Versatel « Terug naar discussie overzicht

Versatel, waarom het management alle lof verdient.

21 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
atitlan
29
Nog steeds klinkt er soms kritiek (zie b.v. Faas – Graaithata) over de vermeend brutale wijze waarop vorig jaar de obligatiehouders van Versatel werden gedwongen hun leningen in te ruilen voor cash en aandelen. Dat is echter niet fair naar het (huidige) management van Versatel, want de herstructurering was een uitstekend sluitstuk van goed beleid gedurende de jaren 2001/2002.

Raj Raithatha trad in 2001 aan als bestuursvoorzitter, terwijl financieel directeur Mark Lazar dat jaar in dienst kwam. Zij hebben zich niet bezondigd aan onverantwoorde acquisities, tijdig in 2001 een reorganisatie doorgevoerd (op het moment dat concurrenten nog in sprookjes geloofden) en in 2002 de miraculeuze herstructurering volbracht. Ook distantieerden zij zich van de in de kabelsector gangbare maar dubieuze praktijk van capacity swaps. De bedrijven die dat wel deden, zoals KPNQwest, wisten aanvankelijk prachtige omzetcijfers te tonen en waren de lievelingen van de analisten, maar stortten vervolgens als een kaartenhuis ineen.

De financiële herstructurering bracht een win-win situatie, terwijl zonder de schuldsanering het voortbestaan van de onderneming in groot gevaar was. Zowel het koersverloop van het aandeel als van de obligaties weerspiegelden destijds de sombere verwachtingen. De obligaties noteerden medio 2001 nog maar 30% en daalden later zelfs naar 20%.

De obligatiehouders, die hun aandelen na de schuldsanering hebben behouden, zien samen met het ontvangen cash bedrag virtueel al weer bijna 60% van hun inleg terug, en hebben een goede kans de komende jaren hun verlies ruimschoots in te lopen. Eerder hebben zij geprofiteerd van buitengewoon hoge rentevergoedingen. Ook aandeelhouders hebben nu kans hun oorspronkelijke inleg voor een flink deel terug te zien, vooral wanneer zij, gebruikmakend van de onwaarschijnlijk lage koersen na de sanering, hun positie uitbreiden.

Menige criticaster ziet volkomen over het hoofd dat een groot deel van de obligatiehouders zelf bij Versatel op een schuldsanering door middel van omruil hebben aangedrongen. Uiteraard wilde men het liefst 90% of zelfs 95% van de aandelen. Dat vonden Raithatha en Lazar echter niet fair naar de bestaande aandeelhouders, die immers procentueel veel grotere verliezen hadden gemaakt. Het zo afgewogen opkomen voor de belangen van alle partijen getuigt van grote klasse.

De surseance was vervolgens technisch noodzakelijk om enkele laatste dwarsliggende obligatiehouders tot deelname te dwingen. Dat was volkomen terecht en legitiem (ook volgens de rechter) omdat de dwarsliggers anders op oneigenlijke wijze zouden profiteren van het offer van de andere obligatiehouders.

Het leidt daarom geen twijfel dat deze unieke schuldsanering enerzijds het voortbestaan van de onderneming heeft veilig gesteld en anderzijds in het belang was van álle betrokken partijen, n.l. klanten, personeelsleden, aandeelhouders én obligatiehouders.

En dat is waarom het Versatel management alle lof verdient.

Atitlan
Hans_U
0
André,
wijze woorden om het jaar mee af te sluiten. Huzarenstukje van een capabel management, goede berichten, goede vooruitzichten en een slotkoers die niemand aan het begin van het jaar voor mogelijk had gehouden......

groeten, Hans.
[verwijderd]
0
Het is natuurlijk oude koek, hoewel het zeker niet verkeerd is om nog eens te benadrukken dat de kwaliteiten van de Raad van Bestuur van Versatel hoog zijn.

Ik denk dat zij ook in de huidige tijden nog steeds laten zien dat ze goede bestuurders zijn. Ze nemen geen overhaaste beslissingen, besteden het kas geld dat nog aanwezig is op een goede en weloverwogen manier. Verder nemen ze de tijd de overnames in Duitsland te integreren. Nu dit op poten lijkt te staan begint met zich te richten op Belgie, gezien het openbreken van de Belgische DSL markt.

Ik heb nog steeds alle vertrouwen in het huidige management.
atitlan
0
Dit stuk heb ik gisteren geplaatst in de Koffiekamer als antwoord op de ongenuanceerde manier waarop het artikel “Graaithata” van Frans Faas terug werd gehaald (maar is door de redactie nu verplaatst naar dit forum).
Voor nieuwe mensen op de IEX is het zeker interessant en het blijkt inmiddels ook een Editor’s Choice, dat is natuurlijk mooi meegenomen.
!@#$!@!
0
atitlan
2
Mooi optieplan, dat is waar. Maar het siert Raj dat hij ANDERS DAN Graai-Ad:
1. alle medewerkers in het optieplan liet delen
2. een fors deel zijn opties nam op een veel hogere koers dan de dan geldende (ongetwijfeld was hij zich er van bewust dat in de negatieve sfeer die rond de schuldsanering door een aantal analisten werd geschapen de koers naar absurd lage niveaus was gegaan).
[verwijderd]
1
zoals atitlan al meldt heeft versatel goede zaken gedaan voor de aandeelhouders in onderhandeling met de 'graaiende'obligatiehouders. lof alom. zonder die constructie had versatel nu een paar cent genoteerd en was volgend jaar op de fles gegaan of overgenomen door 1 of andere amerikaanse venturecapitalist. versatel moest immers 150 miljoen aan rente betalen over de schuld ven 1,7 miljard.
slimme beleggers staan met versatel al lang weer op winst. ik heb ze ooit ook eens gekocht voor 70 euro en ik kan zeggen dat versatel het mooiste aandeel is wat mij ooit is overkomen. overigens de kroonwarrants van vdm waren ook een kroonjuweeltje maar dat waren geen aandelen.
en dat die optieregeling wat buitenproportioneel was, kwam door t feit dat al de eerdere opties uitgegeven ,ook voor t personeel, nooit een cent zullen opbrengen. bij navraag op de aandeelhoudersvergadering werd geantwoord door lazar dat deze royale uitgifte van opties eenmalig royaal zou zijn . er stond immers een financieel andere onderneming met 5 keer zo veel aandelen genoteerd. nee alle lof.
geweldig bedrijf dat versatel. mvg ric
[verwijderd]
0
Hoi Atitlan,

Je hebt het over 'buitengewoon hoge rentevergoedingen' op de obligaties. Ik ontving maar vier procent. Mis ik iets?

Mvg,
Zwolle

[verwijderd]
0
Ik vind ook dat ze het goed gedaan hebben en ik ben er niet armer van geworden maar toch twee opmerkingen:

- Ik vind dat je bestuurders nooit moet roemen door te zeggen dat ze zich aan de regels en wetten hebben gehouden. Dat is namelijk wat van iedereen verwacht mag en moet worden. Dit gaat natuurlijk over je opmerking in verband met KPNQuest.

- Die debt-for-equity swap verdient geen navolging. Het is niet voor niets dat Versatel er niet trots op is dat ze het hebben gedaan (zie ook weer de antwoorden van Mark Lazar), ook al was dit misschien de beste oplossing.
[verwijderd]
0
Je hebt wel een beetje gelijk. Maar toch ben ik blij dat we achteraf van 'ons' management kunt zeggen dat zij gedaan hebben wat ze hadden moeten doen.

Ze hebben zich niet mee laten slepen in de hausse in tegenstelling tot vele andere bedrijven hebben gedaan. Hoewel dat niet nodig moet zijn vind ik toch dat het management daar een complimentje mee verdient. Je zou ze bijna een bloemetje sturen!

Ik krijg ook mijn salaris waar ik recht op heb maar toch vind ik het prettig als ik een compliment van mijn baas krijg. Ook al moet dat niet nodig zijn.
atitlan
0
Beste Zwolle,
In de periode 1998-2000, heeft Versatel, teneinde de financiering van investeringen in het glasvezelnet voor de toekomst veilig te stellen, buitengewoon veel geld met obligatieleningen opgehaald.
Vanwege de matige credit rating en de hoge risicofactor kon dat uitsluitend tegen hoge rentes, gemiddeld zo’n 8 a 9%, de precieze percentages dat moet ergens terug te vinden zijn, zie b.v het persbericht van 15 maart 2000 “VersaTel kondigt uitgifte aan van aandelen, conv. en high yield obligaties” op de AEX-site.
Vrgr, Atitlan
!@#$!@!
0
hoe kan je nou zoveel lof hebben voor mensen die tijdens zo'n herstructurering waarin aandeelhouders en obligatiehouders zoveel moeten inleveren en moeten bloeden zichzelf verrijken met een riante optieregeling op een zeer lage koers ook nog eens. (dus misbruik makend van de onevenwichtigheid op de beurs)
!@#$!@!
2
ja het is tegenwoordig zo triest dat wanneer topbestuurders hun werk op een normale manier uitvoeren dat ze dan lof horen te krijgen. En dan vinden we het gek dat amersterdam (aex) zo laag gewaardeerd wordt.

!@#$!@!
0
Het is zoals Frans Faas zei, de prestaties van een manager worden op de beurs beoordeeld aan de hand van de beurskoers.

Wel triest, want nu pas moeten ze zich gaan bewijzen. Door marktaandeel te veroveren, goeie overnames te doen, duitslandse activiteiten goed en snel te integreren etc etc.

Moet zeggen dat ze op dat vlak gewoon marktconform opereren. Dus lof ? laat ze het maar eerst eens beter doen dan de markt en laten zien dat ze echt de nr 2 gaan worden.
[verwijderd]
0
marktconform presteert versatel . dus waarom lof ? zegt @# @*
kpn presteert marktconform, waarom kreeg scheepbouwer vorig jaar dan de prijs v manager vant jaar. kpn s omzetverwachting voor de komende 2 jaar . nul % groei. weddenschap, ik voorspel dat versatel de komende 2 jaar zijn omzet verdubbelt.dit jaar 50% groei.

alleen degene die er een puinhoop van maakt moet je door de bagger sleuren en dan druk ik me nog mild uit.
en dat gebeurt in dit land niet. hier is alles mogelijk. ric with lof
!@#$!@!
0
kpn heeft natuurlijk veel andere activiteiten als versatel, dus dat kan je zo niet vergelijken.
[verwijderd]
0
wat is dat nou weer voor onzin,t enige wat ik vergelijk is de omzet, daar gaat t om . niet om allerhande waardeloze nevenactiviteiten waar negatieve groei in zit. doei ric.
[verwijderd]
0
Beste Atitlan,

Mooi stuk!
(wat late reactie, maar ben er even tussenuit geweest)!

Vriendelijke groet,
J99
[verwijderd]
2
Een kritische noot, of gewoon volksvermaak?

Diegenen die met Versatel geld verdiend hebben het laatste jaar, waaronder ikzelf, zullen vol lof zijn over het management. Sterker nog hoe meer geld is bijgeschreven op het banksaldo, des te groter die loftuigingen zullen zijn. Natuurlijk!

Men gaat dan zelfs spreken over huzarenstukjes alsof men nog in sprookjes geloofd. En wat een slim en sluw management hebben ze toch bij Versatel, KPN, Getronics of Ahold en niet te vergeten Hagemeijer, woorden schieten tekort, de tranen lopen over de wangen.
Toch is het enige wat zij doen hun werk, waarvoor ze aangenomen werden en rijkelijk worden beloond.
En hoeveel verschillende keuzemogelijkheden waren er voor het management van Versatel, KPN of Getronics eigenlijk om uit de malaise te komen?
Hoeveel nieuwe mogelijkheden hebben zij zelf geschapen?
of kwam de oplossing op een presenteerblaadje?
Wat had het management anders kunnen doen?

Als je nu het management van beursgenoteerd bedrijf A, B of C neemt allemaal hebben ze de fout gemaakt dat ze gingen expanderen en andere thuismarkten op gingen zoeken (2000 en 2001), en dat tegen de hoogst mogelijke prijs, toen de economie op zijn hoogste punt was. Maar ja, geld genoeg, geen nood, doen we toch gewoon een convertible tegen 10% rente? of een emissie? geen probleem, "the sky is the limit, heb ik vanmorgen nog in de krant gelezen", zegt de CEO.
Je mag toch op zijn minst van dit soort mensen verwachten dat ze verrijkt zijn met enige toekomstvisie en zich daarnaast goed laten voorlichten? Of worden zij verkeerd voorgelicht (opgelicht)? Tja, dan hadden ze het zelf beter moeten weten, toch? daar worden ze immers voor betaald.

Jaar 2002 en vooral 2003 waren de saneringsjaren met natuurlijk een vervanging van die blunderende CEO's en CFO's (overigens zitten die nu hun straf wegens wanbeleid levenslang uit op de bahama's of cote d'azur in de zon aan 'n cuba libre).
Om de toko's weer op de rit te krijgen krijgen deze nieuwe CEO's en CFO's fikse beloningen. Werkelijk fraai uitgedachte constructies (nog nooit vertoond: bijv. de verkoop van de kroonjuwelen door GTN, wie verzint zoiets nou, gewoonweg geniaal, toch?)) moeten er derhalve toe leiden dat onze bank en verzekeringbedrijven hun dubbelcijferige groei weer kunnen halen en ook de pensioenfondsen, niet te vergeten, die aan hun verplichtingen moeten voldoen (120% dekkingsgraad is voor het gemak maar even achterwege gelaten, anders was BV Nederland failliet geweest?)

En omdat ook de lonen "vet" uit de hand zijn gelopen, gaan we nu massaal op de rem. Loonmatiging ofwel nullijn. Velen zijn hier in 2002 reeds mee geconfronteerd geweest. (Of dertiende maand tijdelijk al dan niet gedeeltelijk inleveren).

De bonussen en andere emolumenten worden "even" vergeten. Toch een constructieve aderlating op het bedrijfsresultaat, lijkt me zo. Maar goed, bonussen zijn persoonlijk en dus niet openbaar inzichtelijk. En afspraak is afspraak, dus daar mag niet aan getornd worden.
"Waar bemoeit u zich mee", zal men wel eens gezegd hebben tegen de OR van een bedrijf.

Toch is het bedrijfsleven en onze maatschappij zo individualistisch ingesteld dat bijv. 25% van de werknemers wel vindt dat loonmatiging moet maar slechts 10% vindt dat dit dus ook op hen van toepassing moet zijn.
Geen wonder dat we zo'n rechts kabinet hebben, dat is gewoon een weerspiegeling van de samenleving. Iedereen is sociaal met de mond, maar daar is dan ook alles mee gezegd (vergelijk met CDA?).
Ikke, ikke, ikke ofwel me , myself and i.
Wie zegt u? "nee, die ken ik niet, nooit van gehoord, dat ben ik dan waarschijnlijk vergeten" dat is tegenwoordig het gemiddelde kabinetsgeweten.
En dus ook van het bedrijfsleven, want dat is 1 pot nat. Tenslotte moeten de posten bij het bedrijfsleven wel warm gehouden worden tot na de politieke carriere om zodoende het armlastige ambtenarensalarisje en dito pensioen wat bij te spekken. en eigen glazen ingooien, tja, dat is natuurlijk "not done", bij het ouwejongenskrentebroodnetwerkje.

Conclusie:
1. Politiek en bedrijfsleven: Het is 1 pot nat. Lijfspreuk: "we moeten scoren!".
2. De ene CEO is de andere (of andersom)
3. Dat geldt tevens voor CFO's
4. Dat geldt tevens voor Moberg
5. Hoe groter de crisis des te meer geld kunnen we verdienen met de aandelen, want de nieuwe CEO en CFO willen ook naar de bahama's kunnen, dus dat komt geheid goed!
6. Met de BV Nederland als produktiebedrijf gaat het voorlopig niet goed komen, of de bedrijven moeten van hun toekomstige megawinsten door produktie/capaciteit te verplaatsen naar LLL afstaan aan de overheid om de uitkeringen te kunnen blijven voldoen.
7. Met de BV Nederland als kenniseconomie komt het voorlopig ook niet goed want de overheid steekt te weinig geld in opleidingen.

Conclusie van de conclusie:
De BV Nederland gaat nog eens failliet, of de banken met hun gigantische vermogens moeten 'ns wat terugdoen voor de BV Nederland, het land waar zij groot zijn geworden en hun roots hebben liggen.

Suc6, Klaas

[verwijderd]
0
Ondanks dat ik grotendeels van mening verschil geef ik je een aanbeveling omdat je voor je mening uitkomt.
21 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
867,49  +2,14  +0,25%  13:42
 Germany40^ 17.769,10 -0,01%
 BEL 20 3.817,80 +0,61%
 Europe50^ 4.931,28 +0,35%
 US30^ 37.818,57 +0,24%
 Nasd100^ 17.553,92 +0,28%
 US500^ 5.034,76 +0,30%
 Japan225^ 38.061,71 +0,84%
 Gold spot 2.382,86 +0,93%
 EUR/USD 1,0671 0,00%
 WTI 81,81 -0,49%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,27%
Alfen N.V. +4,43%
JUST EAT TAKE... +4,02%
Air France-KLM +3,86%
Vastned +1,83%

Dalers

Pharming -8,90%
PostNL -5,77%
Avantium -2,52%
ASMI -2,45%
Accsys -1,49%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront