Minder winst voor Shell

Door AFN op 2 mei 2019 08:28 | Views: 7.220

Minder winst voor Shell

DEN HAAG (AFN) - De winst van olie- en gasbedrijf Shell is afgelopen kwartaal afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. De onderneming haalde lagere marges op chemicaliën en raffinage en had er last van dat de olieprijzen lager lagen dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Daar stonden wel hogere prijzen voor gas en LNG tegenover. Ook produceerde Shell iets minder olie en gas dan begin 2018.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten bedroeg 5,3 miljard dollar. Dat was een jaar eerder nog 5,4 miljard dollar. Analisten hadden op een nog lagere winst gerekend. De kasstroom bedroeg 8,6 miljard dollar.

De gasdivisie en de downstreamactiviteiten, de raffinage en verkoop van olieproducten en chemie, deden het beter. Upstream, de winning van olie en gas, haalde minder winst. Zonder eenmalige posten ging het daar ook crescendo. Die stuwden vorig jaar de winst bij die divisie.

Geen gevolgen voor samenwerkingsverband

Topman Ben van Beurden noemde de start van 2019 van Shell ,,sterk'', maar sprak ook van ,,uitdagende marktomstandigheden''. Van Beurden heeft er vertrouwen in dat Shell aan de eerder gestelde verwachtingen voor 2020 kan voldoen.

Een overname van Anadarko Petroleum heeft geen gevolgen voor het samenwerkingsverband dat Shell met dat bedrijf heeft op het gebied van schalieolie, liet financieel directeur Jessica Uhl weten. ,,We zullen samenwerken met de partij die Anadarko koopt zoals we nu met Anadarko samenwerken.'' Occidental Petroleum is in gesprek met Anadarko over een overname.

Aandeleninkoopprogramma

Uhl gaf verder aan dat Shell ruimte voor groei zit in zijn schalie-activiteiten. Die ruimte is er ook bij LNG. Die markt ziet Shell de komende jaren verdubbelen, onder meer omdat landen overstappen van kolen naar gas. Ook meer vraag vanuit de transportsector draagt bij aan die groei. Vragen over energieprojecten van Shell met Gazprom wilde Uhl ,,als Amerikaanse'' niet beantwoorden.

Shell stelt een interim-dividend voor van 0,47 dollar per aandeel. Het bedrijf kondigde ook aan een nieuwe tranche van het aandeleninkoopprogramma te beginnen, met een maximale waarde van 2,75 miljard dollar. Sinds het aandeleninkoopprogramma begon is al voor 6,75 miljard dollar aan eigen aandelen opgekocht.

Reacties

6 Posts
simidoc
0
Draait het om 5.4 miljard wordt 4.5 miljard.Tja als je zo gaat jongleren met cijfers maak je altijd forse winsten natuurlijk.
Henkie17
0
Jongens (=ovanspaend en simidoc), lees eerst het verschil tussen de twee artikelen even. Het ene artikel vergelijkt de winst met dezelfde periode vorig jaar, het andere artikel vergelijkt de gerealiseerde winst met de verwachtingen. Niet zo moeilijk toch? Met je jongleren...
boem!
0
De geschatte voorraadkosten is het punt van aandacht.

Indien Shell in staat is deze ccf in de toekomst te verzilveren kan het het vertrouwde weduwenfonds blijven ivm dividend en aandeleninkoop.

Indien de ccf wordt geraakt door electrificatie van mobiliteit zal het er voor Big-Oil heel anders uitzien.

Ger1948
0
Een echte goede account manager vraagt aan de directie: hoe wilt u dat de cijfers eruit zien???
Niets meer en niets minder. Allemaal beheersbaar en bestuurbaar, afhankelijk van het beursklimaat/concurrentie en verwachtingspatronen. Allemaal bestuurbaar en met cijfers kun je -zeker op kwartaalbasis- net zoveel schuiven als je wilt.Is geen fenomeen, en gebeurt over de hele wereld.
erjee-ff
0
quote:

Ger1948 schreef op 2 mei 2019 08:53:


Een echte goede account manager vraagt aan de directie: hoe wilt u dat de cijfers eruit zien???
Niets meer en niets minder. Allemaal beheersbaar en bestuurbaar, afhankelijk van het beursklimaat/concurrentie en verwachtingspatronen. Allemaal bestuurbaar en met cijfers kun je -zeker op kwartaalbasis- net zoveel schuiven als je wilt.Is geen fenomeen, en gebeurt over de hele wereld.


Nee joh, er is immers een externe accountant die de cijfers "controleert" ;-)

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.