cokehandelaren steeds dezelfde ondergrondse bankier opdook. Een naam had de recherche niet, alleen een pseudoniem van drie letters. Dat leidde uiteindelijk naar Thanas B. Tussen juni 2020 en mei 2021 zouden zijn geldkoeriers mogelijk 250 miljoen euro hebben verplaatst.

Dat gebeurde vooral rond Amsterdam, Rotterdam en in het zuiden van Nederland. De koeriers werkten vanuit kantoorpanden en brachten en haalden geld van criminelen in het hele land. Dat gebeurde op verschillende manieren: verstopt in verborgen ruimtes in auto’s of met volgeladen sporttassen in de achterbak. In 2021 werd al een handvol vermeende koeriers opgepakt in Den Haag, Delft, Leidschendam en Amsterdam.

Cruciale rol
De landelijke recherche jaagt met de Taskforce Underground Banking al langer op de financiële netwerken van drugskartels. Alles draait daarbij om het verplaatsen van geld zodat het elders in de wereld kan worden uitgegeven. Daarin spelen ondergrondse bankiers een cruciale rol. Vooral via hen kunnen criminele kopstukken hun geld ongezien in bijvoorbeeld Zuid-Amerika krijgen om nieuwe partijen coke te kopen. Of in Dubai om hun drugswinsten te investeren in vastgoed.

Verspreid over de wereld heb je netwerken van ondergrondse bankiers. Via de een kun je geld sturen naar een bankier in het buitenland, waar het weer kan worden opgehaald. Maar daarbij gaan die biljetten niet fysiek de grens over. Alleen wil de ene crimineel bijvoorbeeld geld versturen vanuit Nederland en de ander het juist ophalen in Nederland. De bankier verrekent alle transacties en schuift het geld heen en weer tussen de criminelen.

Negen verschillende valuta
Zo ging het ook bij Thanas B., die per transactie een vorstelijke vergoeding ontving. Die verdiensten zou hij onder andere in vastgoed hebben gestoken. De Griekse politie legde beslag op veertien appartementen. Bij de doorzoeking van zijn eigen woning vonden agenten bankbiljetten van negen verschillende valuta: van dirhams uit de Verenigde Arabische Emiraten tot Australische dollars. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Met Thanas B. lijkt de Nederlandse politie de zoveelste schaduwbankier te pakken te hebben. Dik een jaar geleden viel de politie al binnen bij een Surinaamse familie in Amsterdam die voor 71 miljoen euro zou hebben witgewassen via onder andere een reisbureau. In december werden twee Rotterdammers opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor het wegsluizen van grofweg 50 miljoen aan misdaadgeld. En dan is er nog het onderzoek naar Suri-Change. Via die Surinaamse geldpandjes, die recent door aanslagen in het nieuws kwamen, zouden ook de nodige drugsmiljoenen zijn verplaatst.
DeZwarteRidder
0
Onderschepte pgp-berichten leiden tot andere opsporingswijze van zware criminelen
Jagen op de poen: ’Gevaarlijkste internationale machten keihard aanpakken’

John van den Heuvel
Aangepast: 12 min geleden1 uur geledenin Binnenland

AMSTERDAM - Lange tijd joegen politie en Openbaar Ministerie op ’kilo’s en kerels’, ofwel drugstransporten en de criminelen erachter. Volgens het Landelijk Parket verandert deze werkwijze. Dankzij miljoenen onderschepte pgp-berichten weten opsporingsdiensten steeds beter hoe criminele organisaties hun geld verplaatsen. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet: „Dat systeem van crimineel ondergronds bankieren gaan we verstoren.”

De burelen van het Landelijk Parket bieden een adembenemend uitzicht op de skyline van Rotterdam. Maar de aanklagers van deze OM-afdeling hebben andere prioriteiten dan te mijmeren voor het raam en te genieten van fraaie vergezichten. Het Landelijk Parket bestrijdt georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Nieuwste prioriteit: de aanpak van het ondergrondse betalingssysteem van de onderwereld. Volgens plaatsvervangend hoofdofficier Janneke de Smet de achilleshiel van heel veel misdaadorganisaties.
Pgp-telefoons

Nog steeds levert het kraken van pgp-telefoons politie en Openbaar Ministerie een schat aan informatie op. Niet alleen over concrete drugstransporten maar ook over hoe criminelen elkaar betalen bijvoorbeeld. Crimi-servers als Ennetcom en Sky ECC gaven de recherche inzichten in hoe de onderwereld de betaling van megadrugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa verrekent. Janneke de Smet, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket, wil dat geldverkeer verstoren en op die manier internationale drugssmokkel ondermijnen.

„Dat klinkt niet alleen ambitieus. Dat is het ook”, zegt De Smet in een van de werkkamers van het Landelijk Parket. „De aanpak vergt een heel lange adem, maar die hebben we. We moeten de jacht op crimineel geld versnellen. Ja ik weet het, dat we criminelen willen kaalplukken roepen we al meer dan tien jaar. Maar lang dachten we dat criminele netwerken hun geld alleen in Nederland in de bovenwereld witwasten. Dat leverde frustratie op omdat we het vermogen amper terugvonden. Nu weten we dankzij talloze pgp-berichten dat dit geld voor een deel in Nederland in contant geld rondgepompt wordt en een deel helemaal niet in Nederland ís. Het wordt via door ons zogenoemde exchange houses binnen Nederland van A naar B verplaatst en via crimineel ondergronds bankiersnetwerken kan in het buitenland over een deel van het geld worden beschikt.”
Chatverkeer

De Smet tikt even driftig op haar laptop, waarna op een scherm sheets verschijnen met schema’s en onderschept chatverkeer tussen criminelen over betalingen. Er wordt gesproken over tonnen coke en miljoenenbedragen of het om bestellingen bij een online-supermarkt gaat. „We waren verrast en het kostte best veel moeite de enorme hoeveelheid data te analyseren. Maar inmiddels weten we: grote drugscriminelen hebben de reguliere banken helemaal niet meer nodig om hun transporten te financieren.”

Ze legt uit hoe het systeem volgens het OM werkt. „Brokers verbonden aan exchange houses hebben wereldwijd contact met andere brokers, bankiers en grote criminele organisaties. De brokers zorgen ervoor dat er geldcontracten worden afgesloten met bankiers om contant geld in ontvangst te nemen en vervolgens ergens anders in de wereld uit te laten betalen. Daar zorgen de bankiers voor die met de brokers in contact staan. Deze bankiers beschikken ieder over een netwerk van geldkoeriers die ingezet worden om het afgesproken contante bedrag over te dragen aan een geldkoerier van een andere bankier. Dat contante geld hoeft de landsgrenzen niet te passeren. Het is een systeem zonder toezicht, volledig gebaseerd op vertrouwen. Het is ingewikkeld maar we komen steeds verder met het doorgronden van het systeem, waar honderden miljoenen euro’s in omgaan.

Het Landelijk Parket werkt samen met de Landelijke Recherche sinds twee jaar met de Taskforce Underground Banking, die zich specialiseert in het verstoren van criminele geldstromen. „Dat is een andere aanpak dan wat we voorheen deden. Het gaat ons niet meer om kilo’s en kerels maar om te ondermijnen waar het in de onderwereld om draait: het creëren van geld en macht.”

Reguliere banken investeerden de afgelopen jaren enorme bedragen in hun poortwachtersfunctie. Ze namen duizenden extra personeelsleden aan om verdachte geldstromen te traceren. Was dat volgens De Smet verspilde moeite en geld, nu criminelen gewone banken kennelijk helemaal niet meer gebruiken?

Janneke de Smet schudt haar hoofd. „Zeker niet, het verschuiven van het betalingsverkeer heeft juist plaatsgevonden omdat banken veel beter controleren. Zodra die controle verslapt, kan het snel weer mis gaan.”
Speerpunt

Er speelt volgens haar nog een ander probleem. De Smet: „Als gezegd zit het meeste crimineel verdiende geld helemaal niet in Nederland, maar bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Onze aanpak vergt dus op meerdere vlakken veel internationale samenwerking en het zo nodig aanpassen van rechtshulpverdragen met bepaalde landen. We hebben inmiddels bijna vijftig strafrechtelijke onderzoeken lopen, die allemaal bijdragen aan ons hoofddoel: het keihard aanpakken van de gevaarlijkste internationale machtsstructuren. Dat wordt de komende jaren echt ons speerpunt.”
ffff
0
De brokers zorgen ervoor dat er geldcontracten worden afgesloten met bankiers om contant geld in ontvangst te nemen en vervolgens ergens anders in de wereld uit te laten betalen. Daar zorgen de bankiers voor die met de brokers in contact staan.

Citaat uit posting hierboven.........................

Mevrouw De Smet heeft mij allerminst overtuigd, dat het op die manier werkt, want iedereen die ook maar een beetje contact met bankiers heeft, weet dat zowel bij grote overschrijvingen van rekening A naar rekening B, dan wel bij geldafhalingen er heel expliciete vragen worden gesteld. Mevrouw De Smet gaat daar volledig overheen met haar zogenaamde uitleg.

Ze spreekt zichzelf dan ook weer volledig tegen als ze terecht beweert dat juist door de controles van de banken er een verschuiving van het betalingsverkeer heeft plaatsgevonden. Dat laatste is juist en gemakkelijk te begrijpen, maar hoe het dan wel in de praktijk gaat.....dat moet Janneke beter uitleggen.....

Peter
Ron Kerstens
1
quote:

ffff schreef op 1 september 2023 12:33:

De brokers zorgen ervoor dat er geldcontracten worden afgesloten met bankiers om contant geld in ontvangst te nemen en vervolgens ergens anders in de wereld uit te laten betalen. Daar zorgen de bankiers voor die met de brokers in contact staan.

Citaat uit posting hierboven.........................

Mevrouw De Smet heeft mij allerminst overtuigd, dat het op die manier werkt, want iedereen die ook maar een beetje contact met bankiers heeft, weet dat zowel bij grote overschrijvingen van rekening A naar rekening B, dan wel bij geldafhalingen er heel expliciete vragen worden gesteld. Mevrouw De Smet gaat daar volledig overheen met haar zogenaamde uitleg.

Peter
LOL

Mevrouw de Smet heeft het over het zgn Hawala bankieren, een underground banking systeem gebaseerd op vertrouwen. Netwerken van illegale bankiers die de geldstromen van criminelen faciliteren.

Dat zijn dus andere “bankiers” dan waar jij, Peter, mee te maken hebt. Deze “bankiers” stellen dan ook hele andere vragen :-)
DeZwarteRidder
0
Vergeet kappers en kroegen, dit is hoe miljarden aan cokewinsten worden witgewassen

Vergeet kappers en kroegen. Bij het witwassen van de honderden miljoenen aan Nederlandse cokewinsten draait alles om het verplaatsen van geld naar de andere kant van de wereld. Een verhaal over geldkoeriers in auto’s met verborgen ruimtes, een 5 euro-briefje als wachtwoord en de man-van-500-miljoen. Welkom in de wondere wereld van de narcobankiers.
Chiel Timmermans 03-09-23, 06:00 Laatste update: 09:15

Zijn Mitsubishi Grandis is het prototype van een onopvallende auto. Een gezinswagen waar met een beetje proppen zeven man in passen. Grijs ook nog eens. Degelijk. Maar wat Nick met zijn auto vervoert, is allesbehalve saai. In een geheim compartiment onder de achterste rij stoelen lag al meerdere keren voor miljoenen aan cocaïne. Dit keer ligt er een sporttas gevuld met bundeltjes briefgeld: 700.000 euro.

Met zijn beveiligde telefoon stuurt Nick een berichtje naar de man aan wie hij het geld moet overdragen. Hij verwacht om 20.10 uur op de afgesproken plek te zijn. En iets later: ,,Ben er, grijze Mitsubishi Grandis.” Vervolgens stuurt hij een foto van een briefje van 5 euro. Daarop is het unieke serienummer te zien dat achterop het biljet staat. Een combinatie van één letter en elf cijfers. ,,Deze token gebruiken we”, typt hij. Een soort garantiebewijs dat hij het geld heeft afgegeven. Dat is cruciaal.

De twee hebben vermoedelijk afgesproken in een willekeurige straat in Amsterdam ter hoogte van een willekeurig huisnummer. Daarna gaat het snel. Met een hendel tussen de linker en de middelste stoel klapt Nick de zittingen omhoog en overhandigt het geld. Binnen een paar minuten zijn beide auto’s verdwenen. In april 2020 maakt Nick nog eens zes identieke ritjes en brengt in totaal liefst 3.001.000 euro, blijkt uit een vonnis van de rechtbank. Waarvan dat geld afkomstig is, leidt weinig twijfel: cokehandel. Nick werkt namelijk voor Isaac B., een beruchte drugshandelaar uit Rotterdam en rechterhand van ‘Bolle Jos’ Leijdekkers.

Maar misschien nog wel veel interessanter: waar gaan de cokemiljoenen heen? Het vermoeden: naar een ondergrondse bankier.

Hoe criminelen miljoenen euro's aan drugsgeld verplaatsen
Bedragen met zeven nullen

In de wereldwijde cokehandel is er één ding nog belangrijker dan drugs: geld. Je raakt criminelen het hardst in hun portemonnee, is een bekend adagium in recherchekringen. Transporten van honderden, en zelfs duizenden kilo’s drugs zijn in de havens van Rotterdam en Antwerpen eerder regel dan uitzondering. En daarbij wordt er gerekend in bedragen met zeven nullen. Maar die gigantische cokewinsten komen ook met een probleem. Een luxeprobleem. Want hoe was je zulke enorme bergen met geld wit?

Vergeet even de klassieke methode van witwassen. Je weet wel, dat de crimineel een kapperszaak of kroeg heeft met nauwelijks klanten, maar wel met een enorme omzet. Dat is gerommel in de marge voor de grote drugsbaronnen. In de top van de internationale cokehandel gaan duizelingwekkende bedragen rond. Miljarden. Die was je niet wit met een kunstmatig opgekrikte omzet. Alles draait om het verplaatsen van geld. Naar Dubai om te investeren in vastgoed, of naar Zuid-Amerika om er nieuwe partijen coke van te kopen.

In schrijfmap­pen, in kinderwa­gens, luiers: je kunt het zo gek niet bedenken of er werden vroeger wel 500 eurobiljet­ten in verstopt
Robin de Jager van de Landelijke Recherche

„Vroeger ging dat geld nog fysiek de grens over. We hebben heel veel onderzoeken gedraaid op koeriers die enorme bedragen naar Colombia smokkelden. In schrijfmappen, in kinderwagens, luiers: je kunt het zo gek niet bedenken of er werden wel 500 eurobiljetten in verstopt”, vertelt Robin de Jager van de Landelijke Recherche. „Maar de pakkans voor die criminelen is natuurlijk te groot. Als de douane bij jouw mannetje een ton in zijn koffer vindt, heeft hij wat uit te leggen.”

Wie tegenwoordig in de onderwereld geld wil verplaatsen, maakt daarom vaker gebruik van een wereldwijd netwerk van ondergrondse bankiers. Of narcobankiers. Hoe dat werkt? Vergelijk het met de geldtransactiekantoren van Western Union. Stel je wil een paar tientjes overmaken naar familie in Afrika die geen bankrekening heeft. Dan ga je met een envelop met geld naar een filiaal in Eindhoven. En een paar minuten later kan je tante in Ghana het geld al ophalen bij een lokale Western Union.
DeZwarteRidder
0
2)

Zo werkt ondergronds bankieren ook. Een crimineel brengt bijvoorbeeld een miljoen euro weg naar een ondergrondse bankier in Nederland en zijn mannetje in Colombia kan dat bedrag niet veel later ophalen bij een collega-bankier in Zuid-Amerika.

Voor alle duidelijkheid: het geld gaat niet fysiek de grens over. Dus in feite heeft de Nederlandse bankier die het geld heeft gekregen een ‘schuld’ van een miljoen euro bij zijn collega in Zuid-Amerika die juist geld heeft uitgegeven. Om dat probleem op te lossen worden allerlei transacties met elkaar verrekend. Want andersom zijn er ook criminelen die juist geld willen overmaken richting Nederland. Bijvoorbeeld om hier zaken te kunnen doen met Brabantse pillenboeren. En dan is het dus de Colombiaanse bankier die geld ontvangt en de Nederlandse bankier die geld uitbetaalt.
Bij het doorzoeken van de woning van broker Thanas B. stuitte de politie op briefgeld van negen verschillende soorten valuta. De Griek wordt ervan verdacht dat hij een half miljard aan drugsgeld van Nederlandse en Vlaamse bendes witwaste.

Op die manier gaan er honderden miljoenen aan cokewinsten de wereld over. Dat vermoeden was er wel langer. Maar de échte doorbraak kwam de laatste jaren met het kraken van speciale telefoons waarmee criminelen heimelijk met elkaar dachten te communiceren. De Jager: „In die berichten ging over welke bedragen er worden gebracht, wanneer en op welke plek. Soms ontstaan er discussies: ‘Je zou 100.000 euro afgeven, maar het is maar 84.000. Hoe kan dat? Waar is die overige 16.000 euro?’ We kwamen soms zelfs de complete administratie tegen.”
De Broker: bovenaan de piramide

Het ontsleutelen van de honderden miljoenen berichten legde feilloos bloot hoe het systeem werkt. Dat bestaat uit drie essentiële schakels, de meest cruciale daarvan zijn ‘De Brokers’. Zij staan helemaal bovenaan de piramide, met hen valt of staat alles. Dit zijn de mannen die contact hebben met de drugskartels. Zij regelen waar het geld kan worden afgegeven of opgehaald.

„Wereldwijd praat je over een handvol brokers”, schat De Jager op basis van de gekraakte telefoonberichten. Ze zitten niet in Nederland, veelal zelfs niet in Europa. Waar dan wel? De Jager met een glimlach: „Dat ga ik niet zeggen. Maar in landen waar de autoriteiten wat minder scherp naar witwassen kijken.”

Thanas B. komt volgens de opsporingsdiensten dicht in de buurt bij zo’n broker. De Albanese Griek werd eind mei in opdracht van Nederland en met hulp van Europol opgepakt in een badplaats bij Athene. Op een uitgelekte video van zijn arrestatie is te zien hoe hij nietsvermoedend op zijn motor rijdt als twee gemeentewerkers hem gebaren om wat vaart te minderen. Zodra hij stilstaat, wordt hij door de gemeentewerkers, in werkelijkheid undercoveragenten, in zijn nek gegrepen.

Met Thanas B. zit er een grote vis vast, is de overtuiging. De Jager en zijn team deden een jaar lang onderzoek. Ze zagen in ontsleutelde berichten van Nederlandse cokehandelaren telkens een pseudoniem opduiken met drie letters. Vervolgens werd er drugsgeld bij de criminelen gehaald (‘picks’) of gebracht (‘kicks’) door koeriers die vanuit kantoorpanden werkten. Na de arrestatie van deze geldlopers in 2021 leidde het spoor uiteindelijk naar Griekenland. B. zou schuilgaan achter de drie letters. Inmiddels is hij overgeheveld naar Nederland in afwachting van zijn strafzaak.

Bekijk hier de uitgelekte video van zijn arrestatie (het artikel gaat verder onder de video):

De Griek kan zijn borst natmaken. Thanas B. behoort misschien niet tot de handvol topbrokers die wereldwijd de dienst uitmaken, maar zit daar net onder. Binnen Europa wordt hij beschouwd als een spilfiguur. Dat blijkt ook wel uit de verdenking van justitie. Die vermoedt dat hij zijn koeriers opdracht gaf om bijna 500 miljoen euro (!) aan cashgeld van criminelen te verplaatsten. „Als je een cryptotelefoon hebt en een goed netwerk, dan maakt het niet uit waar je zit. Dat bewijst deze zaak wel”, reageert De Jager.
De Bankier: handvol miljoen

De drugsbazen krijgen te horen waar ze hun geld kunnen ophalen of naartoe kunnen brengen. Dat is ook het moment dat ‘De Bankier’ in beeld komt. Want dat zijn de mannen waar je terecht kunt voor contant geld. De afgelopen jaren werd de ene na de andere opgepakt, complete netwerken werden opgerold.

Vorig jaar gingen tien leden van de Amsterdams-Hindoestaanse familie in de boeien. Ze zouden 71 miljoen aan drugsgeld hebben verplaatst. Eind vorig jaar hield de recherche op Schiphol twee Rotterdamse broers aan die grofweg 40 miljoen zouden hebben witgewassen.

En misschien wel de bekendste zaak is die rond het Rotterdamse bedrijf Suri-Change, waar mensen geld legitiem naar familie in het buitenland kunnen sturen. Maar de recherche vermoedt dat de eigenaren ook fungeerden als ondergrondse bankiers. Na een inval van de politie kreeg het bedrijf afgelopen zomer te maken met een reeks explosies bij verschillende geldpandjes. Na die ogenschijnlijke waarschuwing vanuit het criminele milieu werden alle transactiekantoren gesloten.
DeZwarteRidder
0
3)
Nederland telt alleen al tientallen ondergrondse bankiers, schat De Jager. En die hebben, anders dan je misschien zou verwachten, hoogstens een handvol miljoenen tot hun beschikking. „Je wil als bankier niet het risico lopen dat je bij een politie-inval of een ripdeal een groot bedrag kwijt bent. Maar ze moeten ook weer genoeg geld hebben om transacties te doen.”
Bij de voordeur van het hoofdkantoor van Suri-Change aan de West-Kruiskade in Rotterdam is een explosief afgegaan, nadat er bij andere filialen al aanslagen waren geweest. Eerder vielen de autoriteiten binnen bij het hoofdkantoor, omdat de eigenaren erachter werden verdacht van ondergronds bankieren.

Oppotten van het geld heeft dus geen zin, elke transactie is handel. De Jager: „Per deal strijken ze een commissie op van 4 tot 6 procent van het bedrag. Als je snel een miljoen kan leveren of kan innemen, verdien je dus in één klap iets van 50.000 euro.”
De Geldkoerier: blanco strafblad

Het grootste risico lopen de brokers en de bankiers als het geld moeten worden opgehaald of afgegeven. Als het fysiek de straat op gaat. Dan doen ze dan ook zelden zelf. Daarvoor wordt ‘De Geldkoerier’ ingeschakeld. De Jager: „Die zijn inwisselbaar. Als je er tien oppakt, staan er morgen weer tien nieuwe klaar.”

Mannen zoals Nick met wie dit verhaal begon. Dankzij de gekraakte telefoons kreeg de recherche zicht op zijn bende. Ze hingen een gps-tracker en een microfoon in zijn auto, en later zelfs een camera. Daardoor werd duidelijk hoe hij met cocaïne of cash geld achterin de auto heel Nederland en Vlaanderen doorkruiste. Uiteindelijk werd heel de bende opgerold, Nick kreeg vijf jaar cel. Daarvoor was hij nog nooit met politie of justitie in aanraking gekomen.

Dat blanco strafblad verkleint het risico dat je door de politie wordt gecontroleerd. Evenals de tweedehands, onopvallende auto’s waarin de geldkoeriers vaak rijden: een Mitsubishi Grandes, Kia Picanto, Renault Clio of Opel Astra. Maar wel eentje met vaak een hypermodern geheim compartiment. Dat is vaak alleen te openen is door een specifieke combinatie van handelingen: bijvoorbeeld de sigarettenaansteker indrukken en de achteruitverwarming aan.

De overdracht van het geld gebeurt vrijwel altijd in het openbaar: in willekeurige straten, op het parkeerterrein van Ikea, bij de McDonald’s, in huurappartementen of in een geboekte hotelkamer van een B&B’s. „Vaak hebben de koerier van de bende en die van de bankier elkaar nog nooit gezien. Ze herkennen elkaar omdat ze naar dezelfde plek komen en de een laat weten dat hij in een, ik noem maar iets, rode Fiat Panda rijdt”, vertelt Antonio Manfredi, die bij Europol het team leidt dat gespecialiseerd is in witwasonderzoeken.

Koeriers krijgen beperkte instructies: hoe minder ze weten, hoe beter. Om er zeker van te zijn dat het geld aan de juiste persoon wordt gegeven, wordt er gebruik gemaakt van het eerder genoemde ‘token’. Een soort betalingsbewijs. Alsof de koeriers een afgesproken wachtwoord tegen elkaar zeggen. Manfredi: „Vaak wordt daarvoor een foto gebruikt van een briefje van 5 euro. Daarop staat een uniek serienummer. De koerier krijgt die foto voor de overdracht en mag het geld alleen afgeven aan de persoon die hetzelfde serienummer kan laten zien.”
Grote transacties

Zowel bij Europol als bij de landelijke recherche hadden ze al voor het kraken van de telefoons een aardig idee over hoe het systeem werkte. Ze werden vooral verrast door de snelheid en de omvang. Manfredi over dat laatste: „De hoeveelheid geld die rondgaat is enorm, enorm, enorm. Daar kun je niet eens een cijfer op plakken. Of het wereldwijd om miljarden gaat? Zeker. In oktober 2022 haalden we een narcobank in Spanje neer. Dat was één criminele organisatie en daar ging het alleen al om 300 miljoen. En dat was nog een voorzichtige schatting.”

Dan waren wij nog bezig met het achterha­len van de precieze locatie, en dan had de overdracht van een grote partij geld al plaatsge­von­den. Zó snel ging het.
Robin de Jager van de Landelijke Recherche

De landelijke recherche kon een periode live meekijken met de berichten die criminelen elkaar stuurden. De Jager: „Maar toch hebben we soms transacties van grote partijen geld gemist. Zó snel ging het. Dan waren wij nog bezig met het achterhalen van de precieze locatie, en dan had de overdracht al plaatsgevonden. Het is natuurlijk ook gebeurd in een paar minuten. Ze laten elkaar de token zien, klappen de verborgen ruimte open en geven de tas met geld.”

Ondanks die enkele tegenslag sloeg de recherche met een reeks onderzoeken een deuk in wereldwijde netwerk van narcobanken. Zowel in Nederland, als in Europa. Een deuk met impact. „Dit netwerk is cruciaal voor criminele organisaties. Doordat er zoveel vermeende bankiers zijn aangehouden, merken we dat criminelen niet meer zo snel hun geld kunnen verplaatsen”, zegt De Jager met gepaste trots. „Dat is een duidelijk signaal dat we erin slagen om de boel te verstoren.”
ffff
1
Ron en DZR,

Het wordt inderdaad NU wel een stuk duidelijker hoe het systeem werkt. Maar ik blijf wel vinden dat Mevrouw De Smet wat precieser in haar bewoordingen had moeten zijn. Uiteindelijk zei ze toch: Zie hierboven ....: De brokers zorgen ervoor dat er geldcontracten worden afgesloten met bankiers ( !!!!!!! ) om contant geld in ontvangst te nemen en vervolgens ergens anders in de wereld uit te laten betalen. Dat zijn dus geen echte officiële bankiers, maar vogels die nogal wat risico nemen.......en uiteindelijk geen bankier zijn, maar geldverslepers.

Peter
DeZwarteRidder
0
Voor de duidelijkheid: bovenstaande verhalen over criminele geldtransacties hebben niks te maken met witwassen.
De term witwassen wordt hier ten onrechte gebruikt.

Zwart geld blijft gewoon zwart geld.
ffff
1
DZR,

De term witwassen wordt onterecht gebruikt......? Je denkt toch niet DZR dat de bedragen die daar rondgepompt worden, overgeschreven, handje-contantje aan elkaar overgedragen.....even later keurig netjes aan de boekhouder gemeld worden.
Ik was wat verbaasd over jouw posting. Dit geld is toch gewoon zwart geld. Hetzelfde heb ik ook al decennia bij bedragen die bij sekswerkers binnenkomen. Je maakt mij niet wijs dat die sekswerkers keurig netjes hun inkomsten aan hun boekhouder melden. En het lijkt mij nog ook twijfelachtig of de klant van de sekswerker. net als de participant in een drugstrafiek, om een bonnetje met BTW vraagt.......

Peter
DeZwarteRidder
0
Bank mag ’eervolle’ klanten dumpen die inzage in belastingaangifte weigerden

Pieter van Erven Dorens
Aangepast: Gisteren, 23:16Gisteren, 17:41in Geld

Amsterdam - Mag de bank om jouw meest recente belastingaangifte vragen als je ongewoon hoge bedragen overmaakt? Twee ’eervolle klanten’, zoals ze zich omschreven, waren bij Regiobank opgevallen doordat ze grote bedragen overmaakten. Ook nam het duo binnen een jaar ruim €101.000 aan cash op. Bij het financiële klachteninstituut Kifid klaagden ze over de opheffing van hun bankrekening.

Volgens de consumenten was Regiobank niet gerechtigd zulke privacygevoelige informatie te eisen. „De bank heeft niets te maken met de belastingaangifte”, zo citeert de geschillencommissie van het Kifid het duo in de vrijdag gepubliceerde uitspraak.

In februari van dit jaar vroeg de bank per brief informatie over de transacties, in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Die wet eist dat banken actief klanten checken als bepaalde alarmbellen zijn afgegaan.
Pinnen

In dit geval was het opgevallen dat de twee tussen juni 2021 en juli 2022 grote geldbedragen (van meer dan €15.000) ontvingen en overmaakten. Ook was er dus flink opgenomen, zij het in ongeveer honderd keer pinnen. Het verzoek was of de klanten onder meer een kopie van de meest recent ingediende aangifte inkomstenbelasting konden opsturen, om helderheid te krijgen over de inkomstenstroom en het vermogen.

Ondanks herhaaldelijk aandringen, weigerden de klanten de aangifte te verstrekken. Daarop verbrak Regiobank per juli de bankrelatie.
Onvoldoende stukken

Bij het Kifid betoogden de twee ’dat zij reeds lange tijd eervolle klanten zijn bij de bank en dat er geen sprake is van illegale activiteiten’. De geschillencommissie stelde vast dat de bank dit ook niet heeft beweerd. Het enige probleem is dat de consumenten niet de aangifte lieten inzien. „De consumenten hebben onvoldoende stukken ter onderbouwing van hun verklaring verstrekt, waardoor de bank niet kon vaststellen dat er geen sprake was van activiteiten waarvoor de Wwft in het leven geroepen is”, aldus het Kifid.

De bank mocht dus de bankrekeningen van het duo opheffen. Zij krijgen niet de door hen geëiste schadevergoeding van €2500
Ron-tron system
0
quote:

Ron Kerstens schreef op 9 september 2023 11:48:

Of verhuizen naar Luxemburg.
Ze zijn dus bezig met de kleinste vissen te onderzoeken die op 365dagen 100k afhaalden in cash dat is 273eur per dag.
Met een gezin van 5 niet genoeg om uit te rijden en een restaurant te doen.
Goed dat ze het aanpakken maar ik denk dat de kosten hiervoor een veelvoud zijn voor de banken tegenover wat er bij nederlandse banken te vinden is.
ffff
2
Niet helemaal juist, Ron. Je praat over twee totaal verschillende zaken. Ik heb eens een goed contact gehad met een bank in Qatar en ik stond stomverbaasd, wat daar allemaal mogelijk is. Daar zijn speciale tax-free gebieden en die bank zorgt er dan voor dat je daar een Ltd opricht en...je kunt gewoon je gang gaan. WEL moet ik er uitdrukkelijk bij zeggen, dat dat iets meer dan tien jaar geleden was. Maar toch..... die Arabieren schrikken niet van een paar miljoen en in Nederland worden ze al groen, grijs, blauw en paars als iemand twintigduizend Euro gewoon op zak heeft.

Overigens Ron, zojuist gelezen in een ander draadje dat er bij de PvdA NIETS is veranderd. Dus vijf procent vermogensbelasting boven een bepaald bedrag. GENIET nu eens met mij mee RON: Je hebt al die moeite gedaan en stel Timmermans drukt het door ......dan scheelt mij dat dus...... EEN HALF MILJOEN PER MAAND ! Je leest het goed, RON, Zijn er veel mensen in Nederland die dat als maandsalaris hebben? En Peter hoeft alleen maar uit Nederland weg te blijven en houdt dat op zak.... Heerlijk toch die verdwaasde socialisten die echt denken dat ze maar van alles en nog wat kunnen voorstellen...... Ik ga geen villa's meer bouwen, Ron, vanwege toch veel te veel werk, maar die voldoening die eruit spreekt als je zoiets gerealiseerd heb, BUITEN de grijpgrage tekkels van die socialisten, waar jij je goed bij voelt.

Groetjes, Peter
DeZwarteRidder
0
quote:

ffff schreef op 9 september 2023 11:43:

En toen openden die klanten een rekening in het buitenland.......
Dat is vaak nog moeilijker.

Uit goede bron weet ik dat zelfs banken uit Luxemburg en Zwitserland heel strenge eisen stellen.
74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,51  -3,85  -0,44%  13:41
 Germany40^ 17.733,20 -0,58%
 BEL 20 3.814,81 -0,31%
 Europe50^ 4.921,31 -0,31%
 US30^ 37.719,08 -0,77%
 Nasd100^ 17.343,78 -1,17%
 US500^ 5.004,20 -0,89%
 Japan225^ 37.473,48 -1,39%
 Gold spot 2.378,39 -0,04%
 EUR/USD 1,0649 +0,05%
 WTI 81,59 -0,60%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,44%
EBUSCO HOLDING +2,36%
Heineken +1,73%
Pharming +1,50%
Vopak +1,14%

Dalers

AMG Critical ... -3,43%
VIVORYON THER... -2,98%
TomTom -2,76%
ADYEN NV -2,62%
FASTNED -2,29%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront