Meer winst voor Achmea

Door AFN op 15 augustus 2019 07:53 | Views: 1.868

AMSTERDAM (AFN) - Achmea heeft de winst afgelopen halfjaar zien groeien. Dat kwam onder meer door goede prestaties bij de onderdelen op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen en schadeverzekeringen. Vorig jaar werden de resultaten nog geraakt door januaristormen.

Achmea zette een operationeel resultaat in de boeken van 284 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 192 miljoen euro. Onder de streep resteerde 234 miljoen euro, van 133 miljoen euro een jaar terug. Achmea behaalde een omzet van 17,6 miljard euro, terwijl de kosten daalden. Inmiddels is het enkele jaren geleden aangekondigde kostenbesparingsprogramma afgerond. Achmea noemt zijn solvabiliteit met een solvency II-ratio van 195 procent 'robuust', ondanks een daling met 3 procentpunt in vergelijking met eind 2018.

Het efficiënter worden ging gepaard met ontslagen. Zo werken er sinds begin dit jaar zo'n 250 mensen minder bij Achmea in Nederland. Dat betreft zowel eigen medewerkers als inhuurkrachten. Volgens het bedrijf gingen de meeste arbeidsplaatsen verloren in de tak voor levens- en pensioenverzekeringen en de zorgdivisie.

Groeikapitaal verstrekken

Verder boekte de levens- en pensioenverzekeringendivisie betere resultaten dankzij hogere beleggingsopbrengsten. Branchegenoten wijten juist hun slechtere prestaties aan geringe rendementen op de financiële markten mede als gevolg van de lagere rentestanden. Achmea deed goede zaken in zowel aandelen als de vastrentende waarden.

Het bedrijf kondigde verder aan een investeringsfonds te lanceren, onder de naam Achmea Innovation Fund. Dat moet groeikapitaal verstrekken aan ondernemingen die actief zijn op het gebied van gezondheid, mobiliteit, wonen en financiële oplossingen, gebaseerd op technologie als 'fintech' en insurtech'. Het fonds moet op termijn een omvang van 100 miljoen euro krijgen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.